PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İbrahim'le Yemek Yiyen 3 Adam Olayı

world
11-09-2015, 21:23
Yaratılış 18. Bölüm

İbrahim günün sıcak saatlerinde Mamre meşeliğindeki çadırının önünde otururken, RAB kendisine göründü.

2 İbrahim karşısında üç adamın durduğunu gördü. Onları görür görmez karşılamaya koştu. Yere kapanarak birine,

3 "Ey efendim, eğer gözünde lütuf bulduysam, lütfen kulunun yanından ayrılma" dedi,

4 "Biraz su getirteyim, ayaklarınızı yıkayın. Şu ağacın altında dinlenin.

5 Madem kulunuza konuk geldiniz, bırakın size yiyecek bir şeyler getireyim. Biraz dinlendikten sonra yolunuza devam edersiniz." Adamlar, "Peki, dediğin gibi olsun" dediler.

6 İbrahim hemen çadıra, Sara'nın yanına gitti. Ona, "Hemen üç sea[i] ince un al, yoğurup pide yap" dedi.

7 Ardından sığırlara koştu. Körpe ve besili bir buzağı seçip uşağına verdi. Uşak buzağıyı hemen hazırladı.

8 İbrahim hazırlanan buzağıyı yoğurt ve sütle birlikte götürüp konuklarının önüne koydu. Onlar yerken, o da yanlarında, ağacın altında bekledi.

9 Konuklar, "Karın Sara nerede?" diye sordular. İbrahim, "Çadırda" diye yanıtladı.

10 RAB, "Gelecek yıl bu zaman kesinlikle yanına döneceğim" dedi, "O zaman karın Sara'nın bir oğlu olacak." Sara RAB'bin arkasında, çadırın girişinde durmuş, dinliyordu.

11 İbrahim'le Sara kocamışlardı, yaşları hayli ileriydi. Sara âdetten kesilmişti.

12 İçin için gülerek, "Bu yaştan sonra bu zevki tadabilir miyim?" diye düşündü, "Üstelik efendim de yaşlı."

13 RAB İbrahim'e sordu: "Sara niçin, 'Bu yaştan sonra gerçekten çocuk sahibi mi olacağım!' diyerek güldü?

14 RAB için olanaksız bir şey var mı? Belirlenen vakitte, gelecek yıl bu zaman yanına döndüğümde Sara'nın bir oğlu olacak."

15 Sara korktu, "Gülmedim" diyerek yalan söyledi. RAB, "Hayır, güldün" dedi.

İbrahim Sodom İçin Yalvarıyor

16 Adamlar oradan ayrılırken Sodom'a doğru baktılar. İbrahim de onları yolcu etmek için yanlarında yürüyordu.

17 RAB, "Yapacağım şeyi İbrahim'den mi gizleyeceğim?" dedi,

18 "Kuşkusuz, İbrahim'den büyük ve güçlü bir ulus türeyecek, yeryüzündeki bütün uluslar onun aracılığıyla kutsanacak.

19 İbrahim'i, doğru ve adil olanı yaparak yolumda yürümeyi oğullarına ve soyuna buyursun diye seçtim. Öyle ki, ona verdiğim sözü yerine getireyim."

20 Sonra İbrahim'e, "Sodom'la Gomora büyük suçlama altında" dedi, "Günahları çok ağır.

21 Onun için inip bakacağım. Duyduğum suçlamalar doğru mu, değil mi göreceğim. Yapıp yapmadıklarını anlayacağım."

22 Adamlar oradan ayrılıp Sodom'a doğru gittiler. Ama İbrahim RAB'bin huzurunda kaldı.

Benim burda dikkatimi çeken bir şey var paylaşmak istedim.İbrahim'le konuşan 3 adam Sodom ve Gomorra'yı cezalandırmaya giden melekler bunu biliyoruz fakat İbrahim'le yemek yiyen biri daha var.Bu 3 adam Tanrı değil Tanrı İbrahim'in yanında duran başka bir kişilk.

Hatta Tanrı yaşını başını almış Sara'nın çocuğu olacak diyince Sara çadırdan kıkır kıkır gülmeye başlıyor.Tanrı da İbrahim'e ''Sara niye gülüyor söylesin de biz de gülelim'' tarzı bir şey söylüyor.Sarah hocam ben gülmedim diyor Tanrı ''Hayır güldün'' diyor.

Öncelikle bunu sormak istedim bu nasıl bir pasajdır?Rab İbrahim'le yemek yiyebilir bu o zamanlar normaldi fakat Sara ile güldün gülmedin kavgası yapıyor Tanrı.... Sarayla tam bir dişi gibi didişen bu Tanrı (bence Tanrıça) Yahve'nin karısı Aşerah diye bilinen Astarte ya da İştar olabilir mi?Yahudiler sonradan Aşerahın fonksiyonunu sildiler fakat bu konuda ipuçları var:

.İnsanlar Aşerah'ın, insanların ve hayvanların doğumlarına yardım ettiğini düşünürlerdi.

.İştar'ın yanı Aşerah'ın sembollerinden biri Meşe Ağacı ve ilk ayetteki ifade şu:

İbrahim günün sıcak saatlerinde Mamre meşeliğindeki çadırının önünde otururken, RAB kendisine göründü.

Bu bence net olarak Aşerah.İbrahim:'le konuşan Yahweh falan değil zaten Sara'yla didişen güldün gülmedin kavgası yapan da ancak dişi bir Tanrıça olabilir. yahudiler tabii ki sonradan tanrı'nın karısı dedikleri Asherah'ı yok saydılar. Hatta benim teorime göre Musa'ya Çıkar çarıklarını bastığın yer kutsal topraktır'' diyen bir Tanrı da ancak dişil olabilir. Ancak bir dişi basılan yerlerin kutsallığına önem verip çarıklarıını çıkar diyebilir.Çoraplarını çıkar diyen bir anne gibi adeta.

Tek çözemediğim bu 3 adam neyi simgeler neden 3?

renegademaster
30-03-2016, 19:32
[center]Yaratılış 18. Bölüm

2 İbrahim karşısında üç adamın durduğunu gördü. Onları görür görmez karşılamaya koştu. Yere kapanarak birine,

3 "Ey efendim, eğer gözünde lütuf bulduysam, lütfen kulunun yanından ayrılma" dedi,

Bu 3 adam Tanrı değil Tanrı İbrahim'in yanında duran başka bir kişilk.

Orda 3 adamın dışında İbrahim'in yanında duran başka bir kişiliği nerede gördüğünü merak ettim sevgili World.

3 adam görüyor, onlara koşup yere kapanarak birine "ey efendim lütfen kulunun yanından ayrılma" diyor, tanrı o işte. Tanrı yanında olsa başkasına koşup "ey efendim kulunun yanından ayrılma" diyebilir mi? Tanrı kül eder onu orda, ibret olsun diye ayrı tablet yazarlardı..

world
30-03-2016, 19:58
Orda 3 adamın dışında İbrahim'in yanında duran başka bir kişiliği nerede gördüğünü merak ettim sevgili World.

3 adam görüyor, onlara koşup yere kapanarak birine "ey efendim lütfen kulunun yanından ayrılma" diyor, tanrı o işte. Tanrı yanında olsa başkasına koşup "ey efendim kulunun yanından ayrılma" diyebilir mi? Tanrı kül eder onu orda, ibret olsun diye ayrı tablet yazarlardı..

Tanrı'nın da orada olduğunu net görüyoruz yalnız.3 adam'dan birisi Raphael diğeri Gabriel biri de Mikail.

Öykünün devamında 3 melek gittikten sonra bile Tanrı'nın orda İbrahim'le kaldığını ve konuştuğunu görüyorsun zaten dostum bu noktayı nasıl kaçırdığını anlamadım orda 3 melek,
(bazı yorumlara göre İbrahim ilk başta onları Arap bedeviler sandı melek olduklarını ilk başta anlamadığı Midraş'ta geçer)
ve Tanrı var.Tanrı İbrahim'le konuşurken geliyor melekler Tanrı bilerek gönderiyor.Önce Rab görünüyor sonra melekler. Klasik yorum budur konteks içi değil tefsir içi yorum yaptım.Fakat şu kesindir orda 4 kişi vardır.3'ü melek 1'i Tanrı.

renegademaster
30-03-2016, 20:31
Tanrı'nın da orada olduğunu net görüyoruz yalnız.3 adam'dan birisi Raphael diğeri Gabriel biri de Mikail.

Öykünün devamında 3 melek gittikten sonra bile Tanrı'nın orda İbrahim'le kaldığını ve konuştuğunu görüyorsun zaten dostum bu noktayı nasıl kaçırdığını anlamadım orda 3 melek,
(bazı yorumlara göre İbrahim ilk başta onları Arap bedeviler sandı melek olduklarını ilk başta anlamadığı Midraş'ta geçer)
ve Tanrı var.Tanrı İbrahim'le konuşurken geliyor melekler Tanrı bilerek gönderiyor.Önce Rab görünüyor sonra melekler. Klasik yorum budur konteks içi değil tefsir içi yorum yaptım.Fakat şu kesindir orda 4 kişi vardır.3'ü melek 1'i Tanrı.

3 adam gittikten sonra tanrı orada kalmıyor, en son tanrı basıyor gidiyor sahne bitiyor, sonra Sodom Gomorrah faslına geçiyor.

Sodom Gomorrah'a da 3 kişi değil 2 melek geliyor.

Yaratılış

19İki melek akşamleyin Sodom'a vardılar. Lut kentin kapısında oturuyordu. Onları görür görmez karşılamak için ayağa kalktı. Yere kapanarak,

İşte o 2 melek tanrının yanındaki 2 melek, 3 kişiydiler bi önceki sahnede (tanrı + 2 adamı)

world
30-03-2016, 21:25
3 adam gittikten sonra tanrı orada kalmıyor, en son tanrı basıyor gidiyor sahne bitiyor, sonra Sodom Gomorrah faslına geçiyor.

Sodom Gomorrah'a da 3 kişi değil 2 melek geliyor.

Yaratılış

19İki melek akşamleyin Sodom'a vardılar. Lut kentin kapısında oturuyordu. Onları görür görmez karşılamak için ayağa kalktı. Yere kapanarak,

İşte o 2 melek tanrının yanındaki 2 melek, 3 kişiydiler bi önceki sahnede (tanrı + 2 adamı)

hayır ben yanlış aktarmışım doğru Sodom Gomora'da 2 melek var. 1'i İbrahim'in yanındaydı onu iyileştirmek için (İbrahim yaşlı ve önceki pasajda sünnet olduğu için sünnet acısı henüz sıcak kalan Rafael) Rafael(İbrahim'i iyileştiren ve Lut'u kurtaran)+Gabriel+Mikail.

Hayır Tanrı bsaıp gitmiyor olayın devamında İbrahim'le pazarlık yapıyor.Ben sana Tefsir diyorum kardeşim Midraş ve Talmudic kaynak kendi yorumum değil.

world
30-03-2016, 21:32
Elimdeki Bereşit(Yaratılış) Tefsiri şunu diyor:

2. Üç yabancı – Tam çeviriyle “[Kim olduklarını
bilmediği] Kişiler”; bkz. 24:29.

Anlatımın
devamından anlaşılabildiği gibi, bunlar aslında insan kılığına girmiş üç melektir. Bkz. 19:1. Tanrı 3 farklı melek göndermiştir.; çünkü tanım olarak
melek, Tanrı’nın yerine getirilmesini istediği bir
görevi simgeler. Bu şekilde her görev yeni bir
melek demektir. O sırada Avraam ve Sara’yla
ilgili yerine getirilmesi gereken üç görev vardır ve
dolayısıyla bunları yapacak olanlar da üç melektir.
Midraş'ın sözleriyle, “bir melek iki iş yapmaz”.
Buradaki melekler, Avraam’a ,Sara’nın bir oğlu
olacağını haber veren Mihael (p. 14), Sedom’u
yok eden Gavriel (19:25) ile, hem Avraam’ı
iyileştiren hem de [Gur Arye’nin, Raşi’nin sözlerine
yaptığı açıklamaya göre] Lot’u kurtaran
Refael’dir. Son iki görev – Avraam’ın iyileştirilmesi
ve Lot’un kurtarılması; her ikisi de – “kurtarmaya”
yönelik olduğundan, aslında tek bir
görevdir.

Sundance
30-03-2016, 22:01

https://www.youtube.com/watch?v=i_JRZX0zwPA&list=PL0886D8914D5FA08F&index=6

- Tanrı: OK, orası iyi gözüküyor. İşler orada da yolunda. Bunun bir notunu alsam iyi olur. U-uh Sodom ve Gomorra'daki insanlar için işler iyi gözükmüyor. Günahları çok büyük. Evet, onları yok etme zamanı. Ama tekrar düşününce, kule ile ilgili ve sel ile ilgili aşırı tepkimden sonra herkesi sel ile öldürünce bunu detaylı bir şekilde araştırsam iyi olacak. Çocuklaaaaar!

- Melekler: Evet baba?

-T: İkinizin Sodom ve Gomorra'ya gitmenize ihtiyacım var. Ben orayı yok etmeden önce oradaki iyi insanları bulun.

-M1: Yine mi yok etmek?

-M2: Neden olayları olduğu gibi bırakamıyorsun?

-T: Bana karşı gelmeyin! Şimdi yola çıkın!

-Anlatan: Böylece iki melek Sodom'a vardı.

-Yoldaki adam: Nereye gidiyorsunuz şehir çocukları!?

-M: Burası çöplüğe benziyor!

-Lut: Merhaba! Benim adım Lut. Neden benim evime gelip ayaklarınızı yıkamıyorsunuz?

-M: Bizim pek ayaklarımız yok!?

-Anlatan: Ve ısrarını sürdürdü.

-Lut: Ciddiyim, hemen evimin içine!

-M: Israrcııııı!

Gecenin ilerleyen saatlerinde...

-Lut: Umarım sizin için hazırladığım bu enfez ziyafer hoşunuza gitmiştir.

-M: Biz yemek de yiyemeyiz!

-Lut: Oh!

-M: Teşekkür ederiz ancak yola çıkmamız gerekli.

-Lut: Dışarı mı gitmek istiyorsunuz!? Hem de gece vakti!? Ama dinlenmeniz gerekli.

-M: Biz uyumuyoruz da!

-M: Bu sesler ne?

-Lut: Ne sesi?

-M: İşte bu ses???

-Lut: Haaa, şu ses... Bir saniye.

-Lut: Ne istiyorsunuz?

-Kalabalık: Sana bu gece gelen adamlar nerede?

-K2: Onları tanımak istiyoruz.

-K3: Onlarla seks yapmak istiyoruz! Hı ha hı ha hı ha

-Lut: NEEEE!??? Nereye sokacağınızı zannediyorsunuz?

-K3: Biz de onu bulmayı istiyoruz! Vu-huuuu!

-Lut: Hadi ama millet! Hiç erkek görmemiş iki kızım var. Size onları sunmak için dışarı çıkarmama izin verin.

K1: Bana güven, o ikisi bir sürü erkek gördü. Şimdi kenara çekil!!!

-Lut: Eeeeeeeeyk!

-M: Orada herşey yolunda mı?

-Lut: Ahhh, herşey yolunda... Neden sordun?

-M: Biraz önce iki bakire kızını dışarıdaki kalabalığa seks için mi önerdin!???

-Lut: Hayıııır. Heh heh he.

-K3: Seni domuz gibi homurdatacağım! Wuuuuuu!

-M: Offf! Muhteşem melek güçleriiiii aktif! Bir file dönüş, bir kova asite dönüş! (Fil olan melek, asit olan melekten hortumu ile emerek kalabalığın üzerine püskürtür)

-K: Aaaaaaaah!

-M: Şimdi canınız için kaçın! Sakın arkanıza bakmayın! Evet tanrı burayı iyice yerle bir etmek üzere!

-T: Neden bu kadar uzun sürdü? Bir şeyleri yok etmeye hazırım ben!

-M: Oğuldan tanrıya - oğuldan tanrıya - tamam!

-T: Tanrı burda - tamam!

-M: Yok etmen için onay verildi - tekrar ediyorum yok etmen için onay verildi.

-T: Ohhh, eveeeet!

-Anlatan: Böylece tanrı Sodom ve Gomorra üzerine kükürt ve ateş yağdırdı.

-Lut: Başardık gibi gözüküyor.

-Anlatan: Ancak karısı Lut'a rağmen dönüp arkasına baktı. Ve biz tuz sütunu haline geldi.

-Lut: Tamam, karım bir tuz sütunu haline geldi.

-M: Evet, ben arakanıza bakmayın demiştim.

-Lut: Ama onu iyice vurgulamadın!

-M: Ama söyledim.

-Lut: İyi de "Arkanıza bakmayın, yoksa bir tuz sütununa dönersiniz" deseydin insanların seni biraz daha dikkate almış olacakların düşünüyorum.

-M: Pardon...

-Lut: Pardon karımı geri getirmiyor öyle değil mi!? Öyle mi yoksa?

-M: Hayır...

-M2: En azından şimdi bir sürü tuzun var.

-Lut: Hadi kızlar, gidiyoruz! Bir de düşününce o ikisini evime aldım! Şimdi yok edilmiş olan evime! Onun için de teşekkür ederim!

renegademaster
31-03-2016, 01:31
Bütün bu hikayeler içinde tanrı müdahalesiyle "mucizevi şekilde" hamile kalan bir sürü kadın olduğunu bir ben mi farkediyorum?

world
31-03-2016, 01:42
Bütün bu hikayeler içinde tanrı müdahalesiyle "mucizevi şekilde" hamile kalan bir sürü kadın olduğunu bir ben mi farkediyorum?

Yoo bilinen bir şey bu ayrıca Tanah'taki İbrahim Avimelek olayının yani karısını kızkardeş olarak tanıtan adam olayının Tanah içinde çok defa farklı karakterle tekrarı mevcut.

Gerçi İbrahim orda yalan söylemiş sayılmaz tam üvey kardeşi ama yalan niyeti tabii öz kardeşi sanılıyor.

renegademaster
31-03-2016, 03:31
Elimdeki Bereşit(Yaratılış) Tefsiri şunu diyor:

2. Üç yabancı – Tam çeviriyle “[Kim olduklarını
bilmediği] Kişiler”; bkz. 24:29.

Anlatımın
devamından anlaşılabildiği gibi, bunlar aslında insan kılığına girmiş üç melektir. Bkz. 19:1. Tanrı 3 farklı melek göndermiştir.; çünkü tanım olarak
melek, Tanrı’nın yerine getirilmesini istediği bir
görevi simgeler. Bu şekilde her görev yeni bir
melek demektir. O sırada Avraam ve Sara’yla
ilgili yerine getirilmesi gereken üç görev vardır ve
dolayısıyla bunları yapacak olanlar da üç melektir.
Midraş'ın sözleriyle, “bir melek iki iş yapmaz”.
Buradaki melekler, Avraam’a ,Sara’nın bir oğlu
olacağını haber veren Mihael (p. 14), Sedom’u
yok eden Gavriel (19:25) ile, hem Avraam’ı
iyileştiren hem de [Gur Arye’nin, Raşi’nin sözlerine
yaptığı açıklamaya göre] Lot’u kurtaran
Refael’dir. Son iki görev – Avraam’ın iyileştirilmesi
ve Lot’un kurtarılması; her ikisi de – “kurtarmaya”
yönelik olduğundan, aslında tek bir
görevdir.

Boşver tefsiri, kitabın kendisi 3 kişi, bunlardan biri tanrı diyor. Ben şahsen elimi sık sık tefsire alıştırmaktan hoşlanmıyorum, çok anlamadıklarımda anca internette filan araştırmak zorunda kalıyorum. Ama tabi sen kendin için daha doğrusunu bilirsin.

world
31-03-2016, 09:02
Boşver tefsiri, kitabın kendisi 3 kişi, bunlardan biri tanrı diyor. Ben şahsen elimi sık sık tefsire alıştırmaktan hoşlanmıyorum, çok anlamadıklarımda anca internette filan araştırmak zorunda kalıyorum. Ama tabi sen kendin için daha doğrusunu bilirsin.

Ben mantıken de 4 kişi olduğunu düşünüyorum olayın devamında olanlara bakınca . Bilmiyorum zaten olayın devamında 2 adam İbrahim'in yanından ayrıldı demiyor özellikle adamlar ayrıldı diyor ve İbrahim Tanrı ile konuşmaya devam ediyor Sodom Gomora hakkında.

Kuran'ı eleştirirken tefsire bakıyor burdaki arkadaşlar ben de ondan yanayım bu konuda.

renegademaster
31-03-2016, 16:18
Ben mantıken de 4 kişi olduğunu düşünüyorum olayın devamında olanlara bakınca . Bilmiyorum zaten olayın devamında 2 adam İbrahim'in yanından ayrıldı demiyor özellikle adamlar ayrıldı diyor ve İbrahim Tanrı ile konuşmaya devam ediyor Sodom Gomora hakkında.

Kuran'ı eleştirirken tefsire bakıyor burdaki arkadaşlar ben de ondan yanayım bu konuda.

Kuran biraz bilmece gibi yazılmış yer yer onun için anlamak kolay olmayabiliyor, mesela senin şu açtığın

https://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=38588

başlıkta 4-5 kişi apayrı şeyler çıkardı, hepsi de olabilir gibi geliyor, mesajı veren ve belki alan biliyor ne demek istediğini.

Incil Kuran'a kıyasla daha net. Ne gorüyorsan o. Kaptanın seyir defteri gibi.

Sen İsa'ya ibadet için okuyorsan Gospel'i okuman lazım senin.

world
31-03-2016, 16:29
Kuran biraz bilmece gibi yazılmış yer yer onun için anlamak kolay olmayabiliyor, mesela senin şu açtığın

https://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=38588

başlıkta 4-5 kişi apayrı şeyler çıkardı, hepsi de olabilir gibi geliyor, mesajı veren ve belki alan biliyor ne demek istediğini.

Incil Kuran'a kıyasla daha net. Ne gorüyorsan o. Kaptanın seyir defteri gibi.

Sen İsa'ya ibadet için okuyorsan Gospel'i okuman lazım senin.

Ben Teoloji alanında ateistlerin daha çok iş yapması gerektiğini düşündüğüm için bu alana ilgiliiyim. Dış ülkelerde birçok ateist teolog var bu da benim hedefim.Ateist bakışla teoloji daha tarafsız olacaktır ve karşılaştırmalı dinler tarihini ancak tarafsız bir ateist aydınlatabilir.

renegademaster
31-03-2016, 18:25
Ben Teoloji alanında ateistlerin daha çok iş yapması gerektiğini düşündüğüm için bu alana ilgiliiyim. Dış ülkelerde birçok ateist teolog var bu da benim hedefim.Ateist bakışla teoloji daha tarafsız olacaktır ve karşılaştırmalı dinler tarihini ancak tarafsız bir ateist aydınlatabilir.

Gnostik Hıristiyan olmak istiyorum diye başlık açmışsın onun için söyledim, bir de dün Musa'nın kehanette bulunduğu peygamber'in İsa olduğunu söylemiştin, boşver o halde.

world
31-03-2016, 22:54
Gnostik Hıristiyan olmak istiyorum diye başlık açmışsın onun için söyledim, bir de dün Musa'nın kehanette bulunduğu peygamber'in İsa olduğunu söylemiştin, boşver o halde.

Hayır İsa olduğunu söylemedim konuyu hiç okumaman beni üzdü Muhammed ve İsa olamayacağını olacağını söyleyenlerin işkembeden salladığını söyledim.

Gnostik hristiyan olmak istiyorum konusu ise kaynak aramak için dikkat etmek istediğimdendi bir model yarattım ve kaynak bulmak için ortaya bir model koydum.

renegademaster
31-03-2016, 23:52
Hayır İsa olduğunu söylemedim konuyu hiç okumaman beni üzdü Muhammed ve İsa olamayacağını olacağını söyleyenlerin işkembeden salladığını söyledim.

Gnostik hristiyan olmak istiyorum konusu ise kaynak aramak için dikkat etmek istediğimdendi bir model yarattım ve kaynak bulmak için ortaya bir model koydum.

Hiç okumamak değil, iş ortasında aceleye getirmiş ve anlamamışım demek ki, yine bakacağım demek doğru anlamamışım. Şimdi ben üzüldüm.

Öbür konuya gelince, İngilizce kaynak var bir sürü, mesela

http://www.sacred-texts.com/chr/index.htm

İngilizceyle sorunun yoksa google'dan da bulabilirsin ama ben de biraz karıştırabilirim.

world
01-04-2016, 00:18
Hiç okumamak değil, iş ortasında aceleye getirmiş ve anlamamışım demek ki, yine bakacağım demek doğru anlamamışım. Şimdi ben üzüldüm.

Öbür konuya gelince, İngilizce kaynak var bir sürü, mesela

http://www.sacred-texts.com/chr/index.htm

İngilizceyle sorunun yoksa google'dan da bulabilirsin ama ben de biraz karıştırabilirim.
Gnostik Magdalalı Meryem İncili'nin elde olan parçalarının tamamını kendim çevirdim foruma koydum şurdan okuyabilirsin : https://www.turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=37886&highlight=Meryem+%DDncil

Ayrıca ilgilenirsen bu sayfa da bana ait göz gezdirebilirsin çeviriler,bilgiler ve kaynaklar oaylaşıyorum teoloji ile ilgili:

https://www.facebook.com/basitdortlukler/

Neva
01-04-2016, 01:14
Öncelikle bunu sormak istedim bu nasıl bir pasajdır?Rab İbrahim'le yemek yiyebilir bu o zamanlar normaldi fakat Sara ile güldün gülmedin kavgası yapıyor Tanrı....

Burada bir gariplik yok ki, ilgili dine ve mevcut hikayeye gore tanri kadinlara da vahyeder, bir sekilde onlarla konusur, tipki Yakup ve Esav bahsinde ornegin Rebaka'ya vahyettigi gibi..

world
01-04-2016, 01:14
Burada bir gariplik yok ki, ilgili dine ve mevcut hikayeye gore tanri kadinlara da vahyeder, bir sekilde onlarla konusur, tipki Yakup ve Esav bahsinde ornegin Rebaka'ya vahyettigi gibi..

Benim değinmek istediğim tanrı gülüp gülmemesinin kavgasını yapıyor olayın önemsizliğine ve garipliğine bak Tanrı için.Tanah'ta kadın oeygamberleirn olduğunu biliyorum hatta vahiy almak için peygamberliğin gerekli olmadığını da.

renegademaster
01-04-2016, 01:22
Benim değinmek istediğim tanrı gülüp gülmemesinin kavgasını yapıyor olayın önemsizliğine ve garipliğine bak Tanrı için.Tanah'ta kadın oeygamberleirn olduğunu biliyorum hatta vahiy almak için peygamberliğin gerekli olmadığını da.

Tanrı onun gülüp gülmemesinin kavgasını yapmıyor, orda imanını sorguluyor, aynı şey İbrahim için de geçerli. O pasajdaki önemi o zaten. Tanrıya iman et çünkü tanrı isterse 100 yaşınıdaki karın hamile kalıp anne bile olabilir, tanrının isteğiyle İbrahim İsrailoğullarının atası oldu. Pasaj orda o işlevi görüyor, yoksa YHWH partiya gidiyor, şehir katledecek.

Neva
01-04-2016, 01:55

Tanah tanrisi biraz farkli, insanlarin icine inebiliyor, konusabiliyor vs. Kaldi ki pasaj da bir vaad'den bahsediyor, seneye bu zamanda cocugun olacak demekte. Bir acidan onemsiz olabilir, ama baska acidan oldukca onemli olabiliyor.

Zaten eski donemlerde, cok yasli bireylerin dogurmasi vs. tanri mucizesi seklinde bakilir. Hala da gunumuzde zaman zaman devam eder bu.

Felâsife
13-11-2016, 23:51
Yaratılış 18. Bölüm

Bence de bu hikaye göre 3 kişi var, 4. yok göremedim.
Sanırım Yahudilikte de RAB kelimesi Tanrıyı ifade ediyor, bu aslında klasik İslam anlayışında da böyle. Rab = Allah/Tanrı

Fakat İbni Arabi RAB kelimesini Allah/Tanrı olarak kullanmıyor, kelime terbiye kelimesi ile aynı yerden geliyor, kısaca terbiye edici, öğretici anlamlarındadır.
Örn. Firavun "Ben sizin Rabbiniz değil miyim?" derken Allahlık iddiası gütmediğini söyler Arabi.

Firavun o topluma yer yurt vermiş, iş aş vermiş, onlarda buna karşılık isyan edip, baş kaldırmışlar.
Hatta Firavunun bu konuda Musayı çok kınadığını, bu asi topluma önderlik etmesinin filan yanlışlığını söyler, kaldı ki Musada aynı o toplum gibi ekmek yediği kapıya isyan etmiş görünmektedir.
Hasılı Firavun ihanete uğradığı gibi, söylemediği sözün çarpıtılması yüzünden iftiraya da uğramış görünüyor.

İbrahimin hikayesine dönersem, o gelen 3 adamın 3 ü de RAB tır aslında, nihayetinde bir şehri yok etmeye giden terbiye ediciler tabiri caizse.
İnsan kılığına girme hikayeleri çok var, Meryem gibi babasız çocuk meselesinde de varlar.
Hasılı kafa karıştırma konusunda yoğun mesai harcıyor gibi bu melek efendiler.