PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cümlenin içine sokuşturulan yabancı kelimeler

İlahimasal
12-04-2015, 11:34
eğitimi ve bilgisi çok yüksek olan insanların kulladıkları bir yöntem .

halk edebiyatı

divan edebiyatı

monşer edebiyatı

ben bunların içerisinden halk edebiyatı olan pozisyondayım.

şah hatayi,yunus,bektaşi veli,dadaloğlu,pir sultan,v.s anlayabilirim
çünki bunlar türkçe eserler.

farsca,arapca,fransızca,yunanca,v.s kelimelerle alakalı cümleleri kolayca anlayamam, bu durum benim eksikliğim olabilir.

mevlana,osmanlı,fars,arap,rum,kürt,v.s bunları anlamam

burdaki arkadaşlar ın bazıları ,kesinlikle bilgi sahibi oldukları içindir..benim için anlaşılması zor yazılar yazıyorlar ,birde uzunnnn uzunnnn yazmaları yokmu. hepsini okuyorum desem yalan olur.

benim gibi yabancı kelimeleri anlamayan ,farsca,arapca,batılı dillerin,kelimeleri uzunnn uzunn yazılıncada anlamsızlaşıyor..

bu durum tarihdede oldu....halk edebiyatı küçümsendi, ve halkın anlayıp anlamaması önemsenmedi.

halk farsca,arapca, batılı dillerin baskısı altında hep ezildi halende eziliyor.

halkın hiç bir zaman anlamayacağı kelimelere örnek

seküler,komin,namaz,entel,diyalektik,allah,ıvır,zı vır işde

burdaki bilgi seviyesi yüksek insanlardan düşünce olarak çok şey öğrendim.
teşekkür ederim.

sizden ricam halkın anlayacağı şekde yabancı kelimeleri daha az kullanarak anlatın..

bu halk ın dinlerden ve diktatörlerden kurtulması süreci dahada hızlansın..

bu cahili anlayın.

saygılar.

Aleph
02-07-2015, 22:14
Türkçede bir karşılığı bulunmasına rağmen yabancı kökenli kelimeleri kullanmak çoğu zaman dile büyük zarar veren ve sıkça tekrarlanan bir hata. Ancak her zaman değil. Bazen yabancı kökenli bir kelimenin Türkçe karşılığı olduğunu düşünürsünüz ancak gerçekte o kelime, yabancı kökenli kelimenin verdiği anlamı tam olarak karşılamıyordur. Bertrand Russell'in ünlü "Batı Felsefesi Tarihi" kitabını yayınevinin dil politaksı yüzünden (sanıyorum ötüken yayınlarıydı) okuyamadığımı, üzülerek bir kenara ayırdığımı ve sonra da çöpe attığımı hatırlıyorum. Öztürkçe kullanacağım diye kitabın içine s*çmışlardı resmen. Örnek vermem gerekirse, Arapça kökenli "tarafından" kelimesi yerine kitabın tamamında "yönünden" kelimesini kullanmayı tercih etmişlerdi. Çeviri eser üzerinde çok sinir bozucu bir tasarruf. Hatta tasarruf değil resmen katliam. "Yerçekimi kanunu Newton tarafından bulundu" cümlesini bir de "tarafından" yerine "yönünden" kelimesini kullanarak kurunuz ve kurduğunuz bu cümleyi kendi kendinize tekrar ediniz. Ne hissediyorsunuz? Sinir bozucu değil mi? O cümleyi 50 milyon kere de tekrarlasanız asla benimsemeyeceksiniz ve aklınızı, zihninizi tırmalamaya devam edecek. Yaşadığım bu acı tecrübe bana ders oldu. Artık bir kitap alacağım zaman yazarından önce yayınevine bakıyorum. Yazar yabancıysa kimin çevirdiğine de dikkat ediyorum. Nitekim piyasadaki çeviri kitapların çoğunda kullanılan dil sorunlu.

İlahimasal
02-07-2015, 23:22
Sayın aleph

Benim burdaki sorunum entel......lektüel arkadaşların benim gibi köylü,basit,sıradanve NİTELİKSİZ insanların anlamakda güçlük çekecekleri yabancı kelime ağırlıklı yazmaları.

1 .mesajdada belirttigim gibi bilgi anlaşılır ve özet olsunki.benim gibi NİTELİKSİZ lerde anlasın.halk dili olsa bile yeter.

Haklısınız türkçe olsunda anlamını yitirsin demiyorum.Anlaşılır olsun diyorum.

Burdaki arkadaşlar o felsefi ,akademik,bilimsel gelişmişlikleri ile öyle yazılar yazıyorlarki,benim gibi NİTELİKSİZ ler aval aval bakıyor. Diger kendi gibi kültürlü arkadaşlar anlıyor ve gitsin o NİTELİK siz köylülerde öğrensin diyebilirler.haklılar o kadar dirsek çürütmüşler .

Kendileri yazıp kendileti okursa.bizim gibi NİTELİKSİZ ler hep böyleNİTELİKSİZ kalırız ve troller tarafından manupile ediliriz.dahada olmadı.NİTELİKSİZ liğin neferi olur.allah için kelle almaya gideriz..

Anlaşılır türkçe olması .kesinlikle ırkçılık için deil.edraki bi idrak denmemesi için.

efenes
30-12-2015, 11:33
Tesekkürler ilahi komedya :) Yerden göge kadar haklisin. Zaten anlama zorlugumuz var, bir de isin icine yabanci kelimeler sokuldu mu tamamen apisip kaliyoruz :D

Ben tasi tamamina 41 senedir Almanya'da yasiyorum, kullandigim türkce 41 sene evveline ait yani ;)

Bazi paylasimlara istirak etmiyorsam bil ki icinde anlamadigim kelimeler geciyordur, anlamadigim seye cevap da yazamam herhal.

Mesela POST MORTEM kullaniyor bazi arkadaslar, ne yani simdi ölümden sonrasi demek o kadar zor mu acaba post mortem diyorlar? Türkcenin yani sira latince de ögrenmemiz gerekiyor birileri ile sohbet etmek icin?

Alman televizyonlarinda, disarida asilmis plakatlarda vs kullanilan yabanci kelimelere hasta oluyorum ya. Bu millet almancayi mi unuttu da yabanci kelimeler geciyor günlük konusmalarinda.

Olabilir, is yerlerinde ingilizce kullanabilirler, ama halki ilgilendiren konularda almanca konusup yazilmali diye düsünüyorum.

Ingilizceyi otomatikman dünya dili sayiyorlar.

Ingilizce dil de bizimki sanki sigir dili sotesi mi nedir yani.

Kurdistannn
30-12-2015, 12:34
Türkçede bir karşılığı bulunmasına rağmen yabancı kökenli kelimeleri kullanmak çoğu zaman dile büyük zarar veren ve sıkça tekrarlanan bir hata. Ancak her zaman değil. Bazen yabancı kökenli bir kelimenin Türkçe karşılığı olduğunu düşünürsünüz ancak gerçekte o kelime, yabancı kökenli kelimenin verdiği anlamı tam olarak karşılamıyordur. Bertrand Russell'in ünlü "Batı Felsefesi Tarihi" kitabını yayınevinin dil politaksı yüzünden (sanıyorum ötüken yayınlarıydı) okuyamadığımı, üzülerek bir kenara ayırdığımı ve sonra da çöpe attığımı hatırlıyorum. Öztürkçe kullanacağım diye kitabın içine s*çmışlardı resmen. Örnek vermem gerekirse, Arapça kökenli "tarafından" kelimesi yerine kitabın tamamında "yönünden" kelimesini kullanmayı tercih etmişlerdi. Çeviri eser üzerinde çok sinir bozucu bir tasarruf. Hatta tasarruf değil resmen katliam. "Yerçekimi kanunu Newton tarafından bulundu" cümlesini bir de "tarafından" yerine "yönünden" kelimesini kullanarak kurunuz ve kurduğunuz bu cümleyi kendi kendinize tekrar ediniz. Ne hissediyorsunuz? Sinir bozucu değil mi? O cümleyi 50 milyon kere de tekrarlasanız asla benimsemeyeceksiniz ve aklınızı, zihninizi tırmalamaya devam edecek. Yaşadığım bu acı tecrübe bana ders oldu. Artık bir kitap alacağım zaman yazarından önce yayınevine bakıyorum. Yazar yabancıysa kimin çevirdiğine de dikkat ediyorum. Nitekim piyasadaki çeviri kitapların çoğunda kullanılan dil sorunlu.
Üstad, bu yazını(aslında bu konu başlığını) aylar sonra şimdi gördüğüm için yazıyorum.

Sen zaten İngilizce biliyorsun, neden çeviri okuyorsun ki? Kitabı piyasada bulamazsan, internetten bulup indirebilirsin.

Ben şahsen; orjinali varken çevirisini neden okuyayım ki.

İlahi komedyaya ise, katılıyorum. Dili ağırlaştırmak, okumayı engelliyor. Fikirleri akıcı,anlaşılır ve günlük dilde kullanılan bir Türkçe ile ifade etmek varken, yabancı kelimeler sokuşturmak sinir bozucu.

ilahimasal
16-12-2017, 22:35
Konuyu açan , cümlenin içinde ki yabancı kelimeleri eleştirmiş , sebebini de söylemiş.

Cihat ilan edip , tehditler de savurmamış.

Anlamak için derdini naçizane belirtmiş.

bursali68
17-12-2017, 10:55
Merhaba,

Çok fazla incelemedim ancak bildiğim kadarıyla ( uzak doğu dillerini hiç bilmiyorum ) tüm dillerin içerisinde farklı dillerden geçmiş kelimeler var.Diller bu anlamda birbirlerinde kelime almışlardır, almaktalar.

Önemli olan konuyu açan arkadaşımızın da dediği gibi, hele ki böyle bir platformdaki tartışmalarda, anlaşılabilir ve basit bir anlatım ile yazılanların çok daha fazla okuyucu tarafından anlaşılmasını sağlamak.Dili de bu yönde kullanabilmek.Ayrıca uzun yazılar da gerçekten sıkıyor ve okunmuyor veya hızlıca okunmaya çalışılıp atlamalardan, anlaşılmayanlardan dolayı, okuyanın hata yapmasına neden oluyor.

Sağlıcakla kalınız...