PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yoruklerin su savaşı

Neva
17-05-2016, 03:36
Anadolu'da binlerce yıllık geleneği olan göçebe hayvancılığı sürdüren son topluluk olan Sarıkeçili Yörükleri'nin Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesindeki göç etkinliğinde belediye personeli terör estirdi.
Yaylada hayvanlarıyla birlikte susuz kalan Sarıkeçililer, göç etkinliğinin yapıldığı çadırda su sorununu dile getirince Kazımkarabekir Belediye Başkanı Ali İhsan Alanlı, "Burada su sorunu yoktur, siyaset yapmayın" diye konuşmacılara tepki gösterdi. Şenlik için getirilen su tankeri götürüldü, çadırlar yıkıldı. Gergin bekleyişle geçen gecenin ardından konukları yolcu etmek için dağ yolundan otomobiliyle ilçeye götüren Sarıkeçili Oğuzhan Savran ve arkadaşları, Kazımkarabekir Belediyesi personeli olduğu belirtilen kişiler tarafından yolları kesilerek darp edildiler.
Kış aylarını Mersin sahillerinde, yaz aylarını ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, Anadolu'nun göçebe yaşamı sürdüren son Yörük topluluğu. Ancak modern yaşamın getirdiği zorlukların yanında bürokratik ve sosyal baskılar yaklaşık 200 aileden oluşan Sarıkeçili göçerlerin yaşam alanlarını her geçen gün biraz daha daraltıyor.

Doğayla iç içe bir yaşam süren Sarıkeçililer, bir yandan da iklim değişikliğinin getirdiği su sorunuyla karşı karşıya kaldılar.
Geleneksel göç kültürünü paylaşmak ve sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bu yıl 11. gerçekleştirdikleri "11. Sarıkeçililer Geleneksel Göç Kervanı" etkinliği, topluluğun yazı geçirdiği Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesi sınırlarındaki Hacıbaba Dağı eteklerindeki Çoka Çeşmesi Mevkii'nde gerçekleştirildi. Etkinliğe, İstanbul, İzmir, Antalya ve yurdun çeşitli kentlerinden gelen konukların dışında Karaman ve Kazımkarabekir civarından yüzlerce konuk katıldı.
Ancak masallarla ve türkülerle süren Sarıkeçililerin göç etkinliğinde, Yörük çadırında başlayan ve Sarıkeçililerin gözünden iklim değişikliği ve su sorununu anlatan "İklim Değişikliği ve Pastoral Göçebelik" konulu panele gelindiğinde bir anda ortalık karıştı.
'SİYASET YAPMAYIN'
İddialara göre panel sırasında Sarıkeçililerin çadırında bulunan Kazımkarabekir Belediye Başkanı Ali İhsan Alanlı, "Burada su sorunu yoktur, siyaset yapmayın!" diyerek konuşmacılara tepki gösterdi ve çadırı terk etti. Ardından etkinlik için belediye tarafından alana getirilen du tankeriyle, Karaman Valiliği'ne ait jeneratör belediye personeli tarafından götürülmek istendi. Bu sırada konuklardan biri götürülen su tankerinin ardından yaşananları protesto etmek amacıyla ibrikle su döktü. Bu harekete sinirlenen Kazımkarabekir Belediye Başkanı ise su döken konuklardan Göktürk Şahin'e tepki gösterince belediye personelinin Şahin'in üzerine yürüdüğü öne sürüldü.
'SU YOK' DEMEK DEVLET BÜYÜKLERİNE HAKARET
Yayladaki Sarıkeçili obasında yaşanan gerilimli saatlerin ardından ise Yörükler geceyi jandarma karakolunda ifade vererek geçirdi. "Yaylada su yok" denildiği için "devlet büyüklerine hakaret ettikleri" suçlamasıyla haklarında şikayette bulunulan Yörükler ve kimi konuşmacılar, Kazım Karabekir ilçesine götürülerek jandarma tarafından ifadeleri alındı.

http://haber.sol.org.tr/toplum/suyumuz-yok-dediler-devlet-buyuklerine-hakaretten-ifade-verdiler-156107

spartacus
17-05-2016, 12:50
:)
Su yok demek devlet büyüklerine hakaret...

Su yok demek Zeus'a hakaret...

Su yok demek hazretlerine hakaret.

Su yok demek yüce kişilere hakaret...

Devletine de, büyüklerine de(cüceler) tüküreyim...

Suyun önünde eğilirim, devletin önünde asla, ben devleti bana eğilsin ve hizmet etsin diye kurdum, bir araç ister biner, ister inerim, gün olur mikrop yuvası haline gelen o aracı da, mikropları da dikerim, bünye benim değil mi, tedavi de ederim...

* Konuşan tekil insan-lık-dır(şahsen ben değilim)

Belediye başkanı Sarıkeçili göç şenliğini basıp çadırları yıktı

http://www.birgun.net/haber-detay/belediye-baskani-sarikecili-goc-senligini-basip-cadirlari-yikti-112516.html

Sorunun yüzyıllardır bölgede akan suyun kullanılmasına izin verilmemesi ve suyun maden ocağına aktarılmasından kaynaklandığını dile getiren Savran, şunları söyledi...

Neva
17-05-2016, 12:54
Toma gelmeyisine(!) sasirdim dogrusu.