PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Durustluk

Dusunen adam
01-09-2015, 20:14
Herkese merhaba,

Yurtdisinda yasiyorum Turkcem biraz bozuk olabilir ama sanimyorum yinede anlarsiniz beni... :)

Bence dinlerin tek amaci olabilir o da adalet, baris, iyilik ve ahlak gibi temel insani degerlerin hakim olmasini saglamak. Inanc belirleyici olamaz cunku nerede dogarsan oranin inancini benimsiyorsun. Ben Hindistan'da dogsaydim kesinlikle Hindu olacaktim mesela. Bu durumda ben ebedi cehennemlik mi olacaktim? Vicdanini ve aklini isleten hic bir insan boyle bir adaletsizligi kabul edemez ve buna inanmaz.

Evren, dunya ve hayat uzerine derin derin dusundugumde cok buyuk ihtimal bir yaraticinin olmasi gerektigi sonucuna variyorum. Ayrica Allah yoksa eger butun zalimlerin yaptiklari korkunc katliamlar, iskenceler vs. cezasiz kalacak demektir. Bu da bana son derece adaletsiz, mantiksiz ve inanilmasi zor bir sey geliyor.

Kisaca;

1) Allah'in hic bir insan'a cehennemde sonsuza kadar dayanilmaz iskenceler yapacagina inanmiyorum. Boyle bir adaletsizlik ve merhametsizlik olamaz. Son derece mantik disi.

2) Kimin neye "inanip" inanmadigi da asla belirleyici olamaz cunku kendini "Musluman" zannedenler ABD' de dogsalardi kesinlikle fanatik Hristiyan olacaklardi. Teslise inanacaklardi.

3) Kuran'in tarihsel olduguna inaniyorum, evrensel degil. Evrensel olan seyler daha once belirttigim baris, adalet, iyilik gibi degismez eskimez temel evrensel degerler.

Mesela Kuran'da koleligin ve cariyeligin tamamen yasaklanmis olmamasi bizleri bugun ilgilendirmiyor. Cunku Kur'an 1400 yil onceki Arap aklina, Arab'in diliyle ve Araplarin sosyal ve kulturel kodlariyla sesleniyor.

Arabistan'da ekonomik hayat tamamen kolelige dayaniyordu. Kadina bakis da oyle. O gunku sartlarda bunlarin ileri adimlar oldugunu inkar edemeyiz ama bu "hukumlerin" evrensel oldugunu soylemek de mumkun degil ve akli calisan ve vicdan sahibi kimse kabul edemez.

Muhakkak unuttuklarim vardir ama cok uzattim kusura bakmayin.

Barlas
01-09-2015, 21:55
Merhaba sn. Düşünen Adam. Ben tam olarak anlayamadım, siz Kur'an'ın Tanrı katından geldiğine inanıyor musunuz, yoksa inanmıyor musunuz?

Predator
01-09-2015, 22:20
Bence dinlerin tek amaci olabilir o da adalet, baris, iyilik ve ahlak gibi temel insani degerlerin hakim olmasini saglamak.

Barışı çıkartalım. Diğerleri kısmen doğru. Dinlerin sadece ortaya çıktığı toplumu ilgilendirdiğini, tüm Dünya'ya adalet, ahlak ve iyilik getirmek gibi bir amacının olmadığını söylemeye gerek yok sanırım.
Dinlerin insanlığa bir faydası olmadı gelecekte de olmayacak.

Evren, dunya ve hayat uzerine derin derin dusundugumde cok buyuk ihtimal bir yaraticinin olmasi gerektigi sonucuna variyorum.

İnanmya ihtiyacı hissediyorsunuz.

Dusunen adam
01-09-2015, 22:26
Ben Kur'an'in sadece belli bir cografya'ya Tanri'nin tarihsel bir mudahelesi oldugunu dusunuyorum. Elbette icinde bazi evrensel degerler de var ama asil onemli olan akli kullanmak ve vicdanin sesini dinlemek. Oldurmemek, calmamak, fakirler yardim etmek vs. Bunlarin dogru ve iyi oldugunu da herkes bilir. Benim inancim bundan ibaret. Zaten baktigimizda insanligin en buyuk problemi bencillik, kotuluk, hirsina yenik dusmek, para ve iktidara asiri duskunluk vs. Sonuc olarak; kim daha iyi insansa bana gore Allah'a yakin olan odur.

Predator
01-09-2015, 22:27
Mutlak iyilik yoktur.

world
01-09-2015, 22:31
Ben Kur'an'in sadece belli bir cografya'ya Tanri'nin tarihsel bir mudahelesi oldugunu dusunuyorum. Elbette icinde bazi evrensel degerler de var ama asil onemli olan akli kullanmak ve vicdanin sesini dinlemek. Oldurmemek, calmamak, fakirler yardim etmek vs. Bunlarin dogru ve iyi oldugunu da herkes bilir. Benim inancim bundan ibaret. Zaten baktigimizda insanligin en buyuk problemi bencillik, kotuluk, hirsina yenik dusmek, para ve iktidara asiri duskunluk vs. Sonuc olarak; kim daha iyi insansa bana gore Allah'a yakin olan odur.

Kuran'da tarihsel hatalar varken erdemleri hiçbirşey ifade etmez.

Dusunen adam
01-09-2015, 22:33
Dinlerin insanlığa bir faydası olmadı gelecekte de olmayacak.

Katiliyorum.

İnanmya ihtiyacı hissediyorsunuz.

Oyle olsa bile (ki degil, daha cok evren'i, hayati, olumu vs. dusununce kacinilmaz olarak bu sonuca ulasiyorum) bu kotu birsey mi? Benim inancimin kimseye en ufak bir zarari yok. Evet inanlarin cok zarari var, fakat ben o cogunluk gibi inanmiyorum. Benim icin adalet, baris, durustluk, iyilik, guzel ahlak, irkci olmamak vs. bunlardir onemli olan. Hayatimi bu temel evrensel prensiplere gore yasayamaya calisiyorum. Allah'a inanmayan birisi benim gibi dusunuyorsa, o kisi kesinlikle bana inananlardan cok daha yakindir.

Dusunen adam
01-09-2015, 22:34
Mesaj duzeltemiyorum?

Dusunen adam
01-09-2015, 22:34
Kuran'da tarihsel hatalar varken erdemleri hiçbirşey ifade etmez.

Anlamadim, kimin erdemi?

Predator
01-09-2015, 22:38
Kötü değil, çok normal bir durumdur. Beynimizin çalışma prensipleri böyle.

Aday üyelikten, üyeliğe geçtiğinde düzelteceksin. 10 mesaj gerekiyor.

Dusunen adam
01-09-2015, 22:41
Mutlak iyilik yoktur.

Mutlak iyilik olmasa da temel evrensel iyilikler var, mesela A ulkesi B ulkesine saldiriyor, bu durumda kotu olan A ulkesidir. Ornekleri cogaltmak mumkun.

agnostikman
01-09-2015, 22:43

Olaya tamamen duygusal bakıyorsun sanki. tabi bu senin görüşün.
bende dinlerin belli bir coğrafyanın alışkanlığı siyaseti gibi görüyorum. Tanrının müdahale ettiğini düşünmüyorum. Çünkü tanrı diye doğayı ele alırsak doğa kimseye imtiyaz tanımıyor.Kimse inandığı için veya inanmadığı için imtiyazlı değil. Hayat olağan akışında akmaya devam ediyor.

world
01-09-2015, 22:47
Anlamadim, kimin erdemi?

İyilik doğruluk olsa ne olacak bu hatalar varken hiçbir anlam ifade etmez.