PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Stres ve DNA


NickMickyok
09-03-2017, 10:23
Kronik stresin, DNA larımızda hasara sebep olduğuna yönelik yüzlerce çalışmadan birisi.
http://www.apa.org/monitor/2014/10/chronic-stress.aspx

Bilindiği gibi, DNAlarımız belli aralıklarla kendini kopyalıyor, DNA hasar aldığında, hasarlı genler kopyalandığı için kanser, erken yaşlanma vb..bir çok şeyin kaynağında stresin de olduğu artık aşikar oldu.

Alvin
08-03-2024, 09:08
Stresin DNA uzerindeki negatif etkileri bilinen seyler ama yine de hatirlatmakta fayda var ki, stress, kronik durumlarda, DNA iliskisinde belirli genlerin ifadesini degistirerek vucutta istenmeyen yan etkilere yol acar. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken bir konu. Ornek ile aciklarsak, stres altinda olan bir bireyin epigenetik degisiklikler sonucunda beyin fonksiyonlarinin etkilenme durumlari var. Ozellikle stresle iliskili hormonlar, beyindeki belirli genlerin ifadesine etki eder ve bu da zihinsel saglik sorunlarina katkida bulunur.

Yani, stres altindaysaniz, epigenetik degisiklikler nedeniyle anksiyete veya depresyon gibi zihinsel saglik sorunlarina yatkinliginiz artabilir. Bu o kadar net ki, beyindeki belirli bolgelerin faaliyetini degistiriyor ve duygusal kontrol mekanizmalarini bozuyor; bu sekilde hem daha dusuk kaliteli bir yasam, duygusal bozulmalar ve hatta olume dahi sebebiyet verebilir. Tabii burada uzun sureli veya kronik stres durumlarindan bahsediyoruz.

Bu sebeple stress hakkinda daha fazla sey konusulmasi gerekir. Aramizda OCD yada anksiyete bozuklugu olan var mi? Varsa deneyimini paylasirsa iyi olur.

Bu arada bana gore, asiri stres ile mucadelede iki onemli sey var. Tabii bana gore diyorum. O da 1. zaman yonetimi becerilerini gelistirmek, 2. oncelikleri belirlemek. Bunlarin disinda, derin nefes alma egzersizleri ve ozellikle meditasyon yapmak. Yoga ile vucudunuz, meditasyon ile zihniniz rahatlar. Bunlar hem stresi azaltir hem icsel huzuru artirir hem de bedensel agrilari giderir. Benim bel agrisi sorunum vardi, yoga pratiklerini yaparak bu agrimdan kurtuldum.