PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Okumakta Zorlandiginiz Kitaplar?

Natan
05-03-2016, 22:14
Yada basligi soyle degistirebiliriz, 'anlamakta zorlandiginiz kitaplar' gibi.

Buyuk bir hevesle alip baslarsiniz. Sonra isler biraz karmasiklasir tabii.
Ne demek istedi acaba dersiniz ve tekrar ayni sayfayi yada paragrafi okursunuz.

Yada bir turlu bitiremezsiniz.
Kitap size bakar, anlar misin dilimden diye.
Okunmak ister. Siz de olumlu cevap verip tekrar baslarsiniz ama olmuyordur.
Zorluyordur zihninizi.
Yani oyle birsey..

Ilk olarak ben paylasayim.
Sizle tanistirmak istiyorum bu kitabi.

3 gunde 10 sayfa okuyabiliyorum.
Ne anladin diyor.
Sigarami yakip, biramdan bir yudum daha aliyorum.
Cevap veremiyorum tabii..
Sonra tekrar donup yeniden basliyorum

canima okuyan kitap bu.

Sartre VARLIK VE HICLIK

Sizin de var mi?
tanistirin o kitaplarla bizi

Kurdistannn
05-03-2016, 22:41
Arda Denkel in kitaplarını defalarca okuyunca anca anlarım ama çok severim.

Natan
20-04-2016, 18:39
Simdi aklima geld, sizinle paylasmak istedim.

https://www.turandursun.com/forumlar/attachment.php?attachmentid=386&stc=1&d=1461166686

Bu kitaba bi kac kez baslayip yarilamadan biraktim. Hic bi b.k anlamadim dogrusu. Az biraz sacma da geliyor. Dili de akici genel anlamda anlasilir degil. Okuyan anlayan varsa anlatsin.

Ne kadari dogru ne kadari anlasilir??

Aleph
20-04-2016, 21:52
Bir eserin anlaşılabilir olup olmadığı yargısına ancak o eseri orjinal dilinde okuyarak ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Çevirmen yetkin olsa bile bazen bir eserin Türkçeleştirilmesinde Türkçenin kendisi yetersiz kalabiliyor. Özellikle felsefe kitaplarında geçerli bu durum. Bu yüzden bazı felsefi eserleri bugüne kadar Türkçesinden okuyup okumama konusunda hep tereddüt yaşadım. Geçenlerde Kant'ın, "Kritik der Praktischen Vernunft - Pratik Aklın Eleştirisi" kitabını çift dilde basılmış halde - sayfanın bir yüzü orjinal dilinde, diğer yüzü Türkçe - görünce hemen aldım. Almancam henüz bir felsefe kitabını okuyup anlayacak düzeyde değil, dolayısıyla kitabı Türkçesinden okuyorum ama bazı noktalarda karşılaştırma yapma imkanı veriyor ve şaşırtıcı biçimde Türkçesinden anlayamadığım kısımları Almancasından okuyunca anlayabiliyorum.. Wittgenstein'ın Tractatus'unu almıştım daha önce, o da aynı şekilde basılmış. Felsefe kitaplarını bu şekilde basan yayınevlerini takdirle karşılıyorum. Bu, aynı zamanda kendi çevirilerine duydukları güveni de gösteriyor..

Bu arada Futuyma'nın Evrim kitabının çevirisinde, "fosil" yerine "taşıl" kelimesini kullanan çeviri ekibini (özellikle Deniz Ergi Özsoy'u) esefle kınıyorum. Kitabı okurken bu ifadeyle her karşılaştığımda beynime beynime vuruyor, ilerlemekte zorlanıyorum..

Kurdistannn
20-04-2016, 22:00
Bu arada Futuyma'nın Evrim kitabının çevirisinde, "fosil" yerine "taşıl" kelimesini kullanan çeviri ekibini (özellikle Deniz Ergi Özsoy'u) esefle kınıyorum. Kitabı okurken bu ifadeyle her karşılaştığımda beynime beynime vuruyor, ilerlemekte zorlanıyorum..

Aleph, sana daha önce de demiştim, İngilizcen var, kitapları orjinal dilinden oku. PDF olarak da indirebilirsin, ya da satın al.
Neden Türkçe çevirisini okuyup kendine işkence ediyorsun. O kitaplara bir şekil ulaşabilirsin.

Aleph
20-04-2016, 22:19
Dostum, o kitabın İngilizcesi biraz pahalı. Türkçesini çok uygun fiyata bulunca, baskısı da güzel olunca ve Deniz Ergi Özsoy'un ismini görünce bunlara fit oldum aldım. Almaz olaydım. Gerçi çeviri genel olarak başarılı, adamların hakkını yemek istemem ama dediğim gibi çok sık geçen birkaç kelimenin çevirisinde tercihler hatalı. Böyle olunca da kitabın tümü okunmaz hale geliyor. Biraz daha zorlayacağım kendimi, eğer olmazsa artık orjinalini alırım ne yapalım..

Kurdistannn
20-04-2016, 22:32
Para vermene gerek yok, az önce baktım, 4-5 farklı yerde İngilizcesi PDF olarak var. İndirdim hatta birinden:)
Şu an okuyacağım yok ama bulunsun bir kenarda:)

Aleph
21-04-2016, 00:00
Böyle ciddi kitapları PDF'ten okumakta zorlanıyorum. Koltuğa yaslanıp ayakları uzatıp öyle okumak istiyorum. Bir de kedim kucağımda oturmalı ve arada bir onu okşamalıyım.. :)