Orijinalini görmek için tıklayınız : Zeka testi
Yıldıztozu
13-09-2015, 22:42
Girdiğiniz zeka testleri var mı? bu testler zekayı ölçmek için tek başına yeterli değil elbette.
Bence zeka demek mantıklı düşünebilmek demektir. Bu yüzden iyi felsefeciler en zeki insanlardır.
Yine de şu zeka testini sevdim, çözmek isteyenler olabilir. Birkaç denemeden sonra 176 puan aldım. Bunu geçebilen olacak mı merak ediyorum.:)
http://www.zekatestimerkezi.com/
http://i.hizliresim.com/vLBGqm.jpg
Kurdistannn
13-09-2015, 22:46
Kısmi gösterge olur ama çok önemli olacağını sanmıyorum.
Lise yıllarında zeka soruları çözerdim, o zamanlar zeka olimpiyatlarına katılmak gibi niyetim vardı.Sonra baktım benden çok daha iyileri var, baş etmek zor.Vazgeçtim.
Mesela Boğaziçi Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde bir kız vardı, manyak bir şeydi.Bazen onu denemek için kasıtlı zor zeka soruları bulur sorardım, kısa sürede çözerdi. Sonradan birkaç defa Türkiye Zeka Oyunları şampiyonu oldu zaten.
Ama yüksek zeka buluş demek değil. Yoksa Marilyn Vos Savant şimdiye kadar 3-5 defa Nobel alacak buluş yapardı.
Zekayı ne kadar ve ne oranda işletebildiğin çok önemli.
Yıldıztozu
13-09-2015, 22:56
Zekayı tanımlamak zor. Kimisi resim yeteneğine sahiptir, kimisi müzik, kimisi matematik.. Bir alanda yetenekli olup diğerinde yeteneksiz olunabilir.
Lisede sudoku çözerdim, eğlenceliydi. Bir de sözde Einstein'ın insanların %98'i çözemez dediği şu soruyu çözmüştüm. Uğraşınca zor bir soru sayılmaz. Einstein'ın öyle bir şey dediğini de sanmıyorum.
Soru şuydu; http://onedio.com/haber/einstein-in-iddiasi-dunyanin-98-i-bu-soruyu-cozemez-peki-sen-hangi-yuzdelik-dilimdesin--535692
İlahimasal
13-09-2015, 22:58
Bedensel beceri olmadığı sürece kuru bilgi ,hafıza,I,Q nun yüksekliği bi moka yaramaz.
İşe gireceğim zaman yaptılardı 2 sefer.
Forumda zırt pırt aptal, düşük iq deyip duruyorlar gerçi.
Bu forum yapıyor iq testini.
Kurdistannn
13-09-2015, 23:26
İşe gireceğim zaman yaptılardı 2 sefer.
Forumda zırt pırt aptal, düşük iq deyip duruyorlar gerçi.
Bu forum yapıyor iq testini.
Boolean, arkadaşın konusunu kirletmek istemiyorum ama tartışmalarda konuları hep sen kişiselleştiriyorsun.
Spartacusla tartışırken de, benimle tartışırken de ya da bir başkası ile...
Ana konudan sapıp, niyet okumaya hatta karşındakine yalancı demeye kadar getiriyorsun.Konular tartışılmaktan çıkıyor kişiselleşiyor.
Bunu gerçekten görmüyor musun, yoksa görmek mi istemiyorsun.
Seninle her tartıştığımızda, kendini haklı çıkarmak için karşındakinin niyetini okuma, iftira atma,karşındakini yalancılıkla suçlamak gibi şeylere giriyorsun.
Biz bunları yapamaz mıyım sanıyorsun.
Belki bu yaptıklarının farkında değilsin belki de bilerek yapıyorsun. Ama her konuda tartışma içinde muhakkak muhatabında niyet okumaya çalışıyorsun ya da yalancılıkla suçluyorsun.
Bunu yaparsan, karşındaki nazik olamaz herhalde.
Eğer kasıtlı yapmıyorsan, şu tartışma kültürünü öğren artık. Ve nazik olmazsan, nezakette bekleme.
Heee beni mi linç etcen şimdi?
Kişiselleştirdiğim için forum üyelerinden özür dilerim
Kurdistannn
13-09-2015, 23:31
Heee beni mi linç etcen şimdi?
Kişiselleştirdiğim için forum üyelerinden özür dilerim
Özrünü kabul ettim:)
Bedensel beceri olmadığı sürece kuru bilgi ,hafıza,I,Q nun yüksekliği bi moka yaramaz.
Kuş ötecek diyorsun yani.. :D
Benim çalıştığım iş yerinde mühendis bir arkadaş mezun olduğu bölüme sayısalda Türkiye 4. cüsü olarak girmiş. Kesinlikle benden daha zeki. Ama tam bir moron.. :) Sorgulama sıfır, merak sıfır, eleştirel düşünce sıfır, genel kültür sıfır.. Onun yerinde olmak istemezdim. Böyle arkadaşları görünce aklıma ulu önder Descartes'ın özlü deyişi geliyor:
"İyi bir kafaya sahip olmak yetmez, onu iyi kullanmayı da öğrenmeli insan."
Şu an yaşadığım şehirde istatistiksel olarak Einstein'dan daha zeki en az 3-4 kişi var. Ama Kürdistan'ın dediği gibi hiçbiri Einstein olmuyor.
Boolean, senin skorunda onlar basamağı kaç? :) ;)
Kurdistannn
13-09-2015, 23:42
Benim çalıştığım iş yerinde mühendis bir arkadaş mezun olduğu bölüme sayısalda Türkiye 4. cüsü olarak girmiş. Kesinlikle benden daha zeki. Ama tam bir moron.. :) Sorgulama sıfır, merak sıfır, eleştirel düşünce sıfır, genel kültür sıfır.. Onun yerinde olmak istemezdim.
Adamlar sadece teste ya da ezbere odaklı çalışma ile yapıyorlar bunu ama gerisi yok:)
spartacus
13-09-2015, 23:51
Sevgili Yılzdıtozu 30 dakika hayli uzun süre :)
Bir kaç defa çözeyim sanırım tavan yapar.
http://www.turandursun.com/forumlar/attachment.php?attachmentid=310&stc=1&d=1442176982
Birde aslında bu testlerden şüpheliyim, aslında ciddi düzeyde pratikten geçmeli insan, yani test süresi hayl uzun ve hayatsal gözleme dayanmalı. Bu tarz göz, algı testleri yanıltıcı, kişi stresli iken girse başka olur, uykusunu tam almamışsa, günün hangi saatinde girdiyse filan(sabah girsem daha afrkı olurdu sanırım).... Geçmişte Japonyaya gidiş için bir kaç teste girmiştim, sonra aradılar ve bilmem şu tarihteki, şu grupta gideceksiniz demişlerdi. Şu gün gelin form doldurma işlemleri cart, curt, askerlik yüzünden kaybettim, tecilli, mecilli dinlemediler.
İlahimasal
13-09-2015, 23:53
Kuş ötecek diyorsun yani.. :D
Evet kesinlikle o kuş otecek arkadaş.ötmeyen kuş papağan gibi ötüyor DESELER NOLUCAK.
Tıbbıyeden mezun olan adam tıpı köküne kadar bilse nolucak .
Ameliyat masasında kitapmï kurcalayacak el becerisi şart.
Düşünsenize adam tıp konusunda çok bilgili .anji için adamı masaya yatirmış adamin el beceriksiz adamı o masada bırakır.
Elektirik mühendisi odtü mezunu olsa ne yazar.
Kontrol kalemini çatal tutar gibi tutsa ne olur.( sıva kazıp tesisat çeksin diyende yok)
Şu ayküüüsüü yüksek takilanlanlara hastayım....
spartacus, akaid neymiş abi, bizimle de paylaş.. :D
IQ falan bir yana da John Steinbeck gibi bir yazar olabilmeyi çok isterdim. Aklımda çok kurgu var ama kağıda dökemiyorum..
Boolean, senin skorunda onlar basamağı kaç? :) ;)
Söylemeyi uygun bulmuyorum da. İkisinde de 5 puan farkla benzer sonuç çıkmıştı.
Yıldıztozu
14-09-2015, 00:04
Sevgili Yılzdıtozu 30 dakika hayli uzun süre :)
Bir kaç defa çözeyim sanırım tavan yapar.
Ben de birkaç denemede yaptım zaten.:)
spartacus
14-09-2015, 00:07
spartacus, akaid neymiş abi, bizimle de paylaş.. :D
IQ falan bir yana da John Steinbeck gibi bir yazar olabilmeyi çok isterdim. Aklımda çok kurgu var ama kağıda dökemiyorum..
Heee akaid, şu imam nikahı, iresmi nikah konusunu düşünüyordum, akaid yazınca nedir diye googlewww(ekbew) amca tamamladı, olsun o da olur diye bir bakam dedim. Zira imam nikahı bu gün hukuki hiç bir yanı kalmamış, ama yasada iresmi nikahtan önceye alınabilirlikle çoktan hukukun içine edilmiş. Şu akaid'in çapı nereye kadarmış bir bakayım didiydim..
He yazar olmak için de zaman lazım, biraz da mangır lazım bu gün... Şöyle balkona geçecen, elinde kahve mi, şarap mı ne ise, içe, içe yazacan, kafa da gündelik hayata dair takıntı edilebilir sorunlar olmamalı. Ya da en idaeali, bir suç işleyip, bir süre hapis alacan, ama itin, kopuğun yanına düşersen yazar olamasan da romanlara konu oalbilin :)
Ben de bir iki sene içinde yabancı bir şirkete başvuracağım, öğrendiğim kadarıyla mülakat öncesi psikometrik teste sokuyorlar. Zeka testlerinden farklı mıdır?
Spartacus, doğru dersin de Dostoyevski kumar borcunu ödeyebilmek için Suç ve Ceza'yı yazıyor biliyorsun. Bence kişi yazabiliyorsa her şartta yazar.. Hasan Ali Toptaş da Bir Hüzünlü Haz'ı en sıkıntılı zamanında yazmış..
Şüpheci Dinsiz
14-09-2015, 02:12
Sevgili Aleph,
Ben de bir iki sene içinde yabancı bir şirkete başvuracağım, öğrendiğim kadarıyla mülakat öncesi psikometrik teste sokuyorlar. Zeka testlerinden farklı mıdır?
6 Sigma konusunu İngilizce kaynaklardan iyice okuyun. Yabancı şirketler ekip çalışmasına çok önem verirler, bu sebeple ekiple çalışmaya uygun personel seçerler.
Psikometrik testlerde stres altında çalışabilme, doğru karar verebilme, ekiple uyumluluk sağlayabilme, görev tanımlarına uygun hareket edebilme gibi kriterler ölçülür. Görev tanımlarınızda olan işleri yapmanız, olmayan işleri (yardım için bile olsa) yapmamanız beklenir.
Görev tanımları "yedekli çalışma" şeklinde yapılır. Kilit noktadaki kişilerin olmadığı zamanlarda daima "yedek" bir kişi görevde olur. Asıl kişi varken, yedek kişi o görevi yapamaz.
Hiyerarşi çok önemlidir. Personel, hiyerarşiyi bozacak şekilde hareket edemez vesaire.
Bundan başka, insan kaynakları birimince personelin 180 derece (hiyerarşide yönetici olanların kendi personelini değerlendirmesi) /360 derece (yöneticilerin kendi personelini ve personelin yöneticileri değerlendirmesi) değerlendirmeleri izlenir, eğitim eksikleri tespit edilir, eğitim planlanır, çalışma hayatınız boyunca puanlamalarla ilerlersiniz. Ne var ki, bunca somut bilimsel yöntemlere rağmen yalakalık burada da etkilidir.
Kısaca psikolojik olarak bu düzene uyum gösterip gösteremeyeceğiniz ölçülecek.
Sevgiler
Supheci Dinsiz, tesekkurler, gayet güzel ozetlemissiniz. Fakat bu testlerde ayrica verbal reasoning, numerical reasoning, spatial reasoning gibi alanlar da var. Bu yönüyle sanki zeka testini de andiriyor biraz. Gerci zeka testi nasil oluyor, hangi bolumlerden olusuyor onu da hic bilmiyorum.. :)
Psikometrik testin ne olduğunu bilmiyorum. Oturttular bilgisayar karşına. 20 dakika mı? Süreyi hatırlamıyorum. Bir tür iq testi çözdürdüler.
Daha sonra teknik bir şey yazmamı istediler.
En son firmanın psikoloğu, şöyle bir durum olursa ne yaparsın, böyle bir durum olursa kime haber verirsin türünden sorular sordu. (Genellikle takım çalışmasına ne kadar yatkınsın ölçmeye yönelik)
Prosedür bu şekildeydi.
Yanlız psikolog'dan geçemezsen istersen einstein zekasında, steve jobs ol farketmiyor.
Şüpheci Dinsiz
21-09-2015, 22:43
Sevgili Aleph,
Supheci Dinsiz, tesekkurler, gayet güzel ozetlemissiniz. Fakat bu testlerde ayrica verbal reasoning, numerical reasoning, spatial reasoning gibi alanlar da var. Bu yönüyle sanki zeka testini de andiriyor biraz. Gerci zeka testi nasil oluyor, hangi bolumlerden olusuyor onu da hic bilmiyorum.. :)
Zeka testi de olması çok doğru bir yaklaşımdır. Şöyle ki:
Her şey devingen, haliyle yönetim sistemi de devingen olmak zorunda. Yani kurallarda, iş akışında ara ara değişiklikler yapılacak, bunların küçük bir kısmı radikal değişiklikler olacak. Bu değişimlere uyum sağlayamayan personel sisteme ayak bağı olacak. Bu sebeple zeki, gündemi takip eden, dinamik personel almak sistemin başarısı ve personelden gelecek geri bildirimlerin kalitesi açısından için çok önemli hale geliyor.
Yabancı işletme olan bir otelde çalıştığım yıllarda (1992) benim departmanım hımbıllarla/torpillilerle dolmuştu. Bunları başka departmanlara iteledim, çünkü her yaptıklarıyla/yapmadıklarıyla departmanı ve beni sıkıntıya sokuyorlardı. Yeni alacağım personeli (beşi beş kuruştan on yumurta kaç kuruş gibi) basit bir genel yetenek testine ve genel kültür testine tabi tuttum. Yeni işe alım olacağını duyan torpilciler başvuru rekoru kırdı. Ne var ki, ilk okul düzeyinin altında olan genel yetenek testinden sapır sapır döküldüler. Aralarında üniversite mezunu olanlar vardı.
İşe aldıklarımı çalışmaya başlamadan önce eğitime tabi tuttum. Önceden hazırlamış olduğum eğitim notlarını kitapçık haline getirdim. Kurallar değiştikçe revize edip personel odasındaki panoya astım. Zeki ve dinamik insanlarla çalışmak kesinlikle çok verimli oldu. 180/360 değerlendirme formları hazırlayıp doldurttum. Bunları dosyalayıp arşivledim. Benim yöntemlerim otelde yavaş yavaş diğer departmanlarca da uygulanmaya başlandı. Otelde torpilliler yavaş yavaş elendi, bitti.
Testi bir kez yetim bir çocuk için ihlal ettim, çok heyecanlı olduğunu, ellerinin titrediğini gördüm, işe çok ihtiyacı vardı, işe aldım. Beni yanıltmadı, aslan gibi çalıştı, 180/360 değerlendirmesinde en yüksek notları aldı, amir oldu, şimdi otelin ABD'deki bir şubesinde iyi bir konumda çalışıyor.
İyi bir sisteme sahip olmak ve sistemli çalışmak iyidir. İnsani faktörlerin gözetilmesi ile daha da iyi olur.
Sevgiler
Engse Hohol
15-03-2018, 11:42
✔ (http://www.psikolojiktir.com/ciftlik-bank-dolandirilma-testi/) Çiftlikbank dolandırılma testi.
Dolandırılacak kadar parası olmayanlar da katılabiliyor.
Akşam KRT tv de Niyazi Kahveci yi izledim İslamın felsefesinden söz ediyor
televizyon cu halka 2 soru soruyor 1.akıl nedir 2.düşünce nedir. bütün konuşmacılar nedense hep sorunun etrafında dolaşıyor net cevaplar veremiyorlar.
Biz güncel hayatımızda da bu tür soru cevaplara da rastlıyoruz
Neden bu ülke insanları böyle Kendilerine güveni mi yok .Yoksa bilgisiz mi .
Bilmiyorum diyebilirlerdi ama onu demiyor çok cümle kuruyorlar.
✔ (http://www.psikolojiktir.com/ciftlik-bank-dolandirilma-testi/) Çiftlikbank dolandırılma testi.
Dolandırılacak kadar parası olmayanlar da katılabiliyor.
2 soru aklıma geliyor Türkiye de insanlar kurnaz mı. Yoksa çahil mi.
Halbuki bu ülkede ilk defa bu tür sorunlar yaşanmadı bedellerde ödendi. Avrupada ki Türklerde yaşadı intihara varan bedeller de ödendi.