PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : musevi kürt aşireti olan barzan aşireti...

AYATA
12-04-2007, 20:58
Kendisi de bir Kürt Yahudisi olan Prof. Yona Sabar, yazdığı kitapta bu iddiaları doğruladı.

Hürriyetten Sefa Kaplanın haberine göre Tarihçi Ahmet Uçar da, Osmanlı arşivlerinde, Sallum Barzani adlı bir hahamın önce Selanike, arkasından da Kudüse sürgün edildiğine dair bir belge yayımladı. Bilindiği gibi, Molla Mustafa Barzani ile oğlu Mesut Barzani, İsraille kurduğu iyi ilişkilerle tanınıyor ve İsrail öteden beri Irak Kürtlerinin bağımsızlığını destekliyor.

1982 yılında Yale Üniversitesi tarafından yayımlanan ‘‘The Folk Literature of the Kurdistani Jews: An Anthology (Kürdistan Yahudilerinin Halk Edebiyatı: Antoloji) başlıklı kitap, başlangıçta sıradan bir antropolojik çalışma muamelesi gördü. Kendisi de bir Kürt Yahudisi olan ve Los Angelesteki Californiya Üniversitesinde (UCLA) görev yapan Prof. Yona Sabar tarafından kaleme alınan kitap, büyük çoğunluğu Kuzey Irakta yaşayan Kürt Yahudilerinin hayatına ışık tutuyordu.

Ancak, Prof. Yona Sabarın kitabında daha ilginç bilgiler de vardı. Bunlardan en önemlisi de Barzani ailesi ile ilgiliydi. Prof. Sabarın verdiği bilgiye göre, 16. ve 17. yüzyılda bölgede yaşayan ailelerin en ünlülerinden biri Barzani ailesiydi ve bu aileye mensup hahamların kurduğu Yahudi eğitim kurumları büyük bir itibara sahipti. Öyle ki, başta Mısır olmak üzere Ortadoğunun muhtelif ülkelerinden buraya öğrenci akını oluyordu. Hatta, Haham Nathanel Barzani, bölgede nadiren görülen zenginlikte bir kütüphaneye de sahipti ve kitapların büyük çoğunluğu da elyazmasıydı. Bu kitaplar, yine haham olan oğlu Samuel Barzaniye miras kalacaktı. İşin daha da çarpıcı yanı, Amerikan reformcu Yahudileri tarafından tam bir yüzyıl sonra kabul edilecek olan ilk kadın haham da Samuel Barzaninin kızıydı ve ismi de Asenath Barzaniydi.

BİR TEK AİLE VAR

İnternet aracılığıyla konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Prof. Yona Sabar, Yahudi Barzani ailesinin kurucusunun 16. yüzyılda yaşayan Haham Samuel Barzani olduğunu belirterek, ailenin sonraki yüzyıllarda Musul, Kerkük ve Erbil yöresinde etkili olduğunu söyledi. Ancak, Barzani ismini taşıyan herkesi Kürt Yahudisi olarak görmenin doğru olmadığını savunan Prof. Yona Sabar, Barzan doğumluların bu isimle çağrıldığını söyledi.

Ancak, tarihçi Ahmet Uçar, Osmanlı arşivlerinde bölgede bir tek Barzani ailesi bulunduğuna dair kayıtların yer aldığını hatırlatarak, günümüz Barzanilerinin atalarının Yahudi olduğundan şüphe duyulamayacağını ifade etti. Ahmet Uçar, Prof. Sabarın, Barzanilerin ne zaman müslüman olduklarına ilişkin detaylara girmediğini de savundu.

Ahmet Uçarın yine Osmanlı arşivinde bulduğu bir başka belge ise 1856 yılında Sallum Barzani isimli bir hahamın, Musuldan Selanike, oradan da Hahambaşılığın özel ricası ile Kudüse sürgün edildiğini gösteriyor. Uçarın ifadesine göre, ‘‘Kudüse Yahudi iskánı ile tereddütler olduğu için; Hariciye Nezaretinin de görüşü alınarak 29 Şubat 1856da Hahambaşınca verilen dilekçe Osmanlı hükümetince 11 Nisanda görüşülerek uygun bulunmuş ve Sallum Barzani 20 Nisan 1861de bir irade ile Kudüse sürülmüştü.’’ Uçar, Tarih ve Düşünce Dergisinde konu ile ilgili olarak yazdığı yazıda şöyle devam ediyor: ‘‘Mustafa Barzaninin yıllar sonra kurduğu ilişkiler, hahamlarla Sallum Barzani ailesi arasındaki ilişkilerin yıllarca sürdüğünü göstermektedir. Molla Mustafa Barzani, 1950den beri sık sık ziyaret ettiği İsrailde her zaman Kuzey Irak kökenli, Kürtçe konuşan bir Yahudi hahamın evinde kalmaktadır: Haham David Gabay.’’

Ailede pek çok ünlü haham var

Siz Yahudi Kürtler konusu ile ne zaman ilgilenmeye başladınız?

- Batılı seyyahların Kürtçe konuşan Yahudilerden söz edildiğini görüyorsunuz. Ben bunu okuyunca, Başbakanlık Arşivinde, bölgedeki yerleşime ilişkin araştırmalar yaptım ama uzunca bir süre bununla ilgili herhangi bir evrak bulamadım. A. Medyalı isimli birisinin yazdığı ‘‘Kürt Yahudiler’’ isimli bir kitaba rastladım. Faik Bulutun ‘‘Filistin Rüyası’’ isimli kitabında da İsrailde Kürtçe konuşan Yahudilerin bir organizasyonundan bahsediliyordu. Araştırmalarım sonucunda, Kuzey Iraktan İsraile göçler yaşandığını tesbit ettim. Bugün İsrailde geniş bir Kürtçe konuşan Yahudiler topluluğu mevcut.

Peki ya Barzani ailesi?

- Barzani ailesi ile ilgili ilk iddiaları da Amerikada yaşayan ve kendisi Kürtçe konuşan bir Yahudi olmakla kalmayıp bu konuda uzman olan Prof. Yona Sabarın bir kitabında rastladım. Prof. Sabar, Barzani ailesinden gelen hahamların bölgede dini çalışmalar yaptıklarını söylüyordu. Bunun üzerine ben Barzani ailesinin kökenlerini araştırmaya başladım.

Ne buldunuz?

- Bir defa bölgede Barzani adıyla bilinen tek bir aile var. Bu aile, Kuzey Iraktaki Barzan köyünde yaşıyor. Osmanlı Arşivinde çalışırken, bu aile ilgili bir belge buldum. Bu belgede, 1855-56 yılında bu köyün mensuplarından Sallum Barzani adlı bir hahamın önce İstanbula, arkasından Selanike sürgün edildiği belirtiliyor.

Başka bir belge veya delil var mı elinizde?

- Molla Mustafa Barzani, ilk kez 1967 yılında İsraile gidiyor. Kendisini kabul eden İsrail Savunma Bakanı Moşe Dayana, hediye olarak bir Kürt hançeri ile birlikte, Kerkük petrol rafinelerinin planlarını da getiriyor. Mart 1969da yapılan bir operasyonda da Barzani-Mossad işbirliğiyle Kerkük rafinerileri bombalanıyor ve çalışamaz hale getiriliyor.

Barzani aşiretinin Yahudi kökenli olduğunun anlaşılması, bölgeye ve tarihe bakışımızda değişikliklere sebep olabilir mi?

- Olmaz mı? Tevratta ‘‘Vaadedilmiş Ülke’’ olarak Nille Fırat arasının işaret edildiğine dair yorumlar vardır. Ayrıca, Barzani ailesi sürekli Mehdi çıkartmaktadır. Yahudilikte de Mehdilik çok önemlidir. Ama bir yanlış anlaşılma olmasın. Ben bütün Kürtler Yahudidir filan demiyorum.

InVitatio
12-04-2007, 22:10
inanmayacaksin ben de simdi bu konu üzerindeki elimde kitabi okuyorum bas ucumda duruyor....
galiba *alinti bir güzel *makale....
galiba www.Bayzan.net de de olmali bu ileti.....
yaniliyor olabilirim.....

tewderi
13-04-2007, 08:50
Nasıl olsa karşı çıkan yok yahudide yaparsınız ermenide bilmem Â*nede

..

Mevlana Halid Bağdadî'nin Â*soyundan gelenide yaptınızya helal olsun ....

Yok selaniğe gelmişte yok oradan gitmişte bir tek barzani yok binlerce bar zani var ...

Babil dönemndeki yahudilere bakın bugun israile göç edenlere sonra yahudiler nereye gitmiş.....
barzanin ataları (islamiyeten önce) yahudi değil Ezididir ..(Ezildierin en büyük tapınağı olan laleş yine barzanin bulunduğu bölgededir)

Osmanlı arşivlerindende eski olan Bitlisli şerefdin Xanın yazmış olduğu Şerefname(1597 Yılarda farisi dili ile yazmış ) Â*kitabın bakın bakalım barzanin ataları orada yahudimi yoksa kürtmü ?

tewderi
13-04-2007, 08:55
Bu tür kitaplar gerçeklerden çok halkı bir birine düşman ediyor .Barzanin dediklerini hiç bir zaman desteklemedim(bu Vatan topraklarında hepimiz memnunuz ) Â*ama kürtlerin Yahudi (Yazmış olduğum kötü sözden (yahudi Dölü ) dolayı üzgünüm *:cry: ) olmalarını ise hiç bir zaman içime sindirmeedim...

sargon
13-04-2007, 10:33
Tewderi oncelikle seni kiniyorum. Yahudi dolu kotu birsey mi? Sen bunlara niye uyuyorsun. Bu irkcilar bir Ermeni dolu, Yahudi dolu hikayesi tutturular her zaman. Kendileri saf Turk'tur ya. Hadi ordan kafatascilar. Bunlarda yalan dolan, sahtekarlik, duzenbazlik hic bitmez. Gidalarini bilimden, ahlaktan, yuksek degerlerden degil, nefret üretmekten, yalan propagandadan ve siddetten alirlar.

Sirius-B'yi kinamamin anlami yok. Cunku anlayisina uygun bir iddiada bulunuyor. Barzani beni hic ilgilendirmez. Hatta bence feodal bir agadir. Babasindan, dedesinden aldigi agaligi surdurmektedir. Ancak Barzani'nin Yahudiligini iddia edenlerin niyetlerinin baska oldugunu dusunuyorum. Aslinda bu herkesi Yahudi iddia etme olayi Islamcilarin politikasiydi. Mustafa Kemal'den baslayarak butun dusmanlarini Yahudi, Sabetayist ilan ederlerdi. Hala da surdurmektedirler bunu. Bugun kendini Kenalizm ile perdeleyen, gercekte Enver Pasa'ci olan. yobaz ve irkci zihniyet aslinda Islamcilarla ayni kafadadir. Bu yuzden de agizlarindan Sabetayizm'i falan dusurmemeleri anlasilir birsey. Tabii bazen terslikler de olmuyor degil. Hirslarindan nereye saldiracaklarini bilemeyip isi aziya alanlar da oluyor. Sanirim Buyukanit'n Genelkurmay baskanligina getirilmesinden once idi. Ortaliga Buyukanit'in Yahudi oldugu uzerine mailler yaymaya basladilar. Hala bircok irkci sitede bunlari bulabilirsiniz.

Irkcilik nefrettir, baska halklari asagilamaktir. Seriatcilarla irkcilarin elele olmalari tesadufi degildir. Enver Pasa zihniyeti'nin nasil bugun Kemalist'ler uzerinde etkili oldugunu da baska bir baslikta anlatacagim.

Büyükanıt Paşa'nın Yahudi Dönmesi (Sabetay) Olduğu Belgelendi !
Sitemizde ulusalcı hareketin lideri olan Orgeneral Mehmet Yaşar Büyükanıt’ı konu etmiştik. Bunun üzerine, gayretli bir akademisyen ülküdaşımız, Paşamızın soy kütüğünü merak etmiş ve araştırmış. Uzun sürdüğünü ifade ettiği araştırması sonunda ulaştığı çok ilginç bilgileri bizimle paylaşmak için sitemize maille göndermiş. Bizler de Büyükanıt Paşa ile ilgili bu çarpıcı bilgileri sizlerle paylaşmayı bir sorumluluk olarak gördük.

Bize bu bilgileri gönderen ve ismini dahi bilmediğimiz bu ülküdaşımıza en derin teşekkürlerimizi sunuyoruz.
"Tanrı senin gibi yürekli ve gayretli yiğitleri davamızdan eksik etmesin ve korusun!"

Sabetaylar, halkımızın bildiği üzere aslen Yahudi asıllı oldukları halde, içinde bulundukları toplumda menfaatlerini korumak ve devletin etkili makamlarına yükselmek için, inançlarını, soylarını, ibadetlerini ve birlikteliklerini gizli olarak sürdüren 300 yıllık bir Yahudi tarikatının mensuplarıdır.

Sabetay kökenden gelen ve bu inançlarını koruyan aileler, çocuklarına iki ayrı isim koyarlar. Bu isimler seçilirken, verilen ismin birisiyle çocuğun toplum içinde gizlenebilmesine, verilen diğer isimle de Musevi inanca bağlılığın çocuğa hatırlatılmasına dikkat edilir. Birinci isim Türk- Müslüman isimlerinden seçilir. İkinci isim ise, Musevi inancına uygun, ancak dikkat çekmeyecek şekilde Türkçeleştirilmiş isimler arasından konulur.
Sabetay tarikatının kurucusu olan Sabetay Sevi, bundan yaklaşık 300 yıl önce Osmanlı sarayınca öldürülme korkusu sebebiyle göstermelik olarak Müslümanlığı tercih etmiş ve 'Mehmet' ismini almıştır. Daha sonra bu davranışı, tarikat mensupları tarafından uyulması gereken bir kural olarak kabul edilmiştir. Bu yüzden Sabetaylar arasında, birinci isim olarak, Sabetay Sevi’ye izafeten Mehmet isminin konulması çok yaygındır.

Orgeneral Mehmet Yaşar Büyükanıt’ın babasıolan Mehmet Sırrı Büyükanıt, Sabetay geleneklerine uygun olarak oğluna, ilk isim olarak Mehmet ismini koymuştur. Üstelik Orgeneral Mehmet Yaşar Büyükanıt’ın dedesinin ismi de Mehmet Kamil Büyükanıt’tır. Baba Mehmet Sırrı Büyükanıt, diğer oğluna da ilk isim olarak Mehmet ismini koymuştur: Mehmet Erkan Büyükanıt!. Büyükanıt Ailesi'nde Üç nesilde ve her iki kardeşte ‘Mehmet’ ilk isimdir. Büyükanıtlar, Sabetaylığa bağlı ve inanç kimliğini yitirmemiş aileler arasındadır.

Sabetay tarikatının isim koyma usullerinden birisi de, ‘anne veya babasının soyadı’nın, çocuğa ikinci isim olarak verilmesidir.' Yani, anne veya babanın soyadı çocuğun ikinci ismi olur. Büyükanıt Ailesi’nde de bu usule uyulmuştur: Anne Fikriye Eryaşar’ın soyadı, oğul Mehmet Yaşar Büyükanıt’a, ikinci isim olarak verilmiştir. Bu geleneği Büyükanıt Paşa, kendi kızına isim koyarken de ihmal etmemiştir. Eşinin soyadı olan ‘Bengü’yü kızına ikinci isim olarak vermiştir: Fikriye Bengü Büyükanıt.

Sabetayların birbiri ile evlenmelerine dair tarikat kurallarına uygun şekilde, Mehmet Yaşar Büyükanıt Paşa, kızını rastgele birisiyle değil, tescilli bir yahudi dönmesiyle evlendirmiştir: Ercan Caymaz.

Ercan Caymaz’ın annesi Sevim Caymaz’ın (Sabetaylar tarafından kızlara isim konarken, yine Sabetay Sevi’nin anısına, ‘Sevi, Sevgi, Sevim, Sevin’ isimleri tercih edilir.) Dedesi Yahudi MERKADO, Nenesi Yahudi bir kız olan ESTER’dir.

Mehmet Yaşar Büyükanıt’ın dünürünün annesi SARA ÖZCANDAN’ın Yahudi olduğu açık bir şekilde İstanbul Beşiktaş Ortaköy mah. nüfusunda 27304954150 TC kimlik nosu ile kayıtlıdır. Ancak yahudi olduğunun izini kaybettirmek için nüfusunu İstanbul Üsküdar Tabaklar Mahallesine 31504865642 TC nosu ile aldırmıştır. Nüfus kütüğü değişikliği ile izini kaybettirmeye çalışırken Sara olan ismini Melahat; Yahudi olan dinini de İslama çevirtmiştir. Nüfus kütüğünü değiştirmek ile kalmamış İstanbul Üsküdar Tabaklar nüfusundaki 1.cilt 34. sayfayı yırttırarak geride aklınca delil bırakmamaya çalışmıştır.

Damat Ercan Caymaz’ın ağabeyi Erhan Caymaz da, Sabetayların okulu olan Şişli Feyziye Mektepleri Vakfı Özel Işık Lisesi 1985 mezunudur.

Yahudi dönmesi Sabetay Mehmet Yaşar Büyükanıt’ın yakın akrabalarına bir göz atalım:

Annesinin Babası: Mehmet Yaşar
Babasının Babası: Mehmet Kamil
Babası: Mehmet Sırrı
Üvey Abisi: Mehmet Kamil
Üvey Kardeşi: Mehmet Erkan
Dayısı: Mehmet Bahaettin
Dünürü: Mehmet Selim (aslen Yunanistan’a yerleşen İspanya Yahudilerinden Salamon-Süleyman’ın oğlu)

Sabetay Mehmet Yaşar Büyükanıt’ın annesi Fikriye Hanım, Ürdün’ün güneyinde, İsrail sınırında bulunan MAAN şehrinde doğmuştur. İsrailliler, Maan’ın kendi toprakları olduğunu iddia etmektedirler.

Bir de Büyükanıt Paşa’nın akrabalarına ait ve Sabetayların sıkça kullandığı soyadlara bakalım:
Büyükanıt
Sütemen
Ercimen
Hürman
Talaman
Yanç
Bengü
Eryaşar

Yukarıda ismi geçen kişilerin TC kimlik numaraları:

Kendisi:
MEHMET YAŞAR BÜYÜKANIT
TC kimlik numarası: 26021184734

Babası:
MEHMET SIRRI BÜYÜKANIT
TC kimlik numarası: 35353699878 ve TC kimlik numarası: 26027184516
Soy ağacının izini kaybettirmek için kütük değiştirmiş. Kütük, Kocaeli’nden yanı başındaki İstanbul’a aldırılmış.

Annesi:
FİKRİYE BÜYÜKANIT (ERYAŞAR)
TC kimlik numarası: 35338700346 ve TC kimlik numarası: 34099741254

Annesinin Babası:
MEHMET YAŞAR ERYAŞAR
TC kimlik numarası: 34105741094

Babasının Babası:
MEHMET KAMİL BÜYÜKANIT
TC kimlik numarası: Kütükte kaydı gizlenmiş

Üvey Ağabeyi : (Babası: Mehmet Sırrı – Annesi: Hatice Şevket)
MEHMET KAMİL BÜYÜKANIT
TC kimlik numarası: 35341700272

Üvey Kardeşi: (Babası: Mehmet Sırrı – Annesi: Emine Sühendan)
MEHMET ERKAN BÜYÜKANIT
TC kimlik numarası: 45955331588 ve TC kimlik numarası: 35323700856

Eşi:
BİLGE FİLİZ BÜYÜKANIT
Kızlık soyadı: Bengü, TC kimlik numarası: 35314701138

Kızı:
FİKRİYE BENGÜ BÜYÜKANIT
TC kimlik numarası: 39466547712

Dayısı:
MEHMET BAHAETTİN ERYAŞAR
TC kimlik numarası: 34090741536

Dünürleri:
MEHMET SELİM CAYMAZ
TC kimlik numarası: 39481547292

SEVİM CAYMAZ
TC kimlik numarası: 39478547366

Damadı:
ERCAN CAYMAZ
TC kimlik numarası: 39472547584

Dünürün Annesi:
MELAHAT ÖZCANDAN (ASIL İSMİ: SARA ÖZCANDAN)
TC kimlik numarası: 31504865642, Asıl TC kimlik numarası ise: 27304954150
MERKADE-ESTER KIZI 1321 (RUMİ) YILI İSTANBUL DOĞUMLU.

tewderi
13-04-2007, 10:43
Sevgili Sargon sizlerin beni kınaması neticesinde düştüğüm hatayı fark etim ve böyle bir söz söylediğim içinde üzüldüm . ..

Çünkü Yahudiside ermeniside hepsi birer insan İnancı okadar da önemli değil...

Yeryüzünde hic bir insan toplulugu, biribirinden daha asagi, daha önce ve daha antik degildir. Tümü de insanin dogaya yüksek uyumunu geleneksellesmis kültürel yasamin binlerce yillik ürnünü temsil eder." Gordon Schild

13-04-2007, 10:56
Sargon,

Ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum ama Büyükanıt'ın şeceresinin sonucunda Sabetay olmasın Türkiye'nin üniter devlet sisteminin bütün halkı ne kadar güzel sardığının bir göstergesi olmuş. Bunun gibi eskiden azınlık sayılan pek çok ünlü insanımız vardır. Önemli olan da zaten ayrımcılık yapmadan bir arada yaşamaktır.

AYATA
13-04-2007, 11:38
sargon hangi anlayışmış uygun olan?...Buradaki iddialar benim değil bir. ikincisi ise burada tüm kürtlerden değil sadece bir aşiretten barzan aşiretinden bahsediliyor iki..Sorun insanların aslı değil sorun aslını saklamaları...Asılları ortaya çıkınca ikinci sınıf insanmı olacaklar, bence hayır, Tüm insanlar eşittir düşüncesindeyim ama bazılarının aklında ve ideallerinde diğer insanların zararına bir takım fikirlerde vardır. esela siyonist düşüncede olan bir yahudi ile Alians israilit düşüncesindeki bir yahudiyide aynı kefeye koymam...Sen kuyunu kazanları seyredebilirsin ben seyretmem...

pante
13-04-2007, 11:51
BOP planı içinde Kuzey Irak'ta Yahudi Kürt devleti kurulması amacı bana inanılmaz gelmişti ve bunu bir komplo teorisi olarak görmüştüm.
Fakat bölgeye 200.000 Yahudi'nin yerleştirilmesi, Barzani hakkındaki iddialar ve bugünlerde Kürtler içerisinde din tartışmasının başlatılması, Zerdüşt dinine dönüş konularının açılması sanki bu planı doğruluyor gibi. Bakalım zaman ne gösterecek...

tewderi
13-04-2007, 11:59
BOP planı içinde Kuzey Irak'ta Yahudi Kürt devleti kurulması amacı bana inanılmaz gelmişti ve bunu bir komplo teorisi olarak görmüştüm.
Fakat bölgeye 200.000 Yahudi'nin yerleştirilmesi, Barzani hakkındaki iddialar ve bugünlerde Kürtler içerisinde din tartışmasının başlatılması, Zerdüşt dinine dönüş konularının açılması sanki bu planı doğruluyor gibi. Bakalım zaman ne gösterecek...

Sevgili Pante,,

Oraya geri dönen Yahudiler Kürt değil Sadam Döneminde araplaştırma çalışmalarının neticisesinde israile yerleşen Yahudilerdir

Aynı şekilde Asuri ve keldanilerde geri dönmeye başlamıştır. Â*

13-04-2007, 13:05
Ayrıca bölgede yahudilerin çok miktarda arsa, tarla aldıkları da söyleniyordu. Bir de Sınırlardan mayın tarama işini İsrail firmasına ihale ettiler galiba. Hem de ikinci defa, sessiz sedasız. İlk defa bu farkedildi ve ayyuka çıktı. İhale iptal oldu. Sonra (15 gün falan önce) yeniden ihale ettiler. Birinci seferdeki ihale şartları hala sürmüşse mayınlar çıkartıldıktan sonra da çok uzun süre (40 - 50 sene) o topraklar firmanın yetki ve sahipliğinde kalacak ve firma o topraklarda istediğini yapabilecek. Toprak senelerdir ekilmediği için çok mümbit olacağı söyleniyordu. Bahsedilen alan az buz değil yer yer eni 2 km (tam biemiyeceğim) olan bir şerit. O zaman ki hesaplara göre bu alan Kıbrıs yüzölçümünü geçiyordu (Bayağı uzun bir şerit). Bütün bunları birleşti,rince insanın aklına çok değişik şeyler geliyor. Bu bölgede ikinci bir İsrail oluşturmak (İran'a yakın) Hem İsrail'in hem Amerka'nın işine gelmez mi?

tewderi
13-04-2007, 13:12
İSrailin bağımsızlığını ilk Tanıyan Müslüman devlete sormak lazım acaba israil irana yakınveaya uzak olmasını ..

sargon
13-04-2007, 14:27
Bence Israil'in de Amerika'nin da boyle bir plani pekala olabilir. ABD'nin Ortadogu'da birinci muttefiki Israil ikinci muttefiki ise Turkiye idi. Ancak Turkiye bir Ortadogu ulkesinden cok bir Avrupa ulkesi sayilir artik. Hem bu yuzden hem de Turkiye'deki uniter anlayistan dolayi (federasyon turu anlayislara kapalilik, Kurt ve Arap karsitligi, milliyetcilik vb.) Turkiye'nin Ortadogu'ya hamilik falan yapmasi beklenemez. ABD Turkiye'nin muttefikligini kaybetmek istemez, ama Turkiye'nin Kurt karsiti hezeyanlari yuzunden de Ortadogu egemenliginden vazgececek degil.

Aslinda ABD'nin daha onceki en guclu muttefiki Iran'di. Islam devrimi ile bu muttefigini kaybetti. Kurtlerin yasadigi topraklar ise yuz yildir Suriye, Turkiye, Iran ve Irak arasinda bolusulmustu. Buna ses cikarmiyordu ABD. Iran varken, Turkiye varken, Israil varken onemli degildi. Cikarina dokunmadigi surece neden ses cikarsin? Israil de Ortadogu'da bir muttefike ihtiyac duyuyor. Turkiye ile butun dost gecinmek istemesine karsin Turkiye'de guclu bir anti-Israil politik guc var. Yine de Turkiye ile birlikte bir tur Kurt hamiligine girerdi ama Turk yonetimleri bu tur birseyin adini bile duymaya tahammul edmiyorlar. Kurt kim devlet kurmak kim. Israil, Kurt'lere yatirim yapmayi surdurecektir dogal olarak. Israil butun milliyetciligine, irkciligina ragmen, koca bir Arap denizinde Turkiye gibi davranip da, bize bizden baska dost yoktur, herkes dusmanimizdir diyecek kadar saf degildir. Elbette Kurt'leri safina cekmeye calisacaktir.

Bu tabloyu degistirmek ve bagimsiz bir Kurt devleti kurmak ABD acisindan artik bence gerekli gibi birsey. Turkiye Kurtlerle birlikte hareket etmeye yanasmadigina ve bu planlara gobekten karsi olduguna gore, Kuzey Irak'ta bagimsiz bir devlet kurulmasini isteyecektir. Bu Israil icin de gerekli gorunuyor. Bagimsiz Kurt devleti asil olarak Turkiye'ye degil Iran'a yonelik dusunuluyor aslinda. Iran'da bilindigi gibi Azeri ve Kurt azinliklari vardir ve her iki grup da Iran egemenligine karsi uzun yillar mucadele etmistir. Iran'daki dengeler bozulursa Iran Kurdistan'inin Irak'ta kurulmus Kurdistan'a katilmasini isteyebilir. Azeriler icin de bir planlari olsa gerek. Acaba nedir, nedir? *:D

ozgur_beyin
13-04-2007, 15:18
bence, bu sitede , başka sitelerde ,ülkemizde ,dünyada , iyi'' DÖL''leri *ve iyi ırkları, tesbit! edip ,ona göre konuşmalıyız. herkes kimin ''DÖL''ü olduğunu bilsin! ona göre konuşsun.
* * yok sabetaycı, yok kalaycı, yok manitacı, yok kumbaracı ,yok makarnacı ,yok lolitacı, yok kukuletacı.
* * kim doğmadan önce ne olacağına karar verebiliyor ki ,son sistem *''ETİKETÇİLER'' çalışmaya başlıyorlar ve dile-
diklerine ürettiği etiketleri yapıştırıyorlar.bu tür karalamlar bu günün ''AYDIN'' *insanına yakışırmı?
* * kökeni şu, iyidir .kökeni bu, kötüdür. böyle bir tanımlama yapılabilirmi.
* * neyinizi överseniz övün, veya yerin. kökeniniz tek hücreli bir canlı veya adem değil mi? kimi seçerseniz seçin
herkes aynı kökenden değil mi? *sınıflama ne boka yarar, o zaman.