PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cinsel organlarımız nasıl evrimleşti?

Yıldıztozu
20-05-2015, 21:50
Geniş bir konu ama kısaca şu bilgiyi paylaşmak istedim.

Böyle özel organların gelişmesinin sebebi şudur: Deniz, son derece kaotiktir ve pek çok balık batmamak üzere sürekli yüzmek zorundadır. Bu da, spermler ile yumurtaların buluşma şansını düşürmektedir. Bu sebeple ilk defa bu balıklar, kanca benzeri yapılar geliştirerek, dişilerin yumurta keselerine tutunmaya çalışmışlardır. Milyonlarca yıllık evrim sonucu, dişilerin de yumurtalarına giden çukurluk genişleyerek dişi cinsel organının oluşturmuştur. Yani cinsel organların evrimleşme sebebi, sperm ile yumurtanın daha kısıtlı bir ortamda, daha yüksek verimle birleşebilmesidir.

Ayrıca neden iki cinsiyet vardır sorusuyla ilgili şuraya bakabilirsiniz.
http://www.evrimagaci.org/fotograf/54/7495

Yıldıztozu
20-05-2015, 22:11
Bu arada evrimsel süreçte denizden karaya çıkmayla ilgili geçenlerde bilimden anlamayan müslüman birisi bana şu soruyu sormuştu: ''Denizlerdeki tüm sazan balıklarını çıkarsak hepsi ölmez mi, öyleyse nasıl oluyor da denizden çıkan balık insana dönüşür'' demişti :D

konudan alakasız ama aklıma geldi tekrar güldüm

Aleph
20-05-2015, 22:12
Bu açıklama, balıklarda neden halen dış döllenme olduğu sorusunu beraberinde getiriyor. Buna bir cevap var mı?

Eşeyli üreme tam bir muamma, sanıyorum evrimsel biyolojide en zor konulardan biri..

Nana Buluku
20-05-2015, 22:20
Evrim ağacı güzel bir site. Ara sıra girip bir kaç makale okuyorum.

Cinsel organlar ile ilgili konu açılmışken bende şu soruyu sorayım. Aslında soruya cevap bulunabilmiş değil. Evrim ağacında da aradım ama bu soruyla ilgili bir yazı bulamadım.

Büyük insansı maymunlar arasında neden insan en büyük penis boyuna sahiptir ?

Penis boyu sıralaması:

İnsan>Şempanze>Orangutan>Goril

Testis büyüklüğü sıralaması:

Şempanze>İnsan>Orangutan>Goril

Yıldıztozu
20-05-2015, 22:28
Bu açıklama, balıklarda neden halen dış döllenme olduğu sorusunu beraberinde getiriyor. Buna bir cevap var mı?

Eşeyli üreme tam bir muamma, sanıyorum evrimsel biyolojide en zor konulardan biri..

Eşeyli üremenin en önemli nedeni çeşitliliği artırmak.
Evrimin amaçlarından biri çeşitlilik.

Çeşitliliğin sonucunda da balıklarda dış döllenme devam ediyor olsa gerek.

Bilim bilgim yetersiz bu konuda ama bildiğim kadarı bu.

errata
20-05-2015, 22:34
Bilim Kazanı: Aysu, İlker ve Alp.

Bu kardeşlerim Birleşik Devletler'de işin membağında üniversitelerde doktoralarını yapıyorlar, bu arada işin uzmanı insanlarla raydo sohbeti tadında podcast yayımlıyorlar.

Konuyla ilgili bir podcast'leri.
http://bilimkazani.org/2014/11/24/bolum-31-penisin-evrimi/

Diğer podcast'lerde de bolca güncel bilimsel veri mevcut. Bilim Kazanını ilk defa duyduysanız, bir deneyin derim.

Yıldıztozu
20-05-2015, 22:38
Evrim ağacı güzel bir site. Ara sıra girip bir kaç makale okuyorum.

Cinsel organlar ile ilgili konu açılmışken bende şu soruyu sorayım. Aslında soruya cevap bulunabilmiş değil. Evrim ağacında da aradım ama bu soruyla ilgili bir yazı bulamadım.

Büyük insansı maymunlar arasında neden insan en büyük penis boyuna sahiptir ?

Penis boyu sıralaması:

İnsan>Şempanze>Orangutan>Goril

Testis büyüklüğü sıralaması:

Şempanze>İnsan>Orangutan>Goril

Onu bilmiyorum da Tapir'lerinki fazla büyük :deadhorse:

https://www.youtube.com/watch?v=H_hDvnM_xao

Aborjin
20-05-2015, 22:51
Onu bilmiyorum da Tapir'lerinki fazla büyük :deadhorse:

https://www.youtube.com/watch?v=H_hDvnM_xao

Bu arkadaş vücudunda RPG-7 taşıyor :D

Yıldıztozu
24-05-2015, 14:24

Bu konuyla ilgili bir alıntı yapayım.

Eşeylli üreme evrimleşebilmiştir çünkü belli başlı birçok avantajı vardır:

İki farklı canlının genlerinin karışımından ötürü yüksek bir çeşitlilik potansiyeline sahiptir. Bu sayede her yavru, ebeveynlerinden birçok açıdan farklı olabilmektedir; ancak aynı zamanda ikisinden de bir parça taşımaktadır. Böylece hem güçlü özelliklerin aktarımı yapılırken, aynı zamanda bu özelliklerin üzerine ek birleşimlerin eklenmesi mümkün olmaktadır. Çünkü kimi zaman bir gen, tek bir alel olarak bir bireyde bulunurken deaktif olabilir; ancak eğer bu iki alel, bir yavruda birleşirse, aktive olarak yepyeni bir ürünün ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Eşeyli üremede rastlantısal bileşimlerin oranı daha yüksektir. Crossing-over denen olay sayesinde, iki taraftan (iki ebeveynden) gelen genlerin bir kısmı tamamen rastlantısal olarak karışır. Bu karışım, yepyeni özelliklere sahip bireylerin oluşabilmesi demektir.
Çeşitliliği arttırıcı özelliğinden ötürü farklı koşullara farklı şekillerde dayanıklı olabilen bireyler oluşabilmektedir. Bu sayede Evrimsel süreçte belirli genlere avantajlar sağlayabilir.
Mitoz ile çoğalan popülasyonlar aşırı hızlı büyüyebilir, dolayısıyla kaynaklar çok hızlı tüketilebilir. Ancak mayoz ile üreyen bireylerde, üreme hızı çok daha sınırlandırılmıştır. Kısaca mitozla üreme hırçın bir şekilde ilerleyen bir toplum yaratırken, mayoz ile üreyen türler daha yavaş ama emin adımlarla ilerlerler ve çoğalırlar.
Mayoz ile üreme (ya da genel olarak eşeyli üreme) daha yavaş bir süreçtir. Dolayısıyla sürecin hızından kaynaklanabilecek hataların önüne geçilmiş olur. Süreç sırasında meydana gelen gerek genetik, gerek süreçsel hatalar düzeltilebilir. Açıkçası Eşeyli Üreme sırasında ciddi bir hata ayıklama mekanizması da evrimleşebilmiştir.
Mayozla üreme, daha uzun vadeli enerji planlaması yapılması gerekmektedir. Bu da canlılar üzerinde ilk bakışta olumsuz görünen, ancak aslında son derece faydalı olan bir seçilim baskısı yaratır. Canlılar, üremeye giden yolda ortama çok daha adaptif özellikler geliştirmek zorunda kalırlar. Mitozla üreyen canlılar genellikle çok kısa sürede üreme zamanına erişebildikleri için, fazla bir özellik geliştirmeleri gerekmez.

Yıldıztozu
24-05-2015, 14:25
Hiç merak ettiniz mi neden iki cinsiyet var?

Öncelikle her canlıda iki cinsiyet yok, bazılarında 3-4 bazılarında binlerce cinsiyet olduğunu belirtelim.

2 milyar yıl öncesine kadar canlılarda cinsiyet kavramı yoktu. Eşeysiz ürüyorlardı. Daha sonra yaklaşık 800 milyon yıllık uzun bir süreçte eşeyli üreme evrimleşti ve ilk cinsiyetler ortaya çıkmaya başladı. Canlıların önce çift cinsiyetli (hermafrodit) oldukları ve daha sonra iki ayrı cinsiyete dönüştükleri tahmin ediliyor.

Tabi durduk yere cinsiyetler ortaya çıkmadı. Evrimsel avantajları olduğu için ve özellikle çeşitliliği sağlayarak türün devamını sağladığı için cinsiyet kavramı doğal seçilimle kendiliğinden ortaya çıktı.

İlk cinsel organlar ise yaklaşık 565 milyon yıl önce evrimleşti.
O zamanlar canlılık suda yaşıyordu. Sperm ve yumurta hücrelerinin suyun içerisinde buluşma ihtimalini kolaylaştırmak için çukur şeklinde bir vajinaya ihtiyaç vardı. Balıklar kanca benzeri yapılarla dişinin yumurta kesesine tutunmaya çalışmışlar. Milyonlarca yıllık evrim sonucu, dişilerin de yumurtalarına giden çukurluk genişleyerek dişi cinsel organını oluşturmuştur. Balık kancaları da şimdiki penise evrimleşti.Yani cinsel organların evrimleşme sebebi, sperm ile yumurtanın daha kısıtlı bir ortamda, daha yüksek verimle birleşebilmesidir.

Neva
24-05-2015, 14:38
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=25914