Orijinalini görmek için tıklayınız : Einstein ın din-tanrı-ateizm adına az bilinen sözleri
Kurdistannn
16-08-2015, 01:18
Bu sayfada Einstein ın Dinler-Ateizm ve Tanrı konularında söylediği az bilinen sözlerini fırsat buldukça paylaşacağım. Yaklaşık 500 alıntıya atıfta bulunulmuş, ben fırsat buldukça parça parça paylaşacağım.
Bu konudaki kaynağım, Einstein konusunda uzmanlaşmış Michael Cruise un yazdığı Albert Einstein: Quotes on God, Religion, Theology isimli makalesinden alıntılar:
Michael Cruise bir dönem Florida Üniversitesinde Genetik bölümünde okuduğum bir arkadaşımdı .Sonradan ailesini bir trafik kazasında kaybettikten sonra Genetik doktorasını bıraktı, kendi içine kapandı.Birkaç yıl sonra Tarih doktorasına başladı ve hatırı sayılır bir Tarihçi olmayı başardığı görüşündeyim.
“It seems to me that the idea of a personal God is an anthropological concept which I cannot take seriously.(1)
From Banesh Hoffmann, Albert Einstein Creator and Rebel,1972, p. 95
Bana öyle geliyor ki, kişisel Tanrı anlayışı, ciddiye alamayacağım antropolojik bir kavramdır .
I cannot accept any concept of God based on the fear of life or the fear of death or blind faith. I cannot prove to you that there is no personal God, but if I were to speak of him I would be a liar.”(2)
From Ronald W. Clark, Einstein: The Life and Times, 1971, p. 622.
Yaşam korkusu , ölüm korkusu ya da kör inanç temelli Tanrı kavramını kabul edemem. Size kişisel bir Tanrı olmadığını kanıtlayamam, ama onun hakkında konuşuyor olsaydım bir yalancı olurdum.
Ateistlere giydirmeden olmaz :)
“People who say there is no God. But what really makes me angry is that they quote me for the support of such views.”(3)
by Ronald W. Clark, Einstein: The Life and Times, 1971, p. 425.
Tanrı’nın var olmadığını söyleyen insanlar var. Beni gerçekten kızdıran şey onların görüşlerini desteklemek için benden alıntı yapmalarıdır.
Yıldıztozu
16-08-2015, 01:43
''dinsiz bilim topal, bilimsiz din kördür.''
Bu cümlesi dindarlar tarafından çarpıtılıyor bence. Einstein dinlere inanmıyordu ama dinler ve bilimin ortak noktası, yaratılış ve varoluşa dair fikirlerinin olmasıdır. Bu yüzden birbiriyle bağlantısı olduğunu kastetmiş olsa gerek.
Einstein büyük ihtimalle agnostikti. Tanrı kesinlikle yoktur demek bilimsel olmadığı için ateist değilim diyordu.
Tabi piyasada dolaşan sahte haberler arasında; einstein ve hawking allahın varlığını kabul etti tarzı uydurmalara aldananlar da çokça var.
Tabi piyasada dolaşan sahte haberler arasında; einstein ve hawking allahın varlığını kabul etti tarzı uydurmalara aldananlar da çokça var.
Sevgili yıldıztozu
Bir de şu açıdan bakalım;
Varsayalım ki haberler sahte değil doğru olsun,kabul etmiş olsunlar.Ne değişir ki?Elbette kimse zekalarını ve bilime katkılarını inkar edecek değil hatta fikirlerinin çok değerli oluşunu ama bu onları her zaman doğru kılmaz ki?
Bu aldanan kesim o kadar kör ki , o kadar çelişki de ki, sanki hawking evet bence tanrı var kitaplarınız doğru falan diyince herşey bitecek ohh tamam diycez artık tanrı var buyrun oturun yerinize diyeceğiz :D :D
Sadece bu iki bilim adamının bilimsel çalışmaları tüm dünyanın saygısını kabul etmesi ve tanınma durumları yüzünden ahaa bakın ne diyorlar diyerek içine düştükleri açmazı bile farkedemezler.
Benim de şahsi fikrim einstein'ın agnostik olmasının kuvvetle muhtemel olması.
Sevgiler
Sevgili yıldıztozu
Varsayalım ki haberler sahte değil doğru olsun,kabul etmiş olsunlar.Ne değişir ki?Elbette kimse zekalarını ve bilime katkılarını inkar edecek değil hatta fikirlerinin çok değerli oluşunu ama bu onları her zaman doğru kılmaz ki?
:thumb::thumb::thumb:
Yıldıztozu
16-08-2015, 02:12
Varsayalım ki haberler sahte değil doğru olsun,kabul etmiş olsunlar.Ne değişir ki?
Benim açımdan da pek fazla bişey değişmez. Ama onların inançlarını kullanarak ''bilim allahın varlığını kanıtlıyor'' tarzı haberler üretilmesinden rahatsız olurum.
Benim açımdan da pek fazla bişey değişmez. Ama onların inançlarını kullanarak ''bilim allahın varlığını kanıtlıyor'' tarzı haberler üretilmesinden rahatsız olurum.
:nod: :nod:
1950-1960'lara kadar yaşamış bilimadamlarında azcık kıç korkusu da var.
İngiltere'de bile 1970'lere kadar, Hıristiyanlık nedeniyle eşcinseller hapse atılıyor falan.
Yani mahalle baskısı var.
Bu Einstein olsa bile.
Nasıl şimdi dinlerle çatışmak akıl karı değil, eee bilimadamları da akıllı sonuçta, sularına gidiyorlar.
Tanrı’nın var olmadığını söyleyen insanlar var. Beni gerçekten kızdıran şey onların görüşlerini desteklemek için benden alıntı yapmalarıdır.
Bu sözünü de öyle değerlendiriyorum.
İngiltere'de bile 1970'lere kadar, Hıristiyanlık nedeniyle eşcinseller hapse atılıyor falan.
Bu Einstein olsa bile.
Nasıl şimdi dinlerle çatışmak akıl karı değil, eee bilimadamları da akıllı sonuçta, sularına gidiyorlar.
Bu sözünü de öyle değerlendiriyorum.
:thumb:
Bu tür durumlarda aklıma hep;
"Yüzlerce izleyici ve jüri sıralarını dolduran onlarca din adamının ortasında, kendisini tarihle hesaplaşmak üzere bir av gibi hisseden Galilei'nin ağzından şu sözler döküldü: "Ben, 'Güneş evrenin merkezindedir' dediğim için yargılanıyorum ve bu tür aykırı görüşleri nefretle kınıyorum, lanetliyorum. Aynı zamanda Kutsal Katolik Kilisesi'ne yapılan tüm yanlışları da..."
gelir.
Bunlar akıllı insanlar ne uğraşacak kafasında makarna taşıyanla.G.t korkusu bile az kalabilir bazı durumlarda.
Kurdistannn
16-08-2015, 16:06
Bu Einstein olsa bile.
Ben de öyle düşünnüyorum.
Devam edelim.
"For me the Jewish religion like all others is an incarnation of the most childish superstitions.
From Ronald W. Clark, Einstein: The Life and Times, 1971, p. 425
Bana göre Yahudilik, tüm diğer dinler gibi en çocukça batıl inançların vücut bulmuş halidir.
Kurdistannn
16-08-2015, 23:54
“I do not believe in immortality of the individual
Albert Einstein, letter to a Baptist pastor in 1953; : Princeton University Press, 1981, p. 39
İnsanın ölümsüzlüğüne inanmıyorum
The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses. Einstein: The Life and Times 1971, p. 425.
Bana göre Tanrı kelimesi, insanoğlunun zayıflığının bir ifadesinden ve ürününden başka bir şey değildir.
Kurdistannn
17-08-2015, 00:26
My views are near those of Spinoza: admiration for the beauty of and belief in the logical simplicity of the order which we can grasp humbly and only imperfectly.
from Banesh Hoffmann, Albert Einstein Creator and Rebel, 1972, p. 95.
Benim görüşlerim Spinozanın görüşlerine yakındır: Bizim, sadece kısmen ve yetersiz bir şekilde kavrayabileyeceğimiz düzenin, mantıksal yalınlığına duyulan inanç ve güzelliğine duyulan hayranlık.
Kurdistannn
19-08-2015, 01:43
The religion of the future will be a cosmic religion. It should transcend personal God and avoid dogma and theology. If there is any religion that could cope with modern scientific needs it would be Buddhism.
All the Questions You Ever Wanted to Ask American Atheists 1982 p. 29
Geleceğin dini, kozmik bir din olacak. Kişisel Tanrıyı aşmalı ve dogma ile teolojiden kaçınmalıdır. Eğer modern bilimsel ihtiyaçlarla baş edebilecek herhangi bir din varsa, o din Budizm olmalı.
Kurdistannn
19-08-2015, 01:52
"I believe in Spinoza's God who reveals himself in the orderly harmony of what exists, not in a God who concerns himself with fates and actions of human beings"
Albert Einstein: Philosopher-Scientist edited by Paul Arthur Schilpp (The Open Court Publishing Co., La Salle, Illinois, Third Edition, 1970) pp. 659
İnsanların kaderleri ve eylemleriyle ilgilenen bir Tanrı’ya değil, varlığın düzenli uyumunda kendini tanıtan Spinoza’nın Tanrısı’na inanıyorum,
Kurdistannn
23-08-2015, 17:07
Einstein a atfedilen bir söz.
Whoever undertakes to set himself up as a judge in the field of Truth and Knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods.
Her kim, kendisini hakikatin ve ilmin hakimi olarak görürse, tanrıların kahkahasıyla alabora olur.
Michael Cruise, bu kitabında bu sözün Einstein a değil, Edmund Burkeye ait olduğunu gösteriyor.
“Whoever undertakes to set himself up as a judge of Truth and Knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods."
[Preface to Brissot's Address to His Constituents (1794)]”
― Edmund Burke, On Empire, Liberty, and Reform: Speeches and Letters