PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Maddenin Plazma Hali Safsata mı

Save The Day
18-11-2016, 02:06
Merhabalar. Maddenin 4 hali olduğu söylenir. Katı, sıvı, gaz ve plazma. Kimyacı bir hoca kandırıldığımızı belirterek plazmayı kabul etmiyor. Katı, sıvı ve gazı kabul ediyor. Plazmaya karşı itirazlar var. Floresan lambalar falan bunların plazma ışık yaydığının da safsata olduğuna dair söylentiler var. Plazmanın bir küresi var fakat kürede istediğin görüntüyü canlandırabilirsin. Yani ne istersen o görünür. Bu gerçek olduğunu ispatlamaz. Plazma hali gerçek midir? Öncelikle plazmayı tanımlamak ve içeriklendirmek gerekiyor. Plazmayı iyice anlayalım. Sonra plazma var mı yok mu, ve neden itiraz var bunu konuşalım. Ne söylemek istersiniz?

spartacus
18-11-2016, 05:23
başlık, en azından 1 yüzyıldır safsata. atom nedir? "Parçalanamaz en küçük yapı taşı", bu 20 yıl öncede de böyle öğretilirdi bu ülkede, malum yüzyıl geriden gelen bir ülke, atomun parçalanabilirliğinin gözlemi üzerinden 50 yıl geçmişken bile, gözlemi, binlerce deneyi, kullanımı ortada olan bir "hal" için de kimyacıların çıkıp böyle söylemesine veya plazma hal safsata mı(temelsiz mi, asılsız mı) diye sormaya şaşmamalı :)

Yakında daha kötü olacak çünkü Hukuktan sonra Gerici Faşizm Akademileri de teslim aldı, çocuklar kafayı "papaz eriğinin imam eriğine nasıl çevirleceğine", "kötü söz söylenen maddenin daha çabuk bozulduğuna" vb takmış durumda...

https://tr.wikipedia.org/wiki/Plazma

"Bir plazma diğer hallere benzemeyen özelliklere sahiptir."

Kim bu hoca? Kimyacının atomlar, moleküller'den, moleküler yapıdan, atomların elektron bağlamasından, iyonize durumdan vb haberi yok mu? Üstelik maddelerin halleri, maddeden ayrı/bağımsız bir şey değil ki, maddenin hali/durumu/yapısına göre ifade ediliyor ve haller arasında uçurum yok...

sorduğun sorular bilim dışı, yani bilimsel yöntemlere göre değil, ne lambası, "ne istersen görünür(?)", ne şekilleri? Sanki film izler gibi?

Su ısınırsa ne olur? Soğursa ne olur? Ne yani ne oluyor da, adına "hal" deniyor?.

ne alaka şekiller, suyu musluktan nasıl akıtırsan(sıvının akışkanlığı), o lambalar da plazma halin özellik/davranışıyla yapılıyor, amaç plazma nedir, ne değildiri tarif etmek değil ki, esaslı soru diye şekilleri sorasın? Musluklardan da su akıyor, ne yani maddenin sıvı hali safsata mı diye sormak nasıl bir şey olurdu?

neye göre plazma dendi? maddenin yapısına göre, neden dendi, çünkü katı, sıvı, gaz'dan daha farklı yapı ve özellikte olduğu için. Kimdir o kimyacı? İsmini ver, makalelerine bakalım, böyle gaipten yazıp, çizmeyelim...

Zira her geçen gün Evrenin yapısı kavrandıkça, birilerinin Big bang'e kendilerince yükledikleri ve ortamın içine ettikleri bir dolu safsata, yalan, dolan, sahtekarlık ve yoktan ortaya çıkma vb türündeki hayalleri de yıkılıyor...

pianola
18-11-2016, 06:53
Sen de nerede abuk subuk hocalar var onlari bulup getiriyosun Save :)

Plazma denilen, elektronlarin serbest ancak pozitif iyonlarla kollektif olarak takildiklari haldir. Neon lambalarinda (https://tr.wikipedia.org/wiki/Neon_ayd%C4%B1nlatma) gordugun mesela metal elektrotlarla uretiliyor, desarj tupunun elektrotlarina elektrik verilerek neon gazi iyonize ediliyor (soguk katot), basinc dustukce de iyonize parcaciklar butun tupu kaplayip isinim yaratiyor. Dogal olanlar ise cok yuksek isilarin neticesi (nukleer). Yildizlarin ust atmosferleri tipik plazma fabrikalari ornegin, + supernovalar vs. = yildizlararasi uzayda plazmadan bol madde yok.

http://www.arborsci.com/wordpress/wp-content/uploads/2013/03/08-neon.png

https://s16.postimg.org/w00q0k62t/plasma.jpg

http://plasma.pics/main/uploads/2015/03/m1_2-480x297.jpg

Neva
18-11-2016, 21:26
Kimyacı bir hoca kandırıldığımızı belirterek plazmayı kabul etmiyor. Katı, sıvı ve gazı kabul ediyor. Plazmaya karşı itirazlar var.

Hoca kimdir, ogrenebilir miyiz, ne acidan kandiriliyoruz, bu konuda calismasi vs. var midir, bunlar paylasilirsa daha anlasilir olur.

spawn32
01-01-2017, 12:24
Vakti zamanında üniversite sıralarındayız, ders siterilizasyon dersi. Konumuz bakteri sporlarının yok edilmesi. Yanımdaki arkadaş spor nedir diye sordu. bende bildiğim kadar anlatıyorum. İşte bakteri zor şartlarla karşılaşınca dörde bölünür etrafına kılıf sarar falan, o sırada hoca fark etti.
Yahu dedi, spor ne o kadar derste geçiyor? Tabi ben şimdi dedim yan bastık, derste konuşuyorum diye hoca bana kızdı dalga geçiyor. Sonra baktım adam ciddi bende bildiğim kadar anlattım ama dersin sonuna kadar hala hocadan bir şey bekliyorum. Adam biyolog üniversitede ders anlatıyor spor nedir bilmiyor. Gözler bunu gördü. O hocanın da plazma nedir bilmemesi olası.

NickMickyok
02-01-2017, 09:05
Vakti zamanında üniversite sıralarındayız, ders siterilizasyon dersi. Konumuz bakteri sporlarının yok edilmesi. Yanımdaki arkadaş spor nedir diye sordu. bende bildiğim kadar anlatıyorum. İşte bakteri zor şartlarla karşılaşınca dörde bölünür etrafına kılıf sarar falan, o sırada hoca fark etti.
Yahu dedi, spor ne o kadar derste geçiyor? Tabi ben şimdi dedim yan bastık, derste konuşuyorum diye hoca bana kızdı dalga geçiyor. Sonra baktım adam ciddi bende bildiğim kadar anlattım ama dersin sonuna kadar hala hocadan bir şey bekliyorum. Adam biyolog üniversitede ders anlatıyor spor nedir bilmiyor. Gözler bunu gördü. O hocanın da plazma nedir bilmemesi olası.
Aslında şartlanmada olabilir.
Biz Lisede iken Biyoloji dersine giren hocamız, her ünitenin sonunda, işte bu olaylar kendi kendine olamaz, bir yaratıcıya işaret ediyor, derdi.
Bazı konularda da alakasız alakasız yerlerde evrime laf söylerdi.

Tabi herkes her şeyi bilemez ama bu tip faciaların sebebi ön yargılar.
İnsan bilmediği şeye saçmalık diyorsa, başka bir açıklaması olamaz.