PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Florida Kertenkeleleri 15 Yıl, 20 Nesilde Gözlerimizin Önünde Evrimleşti!

gur91
06-06-2015, 23:10
http://www.evrimagaci.org/dosyalar/fotograflar/ozgun/54/54_greeenbrown-anolessm-1024x512jpg.jpg
Florida Kertenkeleleri 15 Yıl, 20 Nesilde Gözlerimizin Önünde Evrimleşti!
Florida'daki adalarda araştırmalar yürüten bilim insanları yerel bir kertenkele hızında hızlı bir evrimleşme örneği tespit ettiler. Küba'dan getirilen ve yaşam alanlarını işgal eden bir diğer kertenkele türü nedeniyle bu yerel kertenkeleler sadece 15 yılda evrim geçirdiler! Bu işgalci türlerle temasa geçmelerinden sonra, yerel kertenkeleler nesiller geçtikçe giderek ağaçların daha yüksek kısımlarında yaşamaya başladılar. Ancak bu, daha ince dallara uygun olacak şekilde, daha güçlü bir tutunma kapasitesi gerektiriyordu. Bu kertenkelelerde, sadece 15 yıl içerisinde, daha ince dallara daha yumuşak bir şekilde tutunabilecek ayak yapıları evrimleşti.
Bu değişim, baş döndürücü bir hızda yaşandı: Küba'dan gelen kertenkelelerin yaşam alanlarına dahil edilmesinden sadece birkaç ay içerisinde, ağaçların daha üstlerine kaçmaya başladılar. 15 nesil içinde (ki bu onlar için 20 nesle denk geliyor), ayaklarının tabanları daha geniş bir alanı kaplayacak şekilde evrimleşti; böylece daha yapışkan hale geldiler. Austin'de bulunan Texas Üniversitesi Doğa Bilimleri Okulu'nda doktora sonrası araştırmacı olan ve 24 Ekim 2014'te Science dergisinde yayımlanan makalenin baş yazarı olan Yoel Stuart, şöyle söylüyor:
"Böyle bir değişim göreceğimizi hiç tahmin etmiyorduk. Ancak geçirdikleri evrimin hızı ve boyutu gerçekten şaşkınlık verici. Bu evrimi anlayabilmeniz için şöyle söyleyebilirim: eğer ki insanların uzunluğu, bu kertenkelelerin ayaklarının evrimleşme hızında evrimleşecek olsaydı sadece 20 nesilde boy ortalamamız 1.75'ten 1.93'e çıkardı! Bir diğer deyişle, örneğin ABD'deki insanların boy ortalaması, şu anda NBA'deki en iyi şutçu basketbolcuların boy ortalamasına eşit olurdu! Her ne kadar insanlar kertenkelelerden daha uzun yaşıyor olsalar da, bu evrim hızı yine de evrimin normal ortalamasına göre çok yüksektir."
Üzerinde çalışılan yerel kertenkele, Carolina anoles olarak bilinen yeşil anoles kertenkelesidir. Bu canlılar, ABD'nin güneydoğusunda yaygın olarak bulunurlar. Bölgeyi işgal eden ve Küba'dan ve Bahamalar'dan getirilen tür ise, kahverengi anoles kertenkelesidir. Kahverengi anoles kertenkelesi, Güney Florida'da ilk olarak 1950'lerde görülmeye başladı. Muhtemelen Küba'dan getirilen tarım ürünleriyle birlikte anakaraya ulaştılar. O gün bugündür, Florida'ya hızla yayılıyorlar. Hatta taşımacılık yoluyla Hawaii'ye bile sıçradılar.
Yapılan son araştırma, evrimsel biyologların "karakter yer değiştirmesi" denen bir özelliğin iyi dökümanlanmış nadir örneklerinden birisidir. Bu tür evrimsel değişimde, farklı ekolojik nişlerde baskın hale gelmek isteyen türlerde, birbirlerine üstün gelebilmelerini sağlayan farklı özellikler evrimleşir. Bunun en klasik örneği, Charles Darwin'in üzerinde çalıştığı ispinozlardan gelmektedir. Galapagos Adaları'ndaki 2 ispinoz türünde, farklı besin kaynaklarını kullanabilmek için farklı gaga yapıları evrimleşmiştir.
Araştırmacılar, yeşil ve kahverengi kertenkelelerin aynı besin kaynakları ve alanı kullanmalarından ötürü, yeşil kertenkelelerin hızlı evriminin tetiklendiğini düşünüyor. Stuart, aynı zamanda bu iki türün yetişkinlerinin, birbirlerinin yavrularını yediğini de belirtiyor. Şunları söylüyor:
"Bu mücadele dolayısıyla, eğer ki bir yavruysanız, bir an önce ağaçların tepesine ulaşmanız gerekir, yoksa birileri sizi yer. Eğer ki daha büyük ayak tabanlarına sahipseniz, olmayan bireylere göre bunu daha iyi yapabilirsiniz."
Stuart ile birlikte araştırma ekibinde Tampa Üniversitesi'nden Todd Campbell, Idaho Üniversitesi'nden Paul Hohenlohe, Massachusetts Üniversitesi'nden Robert Reynolds ve Liam Revell, Harvard Üniversitesi'nden Jonathan Losos bulunuyor.
Çeviren: ÇMB (Evrim Ağacı)
Kaynak: http://www.evrimagaci.org/fotograf/54/6626

uguler
07-06-2015, 00:17
O ayrı yaratılmış bir türdür diyen çıkar kesin :)

Aleph
07-06-2015, 02:00
Evrimleşme değil de seçilme diyelim biz buna..

Felâsife
07-06-2015, 02:09
Adapte olma konusunda kesinlikle mükemmeller, hemde pek çok ortamda bunu sağlamışlar.
Havada uçan kertenkeleden, suda koşanına, düz duvara tırmanandan, vücudunu peçete gibi kullananına pek çok acayip türleri var.
Sanırım bu çeşitlilikleri ortama hızlı ayak uydurmalarına bağlı, aman nazar değmesin. :D

Nana Buluku
10-06-2015, 15:07
Evrimleşme değil de seçilme diyelim biz buna..

Doğal seçilim, Evrimin mekanizmalarındandır.

Florida'da ki kertenkele popülasyonu içerisindeki gen frekansında değişim meydana geliyor.

Aleph
10-06-2015, 18:18
Doğal seçilme evrimleşme değildir, evrimin bir mekanizmasıdır sadece. Dolayısıyla aynı şeyi söylüyoruz Nana Buluku...

Nana Buluku
10-06-2015, 18:30
Doğal seçilme evrimleşme değildir, evrimin bir mekanizmasıdır sadece. Dolayısıyla aynı şeyi söylüyoruz Nana Buluku...

Evrim mekanizmaları, Evrimin gerçekleşmesini sağlayan olgulardır.

Darwin'in Evrim Teorisini doğal seçilim üzerine kuruludur.

Doğal seçilim kertenkelelerin uzuvlarını ağaçlara daha iyi tırmanacak şekilde evrilmesini sağlamıştır. Zamanla popülasyon içerisinde uzuvları ağaçlara tırmanmak için daha uygun olan kertenkeleler çoğunluğu oluşturacak. Kertenkelelerin yaşadıkları çevre değiştiği için kertenkeleler evrimleşiyor. Çevre değişimine ayak uyduramayan canlılar yok olur.

Aleph
10-06-2015, 18:41
Doğal seçilim kertenkelelerin uzuvlarını ağaçlara daha iyi tırmanacak şekilde evrilmesini sağlamıştır.

Doğal seçilim bir uzvu başka bir uzva evirmez.. :) Yalnızca avantajlı uzva sahip bireylerin populasyon içinde çoğalmalarını ve zaman içinde dezavantajlı bireylerin tümüyle yerini almalarını sağlar. Burada olan da tam olarak budur. :thumb:

Nana Buluku
10-06-2015, 18:46
Doğal seçilim bir uzvu başka bir uzva evirmez.. :) Yalnızca avantajlı uzva sahip bireylerin populasyon içinde çoğalmalarını ve zaman içinde dezavantajlı bireylerin tümüyle yerini almalarını sağlar. Burada olan da tam olarak budur. :thumb:

Evrimleşmeyi sağlayan doğal seçilim.

http://www.evrimagaci.org/

Burada yeterince makale var. Okumanızı tavsiye ederim.

Zamanla popülasyon içerisinde uzuvları ağaçlara tırmanmak için daha uygun olan kertenkeleler çoğunluğu oluşturacak.

Bu kısmı okumadınız herhalde.

Evrimleşme sadece mutasyonla olmaz.

Aleph
10-06-2015, 18:48
Evrim konusunda yeterince makale okudum, teşekkür ederim.. :)
Ben sizi anladım ama siz beni anlamadınız, sağlık olsun.. :thumb:

Nana Buluku
10-06-2015, 18:51
Evrim konusunda yeterince makale okudum, teşekkür ederim.. :)
Ben sizi anladım ama siz beni anlamadınız, sağlık olsun.. :thumb:

Siz kertenkelelerin evrimleştiği anladınız mı ?

Aleph
10-06-2015, 19:04
Genetik sürüklenmeyi vs. gözardı edersek evrim iki ayaklı bir süreçtir. Mutasyon ve doğal seçilim. Burada ikinci adım, yani doğal seçilim gerçekleşiyor. Genetik çeşitliliğe yol açan mutasyonlar ise muhtemelen birkaç milyon yıl önce gerçekleşti. Dolayısıyla evet bir evrim var, fakat bu evrim 15-20 nesilde gözlerimizin önünde gerçekleşmedi. Gözlerimizin önünde gerçekleşen şey doğal seçilim.. ;)

Aslında ikimiz de aynı şeyden bahsediyoruz, ancak ben kavramları kullanırken dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum. İnsanlara evrimi anlatmada ve gerçeği görmelerini sağlamada kavramların hatalı kullanılmasının bir engel oluşturacağını düşünüyorum..

Nana Buluku
10-06-2015, 19:12
fakat bu evrim 15-20 nesilde gözlerimizin önünde gerçekleşmedi. Gözlerimizin önünde gerçekleşen şey doğal seçilim.. ;)

Anlaşıldı.

Popülasyondaki değişim evrimdir. Bu nasıl olursa olsun farketmez.

Predator
17-08-2015, 16:50
Küba'dan getirilen kertenkelelerin, Florida'da ki kertenkeleler ile girdiği var olma savaşında Florida kertenkeleleri ağaçlarda yaşamaya zorlanıyor. Bu olgu bize şunu gösterir: Küba'dan getirilen kertenkele, Florida kertenkelesine göre bölgede yaşamaya daha adaptif. Yaratılış inancına göre her hayvanın sahip olduğu adaptasyonlar yaratıcı tarafından bahşedilmiştir. Eğer bu inanç doğru olsaydı Küba'dan getirilen kertenkelenin Florida kertenkelesi karşısında yok olması gerekirdi. Kısaca, yaratıcının hata yapması olası değildir. Bunun tek açıklaması tabii ki Evrim Teorisidir.