PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Îimanın altıncı şartı ?!

Vefik Sami
16-07-2015, 13:15
Metro turizm'e âit iki otobüsün karıştığı trafik kazâsında yedi kişi ölünce, şirketin sâhibi 'Kazâ ve kadere inanmak, imanın altıncı şartı.' demiş.
Gülmeyin hemen.
Gerçekten ciddi ciddi savunmuş bunu vatandaş.

Haber (http://www.sozcu.com.tr/2015/gunun-icinden/metro-turizmden-aciklama-kaza-ve-kadere-inanmak-886106/)

Öyle bir toplumuz ki;
Her birimizin hemen her şey hakkında bir fikri var.
Mevzû fikir sadedinde kalsa iyi gene.
Bir de kendi düşüncelerimizi "aslâ şaşmaz-değişmez doğru"lar gibi savunuyoruz.

Bu durum özellikle sosyal medyada, forumlarda kendisini daha net ortaya koyuyor
Hiç birimiz, "öteki"ni dinlemiyor,
Anlamaya çalışmıyor.
Kendi "doğru"larını karşısındakine aktarma adına, "dinliyormuş/okuyormuş" gibi görünüyor.

Bunun adına da "diyalog" demekteyiz.

Bu diyaloglar topluma sürekli kin ve nefret pompalarken, safları daha da keskin hâle getiriyor. Dindar olanlar, inancı kendisi gibi algılamayan farklı din ve mezhep müntesiplerine hasım/düşman. Atatürk'çüler/Milliyetçiler; siyaseten konumlandıkları partiden olmayanlara muhalefet etmekte. "Gomonist" kapitalizm''e, anarşist liberalizm'e, teist'ler ateizm'e karşı...

Bunlardan ötürü hiç kimse endişeye ve ümitsizliğe kapılmasın; "Yarınlar ne getirir ?" diye.

Diyalog sağlam.
Ama bir farkla.
"Körler-sağırlar" diyalogu olarak vazifesini ikâme etmekte.

Olimpiyat
16-07-2015, 13:18
Sen bu haberlere şaşırıyor musun? Alışmadın mı hâla:)

AKP sayesinde, hırsızlığa iman ve yolsuzluğa iman bile imanın şartları arasına girdi.

Vefik Sami
16-07-2015, 13:37
Sen bu haberlere şaşırıyor musun? Alışmadın mı hâla:)

AKP sayesinde, hırsızlığa iman ve yolsuzluğa iman bile imanın şartları arasına girdi.

İnancını bir kültür kimliği olarak benimsemiş, Allah'a dua ederken 'Ya ResulAllah' diye duaya başlayan "müslüman"ları çok gördüm ben. Fakat tüm bunlara ek; "Akrabalarına torpil yapmayı "İslâm'ın emri" gibi anlayan vekillerimizi mi, bu tip 'ali cengiz' işlere "câzidir" fetvâsı veren anlı-şanlı ilâhiyatçılarımızı mı, yoksa doğru zamanda doğru yerde olmayı "mahâret" bilip köşe dönen, "müslüman" görünürken, inancı ile ilgili sözleriyle kendisini gülünç durumlara düşen zenginlerimizi mi sayayım.

Bu abukluğa nasıl alışılır ya hu ?

*

Gâzi Paşa Hazretleri !...

Vatanın kurtarılması ve istiklâlin sağlanması yanında; insanlara anlatmaya, benimsetmeye çalıştığın ve hayâta geçirme adına geceni gündüzüne katarak bizlere hediye ettiğin lâiklik prensibi için; bu toplum, şahsınıza olan minnet borcunu aslâ ödeyemeyecektir. Fakat ma'alesef, bıraktığın bu değerli mirâsın önemine müdrik insanların sayısı son derece az.

bakkalmahmud
16-07-2015, 14:05
Metro turizm'e âit iki otobüsün karıştığı trafik kazâsında yedi kişi ölünce, şirketin sâhibi 'Kazâ ve kadere inanmak, imanın altıncı şartı.' demiş.
Gülmeyin hemen.
Gerçekten ciddi ciddi savunmuş bunu vatandaş.

Haber (http://www.sozcu.com.tr/2015/gunun-icinden/metro-turizmden-aciklama-kaza-ve-kadere-inanmak-886106/)

Öyle bir toplumuz ki;
Her birimizin hemen her şey hakkında bir fikri var.
Mevzû fikir sadedinde kalsa iyi gene.
Bir de kendi düşüncelerimizi "aslâ şaşmaz-değişmez doğru"lar gibi savunuyoruz.

Bu durum özellikle sosyal medyada, forumlarda kendisini daha net ortaya koyuyor
Hiç birimiz, "öteki"ni dinlemiyor,
Anlamaya çalışmıyor.
Kendi "doğru"larını karşısındakine aktarma adına, "dinliyormuş/okuyormuş" gibi görünüyor.

Bunun adına da "diyalog" demekteyiz.

Bu diyaloglar topluma sürekli kin ve nefret pompalarken, safları daha da keskin hâle getiriyor. Dindar olanlar, inancı kendisi gibi algılamayan farklı din ve mezhep müntesiplerine hasım/düşman. Atatürk'çüler/Milliyetçiler; siyaseten konumlandıkları partiden olmayanlara muhalefet etmekte. "Gomonist" kapitalizm''e, anarşist liberalizm'e, teist'ler ateizm'e karşı...

Bunlardan ötürü hiç kimse endişeye ve ümitsizliğe kapılmasın; "Yarınlar ne getirir ?" diye.

Diyalog sağlam.
Ama bir farkla.
"Körler-sağırlar" diyalogu olarak vazifesini ikâme etmekte.
Hicbirimiz ötekini dinlemiyora katilmiyorum,Yüce Atatürkün önderliyinde kurulan cumhuriyetde seriatci yobazlar propagandalarini devletin televizyonunda ve diger kanallarda mesru yaparken bizler aleni hicbirsey yapamiyoruz,bizim düzende onlar konusuyor biz susuyoruz,onlarin düzende zaten hicbirsey konusamiyoruz,seriatci istiklal caddesinde herkesi cevirip propagandasini yapiyor,biz ciksak ya kursun yeriz ya satir,daha ne yapalim bu gerici yobazlara,,Avrupada bile yok denecek kadar azlar her kösebasini tutmus kuran dagitiyorlar vatandasin biri aykiri bir soru sorsa,nerdeyse adami dogruyacaklar,,bu zihniyetle fazla müsamaha iyi deyil,biraz sert biraz agir bazilarina iyi geliyor.Bu zihniyet cok tehlikeli,en büyük silahlari yalan dolan ückagit rehberleride seytan,saygilar

gur91
16-07-2015, 19:09
Laik cumhuriyette böyle bir açıklama nereye doğru gittiğimizi gösteriyor , kardeşim ben inanmıyorum ve inanmayan bir sürü insan var , banane senin kazandan kaderinden , o otobüsün kaza yapması kader oluyor da senin yargılanman kader olmuyor mu yani , koca ülkenin başbakanı Soma'da yaşananların ardından fıtrat dedi böyle saçmalık olmaz , birilerinin gerekirse zorla ülkeyi devralıp yönetmesi lazım..

Boolean
17-07-2015, 06:26

Vatanın kurtarılması ve istiklâlin sağlanması yanında; insanlara anlatmaya, benimsetmeye çalıştığın ve hayâta geçirme adına geceni gündüzüne katarak bizlere hediye ettiğin lâiklik prensibi için; bu toplum, şahsınıza olan minnet borcunu aslâ ödeyemeyecektir. Fakat ma'alesef, bıraktığın bu değerli mirâsın önemine müdrik insanların sayısı son derece az.

Atatürkle, laiklikle ne alakası var olayın? Değişik bir ülkeyiz yemin ederim. Azcık İslam tehlikesi doğsun anında Atatürk'e mektuplar yazılıyor.

Atatürk'e imanlan, kaza ve kadere iman arasında zerre fark yok.

Vefik Sami
17-07-2015, 11:32
Atatürkle, laiklikle ne alakası var olayın? Değişik bir ülkeyiz yemin ederim. Azcık İslam tehlikesi doğsun anında Atatürk'e mektuplar yazılıyor.

Atatürk'e imanlan, kaza ve kadere iman arasında zerre fark yok.

Bu basit/sıradan bir anlatımdan tek çıkarabildiğin sonuç bu mu ?
Yoksa sen de mi klon kimlikle foruma girip, polemik üreten "üstad"(!)lardan birisin ?
Halbuki, söz konusu trajıkomik "kaza-kader" algısı üzerinden, lâiklik prensibinin önemine vurgu yapmış, bu noktadaki hizmetleri dolayısıyla Ataürk'e olan minnet borcumuzu ifâde etmiştim.

Sizi rahatsız eden nedir ?
Böyle bir sonuç çıkarmak için bilgisizlik yetmez.
Bu tip cehalet anca tedris ile mümkündür.

Boolean
18-07-2015, 05:07
Bu basit/sıradan bir anlatımdan tek çıkarabildiğin sonuç bu mu ?
Yoksa sen de mi klon kimlikle foruma girip, polemik üreten "üstad"(!)lardan birisin ?
Halbuki, söz konusu trajıkomik "kaza-kader" algısı üzerinden, lâiklik prensibinin önemine vurgu yapmış, bu noktadaki hizmetleri dolayısıyla Ataürk'e olan minnet borcumuzu ifâde etmiştim.

Sizi rahatsız eden nedir ?
Böyle bir sonuç çıkarmak için bilgisizlik yetmez.
Bu tip cehalet anca tedris ile mümkündür.

Tekrar okudum, yine laiklik ve yazdıklarınız arasındaki bağlantıyı çözemedim. "Kaza, kader inancı ve laiklik" arasında bir bağ kuramadım.

Laiklik kaza ve kader inancını da güvence altına almıyor mu?

Ayrıca;

Yazdığınız "Gâzi Paşa Hazretleri !.." diye başlayan paragrafı da niye yazdığınızı anlayamadım.

:)

Rahatsız eden şey Atatürk'ün kendisi değil. Atatürk'e yazılan mektuplar. Ölmüş gitmiş yani adam artık. Öleli neredeyse 80 sene olmuş. Hala sanki yatır gibi ona şikayet ediyor, yardım isteğinde bulunuyor insanlar. Tanrı'ya dua etme durumu gibi başları sıkıştığında bir anda Atatürk'e yöneliyorlar.

Durumun da Atatürkle veya laiklikle alakası yok, tamamen moronlukla alakası var. Başka bir şey değil. Geri zekalı oluyor bu toplum.

Bildiğiniz aptal yani. Osmanlıdan beri bu böyle.

Atatürk ne yapacak?

Vefik Sami
18-07-2015, 11:22
Tekrar okudum, yine laiklik ve yazdıklarınız arasındaki bağlantıyı çözemedim.

Sizin gibi belli düzeyde bir öğrenim görmüş, yurt dışı çalışma imkânlarına kavuşmuş birisi, iki satır yazının lâisizm ile bağlantısını kuramamışsa; ben artık ne desem/yazsam boş.

"Kel" fıkrasında olduğu gibi;
"Bırak, dağınık kalsın" diyelim.

Yazdığınız "Gâzi Paşa Hazretleri !.." diye başlayan paragrafı da niye yazdığınızı anlayamadım.

Rahatsız eden şey Atatürk'ün kendisi değil. Atatürk'e yazılan mektuplar. Ölmüş gitmiş yani adam artık. Öleli neredeyse 80 sene olmuş. Hala sanki yatır gibi ona şikayet ediyor, yardım isteğinde bulunuyor insanlar.

İlk bağlantı kurul(a)madıysa, mesajın ikinci bölümünden, "Atatürk'ten yardım" istendiği sonucuna ulaşmanıza hayret etmeyeceğim. ?

Ölüp gitmiş adamdan kim yardım bekler ki ya hu ?
Böyle "anlamak"(!) için çok çaba sarfetmemişsinizdir, umarım.

Batılılışma sürecinde ortaya konan ilkelere uyulsa, sorunlar büyük miktarda çözüme kavuşur.
Benim satırlarım bir "yardım iisteği"ni içermiyor.
Laiklik nedeniyle O'na olan minnet borcumuzu ifâde ediyor.

Boolean
18-07-2015, 11:52
Laiklik gibi bişiler gelmiş Cumhuriyetten sonra. İslam ülkesi tipi laiklik mi? demeli.

Tayyip bile laik sonuçta.

https://www.youtube.com/watch?v=9CbcekLIKa0

Tunus ve Mısır'a gitti Laik olun dedi.

Onun için ben "gerçek laiklik" istiyorum.

Tayyip'in laikliğini istemiyorum.

Atatürkçülerin laikliğini de istemiyorum.

Ya saygı duruşu ya, namaz iftitah tekbiri duruşu arasında seçim yaptıran bir laiklik de istemiyorum.

Hayatımı da ne Atatürk'e borçlu hissediyorum. Ne Allah'a borçlu hissediyorum.

Aksi türlü bana "beyinsiz" diye küfür ediyorlar sanki;

Atatürk olmasaydı, sen laikliği nah bilirdin diyorlarmış gibi. Veya seni Allah yarattı. Allah'a kul ol! Atatürk'e kul ol!

Onun için;

Laiklik nedeniyle O'na olan minnet borcumuzu ifâde ediyor.

Kendi adınıza konuşun sn. Vefik Sami

Boolean
18-07-2015, 12:17
Aşağıda yazacağım sözlerim size değil Vefik Sami. Üzeriniz alınmayın.

50 sene millete koyun olmayı öğretirsen, hak aramayı öğretmezsen. Sıraya dikil, yemin et, yürüyüş yap, liderimiz Atatürk... böyle başlarında lider olmayınca apışıp kalırlar işte.

Tayyip çıktı "Ayyaş" dedi, internette gürlediklerinin 100'de 1'i olsa, meclisi aşağı indirirlerdi. Noldu? Naptılar? Fısss

Anca, internetten bağırıp duruyorlar.

Hak aramayı bilmeyen, kodlanmış yürür zombiler.

Atatürk heykellerine dokunma, Atatürk resimlerine dokunma istersen sat memleketi umurlarında değil. Yeterki Atatürk'ün heykelleri kalsın orda.

İnternette bile bakıyorum.

Facebook'ta, İnstagram'da anarşistlik oynuyorlar.

Şehirli burjuvalar.

Vefik Sami
18-07-2015, 13:30
Kendi adınıza konuşun sn. Vefik Sami

Öyle de yapmışım zâten.

Gâzi Paşa'ya hitâben yazılan mesajın ilk kısmında olması gereken bir durumu, son kısımda ise olan bir durumu aktarmışım.

Burada belli bir eğitim görmüş, hemen hemen her tür argümanı İngilizce kaynaklardan verebilen çok değerli üyeler var. Yabancı bir ülkede üç-beş yıl kalıp da "Trazanca" bir yabancı dil değil kasdettiğim. Verdikleri görüntü; akademik eserlerin çevirisini dahi yapabilecek durumda oldukları. En azından birkaç kişi bu görüntüyü aksettiriyor. Bu durumdaki insan(lar)ın aşağıdaki basit ilkeyi bilmiyor olmaları veya görmezden gelmelerini anlayabilmem mümkün görünmüyor.

Sosyal mevzuların değişmez bir kuralı vardır.
Kültürel değişimler, teknolojik değişimlere nispetle daha yavaş seyreder ve süreç uzun sürer.
Mustafa Kemâl Kültur devrimlerinin hukuki ve siyâsi alt yapısını hazırlamıştı.
Batıda binlerce yıllık süreçte gelişen demokrasi, TBMM de çıkarılan yasalar dizisiyle kolayca uygulanabilir mi ?
Gökten paraşütle mi inecekti lâiklik ?

Bu gün ülkedeki laiklik uygulamasıyla alâkalı eleştirilerinize ben de katılabilirim.
Bu aksaklılar, Mustafa Kemâlden çok ardıllarının yapılan kültür devriminin mâhiyetine müdrik olamayışlarından kaynaklanıyor.
Kültür devrimi, kendi kültürüne yabancılaşma değildir.
Demokrasi, "hot-zot" edebiyatı ile insanlaı koyun gibi gütmek de değildir.
Fakat Ma'alesef, kendilerini "Atatürk'çü" gösteren bir kesim, kurulan yeni düzeni kendileri için bir yönetim ve sömürü çarkı hâline getirdiler.

Uzunca bir konu bu.
Şu anda bırakmam gerekiyor.
Vereceğiniz cevaba göre devam edebiliriz.

Boolean
18-07-2015, 14:25
Yabancı tarih kitaplarında genelde Atatürk'ün adı "founder of modern Turkey" diye geçiyor sonuçta. Benim gördüklerim öyle. Modern Türkiye'nin Kurucusu

Bu tanıma katılmakla beraber;

Sonuçta Atatürk'ün ismi nasıl geçerse geçsin, kendisi 19.yy başı Avrupası lideri. O çağın insanı.

O dönemin Avrupasını anlatmaya gerek yok.

Picasso'nun Guernica resmi anlatıyor o dönemi.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/74/PicassoGuernica.jpg

Onun için Türkiye'de İslamlaşma ile mücadelenin yolu Atatürk değildir. Aksine Atatürk artık İslamlaşmaya daha fazla sebep olmaktadır. Bu benim görüşüm.

Fikir ve konuşma özgürlüğüne darbe vuruyor çünkü.

Mesela geçen sene Facebook'ta şu videodaki kadın Profesör değil. Anlattıklarının birçoğu da yalan yazdım diye, memleket de İzmir olunca. Direkt Atatürk düşmanı ilan edildik. Yalan yani. Şovenistlik yapıyor bu kadın. Hatta korkunç bence konuşma şekli.

https://www.youtube.com/watch?v=YLAoTHrlfmE

Batılı elbiseler giymiş, şeriatçı yobazlar gibiler.

Atatürk ve Atatürkçülük de aynı İslam gibi cahil bırakıyor insanları.

Bildiğiniz kul yapıyor. Kul...

Atatürkçülüğe karşı da aydınlanma, İslam'a karşı da aydınlanma.

Fakat Ma'alesef, kendilerini "Atatürk'çü" gösteren bir kesim, kurulan yeni düzeni kendileri için bir yönetim ve sömürü çarkı hâline getirdiler.

Atatürk'ü sömürü haline getirdiler evet ama, Atatürk de aynı din gibi boğuyor insanı Türkiye'de artık.

"Varlığını armağan edeceksin", "o olmasaydı anan kimdi bilemezdin", zart zurt.

100 sene geçmiş yani aradan. Bırakın da azcık geleceğe bakalım.

Nerede konuşma özgürlüğü? Nerede fikir özgürlüğü?

Şahsım adıma Atatürk'e karşı hisler barındırmıyorum. Tarihi bir liderdir benim için. O kadar.

Atatürkçüler de modern falan değiller.

Canada'da, Amerika'da tarihi lider hakkında espri yaptığında ağız dolusu küfür sallamıyorlar. Hain ilan etmiyorlar.

Boolean
18-07-2015, 14:41
Sosyal mevzuların değişmez bir kuralı vardır.
Kültürel değişimler, teknolojik değişimlere nispetle daha yavaş seyreder ve süreç uzun sürer.
Mustafa Kemâl Kültur devrimlerinin hukuki ve siyâsi alt yapısını hazırlamıştı.
Batıda binlerce yıllık süreçte gelişen demokrasi, TBMM de çıkarılan yasalar dizisiyle kolayca uygulanabilir mi ?
Gökten paraşütle mi inecekti lâiklik ?

Bunların olması için önce Gazi Paşa hazretleri gibi sözlerin bırakılması lazım. Gazi Paşa hazretleri 1930'da yaşamış.

Bence Atatürk'ün hatası da var.

Kurucu olarak zamanının geçeceğini eskiyeceğini düşünmeden, Kemalizm diye bir şey çıkarmış ortaya.

Bunu da aynı silah gibi kullanıyorlar, İslamcıların Kuranı kullandıkları gibi.

Kemalizm de bir tür gericilik. Birisi 1500 yıl, ötekisi 100 yıl.

Laiklik gökten paraşütle inmeyecekti belki ama, Atatürk olmasaydı da "laiklik istiyoruz" diye bağıran adamlar çıkacaktı.

Tanzimat reformları yapılırken, kölelik kaldırılırken Atatürk yoktu sonuçta ortada.

Rohypnol
18-07-2015, 15:14
Kemalizm de din gibi birşey oldu.