Orijinalini görmek için tıklayınız : İlber Ortaylı'nın vukuatları lâzım...
Prof. Dr. İlber Ortaylı, facebook'da başımın belâsı. Ne zaman "Türkler Kılıç Zoruyla İslam Olmuştur" serimden paylaşım yapsam, İlber'in bunu yalanlayan bir videosunu atıyor Müslümanlar yorum olarak, kafa karıştırmak için.
https://www.youtube.com/watch?v=S0BnK1g1AaE
Bana göre İlber Ortaylı ciddiye alınacak bir tarihçi değil, zira ATATÜRK'ün daha Nutuk'un ilk sayfasında "soysuzlaşmış yaratık" olarak tanımladığı Vahdettin için, "Vahdettin'e hain denemez" diyecek kadar kendinden geçmiş bir Osmanlı (ve dolayısıyla İslam) hayranıdır:
http://www.takvim.com.tr/yazi_dizisi/2012/11/18/vahdettin-hain-miydi
Bana, onun vukuatları lâzım, yukarıda Vahdettin için söyledikleri gibi, o tarzda - ki elim güçlensin Müslümanlar'ın şu yalanlarla dolu videosuna karşı.
Bilen arkadaşlar varsa ve yazarsa çok sevinirim.
Selamlar...
Yıldıztozu
20-05-2016, 16:51
Müslümanlar her şeyi kendi lehlerine kullanmak isteyeceklerdir. Burada İlber Ortaylı'yı eleştirmem ben.
Ortaylı burada türklerin üç günde müslüman olmadıklarını, bunun bir süreç olduğunu vurgulamaya çalışmış herhalde.
Işid tarzı cihat anlayışıyla katliamlar da vardı muhakkak, ama bu katliamlarla türkler bir anda kitlesel bir şekilde hemen islamiyeti seçmediler. Süreç gerekti. (ilber ortaylı bunu demek istemiştir diye düşünüyorum)
İlber Ortaylı arap kültürünü de eleştirir. Mesela şu sözünde: ''Kadın dövmek maalesef Türklerin Arap kültürü ile tanışmasından sonra başlamış bir olaydır. Türk kültüründe, örfünde kadın her zaman el üstünde tutulur. Cengiz Han'ın eşi için söylediği "Ben sizin Han'ınızım. Bu da benim Han'ım" sözüyle dilimize yerleşen "hanım" (Han'ım) kelimesi bile bunu gösterir. Kadın evin hanıdır.''
Yani kadın dövme olayının, araplarla ve islamiyetle bağlantılı olduğunu söyler
Corpse Bride
20-05-2016, 16:52
bir tek ilber oltaylı demiyorki kazım karabekirin hatıratında da vahdettin hain değildir. hatta bilal şimşirin "ingiliz gizli belgeleri atatürk "gitmesi için vahdettin tarafından ona verilen paradan bahseder. atatürk iyi bir poltikacıdır.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, facebook'da başımın belâsı. Ne zaman "Türkler Kılıç Zoruyla İslam Olmuştur" serimden paylaşım yapsam, İlber'in bunu yalanlayan bir videosunu atıyor Müslümanlar yorum olarak, kafa karıştırmak için.
Sevgili Barlas;
Bu tip musluman arkadaslara Emevi saltanatinin icraatlerini anlatan videolarla cevap verebilirsin, bakalim kapsul gibi alip kabul edebilecekler mi!!? Edemekleri icin zaten bu sekilde videolarla cevap veriyorlardir.
Turkler kilic zoruyla gecmislerdir kabul ama tarihsel olarak bu, o donemki genel, yekten tum Turkleri kapsamaz. Ortayli cok da yanlis seyler soylememis. Zira Kuteybe'nin kim oldugu ne oldugu vs. tarihsel olarak biliniyor. Bu konudaki Bardakci'nin yorumu sanirim tum Turk'leri kapsayici sekilde, ama genel tum Turkler'i kapsamaz.
---------------------------------------
Firdevsi;
“Deve sütü içmek ve çekirge yemekten Arap işi o dereceye götürdü ki, kisraların yani İran hükümdarlarının tacını ister. Tüh sana feleğin çarkı.”
----/-----
TESEV’in iki araştırması, Ortadoğu’da Araplar arasında Türk algısı üzerinde duruyor. Muhtemelen örneklemin yani seçilen denek kitlenin sayı ve coğrafya itibarıyla böyle dar değil, daha geniş olması gerekirdi. Ama rakamlardan ortaya çıkan profil gösteriyor ki algılama ve oylamalarda kesin hatlar yok.
Arap dünyası çok geniş bir alanı kapsar. Arap ülkelerinin her birinden “bilad” diye bahsedilir. Bugün “Vatan’ül Arab” Hint Okyanusu ile Atlas Okyanusu (http://www.milliyet.com.tr/atlas-okyanusu/) arasındaki geniş bir dünya. Suriye ve Lübnan’dakiler de hatta Çad ve Moritanya’da Sami Araplıkla ilgisi olmayan ırklara mensup insanlar da umumen Arapça konuşuyor. Bu geniş dünyada Türkler hakkındaki kanaatler ve efsaneler birbirinden o kadar farklıdır ki Araplardaki Türk düşüncesi ve Türk algılamasını tarif hiç kolay değildir.
Bu öyle bir hassas konudur ki söylenenler yanlış anlaşılır, hayatımda çok tatsız örnekler gördüm. Örnekler tutmaz, düşünmeden söylenilen sözler hiç beklenmedik tepkileri çeker. Arap-Türk muhabbet veya münafereti; sıradan halkı ve politikacıları bırakın, uzman tarihçiler coğrafyacılar ve din bilginleri arasında bile halen çok sıcak tartışılan, tatsız ama bir nevi düşünsel afyondur.
------
http://www.milliyet.com.tr/turk-arap-iliskisi-bir-dusunsel-afyon-dur/ilber-ortayli/pazar/yazardetay/20.06.2010/1252951/default.htm
Sunu iyi ayirmak gerekiyor gercekten tarihe iliskin (I.O;nin dikkat cektigi), dunya uzerinde misal Arapca, Fransizca, Italyanca, Turkce, Almanca vs.vs. cesitli dilleri konusan tum ulkeler veya topluluklar bildigimiz anlamda ismi gecen etnige sahip degildir veya iste ayni gelenegi, gorenegi vs. paylasmadigi gibi..
Vahdettin'e gelince, o kismi tam olarak anlayabilmek icin(kimi kesim haindi der, kimisi hain degildi der), biraz karisik gibi durur. Yusuf Izzeddin olu bulunmasaydi, belki Vahdettin hic veliaht olmayacakti. Yusuf Izzettin ne kadar Enver ile karsitsa fikir babinda belgelere iliskin, Vahdettin de ittihatcilarla oyle fikren karsidir tarihsel olarak.
Bakma bugun geride kalan ve yasayan sultanlar vs.ler Mustafa Kemal'e gorunurde soz soyletmezler o doneme iliskin, Osmanli subayi olmasi sebebiyle. Ama Yusuf Izzeddin bahsini de pek acmazlar.
Ortayli da Bebek-Aksaray arasi padisah(!) diyerek izah eder anlayana. Kaldi ki zaten Osmanli hanedanina iliskin de degisen sureclerde verem ve gut hastaligina bagli belli hastaliklar bilinen bir durumdur. Vahdettin de bundan nasibini almis biridir, yasadigi surecte.
2scOwvDhRTk
Veya;
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/39115/Hanedan__istanbul_un_yarisini_istiyor_.html
Bu da cerezlik olsun ;
FX09Py7HRjs
Yani Ilber Ortayli da en az digerleri kadar tarihe vakiftir, digerleri gibi bazen o da sacmalar dogaldir, ama soylemlerini dikkatli dinlersen neyin ne oldugunu anlayabilirsin.
Sevgili Neva, her zamanki gibi döktürmüşsünüz, çok çok teşekkür ediyorum alâkanıza.
"Emevi saltanatinin icraatlerini anlatan videolar", bunları arayıp bulmaya çalışacağım ilk iş. Umarım Youtube'da vardır...
Tekrar teşekkürler, selamlar...
Dialectics
21-05-2016, 21:44
Türkler canı gönülden geçmiş olsalardı bu dine o zaman Islamın Allahtan oldugu daha mı bir haklilandirilmis olacakti?
Yahu kilicla islamlastigimizi anlattigimda bana, "o zaman iyi ki kilictan gecirmisler, sayelerinde simdi cennete gidecegiz" diyen var. Iman her delikten kendine yol bulur...
Yahu kilicla islamlastigimizi anlattigimda bana, "o zaman iyi ki kilictan gecirmisler, sayelerinde simdi cennete gidecegiz" diyen var. Iman her delikten kendine yol bulur...
:thumb:
Türkler canı gönülden geçmiş olsalardı bu dine o zaman Islamın Allahtan oldugu daha mı bir haklilandirilmis olacakti?
Var tabi ki oyle diyenler, zaten cani gonulden (!) gecmis olsalardi, eski dinlerini ve o dine ait ogeleri tamamen birakirlardi, oysa birakmamislar. Bu tip sozler daha cok sonradan islama gecmis belli kesimler tarafindan dillendiriliyor Turkiye'de, oysa gercek mensuplara "kandil" deseniz, ya da iste ne bileyim bilmemkacbin salavat kampanyasiyla peygamberin dogumunu vs. kutluyoruz deseniz ornegin, donup bon bon bakarlar, o ne ki diye!? Kimileri Kuteybe'yi tarihteki gazileri olarak anlatiyorlar.
Hoca doğru söylüyor..
İlber hoca çok değerli bir tarihçi, entellektüel - kendisine saygım büyüktür..
Türklerin islamlaşması sadece savaşlar vs ile açıklanamayacak uzun ve ayrı etkenlerin olduğu bir süreç ki arapların katliamları, onlarla yapılan savaşlar vs ortada-ve tabii ki bunlarında küçümsenmeyecek bir oran da etkisi vardır..
Yahu türkler kılıç zoruyla müslümanlaştıysa koyarsınız verileri ortaya susturursunuz müslümanları, ilberin vukuatları lazım nedir, ne fark kalıyor savaştığınız zihniyetten, bana hiç etik gelmedi, gerçekten anlamadım..
Müslüman araplar türkleri katletti veya türklerin müslüman olmasında savaşların rolü şeklinde bir takım paylaşımlar daha objektif, gerçekci olabilir..
Saygılae
Bir de şu var; size karşı ilber hocanın videosunu koyan embesiller bu postu görüp bir ilişki kurarlarsa falan ne olacak merak ediyorum açıkcası:)
Bir de şu var; size karşı ilber hocanın videosunu koyan embesiller bu postu görüp bir ilişki kurarlarsa falan ne olacak merak ediyorum açıkcası:)
Görsünler sn. turin, zaten gördüklerine de %90 eminim; çünkü bu adamlar "her yerdeler." Yani sağlam bir ekip kurmuşlar, çünkü finansman var -bizlerde olmayan şey- , ve bunlar ciddi mânâda "baş belası."
Kendilerine gelince, ensestlik konusunda anlattığım gibi, ensesti doğal karşılayan tanınmış bir ateisti alıp, o beyanatını caps yapıp, başına yazdıkları yazıyla sanki bütün ateistler, sanki hepimiz ensest yapıyormuşuz gibi bir hava yaratıyorlar, tek bir örnek.
Yani yaptıkları, yazdıkları yalanları görseniz "pes artık" dersiniz, ama asla vazgeçmiyorlar yalan propagandadan.
Buna bir "savaş" diyorum ben: Siber-Savaş. O yüzden elimin güçlenmesi lâzım bunların saçma sapan-yalan yanlış tezlerine karşı.
Bırakın okusunlar, daha da ifrit olsunlar bana :)
Görsünler sn. turin, zaten gördüklerine de %90 eminim; çünkü bu adamlar "her yerdeler." Yani sağlam bir ekip kurmuşlar, çünkü finansman var -bizlerde olmayan şey- , ve bunlar ciddi mânâda "baş belası."
Kendilerine gelince, ensestlik konusunda anlattığım gibi, ensesti doğal karşılayan tanınmış bir ateisti alıp, o beyanatını caps yapıp, başına yazdıkları yazıyla sanki bütün ateistler, sanki hepimiz ensest yapıyormuşuz gibi bir hava yaratıyorlar, tek bir örnek.
Yani yaptıkları, yazdıkları yalanları görseniz "pes artık" dersiniz, ama asla vazgeçmiyorlar yalan propagandadan.
Buna bir "savaş" diyorum ben: Siber-Savaş. O yüzden elimin güçlenmesi lâzım bunların saçma sapan-yalan yanlış tezlerine karşı.
Bırakın okusunlar, daha da ifrit olsunlar bana :)
Sanırım buldum sizin sayfayı, zaten takipteymişim, valla çok küfür yiyosun:) kolay gelsin hocam, zor iş;)
Vahdettin hain değildir, ne yaptıysa ingiliz baskısıyla yapmıştır,Mustafa kemali de samsuna ingilizlerin isteğiyle göndermiştir,başıbozuk çeteleri kontrol altına almak için ama aslında kurtuluş hareketini başlatacağını vahdettin de biliyordu,sonra zaten el altından yardım gondermiştir kurtuluş hareketine.
Sanırım buldum sizin sayfayı, zaten takipteymişim, valla çok küfür yiyosun kolay gelsin hocam, zor iş
Aynen sn. Turin de, bulabildiğimiz tüm çelişkileri-çarpıklıkları vs. bol bol ortaya dökmekten başka bir çaremiz, silahımız yok maalesef.