Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrenin Dışında Ne var?
Evrenin dışı var mı?
Evrenin bir ucuna ulaşabileceğimizi düşünelim.
Evrenin dışına çıkabilir miyiz? Yola devam edildiğinde nerede oluruz?
TOPRAK06
23-03-2007, 23:48
çok merak ediorsan özgürlüğün verdiği avantajı kullanarak uçağa bin dolaş.
Bak bu aklıma gelmemişti. Sağol Toprak kardeş. :)
Evrenin dışında olsa olsa Toprak kardeşin Allah'ı vardır. Yalnız başına oturuyordur. Herşeye hadir olduğuna göre yalnızlık çekmesi olumsuz.
Pante, yoksa yalnızlık çekiyor da evreni, insanları onun için mi yarattı demek istiyorsun. Yani insanlarla can sıkıntısını gideriyor, günah işletip yakıyor, sonra affedip diriltiyor falan? Olur mu hiç!
seyyah3441
23-03-2007, 23:58
Yaaaaa * müthiş bir zeka...
Nasıl da düşünemedik....................
Sağolasın Toprak kardeş................
Yalnız ufak bir detay var * Rabbin zeka dağıtırken sende uçakta *ve *"O" 'na *yakındın herhalde....................
Böyle bir yanıt beklemiyordum.
Toprak kardeş, aşağıdaki linkten şu uçağın rotasını bir göstersen diyorum.
Bir de depo bittikçe nereden dolduracağız. Uçağın deposu + ömür deposu
http://www.bulutsu.org/evreninharitasi/universe.php
Pante abim,bir pırof olaraktan teşekürederim.*çok güzel bi konuya deinmişsin.saol.Bu
asırlardıııIIIıır yannızıııııımm.. yok o şarkıydın..başka bişe sölicektim.Asırlardır *cevabı aranan ve
herkeşin bişe attıı
amma velakin bi türlü tutturamadıı bi konu bu.Soru şu EVreNİn dışinda ne var*? cevaplar.
1-Elinin körü var.. 8O
2*-Elinin körü yok. :?
3-Öcü var.. :oops:
+4- Tam ne olduuna annıcaktık, 8O ;haplı teleskob bozuldu...(vah vah ..bende çok bozuldum * )
Yanı tam zamanında bozuldu namıssıss..Tam ucuna geldiydin ervenin..
Bozulcaa tuttu.. Az daa sabredeydi.. tamgöstertcekti eervenin sonunu..
ama bekleyelim * du bakalim ne olcek sonunda..*
akıl bulamassa*teleksop-meleksop bulamıycak bu işin sonunu..
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * düşmesin sıkı baala..
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * (eşein sırtına odunu)... :lol:
Pante abim.bak aşadaki haber yazdırdı bu gırgılı bana:
"Hubble'ın en büyük kamerası devre dışı
Evrenin nice sırrını aydınlatan Hubble uzay teleskobunun en büyük kamerası devre dışı kaldı.
30 Ocak 2007 Salı
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilisi Preston Burch, "ACS kamerasının artık kullanılamayacağını sanıyoruz" dedi. 2002 yılında Hubble�a yerleştirilen ACS kamerasının, bir yıl içinde üçüncü kez arıza yaptığını hatırlatan NASA yetkilisi, kameranın hafta sonunda bozulduğunu ve arızadan hayal kırıklığına uğradıklarını anlattı."
ben evrenin dışında neolduunu bilen olcanı sanmıyom devem ..sen diyon*?http://img.blogcu.com/uploads/Cemalimuhabbet_Deve.gif
,
* * *pante, aslında burada soru evrenin dışı olabilir mi olmalı ki onu da sormuşsun zaten. Bu konu ile ilgili Tercüme Çalışmaları forumu ana başlıgı altında bir fizikçinin gözü ile ilgili Tanrı fikrini inceleyen bir tercüme çalışması var. Bu makalenin oldukça yardımcı olabilecegini düşünüyorum.
* * saygılarımla
Evet Dilaver. Tercüme Grubunun "Fizikçilerin gözüyle Tanrı" çevirisi,
hem "Allah her şeye kaadirdir" başlığına yazdığım "Allah yokluktur." sözüne, hem de
bu başlığa bir cevap gibi gelmiş. İsabet olmuş. Çevirideki ilgili kısım şu:
Bu * arada * “yokluk” * kavramı * beraberinde, * kâinatın * bittiği * ve * “yokluğun” * başladığı, * “görünmez * sınır” * kavramını * da * getirmektedir, * kâinatın * bittiği * ve * “yokluğun” * başladığı * bir * sınır. * Şimdi * de * kâinatta * hareket * eden * ve * bir * anda * bu * sınıra * gelen * bir * uzay * yolcusunu * hayal * edelim. * Bir * adım * daha * atarsa, * yolcumuz * bu * “yoklukta” * yok * olacaktır. * Ama * sadece * kâinatımızı * terk * etme * teşebbüsünde * bulunan * yolcumuzun * bu * “yoklukta” * yok * olmaması * gerekirdi, * zaten * bizim * kâinatımızın * da, * çok * daha * önce, * Tanrının * onu * yarattığı * anda, * tıpkı * zavallı * yolcumuz * gibi, * bu * “yoklukta” * yok * olması * gerekirdi. * Buradan, * kâinat * dışındaki * “yokluk” * kavramının, * ne * kadar * saçma * olduğunu * bir * daha * fark * ediyoruz.
Şimdi sorumuza yanıt aramaya devam edelim:
Kainat yolcusu sınırdan bir adım daha attığında yok mu olacaktır? Nasıl?
Yoksa bir sınırdan çıkmak diye birşey yok mudur? Bir kenardan çıktığında kendini yine
evrenin içinde mi bulacaktır?
Toprak abiiii!
Bak makaraya sarıcaklar seni buralarda!
sen benim gemiye gel abi!orası huzurlu
ve güvenli,bekliyom abi.
şimdi benim ufak beynim şöyle düşünüyor.
* *bilerek degil tabii mantıken dillendiriyorum. Evren büyük patlama ile oluştuya burada ışıgın tayin edici bir önemi var. E=M*C2 . Ve hiç bir şey ışık hızından hızlı gidemiyor. O halde bizim yolcumuzun evrenin dışına düşme şansı yok. İşık ve işık hızı evrenin limitlerini belirleyen bir deger. Işık hızından hızlı giden bir gözlemci olamıyacagına göre evrenin sınırları dışına da çıkamayacaktır.
* * *Bu dediklerim mantık dayatmasıdır, hiç bir kaynaga dayanmamaktadır.
* * * saygılarımla
peynir var tabii ki baska ne olacak Hebelehübü herseyi bilir.
Hokusai Abim/Ablam sende bizdenmisin yoksa
sende hebe ve hübü olan yüce hebelehübüye
iman edenlerdenmisin.Hebelehübünün
Rahmet ve Bereketi üstüne olsun Abim/Ablam.
Sus !! Hebelehübü fena carpar kodumu oturtur.
"şimdi Â*benim Â*ufak Â*beynim Â*şöyle Â*düşünüyor.
Â*
Â* Â* Â* bilerek Â*degil Â*tabii Â*mantıken Â*dillendiriyorum. Â*Evren Â*büyük Â*patlama Â*ile Â*oluştuya Â*burada Â*ışıgın Â*tayin Â*edici Â*bir Â*önemi Â*var. Â*E=M*C2 Â*. Â*Ve Â*hiç Â*bir Â*şey Â*ışık Â*hızından Â*hızlı Â*gidemiyor. Â*O Â*halde Â*bizim Â*yolcumuzun Â*evrenin Â*dışına Â*düşme Â*şansı Â*yok. Â*İşık Â*ve Â*işık Â*hızı Â*evrenin Â*limitlerini Â*belirleyen Â*bir Â*deger. Â*Işık Â*hızından Â*hızlı Â*giden Â*bir Â*gözlemci Â*olamıyacagına Â*göre Â*evrenin Â*sınırları Â*dışına Â*da Â*çıkamayacaktır. Â*
Â*
Â* Â* Â* Â* Â*Bu Â*dediklerim Â*mantık Â*dayatmasıdır, Â*hiç Â*bir Â*kaynaga Â*dayanmamaktadır."
Doğru da biz varsayımla hareket ederek evrenin dışını çözmeye çalışıyoruz.
Bir balon gibi hızla şişmekte olan evren kendi dışında kendine genişleyecek bir hacim bulmaktadır sonuçta.
Ya da en başa dönelim. Büyük patlama öncesine. O sonsuz enerjinin toplandığı çekirdeğin dışında ne vardı?
Yokluk, sonsuz boşluk mudur? Evren de bu sonsuz boşluktaki varlıkların kapladığı hacim midir?
eger evrenin disini(varsa) sonsuzluk olarak dusunursek sadece bir cevap vermis oluruz sonucta sonsuzu henuz insan beyni kavrayamiyor daha usa yakin bir cevap bulunabilir
Referans noktamiz ayni oldugu icin fazla acilim yapamiyoruz sonucta hawking ve hubble amcamizin kuramlarina gore evrenden önce baska birsey vardi ve bu evren denen sey onun icinde surekli genisliyor daha degisik cevaplar icin klasik fizigin disina cikmak gerekiyor
şimdi büyük patlama teorisi dogru ise şayet *o özel biçimli enerjinin dışında bir şey olmaması gerekiyor. Yani herşeyin o enerji olması gerekiyor. Zaman da büyük patlamayla başladıysa şayet önce diye bir soru sormak da anlamsız oluyor.
* Yok boşluk varsa o zaman büyük patlama geçersiz oluyor. Madde boşlukta varoluyor ve ezeli ve ebedi oluyor. O zaman da ezeli olan bir madeye önce suali sormak anlamsız oluyor. Yani benim anladıgım kadarıyla boşluk tanımı varlıkla birlikte oluyor. Bazan de anlamsız oluyor.
* *Burada anlamsız oldugum konusunda samimi kuşkum var. *:lol:
* * saygılar
Hokusai Abim/Ablam sende bizdenmisin yoksa
sende hebe ve hübü olan yüce hebelehübüye
iman edenlerdenmisin.Hebelehübünün
Rahmet ve Bereketi üstüne olsun Abim/Ablam.
Buraya takıldığımdan beridir walla var mı yok mu bilmiyom ama walla ya varsa diyom :lol:
Ya varsa değil.O bir gerçek O var!
Dilerse kurbağa,haşerat,deve gibi mucizeler gösterir.
Ama sen yinede Hebelehübü'den şüphe duyarsın.
Çünkü o bazılarını sırf şüphe duysunlar da inanmasınlar
diye yaratmıştır.Senin o'ndan şüphe duyman bile onun
varlığına apaçık bir kanıt ve mucizedir.Hala iman etmiycenmi?
Ya varsa değil.O bir gerçek O var!
Dilerse kurbağa,haşerat,deve gibi mucizeler gösterir.
Ama sen yinede Hebelehübü'den şüphe duyarsın.
Çünkü o bazılarını sırf şüphe duysunlar da inanmasınlar
diye yaratmıştır.Senin o'ndan şüphe duyman bile onun
varlığına apaçık bir kanıt ve mucizedir.Hala iman etmiycenmi?
Mep kardeşim o yanından ayıramadığın seni tek anlayan o eşeğin şahit olsun gerçek heblehübülü mü ben de bilmiyom ama mutlaka bir gün ortaya çıkacak hep beraber görücez... :D
sodomo--
24-03-2007, 03:18
Yokluk, Â*sonsuz Â*boşluk Â*mudur? Â*Evren Â*de Â*bu Â*sonsuz Â*boşluktaki Â*varlıkların Â*kapladığı Â*hacim Â*midir? (Pante)
hiçlik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . sonsuz
------ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ------
yokluk/boşluk . . . . . . . . . . . . . . . . . doluluk/herşey
sıfır . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . sonsuz
boş küme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . evrensel küme
boyutsuz nokta . . . . . . . . . . . . . . . . sonsuz boyutlu şey
içi yok . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . dışı yok
kendisi yok . . . . . . . . . . . . . . . . . . kendisi var
herşey dışında . . . . . . . . . . . . . . . . herşey içinde
hiçbirşey parçası değil . . . . . . . . . . . . herşey parçası
??? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . parçaları kendisiyle özdeş
mümkün tüm yönlerden sınırlanmışlık . . . . . . sınırsızlık
hiçbirşeyi kapsayamayan . . . . . . . . . . . . herşeyi kapsayan
varolması mümkün olmayan . . . . . . . . . . . varolmaması mümkün olmayan
sıfır potasiyelli . . . . . . . . . . . . . . . sonsuz potansiyelli
nötr/yönsüz/kutupsuz . . . . . . . . . . . . . nötr/yönsüz/kutupsuz
bulunmayan . . . . . . . . . . . . . . . . . . bulunmayan
gözükmeyen . . . . . . . . . . . . . . . . . . gözükmeyen
duyulmayan . . . . . . . . . . . . . . . . . . duyulmayan
hiçbir kullanımı olmayan . . . . . . . . . . . kullanımı olan
Pante bak bu sorunun cevabını bu arkadaşın yazısında bulabilirsin:
Hiçliğin ne olduğu bulundu (http://www.felsefeekibi.com/forum/forum_posts.asp?TID=34632&PN=2&TPN=1)
Big Bang bir patlama değildir.
Evrenin oluşumunda enerjinin kritik bir noktaya gelmesi diye bir açıklama duymadım.
Big Bang sırasında false vacuum, belirsizlik ilkesine uyarak genişlemiştir.
Big Bang konusunda en önemli kavram, Big Bang öncesinin nasıl bir mekân olduğudur..
Yani hiçbirşeylik nasıl bir şeydir ve yerdir?
Hiçbirşeylik virtual particle denen zerrelerin doğup battığı bir ortamdır. Her birinde yarım foton enerjisi vardır.
Buna vaküm enerjisi de deniyor.
Herşey işte bu zeminde başlamıştır..
Mevcut enerji evren olarak eşit olmayan domain'lere ayrılmıştır. Madde ve enerji ile onların zıttı olan çekim gücü çok farklı bir şekilde dağılmışlardır.
Onların tekrar bir araya gelmesi mümkün görünmemektedir.
Şimdilik bilim buna inanıyor..
Hiçlikde bir yalancı zerre aniden false vacuum olabilir.
O zaman bu evren yok olacak, yerine yeni bir evren ortaya çıkacaktır.
Bunun olma şansını bilemeyiz. Ama olmayacağını da bilemeyiz.
Eğer bu kuram doğru ise yeni bir false vacuum mutlaka olacaktır..
Hiçlik dediğiniz şey sonsuz geniş olduğu için, false vacuum'un birbirlerine yakın olarak ortaya çıkmamaları ve bu yüzden sonsuz sayıda evrenlerin varlığı kuramsal olarak mümkündür.. Onlara multiversler deniyor..
Tabii bütün bunlar bilim adamlarının fantazileri de olabilir..
Onların da insan tarafı ağır basıyor arada bir..
Bilgi ışık hızından daha hızlı yayılamaz.
Uzay dışında hiç bir şey ışık hızından daha hızlı hareket edemez.
Uzayın genişleyebilmesinin nedeni ise yapısı ile ilgili bir nitelik olmalıdır..
Yapısı deyince dokusu demek istiyoruz..
Belki de genişleyen quantum foam'dır.. Kuantum köpüktür, yani..
Işık hızını yaklaşık 100 kere aşan bu genişleme çok kısa sürmüştür.
10^-37 saniye ile 10^-34 saniyeler arasında vuku bulduğuna inanılmaktadır.
Bu süre sonunda bir protondan katrilyonlarca kere küçük yalancı zerre, bir sm çapına ulaşmıştır.
Genişleme daha sonra ışık hızının altına inmiştir.
HACI
Hacı abim tamam mı? Emeklerinizin bir bölümünü getirdim.
ervenin her yanı karannık. :cry: Işık alan yerler aydınnık 8O ..Işık almayan yerlerde öcüler var.. :roll: .ham yapar seni bu öcüler.. :lol:
Aklımın gitmicee hiçbi yere bakmam abi.. :wink:
cml.
(..akılnda pek çücükmüş be CEmal... :oops: )
Evrenin disinda "Gule Gule -evren belediyesi-" diye bir tabela var.
iyide evrenin dışı yokki !!...
NedimYilmaz
24-06-2007, 21:04
iyide evrenin dışı yokki !!...
Sebebini söyle? Evrenin dışı olmamak zorunda mıdır?
darkmessiah
24-06-2007, 21:14
evrenin dişi olması veya omaması bildigim jkadearıyla henüz kanıtlanmamıs bi durum. hala evrenin tamamı dolaşılamaışken dişini konusmak yanliş.bizler bilimle hareket eder bilimle konusuruz. bazı lari gibi daha kimin yazdıgı bile belli olmayan kaynaklardan deil. bu soru sadece tuzak sorulardan bir dieri.
nedim,,
İçinde yaşadığımız evren genişliyor.Bunu biliyoruz, çünkü gökadaların ve gökada gruplarının gittikçe birbirlerinden uzaklaştığını görüyoruz. *Evrenimizin bir kenarı veya sınırı yoktur – yani evrenimizin "dışı" diye bir şey yoktur !!
neden evrenin dışı yok ?? çok fazlada bilmiyorum neden dışı yok.. olmasımı lazım yada ..
birden çok evren olabilir, bu da evrenin dışı oldugu anlamına gelebilir. evrenimizin dışında degişik evrenler de olabilir. evren süreç içerisinde sönüp tekrar patlayan bir şeyse ya da false vacuum degişik ortamlarda da kendini tekrarlıyabiliyor ya da ortaya çıkabiliyorsa degişik evrenler olabilme ihtimali de var. Bu konuda net bir görüş yok henüz.
* * saygılarımla
NedimYilmaz
24-06-2007, 23:29
nedim,,
İçinde yaşadığımız evren genişliyor.Bunu biliyoruz, çünkü gökadaların ve gökada gruplarının gittikçe birbirlerinden uzaklaştığını görüyoruz. *Evrenimizin bir kenarı veya sınırı yoktur – yani evrenimizin "dışı" diye bir şey yoktur !!
neden evrenin dışı yok ?? çok fazlada bilmiyorum neden dışı yok.. olmasımı lazım yada ..
Ben her şeye şüphe ile yaklaştığım için, bu sorumu mazur gör.
Bunu biliyoruz, çünkü gökadaların ve gökada gruplarının gittikçe birbirlerinden uzaklaştığını görüyoruz.
Bu bir gözlemdir, ve evrenin genişlediğini destekleyen bir konudur. Kanıtı değildir.
Evrenimizin bir kenarı veya sınırı yoktur – yani evrenimizin "dışı" diye bir şey yoktur !!
Yok olması olasıdır, fakat "evrenin dışı yoktur" inancına kapılmayınız. Bunu sabite indirgeyip, bir inanç gibi tuzağa düşürmeyiniz. Olabilir de, olmayabilir de, bunu araştırarak bulacağız. Körü körüne inanç bütününe kapılmak başta, "Ateizm" olmak üzere, bir sürü akımın inkarıdır.
Bana bir daha söyleyiniz sayın habilis;
- Evrenin dışı yok olmak zorunda mıdır? Neden?
- Evrenin dışı var olmak zorunda mıdır? Neden?
dur bakalım bi düşünelim ... :?: *:)
NedimYilmaz
25-06-2007, 17:05
habilis belki bu mesaım için bana kızacaksın ama;
yahu bu kadar boş mesajı nerden buluyorsun?
yahu bu kadar boş mesajı nerden buluyorsun?
seni hiç anlamıyorum NEDİM !.. sana benim mesajım çok boş mu geldi ! ?
ee ne yazmışım peki : " dur bakalım bi düşünelim .." yani düşünmeye ihtiyacım olduğunu ve sonra cevaplayacağımı belirtmem sana çok mu *BOŞ geldi !! ?
evrenin dışında ne var ?korkutucu ve karanlık bir soru.
korkutucu çünkü insanoğlunun ne kadar küçük ve önemsiz olduğunu hatırlatıyor,üstelik kendisini bu kadar önemserken.yaşayan her canlının yaşamının sürekliliği adına kendi varlığını önemsemesi kaçınılmaz ama insanoğlu bu önemsemeyi sonsuzluk ve ölümsüzlük boyutunda yaşıyor,
karanlık çünkü bilinemez.
keşke konuyu tartışacak kadar yeterli fizik bilgim olsaydı ama henüz insanın dışında ne var sorusunun bile yanıtı verilmemişken,evrenin dışı hayal gücümün bile ötesinde ....
gameover
27-06-2007, 22:10
zihin soru soruyor ve cevap arıyor.
NedimYilmaz
28-06-2007, 00:05
Sevgili habilis kardeşim;
Düşündüğünü bile foruma yazmak. Bana bu çok abes geldi. Buna şaşırdım sadece.
Yoksa sataşmak gibi bir derdim yok.
spartacus
28-06-2007, 13:45
Evrenin Dışı ile kasıt ne ?
Ne malum evren değil evrenler olmadığı? Mesala evrenler bir benzetimli ifade ile kola şişesinde alttan yukarı doğru çıkan gaz kabarcıkları gibidir diye düşünenlerde var?
Benim görüşüm evren ile tanımladığımız alan nedir, buna bir yanıt bulmaktır. Şu haliyle konu aşırı derecede soyut ve elde hiç bir somut kriter yok, neye göre konuşacağız?
Bir şeyin dışı olması için o şeyin bir sonluluğunun(sınır) olması lazım, ama bu yinede o şey her ne ise onun alanı dahilinde anlam kazanır. Bir örnekle Samanyolunun dışında ne var? Soruyu birde böyle düşünelim derim... Alanımızı somutlamadan Onun dışını tartışmak anlamsızdır.
Balkocha
23-05-2010, 13:08
Konuyu sadece makro evren acisindan degil de,ayni zamanda mikro evren acisindan da ele alirsaniz,einstein basta olmak uzere bircok fizikcinin yaptigi gibi mikrove makro evren arasinda tanimlama benzerligi ararsaniz bence daha ilginc gorunuyor
Zira mikro evrende varilabilmis son noktada ,maddenin en kucuk ongorulen parcasinin kutle ve hacminin olmadigi dusunulurse,neden evrenin disi hiclik olmasin.Hatta kendisi de .
unknowngod
28-05-2010, 02:22
sevgili kardeşim insanoğlu teknoloji olarak ultra geliştiği ve bilinç düzeyi geliştiği zaman gerçekleri zaten bir şekilde öğrenicek
sevgili kardeşim insanoğlu teknoloji olarak ultra geliştiği ve bilinç düzeyi geliştiği zaman gerçekleri zaten bir şekilde öğrenicek
unknowngod, bu sence de fal açmak değil midir? Ben bunu inançsal yapının insan kavrayışına olumsuz bir getirisi olarak görmekteyim.
Evrenin dışında ne olduğu konusunda -edindiğimiz bilgiler çerçevesinde- geliştirdiğimiz/düşündüğümüz birçok teori mevcut. Fakat bunların içerisinde "bir gün gelişecek ultra teknolojimizin bize bu sırrı vermesi" gibi bir şey yok.
saygıyla.
unknowngod
28-05-2010, 03:07
unknowngod, bu sence de fal açmak değil midir? Ben bunu inançsal yapının insan kavrayışına olumsuz bir getirisi olarak görmekteyim.
Evrenin dışında ne olduğu konusunda -edindiğimiz bilgiler çerçevesinde- geliştirdiğimiz/düşündüğümüz birçok teori mevcut. Fakat bunların içerisinde "bir gün gelişecek ultra teknolojimizin bize bu sırrı vermesi" gibi bir şey yok.
saygıyla.
valla teknolojin gelişssin zaten teorin yerini gerçek alicak..
unknowngod, "bilimsel veri" bilimsel bilgidir. Bilimselliğin tanımı ve ne olmadığını ise şurası (http://www.indiana.edu/~ensiweb/natsc.fs.html) gibi kaynaklardan öğrenebilirsin.
saygıyla.
4) Evrenin Dışında Ne Var?
Uzay, Büyük Patlama'da yaratılmıştır. Evrenimizin bir kenarı veya sınırı yoktur; yani evrenimizin "dışı" diye bir şey yoktur (Bkz. Soru 1). Evrenimizin, sonsuz evrenlerin bir parçası olması olasıdır (Bkz. Soru 5); ancak bu evrenlerin içinde var olmak için ille de bir uzaya ihtiyaçları yoktur.
http://www.bulutsu.org/evreninharitasi/bigbang.php