PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kapitalizm ve Değer.

kartopu
29-05-2015, 11:58
PostalMarx.dan alıntı.
spatcus, malesef sen ekonomiyi anlamamışsın. Önce şunu kabul etmek gerekir ki bir toplumda default (... )ekonomik ilişkiler modu kapitalizmdir. Kapitalizm sadece en ilkel takas sisteminin daha gelişmiş halinden başka birşey değildir.

Kapitalizm aynı zamanda adil olan düzendir. Çünkü kapitalizm demek herkesin topluma kattığı değer kadar toplumdan geri birşey alması demektir.

Bunun ötesinde sosyaldemokrat önlemler, mesela toplumun en altındakiler için yapılacak bir "güvenlik ağı" gibi şeyler, ki toplumsal bir fona dayanır, bunlar bir hak değil lütuftur.

Şimdi önce herkesin neye ne kadar hakkı var bunu önce bir anlayalım. Ondan sonra da "hak aramak için sokak" vs neymiş bir anlayalım.

Sen şimdi yukarda dediğime karşı çıkacaksın. Diyeceksin ki "bir insanın topluma kattığı değer kadarının kendine geri döndüğü doğru değildir, çünkü katılan değer sarfedilen emekle ölçülür." İşte bu yanlış. Topluma katılan değer sadece piyasa içersinde belli olur. O yüzden de gerçekten de herkes kattığı değer kadar geri alıyor.

Şimdi gelelim direkt vs dolaylı demokrasi konusuna. Direkt demokrasi sadece 100 kişilik falan küçük gruplarda mümkündür. Milyonlarca insanın oluşturduğu bir toplumda doğrudan demokrasi yapamazsın. Bu imkansızdır. Bu yüzden parlementer demokrasi evrimleşmiştir. Bu yüzden dünyanın her yerinde bu sistem kullanılıyor. Ama sen daha hala çocukça şeylerden bahset dur.

Bu düşünce ilgimi çektiği için başka bir başlıkta tartışılması -nı istedim.
Bu düşüncenin tartışıldığında A.Simith ile K.Marx i tartıştırmak gibi olacaktır diye düşünüyorum.
En azından Değer nedir nasıl ortaya çıkar ve üretilen değerler nasıl paylaşılır sistemlerin bunun içindeki payı nedir tartışılacaktır sanıyorum.
Doğrudan demokrasi elbette önemli onu bir başka tartışma içine alırsak ekonomi ile ilgisini daha iyi anlatırız.

kartopu
29-05-2015, 12:25
Kapitalizm sadece en ilkel takas sisteminin daha gelişmiş halinden başka birşey değildir.
Çok doğrudur.takas sisteminde üretilen malların değişimi bir başka malla olmakta idi. Kapitalist takas istemi ile para eş değer ile ortaya çıkmıştır.(para kapitalizmden öncede vardı ama bu düzende daha önemli oldu.)
Kapitalizm aynı zamanda adil olan düzendir. Çünkü kapitalizm demek herkesin topluma kattığı değer kadar toplumdan geri birşey alması demektir.
İşte bu saçmalık.kapitalist ne katmaktadır ama payın çok büyük bölümünü almaktadır.Ayrıca işçiler bile aynı saatte ve aynı işte çalışmalarına rahmen eşit pay almamaktadır. İşte kapitalist bu eşitsizlikten bile faydalandığı görülür..
Bunun ötesinde sosyaldemokrat önlemler, mesela toplumun en altındakiler için yapılacak bir "güvenlik ağı" gibi şeyler, ki toplumsal bir fona dayanır, bunlar bir hak değil lütuftur.
Sosyal politikaları kapitalistlerin lütfu olarak görmek işçilerin yıllardır verdiği mücadeleyi o mücadele uğruna ölmelerini ceza evlerine atılmalarını görmemezlikten gelmektir. Hiç bir şey lütuf değildir Haktır.

Ayrıca kapitalistler ellerinden gelse hiç işçi olmayan dünyada yaşamak ister. İşte teknolojik gelişmelerin en önemli faktörü işçi ile kapitalist arasında geçen acımasız savaşın eseridir.

Sen şimdi yukarda dediğime karşı çıkacaksın. Diyeceksin ki "bir insanın topluma kattığı değer kadarının kendine geri döndüğü doğru değildir, çünkü katılan değer sarfedilen emekle ölçülür." İşte bu yanlış. Topluma katılan değer sadece piyasa içersinde belli olur. O yüzden de gerçekten de herkes kattığı değer kadar geri alıyor.
Evet değer pazarda kristalleşir ama üretim (fabrika tarla gibi) üretim sağasında olur üretilmeyen hiç bir şeyin değeri yoktur.Onun için üretim yapan unsurlara bakmak gerekir.
Üretim Emek İşçi+ sermaye= üretilen kullanım değeri.Bu ürün pazarda satılacak değer orada netleşecek.
Pay burada ayrılıyor büyük pay kapitaliste küçük pay işçilere.
Burada işçi zamanını enerjisini ve aklını koyarak kullanım değeri olan ürün üretiyor.Kapitalist sadece sermaye zaman ve aklını koyuyor ama paylaşımda en büyük payı alıyor yani çalıyor.

Bu tartışmalar daha net ve uzun boylu olabilir A.Simith iktisat fakültelerinde öğretilir kapitalistlerin babası sayılır.
İşte K.Marx bu teorilere karşı çıkmış çalınan değerleri ortaya dökmüştür ve insanlık daha güzel bir dünyanın olabileceğini anlatmıştır.
Kapitalizm allah düzeni değildir insan yapmış ve insanı da soymuştur İnsanın birbirini soymadığı sömürmediği savaşmadığı dünya vardır.Her ne kadar yok deselerde vardır.Çünkü kapitalizmden önce bir düzen ve dünya var idi ise kapitalizmden sonrada bir düzen ve dünya vardır.

Kapitalizm insanlık için son değildir.