PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şabat Günü ve Manası Hakkında Bazı Yahudi Yorumları

world
27-02-2017, 23:19
Sayfamda yazmıştım bu yazıyı belki faydalı olur.

ŞABAT GÜNÜ ve MANASI HAKKINDA BAZI YORUMLAR

Yahudilik'te Şabat Günü yani Cumartesi günü(Cuma gecesi başlar) ya da başka değişle ,Tanrı'nın 6 günde her şeyi yaratıp dinlediği 7.günün neden Tanrı'nın yaratma işinden çekildiği ve mecazi olarak dinlendiği şu şekilde açıklanır:

Bir insan nasıl ki evini inşa ettiğinde o günü kutsal ve dinlenme günü ilan ediyorsa Tanrı da kutsal yaratılışını bitirdiği gün olan 7. günü kutsal ve dinlenme günü ilan etmiştir.

Bu günün cenneti yani gelecek dünyayı simgelediği de söylenir buna göre Şabat günü iş eylemine sebebiyet verecek şeyler yapmak yasaktır ve hiçbir iş yapılmadan bütün gün dinlenilir,Kutsal Yasa olan Tevrat çalışılır ve Şabat'ın başladığı akşam yemek yenir ve bu yemek o günden bir önceki gün(veya Şabat başlamadan) hazırlanmalıdır o gün iş yapmak yasak olduğu ve ateş yakılamadığından sıcak yemek hazırlanamadığı için. Bu da cenneti tasvir eder cennette yani Gelecek Dünya'da payı olanlar tıpkı Şabat günündeki gibi iş yapmadan (ruhsal olarak) doyarak, Tanrı'nın kutsallığında onu öğrenerek yaşayacaktır.

Şabat Günü'nün kutsal ve dinlenme günü olmasının bir başka açıklaması çok daha önce bahsettiğimiz,yaratılıştaki 6 günde, 1 ile 4.günün , 2 ile 5.günün, 3 ile 6.günün birbiriyle benzer yaratımlar içerdiği için eş olması ama 7. gün olan Şabat'ın eşi olmaması sebebiyle onun eşinin Tanrı tarafından İsrail olarak belirlenmesi bu yüzden Şabat'ın İsrail'e eş olarak verilmesidir.

EK OLARAK YAHUDİLİK'TE YARATILIŞIN 6 GÜNÜNDEKİ EŞLER KONUSU YAZIM

Yahudi kaynaklarına göre Tanrı dünyayı haftanın ilk 6 gününde yaratmıştır.
(Pazar günü ilk gündür bu takvimde.)

Bu günleri incelediğimizde 1. gün ile 4. gün 2. gün ile 5. gün 3. gün ile 6. gün yaratılanların benzer olduğunu ve bu günlerin birbirlerinin eşi olduğunu söyleyebiliriz.

Tevrat'ı inceleyecek olursak Yaratılış Kitabı'nın başlangıcında 1. gün Tanrı ışığı yaratıp onu karanlıktan ayırmış 4. gün de güneş , ay ve diğer ışık kaynaklarını yaratmıştır. Mecazi olarak 1. ve 4. gün eştir, yaratılanlar benzerdir çünkü.

Keza 2 ile 5. gün de öyle. 2. gün Tanrı gökyüzündeki ve yeryüzündeki suları birbirinden ayırmış ve kara ile denizin sınırlarını çizmiştir.5. gün de buna eş olarak Tanrı suları canlılarla doldurur ve sulardaki canlıları kutsar.

Son olarak 3. ve 6. gün eştir. 3. meyve veren bitkileri yaratır. 6. gün ise karadaki hayvanları ve özel olarak da insanı yaratır.

Görüldüğü gibi benzerlik açısından bu günler eştir. Yahudi inanışına göre 7. gün olan ve Tanrı'nın yaratılışını bitirip dinlediği gün olan Şabat günü bu durumu Tanrı'ya sorar:
"Her günün bir eşi var benimse herhangi bir eşim yok" tarzı bir şey der.

Tanrı ona cevaben şunu söyler:
"Senin eşin benim seçtiğim halk olan İsrailoğulları olacak sen Benî İsrail ile evli olacaksın" der.

Yani bizdeki takvimle Cuma gecesi başlayıp Cumartesi günü süren Şabat günü Tanrı'nın yaratılışı bitirdiği "Kutsal Gün"dür ve aynı derecede kutsal olacak ve olması gereken İsrailoğulları'yla manevi olarak eştir.

Natan
28-02-2017, 16:18
Onlarin sabat gunlerini de, ozel gunlerini de s..verim.(!) Anladin sen onu.

Bir kere isimiz geregi ucak goturmustuk. Koridordaydim. Yahudi dölü olmayinca nasil davranildigini bilemezsin.
Once gitmen lazim.

Operasyon gorevlisi getirdi ucagin icine agzi salya akitan köpegi.
Kizlar korktu. Ben ve dostlarimin uzerine köpegi havlatti, sanki birakacak gibi korkutmaya calisti.

Komikmis gibi..

Bunu yaparken o pis gulusune sopayi sokasim geldi.

Keyif aliyordu herif korkutarak.
Elindeki kopegi ekmeginin pesindeki insanlari korkutarak zevk aliyor ve pis pis gulumsuyordu.
Unutmuyorum o serefsizi.
Onun pis dislerini..
Yuzundeki siritan kivrimlari..

Bunlarin ozel gunlerine sokayim.
Sabatina da subatina da,

Kendini begenmisligine de!!

Burada yaptigin pisliklerin dinsel inanclarinin propagandasina da.

Burada soylediklerim nefret soylemi degildir.

Eger gotunu yalamiyorsan onlarin, sana davranilanin tespitidir.
Yoksa insanlara nefret duymam, duyamam. Gidip de gorunce anlarsin.

Onlar seni "yahudi"nin döl artikı gorur.
Kolesisindir.
Aşşağısindir.
Onlar ustundur.

Gozlerinde bok kadar degerin yoktur bunlarin.
Irkcidir tanrilari, kendileri de fasizmin bayraktarlari...

Bizi ilgilendirmez sabatlari. Dinlenme gunlerine iliskin herkes biliyor ne oldugunu.
Bize gereksiz bilgileri tekrarlama.
Bunlari git, site kur yahudilik nedir, teblig et.

Bize ne bunlardan.

world
28-02-2017, 16:56
Onlarin sabat gunlerini de, ozel gunlerini de s..verim.(!) Anladin sen onu.

Bir kere isimiz geregi ucak goturmustuk. Koridordaydim. Yahudi dölü olmayinca nasil davranildigini bilemezsin.
Once gitmen lazim.

Operasyon gorevlisi getirdi ucagin icine agzi salya akitan köpegi.
Kizlar korktu. Ben ve dostlarimin uzerine köpegi havlatti, sanki birakacak gibi korkutmaya calisti.

Komikmis gibi..

Bunu yaparken o pis gulusune sopayi sokasim geldi.

Keyif aliyordu herif korkutarak.
Elindeki kopegi ekmeginin pesindeki insanlari korkutarak zevk aliyor ve pis pis gulumsuyordu.
Unutmuyorum o serefsizi.
Onun pis dislerini..
Yuzundeki siritan kivrimlari..

Bunlarin ozel gunlerine sokayim.
Sabatina da subatina da,

Kendini begenmisligine de!!

Burada yaptigin pisliklerin dinsel inanclarinin propagandasina da.

Burada soylediklerim nefret soylemi degildir.

Eger gotunu yalamiyorsan onlarin, sana davranilanin tespitidir.
Yoksa insanlara nefret duymam, duyamam. Gidip de gorunce anlarsin.

Onlar seni "yahudi"nin döl artikı gorur.
Kolesisindir.
Aşşağısindir.
Onlar ustundur.

Gozlerinde bok kadar degerin yoktur bunlarin.
Irkcidir tanrilari, kendileri de fasizmin bayraktarlari...

Bizi ilgilendirmez sabatlari. Dinlenme gunlerine iliskin herkes biliyor ne oldugunu.
Bize gereksiz bilgileri tekrarlama.
Bunlari git, site kur yahudilik nedir, teblig et.

Bize ne bunlardan.

Diğer dinlerle ilgili forumlara bak ve orada Budizm gibi düşüncelerin nasıl detaylı anlatıldığına bak ben tarafsızım kardeşim senin ön yargıların beni bağlamaz. Pozitif ateist biri olarak bu senin yerden yere vurduğun Yahudiler bilimi ve sosyal bilimi ilerletti. Einstein, Marx, v.bnin kökenlerini hatırlatırım.

marcos
28-02-2017, 18:06
Diğer dinlerle ilgili forumlara bak ve orada Budizm gibi düşüncelerin nasıl detaylı anlatıldığına bak ben tarafsızım kardeşim senin ön yargıların beni bağlamaz. Pozitif ateist biri olarak bu senin yerden yere vurduğun Yahudiler bilimi ve sosyal bilimi ilerletti. Einstein, Marx, v.bnin kökenlerini hatırlatırım.

Karl Marks' ın dedesi Hristiyanlığı kabul etmiş ve vaftiz olmuştur. Karl Marks ise Tanrı tanımazdı. Yahudilikle alakası yoktur.Karıştırmayın.

world
28-02-2017, 18:24
Karl Marks' ın dedesi Hristiyanlığı kabul etmiş ve vaftiz olmuştur. Karl Marks ise Tanrı tanımazdı. Yahudilikle alakası yoktur.Karıştırmayın.

Yahudilik anneden geçer. Ateist de olsa Marx bal gibi de Yahudidir.Arkadaş Yahudi ırkına kin besliyor.

Natan
28-02-2017, 19:03
Iste bu irkciliktir. Yada baskalarinin irkci propagandasina pecete tutmaktir.

Annesi babasi o topraklarda dogmus diye, Yahudiligin kerameti midir Marx'i zeki yapan.??

Mesela aziz sancar kurt diye, KÜRTEN cikti bu zeka mi diyeceksin?

Dogdugun toprakla mi ilgili yaptigin buluşlarin?
Annesinin babasinin sperm ve yumurtaliklariyla mi ilgilidir bunlari ustun yapann?

Topragin ne kerameti var?

F. Collins DNA' ile genom projesinin baskanligi ile ün yapmis bir bilim insani.
Hristiyan. Sonuna kadar da inaniyor.

Dogdugu topraktan yada anasinin vajinasina, babasinin testislerine mi borclu? Dogdugu toprak mi ona BU ZEKAYI VERDI?

Anasinin yumurtaliklariyla mi prestij kazaniyorlar?
Anasi Yahudiymis..

Eee??

Yahudiler ustun mu diyeceksin.
Yahudiler zekali mi diyeceksin?

Bunun temel nedenini boyle mi aciklayacaksin?
....

Kin beslerim, nefret de ederim. Boyle bir ozgurlugum var. Severim de kime ne!
Ama benim bahsettigim sey cok farkli bir sey!

Yuz tane ulke gezdim sadece orada gordum, kendilerinden degilsin diye sana yapilan GENEL davranistan bahsettim. Sirf baskasin diye sokakta polis copla vurur, pasaport sorar. Arkadan cinsel organina vurur. Seni adam yerine koymaz.
Sen ondan assagisindir.

Bir arkadasim var. Ismi A. M. Gullu dur..kendisi turkiyede siyonist genclik teskilatinda yer almis kokten yahudidir.
Suanda Almanya da bir gorevdedir.
Zamaninda cok zaman gecirdik.

Ne derdi biliyor musun?

BU ULKEDE ONCE TURKLER OLUR?
BIZ ISRAILE HIZMET EDERIZ.

Adamlarda kin var, dusmanlik var. Anlattigim seyler cok farkli birsey.

Biraz dusun, anlamaya calis..

marcos
28-02-2017, 20:19
Yahudilikten nefret etmenin ırkçılık olması için Yahudiliğin ırk olması gerekir.

Yahudilerin kendilerine her karşı çıkana ırkçı Nazi, anti-semitik demeleri birazda İslamafobi iftirasına benzer.Nasıl ki Avrupa ve Amerika da islamın radikalliğine her laf söyleyene ırkçı dendiği gibi Yahudilerde kendilerine her karşı çıkana benzer iftiralar atarlar.Oysa ki ne İslam ırktır ne Yahudilik.

(Yahudilerin İbrahim ve İshak' tan geldiğine etnisite olduğuna inanmak mitolojiyi gerçek sanmaktır.)

Sevgili NATAN

Benzer bir olayı eniştem de yaşamıştı.İsraile gittiğinde Cumartesi günü tuhaf kılıklı bir grubun taşlı saldırısına uğramış İsrail karakoluna girip durumu anlattığında ordada darp etmeye kalkmışlar.Neyse sorunu öğrenmiş Cumartesi sokakta sigara içtiği için saldırmışlar.Aynı bizim yobazlar gibi.

Natan
01-03-2017, 02:47
Dogrudur marcos, inanirim.

Ben kendi duygu ve dusuncemi anlatmak zorunda degilim ama soyleyeyim. Toplumdan nefret etmiyorum. Ama o toplumun sahip oldugu bu normlardan ve zalimliklerinden nefret ediyorum. Yoksa ne turk ne kurt ne ermeni ne yahudi benim dusmanimdir. Fakat o toplum kutsal kitaplarinda dedigi gibi "ensesi sert" bir toplumdur. Sabat gunleri 100 metreden fazla yurumeyen insanlar var. Oyle yobazlar

Konuya donecek olursak

Mişnanin sabat kisminda 39 birincil yasa soyledir;

"Calismanin temel siniflari kirktan bir eksiktir: tohum ekmek, saban surmek, ekin bicmek, demet baglamak, harman dovmen, ekin baglamak, ekinleri temizlemek, ogutmek, kalburlamak, yogurmak, firinda pisirmek, yun kirkmak, yunu yikamak, veya dovmek, veya boyamak, iplik egirmek, dokumak, iki ilmik yapmak, iki iplik dokumak ( offfff yazmaktan sikildimm bakk :boink: ) .iki ipligi ayirmak, dugum baglamak, dugum cozmek, iki ilmik dikmek icin yirtmak, ceyylan avlamak, ceylani kesmek yada tuzlamak, veya derisini soymak, tutsulemek, onu kazimak yada keserek parcalamak, IKI HARF YAZMAK, UZERE SILMEK, INSAA ETMEK, YIKMAK, ATEŞ SÖNDÜRMEK, CEKICLE VURMAK, ve bir mulkten baska bir mulke esya goturmek. Bunlar temel is siniflaridir, kirktan bir eksik". (Sabbath 7.2 [Herbert Danby, cev. Misna adli eserde ] sayfa 106.

Ayrica sabati tutan Yedinci gun adventistlerine sorabilirsiniz. Kenneth Strand'in Turkce yayimlanan eserinde ayrintisi ile goreceksiniz. ADVENTISTLER mesela hristiyandir fakat sabati tutmaktadir.
Yahudilige en yakin ve birikimli olanlar da onlardir.

Tabii bakis acilari yukaridaki gibi degildir. Bunlarin yobazlik oldugunu dusunur.

World;

Sana arkadas tavsiyesinde bulunabilir miyim. Her ne kadar o beton kafan basmasa da, adventistlerle tanis. Onlar Yahudilige en yakin olan hristiyan grubudur. Tevrati da cok iyi bilirler. Ben bir donem onlardan ders de aldim. ( aslinda bir kac yil) Alcak gonullu insanlardir. Derin bilgilerinden yararlanabilirsin. Ama diger hristiyanlar oyle degildir. Cahildirler. Istersen daha derin bilgi alman icin bir kac dostuma yonlendirebilirim.( turkce konusan) bunu samimiyetimle soyluyorum. Ozelden msj atman yeterli. Tevrat konusunda pek cok derin anlayisa kavusabilirsin.

Sana yarari olacaktir.

Her ne kadar kizsam da, arastirmani seviyorum.:hippie:

world
01-03-2017, 08:14
Dogrudur marcos, inanirim.

Ben kendi duygu ve dusuncemi anlatmak zorunda degilim ama soyleyeyim. Toplumdan nefret etmiyorum. Ama o toplumun sahip oldugu bu normlardan ve zalimliklerinden nefret ediyorum. Yoksa ne turk ne kurt ne ermeni ne yahudi benim dusmanimdir. Fakat o toplum kutsal kitaplarinda dedigi gibi "ensesi sert" bir toplumdur. Sabat gunleri 100 metreden fazla yurumeyen insanlar var. Oyle yobazlar

Konuya donecek olursak

Mişnanin sabat kisminda 39 birincil yasa soyledir;

"Calismanin temel siniflari kirktan bir eksiktir: tohum ekmek, saban surmek, ekin bicmek, demet baglamak, harman dovmen, ekin baglamak, ekinleri temizlemek, ogutmek, kalburlamak, yogurmak, firinda pisirmek, yun kirkmak, yunu yikamak, veya dovmek, veya boyamak, iplik egirmek, dokumak, iki ilmik yapmak, iki iplik dokumak ( offfff yazmaktan sikildimm bakk :boink: ) .iki ipligi ayirmak, dugum baglamak, dugum cozmek, iki ilmik dikmek icin yirtmak, ceyylan avlamak, ceylani kesmek yada tuzlamak, veya derisini soymak, tutsulemek, onu kazimak yada keserek parcalamak, IKI HARF YAZMAK, UZERE SILMEK, INSAA ETMEK, YIKMAK, ATEŞ SÖNDÜRMEK, CEKICLE VURMAK, ve bir mulkten baska bir mulke esya goturmek. Bunlar temel is siniflaridir, kirktan bir eksik". (Sabbath 7.2 [Herbert Danby, cev. Misna adli eserde ] sayfa 106.

Ayrica sabati tutan Yedinci gun adventistlerine sorabilirsiniz. Kenneth Strand'in Turkce yayimlanan eserinde ayrintisi ile goreceksiniz. ADVENTISTLER mesela hristiyandir fakat sabati tutmaktadir.
Yahudilige en yakin ve birikimli olanlar da onlardir.

Tabii bakis acilari yukaridaki gibi degildir. Bunlarin yobazlik oldugunu dusunur.

World;

Sana arkadas tavsiyesinde bulunabilir miyim. Her ne kadar o beton kafan basmasa da, adventistlerle tanis. Onlar Yahudilige en yakin olan hristiyan grubudur. Tevrati da cok iyi bilirler. Ben bir donem onlardan ders de aldim. ( aslinda bir kac yil) Alcak gonullu insanlardir. Derin bilgilerinden yararlanabilirsin. Ama diger hristiyanlar oyle degildir. Cahildirler. Istersen daha derin bilgi alman icin bir kac dostuma yonlendirebilirim.( turkce konusan) bunu samimiyetimle soyluyorum. Ozelden msj atman yeterli. Tevrat konusunda pek cok derin anlayisa kavusabilirsin.

Sana yarari olacaktir.

Her ne kadar kizsam da, arastirmani seviyorum.:hippie:

Beton kafa demen rezalet bir tavsiye yapmış tavsiyeni ama gerek yok ben Yahudilik'in ne olduğunu biliyorum.Kendi kaynaklarından öğreniyorum.

Natan
03-03-2017, 01:36
Ne o?

Beton kafa dedigim icin alerji mi yapti bunyende? Nedir bu savunma duvarin.?

Ya gercekten beton kafaysan?

Ya tepkisel zihnini kullaniyorsan?

nesne bilim/metafizik araciligi ile buyulemek icin nesne ve sabitleneni başkası icin oldugu haliyle GORÜYLE yakalayan (yani baskalarinin kaynaklari ile) yobaz ve tepkisel kafanda nesnel elestirilere karsi beton duvarlar ormussen?

YA sahip olunacak DEGERLI NESNE VASFIYLA bezemekten baska bir sey yapmiyorsan?

Ha?? :twitch:

Bunun disinda sadece savunma yapiyorsan?

Ya 7000 yillik donmus fikirler karsisinda bunlari revize ediyorsan?

Bu temelde kendi egonu gelistirmek adina bilgi tesrihlerin uzerinde kendi karakterini bilmez (ama kici boklu yahudilerin) bakis acisindan hareketle KENDINI dusunumsel olarak BELIRTEMEZKEN, KENDI OLUMSALLIGININ YERINE BASKALARININ TARIHSEL GEVIS GETIRMELERINE GORE GENEL TEPKILER VERIYORSAN??

Soyle!!

Hadi sesini yukselt ve bagir.

Tabi bagirdigin sey sana aitse?????

??

O zaman ne olacak?

Bu yahudilerin duyumlari, sadece SÖZCÜKTEN ibaretse?

Ya BASKALARININ masanin uzerine koyduklari murekkebi koklamak ise yaptigin?

YA NEDENI bir dışsallik hicligi nispetiyle kafandaki sorunsallardan oturu; seni KARSIMDA sadece savunma psikolojisiyle OZNE olarak yaratiyorsa?

Efendim?

Duyamiyorum?

O zaman ne olacak?

SEN, NESNE-BASKASININ BIR TAKIM YONELIMLERI ve donmus edimleri araciligiyla temaşa edilen ve tekrarlamaktan oteye gidemeyen garip ve gururu yuksek bir cukur isen?

Sen kendini sorguladin mi ki, verilen tavsiyeleri nesnel elestirinden dolayi reddediyorsun? Sadece bu yüzden benim aklimi mesgul ediyorsun? Ha?

Buna da değer.

Galiba..