PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kafamda sorularla birlikte merhabalar

mt90
07-11-2015, 16:16
Merhaba. Dindar bir insan olarak büyüdüm. Ancak kitap okumayı ve araştırma yapmayı seven biri olduğum için, araştırmalarım sırasında Turan Dursun, İlhan Arsel ve Arif Tekin isimlerini duydum. Bu yazarların kitaplarındaki bilgiler sorgulamalarımı arttırdı. İlerleyen zamanlarda farklı araştırmalar neticesinde şüphelerim katlanarak arttı.
Şu an felsefe olarak Deizm ve Panenteizm arasında gidip geliyorum.
Size şunu sormak istiyorum çünkü bir problem yaşıyorum son 3-4 senedir. Boşluk hissi, ölüm sonrası ne olacak hissi, dünyadaki adaletsizlikler vs. beni teizme yaklaştırsa da okuduklarımın etkisi de diğer yandan teizmden uzaklaştırıyor. Sizlerden de bu duyguları yaşayanlar mutlaka olmuştur. Acaba nasıl bir yol izlemeliyim? Şu kadarını söyleyeyim. Aynı gün içinde bile değişimler yaşayabiliyorum. Mesela bir sabah teizm haklıdır düşünceleri baskın oluyor, ancak bir süre sonra bilimsel bir kanun ile teizmin kanunları arasında çelişkiyi görüp non-teizme yaklaşıyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

fidato
07-11-2015, 16:58
Hoşgeldin mt90,

Bence burada senin için önemli olan yaklaşımının materyalist mi yoksa idealist mi olduğudur.
Bu teizm içinde mi yoksa dışında mı bir çözüm aradığının göstergesi olur.
Temel düşünceni iyi tespit edersen geri kalanı kavram karmaşasından başka bir şey değildir.

Yıldıztozu
07-11-2015, 17:12
Sorgularken gerçek olmasını istediklerinizi değil, gerçekleri arayın. İnanmayı değil bilmeyi isteyin. Gerçekler sizin istemediğiniz şeyler olsa bile onu arayın ve kabul edin. Ölümden sonrasını ve adalet arzusunu bir kenara bırakın. Ölünce benliğimizin yok olması cennete gitmekten daha eğlenceli.

Neden dinsiz olmalıyım yerine neden dindar olmalıyım diye sorun. Arzularınız dışında mantıklı bir neden bulamayacaksın. Bulduğunu zannediyorsan bizimle paylaşabilirsin sorularını.

mt90
07-11-2015, 17:13
Hoşgeldin mt90,

Bence burada senin için önemli olan yaklaşımının materyalist mi yoksa idealist mi olduğudur.
Bu teizm içinde mi yoksa dışında mı bir çözüm aradığının göstergesi olur.
Temel düşünceni iyi tespit edersen geri kalanı kavram karmaşasından başka bir şey değildir.

Merhaba fidato cevap için teşekkürler. Yaklaşımım idealist sanırım. Çünkü bu hayatta bir anlam olduğunu düşünüyorum. Yani evrende bir güç var fikri bana daha mantıklı geliyor. Ancak dinler mantıklı gelmiyor. (İmtihan odaklı ve bunlara inanmazsan cehennemliksin diyen dinler özellikle) Panenteizme yaklaşmam da bu nedenle galiba.

world
07-11-2015, 17:19
Merhaba fidato cevap için teşekkürler. Yaklaşımım idealist sanırım. Çünkü bu hayatta bir anlam olduğunu düşünüyorum. Yani evrende bir güç var fikri bana daha mantıklı geliyor. Ancak dinler mantıklı gelmiyor. (İmtihan odaklı ve bunlara inanmazsan cehennemliksin diyen dinler özellikle) Panenteizme yaklaşmam da bu nedenle galiba.

Çok Tanrıclığı ya da Paganizmi neden direke liyorsun ki Dünyadaki tüm dinleri öğrenip hangisi doğru diye karar vermek için zaman yok bu dahi dinlerin yanlış olduğunun kanıtı.

fidato
07-11-2015, 17:39

Hayatın anlamının idealist düşünceyle alakası yok. Hayata sen anlam verirsin. Ne istersen o dur hayat.
Dinler konusu daha çabuk aşılabilecek bir konudur. Lakin tanrıcılık zordur. Bence bir tanrı ihtiyacın varsa yapılabilecek pek bir şey yok. Teizm veya Panenteizm arasındaki fark ise teizm tanrıyı kişiselleştirir. Panenteizm de ise evren tanrının kendisidir. İkisininde ortak sorunu iradedir. İradeli ve sonsuz bir güç. Bir çok paradoksu var forumun felsefe bölümünde çokça tartışılmış konular var. Bir oku bence. Yinede tanrı fikri kafanda olduğu müddetçe bir sorun çıkacak karşına haberin olsun.

Çok Tanrıclığı ya da Paganizmi neden direke liyorsun ki Dünyadaki tüm dinleri öğrenip hangisi doğru diye karar vermek için zaman yok bu dahi dinlerin yanlış olduğunun kanıtı.

Paganizm din değil ki ama. Sürekli şamanizme de din denir durur. İkisi de din değildir.

gur91
08-11-2015, 11:11
Teizmi ciddi bir şekilde düşünerek haklı çıkarmaya çalışın , bu şekilde gerçekten haklı olduğunu veya olmadığını daha iyi anlayabilirsiniz.Düşündüğünüz zaman öylesine bir şeyler düşünüyormuş gibi düşünmeyin , ciddi düşünürseniz sanıyorum ki zamanla duygu değişiklikleriniz azalacaktır.

world
08-11-2015, 12:22
Hayatın anlamının idealist düşünceyle alakası yok. Hayata sen anlam verirsin. Ne istersen o dur hayat.
Dinler konusu daha çabuk aşılabilecek bir konudur. Lakin tanrıcılık zordur. Bence bir tanrı ihtiyacın varsa yapılabilecek pek bir şey yok. Teizm veya Panenteizm arasındaki fark ise teizm tanrıyı kişiselleştirir. Panenteizm de ise evren tanrının kendisidir. İkisininde ortak sorunu iradedir. İradeli ve sonsuz bir güç. Bir çok paradoksu var forumun felsefe bölümünde çokça tartışılmış konular var. Bir oku bence. Yinede tanrı fikri kafanda olduğu müddetçe bir sorun çıkacak karşına haberin olsun.

Paganizm din değil ki ama. Sürekli şamanizme de din denir durur. İkisi de din değildir.

Pek farketmiyor İslamla aynı şey değil hatta İslam'ın lanetlediği bir şey.

spartacus
08-11-2015, 15:42
Merhaba. Dindar bir insan olarak büyüdüm. Ancak kitap okumayı ve araştırma yapmayı seven biri olduğum için, araştırmalarım sırasında Turan Dursun, İlhan Arsel ve Arif Tekin isimlerini duydum. Bu yazarların kitaplarındaki bilgiler sorgulamalarımı arttırdı. İlerleyen zamanlarda farklı araştırmalar neticesinde şüphelerim katlanarak arttı.
Şu an felsefe olarak Deizm ve Panenteizm arasında gidip geliyorum.
Size şunu sormak istiyorum çünkü bir problem yaşıyorum son 3-4 senedir. Boşluk hissi, ölüm sonrası ne olacak hissi, dünyadaki adaletsizlikler vs. beni teizme yaklaştırsa da okuduklarımın etkisi de diğer yandan teizmden uzaklaştırıyor. Sizlerden de bu duyguları yaşayanlar mutlaka olmuştur. Acaba nasıl bir yol izlemeliyim? Şu kadarını söyleyeyim. Aynı gün içinde bile değişimler yaşayabiliyorum. Mesela bir sabah teizm haklıdır düşünceleri baskın oluyor, ancak bir süre sonra bilimsel bir kanun ile teizmin kanunları arasında çelişkiyi görüp non-teizme yaklaşıyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhaba, hoşgeldin.

Hiç bir yolu(önsel bilinen) izleme, konu bu temelde metafizik inanç olursa, yol hedefi önceden belirlenmiş, belirli olan demektir ve izlemek şartlanmaktır-güdüdür-, özünde ise varacağın bir yer, yol da yoktur, kendinden öteye bakmamaktır. Yol ancak karar verdiğinizde yürünür, bilmem ne şehrine gideceğim, artık karar verilmiştir, peki sizi buna iten gerekçe ne idi-bir ihtiyaç, belki bir zorunluluk, belkide gezmek vb.? Teizm yolundan gideyim, panteizm, panentezim yolundan gideyim, gittiğiniz bir yol yol olmaz bu şekilde. Neden illa metafizik inançla hedefi olmayan bir yolu gitmek istiyorsunuz? Mecbur musunuz?, hayatın gerçekleri içinde bu zan meselesi çok mu önemli, önce bu çözümlenmeli.

Issız bir adaya düşseydiniz, ekmek mi önemli olurdu, tanrı mı? Eğer tanrı önemli olursa beklersiniz, açlıktan ölene kadar, gerçekler önemli ise o halde gerçekte neye ihtiyacınız olduğunu bilir ve işte o zaman gerçekten ihtiyacınız olan için yola koyulurdunuz. İşte bu yoldur. Tanrı ekmek kadar dahi hacime sahip değildir, aslında bir boşluğu da olamaz... Boşluk dediğiniz kendi, kendinize şartlandığınız ideolojik, siyasi-dini kaideler... İnsanın tanrıya ihtiyacı yok, hiç bir zamanda olmadı, o halde vaktinizi ve yolunuzu hayatla çizmelisiniz, çünkü hayat, öncesi olmayan bir yolun, yüdürükçe çizilmesidir, neleri doldurursanız ona göre de şekil alır.

"Gerçek yolcu yalnız gitmek için gidendir." Charles Baudelaire

Son olarak, eğer mesele bilgi ise, işte o zaman da bilimin yolundan gitmeli, O yolda hayat gibi, önceden şartlandığınız bir hedefe gitmez, sadece yöntemi sunar. Bir iddia nesnel mi? Gözleme, deneyime, tecrübeye, sınanmaya-deneye açık mı? İnanç-zan işte bunların dışında ve ilk sorgulanması gereken şu inanmak şartlılığı...

Oysa inanç zandır, durduk yere, iradi bir amaçla, bir şeylere inanayım diye tercihi olmayan şeydir. Önünüzde duran çeşitli inançlardan seçmece yapmanız, inanç değil, bir tercih ve ideolojiktir.
Ben 3 gün sonra yağmur yağacaklara inanayım, yok kararsız kaldım 3 gün sonra hava güneşli olacak diyenlere, yok yok parçalı bulutlu olacak diyenlere, 3 gün sonra olmayacak 2.gün kıyamet kopacak diyenlere ... acaba hangisine inansam? Bir anlamı yok, mecbur musunuz bir şeylere inanmaya, illa da şartlanmaya, heleki çoğunun, hayatta değil ancak ölünce tecrübe edeceğinizi iddia etmelerine rağmen :)

Oysa 3 gün sonra havanın ne olacağını üç aşağı, beş yukarı atmosferin gözlemiyle tahmin etmek, varsayımda bulunmak mümkün, hem daha 2 gün var, 3. güne şartlanmak, öndeki 2 günü yaşanmaz kılmak değil mi? Bildik dinlerle yaşayanlar ancak bir gün farkına varırsa diyebilir ki, hayatımı ziyan etmişim, farkına varmazsa da ziyandır, çünkü 2 gününü, şartlandığı 3.güne odakla yaşanmaz hale getirmiştir... Neyse, inanmak zorunda mısınız, bu bir tercih durumu, inanç böyle bir şey olamaz. İnnaç gökten zembille ya da başkalarının hazır reçeteleriyle olan-olabilir bir şey değil, inançözüde ZAN'dır, ancak siz, kendi zanalrınızla bir şeye dair inanç duyabilirsiniz, inanç buna denir. Diğer türlü reçetelerden birisini seçmek inanç değil, bir ercihtir, bilerek belkide zaafla girilen bir tercih, ama inanç filan değildir. İnanç başkalarının sunduğu reçeteler değil, ancak sizin ne hissettiğiniz, sandığınız, ne zannettiğinizdir ve her inanç sorgulanmaya muhtaçtır.

mt90
08-11-2015, 17:16
Cevaplar için teşekkürler.

Şüpheci Dinsiz
09-11-2015, 00:59
Hoşgeldiniz sevgili mt90. :)

Boşluk hissi, ölüm sonrası ne olacak hissi, dünyadaki adaletsizlikler vs. beni teizme yaklaştırsa da okuduklarımın etkisi de diğer yandan teizmden uzaklaştırıyor.

Şurası bir gerçek; teizm insanın yaşamındaki adaletsizlikleri kanıksatan bir uyuşturucudur. Kim görmüş ki 3000 küsur teizm Tanrısının herhangi bir adaletsizliği düzelttiğini, ölümden sonra bir ödül/ceza dünyası olduğunu?

Aynı gün içinde bile değişimler yaşayabiliyorum. Mesela bir sabah teizm haklıdır düşünceleri baskın oluyor, ancak bir süre sonra bilimsel bir kanun ile teizmin kanunları arasında çelişkiyi görüp non-teizme yaklaşıyorum.
Teizmin herhangi bir kanıtı mı var ki haklı olsun?
Yaşamın zorluklarıyla başa çıkmakta zorlanan insanların tutunduğu psikolojik ve (bu psikolojidekilerin çoğunlukta olduğu sosyal çevrede yaşandığı için) sosyolojik bir destek, sanı, kültür. Bir tür büyümeme hali, yaşamın zorluklarıyla kendi başına başa çıkamama hali. Ezici çoğunluk aynı yanılgıya düştüğü için çoğunluğun haklı olduğunu düşünme, çoğunluğun dediğini doğrulama ön yargısı.

Kavramlar kafanızda oturdukça bu şüpheler zamanla geçecek.

Sevgiler

İlahimasal
09-11-2015, 17:27
Mt 90 umarım tekrardan kandırılmazsın.

Onların kandırmakdaki hünerleri kur-andan daha etkili bilesin.

Kur-anı okuma bizi dinle,alimlerimiz bu konuda rehberdir diyip seni tekrar kendilerine çekerler.korku ve şüphelerinden faydalanarak

O an işde dogru kararı vereceğin andır.ya korkularina esir olursun yada düşunce ve fikirlerinde hür.

Hoş geldiniz.

agulle
30-01-2016, 21:31

Çağdaş Yazar'dan alıntı ile cevap vereyim:
Ateistler manevi açıdan daha güçlüdür
Derler ki “dindarlar manevi yönden güçlüdür”. Bana sorarsanız durum tam tersidir:
Ateistler manevi yönden çok güçlü insanlardır. Zor anlarında sığınılacak bir tanrıya ihtiyaç duymazlar.
Onları “sahte cennet”le kandırmak mümkün olmadığı gibi “sahte cehennem”le korkutmak da mümkün değildir.
Dahası ve en önemlisi “ölümden sonra yok olup gitmekten korkmazlar”.

Bu nedenle adaleti öte dünyaya bırakmazlar, bu dünyada adalet isterler.Dindarlar ise “ölümden sonra yok olup gitmeyi kabul edemezler” ve mutlaka bir cevap “bir açıklama isterler”.
Ve doğru ya da mantıklı olsun ya da olmasın bulabildikleri herhangi bir açıklamaya dört elle ve körü körüne sarılırlar.
Öte dünya yalanına kanıp, bu dünyada sömürülmeye mahkum olurlar.

Ne yapmalı?
İnancınız sarsıldı ve boşluk, hiçlik (nihilizm) duygusuna kapıldıysanız şöyle bir nefes alın, sakin olun.
Hayatınızda ani ve önemli değişiklikler yapmayın!
Bir süre kendinizi dışarıdan izlemeye çalışın ve hayatınıza “anlam” katmaya çalışın.
Tanrı inancınızı kaybetmek zorunda değilsiniz. Bir tanrı varsa o sizi anlayacaktır. Yoksa zaten her ne olacaksak o olacağız. Bunu sürecin kendisine bırakın!
Bugüne kadar milyonlarca yıldır yaşamış atalarımız ne olduysa biz de o olacağız. Korkmayın!
Muhtemelen doğmadan önce ne idiysek öldükten sonra da o olacağız. Bu sizi korkutmasın, tamamen yok olmak zorunda değiliz. Belki başka bir bilinç düzeyinde varlığımızı sürdüreceğiz. Öldükten sonra belki doğmadan önceki bilinç düzeyimize geri döneceğiz. Belki bu yaşamımız asıl bilinç düzeyindeki yaşamımızda bir rüyadır. Belki ölünce rüyadan uyanıp asıl bilinç düzeyimizde yaşamımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Her şey mümkün, yeter ki siz buna inanın. Düzmece sömürü kitaplarını bırakın, güzel şeyler düşünün.
Daha güzel bir dünya mümkün, buna inanın.
Bazı insanlar kutsal denilen bu kitaplarda yazanların sorunlu kurallar olduğunu kabul etmekle birlikte “ateş olmayan yerden duman çıkmaz” misali bu kitaplarda bir şifre olduğuna inanır ve tanrıya (gerçeğe) ulaşmak için bu şifreleri çözmeye çalışır.
Şunu bir daha netleştirelim: Bu kitaplarda anlatılanlar “yaratıcı bir Tanrı’ya” mal edilemez.
Maalesef bu kitaplardan Tanrı çıkmaz!

Kendi tanrınızı yaratın!
Ama siz kendi tanrınızı kendi dininizi yaratabilirsiniz. Mevcut dinler ve tanrılardan daha iyi olacağı kesin.
En iyisi siz din min yaratmayın sadece tanrı yaratın, bu size yeter! Onunla iletişim kurun, ona dua edin.
Herhangi bir işi yapmak için önce inanmak gerek deriz ya durum budur.
İnanın yararlı olacaktır.

Çağdaş Yazar
29 Ocak 2016
http://maneviyatkutuphanesi.xp3.biz/