PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Malik bin Eşter Ali'nin Dostu Ve Komutanı


İlahimasal
13-07-2015, 01:22
Yemen asıllı Mezhic kabilesine men*suptur. Bi'setten önce doğduğu halde Hz. Peygamber'i görememiştir. Ebü Ubeyde b. Cerrahın kumandasında Bizans'la yapılan savaşlarda kendini gösterdi. Yer-mük Savaşı'nda bir gözünü kay*bettiği için "Ester" [göz kapakları ters çev*rilmiş] lakabıyla meşhur oldu. Halife Osman zamanın *da halkı halife aleyhine isyana teşvik et*tiği için Vali Saîd b. Âs tarafından birkaç arkadaşıyla birlikte Dımaşk'a Muâviye b. Ebû Süfyân'ın yanına gönderildi. Bunların davranışlarından rahatsız olan Muâviye de kendilerini Küfe'ye geri yolladı. Halife aleyhindeki faaliyetlerini sürdürmeleri üzerine Abdurrahman b. Hâ-lid b. Velîd'in yanına Humus'a sürgün edil*diler. Halife Osman'ı evinde muhasara eden*ler arasında Ester de vardı, hatta bazı kaynaklar onu katiller arasında gösterir.


Hz. Ali halife seçilince Ester Küfeliler adına ona biat ettiği gibi bazı muhalifleri de biata zorladı. Ester Cemel. Sıffîn, Nehrevan savaşlarına katıldı ve önemli görevler üstlendi. Sıffîn'de Hz. Ali'nin sü*vari ve piyade kuvvetlerine kumanda et*ti. Leyletülherîr'de Muâviye'nin ordusu*nu bozguna uğratmak üzere iken Amr b. Âs'ın hilesiyle savaşın durdurulması söz konusu olunca Ester buna şiddetle karşı çıktı, fakat Hz. Ali'nin ısrarları sonucunda savaşı durdurdu. Taraflar ara*sındaki anlaşmazlığın hakemlere hava*le edilmesi sırasında bazı kişiler Hz. Ali adına onun hakem olmasını teklif etti*lerse de Osman'ın öldürülmesi ola*yına kanştığı için bu teklif reddedildi. Sıffîn Savaşı'nın ardından el-Cezîre'ye dö*nen Ester, kısa bir süre sonra Muhammed b. Ebû Bekir es-Sıddîk'ın yerine Mı*sır valiliğine tayin edildi.


Muâviye bunu öğrenince Kulzüm (veya Arış) âmiline haber gönderip Eşter'i zehirlediği takdir*de kendisini yirmi yıllık haraçtan muaf tutacağını bildirdi. Bunun üzerine âmil konakladıktan bir sırada ikram ettiği bal şerbetine zehir katarak Eşter'i öldür*dü. Bazı kaynaklar bu olay için Recep 37, bazıları ise 38 ta*rihini kaydederler. Muâviye Eşter'in ölüm haberini Dımaşk Camii minberinden ilân ettirmiş ve, "Ali'nin iki sağ kolu vardı, bi*ri (Ammâr b. Yâsir) Sıffîn'de kesilmişti, diğeri de bugün kesildi" demiştir. Hz. Ali'nin "seyfullah" unvanını verdi*ği Ester pehlivan yapılı bir kumandan, aynı zamanda meşhur bir hatip ve iyi bir şairdi.