PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Curiosity'i Marsa İndirmek Ne Kadar Zordur

gur91
19-05-2015, 16:19
https://www.youtube.com/watch?v=tLt3prMdfUA

Nana Buluku
19-05-2015, 16:34
Rosetta ile karşılaştırıldığında Curiosity'i indirmek çok basit bir iş.

Curiosity'i indirmek bu kadar zorsa, Rosetta ile imkansızı başardık.

Boolean
26-06-2015, 22:45
Spirit ve Opportunity roverlarının uçus yazılımındaki kodların bir bölümü Pathfinder ve Athena roverlarından aynen copy & paste şeklinde, bir bölümü ise takım takım tarafından yazılmış.

C ve C++ dilleri kullanılmış. İşletim sistemi hariç 300kb' büyüklüğünde bir dosya tutmuş.

Mars roverlarında kullanılan işletim sistemi ise şu;

Wind River firmasının VxWorks işletim sistemi.

https://en.wikipedia.org/wiki/VxWorks

Aynı eylemler ve işletim sistemi daha sonra Curiosity roverında da devam ediyor.

Ayrıca Curiosity'de RAD750 işlemcisi kullanılmış.

https://en.wikipedia.org/wiki/RAD750

--------------

Rosetta

RTX 2010 işlemcisi var. (Radyasyon korumalı fakat, Curiosity'e kıyasla çok zayıf bir işlemci)

https://en.wikipedia.org/wiki/RTX2010

Rosetta'da ayrıca bir işletim sistemi yok. Sadece Forth programlama dili ile yazılmış, onboard bir yazılımı var. OBCP (On Board Control Procedure) O nedenle o işlemci yetmiş zaten.

OBCP'de ise şu Framework kullanılmış;

http://www.rheagroup.com/products/mois/

Rosetta ve Curiosity'i yazılımsal açıdan karşılaştırırsak, Rosetta çok basit kalıyor Curiosity Rover'ın yanında.

Belki 1997'de indirilen Pathfinder kadar olabilir belki teknolojisi ki; Rosetta programına 1993 yılında başlamışlar zaten.

Ayrıca doğru çalışmadı. Zıpkılarını bırakmadı ve 2 sefer sıçradı yerinde.

Avrupa Uzay Ajansı'nın Nasa kadar tecrübesi yok çünkü.

Sonuç olarak Curiosity Wins benim gözümde. :)

Aleph
26-06-2015, 23:24
O C kodlarını yazan adamları ne kıskandım şimdi.. C çok zarif bir dil.. Bu dili kullanarak böyle ulvi bir görevi kodlamak da ne ayrıcalıklı bir iş.. :hail:

Boolean
27-06-2015, 00:52
Yüksek ihtimal eski kodları baştan yazmamak için C ile devam etmişlerdir.... Bu tür projelerin bir parçası olmak ben de çok isterdim. :)

Nasa'da özellikle.

Aleph
27-06-2015, 01:05
NASA olmaz ESA olur. Yaşın gençse zorla bence.. Bizden geçti artık, bir ayağımız çukurda... :D

NASA'da çalışmak deyince nedense aklıma hep Serkan Anılır geliyor.. :) Bu adam Taha Akyol'un sunduğu Eğrisi Doğrusu programına da çıkmıştı. Ben canlı izlemiştim o programı. Şimdi arıyorum yotube vs. sitelerde bulamıyorum, tam arşivlikmiş aslında program, keşke kaydetseydim.. :)

http://www.milliyet.com.tr/japonlari-kandiran-turk/yasam/magazindetay/03.05.2010/1233008/default.htm

Yıldıztozu
27-06-2015, 01:21
Ben de 28 yaşındayım fakat 18 yaşında olsaydım fizik veya biyoloji okumak isterdim. Odtü veya boğaziçinde. Oraları dereceyle bitirip yurtdışına gitmek isterdim.

Geç bilinçlendik.. En büyük sorumlusu din.
Din yüzünden ne Einstein'lar kaybolup gitmiştir eminim.

Şuan bilim felsefesi üzerine yüksek lisans doktora yapmayı düşünüyorum. Bi mesleğim var zaten ama bir yandan bununla ilgileneceğim.

En sevdiğim meslekler;
Teorik fizikçi
Evrim biyoloğu
Bilim felsefecisi

Yabancı dilimi de geliştirince belki yurt dışındaki üniversitelerde imkan bulabilirim. Müslüman bir ülkede kalmak istemiyorum bazen.

Boolean
27-06-2015, 01:25
NASA olmaz ESA olur. Yaşın gençse zorla bence.. Bizden geçti artık, bir ayağımız çukurda... :D

Ben Nasa'dan daha çok Boston Dynamics'te çalışmak isterdim. Şu robotları geliştiren firma.

https://www.youtube.com/watch?v=SD6Okylclb8

Yaşım genç ama imkansız. :) 80 mühendis var o firmada, orada çalışmak isteyen milyonlarca zeki yetenekli insan. :) MIT gibi üniversitelerden mezun olmuşlar bazıları. Gerçekçi olmak lazım. :)

Olimpiyat
27-06-2015, 01:42
Doğru zamanda doğru yerde olmakla alakalı. Benim üniversite yıllarında ortalamam çok iyi idi.Florida üniversitesi Genetik bölümüne başvurduktan ve doktoraya kabul edildikten sonra, bir gün hocalarımdan birisi ile yemek yerken, bana dönüp dedi ki, senin kabul edilmende en çok benim etkim vardı, neden kabul ettim biliyor musun, diye sordu.
Ben de gülerek, herhalde not ortalamam ve birden fazla yabancı dil biliyor olmam dedim.
Hayır dedi, senin gibi bir sürü genç, Asya ülkelerinden başvuruyor, hemen hemen hepsi de birkaç dil biliyor ve yüksek ortalama ile mezun oluyor. Senin hakkında olumlu düşünme nedenim, hem lisanslı sporcu olman hem de ressamlık yapmış olman (CV yazdığımda bunları da belirtmiştim)

Evet arkadaşlar, bu tip yerlerde olmak sadece zeka işi değil, bazen öyle şeyler yapmışsınızdır ki, sizi beklemediğiniz anda ödüllendirir.
Yurt dışında sadece not ortalamanız değil, sosyal ve kültürel aktiviteleriniz de sizi bir adım öne çıkarır.
Asyalı (Çinli, vietnamlı,singapurlu,hong konglu..)öğrenciler bizlerden çok daha zeki. Onları geçebilmenin yolu sosyal ,sportif ve kültürel faaliyetlerimiz.

Yurtdışını düşünenler için diyorum tabi.

Boolean
27-06-2015, 14:25
Fakat öğrenci olmak ile işe girmek farklı şeyler. Öğrenci vizesi almak kolay (üniversiteden gelecek bir mektup yetiyor) İş vizesi için ise insanın burnundan getiriyorlar.

Yabancı firmalar eğer çok ihtiyaçları olan farklı bir yeteneğe sahipseniz falan ancak, vize yükünü sırtlıyorlar. Çünkü bazı devletler zaten böyle bir şart koşuyor.

O nedenle, yurtdışında ilk işe girdiğimde, firmanın benim yaptığım işi yapacak lokal vatandaş bulamadığını devlete ıspatlaması gerekmişti. Özel avukat tutuyorlar bu iş için falan. Para harcıyorlar.

Bir Arkadaşım mesela Amerika'da yüksek lisans yaptı, döndü Türkiye'ye şimdi tekrar gidemiyor çünkü şirketler vizeyi sırtlamak istemiyor.

Anahtar kelime sadece eğitim durumu, portfolio veya zeka değil benim gördüğüm kadarıyla. (İhtiyaç anahtar kelimesi hepsinden üst)

Sizin onlara değil, onların size ihtiyacı olması lazım. :)

Onun için yurtdışında okulu bitirdikten sonra, 1 sene kadar iş aramanız için vize veriyorlar.

İşte o süreyi iyi değerlendirmelerini tavsiye ederim.

Boolean
27-06-2015, 16:11
Kimse aylarca evden çıkmadan cips, makarna ile beslenip, bilgisayar karşında pislik içinde yazılım geliştirmez.

Deli sanıyorlardı beni arkadaşlarım (Hala deli sanıyorlar gerçi). Sen çok ilginç bir insansın. Orjinal bir insansın.

Kısaca "Cins bu herif" diyorlardı.

Sonra;

Dünyada ilk defa bir database teknolojisini, mobil aplikasyonlara uyarlayıp bir proje geliştirdim. Yurtdışından bunu gördüler ve gelmeme vesile oldu.

Github'dan proje geliştirip, Google'ın radarına yakalananlar var aynı şekilde.

Robotik alanında bir şey geliştirseydim bunun gibi, belki Boston Dynamics iletişime geçcekti.

Çok isterdim dediğim gibi. Ama imkansız olduğunu biliyorum.

Böyle yürüyor ama işler.

Olimpiyat
27-06-2015, 18:46
Tebrik ederim Boolean
Umarım senin gibi gençler çoğalır

Boolean
27-06-2015, 19:19
Tebrik ederim Boolean
Umarım senin gibi gençler çoğalır

Saol Olimpiyat :)

Bir süreden beri bazı Amerikan üniversitelerinin Silikon Vadisi'nden gelen talep doğrultusunda ortaya çıkmış, online ders paylaşımları var.

Onları izlerken;

Arada MIT yapay zeka bölümünde falan Türkiye'den öğrencileri görünce seviniyorum ben de.

Popeye
27-06-2015, 20:08
Japonyaya bu sayede mi gittin Boolean?

Aleph
27-06-2015, 20:19
MIT mühendislerin kabesidir.. :hail: Opencourseware paylaşımlarından çok faydalandım zamanında ben de..

Boolean
27-06-2015, 20:56
MIT mühendislerin kabesidir.. :hail: Opencourseware paylaşımlarından çok faydalandım zamanında ben de..

:) Öyle. Böyle hayran hayran izliyorum MIT'deki profların videolarını.

Japonyaya bu sayede mi gittin Boolean?

Çok özetle....

Yurtdışına çıkmak veya para amacım yoktu. Hiç olmadı bende bu amaçlar.

Eğer yeni bir şeyler yaratırsanız, yurtdışından da görülüyor onu demek istedim.

Uzun uzun yazmadım ukala gözükmemek için. Yol gösterici olsun diye.

Alanları neyse insanların üretsinler ve paylaşsınlar. Eğer değerliyse Türkiyedekiler görmüyor ama yabancılar görüyorlar.

Başka sektörü bilmem ama yazılım sektörü böyle.

Popeye
27-06-2015, 21:22
Keske boyle bir sansim olsa. Matematigi severim. Yaparim da. Programciligida basarabilecegimi dusunuyorum bu yuzden ama tabi bir yabancinin gorupte beni cagiracak kadar degil :)

Boolean
27-06-2015, 21:35
Keske boyle bir sansim olsa. Matematigi severim. Yaparim da. Programciligida basarabilecegimi dusunuyorum bu yuzden ama tabi bir yabancinin gorupte beni cagiracak kadar degil :)

Valla asıl amacın "yurtdışına gitmekse" nasıl olduğunu bilmiyorum fakat dönerci olarak da gidersin popeye. İlla matematik, programcılık bilcen diye bir şey yok. :)

Ben skooterla geziyorum fakat dönerci, dondurmacıların altlarında lüks araçlar var. Benden kat kat fazla para kazanıyorlar ki; alıyorlar o arabaları. :)

Ekonomik açıdan yurtdışında dönercilik yapmak daha iyi.

Popeye
27-06-2015, 21:42
Valla asıl amacın "yurtdışına gitmekse" nasıl olduğunu bilmiyorum fakat dönerci olarak da gidersin popeye. İlla matematik, programcılık bilcen diye bir şey yok. :)

Ben skooterla geziyorum fakat dönerci, dondurmacıların altlarında lüks araçlar var. Benden kat kat fazla para kazanıyorlar ki; alıyorlar o arabaları. :)

Ekonomik açıdan yurtdışında dönercilik yapmak daha iyi.
Senin isinde de para var ama ticarette kat kat daha fazla para var. Asil amac paraysa sabit maasli bir iste zengin olamazsin zaten.

Boolean
27-06-2015, 22:01
Senin isinde de para var ama ticarette kat kat daha fazla para var. Asil amac paraysa sabit maasli bir iste zengin olamazsin zaten.

Bilmiyorum;

1. Bilgisayar
2. İnternet
3. Bilgiye ulaşım.

Bu üçünü versinler hiç şikayet etmeden Türkiye'de bir köyde de yaşarım. Bir şeyler üretir, sonra ölürüm. Hırs, rekabet ve para benden uzak dursun. İlgim yok hiç bunlarla. Para vermeseler de yaparım şimdi yaptığım işi.

Hırs gördüğüm zaman rahatsız olurum.

Olimpiyat
28-06-2015, 00:20
Bilmiyorum;

1. Bilgisayar
2. İnternet
3. Bilgiye ulaşım.

Bu üçünü versinler hiç şikayet etmeden Türkiye'de bir köyde de yaşarım. Bir şeyler üretir, sonra ölürüm. Hırs, rekabet ve para benden uzak dursun. İlgim yok hiç bunlarla. Para vermeseler de yaparım şimdi yaptığım işi.

Hırs gördüğüm zaman rahatsız olurum.

Eskiden ben de senin gibiydim. Para aklıma bile gelmezdi.Sevdiğim işi yapayım, karnım doysun yeter derdim.

Şimdi ise para 1. önceliğim hayatta. Hayatım bilimle geçti ama bilim mi para mı dersen, sanırım para derim artık.
Gerçi birinin olması diğerine engel değil:)