Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye Cumhuriyeti Hristiyan bir devlet olsaydı...
Vefik Sami
08-06-2015, 21:23
Gerçekten ilginç bir yazı olmuş.
Daha ziyade ironik bir yaklaşımla kaleme alınmış bir yazı.
http://blog.milliyet.com.tr/turkiye-cumhuriyeti-hristiyan-bir-devlet-olsaydi/Blog/?BlogNo=475527
neden konu açamıyorum bu forumda?
neden konu açamıyorum bu forumda?
10 Mesajı geçmeniz gerekiyor.
Birinci seçenek biraz gerçekçi olmuş. İkici ve uzun yazdığı kısım ise biraz dalga geçmek amaçlı yazılmış sanırım.
Hıristiyan olsaydık, Hıristiyan dünyasındaki aydınlanmadan biz de nasiplenecektik sonuçta.
Vefik Sami
11-06-2015, 11:09
Birinci seçenek biraz gerçekçi olmuş. İkici ve uzun yazdığı kısım ise biraz dalga geçmek amaçlı yazılmış sanırım.
Hıristiyan olsaydık, Hıristiyan dünyasındaki aydınlanmadan biz de nasiplenecektik sonuçta.
Ben o ironiyi bilerek yaptığını zannediyorum.
"Bizde bu kafa, bu kültür oldukça neye inandığımız farketmez" demeye getirmiş.
Fakat; bana göre, hangi inancın müntesibi olursa olsun, kültür dindarlığındaki mental durum genelde birbirine benzer. Taklid-i ibâdet'i "iman" zannederler.
Ben o ironiyi bilerek yaptığını zannediyorum.
"Bizde bu kafa, bu kültür oldukça neye inandığımız farketmez" demeye getirmiş.
Fakat; bana göre, hangi inancın müntesibi olursa olsun, kültür dindarlığındaki mental durum genelde birbirine benzer. Taklid-i ibâdet'i "iman" zannederler.
Bence kafa ve kültürü şekillendirenlerden en önemlisi İslam zaten. Yani bir Hıristiyan olsaydık kafa yapımız ve kültürümüz farklı olacaktı, budist olsaydık farklı olacaktı bence.
Mesela İslam'daki kader inancı; bu Türkleri tembelleştiriyor. Orada yaptığı ironilerin çoğu Türklerin müslüman olması ile alakalı zaten. Hıristiyan olsaydık farklı olurdu bunların çoğu. Türkler 1000 sene önce Budizme geçmiş olsa, yine farklı bir toplum görecektik.
İslam, Türk toplumunun kafa yapısını, düşünce biçimini nasıl dizayn etti? Diye ayrı bir yazı olur aslında.
Bunun örnekleri var. Yazıda da söz edilen Gagauzlar mesela, bizim gibi Oğuz kökenlidirler ve Ortodoksturlar. Siyasal İslamcıların iddia ettikleri gibi Türklüklerini falan da yitirmemişlerdir. Aksine tüm ibadetlerini Türkçe yaparlar (Gagauzca). Tam tersine, asıl İslam Türklüğü yok etme potansiyeline sahiptir (ve diğer kimlikleri). Siyasal İslamcıların iddiası şudur; "İslamlığını yitiren Türkler, Türklüklerini de yitirirler, bakınız Macarlar ve Bulgarlar" derler. Oysa Macarlar ve Bulgarlar Türk değildir :) Tarihte hiçbir zaman Türkçe konuşmadılar. Türk olan eski Bulgar/Bolkar kavmi ayrıdır ki onların torunları da hâlâ Türktür; Malkar ya da Balkar adıyla, Karaçay Türkü kardeşleriyle birlikte Kafkasya'da Türk olarak varlıklarını sürdürürler. Bugünkü Slavca konuşan Bulgarların Türklükle ilgileri yoktur, isim benzerliği... Tıpkı eski Avar Türkleri ile Kafkas halkı olan ve Türklükle ilgisi olmayan Avarlar gibi, adları karıştırmayalım :)
Ortodoks olsaydık nasıl bir şey olurdu, merak edenler şu belgeseli izleyebilirler
Gagauzlar hem (ve) Gagauzluk
9k-WAXIcPsk[youtube]
"Tam tersine, asıl İslam Türklüğü yok etme potansiyeline sahiptir" sözünüze katılıyorum. Eskiden "İslamlığını yitiren Türkler, Türklüklerini de yitirirler, bakınız Macarlar ve Bulgarlar" sözünü duymuştum. Türklerin nasıl islama geçtiğini öğrendikçe anladım gerçeği
"Tam tersine, asıl İslam Türklüğü yok etme potansiyeline sahiptir" sözünüze katılıyorum. Eskiden "İslamlığını yitiren Türkler, Türklüklerini de yitirirler, bakınız Macarlar ve Bulgarlar" sözünü duymuştum. Türklerin nasıl islama geçtiğini öğrendikçe anladım gerçeği
Evet. İslam aslında bir tür Arap ulusalcılığıdır. Ezan ("duyuru" demektir) mesela, Arapça olmak zorundadır, oysa adı üzerinde duyurudur ve her dilde yapılabilmelidir. Mesela Çerkesler Çerkesce, Türkler Türkçe, Kürtler Kürtçe, Malaylar Malayca duyuru yapsalar ne olur? Ama yapamazlar, çünkü Araplaşmak zorundadırlar, oysa asıl "evrensel din" her dile kullanım imkanı sunan dindir ki Hristiyanlık bu bağlamda "evrensel" bir dindir, kiliselerde her ulus kendi diliyle tapınabilir ve hatta her ulusun kendi millî kilisesi vardır; Rum Ortodoks Kilisesi, Ermeni Gregoryen Kilisesi, Süryani Kilisesi, Rus Ortodoks Kilisesi, İngiliz Anglikan Kilisesi vb. Hristiyanlığın tüm yorum ve mezhepleri evrenseldir, çok dilliliğe olanak verir. Ancak İslam'da buna yer yoktur, Araplaşmak bir zorunluluktur. İslam adı altında Arap adları dayatılır, ibadet de Arapça olmak zorundadır...
Müslüman olan Türkler zaten yarı Araptırlar, iyice Araplaşmışlardır. Diğer Müslüman kavimler de öyle, tümü yarı Araptır.
Konu bizim özelimizde, "Hristiyan olsaydık nasıl olurdu" idi. Bence çok daha iyi olurdu. Şimdikinden çok daha medeni bir toplum olurduk bir. İkincisi dilimizi ve kimliğimizi çok daha iyi korurduk...
Öte yandan Hristiyanlık, özellikle Ortodoksluk, Türklerin geçmişlerinde ciddi bir yer edinmiştir. İslam'dan önce Oğuzların ve diğer Türklerin, özellikle Kıpçakların büyük bölümü Ortodoktu. Bize sanki "hoppadak" herkes birden bire Müslüman olmuş gibi anlatılıyor.
Mesela Anadolu'da ciddi bir Ortodoks Türk nüfus vardı, Karamanlılar. Bu insanlar ne yazık ki Rumlarla birlikte sürüldüler, "gavur" oldukları için. Bu, Mustafa Kemal'in büyük hatalarından biridir bence. Atatürk'e kin kusan dinciler nedense kendi işlerine gelen bu olaydan hiç bahsetmezler, oysa bugün Müslümanların Anadolu'da mutlak çoğunluk olmasını sağlayan etmenlerden biridir Ortodoks olan Rum ve Türklerin Yunanistan'a sürülmesi... Ayrıca o devirdeki toplam nüfusları sadece 120.000 civarı olan Gagauzlar da Türkiye'ye sığınmak istemişlerdi, onlar da red edildiler... (bu iyi oldu tabii, yoksa adamlar Müslümanlaşabilirlerdi).
Bugün Yunanistan'daki Karamanlis'lerin tümü Türk'tür aslında. Yunancada /ı/ harfi yoktur ve Türkçeden alınan sözcüklerin sonuna /-s/ eki takılır; mesela Türkçe kıyma > Yunancaya geçmiş ve kimas olmuştur, bir oyun/dans adı olan karşılama > karsilamas olmuştur, bunun gibi Karamanlı > Karamanlis oldu...
Eğer, Anadolu'daki Ortodosk Türkler olan Karamanlılar sürülmeseydi, bugün sayıları aşağı yukarı 4-5 milyon civarı olurdu. Düşünsenize, Anadolu'da Ortodoks olan 4-5, hadi daha kötümser olalım 2-3 milyon Ortodoks Türk olacaktı. Bu, diğer Türklere de "kötü örnek" olabilirdi, İslam'dan soğuyan ya da İslam'ı kendine uygun bulmayan pekçok Türk de Ortodoksluğu seçebilirdi ve belki de bugün Anadolu'da 10-15 ya da 15-20 milyon Ortodoks Türk olabilirdi... Bir de Türk Ortdoks Kilisesi olabilirdi... Çoğu insana kiliselerle kendi diliyle tapınmak, Yarartıcıya kendi dilinde, özgürce, küfür ve hakaret yemeden Tanrı diyebilmek, çocuklarına korkmadan, "gavur" damgası yemeden Türkçe adlar koyabilmek cazip gelecekti ve belki Türklerin, özellikle de bugün "laik" ya da "seküler" dediğimiz Türklerin çoğunluğu belki de Ortodoksluğu seçecekti... Karamanlılar belki de bu nedenle sürüldü, Atatürk'ün ileri görüşlülüğü de diyebiliriz belki... Bence Müslümanlar Atatürk'e hayır dua etmeliler sırf bu nedenden bile...
Anadolu'da hiç Ortodoks Türk göremeyen Türkler, İslam'dan da hazetmiyorsa genelde dinsizliği seçiyorlar bu nedenle. Halbuki gözlerinin önünde kendileriyle aynı soydan ve dilden olup başka bir dine inanan örnekler olsa durum daha farklı olabilirdi. Özellikle seküler Türklerin büyük çoğunluğu kendine "Müslüman" diyen deistlerdir aslında. Mesela bu insanlar çok rahat bir şekilde Ortodoks olabilirler(di), haftada bir kiliseye gideceksin alt tarafı zor değil :) ki onu yapmasan da olur, Tanrı desen yine var, sadece inan gerisini bırak, nasıl ki "Müslümanım" deyip hiçbir vecibeyi yapmıyorlar, aynen "Ortodoksum" deyip kiliseye de gitmeyebilirler(di)... :)
Codex Cumanicus, Eski Kıpçakçadan kalan önemli bir eserdir > şuradan (http://tr.wikipedia.org/wiki/Codex_Cumanicus) bakabilir ilgilenenler.
İçinde İncil'in o dönemdeki Kıpçak Türkçesindeki çevirilerinden bölümler de vardır. Mesela;
"Beyimiz Teñri Yesus Kristus buyurur, üyretir bizgä Evangelim ičindä, alay aytïr: «Söygil Teñrini, seniñ Beyiñni, kerti köñlüñden, barča zanïñdan, barča küčüñden, dagi tïnïñdan!»"
Günümüz Oğuzcasına çevirisi;
"Beyimiz (our Lord), Yesus Kristus buyurur, öğretir bize Evangelim (İncilim) içinde, şöyle aytır/söyler, "Sev Tanrını, senin Beyini, gerçek gönlünden, varca (tüm) şeylerinden, varca gücünden dahı/dahi (ve) tininden (ruhundan, canından)"
Ne güzel değil mi? :) billur gibi arı duru bir Türkçe, Arapça-Farsça kırması bir dil değil. Gerçi bu dil Oğuzca değil, Kıpçakça ama yine de arı Türkçe olunca iyi kötü anlıyoruz ki bir Oğuz'un Kıpçakçayı anlayabilmesi, bir Alman'ın İtalyancayı anlaması gibidir, iki ayrı aile söz konusu (Oğuz-Kıpçak), Hint-Avrupalılarda da verdiğim örnekte Cermen-Latin... Yani Türk dilleri çok daha yakındır.
Ayrıca Hristiyan olsaydık Arapçalaşmış adları da kullanmazdık, yukarıdaki örnekteki gibi Yesus derdik, Yesus'un Arapçalaşmışı olan İsa demezdik. Evangel derdik, bu sözcüğün Arapçalaşmışı olan İncil sözcüğünü bilmezdik... Bu çok da önemli bir konu değil gerçi, ara bilgi olarak verdim :) ama en önemlisi Teñri sözcüğünü kullanmaya hiç ara verilmezdi, bugün "Tanrı ne lan kafirler, Allah diyeceksiniz" diyen yobaz Arapçılar olmazdı, çünkü en fanatik Hristiyan bile kendi dilini aşağılamaz, mankurtlaşmamıştır. Mesela hiçbir İngiliz "God ne demek lan, Deus demeliyiz" demez :) hiçbir fanatik Hristiyan Macar, "Isten de ne oğlum, Deus diyeceksiniz" demez, örnekler arttırılabilir... Çünkü Hristiyanlık evrenseldir, tüm dillere saygılıdır. Yiğidi öldür hakkını yeme. Dinsizim diye her dine aynı yaklaşamam, gerçekler ortada. Hristiyanlık çok daha kucaklayıcı ve farklı kültürlerin yaşamasına olanak veren bir dindir.
Bu eski Kıpçakça Evangeli sevdim ha :) dur bir bölüm daha paylaşaym, bakın ne güzel bir Türkçe;
"Arï Paulus alay aytïr: «kačan kiši aγïzï bile yazuχïn aytsa, andan zanï arï daγï alγïšlï bolγay»"
Çevirisi;
"Arı (temiz, aziz) Pavlus şöyle aydur/eydür: Kaçan (ne zaman) kişi (insan), ağızı ile yazığın (günahın, günahını) aytsa/söylese, ondan (her) şey arı dahı/dahi (ve) algışlı (şükranlı) olur".
Bir tane bile yabancı kelime yok, ne güzel ya, keşke hep Ortodoks kalsaymışız :)
Son bir örnek daha vererek konuyu genişleteyim. Şu anda Hristiyanlığı seçen Türkler de var, ancak dilimize dahı (ve) :) kültürümüze Araplık-Farslık etkisi gerçekleşmiş, bu nedenle bu saatten sonra Hristiyan olanlar da kimi Arapça, Farsça kökenli sözcükleri kullanıyorlar maalesef.
Mesela aşağıya İyi Sav'dan (Evangelion, yani İncil, Yunanca iyi-haber demektir. Haber sözcüğünün de eski Türkçesi "sav" ya da "salık", bu nedenle öz Türkçecilik yapınca İyisav, İyisalık "İncil, Evangelion" olur) :) Matthew 6: (9-13)'ün Türkçe seslendirilmiş ilahi formunu koyacağım. Bu bölümün eski Kıpçakçası Codex Cumanicus'ta şöyle örneğin ;
Atamız kim köktesiñ
Algışlı bolsun seniñ atıñ
Kelsin seniñ hanlıgıñ
Bolsun seniñ tilemekiñ
Neçik kim kökte, alay da yerde
Kündeki ötmegimizni bugün bizge bergil
Dagı, yazuklarımıznı bizge boşatgıl
Neçik, biz boşatırbız bizge yaman etkenlerge
Dagı, yekniñ sınamagına bizni koymagıl
Basa, barça yamandan bizni kutgargıl
Amen
Günümüz Oğuzcasına birebir çevirirsek
Atamız ki göktesin
Algışlı (kutlu, şükranlı, hamdli) olsun senin adın
Gelsin senin hanlığın
Olsun senin dilemeğin (dileğin)
Nice(k) (nasıl ki), gökte öyle de yerde
Gündeki (gündelik) ekmeğimizi bugün bize ver
Dahi (ve), yazıklarımızı (günahlarımızı) bize boşat (terk ettir)
Nice(k), biz boşatırız bize yaman(lık) (kötülük) edenlere
Dahi, yekin (yek "şeytan") sınamağına (imtihanına) bizi koyma
Basa (ve dahi), varca (tüm, bütün) yamandan (kötülükten) bizi kurtar
Amin
Bir de şu çeviriye bakın :)
RSHbfTxmztw[/youtube]
İlahimasal
15-06-2015, 09:31
Yurdum,milletim islamdan 1000 sene çekdi.
Hristiyanlık olsaydı 1000 sene daha çekerdi.
Nedir bu ya. topluma din donu biçme aklı.
Hristiyan zihniyetinin,yahudi ve islam zihniyetinden farkı nedir.
Hristiyan olsaydı bu toplum
90 bin kilise olurdu
Ortalıkda isa havarisi kılıklı rahibeler,rahipler
Her meydanda kocaman bir haç simgesi beton yapılar.
Çan sesi
bilim istemek yerine halen. kutsala baglanma aklı.