PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kütle ve ağırlık ne ifade eder?

xcan
19-09-2016, 18:51
Kütle ve ağırlık ne ifade eder?
Çok çabaladığım halde bu konuyu kavrayamadım.
Şayet bu konuya hakim bir arkadaş bunu kısave öz,örnekli açıklarsa sevinirim.
Başka birkaç sorumda olacak süreç içinde.
Biraz eyin jimnastiği olur beki.

pianola
19-09-2016, 19:00
Kutle bir formun madde miktari sevgini xcan, olcusu agirlik birimi.

Agirlik ise o forma etki eden cekim kuvveti ile formun kutlesi arasindaki temas.

Ornegin bir cismin kutle birimi dunyada 45 kg ise, marsta 17 kg, agirlik kisaca cekim kuvvetinin farki, yani kutle degismedigi halde agirlik degisiyor.

xcan
19-09-2016, 19:08
Kutle bir formun madde miktari sevgini xcan, olcusu agirlik birimi.

Agirlik ise o forma etki eden cekim kuvveti ile formun kutlesi arasindaki temas.

Ornegin bir cismin kutle birimi dunyada 45 kg ise, marsta 17 kg, agirlik kisaca cekim kuvvetinin farki, yani kutle degismedigi halde agirlik degisiyor.

İlgine teşekkür ederim.
Örneğe ilişkin olarak;
kutle birimi dunyada 45 kg ise, marsta 17 kg
agirlik birimide dunyada 45 kg ise, marsta 17 kg olmazmı?

pianola
19-09-2016, 19:13
Kutle birimi = agirlik. 1 gram veya 1 kg uzerinden bildigin metrik sistem (mg, cg, dg, g, kg..)

xcan
19-09-2016, 19:22
İkisininde birimi kg.
Bir cisme etki eden yerçekimini ölçtüğümüzde ağırlığını ölçüyoruz zihnimi karıştıran tamda bu.
Ağırlığını ölçtüğümüzsey aynı zamanda o cismin neden kütlesi değil.
Kütle birimi'de kg ise fark nerede?

pianola
19-09-2016, 19:30
Yer cekimi genelde 1 metrede saniyenin karesine dusen hizlanma uzerinden (m/s2) hesaplaniyor. Agirlik denilen zaten kutlenin bir fonksiyonu, dolayisiyla bir cismin herhangi bir cekim kuvvetinden etkilenmedigi surece agirligi yok, yani bos uzayda bir kutle (madde miktari) sabit oldugu halde agirlik 0.0 kg olur.

bilgivehis
19-09-2016, 19:35
Bu sorunun cevabı bir başka sorudan yola çıkılarak da verilebilir.

Bir kilo pamuk mu, bir kilo demir mi, ağır?

İkisi aynı ağırlıkta olsa da ebat farkı var.
Biri örneğin bir avuç kadar iken, diğeri bir kova büyüklüğünde.
Yerçekiminde ise tersi durum sözkonusudur.
Bir avuç olan daha hızlı düşerken, bir kova büyüklüğünde olan daha yavaş yere düşer.

Aynı olayı farklı biçimde değerlendirecek olursak, kütlesi yani ebatı küçük olan kaş, göz baş yarar ama çok tesirli olsa da atmasiyon ustaları onu tercih etmez.
Onun yerine ebatı geniş olan indirdiği darbeyi hissettirmeden kaş, göz, baş yaran kütleyi tercih ederler, örnegin muhammedin yaptığı gibi...

pianola
19-09-2016, 19:51
Vakumlu/izole ortamda ikisi de ayni gelir (1 kg demir/1 kg pamuk), ama herhangi bir yerde atmosfer basinci daha yogun elementlere daha az kaldirma kuvveti uyguluyor. Yani arada mutlaka bir kac mg'lik fark olur, ve demir daha agir gelir. Ama bu yer cekimi kuvvetiyle ilgili bir sey degil tabi ki.

spartacus
19-09-2016, 20:08
Kütle madde miktarı, bunu birim ölçüsünde ifade edebilmek için referans gerekir. Bu yerçekimi alınmış...

Kısaca birisi bir miktar, diğeri ise miktarı ölçmenin kestirme yolu, elbette ölçüm yapılan yere göre değişir.

Buradan da matematiğin kesin-mutlak dünyasının gerçekte geçerli olmayacağı, pratikle bağdaşmayacağı ve öznelliğine ulaşılabilir.

Örneğin bazı birim hesaplarıda ışığın hızı ile yapılır, lakin ışığın hızı sabit değildir, hesaplarda sabit varsayılır, boluk esas alınır ama ışığın geçtiği satıh boş değildir, soğrulur ve yavaşlar. Ölçme işi için referans almak şarttır, referanslarda sabit kabul edilir, gerçekte ise görecelidir, bu bağlamda bilimsel gözlemler ve deneylerde öncelikle üstüne bastıra, bastıra, gözlemin-deneyin nerede, hangi koşulda, ne ebadlarda, nelere dair, hangi ortam da(örneğin atmosferik basınç) vb yapıldığı belirtilir.

Kısaca ölçme birimi ile(ancak belirli bir koşul ve dış referansla) ölçülenin kendisi aynı şey değildir, o nedenle de aynı anlam olarak alınmazlar ama çağrışım ifadesi olarak kullanılabilirler. Ölçü işi en azından 1 dış referans gerektirir, böylece gerçek değişen ortama tabidir.

Bu halde dünya da 60 kilo gelen birisi Ay yüzeyinde daha hafif gelecektir, bu durumda ölçme işinin Dünya değerinde yapılabilmesi için, Dünya ile Ay arasındaki çekim farkı hesaplanıp, çıkan sonuca eklenecek.

Özne olarak bizlerin kavramları, belirli referansa, dış referanslara ve kendimize göredir. Büyük, küçük gibi, kime, neye göre? Gözlemlenen alanda, ortalama bir büyüklük ifade edilse idi, bna göre insan mikroskobik olurdu.. ölçme işi özeldir, genel ise(örn:uzay) ölçülemez, ölçü birimlerine vurulamaz, ancak belirli bir satıhta, belirli iç-dış referanslarla, göreceli, her daim sapmalı-toleranslı sonuçlar elde edilir.

xcan
19-09-2016, 20:48
Bu sorunun cevabı bir başka sorudan yola çıkılarak da verilebilir.

Bir kilo pamuk mu, bir kilo demir mi, ağır?

İkisi aynı ağırlıkta olsa da ebat farkı var.
Biri örneğin bir avuç kadar iken, diğeri bir kova büyüklüğünde.
Yerçekiminde ise tersi durum sözkonusudur.
Bir avuç olan daha hızlı düşerken, bir kova büyüklüğünde olan daha yavaş yere düşer.

Aynı olayı farklı biçimde değerlendirecek olursak, kütlesi yani ebatı küçük olan kaş, göz baş yarar ama çok tesirli olsa da atmasiyon ustaları onu tercih etmez.
Onun yerine ebatı geniş olan indirdiği darbeyi hissettirmeden kaş, göz, baş yaran kütleyi tercih ederler, örnegin muhammedin yaptığı gibi...

Yanlış bilgi,ikiside aynı anda düşer.
1971'de, Apollo 15'in komutanı Dave Scott tarafından gerçekleştirildi. Scott bir çekiçle kuş tüyünü aynı anda bıraktı. Ay'ın havasız ortamında, iki cisim de aynı anda hızla yere düştüler.

bilgivehis
19-09-2016, 20:56
Yanlış bilgi,ikiside aynı anda düşer.
1971'de, Apollo 15'in komutanı Dave Scott tarafından gerçekleştirildi. Scott bir çekiçle kuş tüyünü aynı anda bıraktı. Ay'ın havasız ortamında, iki cisim de aynı anda hızla yere düştüler.

Kendim zamanında bizzat denemiştim, demir daha çabuk yere düştü.
Bir kilo ile bir kilo balonu damdan bırakarak bu deneyi yapmıştım...

xcan
19-09-2016, 21:05
Kütle madde miktarı evet.
Ağırlık ise o maddeye etkiyen kuvvet ,buda doğru sorun yok.
Hatta deniz sevyesinde ağırlığı1 kilo olan bir cisim Evereste kütlesi aynı kaldığı halde,ağırlığı çok küçük miktardada olsa azalır,ve bu ölçülebilir ve gözlemlenirde.fakat sorun şurada evereste ölçtüğümüz değerin aynı zamanda cismin kütlesini göstermesi.kanımca kütlenin ağırlık cinsinden ifadesi sorunlu.
Yada dünyadaki deniz sevyesindeki ağırlığı kütle normu alınıp .O normu kıstas alıp gezegenlere yada yüksek yerlerdeki çekimi daha az olan yererdeki ölçümlere taşımalı diye düşünüyorum.Yada başka bir ölçüm.

xcan
19-09-2016, 21:09
Kendim zamanında bizzat denemiştim, demir daha çabuk yere düştü.
Bir kilo ile bir kilo balonu damdan bırakarak bu deneyi yapmıştım...

Galileo binlerce deney yaptı pizza kulesinde ve bu bilgibilimsel bir bilgi.
Sizin ölçümünüzde bir hataolmalı.
Bunun belgeseli vardı bende ismini unuttum ,hatırlayan arkadaşlar söyler ,mutlaka izle.

bilgivehis
19-09-2016, 21:18
Hacmi geniş olan ağırlık havanın engeliyle karşılaşır, bu da yere düşmesini geciktirir. Havanın kendisi de bir güçtür, örnegin paraşütün yere yumuşak inmesini sağladığı gibi. Benim deneyde balonlar bir paraşüt olmasa da demire kıyasla kısmi olarak havanın gücüne maruz kaldı. Üstelik bu deneyi yapmak için özel olarak havanın esmediği bir zamanı seçmiştim, tabi bu deneyi yapalı çok oldu, ne için yaptığımı bile hatırlamıyorum...

xcan
19-09-2016, 21:33
Hacmi geniş olan ağırlık havanın engeliyle karşılaşır, bu da yere düşmesini geciktirir. Havanın kendisi de bir güçtür, örnegin paraşütün yere yumuşak inmesini sağladığı gibi. Benim deneyde balonlar bir paraşüt olmasa da demire kıyasla kısmi olarak havanın gücüne maruz kaldı. Üstelik bu deneyi yapmak için özel olarak havanın esmediği bir zamanı seçmiştim, tabi bu deneyi yapalı çok oldu, ne için yaptığımı bile hatırlamıyorum...

Bir tüyde havay bırakıldığında yavaş düşer paraşüt gibi.Onedenle o astronot örneğini verdim

NickMickyok
19-09-2016, 22:17
Kütle ve ağırlıkta, tam olarak kafana takılan nedir

xcan
19-09-2016, 22:53
İkisininde terazi kullanması

Neva
20-09-2016, 01:39
İkisininde terazi kullanması

Terazi mantiginin kullanilisindaki kafana takilan sorun nedir sevgili xcan?

xcan
20-09-2016, 02:24
Kütle cismin içeriğiyse Kg birimiyle ölçülüyorsa,
Agırlık o kutleye tekabül eden kütle çekimiyse,oda Kg le ölçülüyorsa ,Kütle sabit ağırlık değişkense;

Deniz sevyesindeki ağırlık Everesteki ağırlık farklıysa ;Küttlenin ölçümlenen kg cinsinden ölçümüde farklı olacaktır.
Yani kütlenin sabitliğine ters bir durum vardır burada.
Ayrıca tamamen yerçekimsiz bir ortada kütlenin kg olarak değeri sıfır olur,tabiki ağırlığıda sıfır olur.Bana bu öçümleme metodu sorunlu geliyor.
Kütle hep aynı oysaki.
Aynı olanın ölçüm değeri değişken olmaz.
Kütlenin ölçümbirimi sorunlu geliyor bu şekliyle.
Anlama güçlüğüm bundan kaynaklı sevgili Neva.
Umarım anlatmayı becerebilmişimdir.
Değilse kütle ve ağırlık aynı şeye işaret etmiş oluyor.

Şüpheci Dinsiz
20-09-2016, 02:50
Sevgili xcan,

Doğru söylüyorsunuz. Kütle sabitken (referans olarak Dünya alındığında bile) ağırlığın değişmesi, evrensel fizik bağlamında kulağa ve akla doğru gelmiyor.

Fizikte Mol (https://tr.wikipedia.org/wiki/Mol_(birim)) diye bir ölçü birimi var. Bu birime göre, herhangi bir elementin 6,022 x 10^22 adedi bir Mol'dür. 6,022 x 10^22 ise Avagadro sayısı (https://tr.wikipedia.org/wiki/Avogadro_say%C4%B1s%C4%B1) olarak ifade edilir.

Uzak bir gelecekte, gezegenler arası ticaret yapıldığında muhtemelen Mol gibi bir birimle işlem yapılacak. Terazi kullanılmayıp atom sayısını ölçen bir ölçü aleti kullanılacak.

Sevgiler

xcan
20-09-2016, 02:57
Sevgili xcan,

Doğru söylüyorsunuz. Kütle sabitken (referans olarak Dünya alındığında bile) ağırlığın değişmesi, evrensel fizik bağlamında kulağa ve akla doğru gelmiyor.

Fizikte Mol (https://tr.wikipedia.org/wiki/Mol_(birim)) diye bir ölçü birimi var. Bu birime göre, herhangi bir elementin 6,022 x 10^22 adedi bir Mol'dür. 6,022 x 10^22 ise Avagadro sayısı (https://tr.wikipedia.org/wiki/Avogadro_say%C4%B1s%C4%B1) olarak ifade edilir.

Uzak bir gelecekte, gezegenler arası ticaret yapıldığında muhtemelen Mol gibi bir birimle işlem yapılacak. Terazi kullanılmayıp atom sayısını ölçen bir ölçü aleti kullanılacak.

Sevgiler
Ki mol cinsinden ölçmek bile element düzeyinde doğru işler.
Doğada bir kaya parçasında çok değişik miktar ve çeşitten element vardır.
Yani zor konu.

Neva
20-09-2016, 08:36
Kütle cismin içeriğiyse Kg birimiyle ölçülüyorsa,
Agırlık o kutleye tekabül eden kütle çekimiyse,oda Kg le ölçülüyorsa ,Kütle sabit ağırlık değişkense;

Deniz sevyesindeki ağırlık Everesteki ağırlık farklıysa ;Küttlenin ölçümlenen kg cinsinden ölçümüde farklı olacaktır.
Yani kütlenin sabitliğine ters bir durum vardır burada.
Ayrıca tamamen yerçekimsiz bir ortada kütlenin kg olarak değeri sıfır olur,tabiki ağırlığıda sıfır olur.Bana bu öçümleme metodu sorunlu geliyor.
Kütle hep aynı oysaki.
Aynı olanın ölçüm değeri değişken olmaz.
Kütlenin ölçümbirimi sorunlu geliyor bu şekliyle.
Anlama güçlüğüm bundan kaynaklı sevgili Neva.
Umarım anlatmayı becerebilmişimdir.
Değilse kütle ve ağırlık aynı şeye işaret etmiş oluyor.

Sevgili xcan,
Kutlenin olcum birimi sorunlu gelmesi normal, cunku bir belli kutle'den bahsediyorsun. Her kutle istisnasiz kg. cinsinden olculemez , ornek olarak, pazardan aldigin 5 kg. elmayi, 5 kg.'ya esitleyebilmek icin, o kadar kg. veya fazlasi cinsinden cisim veya duzenek kullanirsin. Burada elde ettigin birim, kesin birim degildir, ortalama yaklasik birimdir. Bu yuzden guncel hayatta kullanilan ornegin ticari terazilerin bir tarafinda kucucuk de olsa, boyle oldugu(tam olarak kesin olcemeyecegi) seklinde ibare vardir. Ote yandan ornegine iliskin elmanin ciddi kismi su'dur, bir kismi da gaz'dir vb..

Agirlik konusuna dair, verdigin ornekte cekim degil, dengeleyen, tartan gorevi gorur.(eger cekimden kastini dogru anladiysam) Yani elimizde iki referans noktasi vardir.

NickMickyok
20-09-2016, 09:33
xcan, meramını ben halen tam olarak anlayamadım,

Evrenin neresine gidersek gidelim kütlemiz değişmeyeceğine göre, ama ağırlıkta yer çekimi ile alakalı, yani yer çekiminin o kütledeki cisme uyguladığı kuvvet miktarı olduğuna göre, aradaki ben sorunu anlayamadım halen.
Yani biz teraziye çıktığımızda 80 kg görüyorsak, bu aslında ağırlığımız değil kütlemiz olmuyor mu?
Sonuçta ağırlık yer çekiminden dolayı newton cinsi ile ifade edilir .Kilomuz 80 ise, Dünyadaki yer çekiminden dolayı ağırlığımız 80*9,8=784 newtondur .

xcan
20-09-2016, 09:42
Sevgili neva
Kütle= A cisminin içerdiği madde miktarı=Değişmez
Ağırlık= Acisminin maruz kaldığı yer çekimi=Değişken

Bunlarda soruun yok .

Sorun şu;İkisininde ölçü birimi kilogram.
Şimdi A cisnini tarttık dünyada deniz seviyesinde,birde Ağrı dağında ve üşenmedik Aya gittik tarttık sonuç farklı çıkacak yine üşenmedik uzay aracıyla dünya dışına çıktık yer çekiminin çok uzağında tarttık

dünyada deniz seviyesinde =60 kg
dünyada Ağrı dağında =59,50 kg
Ayda =10 kg
dünya dışında uzay aracında =0 ,001 kg

Bu ölçüm sorunlu diyorum ( Ağırlık açısından değil) kütle açısından sorunlu.
Çünki kütle olduğu gibi duruyor.
Vikide kütle ölçüm birimi Kgram diyor.
bu çok can sıkıcı bir çelişki gibi duruyor.

Kütle;

Kütle, maddenin miktarı veya maddenin hareket etmeye karşı gösterdiği direncidir.
Kütle Birimi;

Kütlenin birimi SI birim sistemine göre temel olarak kilogramdır. Simgesi kg’dir. Bunun dışında şu birimlerde kilogramın alt ve üstleridir;

NickMickyok
20-09-2016, 09:44
xcan, yoksa sen yer çekiminin kütledeki ölçümü de değiştirdiğini mi söylemek istiyorsun?

xcan
20-09-2016, 09:55
Evet arkadaşım,tamda bunu söylüyorum.

dine mine ne
21-09-2016, 14:37
""""Kütle, ağırlığın bir sebebidir. Yerçekiminin kütleye olan etkisine de ağırlık denir. Kütle birimleri gram-kilogram-ton'dur. Diğer bir deyişle cismin hızlanmaya gösterdiği dirençtir.

Yılların efsanesi, "1 kg. pamuk mu yoksa 1 kg demir mi daha ağırdır?” sorusunun cevabını googleda araştırınca çıkan sonuç aşağıdadır

(Vdemir=V1,Vpamuk=V2)
Aslında bu bir fizik sorusu olmalı!…
Atmosfer ortamı bulunduğundan ötürü demir ve pamuğa bir kalkdırma kuvveti etkir.
mdemir.g-V1.dhava.g=1(kilogram).g=mpamuk.g-V2.dhava.g
mdemir.g-V1.dhava.g=mpamuk.g-V2.dhava.g
mdemir-V1.dhava=mpamuk-V2.dhava

Hemen hemen eşit kütleli bir miktar pamuğun hacmi bir miktar demirin hacminden büyüktür (ddemir<dpamuk olduğundan V2>V1)
mpamuk-mdemir=V2.dhava-V1.dhava
mpamuk-mdemir=dhava.(V2-V1)
V2>V1 olduğundan denklemi sağ tarafı pozitif, dolayısıyla sol tafaı da pozitiftir. Yani;
mpamuk>mdemir

Aslında atmosfer koşullarında eşit ağırlıkta yoğunlukları farklı iki cisimin kütleleri farklıdır. Pamuğun kütlesi daha fazla olduğundan ağırlığı da daha fazladır. Yani atmosfer ortamında, deniz seviyesinde ağırlıkları 1er kg olan pamuk ile demiri rakımı daha yüksek bir yere götürüp tekrar ölçtüğümüzde küçük bir miktar da olsa pamuğun ağırlığı daha fazla ölçüldüğü gözlenecektir."""""