PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dindar ailenin ateist çocuğu olmak

Yıldıztozu
20-07-2015, 13:43
Sıkça karşılaştığımız bir durum. Genelde aileyle paylaşmamak daha uygun görünüyor.
Bayram dolayısıyla ailemin yanına gittiğimde 1 haftalık müslüman rolü yaptım. Bayram namazına gittim, 3 gün oruç tuttum. Tabi oruçken dışarıya çıkıp gizli gizli yedim içtim. Arefe günü kabir ziyaretine gittim ve kemiklerin başında dua eder gibi yaptım. Kadir gecesi camiye gittim, imam namaza başlarken hemen kaçtım çaktırmadan.
Böyle böyle idare ettim.

Hatta bizim akrabalardan biri bana evlenecek kız önerdi, kuran kursu hocası bi kız var ne dersin dediler:)
Dindar olması şart değil dediğimde bana ''seni şeytan ele geçirmiş, kalbin kararmış'' dediler.:)

Sülalemin tamamı dindar ve dinlerine tutkulu bir şekilde bağlılar. Ateist olduğum için şanslıyım. Bir tane odtü mezunu amcam var o ateist sadece. Onu da akrabalar ''kötü örnek'' olarak anlatırlar hep.

Annemi babamı severim, kalplerini kırmak istemem. Dindar oldukları için onları suçlamıyorum. Sorgulama fırsatı sunulmamış onlara. Biz çok zeki olduğumuz için ateist değiliz, şanslı olduğumuz için ateistiz.

Dinlerden soğuduğumu yavaş yavaş belli ediyorum etrafımdakilere. Ateistim demesem bile en azından ibadetlerini pek yapmayan biri olarak göstermeye çalışacağım kendimi.

Zaten ailemden farklı bir şehirde yaşıyorum. Yılda 3-4 kere yanlarına gidiyorum, idare ederim sanırım.

Felâsife
20-07-2015, 14:30
Sana naçizane tavsiyem, asla inancını kendinden önde tutma, bu ateistlik bile olsa böyledir, din bile olsa böyledir.
İnançlar bizi biz yapmaz, aksine onu o yapan bizizdir, onu yücelten, onu yaşatan gene bizizdir.
İnancını kendinden önde tutarsan hedef olursun, karşındakine güç verirsin vs.

Diğer yandan bu inanç dediğimiz şeyler, sonuçta kişisel tercihlerdir, bu kadar öne çıkması bence doğruda değildir.
Geçenlerde eşim ismini resmi olarak değiştirdi, tabi pek çok kişi adeta hücum da etti, özelliklede kendi akrabaları. Böyle olacağını bilsem ismimi değiştirmezdim bile dedi.
Şunu dedim; Sen bir isim değiştirmedim ki bir tabuyu yıktın, böyle olması normaldir, artık ismini çok gündeme getirme, azcık frene bas, zaman bırak.

O yüzden inanç değiştirme işi, temelde tabu yıkmaktır, bunu çevrenin hazmetmesi hiç kolay değildir. Kolay olsa bunu onlarda yaparlardı, O yüzden sen ailenle genede iyi geçin, zatende öyleymişsin, idare et vesselam.

Sevgiler

Yıldıztozu
20-07-2015, 19:30
Teşekkürler Felasife evet doğru diyorsun. Ama inancım da kendimin bir parçası, hatta beni ben yapan en önemli 5 özellik saysam birisi ateist olmamdır.
Ortama göre akıllı davranmam gerekecek artık. Çok da zor bir şey değil.

Türkiyedeki ateist nüfus %20 leri bulsa daha rahat hareket edebiliriz aslında. Yakın gelecekte olması muhtemel.

Aleph
20-07-2015, 19:39
Bu ülkede ateist olmak, kadın olmak ve çocuk olmak çok zordur..

Felâsife
20-07-2015, 22:16
Teşekkürler Felasife evet doğru diyorsun. Ama inancım da kendimin bir parçası, hatta beni ben yapan en önemli 5 özellik saysam birisi ateist olmamdır.
Ortama göre akıllı davranmam gerekecek artık. Çok da zor bir şey değil.
Rica ederim, illaki zor değil, zaten meseleyi de anlamışsın, buna aslında su aka aka yolunu bulur derler, bir şekilde böyle yaparken buluruz kendimizi ki doğal olan her zaman iyidir.

Rohypnol
20-07-2015, 23:15
Felâsife, eşinizin isim değiştirmesine akrabaları ne diyerek hücum etti?

Felâsife
21-07-2015, 14:05
Psikolojik bir hucüm sonuçta, kabullenmeleri çok zor oldu/olacak.
Babası annemin ismini neden değiştirdin diye, Hala, neden kurandan/sahabeden başka isim koymadın diye, kimide biz seni böyle bildik böyle tanırız diye, gibi bir kaç sebep var işin içinde.
Babaannenin ismi, aynı zamanda kuranda olumsuz bir kelime/sıfat ve konulan yeni isimde öz Türkçe olunca, herkes kendince bir bahane buldu anlayacağınız.

Baba eskiden, eğer ismini değiştirsen evlatlıktan ret ederim bile demiş, onun derdi annesinin ismini yaşatmak, (ne olacaksa sanki) din minle alakası yoktur hiç "Yiğidin alnı secdeye gelmez" diyen birisidir aynı zamanda. :D
Neyse geçen sene yeşil ışığı yakmış genede, Benden çıktın ne yaparsan yap! demiş.

Tabi aynı zamanda büyük olgunlukla karşılayanlar, kabullenenler de çok oldu, özellikle de daha yabancı kişiler hiç sorun etmedi.

Aslında olay çok ilginç, bu kadar işin içindeyken ben bile zorlanıyorum, zira 25 senenin verdiği alışkanlık hakikaten ha deyince olmuyor, dil bile dönmüyor resmen, bilinç altı eski ismi otomatik söylüyor neredeyse.

O yüzden "değişim" denen şeyi, özellikle de en yakınların zor karşılamasını anlayabiliyorum, olay alışkanlıklarda.
Helede bebeklikten beridir sizi tanıyanlar, kolayca eskiyi silip yerine yeniyi koyamıyor, durum onu gösteriyor.
Değişimlerin teknik olarak zaman ihtiyacı vardır/varmış.

pianola
21-07-2015, 14:32
Sıkça karşılaştığımız bir durum. Genelde aileyle paylaşmamak daha uygun görünüyor.
Bayram dolayısıyla ailemin yanına gittiğimde 1 haftalık müslüman rolü yaptım. Bayram namazına gittim, 3 gün oruç tuttum. Tabi oruçken dışarıya çıkıp gizli gizli yedim içtim. Arefe günü kabir ziyaretine gittim ve kemiklerin başında dua eder gibi yaptım. Kadir gecesi camiye gittim, imam namaza başlarken hemen kaçtım çaktırmadan.
Böyle böyle idare ettim.

Bunu yapmasaydin ne olurdu?

Boolean
21-07-2015, 14:42
Yanlız bence söyleyin çevrenize... Veya durum oluştuğunda belli edin. El açmamak, dua etmemek, "ben inanmıyorum" demek gibi.

İnsanlar böyle ateist olduklarını gizli tuttukça biz güme gidiyoruz.

Mrshadowww
21-07-2015, 15:07
Düşünün siz sadece bayramlarda gittiğiniz ailenizin yanında böylesiniz.
ben zamanımın çoğunu geçirdiğim eşimin yanında koyu bir dindarım deist olduğum halde.

Yıldıztozu
21-07-2015, 16:31
Bunu yapmasaydin ne olurdu?

Ailem bana kafir olduğum için üzülürdü. Çocuğumuz cehenneme gidecek yazık diye düşünebilirdi:) bu yüzden kendileri de üzülürdü.
Bir de aramizda soğukluk oluşurdu, ben bağları koparmak istemedim.
Ama en azından ibadet yapmadığımi yavaş yavaş görmelerini sağlamaya çalışacağım. İnançsız olduğumu söylemesem de.

Boolean
21-07-2015, 16:42
Ailem bana kafir olduğum için üzülürdü. Çocuğumuz cehenneme gidecek yazık diye düşünebilirdi bu yüzden kendileri de üzülürdü.
Bir de aramizda soğukluk oluşurdu, ben bağları koparmak istemedim.
Ama en azından ibadet yapmadığımi yavaş yavaş görmelerini sağlamaya çalışacağım. İnançsız olduğumu söylemesem de.

Hem Ateistim diye, hem de azınlıkları savunuyorum diye çoktan akrabalarla bağ falan kalmadı aramda.

Annem hala üzülüyor ateist olduğum için. Akrabalar aileme laf söylüyorlarmış benim hakkımda.

Onlara kocaman bir NAH çekiyorum.

"Ebelerinin şeyine kadar yolları var".

Çünkü neden?

Sen bir insanın dürüst olmasına bakma, nasıl bir insan olduğuna bakma, gel inanmıyor diye dışla. Dinlerine karşı da saygılı olduğum halde bak.

Böyle şerefsizler işte.

Lakin birilerinin bağıra bağıra "dünya yuvarlak" demesi lazım ki; bunlar kendilerine gelsinler azcıklar.

Dünya Muhammed'in çevresinde dönmüyor.

Yıldıztozu
21-07-2015, 16:54
Sevgili Booelan; haklısın bir bakıma evet ama bir de şu var, 50-60 yaşına kadar inancıyla yaşamış ve cennet hayali kurmuş insanlara, inandıkları şeyin gerçek olmadığını söylemek onlara faydadan çok zarar verir, psikolojileri bozulur, inanarak ölmeleri daha iyi. Aldatılmış gibi hissetmesinler.
Ben de bir süre daha ateist olduğumu gizleyebilirim, önemli bi sakıncası yok gibi şimdilik. Ama yanlarında ibadeti birakicam.

bakkalmahmud
21-07-2015, 17:02
Sevgili Booelan; haklısın bir bakıma evet ama bir de şu var, 50-60 yaşına kadar inancıyla yaşamış ve cennet hayali kurmuş insanlara, inandıkları şeyin gerçek olmadığını söylemek onlara faydadan çok zarar verir, psikolojileri bozulur, inanarak ölmeleri daha iyi. Aldatılmış gibi hissetmesinler.
Ben de bir süre daha ateist olduğumu gizleyebilirim, önemli bi sakıncası yok gibi şimdilik. Ama yanlarında ibadeti birakicam.
Yada ters etki yapar,kendini bulur.Aptalca hayal dünyasinda yasamakdansa,dogruca kendini yasamak son gün dahi olsa daha güzel.

Boolean
21-07-2015, 17:06

Zaten onlar inanmaya devam etmeyecekler mi? :)

Sen ateist olduğunu söylediğinde ailen "evet yıldıztozu bunlar gerçek değilmiş" mi diyecekler?

Neyse;

Sen bilirsin tabi. :)

Aleph
21-07-2015, 18:50
Ben aile bireylerinden iki abime deklare ettim ateist olduğumu. Hatta onları da ikna etmeye çalıştım. Bir tanesi ikna oldu gibi ama bana şöyle bir cevap verdi:

"İman üç çeşittir. Tahkiki, taklidi ve tercihi iman. Benimkisi sonuncusu.."

Sen bilirsin dedim, geçtim. Sonra hiç mesele etmedik bu konuyu aramızda.. O benden daha hakkaniyetlidir ancak yanıldığını kendine itiraf edecek cesareti maalesef yoktur.

Vefik Sami
21-07-2015, 19:10
Sen ateist olduğunu söylediğinde ailen "evet yıldıztozu bunlar gerçek değilmiş" mi diyecekler?

Gerçek nedir ?

Boolean
21-07-2015, 21:05
Gerçek nedir ?

onu yıldıztozuna sormanız gerek. bana değil. "inandıkları şeyin gerçek olmadığını söylemek" diye bir cümle kurmuş. ben yıldıztozuna cevaben yazdım.

notbyforce
21-07-2015, 23:40
Ben de aynı durumdayım.Bayramda ailemin yanına geldiğimin ikinci gününde kardeşimle tartıştım din mevzusunu.Ona aslında her şeyin bir yalandan ibaret olduğunu, çelişkili ayetlerle anlatmaya çalıştım.Sonunda üzülen ben oldum.Kardeşimle konuşmuyoruz şimdi.Senin kafan bulanmış dinden çıkmışsın sen dedi kestirdi attı.Bu sözlerinin üstüne din adamlarına ve dine karşı olan nefretimi daha üst perdeden dile getirince film koptu.

Dayımlara bayramlaşmaya gittiğimizde dayımla ayrı bir yerde oturduk ve muhabbete başladık.Laf lafı açtı ve konu dine geldi.Miraçta Muhammedin katları nasıl aştığını ve sonunda Allahın katına nasıl geldiğini, Allah ile Muhammedin diyaloglarını falan anlattı."Muhammed Allah la konuşurken Allah o sırada oturuyor muydu yoksa ayakta mıydı?" diye bir soru sordum.Ne saçmalıyorsun sen dedi.Ben de asıl sen ne saçmalıyorsun dayı dedim.Hani Allah her yerdeydi.Yok meleğin biri bi kata çıkardı sonra ordan başka bi melek başka kata çıkardı...Genelkurmay başkanının makamına çıkıyor gibi bu ne dedim.Dayımla da orda baya bi bozuştuk.

Bu şekilde devam edersem çevremde kimse kalmayacak.Ama bütün insanlara dinin ülkemizi çağın gerisinde tuttuğunu,bilimden,araştırmadan uzaklaştırdığını,aslında insanların birbirlerine nefret duygularını tetiklediğini haykırmak istiyorum.Sanırım kimin ne hali varsa görsün moduna girmek üzereyim.

Aleph
20-08-2015, 21:52
Yarın bir arkadaşımızın yakınının cenaze töreni var, cenaze namazına katılmaz isem çok doğru olmayacak, katılmayı da kendime yediremiyorum. Bilmiyorum ne yapacağım..:confused:

Yıldıztozu
20-08-2015, 22:53
Aleph katıl bence. Bunu bir dini ritüel olarak değil de geleneksel-kültürel bir ritüel olarak düşün. Adettendir. Sembolik.

Hem artık namaz surelerini unutmaya başlamışsındır:) ben müslümanken Yasin suresini bile ezberlemiştim. Şimdi Kafirun suresini bile okuyamam:D

Aleph
20-08-2015, 23:05
Ya işin kötü yanı cenaze namazı Cuma'dan hemen sonra. Ben Cuma'yı kılmayıp cenaze namazına katılacağım doğrudan. Bu durumu yadırgayanlar çıkabilir. Kaldı ki ateist olduğumu biliyor birkaç arkadaşım. Onlar ayrıca cenaze namazında saf tutmamı da yadırgayacaklardır. Biliyorsun biz gusülsüz pis kafirleriz, o safta yer alarak onların namazına da halel getiriyor olabiliriz.. ;) Mesele sadece kültürel bir seremoni değil yani..

Bu arada Kâfirun suresini sakın unutma. Kuranın en barışçıl suresi o.. ;)

Yıldıztozu
20-08-2015, 23:09
Öyleyse cenazeye git ama namaza katılma. Zaten iki dakikalık bir şey. Arka saflarda oyalanırsın.
Zaten ayakta ve dışarıda kılındığı için kaytarman kolay olur. ;)

Vefik Sami
20-08-2015, 23:11
Yarın bir arkadaşımızın yakınının cenaze töreni var, cenaze namazına katılmaz isem çok doğru olmayacak, katılmayı da kendime yediremiyorum. Bilmiyorum ne yapacağım..:confused:

Defin esnâsında mezarlıkta görünürsen, kimse senin cenâze namazı kılıp-kılmadığına dikkat etmez.

blackwater
21-08-2015, 09:38
Dindar ve cahil (aşağılamak için söylemiyorum realite bu) bir ailenin çocuğu olmak gerçekten zor.

Uzakta olsamda her telefon konuşmasında :

-Yavrunun ateşe atılmasını istermisin oğlum ?
-Hayır istemem.
-Biz de senin ateşte yanmanı istemiyoruz. İbadetlerini yap ne olur

dialoğu yaşamak yoruyor insanı.

Nihayet sonunda anneme göre daha ılımlı olan babama : Benden sizin gibi dindar biri olmamı beklemeyin. Çünkü değilim dedim. O günden sonra telefon konuşmalarında bu konu çok daha az gündeme gelmeye başladı.

Memlekete gittiğimde cuma gününe denk gelirse cumaya gitmek zorunda kalıyorum. Kendimi gerizekalı gibi hissetsem de anne babam kırılmasın üzülmesin diye tiyatro sahnesindeki rolümü oynuyorum.

Anne babama sonsuz bir saygı ve sevgi besliyorum. Maddi manevi desteğimi esirgemiyorum. Onları üzmemek için kendimden taviz veriyorum.
Bana : Mükemmel bir insansın bir de ibadetini yapsan harika olacak
diyor annem. Ona göre bir insan ibadet etmiyor ise melek gibi bir insan da olsa bir şeyleri eksik.

Benim tavsiyem anne babanızla din konularında tartışmaya girmeyin. Gerekirse tiyatronuzu oynayın. Dünyadaki hiçbir şey için bizi dünyaya getiren, bakıp büyüten bu güzel insanların kalbini kırmaya değmez.

Aleph
21-08-2015, 21:52
Sizinle aşağı yukarı aynı durumdayız blackwater. Sizi çok iyi anlıyorum. Özellikle sevgili annemi üzmek kahreder beni, ama bu gidişle bir gün ateist olduğumu öğreneceğinden korkuyorum. Çünkü düşüncelerimi gizleyemiyorum, rol yapamıyorum. İçimdekini mutlaka dışarı vuruyorum, yapım böyle..

Bu arada merak eden olduysa bugünkü cenaze merasimine katılmadım. Arkadaşıma ayrıca bir taziye ziyaretinde bulunacağım..

Muhtemelen ex-muslim olmak ex-christian, ex-buddhist, ex-jew olmaktan çok daha zordur..

Yıldıztozu
25-06-2017, 00:35
Ateist oldugumu bilmeseler de artık dinden koptugumun farkındalar.
Gerçekten inanmis insanlara karşı "allah yok din yalan" demek kolay değil.

Anneme diyorum ki ben iyi bir insanım ve bu da önemli. O da bana "ama allah orucu, namazı farz kılmış, bunlar da önemli" falan diyor. Cehennemde yanacağımi zannediyor.

Kuran kitabının etik olmayan en önemli yönü de bu zaten. Iman ve ibadeti en uste koyması ve böylece iyi ve bilge insan olmayı ikinci plana atması..

manas
25-06-2017, 16:26
Yıldıztozu işin zormuş. Hele ki dindar ailesinin yanında yaşayan dinsiz için daha zor.
Benim Ailemde dindar sayılabilecek annem vardır ama din muhabbeti yapmaz niye namaz kılmıyon oruç tutmuyon veya içiyon demez. Babam sadece oruç tutar namazla işi yok. Aile çevremde de dindar yoktur tatlı su müslümanlarıdırlar.
Ben tanrıya inanırım ama dinsizim aileme söyleme gereği duymam, eleştiri korkusu değil kafamı yormak istemediğim için ama bazen annemin yanında bazı dini şeylere kalayı basarım muhammedi filan eleştiririm annem kaşlarını çatar günah der geçer. Bende bırakın bu boş işleri derim geçerim. Zaten onlardan uzaktayım izmirdeyim çevrem de zaten laik sıkıntım yok.