PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Güneş enerjisi ve Türkiye

Olimpiyat
26-07-2015, 15:02
Enerji uzmanı değilim ama merak ettiğim bir konu var.
Türkiye, Güneşi çok sık gören bir ülke.Özellikle Güney kısımları...

Ama bizim kadar Güneş görmeyen Avrupa bile bizden daha iyi kullanıyor Güneş enerjisini. Akşamları, Billboardları, sabah depolanan Güneş enerjisi ile aydınlatan Avrupa ülkeleri var.

Tamam ilk etapta maliyetli ve faydası uzun vadede alınacak bir şey ama biz neden bu kaynaktan faydalanamıyoruz?

Enerji lobileri mi var sizce?

Aleph
26-07-2015, 15:27
Avrupa ülkeleri, ekonomik ve kültürel anlamda gelişmiş ülkeler. Çevresel kaygıları ön planda tutarak çok da ekonomik olmayan temiz enerji yatırımları yapabiliyorlar. Hydropower da temiz enerji ama maliyeti güneşe göre düşük. Bu yüzden bizimkiler HESlere abandılar. Sabancı (EnerjiSA) rüzgar enerjisine el attı. Güneş enerjisi yatırımları bazı illerde yavaş yavaş gelişiyor. Ancak güneş panellerini yurt dışından alıyoruz, yerli üretici bildiğim kadarıyla yok. LED üretimine destek verdiler, panellere de vermişlerdir belki.. İleride yaygınlaşacağını düşünüyorum. Her şeyde olduğu gibi bundan da geriden takip ediyoruz.

Temiz enerji de bir yere kadar. Dünya ekonomisi bu hızda büyümeye devam ederse ve kaynaklar tükenirse temiz enerji dişimizin kovuğuna bile yetmez. Bir gün sıcak füzyonu gerçekleştirebilirsek hiçbirine gerek kalmayacak, yalnız henüz ona çok var:
https://www.youtube.com/watch?v=4gRnezJNFro

alpha
07-08-2015, 13:33
Allah güneş enerjisi ile yaşamımızı desteklemiş :)

Güneş enerjisinden elektrik enerjisi olarak telefonumuzu şarj etmek, tv izlemek için yararlanmasak da,

karnımızı güneş doyuruyor..

afiyet olsun..

bir domates tarlası düşün, yada karpuz, sence bu tarlanın enerjisi kaynağı nedir ? elbette güneşdir. bir orman düşün, her ağaç birer oksijen makinası, ve hiçbirine kablo gitmiyor. Güneş enerjisi ile çalışıyorlar.

Ayrıca insanın yaptığı güneş enerjisi sistemleri çevreye zarar veriyor !

Ama Allah'ın yaptığı ağaçlar hiç vermiyor.

Yani bizim teknolojimiz bu aşama da henüz 0 zarar verimliliğinde değil. Maalesef....

Aleph
07-08-2015, 22:11
Allah'ın güneş enerjisi cilt kanserine neden oluyor. Malign melanom teşhis edildiği anda doktorlar 6 ay ile 1 sene arasında ömür biçiyorlar.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Melanoma.jpg

alpha
08-08-2015, 09:06
Allah'ın güneş enerjisi mi oluyor :) Yoksa kafasını kullanmayan gerzeklermi oluyor ? Madem öyle ben neden olmadım cilt kanseri ? Hani tatile de gittik, emme olmadık, "cyrstal sunset" de baya havuz, deniz yaptık. Ama olmadık. Çünkü neden biliyomusun insanı kanser yapan Allah veya güneş değil, aptal kafasıdır. Güneşden uygun miktarda uygun zamanda uygun şekilde yararlanmayı bilecen..

Doktor sana ilaç veriyo mu ? Veriyo dimi.. Nası kullancanı bilecen, günde 2 adet yazıyosa 5 adet atmıcan, yemekten sonra diyosa önce atmıcan. Güneşe nası çıkcanı bilmiyosan, denize gitmicen..

Haa bu dünyada hastalık var evet, imkanın olsa güneşi mi kapatcan.

Sonra nolur ? dünyada hayat kalmaz. Akılsızlıkda üstüne yok aleph.

alpha
08-08-2015, 09:11
Ayrıca:

"Cilt kanserlerinin çoğu uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır."
kaynak: http://www.kanservakfi.com/cilt-kanseri-melanom-olmayan--121.html

Aklını kullanyan aleph oku bunu, aklını kullan, sonra suçluyu gör.

Seninkisi: Adam kaza yapmış, arabayı suçluyor, ee hız sınırına uydun mu ? yoook,, uymamış, doğru sollama yapmış mı yooook.

Bi de güneşi sorguluyo

İlahimasal
08-08-2015, 10:18
Muhteşem yaratıcı allah(arap putu) güneşi ilmi ile eksizksiz yarattı.karşısinda fazla durup kanser olmayın diye ayet yolladı onuda keçi yedi.

Ya bu kanserli çocuk arap putunun hangi sıfatı ile böyle oldu
http://www.haberekspres.com.tr/images/haberler/berk_bebege_ilik_bulundu_h57511.jpg

Bilimsel alpha.bu çocukdamı aklını kullanamadı.

Allahcılarda yani arap putcularda akıl olmaz..kalp olur.çoguda delik olur.

Delik kalpli insanlar yaratan allahdan ( arap putundan ) daha üstün bir put varmıdır.

İlahimasal
08-08-2015, 10:37
Enerji uzmanı değilim ama merak ettiğim bir konu var.
Türkiye, Güneşi çok sık gören bir ülke.Özellikle Güney kısımları...

Ama bizim kadar Güneş görmeyen Avrupa bile bizden daha iyi kullanıyor Güneş enerjisini. Akşamları, Billboardları, sabah depolanan Güneş enerjisi ile aydınlatan Avrupa ülkeleri var.

Tamam ilk etapta maliyetli ve faydası uzun vadede alınacak bir şey ama biz neden bu kaynaktan faydalanamıyoruz?

Enerji lobileri mi var sizce?
Olimpiyat
Türkiyede güneş enerjisi için türkiyede güneş paneli tarlaları kuruluyor.
Ama yine her zamanki gibi batılılardan ve doğudaki gelişmiş medeniyetlerden sonra.

Avrupada ki tüm gelişmiş guneş panelleri ve tertibatı buradan ithal edilip tarlalar kuruyorlar .geneldede özel sektör yapiyor bunu devletin hiç bir katkisı yok.
Tam hatirlamiyorum ama beş veya altı sene önce bu hükümet bir kanun çıkardı .enerji üretip devlete satmakla alakalı.o gunden beri özel sektör kendisi çaba veriyor.yetersiz bir şekilde.

Yalnız bizde turk akli dediğimiz yöntemle ticaretle ugraşanlar dışında hobi olarak yada kurnaz bir şekilde guneş enerjssinden yararlanmak isteyen ler bu teknolojiyi kullanıyor.
Sosyal medyadaki çobani hatırlarsaniz cep telfonunu satın aldıgı küçük bir guneş enerji panel sistemi ile EŞŞEGİNİN üzerinde bile şarj ediyor.

Çinde bir şehrin tamamı güneş enerji sistemi ile enerjisini sağlıyor bu şehir yeni kuruldu tarihe kitaplara güneş enerjisi ile kurulan şehir olarak geçicek.

Güneş panelleri üretiminde çindeki fabrika dünyanın güneş enerji panellerinin % 50 sini üretiyor.

Japonlar elektirik enerjini aynı ses ve gorüntüdeki gibi frekans şeklinde kablosuz aktarmanın yolunu buldular .
1.5 kw( 1500 watt) lık bir enerjiyi kablosuz bir sekilde aktardılar.Tehlikesini ortadan kaldırdıklari hakkinda bilgim yok.yüksek akımlardaki aktarmalar çok tehlikeli.

Bu japonlar dunyanın atmosferine uydular gibi paneller yerleştirip güneş enerjisini dünyaya kablosuz olarak aktarmanın çabası içindeler.

Bu japonlar. Arap putu allahı hiç tanımazlar.

Aleph
08-08-2015, 10:43
Doktor sana ilaç veriyo mu ? Veriyo dimi.. Nası kullancanı bilecen, günde 2 adet yazıyosa 5 adet atmıcan, yemekten sonra diyosa önce atmıcan. Güneşe nası çıkcanı bilmiyosan, denize gitmicen..

Forum yönetiminden ricam girişte IQ testi yapsınlar, skoru 90'ın altında olanları üye kabul etmesinler. Bir de doğru Türkçe kullanımını şart koşsunlar. Bazı üyeler gerçekten forumun kalitesini düşürüyor..

İlahimasal
08-08-2015, 11:00
Forum yönetiminden ricam girişte IQ testi yapsınlar, skoru 90'ın altında olanları üye kabul etmesinler. Bir de doğru Türkçe kullanımını şart koşsunlar. Bazı üyeler gerçekten forumun kalitesini düşürüyor..

Ben internette bir sitede ölçdüm 50 bile çıkmadı I.Q napcam şimdi.şu arap putuna çok kızıyorum neden benim I.Q yu 100 üzeri yapmadı.

Teeesuf ederim aleph bizim yaşamaya hakkımız yokmu.
I.Q su düşükler :tape: denirse faşizm olur.

Aleph
08-08-2015, 11:11
I.Q su düşükler :tape: denirse faşizm olur.

Faşizm olmaz, elitizm olur. IQ'su düşük olanları öldürelim demiyorum ki, foruma almayalım diyorum. Şimdi nerde Hasan Akçay nerde alpha..?

İlahimasal
08-08-2015, 11:18
Faşizm olmaz, elitizm olur. IQ'su düşük olanları öldürelim demiyorum ki, foruma almayalım diyorum. Şimdi nerde Hasan Akçay nerde alpha..?

Bizim faşo türkçülerde ya sev ya terk et diyor.
Nerde ozkan hoca......nerdeee. hasan akçay bana görede.

alpha
08-08-2015, 11:46
harbi ilahi komedya o olmadı bu olsun, çevir gazu yanmasun devam ediyor,

bak konu güneş enerjisi, bu konuda yaz, emi, kafan basıyor ise, haa basmıyor ise ortaçağ vizyonunu al yeni bi konu aç.

kanser bebek konusu gidersin açarsın başka yere...

Çinde bir şehrin tamamı güneş enerji sistemi ile..

Tamam işte o güneşide Allah oraya koydu, ve bize göre derecesini ayarladı. Yani 100 derece olsaydı o zaman hayat olurmuydu dünyada ?

Güneş dünyadaki hayatın ana enerji kaynağıdır. Gerekdir. Tabii ki tek başına yetmez. Ama elzemdir.

Gerek şart, yeter şart değil.

Dünya'daki hayat işte böyle ince kurallara bağlı. Basınç fazla olsaydı da hayat olmazdı. Güneş'den en verimli, en gelişmiş yararlanan teknoloji fotosentez ile bitkilerdedir. Fotosentez olmasa hayat olmaz. O kadar çok iyi biliyoruz ki fotosentez olayının kimyasal analizini.. Ama nedense yapamıyoruz. Hepsini biliyoruz güya, hadi o zaman fotosentezi yapalım. Bir fabrika kuralım ve cansız maddelerden gıda üretsin. Yapamıyoruz. Yapamayacağız da.

Karnını doyurmak için salataya muhtaçsın, buğdaya muhtaçsın :)

Ağaçlara baktığımda, süper teknolojik oksijen üreten cihazlar olarak görüyorum.

Hadi bundan daha iyisini yapsınlarya,, ya bırak daha iyisini aynısını yapsınlar tamam diyeceğim ben Müslüman değilim. Hadi sıkıysa yapsınlar.

İlahimasal
08-08-2015, 11:57
Bilimsel alpha türbanlılar güneşden d vitaminini nası alıyor.
Güneş enerji kaynağımız( d vitamini).fakat allah müslüman kadınları poşete sokuyor.
Alimlere göre dışarı bile çıkmalari sakıncalı.

Allahın ( arap putunun) bu çelişkisini nasıl hallediceğiz.

Doğuşdan oluşan cilt kanserlerini arap putu hesap edemedimi.

Nana Buluku
08-08-2015, 12:02
Hadi bundan daha iyisini yapsınlarya,, ya bırak daha iyisini aynısını yapsınlar tamam diyeceğim ben Müslüman değilim. Hadi sıkıysa yapsınlar.

Bir kaç yüz yıl önce yapıldı.

Brassica Oleracea adlı bitkiden yapay seçilim yolu ile yeni bitki türleri -doğada bulunmayan bitki türleri- oluşturduk. Yani aynısını yapmış olduk.

bakkalmahmud
08-08-2015, 12:15
Bilgisi olan bir arkadas kisaca yazabilirmi?...Bedava enerjiyi halka altin tepside sunarlarmi?,,,Doga bize tüm ihtiyaclarimizi fazla fazla veriyor ama ne hikmetse birileri bir lokma ekmeyin pesinde koca gün kosturtuyor,,günde 80 takla at aksam bir lokma ekmek....Su an sistemde insanlarda belese müsait deyil,,bu halki yaris ati gibi yaristirmadan posasini cikarmadan ne beles enerji verirler nede dünya nimetlerinden faydalandirirlar...saygilar

alpha
10-08-2015, 10:17
Yapay fotosentez yapılmadı kardeşim, sıkma, yapay fotosentez yapılsa bitkilere ihtiyaç kalmaz, ve heryer hava su tertemiz olur. Bir fabrika kurarsın hem hava hem de gıda üretir. Ama gıda ancak tarlada üretilir. Başka alternatifin yok. Ya o bitkileri yiyeceksiniz, yada bitkiyi yiyen bir hayvanı yiyeceksin. ki aç kalmayasın..

Haa tuz ile doyarsan başka.. Yalnız tuz gıda değildir :)

Ne demek: bu yapıldı.

Greenpeace söyle o zaman da fazla debelenmesinler, ağaçlar çiçekler hayvanlar hava için.. Onların haberi yok sanırım ki hala uğraşıyor zavallılar.

-----------------------------------

anti-ka doğru söyledin. Teknoloji eğer para etmiyor ise üretime geçirilmiyor. Örneğin; bundan yıllar önce Tesla elektriği kablosuz olarak iletebileceğini söylemiş ve bunu ispatlamışda sanırım. Ancak general electric ne demiş ? O zaman nası para kazanacağız, bu proje iptal demiş.

bakkalmahmud
10-08-2015, 11:53
anti-ka doğru söyledin. Teknoloji eğer para etmiyor ise üretime geçirilmiyor. Örneğin; bundan yıllar önce Tesla elektriği kablosuz olarak iletebileceğini söylemiş ve bunu ispatlamışda sanırım. Ancak general electric ne demiş ? O zaman nası para kazanacağız, bu proje iptal demiş.
Alpha dünya yanlis ellerde,bir avus kapitalistin mali olmus oysa dünya her canlinin ortak malidir ama para sistemiyle(sahtekarlik sistemi)herkesin elinden alinmis bir avus vampirin hizmetine sunulmus,adaletin bile parayla oldugu bir dünya olmus,böyle bir dünyada günesi bedava kullandirirlarmi,,belki ozon deliyi bile kapitalistlerce acildiki yarin zararsiz günes enerjisi satsinlar,,doga ana bize herseyi fazlasiyla sunuyor ama sömürü sistemi bunlardan faydalanmayi engelliyor.saygilar

alpha
10-08-2015, 13:40
Evet sömürü var. Bugün ben hala petrol enerjisi kullanmamızın sebebini de buna bağlıyorum. Ellerinde petrol var, ve bunu satın almamız gerekiyor, eğer birisi su ile çalışan bir araç yapsa o kişiyi öldürürler, yok ederler, silerler, ve kesinlikle bu yapılamayacak ütopya bir şey değil, yapılmamış olmasının tek sebebi sömürülmeye devam edilebilmesi içindir.

Su ile çalışan arabanın yapılabilirliğini herkes biliyor, ve yapanlar yok ediliyor.

Dünyada bir iki aile var işte: birisi rockfeller grubu. Bu dallamalar dünyayı yani değil amerikayı sadece tüm dünyayı yönetiyorlar.

bakkalmahmud
10-08-2015, 14:11
Evet sömürü var. Bugün ben hala petrol enerjisi kullanmamızın sebebini de buna bağlıyorum. Ellerinde petrol var, ve bunu satın almamız gerekiyor, eğer birisi su ile çalışan bir araç yapsa o kişiyi öldürürler, yok ederler, silerler, ve kesinlikle bu yapılamayacak ütopya bir şey değil, yapılmamış olmasının tek sebebi sömürülmeye devam edilebilmesi içindir.

Su ile çalışan arabanın yapılabilirliğini herkes biliyor, ve yapanlar yok ediliyor.

Dünyada bir iki aile var işte: birisi rockfeller grubu. Bu dallamalar dünyayı yani değil amerikayı sadece tüm dünyayı yönetiyorlar.
Bunu uzun zaman önce birisinden duymusdum(30 yil önce ögretmenim anlatmis olabilir)iki kisinin arabayi deniz suyuyla calistirdigini ve yok edildiklerini,,..Para insanin en büyük tanrisi olmus,,para sistemi yok edilmeden günahlar yok edilemez,,para sistemi seytanin sistemi..

Nana Buluku
10-08-2015, 18:51
alpha;

Yapay fotosentez demedim zaten.

Ayrıca, neye göre iyi ?

Füzyon ile yüksek miktarda enerji üretiliyor. Fotosentez mi daha fazla enerji verir füzyon mu ?

alpha
11-08-2015, 12:42
:)

enerji enerci. sen füzyon ile mi besleniyorsun nanacığım. Nesin sen insan zannediyorum seni ama, öyle isen füzyon senin işine yaramaz. Sana fotosentez lazım ona göre.

Fotosentez ile "gıda" yani "besin" üretiliyor. BU besin de senin enerji kaynağın oluyor. Maalesef biz "yüksek yapılı" canlılar grubunda değiliz. Kendi besinini kendi yapabilen yani. Muhtacız. Yüzyıllardır binyıllardır gelişmiş teknolojimize rağmen hala salatatılığa muhtacız, buğdaya muhtacız.

O yüzden ağaçları sevelim. Allah onları süper teknolojik güneş enerjisi ile çalışan ultra verimli bir şekilde yaratmış. Biz bir noktasını yapamayız onların.

Aleph
11-08-2015, 22:26
Olimpiyat bir soru sordu, alakasız ne kadar şey varsa yazıyorsun alpha. Ağaca takıldın kaldın.. :)

Şüpheci Dinsiz
12-08-2015, 13:18
Enerji üretimi, maden cevheri çıkarma, telsiz-telefon (ve genel iletişim) konularında Cumhuriyetin ilk yıllarından beri devlet 'tekel'dir.

Siyasetin doğası gereği, her dönemde devlet kurumlarında kadrolaşma olmuştur. Kadrolaşma, iş bilmez torpillilerin önemli görevlere gelmesiyle, haliyle kamu hizmetlerinin aksamasıyla, teknolojik olarak geri kalmasıyla, yandaşlara ihaleler verme peşkeşiyle sonuçlanmıştır.

Türkiye gibi hantal devlet yapılarında teknoloji şirketlerinin en büyük müşterisi devlettir. Devlet teknoloji özürlü olunca, eğitim kurumları da, fabrikalar da teknoloji-bilgi aramaz/üretmez, çünkü en büyük piyasa olan devlet, bilgi-teknoloji-arge istemiyor demektir.

Bu bir sarmaldır. Emperyalistler, ürettikleri ürünleri pazarlayacakları pazar olmanızı ister, ülkedeki kapitalistler bu pastadan pay almak için iktidar oluştururlar. İktidarlar emperyalist/kapitalist efendilerinin politikalarına yönelik maden/enerji/iletişim/eğitim politikaları oluştururlar. Eğitim sektörü arge'ye teşvik etmez, kapitalistlerin ürününü montaj yapabilen eleman yetiştirirler. Ülke kısa zamanda her alanda dışa bağımlı hale gelir. Örneğin, siyasiler "baraj yaptık" der övünürler, oysa yapılan barajda sadece amelelik kısmı millidir, alternatörler, şalterler, kritik devre elemanları, mühendislik vs. dış alım ile temin edilmiştir, bu yetmiyormuş gibi cihazların ömrü boyunca periyodik bakım/yedek parçalar da dış alım ile tedarik edilir. Bunların toplam maliyeti (siyasilerin/aracıların/ihalecilerin rüşvetleri de dahil edilerek) halka ödetilir.

Konu enerji/iletişim/maden işletmeciliği gibi süreklilik içeren sektörler olduğunda, sömürü de süreklilik kazanır. Üstelik devlet tekeli söz konusuysa, ruhsatlamalar yandaşlara yapılır, devlet gittikçe oligarşik bir yapıya dönüşür çünkü sarmalın tasarımı bunu gerektirir. Bu yapı, emperyalist-kapitalist çıkarlar gereği korunmalıdır, anti-emperyalist anti-kapitalist uyanışlar iktidar eliyle şiddet kullanılarak bastırılır. Yandaş (sarı) sendikalar türetilir, polis şiddeti arttırılır, harekete yön veren kişiler tutuklanır, işkence edilir, öldürülür. Devlet suçu üzerinden atmak için çeşitli tetikçiler üretir, din/mezhep/ırk/milliyet unsurlarını üreterek ve kullanarak anti-emperyalist anti-kapitalist uyanışı ezer, bazen bunu bizzat kendi örgütleriyle (gladyo-derin devlet) yapar.

--/--

Türkiye gibi bir ülke kendi enerji politikasını belirleyemez. Bunu belirleyen ABD/İngiltere/Almanya gibi emperyalist ülkelerdir.

Geçtiğimiz 6-8 sene içinde, Türkiye'de enerji üretimi tekelinin kaldırılacağına ilişkin bazı hareketlenmeler oldu. Dendi ki; enerji ihtiyacı olan bölgelerde ruhsatı olan işletmeler enerji üretebilecekler ve ürettikleri enerjiyi belirli şartlarda devlete satabilecekler.

Bunun için EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) kuruldu. Buna göre, devlet diyor ki "şu şu mahallelerde şu şu saatler arasında şu kadar KW enerji açığı var, (rutsatlı) üreten buyursun üretsin, bize şu fiyattan satsın". Ne ilginçtir ki, kimseye ruhsat verilmedi (gerçi son durumu bilmiyorum, verilmeye başlanmış da olabilir). Ruhsat verilmesi için devletin "enerji tekelliğinin" kaldırılması gerekiyordu. Bunun yerine uzun bir süre; "üreten üretsin, canımın istediğine göz yumarım, istemediğimin ağzını burnunu kırarım" yolunu seçti. Böylece yandaşlar bulduğu -ardına kadar açık yoldan- köşeler döndüler. Bir kaç sene önce, EPDK hidroelektrik (su) santrallerinde KW başına 0,17 kuruşa elde ettiği enerjiyi 43 kuruşa kadar satın aldı. Sonradan EPDK'ya üyelik için ruhsatlar icat edildi, yandaşlara iyice yol verildi.

Ya, böyle işte.

--/--

Özellikle Trakya-Ege-Akdeniz'de güneş/rüzgar enerjisi için ruhsatlanma dedikodusuyla ortalığın çalkalandığı günlerde yandaş Zorlu Grubu inanılmaz miktarda arazi aldı. Koç Grubu da konuyla ilgileniyordu ki, (biat etmediğinden veya riskli bulduğundan olabilir) geri çekildi.

--/--

Enerji üretiyoruz yalanı öyle yüzsüzce söyleniyor ki.

Örneğin, doğal gaz santralleri doğal gazla çalışıyor. Doğal gaz fiyatı yüksek olduğundan üretilen enerji de çok pahalı oluyor. Doğal gaz santralleri ve alternatörler yabancı menşeili, çoğunlukla Alman.

Örneğin, rüzgar santralleri rüzgarla çalışıyor. Ürettiği enerji ucuz, bununla birlikte rüzgar sürekli olmadığı için verimsiz. Rüzgar santralleri ve alternatörler yabancı menşeili, çoğunlukla ABD/Alman.

Örneğin, güneş santralleri güneşle çalışıyor. Ürettiği enerji ucuz, güneşli bölgelerde verimli. Güneş santralleri yabancı menşeili, çoğunlukla ABD/Alman/Uzakdoğu.

Bu cihazları alırken bir dolu para ödüyorsunuz, kullandığınız süre boyunca da bakım/yedek parça için bir dolu para daha ödüyorsunuz.

Kısacası, sömürülüyoruz, bu kafayla hep sömürüleceğiz.

Sevgiler