Orijinalini görmek için tıklayınız : belkide din gereklidir?
Şimdi şöyle bişy var.
Madem doğa, bizi mükemmel şekilde yaratmış ve evirmiş ve hala da eviriyor... O halde tanrı ve din de, belki de bizim yaşam kalitemiz için gerekli olan şeylerdir? Tabiatımız herşeyi bizim daha uyumlu, daha kolay hayatta kalmamızı gerektirecek şekilde yaratıyorsa, tanrı ve din de belki de gerekli olan kavramlardı bizim için? tekrara düştüm ama (:
Ve belki de hala gerekli.
Zira birkaç gündür özgür irade olmadığından, evrenin mekanik bir sistem olduğundan falan bahsediyoruz. Hal böyle olunca belki de doğa, taaa o zamanlar bizim dine ve tanrıya ihtiyacımız olduğunu düşündü ve bu kavramları çıkardı?
Çünkü yani, tanrı ve dinin gerçek olmasını, özgür iradenin olmamasını bilmeye tercih ederiz heralde ki, ben ederim.
Belkide din ve tanrı inancı, gerçekten yaşama tutunduran şeylerdir? Bu, olamaz mı?
İnsan doğadan bağımsız değil ise, bu manevi duyguları da boş yere çıkarmış olamaz bu durumda.
Düşünceler...?
Özgür irade gerekli fakat din gerekli değil. Çünkü özgür irade biyolojik bir şey (beynin beyne oynadığı bir ilüzyon veya tersi farketmez), din ise biyolojik değil.
İslam, Hıristiyanlık veya kabaca tanrı inancı. Bunlar biyolojik değil.
Bunu dinsiz toplumlara ve insanlara bakınca gözlemliyoruz ki; bunlara ihtiyaç duymadan da yaşıyorlar.
Fakat insanları yaşama bağlayan değerler var. (Dinin yerini almış değerler)
Çocuk, aile, ahlaki değerler veya yaşamsal değerler. Seks, para veya sanat.
Eğer özgür irade ve değeri çekerseniz, insanların bazıları savrulur gider (buna ben de dahilim) fakat dini çekerseniz, yerine farklı idealler (değerler) koymazsa ki koymak zorunda çünkü doğa bu şekilde emrediyor, durum sıkıntılı.
Özgür iradenin yerini neyle dolduracaksınız? Fakat dinin yerini farklı değerlerle doldurabilirsiniz.
Sonuç olarak insanlar özgür iradeden ve yaşama yükledikleri değerlerden kaçamazlar (bunlar olmadan yaşayamazlar) fakat dinden kaçabilirler (bu olmadan da günümüzde yaşıyorlar zaten).
Belkide din ve tanrı inancı, gerçekten yaşama tutunduran şeylerdir? Bu, olamaz mı?
Henüz fark edememişler için olabilir, ancak bir kere dinin sahte ve uydurulmuş bir şey olduğunu fark ettiniz mi artık geri dönüş sizce mümkün mü?
Dinlerin ve mitolojilerin insan toplumlarında oynadığı rolü inançlı ya da inançsız hiç kimse reddetmiyor zaten. Mesele bayatlayan bu oyunu yaşam sahnesinden artık kaldırıp kaldırmayacağımız. İnsanlar bir gün sıkılacaklar ve kaldıracaklar. Ateistler tekrar eden bu oyunun kötü bir oyun olduğunu herkesten önce fark eden kişilerdir. İnsanlar bu oyunun yerine başka bir oyun getirirler mi onu bilemiyorum. Belki toptan sahneyi kapatırlar..
Din degil de tanrilara inanc kendini bilmeyen insan icin belki biraz gerekli, en azindan akil faktoru devreye girene kadar. Din bu durumun organizasyonu.
Bence değil. Tanrı inancı zaten bir işe yaramadığı gibi, çocuklukta işlenen korku türü faktörler, beynin doğru çalışma mekanizmasını bozuyor bence.
Akıl zaten doğuştan fiks yani.
Ya eğitimle, ya dinlerle beyne şekil veriyorlar. Vermeseler ne olur?
Bence beyin daha sağlıklı çalışır.
Zaten çocukluktan iyi ve kötü ayrımı yapmayı biliyoruz.
https://www.youtube.com/watch?v=Z4eGJq0rjw0
Nana Buluku
12-07-2015, 11:55
Madem doğa, bizi mükemmel şekilde yaratmış ve evirmiş ve hala da eviriyor...
Mükemmel filan değil.
O halde tanrı ve din de, belki de bizim yaşam kalitemiz için gerekli olan şeylerdir? Tabiatımız herşeyi bizim daha uyumlu, daha kolay hayatta kalmamızı gerektirecek şekilde yaratıyorsa, tanrı ve din de belki de gerekli olan kavramlardı bizim için? tekrara düştüm ama (:
Yaşam kalitesi ile ne alakası var ?
Homo Sapiens'in ortaya çıkışı: 200 bin yıl önce.
Din'in ortaya çıkışı: MÖ 7500
Evrim, dini ortaya çıkarmış olabilir mi ?
Ancak Tanrı fikri ile beynin evrimi arasında ilişki kurabilirsin.
Din ile Evrim arasında hiç bir ilişki yok.
İhtiyacı olan inanır olmayan inanmaz. Gerekli olup olmaması kişiden kişiye değişir.
Tanrıya inanmada hiç bir sorun yok ancak herhangi bir dine inanmaya başlarsan sorun olur. Dinler, kişiye ve topluma zarar veren yapılanmalardır.
Hal böyle olunca belki de doğa, taaa o zamanlar bizim dine ve tanrıya ihtiyacımız olduğunu düşündü ve bu kavramları çıkardı?
Tanrıya ihtiyaç var, dine ihtiyaç yok. Dini doğa değil insanlar icat etti.
Tanrıya ihtiyacın olması da herkes için geçerli değil.
Yıldıztozu
12-07-2015, 12:23
İnsanlık tarihinde dinin faydalı olduğu dönemler oldu. Cevapsız sorularımıza cevapları dinlerle ürettik. Hayata amaç katmaya çalışıp türümüzün devamına katkı sağladık.
Fakat şimdi çok fena bir hale geldi dinler, kesinlikle yok edilmeleri gerekiyor. Yeterince faydalandık, artık önümüzdeki en büyük engel din.
Gerekliliği kalmadı, ortadan kaldırmalıyız.
Hic degil Boolean, her cocuk akil sahibi olarak dogmuyor, yetiskinlige de akil sahibi olarak giris yapmiyor, cok net olarak gozlemledigim bir durum.
Ateist anadan babadan büyüyen çocuklar, gelecekte zehir gibi akıllı oluyorlar. Benim çocuğum yok ama. Arkadaşlarımın çocuklarından gözlemliyorum, daha 3-4 yaşından itibaren oynadıkları oyunlar falan tamamen zekayı geliştirmeye yönelik.
Ondan mesela Japonların ve Korelilerin IQ'ları yüksek oluyor.
Zekiler Türklerden. Bu kesin.
Din zekayı düşürüyor Obi Wan. Hiç gerek yok bence dine.
Abi sürekli zekayı geliştirme derdindesiniz, geliştirmeyin abi, belli bir seviyede kalsın ama oynasın o çocuk, atlasın zıplasın cam kırsın. hayat böyle güzel.
Ha işte bizim zekamız gelişkin, geldiğimiz nokta mekanik evren ve bağımlı bilinç. Gelişkin zekanın sonu bu. Çok renkli değil mi?
Abi sürekli zekayı geliştirme derdindesiniz, geliştirmeyin abi, belli bir seviyede kalsın ama oynasın o çocuk, atlasın zıplasın cam kırsın. hayat böyle güzel.
Ha işte bizim zekamız gelişkin, geldiğimiz nokta mekanik evren ve bağımlı bilinç. Gelişkin zekanın sonu bu. Çok renkli değil mi?
Uff sanki çarpım tablosu çözdürtüyorlar... Oyun bunlar ama zekayı geliştirici oyunlar. Papağan gibi dua ezberleyeceğine hem eğleniyorlar hem zekaları artıyor çocukların.
Bu arada senin "ben zekiyim" triplerin de bitmedi Jumanji.
Her Ateist olan, "hayat anlamsız, evren anlamsız" diye dolanmıyor etrafta. Teknoloji üretiyorlar işte sonra büyüdüklerinde.
Her Ateist zeki de olmuyor. Unut onu sen.
https://karalamacaa.files.wordpress.com/2014/10/ilber-ortayli-caps-zeka.jpg
Hayır İnternette de görüyorum, kusmak geldi artık şu Niçe pezevenginden. Herifler geliyor interneti icat ediyor. Bilgisayarı icat ediyor. Biz bunların yaptıkları icatlar üzerinden Niçe'den atıflar yaparak orgazmik duygular yaşıyoruz. Efenim Niçe şöyle diyor...
Napim evren mekanikse, bilinç bağımlıysa?
Kıçıma mum takıp sokakta mı dolaniyim?
Dinlerden yakayı kurtarınca bir nekahat dönemi oluyor, bunu anlıyorum. Ben de yaşadım. Ancak kimilerinde bu nekahat dönemi hiç bitmiyor. Gerçeklerle yüzleşip yoluna devam etmeli insan, hayat geçiyor. Ateizmin kişiyi nihilizme götürdüğü iddiası son derece saçma bir iddia. Aksine hayattan daha fazla zevk almayı ve gelecek kuşaklara daha yaşanılır bir dünya bırakmayı arzuluyor insan, ateist ya da non-theist olunca. Ateizmin nihilizme götürmediğini yalnızca Japon toplumuna bakarak bile söyleyebiliriz. Teknoloji konusunda bir numaralar. Japon Patent Ofisi her sene ortalama 350 000 patent başvurusu alıyor, bizde bu rakam onca teşvike rağmen 15 000 dolaylarında ve bu rakamın da ancak yarısını yerli başvurular oluşturuyor..
Kıçıma mum takıp sokakta mı dolaniyim?
iyi fikir dene bakalım
iyi fikir dene bakalım
Ne ben denicem? Nihilist olan sensin. Daha yazdığım şeyi anlamamışsın.
Zeka arttıkça, empati artıyor, dürüstlük artıyor.
Sen zekanın sonucunu Nihilizme bağlıyorsun.
Zeka arttıkça, anlamsızlık artıyormuş gibi.
Şimdi diyebilir miyiz ki bir, Turan Dursun veya Hırant Dink zeki değildi.
Alep'in dediği gibi gerçeklerle yüzleşip, insana, topluma faydası olanla devam ediyor insan.
Gerçekler o insanları da, insana faydalı olan için mücadeleye itmiş.
Determinizm'de koşullar var. Nihilizm bu koşulları insana faydasız olana doğru, Aziz Nesin, Turan Dursun gibi insanların çabaları ise insana faydalı olana doğru götürüyor.
Niçe'yi akıllı bir filozof olarak algılamakta mesele de yok;
Böyle Buyurdu Zerdüşt kitabını okumuştum kendisinin, insan ve maymun benzetmesine mesela hayran kalmıştım.
Fakat burada kalmalı olay. Bir etiket, hayata topyekün bir bakış haline gelmesi insanlara faydasız belki de zararlı özellikle Türkiye için.