PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ülkemizi Değerlendirelim?

jumanji
19-04-2015, 01:37
Sizce ülkemiz nasıl?

Yani ekonomik açıdan, sağlık açısından, politik açıdan, sanat açısından, kültürel açıdan, spor açısından, askeri açıdan... neredeyiz? Genel bir değerlendirme almak istiyorum Türkiyeyle ilgili. Hatta 10 üzerinden bir puan da verebilirsiniz.

Burada doğmaktan, burada yaşamakta olmaktan memnun musunuz? Mutlu musunuz?

Geride miyiz? İleride miyiz? Neredeyiz tam olarak? Kendimizi nasıl bir ülkede yaşıyor biliyoruz? Bu tanımlamayı yapalım beraber.

Başka bir ülkede doğmuş olmak ister miydiniz?

Bu ülkenin bir ferdi olmak nasıl bir duygu sizce?

Yani açıkçası siz türkiyeyi nasıl tanımlıyorsunuz? Bu ülkenin sizdeki yansıması nedir? Genel bir değerlendirme olsun. Milliyetçi kimlikle değil de mantıklı bir değerlendirme istiyorum daha çok. Türkiyeyi 'dışarıdan bir gözle' değerlendirelim yani.

Ben bir ateist olarak değerlendirecek olursam;

Benim için 'makul' bir ülke. Yaşanabilecek bir ülke Türkiye. Elbette güncel sorunları biliyorum ama, dünyada çok çok daha zor şartlar sunan ülkelerin varlığını bildiğim için, ben kendimi herşeye rağmen şanslı grupta hissediyorum.

Ekonomimiz fena değil, elbette daha iyi olabilir, siyaset olarak; netice itibariyle demokrasiyle ilerliyoruz. Halkın seçtiği bir iktidar, elbette daha iyi olabilirdi, sağlık açısından eskiye nazaran çok daha iyi- daha iyi de olabilir, spor açısından çok iyi değiliz-normal standartlarda-gelişiyor, sanat ve kültürel olarak, henüz kendini bulamamış bir ülke görüyorum, savunma sanayi; gelişiyor, kendi helikpterini tankını diğer birçok sistemi yapmakta olan bir ülke. Burada, yaşamsal bazda değerlendirecek olursam 1.si ekonomi-geçer not veriyorum, diğeri sağlık- dünyanın geri kalanını değerlendirirsek tc kimlikle gidip aynı gün muayene olabiliyoruz- buna da geçer not verdim-eksikler tabiki var, diğeri de siyaset- buna da geçer not veriyorum.
İdeolojik olarak diğer pek çok ülkede olduğu gibi özellikle bizler için daha zor bir durum fakat, zaten dünyada ki birçok ülke aynı durumda. En azından eskiye nazaran ateist olduğumuz bilinse dahi öldürülmüyoruz. Bu yönde gelişme var. Buna da geçer not veriyorum. Kaldı ki türkiye müslüman bir ülke ve diğer müslüman ülkeleri de görüyoruz, bunu da baz almalıyız değerlendirirken.

Şunu gözden kaçırmamalıyız, gerçekten gelişmiş standartlarda olan çok fazla ülke yok. Şurada saymaya kalksak 15i bile bulamayız. Geriye kalan ülkeler içinde türkiye, bana göre yukarıda da belirttiğim gibi 'yaşanabilecek bir ülke' konumunda. Kaldı ki izmirde ve karşıyakada oturduğumu da söylemeliyim. Yani anadolu benim yaşam kalitesi anlayışıma göre izmirden daha geride. Bu yönden de kendimi şanslı hissediyorum.

Şunu da belirteyim, değerlendirmemi; etiyopya, mozambik, iran, ırak, suriye, vietnam, kore, ürdün, hatta rusya... gibi ülkeleri de dikkate alarak yaptım!

Söz sizde...

Lep
19-04-2015, 01:47
Hepsinin ayrı değerlendirilmesi gerek. Hepsinin notu farklı. Zaten bunların hepsini hesaba katarak oylarımızı veriyoruz(!)

Rusya da üniversite hocam 10 bin ruble maaş alıyordu. Şehirde tek odalı evler 7 bin rubleden başlıyor. Rüşvet almadan orada memur için yaşam çok zor köylü için en azından karnını doyurmak daha kolay. Orada Üniversite okumak için okunur tıpkı burada olmaya başladıgı gibi.

Türkiye bir çok ülkeye göre daha iyi ekonomik koşullara sahip. Ancak işsiz gene işsiz aç gene aç. İşsiz adam için kişi başına düşen milli gelirin ya da büyüyen ekonomi kavramının diğer ülkelerdeki durumun bir önemi yok. İşsizlik son iki yılda artış içerisinde. Karamsarım. Daha kötü bir hal alacak.

Son olarak
Bu ülke de ekonominin çok iyi oldugunu söyleyen insanların işsiz olmaları ise beni korkutuyor )

Neva
06-07-2015, 11:07
-------

Kaldı ki türkiye müslüman bir ülke ve diğer müslüman ülkeleri de görüyoruz, bunu da baz almalıyız değerlendirirken.

Cok ilginc, nasil musluman oluyor ki? Tek tek tum insanlarin hangi dine mensup olduklarini filan mi gozlediniz?

Olimpiyat
06-07-2015, 11:33
Türkiyeyi seviyorum ama şimdiki aklım olsa, Amerikadan geri dönmezdim. Şimdi tekrar gidip dikiş tutturmam zaman alır, kaldı ki, kız arkadaşım yurtdışına sıcak bakmıyor.

Genel olarak yaşam standardımızın iyi olduğunu düşünmüyorum.
Ekonomimiz çok daha iyi olabilirdi ama TSK ve Diyanetin aşırı bütçesi ve harcamaları yaşam standardını etkiledi diye düşünüyorum.

TSK yı bir nebze anlarım, Ortadoğu kaynayan kazan ama asker sayısının eskisi kadar önemi yok. Artık oturdukları yerden bir düğmeye basarak, başka bir ülkeyi kısmen yok edecek teknolojiye sahip olan ülkeler var. Yüzbinlerce kişiyi işinden mesleğinden alıkoymaya askere almaya ve askeriyede bu yüzbinlerce kişiye gereksiz harcamalar yapmaya gerek yoktu bence.

Bunun haricinde Diyanet İşlerine harcanan para ile Bilim ve Teknolojide çok iyi işler yapılabilir, tüketim toplumundan üretim toplumuna geçilebilirdi.

Üniversite sayısı 30 civarında kalabilir, çoğu üniversite kapanabilir ve sadece iş yapan,değer üreten üniversiteler olabilirdi. Bilimsel buluşlar, yüksek ödüllerle teşvik edilebilirdi.

Yani olduğumuzdan çok daha iyi olmamız mümkün. Ama işin içine siyaset girince, sırtımızda fazladan yük ile dolaşıp buna şükrediyoruz.

Sporda başarısızlığımız da aslında her alandaki eğitim politikasında eksiklik ile alakalı. Benim birçok arkadaşım Kick Boksta, Karatede çok iyi düzeyde başarılar aldılar ama bu işte para olmayınca üniversite okudular, şimdi memur olarak çalışıyorlar.
Halbuki Dünya çapında isimler olabilirlerdi.

Her ne ise, genç nüfusla övünen ama onu harcayan bir toplumuz.

jumanji
06-07-2015, 13:26
Cok ilginc, nasil musluman oluyor ki? Tek tek tum insanlarin hangi dine mensup olduklarini filan mi gozlediniz?

İlginç mi? :d Nasıl müslüman oluyor ki mi?

Türkiyeden bahsediyorum japonya falan değil. (:

İlahimasal
06-07-2015, 13:49

Heee burası türkiye ben misliman deilim.

jumanji
06-07-2015, 14:26
......

Boolean
06-07-2015, 17:21

Madem müslüman ülke. Ülkenin ismini "İslamic Republic of Turkey" koysunlar bari.

Boolean
06-07-2015, 18:29
Sizce ülkemiz nasıl?

Yani ekonomik açıdan, sağlık açısından, politik açıdan, sanat açısından, kültürel açıdan, spor açısından, askeri açıdan... neredeyiz? Genel bir değerlendirme almak istiyorum Türkiyeyle ilgili. Hatta 10 üzerinden bir puan da verebilirsiniz.

Burada doğmaktan, burada yaşamakta olmaktan memnun musunuz? Mutlu musunuz?

Geride miyiz? İleride miyiz? Neredeyiz tam olarak? Kendimizi nasıl bir ülkede yaşıyor biliyoruz? Bu tanımlamayı yapalım beraber.

Başka bir ülkede doğmuş olmak ister miydiniz?

Bu ülkenin bir ferdi olmak nasıl bir duygu sizce?

Yani açıkçası siz türkiyeyi nasıl tanımlıyorsunuz? Bu ülkenin sizdeki yansıması nedir? Genel bir değerlendirme olsun. Milliyetçi kimlikle değil de mantıklı bir değerlendirme istiyorum daha çok. Türkiyeyi 'dışarıdan bir gözle' değerlendirelim yani.

Benim için 'makul' bir ülke. Yaşanabilecek bir ülke Türkiye. Elbette güncel sorunları biliyorum ama, dünyada çok çok daha zor şartlar sunan ülkelerin varlığını bildiğim için, ben kendimi herşeye rağmen şanslı grupta hissediyorum.

Ekonomimiz fena değil, elbette daha iyi olabilir, siyaset olarak; netice itibariyle demokrasiyle ilerliyoruz. Halkın seçtiği bir iktidar, elbette daha iyi olabilirdi, sağlık açısından eskiye nazaran çok daha iyi- daha iyi de olabilir, spor açısından çok iyi değiliz-normal standartlarda-gelişiyor, sanat ve kültürel olarak, henüz kendini bulamamış bir ülke görüyorum, savunma sanayi; gelişiyor, kendi helikpterini tankını diğer birçok sistemi yapmakta olan bir ülke. Burada, yaşamsal bazda değerlendirecek olursam 1.si ekonomi-geçer not veriyorum, diğeri sağlık- dünyanın geri kalanını değerlendirirsek tc kimlikle gidip aynı gün muayene olabiliyoruz- buna da geçer not verdim-eksikler tabiki var, diğeri de siyaset- buna da geçer not veriyorum.
İdeolojik olarak diğer pek çok ülkede olduğu gibi özellikle bizler için daha zor bir durum fakat, zaten dünyada ki birçok ülke aynı durumda. En azından eskiye nazaran ateist olduğumuz bilinse dahi öldürülmüyoruz. Bu yönde gelişme var. Buna da geçer not veriyorum. Kaldı ki türkiye müslüman bir ülke ve diğer müslüman ülkeleri de görüyoruz, bunu da baz almalıyız değerlendirirken.

Şunu gözden kaçırmamalıyız, gerçekten gelişmiş standartlarda olan çok fazla ülke yok. Şurada saymaya kalksak 15i bile bulamayız. Geriye kalan ülkeler içinde türkiye, bana göre yukarıda da belirttiğim gibi 'yaşanabilecek bir ülke' konumunda. Kaldı ki izmirde ve karşıyakada oturduğumu da söylemeliyim. Yani anadolu benim yaşam kalitesi anlayışıma göre izmirden daha geride. Bu yönden de kendimi şanslı hissediyorum.

Şunu da belirteyim, değerlendirmemi; etiyopya, mozambik, iran, ırak, suriye, vietnam, kore, ürdün, hatta rusya... gibi ülkeleri de dikkate alarak yaptım!

Söz sizde...

Aşağıdaki sözünüze takıldık, diğerleri hakkında yorum yapamadık düşünüyor şimdi sn. Jumanji
Kaldı ki türkiye müslüman bir ülke ve diğer müslüman ülkeleri de görüyoruz, bunu da baz almalıyız değerlendirirken.
AKP'li taraftar bakış açısıyla yazılmış yazılar olduğundan. Hangi birine yorum yapsak, karşı çıkacağından yazma gereği duymadım ben.

Klasik hiç araştırmadan etmeden "ben biliyorum" bakış açısı.

En azından şu T-129 Agusta'yı araştırsa. Nasıl üretilmiş, ne aşamalardan geçmiş, sonuç nasıl olmuş. "Helikopter üretiyoruz" gibi şovenist bir cümle kurmaz.

https://en.wikipedia.org/wiki/TAI/AgustaWestland_T129

Yani anadolu benim yaşam kalitesi anlayışıma göre izmirden daha geride.

Ben nesiller boyu İzmirliyim. Göç almadan önce dedemin dedesinin dedesi oradaymış. Gidin siz Konya'da yaşayın rica ederim.

Gelişmiş bir ülkede 3,4 sene kalmış birisi İstanbul Atatürk Havalimanına indiğinde bilir Türkiye'nin ne olduğunu.

jumanji
07-07-2015, 02:45
Aşağıdaki sözünüze takıldık, diğerleri hakkında yorum yapamadık düşünüyor şimdi sn. Jumanji

AKP'li taraftar bakış açısıyla yazılmış yazılar olduğundan. Hangi birine yorum yapsak, karşı çıkacağından yazma gereği duymadım ben.

Klasik hiç araştırmadan etmeden "ben biliyorum" bakış açısı.

En azından şu T-129 Agusta'yı araştırsa. Nasıl üretilmiş, ne aşamalardan geçmiş, sonuç nasıl olmuş. "Helikopter üretiyoruz" gibi şovenist bir cümle kurmaz.

https://en.wikipedia.org/wiki/TAI/AgustaWestland_T129

Ben nesiller boyu İzmirliyim. Göç almadan önce dedemin dedesinin dedesi oradaymış. Gidin siz Konya'da yaşayın rica ederim.

Gelişmiş bir ülkede 3,4 sene kalmış birisi İstanbul Atatürk Havalimanına indiğinde bilir Türkiye'nin ne olduğunu.

Oğlum şartlanmışsınız bir kere, en objektif yorumu da yapsak içinde ampul geçiyorsa akpli diyeceksiniz.

değilim olum akpli falan. hatta demin de traş oldum ln size inat.

Ya arkadaş herşeyin kolayı çıktı ya.

Butonu çeviriyorsun ev ısınıyor, basıyorsun heryer aydınlık, yukarı kaldır su aksın, netten tıkla yemek gelsin. vay anasını ya ne ilerlemiş tknoloji harbiden. resmen oturduğumuz yerden hiç kalkmadan yaşayabiliriz amk. koltuğun altına da bir tane leğen, dışkılama da oraya. al işte kolay hayat. yürümek artık spor oldu lan! para verip yürümek için salonlara gidiyorlar. ne acaip amk.

merdiven çıkmamak için metrolarda, yürüyen merdivenin önünde kuyruk oluşuyor bildiğin. çık olm 3 tane basamak, nedir yani?

neyse, öyle işte. sittir et akpyi falan

hem olum yukarıda yazdım, kaç tane gelişmiş ülke var dünyada? amerikada bile işsizlik var epey. salla yani iyi bu ülke iyi. mozambikli napsın, tanzanyalı falan?

Hem bizim buralarda deli gibi kızlar var, kısacık kısacık şortlar, götüsüleri gözüküyor. hangi müslüman çoğunluklu ülkelerde var bu yaşam.

diğerlerine nazaran paris bu ülke. öyle düşünün.

Boolean
07-07-2015, 03:52
merdiven çıkmamak için metrolarda, yürüyen merdivenin önünde kuyruk oluşuyor bildiğin.

Hem bizim buralarda deli gibi kızlar var, kısacık kısacık şortlar, götüsüleri gözüküyor. hangi müslüman çoğunluklu ülkelerde var bu yaşam.

Tabi canım. Ülkenin gelişmişlik seviyesi de böyle hesaplanıyor zaten...

Yürüyen Merdiven Sayısı x Götüsü Gözüken Kızlar / Nüfus = Ülkenin Gelişmişlik Seviyesi

Laikçi Teyzelerle 3 saat Makina gibi cinsel ilişkiye giren sn. Bedevi ile iyi anlaşırsınız siz.

Neva
07-07-2015, 06:15

Elbette Turkiye'den bahsediyoruz. Japonya ile ne alakasi var!?

jumanji
10-07-2015, 04:11
Arkadşlar, anayasada türkiye müsliman ülke yazmadığı için, reelde de müsliman ülke olmuyor mu? Türkiye müslüman bir ülke işte, bunu hepimiz biliyoruz. Kaç tane aydın öldürüldü yani bunları kim yaptı. Yani bunu telaffuz edince niye garipseniyor anlamadım. malumun ilanı bu.

Konuya dönersek, bana göre her anlamda bir aşama katetti türkiye. darbeden arındı, darbecilerden arındı, demokrasi temelleri daha sağlam atıldı, türbana özgürlük getirildi ki, bana göre olması gereken. Tabi yani elbette cehalet, komik ama, o insanlar da böyle abi, napıcan? Zorla çıkaramazsın, eve hapsedemezsin ki?
Ekonomide ben yine ilerleme görüyorum, bugün baktığında devlet birçok konuda vatandaşa yardım ediyor. hasta aylığı yaşlı aylığı engelli bakıcı aylığı, dul maaşı, yetim maaşı, engelli istihdamı, ayrıca yollar köprüler falan, sağlıkta yine en ciddi atılım ki bence bu iktidar sürecinde en aşama kateden kısım sağlık.

Yani bir kere kurumsallaştı akp, dünya siyaset piyasasında ağırlıkları var bir nebze. Ayrıca hizmet etmeyi seviyorlar, birşeyler yapmayı istiyorlar. Bunu gözlemliyorum ben yani bilemiyorum nasıl görünüyor size. askeri açıdan da muazzam bir ilerle katetti ülke.

Nerelerde eksik kalmış olabilirler, biraz daha batıya uygun şekilde konuşabilirler, bazı icraatleri daha çağdaş şekilde gerçekleştirebilirler ne biliyim o anlamda bende eksik buluyorum. Daha farklı bir profil isterdim ama, içinde yaşadığımız ülkenin de bir yapısı var. Dini yapısı var etnik yapısı var sosyal yapısı var. Belçika değil ki abi burası.

Yani demek istediğim ortadoğunun dibinde olan ve tarihinde osmanlı gibi dini bütün bir devlet olan türkiye, bundan fazlasını çıkarabilir mi şu aşamada? Mantık çerçevesinden bakılmalı olaya. Ben böyle bakıyorum sonra akpli diyorsunuz, konu benm için o değil.

yani eleştirirken şunu düşünmeliyiz, böyle millete, böyle devlet. Konu bu yani. Milletin çoğunluğu hangi yapıdaysa, yönetici de o minvalde çıkıyor sonuçta.

Tumagü İskicap
06-02-2017, 11:40
Kadıköy - Kartal metrosu 3 durak daha uzayarak Tavşantepe son durak oldu şuanda. 1-Kurfalı/Adnan Kahveci, 2-Pendik, 3-Tavşantepe duraklarının arası birbirine çok yakın. Tavşantepe durağı, adı gibi sahil tarafında mezarlık tepesi olduğu için merdiven güzergah derinliği de fazla oldu. Kadıköy - Tavşantepe son durağı, Kaynarca ytong yanındaki araziye yapılsaydı, yani 2 km. daha kaynarca tarafına yakın yapılsaydı Gebze - Harem dolmuşlarındaki yoğunluk bariz şekilde azalırdı. Ama malesef Kaynarca üstgeçit ile Tavşantepe metro arasında 4 km. mesafe olduğu için yürümesi 30 dakika sürüyor ve bu yolu yürümek istemeyen dolmuşa 1,80 indi-bindi parası vermeye koyuluyor. O zaman da madem 1,80 indi-bindi parası vereceğim, 20 kuruş daha vereyim 2 TL'ye Maltepe AVM durağına kadar dolmuşla gideyim diyor. Maltepe'nin uzağına gidenlere Tavşantepe metro kolaylık oldu ama Kaynarcalılar çelişkide kalarak 1,80 indi-bindi dolmuş ücretiyle Tavşantepe'ye, oradan da 3,55 metro ücretiyle gidecekleri yer Maltepe'den yakınsa, toplamda 5,35 TL harcamak arasında kararsız durumdalar.

Engse Hohol
25-02-2017, 11:01
https://lh3.googleusercontent.com/-lVwR6EuEvZY/WLE42TUnMPI/AAAAAAAAKZo/Te8F2wIMZRAwH3QXIqgCf6x10WiDtAwPQCL0B/w579-d-h461-p/pu52a.jpg

12 eylül darbesi hangi ay yapılmıştır? sorusuna "haziran ayında" diyen bir halk, Kayseri'de hayvanat bahçesine Dinozor getirilsin mi? sorusuna "evet çok isteriz" diyen islamcı TC halkı, referandumda oy kullanacaklar.

Oysa 2 sorunun da yanıtları gayet kolay; 12 eylül darbesi 12 eylül'de yapılmıştır. Dinozorlar ise dünya'da 150 milyon yıl yaşadılar ve 65 milyon yıl önce topluca yeryüzünden silindiler. Her eğitim sistemi yazar bunu.

IQ ölçeğine göre %60 yetersiz bir zekaya sahip olduğumuz kanıksanmış durumda. Bunun sıkınkısını toplum olarak çekiyoruz. Örnek bir haber; referandumda evet oyu vereceği için kızına evet ismini veren Diyarbakır Ergani'li aile.

✔ (http://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-haberi-yeni-dogan-bebeklerine-evet-ismini-verdiler-1680986/) 3 eşli Baba Mustafa Çelik'in bebeğini ziyaret eden AKP Ergani İlçe Başkanı Şükrü Sayar, bebeğe altın taktı. Bu tür haberler dünyanın başka yerinde yok.

✔ (http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/hasana-vergi-var-hansa-yok-1681852/) AKP'li vekillerin oylarıyla kabul edilen maddeye göre, yabancılar Türkiye'de konut veya işyeri satın aldıkları takdirde TC vatandaşlarının ödemek zorunda kaldığı %18 KDV'yi ödemeyecekler. Bu yasaları çıkaran ve uygulayan akp'yi 15 yıldır iktidarda tutmakla, toplum olarak iq seviyemizi belirtmiş durumdayız. Ayrı bir test yaptırmaya gerek yok.

Vefik Sami
25-02-2017, 11:19
"12 Eylül darbesi Haziran ayında olmuştur" cevabı, bana bir "laz fıkrası" hatırlattı.

Günlerden salı...
Cuma namazından çıktım eve giderken...

Diye başlayan bir fıkra.
Öte yandan bu AKP İslamcı falan değil.
Ama; görüntü böyle.
APO'nun idamının engellenişinde MHP'yi kullandılar.
Vatan satılırken de "İslamcı" makyajlı AKP kullanılıyor.

Hiç bir samimi müslüman; Fethullah cemaatinde olup da yaşananlarla doğrudan bağı, darbe girişiminde herhangi bir dahli olmayan onbinlerce mazlum vatandaşı hapislerde çürütmez.
İmanı ve yüreği buna izin vermez.
Devletin tüm istihbâri imkânları elinde iken, 8-10 yıl zarfında F. Gülen'in gerçek yüzünü bilemediysen, Anadoluda, taşra kasabasında yaşayan "Mehmed emmi" nereden bilsin; lâvuk ?

Ben müslüman değilim.
Mümkün olsa İslâm denen dinin dünya üzerinden silinmesini isterim.
Ne var ki; samimi müslümanlar bile AKP'nin bu oynaklığına tahammül edemezler.
Onlar dahi, vatanın satılmasından hoşnud olmazlar.

Cercis Hz Circis
25-02-2017, 12:43
Demokrasiye göre çoğunluk neyi seçerse doğru şık odur.
12 eylül 1980 darbesi;
Haziran'ın 12'sinde mi olmuştur
Eylül'ün 12'sinde mi olmuştur
şelinde referanduma gitsek, sonuç; 12 Eylül 2010 referandum sonucu gibi çıkar belki de. 12 Eylül 2010 referandum sonucu
%58 evet, %42 hayır oyu çıkarak anayasa değişiklikleri kabul edilmişti.