PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Neden?


Bedevi
04-08-2015, 01:36
Acaba Alevi inancı hakkında bilgi verdiğim ''Mumsöndü nasıl yapılır?'' başlıklı konu neden kilitlendi?

Burasının her türlü dinsel eleştirinin kendisine özgürce yer bulabildiği, hatta özgürlüğün milletin ana,avrat birbirine sövmesine kadar ulaştığı (ki ateist üyelerin bu tür hakaretlerine bende muhattap olmak zorunda kalmış ama ne de olsa ateisttir diyerek ateist güruhun bu iğrenç seviyesine inmeye tenezzül göstermemiştim) hür bir platform olduğunu sanıyordum.

Sanırım Turandursun'un özgürlükçü ve demokratik misyonu konusunda yanılmışım, özür dilerim.

İlahimasal
04-08-2015, 09:19
Evet doğru söylüyor burası dinlerde özgürlük platformu.
Bırakın adam alevileri yorumlasın KAYNAKLARI ile

Biz nasıl muhammedin 6 yaşında subyan alıp 9 yaşında yatağa attığını kaynaklarından burada yazıyorsak
Muhammedin kısır olduğunu kayanaklarından burada yazıyorsak
Muhammedin geceleri birilerinin karısına,kızına çocuk elde etmek için ihtimali artırmak için din adı altında kalleş savaşlar duzenlemesini kaynaklardan burada yazıyorsak
Muhammedin evine karılarını izlemek için gelenlere gık diyemediği ve bunun için tanrimdan ayet geldiyi kaynaklarından buraya yazıyorsak
Muhammedin subyan eşinin çölde savaş dönüşü ırzını arkadan gelen savaşciya teslim etmesini kaynaklarından burada yazıyorsak
Muhammedin karılarına göz diken sahabeye karılarını kaptırmamak için onlar sizin analarınızdır ananızı beceremessiniz guya tanrıdan geldiğini idaa ettiği ayetleri burada kaynaklarında yazıyorsak.
Muhammedin sünnet olmadıgını kaynaklarından burada yazıyorsak bırakın bu yarası olan arkadasda kaynakları ile burada yarasına merhem bulsun.

Barlas
04-08-2015, 09:37
İlahi Komedya haklı, kaynakla yaz; tartışılsın, ama öteki türlü düpedüz iftiraya, karalamaya giriyor.

spartacus
04-08-2015, 14:48
Acaba Alevi inancı hakkında bilgi verdiğim ''Mumsöndü nasıl yapılır?'' başlıklı konu neden kilitlendi?

Burasının her türlü dinsel eleştirinin kendisine özgürce yer bulabildiği, hatta özgürlüğün milletin ana,avrat birbirine sövmesine kadar ulaştığı (ki ateist üyelerin bu tür hakaretlerine bende muhattap olmak zorunda kalmış ama ne de olsa ateisttir diyerek ateist güruhun bu iğrenç seviyesine inmeye tenezzül göstermemiştim) hür bir platform olduğunu sanıyordum.

Sanırım Turandursun'un özgürlükçü ve demokratik misyonu konusunda yanılmışım, özür dilerim.
Seninkisi bilgiye değil iftira ve kepazeliğe giriyor. "Alevi inancı hakkında bilgi verdiğim" aleviliğin böyle bir inancı yok ve yaptığın şarlatanlık, kepazelik. Aleviliği eleştirmekse maksadın, alevilikte olan şeyleri ele alırsın, ancak bir topluluğu aşağılamak, ötekileştirmek veya katl-i vacip kılmak namına yapılmış böylesi alçak kara propaganda ve iftiraları, papağan gibi tekrar etmek ne bilgi ne de fikir, ifade özgürlüğü değildir, sadece kara propaganadadır ve aslında hedef aldığın kitleyi(örneğin aleviler) bağlamaz-o halde iftira olduğunu bal gibi bile, bile ne bilgisi vermiş oldun? Sadece alçaklık.. Sen bilgi vermiş değilsin, bir topluluğu 2 satırlık iftira ve karalama ile aşağılımış durumdasın. Israr edersen seninde yerin o başlık gibi çöp olacak.

Şimdi Erdoğan Kürtler ve Aleviler üzerinden muhalefeti hedef aldıya, senin gibi alçaklar bol çıkacak...

Demokrasi, özgürlük demek senin gibi kepazelerin etrafına sınırsız tecavüz hakkı demek değildir. Şimdide bu değerleri kendi adına istismar ederek bir başka alçaklık durumu sergiliyorsun. Forumu, ifade özgürlüğünü kendi aksi tutumuna alet etme, senin yaptığın bir zamanlar soykırım için kullanılmış iftiradır, bilgi olmadığı halde, ifade özgürlüğü gibi değerlerin içini boşaltmak gayesidir.

Alevilikte "mum söndürmek" diye bir inanç yoktur. Mum ise, bir çok ritüel ve uygulamada, bazı kişileri ve geleceği temsil eder. Mezarlarda yakılan mum gibi, doğum günlerinde pasta üzerine dikilen mumlar gibi, romantik akşamlarda kullanılan mumlar, kliselerde yakılan mumlar gibi, bir çok sebeple kullanılır. Geleceği temsil etmek, aşk oduna yanmak, umudu temsil etmek vb gibi öteden beri gelen gelenekleri temsil eder. Örneğin meşaleler gibi, Olimpiyatlarda meşale taşınması meşalelerin söndürülüp tüm katılımcıların birbirine abandığı anlamına gelmez, bu konuyu böyle işlemek ise akıl ve izanla değil, ancak bazı kişilerdeki alçaklıkla, bilinçli onursuzlukla ifade edilebilir.. Özgürlük keyfince etrafına tecavüz edeceğin, başka insanların haklarını gaspedebileceğin veya hukuksuz biçimde(iftira) saldırabileceğin koşul ve ortam demek değildir.

Nedeni o başlığa zaten yazmıştım şimdi bir daha yazdım. Nedeni öğrendin mi, şimdi kepazeliğine yeni bir kepazelik eklemeye tenezzül etme. Yok işine gelmediyse yol alırsın, ısrar edeceksen yol verilir...

Bedevi
04-08-2015, 21:24
Özgürlük keyfince etrafına tecavüz edeceğin, başka insanların haklarını gaspedebileceğin veya hukuksuz biçimde(iftira) saldırabileceğin koşul ve ortam demek değildir.

Bırak laf ebeliği yapmayı da diğer dinlere yönelik eleştirilere tanıdığımız serbestiliği ve özgürlüğü, Aleviliğe yönelik eleştirilerde göstermiyoruz deyiver de inanıyım bari. Diğer yandan özgürlüğe ilişkin sınırlamada ortaya koyduğun ''iftiranın'' tam olarak neyi ifade ettiği de oldukça muğlak kalmakta. Mesela İFK vakasında Ayşe'nin namusuna yönelik ithamlarınız bu kapsamda değerlendirilebilir mi? O zaman Ayşe'ye yönelik bu ithamlarında yönetici olarak sizin tarafınızdan aynı tepki ile karşılanması, sansüre uğraması gerekmez mi? Sonuçta her iki olayda somut birer delilden yoksun, sadece söylenti ve zorlama düzeydeki çıkarımlar sonucu varılmış kanaatleri ifade etmektedir.

Bu arada istemediğin şeyleri duyduğunda verdiğin, forumdan atmakla tehdit etmek şeklinde kendisini gösteren despotik refleksin senin o eleştirdiğin Tayyip'ten zerre kadar farkın olmadığını göstermektedir. İstediğin kadar forumda özgürlük nutukları at. Demek ki Tayyip benzeri bir gücü ele geçirdiğinde sende en fazla Recep Spartacus Erdoğan olacaksın, daha fazlası değil!

Nevandaar
04-08-2015, 21:26
Bedevi;

kışkırtıcı mesajlar yazıp eğlenmeyi seviyorsun anladık anlamasına ama bu sefer yaptığın çok aşırıydı. Aleviler bu iftiralar yüzünden çok çektiler. Bu tarz şeylerin trollüğü şakası olmamalı bence.

bakkalmahmud
04-08-2015, 21:56
Bedevi köken olarak hem kürt hem aleviyim,türkiyede azinlik olmamamiza ragmen cok dislandik cok ezildik,ne kadar zormus su türk milletiyle birarada yasamak,,,uzun zamandir avrupada yasiyorum burda her milletden her renkden insanlar var ve hepimiz baris icinde yasiyoruz,kimse kimseyi dislamaz asagilamaz herkes heryerde insanca muamele görür,,burasi vatanim bu halkda milletim,,türkiye yasamak istediyim en son ülkelerden biri..Alevileri amca cocuklariyla evlendikleri ve evlendirildikleri icin elestirebilirsin cünkü bu dogru bir hareket deyil ama bu bize muhammed ve aliden bulasmis atalarimiz onlari örnek almislar,,mesela almanlar amca kiziyla yada ogluyla evlenmezler cünkü yari kardes sayilir...Ama mumsöndü iftirasi cok alcakca,bunu söylerken kendini alcaltiyorsun..bunu bir alevi mahallesinde söylersen seni linc ederler..burda akilli akilli yaz akilli akilli sohbet et,,bu tür seylere gerek yok.

Bedevi
04-08-2015, 22:24
,bunu söylerken kendini alcaltiyorsun..bunu bir alevi mahallesinde söylersen seni linc ederler..burda akilli akilli yaz akilli akilli sohbet et,

Bu nedir, bir çeşit tehdit mi?

Aslında bu söyleminiz, alevi toplumunun geçmişteki bazı muğlak olaylar üzerinden ürettiği mağduriyet edebiyatının ne kadar kof olduğunu göstermesi hasebiyle fevkalade önemlidir. Zira her olay ve olgu üzerinden mağduriyet üretme eğilimi gösteren siz aleviler, ''hoşumuza gitmeyen şeyler söylersen seni linç ederiz'' şeklinde bir ifadede bulunarak bilinçaltınızda yatan dinsel taassup boyutundaki kin ve nefreti gözler önüne sermektesiniz. Bu gerçekten üzücü...

Bu düşmanca tavrınız, her ne kadar pek haz etmesem de Mustafa Kemal'in, Dersim'de, isyan eden feodal alevi ağalarının başını ezmesinin ne kadar doğru olduğunu göstermektedir aslında... Böylelikle Tunceli, alevi ağlarının müsebbibi olduğu feodal ilişkilerden arındırılmış ve medenileştirilmiştir.

İlahimasal
04-08-2015, 22:33
Bedoş hala şu mum söndü idaana bir kaynak veremedin.yokmu,varda korkundanmı yazamıyorsun.

Aişeye burda ansiklopedi yazacak kadar kaynak atarız buraya.
Keza digerlerine.

Bir hanzo ne kadar kibarlaşırsa kibarlaşsın hanzo sesi deişmez.

Khaos
04-08-2015, 22:41
''İddia edilen bu hak, aslında burjuvazinin başka bir armağanı, burjuva devrimciliğinden geriye kalan politik bir mirastır. Ve bu iddia eğitim ve zekâ seviyesinin üstünlüğü temeline dayanmaktadır, yani kırsal uygarlığa karşı kent uygarlığının varsayılan üstünlüğüne. Ancak, böyle bir ilkenin rahatlıkla her türlü fethi haklı çıkarabileceğini ve baskıyı kutsallaştırabileceğini unutmamanız gerekiyor, Tüm işçileri yönetme ve sömürme (veya aynı anlama gelen diğer icraatlarda bulunma) hakkına yalnızca kendisinin sahip olduğunu iddia eden Burjuvazi hep bu ilkeyi kullanmıştır. Uluslar ve sınıflar arasındaki çelişkilerde bu ölümcül ilke her zaman her türlü istilacı otoriteyi onaylamıştır. Almanlar, Slav ve diğer halkların bağımsızlıklarına ve özgürlüklerine yönelttikleri şiddetli saldırıları gerekçelendirmek ve tüm halklara dayattıkları Almanlaştırmayı meşrulaştırmak üzere tekrar tekrar bu ilkeye sarılmadılar mı? Böylesi Bir boyunduruğun, barbarlık karşısında uygarlığın zaferi anlamına geleceğini iddia edenler onlar değil miydi?
Gözlerinizi açın! Almanlar daha şimdiden, Alman Protestan uygarlığının, genelde Latin halklarının uygarlığından, özelde ise Fransız uygarlığından çok daha üstün olduğunu söylüyorlar. Dikkat edin! Almanlar ahlâki olarak çok kısa bir süre sonra sizi uygarlaştırmak zorunda olduklarını hissedebilirler, tıpkı sizin de kır insanını, kardeşleriniz olan Fransız köylülerini uygarlaştırma ve zorla kurtarma göreviyle karşı karşıya olduğunuzu bize söyleyip durmanız gibi. Bana göre, her iki iddia da aynı ölçüde iğrençtir ve ben, uluslar ve sınıflar arasındaki ilişkilerde, her zaman, sizin böylesi zorbaca yöntemlerle uygarlaştırmaya çalışacağınız kişi veya grupların tarafında olacağımı açıkça ilan ediyorum. İster Almanlar olsun ister işçiler, tüm bu küstah uygarlık havarilerine karşı girişecekleri her türlü başkaldırıda hep onlarla birlikte olacağım; böyle yapmakla, gericiliğe karşı devrime hizmet etmiş olacağım.'' BAKUNİN


otorite hayranları birbirini trollliyor.
biri öbürünün ırkı, diğeri mezhebi üzerinden ''medenileştirme'' nasıl yapılır dersi verip, gericiliği üretiyorlar.
bu ülkenin, dincisi de, milliyetçisi de, kürtçüsü/türkçüsü de Bakuninin dediği gibi hep otoriter/jakoben yöntemlerden medet ummuştur.

sizin medeniyetinizi de kendini üstün görüp diğerini ötekileştiren sığ beyninizi de *******.

bedevi, seni hasseten *******.

spartacus
04-08-2015, 22:43
Bırak laf ebeliği yapmayı da diğer dinlere yönelik eleştirilere tanıdığımız serbestiliği ve özgürlüğü, Aleviliğe yönelik eleştirilerde göstermiyoruz deyiver de inanıyım bari. Diğer yandan özgürlüğe ilişkin sınırlamada ortaya koyduğun ''iftiranın'' tam olarak neyi ifade ettiği de oldukça muğlak kalmakta. Mesela İFK vakasında Ayşe'nin namusuna yönelik ithamlarınız bu kapsamda değerlendirilebilir mi? O zaman Ayşe'ye yönelik bu ithamlarında yönetici olarak sizin tarafınızdan aynı tepki ile karşılanması, sansüre uğraması gerekmez mi? Sonuçta her iki olayda somut birer delilden yoksun, sadece söylenti ve zorlama düzeydeki çıkarımlar sonucu varılmış kanaatleri ifade etmektedir.

Bu arada istemediğin şeyleri duyduğunda verdiğin, forumdan atmakla tehdit etmek şeklinde kendisini gösteren despotik refleksin senin o eleştirdiğin Tayyip'ten zerre kadar farkın olmadığını göstermektedir. İstediğin kadar forumda özgürlük nutukları at. Demek ki Tayyip benzeri bir gücü ele geçirdiğinde sende en fazla Recep Spartacus Erdoğan olacaksın, daha fazlası değil!
Muğlak kalan bir şey yok, senin yaptığın İFTİRA, hemde kötü bir iftira.
Tüzük
a) Gerek bu forumun üyelerine gerekse de tarihsel, politik şahsiyetlere, çeşitli kurumlara; başka din, mezhep, ırk ve cinsiyetteki kişilere yönelik, onlar burada olmasa bile hakaret, aşağılama, kişilik hakkı ihlali içeren söz ve ifadelerde bulunulamaz.

Eleştiri, fikir ve düşünce özgürlüğü ile İFTİRA merkezli karalamayı, çamur atmayı aynı kefeye koyamıyoruz. Sen kendi yaptığının ne olduğunu gayet iyi bilmektesin bildiğin halde bile demagoji vb. haysiyetsizlik...

Dinlerin genel anlamda eleştirisi ayrıdır, bir zümreyi hedef gösterir tarzda iftira etmek ayrı. Kimse kimsenin inancına katılmakz orunda değil, lakin bu iftira özgürlüğü anlamına gelmiyor.

Ayşe'nin IFK olayı ile ele aldığın konunun ne alakası var?

"Aleviliğe yönelik eleştirilerde göstermiyoruz" böyle bir ayrıcalık yok, böyle bir iftirada başka bir mezhebe de bulunsan onda da aynı muameleyi görürdün.

Ayşe ve IFK gibi konular ise tarihsel olaylardır, neyin gerçek olup olmadığı ise kaynakalrla ifade edilebilir. Kimileri yanlış yorumluyorsa, konu açıktır, kaynaklar ortadadır sizde kaynaklarla iddiaları çürütürsünüz veya kaynakları yorumlarsınız. İftirada ise böyle bir şans olmuyor, ne doğrulanabilir ne de yanlışlanabilir(her müsamahanın(hoşgörü) bir sınırı vardır).

Konuyla ilgili ise zaten bir başlık var ve neden kapalı değil? Çünkü düşünce ve ifade özgürlüğüne açık bir şekilde açılmış bir konu, seninki gibi tartışmaya kapalı, ele alınıp irdelenemez, 2 satır yazıp iftiraya bilgi denmemiş.
http://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=4778

Beğenmiyor ve katılmıyorsan(ki tüzükten örnekledim), yol alabilirsin. Kişisel iftira hakkının olmayışınıda forumda demokrasi ve özgürlük yok diye istismar etmende yine seni bağlar, bizi bağlamıyor, bağlamadı, bağlamaz...

Vefik Sami
05-08-2015, 00:42
da aynı muameleyi görürdün.

Ayşe ve IFK gibi konular ise tarihsel olaylardır, neyin gerçek olup olmadığı ise kaynakalrla ifade edilebilir. Kimileri yanlış yorumluyorsa, konu açıktır, kaynaklar ortadadır sizde kaynaklarla iddiaları çürütürsünüz veya kaynakları yorumlarsınız. İftirada ise böyle bir şans olmuyor, ne doğrulanabilir ne de yanlışlanabilir(her müsamahanın(hoşgörü) bir sınırı vardır).


Sn. spartacus;

Sizden hiç ummadığım ve beklemediğim bir "kıvırma" moduna girmişsiniz. Bedevi bizleri ciddiye almıyoır ki, ben kendisini ciddiye alayım. Ama "Mum söndü" üzerinden ortaya koyduğu çelişki öyle üflenerek sönecek cinsten bir "yangın" değil. Eğer Bedevi'in başlığı bir iftirâ ise ki; ben de iftirâ olduğu kanâ'atindeyim - o zaman siz de ortaya koyduğunuaz argümanlarla iftira atanın ipliğini pazara çıkarın. Yaptığınden kendisi uyansın. Alevilere yönelik bir terbiyesizlikte konuyu kilitleyip, Muhammed'in uçkuru ile akşama kadar uğraşılmasına, Meryem'in "zina" ettiği noktasındaki ithamlara "fikir özgürlüğü" derseniz; bunun adı tam anlamıyla kıvırmadır. Meryem'in zina ettiğini de etmediğini de kimse kanıtlayamaz. Sadece eldeki bilgiler ile "erkek-kadın cinsel birleşme yapmadan çocuk olmaz" denmekte. Ama buna rağmen evlât sahibi olamayanlar da var. Kaldı ki, MESİH'in "babasız" dünyaya gelmesi bir tartışma konusu değil, inanç mevzûsudur. Kur'anda bir yığın çelişkili âyet dururken, ısrarla ve inatla mevzûyu Muhamed'in cinsel hayatına getirip, konuyu uçkur-peşkir düzeyinde sürdürmenin de iyi niyetli olmadığı çok açıktır Bu başlıklarda "Körler-sağırlar"ı oynarken Alevilerle ilgili başlıkda gösterdiğiniz "hassasiyet" gerçekten mânidar.

Bu denli olmasa da bu hassâsiyetin % 50'sini imanlıların kutsallarına yapılan hakâretler de de göstermeniz dileğiyle.

spartacus
05-08-2015, 00:54
Sn. spartacus;

Sizden hiç ummadığım ve beklemediğim bir "kıvırma" moduna girmişsiniz. Bedevi bizleri ciddiye almıyoır ki, ben kendisini ciddiye alayım. Ama "Mum söndü" üzerinden ortaya koyduğu çelişki öyle üflenerek sönecek cinsten bir "yangın" değil. Eğer Bedevi'in başlığı bir iftirâ ise ki; ben de iftirâ olduğu kanâ'atindeyim - o zaman siz de ortaya koyduğunuaz argümanlarla iftira atanın ipliğini pazara çıkarın. Yaptığınden kendisi uyansın. Alevilere yönelik bir terbiyesizlikte konuyu kilitleyip, Muhammed'in uçkuru ile akşama kadar uğraşılmasına, Meryem'in "zina" ettiği noktasındaki ithamlara "fikir özgürlüğü" derseniz; bunun adı tam anlamıyla kıvırmadır. Meryem'in zina ettiğini de etmediğini de kimse kanıtlayamaz. Sadece eldeki bilgiler ile "erkek-kadın cinsel birleşme yapmadan çocuk olmaz" denmekte. Ama buna rağmen evlât sahibi olamayanlar da var. Kaldı ki, MESİH'in "babasız" dünyaya gelmesi bir tartışma konusu değil, inanç mevzûsudur. Kur'anda bir yığın çelişkili âyet dururken, ısrarla ve inatla mevzûyu Muhamed'in cinsel hayatına getirip, konuyu uçkur-peşkir düzeyinde sürdürmenin de iyi niyetli olmadığı çok açıktır Bu başlıklarda "Körler-sağırlar"ı oynarken Alevilerle ilgili başlıkda gösterdiğiniz "hassasiyet" gerçekten mânidar.

Bu denli olmasa da bu hassâsiyetin % 50'sini imanlıların kutsallarına yapılan hakâretler de de göstermeniz dileğiyle.
Sevgili Vefik Sami
Ne kıvırması yahu? Birincisi bu bir terbiyesizlik değildir, propagandadır.

Meryem'den bahsetmişsin, zina var mı dır, yok mudur vb bunun, ilgili konuyla alakası yok... Tartışmaya açıktır. Babasız evlat sahibi olduğu iftira değil, EFSANENİN kendisine ve dahi daha evvel efsanelerden alınmasıyla ilgili yine efsanelere ait. tartışmaya açık, zira kaynaklı...

Muhammed'in cinsel hayatı da konu edilebilir, heleki bu siyasete kadar inmiş ise. Bunda da sakınca yok, zira bu da kaynaklara dayalı...

İstismarcılık yapmayın.

Aleviler Mum söndürüyor propagandası bir soykırım siyasetinin ürünüdür, sakıncası her şeyden önce burada. Aleviler ise bu gün hala yaşayan bir topluluk, ama Meryem ve Muhammed'in hayatları konusunda kaynaklar ise tarihe dayanıyor... Aynı şey değil.

Buyrun sitemizden link vereyim, kıvırma konusunu umarım tekrar düşünürsünüz;
Muhammed' in Cinsel Hayatı 1 (http://www.turandursun.com/turan-dursun/turan-dursun-makaleleri/468-muhammedin-cinsel-hayati-1)
Muhammed'in Cinsel Hayatı 2 (http://www.turandursun.com/turan-dursun/turan-dursun-makaleleri/469-muhammedin-cinsel-hayati-2)

(Ey Muhammed!) Onlardan (yani karılarından) dilediğini geriye bırakır, dilediğini öne alabilirsin...

Bu bir ayet, demek ki cinsel hayatının konu olması ortada.

Khaos
05-08-2015, 01:09
sn. vefik

bak adam bizzat alıntıladığın kısımda ne demiş.
iftira doğrulanabilme veya yanlışlanabilme şansına sahip değil.

siz ise, iftiranın ipliğini pazara çıkarın diyorsunuz.
nası olcak o iş.

metodolojisi ne.

meryemin meselesine gelirsek;
kadın kucağında çocukla geliyor, ahanda bunun babası yahve diyor.
yek ya diyenleri iftira atanlarla eş mi tutmayı öneriyorsunuz.

İlahimasal
05-08-2015, 01:41
Hristiyanin tanrısı bi çare kız çocuğu meryemden babasız bebe olduracağına ,yusuf peygamberinden çocuk olduru verseymiş hemde anasız. ben ona MUCİZE derdim.

Kız çocuklarından hala çocuk oluyor.
Kız çocuğundan çocuk olmuşda mucizeymiş.

Vefik Sami
05-08-2015, 11:25
sn. vefik

bak adam bizzat alıntıladığın kısımda ne demiş.
iftira doğrulanabilme veya yanlışlanabilme şansına sahip değil.

siz ise, iftiranın ipliğini pazara çıkarın diyorsunuz.
nası olcak o iş.

metodolojisi ne.



Bahse konu iftira şahsa yönelik olsaydı, dediğiniz gibi ıspatı mümkün oılmazdı. Ayrıca hukukta bir kural var. Suçlanan suçsuz olduğunu kanıtlamak zorunda değildir. İddia sahibi iddiasını ıspat ile mükelleftir.

Aleviler ve sünniler yıllardır iç içe yaşayan iki toplum. Eğerm bu çirkin yakıştırmada % 1 nisbetinde bile bir 'gerçeklik' olsaydı, bu insanların ağzında dolaşan bir dedikodu olmaktan çoktan çıkmıştı. Aişe'ye yönelişk "ifk" hadisesinde bile o dönem çok iddialı sözler edilmiş, bu nedenle Muhammed'in hanımı bir süre babası Ebubekr'in evinde yaşamak zorunda kalmıştı. İddiaların ıspatlanması imkânı olmadığı, bireysel bir durum söz konusu olduğu halde. Söz konusu iftirada gerçek payı olsaydı bu konu dedikodu olmaktan çoktan çıkmıştı

İlahi komedya bu noktada bir mesaj asmış. Her şeyi gâyet açık ve anlaşılır şekilde anlatmış. Bedevi buna rağmen yazılanıu görmezden gelip saldırgan ve alaycı tutumuna devam edecek olursa o zaman forum kuralları işletilir ya da ilgili şahıs ban edilir.

Benim dikkat çekmek istediğim husus ekndimize yönelik eleştiride gösterdiğimiz hassasiyeti "öteki" için de göstermemzi gereğidir.

Babasız çocuk olmayacağın tartışılıcak bir yönü yok. Fakat Meryem konusu istisnâi bir durumdur ve inanç alanına girmektedir. Bir apartmanın onuncu katından düşen çocuğun burnu dahi kanamayabilir. Ama buna bakarak, her düşen kişide aynı sonucun çıkacağı iddia edilemez.

spartacus
05-08-2015, 14:20
Bahse konu iftira şahsa yönelik olsaydı, dediğiniz gibi ıspatı mümkün oılmazdı. Ayrıca hukukta bir kural var. Suçlanan suçsuz olduğunu kanıtlamak zorunda değildir. İddia sahibi iddiasını ıspat ile mükelleftir.

Sevgili Vefik Sami
Ortada ise herhangi bir iddia yoktu, kaynakta yoktu. Lakin propaganda söyleyeni olduğu kadar, muhatabıda bağlıyor, mesele ilk başta burada...

Meryem konusunda evet babasız veya herhangi bir tanrı tarafından hamile bırakıldığı hususu benim açımdan gerçek değildir zira masal kahramanları insanlara biyolojik olarak etki edebilme şansına sahip değil. İkinci husus ise anılan isimle anne, Meryem dahi gerçek değildir. Üçüncü ama en önemlisi kaynak zaten Hristiyanlara aittir, yani KABUL görülen bir şeydir.

Örneğin, bir ateiste Allahsız derseniz bu hakaret değildir, bir imanlıya da imanlı olduğu ya da inandığı şeylerle muhataplık kurarsanız bu da değildir. Olmayan şeyleri şahsa yüklersek buna da İSNAT denir, İFTİRA ise FİİL, eylem düzlemidir. Propaganda ise iftira, isnat veya benzer şeylerin YAYILMASI, yani bir çeşit ÖRGÜTLEME düzeyidir. "Aleviler mum söndürüyor(FİİL, EYLEM)" propagandası iftiradan ötedir, bir kesime, bir topluluğa karşı siyasi olarak linç eyleminin temelinde yatan argümanlardan birisidir. Bedevi'nin konusu hedef gösterme kapsamındadır ve linç kültürüne giriyor.

Eğer birisi çıkarda işte anaları Meryem, zinacı(fiil), Hristiyanalrın alayı zinacı(fiil), namussuz(isnat) vb bir kara propaganda yaparsa, işte buda linç kültürüdür ve muhataplı-kurbanlıdır. Böyle bir gözleminiz var ise gösterin yayından kaldıralım ve yapanıda uyaralım.

Dahi zaten bakın Mum Söndürme söylemi üzerne zaten başlık var, öteden beride var, neden kaldırmadık?

Şimdi Bedevi'nin, üstelik "Alevilerin, Kürtlerin, Ateistlerin" linç kültürüne hedef gösterildiği bu günlerde linç kültürü kullanıma izin vermedik diye siz çıkarda efendim Muhammed'in cinsel hayatı konu edilmemeli, Meryem'in durumu üzerine kişiler fikir ve görüş sahibi olmamalı derseniz uygun düşmez, kızma, ama bu fırsatçılığa-istismara dönüşür. Bunlar ele alınabilir, bunlar tartışılabilir, Meryem'in aslında evlilik öncesi ilişkiye girdiği de ifade edilebilir, bunun saygı-saygısızlık ve İFTİRA, İSNAT çerçevesi ile bir alakası yok.

Bedevi
05-08-2015, 21:24
İfade hürriyetinin önüne çektiğiniz bu sansürün sınırları ve ihtiva ettiği anlam oldukça belirsiz kalmaktadır. İftira ya da hedef gösterme ile kastettiğiniz mana, herhangi bir farklı yorumlama ile oldukça geniş bir yelpazede ele alınabilir. Bu da inançların ve inanç gruplarının eleştiriye tabi tutulabilmesini imkansız kılar. Misalen Vefik Sami'nin örnek olarak verdiği Meryem'in zina yaptığına dair ateist varsayımlar, herhangi bir kanıta dayanmaması, sadece bir varsayım olması hasebiyle sizin sınırlarını çizdiğiniz ifade hürriyeti sınırları içinde değerlendirilemez. Bu durumda da söz konusu eleştirilerin sansüre uğraması gerekir.

Ayşe konusuna gelirsek, kaynaklar, onun zina yaptığına dair somut bir kanıt sunamazlar. Tek delilleri Safvan ile birlikte kervanın gerisinde kalmalarıdır. Fakat bence burada asıl önemli olan sizin sürekli eleştiriye tabi tuttuğunuz kesimlerin dili ile konuşuyor olmanız. Ahlak bekçisi kesilip, onun bunun namusu hakkında kelam etme hakkını kendisinde gören İslamcılardan zihinsel olarak hiç bir farkınız bulunmamakta. Bir kadının içinde bulunduğu kervandan uzak düşmesi, sizin onu ''namussuzluk'' ile suçlamanız için kafi gelmekte. Bu başlık altında dilinden düşürmediğin ''alçaklık'' asıl bu olsa gerek...

spartacus
05-08-2015, 23:34
Meryem ve Ayşe konusu senin yaptığından farklı. nedenleriyle izah ettim. Propaganda, iftira ama en kötüsü bir topluluğu hedef göstermek ile görüş, düşünceyi ayırt edebiliyoruz..

Linç kültürü ile Ayşe konusu bağdaştırılamaz.

Birisi çıkarda "Sünnilerin eşleri namussuzdur" vb demeye kalkarsa o zaman senin yaptığını yapmış olur, yaptığın bu ve buna kendi adına serbestlik istiyorsun, açıklandığı halde ısrar etmen adilik(iki yüzlülük, fırsatçılık). Ne sebeple kuyruk acıların varsa kendinle dindir...

Bu tavrımızı beğenmiyorsan(ki tüzükten de ilgili kısımı ifade ettim) yazmazsın...

O başlık neden çöpe gitti cevabı defalarca verildi, işine gelmediyse bizi bağlamaz.

Evet biz Meryem konusunu da, Ayşe konusunu da işleriz, bu konular bize ait değil, kaynaklara, kitaplara, hadislere vs ait, haliyle ortada olan konular, özellikle kişilerin birilerini karalama niyeti ve iftira ile bağdaştırılamaz, heleki bir topluluğu hedef gösterme SİYASETİ ile hiç bağdaştırılamaz...

Bu forumda TABULAR, KUTSALLAR, DİNLER ele alınırda, sorgulanırda...

Boolean
06-08-2015, 01:15
Bunun Alevilere karşı uydurulmuş kirli bir iftira olduğu bilinse de, "Bu olay hakkında ne düşünüyorsunuz" diye açılsaydı başlık, kimse kitlemezdi sanırım.

Ayrıca forumda Aleviler biraz kollansa dahi (olsa bile), bunda da yanlış bir şey yok bence.

Ezilmişler, katliamlara uğramışlar falan yıllarca.

Adalet her zaman eşitlik değil, azcık güçsüze karşı müsamaha göstermeklen de olur.

Bu benim düşüncem tabi.

Ben şahsen ülkedeki azınlıkların aşırı eleştirilerine müsamaha gösteriyorum. Sevan Nişanyan mesela Atatürk hakkında benim katılmadığım tarzda ileri gidiyor bazen.

Yine de kesinlikle onun tarafını tutarım.

Çünkü Ermenilerin bir gücü yok zaten. Ne zarar verebilecekler ki?

Aleviler de aynı şekilde.

Forumda böyle yapılıyor mu (Alevilere farklı tutum) bilmiyorum, fakat istemeden yapılıyorsa da anlayışla karşılanmalıdır bence.