PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Modern Faşizm

bilgivehis
13-03-2017, 17:42
Faşizm; baskı, şiddet, zorlama, saldırı, işkence, gasp, işgal ve katliam gibi olayları temsil eder.
1950'li yıllara kadar faşizm, sağ kanadın üyeleri olan dinci ve milliyetçi kesimle özdeşleşmişti. O tarihlerde çeşitli kesimlerden oluşan sağ ve sol oluşumlar vardı. Sağcılar emperyalizmin iç askerleri konumundaydılar, irili-ufaklı burjuva kesiminin, kompradorların, feodal ağaların destegi ve onları da destekleyen emperyalistler ile bir bütündü. Solcular ise daha ziyade aydınlar ve işçi sınıfından oluşuyordu. Solcular çogunluktaydı ama faşizmin saldırıları karşısında savunma konumundaydılar. Çünkü sermaye asıl gücünü olgunlaşmamış solcu yapılanmanın hamlıgından ve oluşturdugu faşist yapılanmadan alıyordu. Ancak yine de sol kesim her zaman galip çıkma potansiyeli taşıyordu. Emperyalizm bu potansiyelin korkusundan 12 Eylül faşizmiyle birlikte dünyada küresel akımı başlattı.
Küreselizm, kapitalizmin sermayesine sermaye katarken, diğer yandan da sağ, sol ve liberal oluşumların nemalanmasını sağladı. Bireysel çıkarın birinci plana geldigi küreselizmden pay kapmak için bütün ideolojiler adeta yarışa girdi.
Son elli yıllık bu yarış, hedefinden şaşmamış olsa da çok boyutlu bir faşizm türü meydana getirdi. Artık sadece dinci ve milliyetçiler değil, solcusu, sosyalisti ve komünisti dahi faşizmi modernize edebildi. Diğer anlamda ideolojiler yozlaşarak özlerinden koparıldı. Bugün bir dinci katliam veya saldırısını komünistim diyenler savunur hale geldi. İslami komünist, neo liberal, sosyalist islam, ılımlı islam, sosyal demokrat ve tanrı olabilir diyen ateistler gibi akımlar bunlara bir örnek.
Modern faşizme sayısız üyesi bulunan üyelerden sadece birini başka örnek olarak da T-D forum üyesi Marcos rumuzlu üyeyi gösterebiliriz.
Marcos, Hollanda'nın yaptıgına "Ettigini buluyorlar" diyor, Kılıçdaroğlu'na "Doğru yapıyor" diyor, vandallara "Mazlumlar" diyor, vandalları eleştirenlere "Faşist" diyor sonra da dönüp komünistim-CHP'liyim diyor...

marcos
13-03-2017, 18:33
Faşizm

Milli burjuvazinin en sert en katı en militan ideolojisidir.(benim tanımım)

Troçkiye göre geç dönem kapitalizminin tekelci tutumudur.

Dimitrova göre Finans kapitalin gerici diktatörlüğüdür.

Her kesimin kendi faşizm tanımı vardır.Freud' dan Wilhelm Reichte kadar her kesimden tanımlamalar yapılmıştır.

Dünyada buna örnek gösterilecek hareketler:

Falanjizm (İspanyol Milliyetçiliği)
Nasyonal Sosyalizm (Alman Milliyetçiliği)
Sosyal Cumhuriyet-faşizm (İtalyan Milliyetçiliği)
Peronizm (Arjantin Milliyetçiliği)
Rus Bolşevik Hareketi -Stalinci (Rus Milliyetçiliği)
Kemalizm (Türk Milliyetçiliği)

Belçika, Portekiz milliyetçiliği Japon milliyetçiliği vesaire vesaire vesaire......

Faşizmin ortak özelliği hem liberalizme ve komünizme karşı çıkmasıdır.Faşizmde ırkçılık belirleyici değil katalizördür.Faşist sistemler feodal geri ilkel gördükleri toplulukların ancak üstün bir milletin önderliğinde gelişebileceği ilerleyebileceği ve mutlak barışın ancak böyle gelebileceği sanrısına sahiptirler.Asla diğer toplululuklara kendi kendini yönetme hakkı tanımazlar.En ayrıcı özellikleri budur.

Genelde burjuvazinin tam gelişmediği ülkelerde milli burjuvazi yaratma hevesiyle ortaya çıkarlar.yada ekonomik kriz işsizlik (hele birde işsizliğin altında göçmen-mülteci meselesi yatıyorsa) işgal ağır milli yenilgi gibi şartlara orta sınıfın ve küçük burjuvazinin tepkisi olarak ortaya çıkar.

Komünistlerin sembollerini sloganlarının taklit etme konusunda çok başarılıdırlar.

Sizlerede başarılar dilerim.

kartopu
13-03-2017, 18:48
Bende faşizmi nasıl anladığımı anlatayım.
Faşizm emperyalizm çağında sermayenin tekelleştiği dönemde sermayenin krize düşmesi sonucunda kapitalizmin krizden çıkış yoludur.
1926 da avrupada krizden çıkmak için milliyetçiliği kullanarak sosyal devlet miş gibi idolojik yapılanma idi.Avrupa 1926-1945 de yaşadı.
Türkiye 1971-1980 de yaşadı. Latin Amerika ülkelerinde çok görüldü.
Günümüzde yani çağımızda faşizm 1926-1980 den farklı değil. Yani çağ hala emperyalist ve hala kapitalist kriz yaşanıyor.
Faşizmi Troçki ayrı Dimitrov ayrı tarif etmiştir. Ortak özelliği yasasızlıktır yargının yürütmenin yasamanın talimatla hareket etmesi. Ya oligarşik (küçük bir azınlığa veya bir aileye) bir yönetim ya tek adama (kral, diktatör, din adamı)dayanan bir yönetim biçimidir.

Türkiyedeki yönetim biçimi tam olarak uymaktadır.
Yani yıllar ilerlese de çağ değişmemiştir.
Kullandığı araçlar din milliyetçilik gelenekçilik (kültür)dir .
Sermayenin uluslar arası ve çok ortaklı çok vatanlı olması aslında faşizmin maddi olarak yok olmasını gerektirir ama zamanımızda bizim gibi az gelişmiş ülkeler ve orta büyüklükte sermaye birikimi çok sık kriz yaşar ve krizini normal yollarla çözemez
Onun için zor yolu seçer ama bu zor yol tüketimde sıkıntılar yaratacağı için faşizm çok kırılgandır. Bu durumda iki seçenek vardır biri uluslar arası zincirden kopmak diğeri güçlü bir ülkenin kanatları arasına sığınmaktır.

Türkiye neyi seçecek göreceğiz.
Veya bu yöneticiler tasfiye edilip dünya sistemi ile devam edilecek.

bilgivehis
14-03-2017, 15:23
Herkesin kendine göre faşizm tanımı yapması doğal hale geldi, ben de başkalarının tanımına göre değil kendi yaşadıklarıma göre faşizm tanımı yapmaya çalıştım.
İşte sonuçta faşizm tanımı bir iken herkese göre farklı anlamlar içermesi modern faşizmi getirdi. Bugün bir komünist kendi bakış açısına göre kendini komünist olarak görse de aslında faşist karakteri yansıtabiliyor. Veya tersi de oluyor, faşistlikle tanımladığımız dinlerin bir üyesi faşist karakterli komünistten daha sosyal olabiliyor. Bu durum her ne kadar Mao Zedung'un "Yüz çiçek açsın bin fikir yarışsın" sözüne uyuyor gibi görünse de aslında küresel uygulamalardan kaynaklanan çıkar ve yozlaşma sonucudur.
Elbette faşist uygulamalar arasında farklar olmuştur, ancak bu durum faşist tanımına başka anlamlar yükleyerek esneklik kazandırmaz.
Günümüz solcularını yanıltan da bahsettiğim gibi küresel uygulamaları özgürlük zan etmeleri yanılgısına dayanıyor.
Oysa burada faşizmin tanımını değil, faşizmin her ideolojiye teorik olarak sızmış olmasını tartışıyor olmalıydık...

kartopu
14-03-2017, 17:29
bilgivehis ten alıntı.Günümüz solcularını yanıltan da bahsettiğim gibi küresel uygulamaları özgürlük zan etmeleri yanılgısına dayanıyor.
Oysa burada faşizmin tanımını değil, faşizmin her ideolojiye teorik olarak sızmış olmasını tartışıyor olmalıydık...

Sn bilgivehis .Her idolojiye faşizm in teorik sızması ne demek anlamadım.

Her ne kadar farklı tarifi de olsa faşizmin her ülkede ortak özellikleri var. Kanun un (hukukun)yok sayılması her şeyi yürütmeye devir etmesidir.

Bu Şilde de, Almanyada da, İspanyada da, Türkiyede de böyledir.

Günümüzde faşizm nasıl olacak o merak konusu. Hadi Türkiye gibi orta gelişmiş bir ülkede geçmişe benzer yapılabilir ama ABD veya gelişmiş ülkelerde nasıl yapılacak.

Teknolojinin çok geliştiği, üretimde insan yerine robot kullanıldığı, sermaye uluslar arası ve çok ortaklı olduğu zamanımızda gelişmiş ülkelerde krizden çıkış hangi tür faşizmle olabilir.

Sn markos şöyle demiş.
Sanki faşizm bir keyfiyet meselesi sanki faşizm sadece bir yönetim meselesi.Faşizmin mülkiyet biçimiyle hiç alakası yok Faşizmin bazı oranda gelişmişlikle alakası yok. Her baskıcı ve kırımcı sistem faşizm olsa idi bunun tarihi her halde firavuna kadar dayanırdı.

Faşizm banka (finans) sermayesi egemen olduğu dönemlerde krizden çıkmak için sermaye sınıfı tarafından kullanılan bir yöntemdir.

Bunun rus Bolşevik hareketi ile ne alakası var. Kemalizm le ne kadar ve hangi dönem için alakalıdır. İşin içine tek idolojik olan türk milliyetçiliğini koyduğunda bunun ekonomik ayağını sorarlar adama. Kemalizm Türkiye devletinin idolojisidir tarihi 1923 ten bu güne kadar devam eder.

marcos
14-03-2017, 17:52
bilgivehis ten alıntı.Günümüz solcularını yanıltan da bahsettiğim gibi küresel uygulamaları özgürlük zan etmeleri yanılgısına dayanıyor.

Sn bilgivehis .Her idolojiye faşizm in teorik sızması ne demek anlamadım.

Her ne kadar farklı tarifi de olsa faşizmin her ülkede ortak özellikleri var. Kanun un (hukukun)yok sayılması her şeyi yürütmeye devir etmesidir.

Bu Şilde de, Almanyada da, İspanyada da, Türkiyede de böyledir.

Günümüzde faşizm nasıl olacak o merak konusu. Hadi Türkiye gibi orta gelişmiş bir ülkede geçmişe benzer yapılabilir ama ABD veya gelişmiş ülkelerde nasıl yapılacak.

Teknolojinin çok geliştiği, üretimde insan yerine robot kullanıldığı, sermaye uluslar arası ve çok ortaklı olduğu zamanımızda gelişmiş ülkelerde krizden çıkış hangi tür faşizmle olabilir.

Sn markos şöyle demiş.
Sanki faşizm bir keyfiyet meselesi sanki faşizm sadece bir yönetim meselesi.Faşizmin mülkiyet biçimiyle hiç alakası yok Faşizmin bazı oranda gelişmişlikle alakası yok. Her baskıcı ve kırımcı sistem faşizm olsa idi bunun tarihi her halde firavuna kadar dayanırdı.

Faşizm banka (finans) sermayesi egemen olduğu dönemlerde krizden çıkmak için sermaye sınıfı tarafından kullanılan bir yöntemdir.

Bunun rus Bolşevik hareketi ile ne alakası var. Kemalizm le ne kadar ve hangi dönem için alakalıdır. İşin içine tek idolojik olan türk milliyetçiliğini koyduğunda bunun ekonomik ayağını sorarlar adama. Kemalizm Türkiye devletinin idolojisidir tarihi 1923 ten bu güne kadar devam eder.

Rus Bolşevik Hareketi resmi adıyla Ulusal Bolşevik Partisi

Nasyonal Bolşevik Parti, 1992 yılında Moskova'da kurulmuş olan "ulusal sosyalist" ideolojide siyasi parti. Stalinizm ve ulusal sosyalizm ideolojilerine sahip parti, aşırı milliyetçi politikalarından dolayı Rusya'da resmi olarak seçimlere katılabilme iznine sahip değildir.
Partinin temel hedefi Rus ulusal gücüne dayalı yeni bir sosyalist model uygulamaktır. Ancak parti lideri Rus ırkçısı olduğu ve halkı milliyetçiliğe teşvik etmekten suçlanarak hapse atılmıştır.

Kaynak viki.

http://i.hizliresim.com/vYDXnO.jpg

kartopu
14-03-2017, 18:04
Rus Bolşevik Hareketi resmi adıyla Ulusal Bolşevik Partisi

Nasyonal Bolşevik Parti, 1992 yılında Moskova'da kurulmuş olan "ulusal sosyalist" ideolojide siyasi parti. Stalinizm ve ulusal sosyalizm ideolojilerine sahip parti, aşırı milliyetçi politikalarından dolayı Rusya'da resmi olarak seçimlere katılabilme iznine sahip değildir.
Partinin temel hedefi Rus ulusal gücüne dayalı yeni bir sosyalist model uygulamaktır. Ancak parti lideri Rus ırkçısı olduğu ve halkı milliyetçiliğe teşvik etmekten suçlanarak hapse atılmıştır.

Kaynak viki.

http://i.hizliresim.com/vYDXnO.jpg
İyi de bunun ne alakası var rus Bolşevikleri veya Stalin le
Bu partinin içinde Stalinciler var mı diyorsun onu mu ima etmek istedin.

bilgivehis
15-03-2017, 15:49
Faşizm
Milli burjuvazinin en sert en katı en militan ideolojisidir.(benim tanımım)

O halde bu üllkede bugünkü faşizm size göre dini faşizm değil, milli burjuvazi oluyor. Peki bu faşizmi uygulayanların içinde bir tane milli burjuva gösterebilir misin?

marcos
15-03-2017, 17:35
O halde bu üllkede bugünkü faşizm size göre dini faşizm değil, milli burjuvazi oluyor. Peki bu faşizmi uygulayanların içinde bir tane milli burjuva gösterebilir misin?

AKP faşist ideolojiye sahip değil.AKP nin ideolojisi yok.Türkiye' de faşist ideolojiye sahip olan kesim Kemalistlerdir.

marcos
15-03-2017, 17:37
İyi de bunun ne alakası var rus Bolşevikleri veya Stalin le
Bu partinin içinde Stalinciler var mı diyorsun onu mu ima etmek istedin.

Kendilerini öyle tanımlıyorlar.

SSCB milli marşının sözlerine bakarsanız köklerinin nereye dayandığını görebilirsiniz.

bilgivehis
15-03-2017, 17:48
AKP faşist ideolojiye sahip değil.AKP nin ideolojisi yok.Türkiye' de faşist ideolojiye sahip olan kesim Kemalistlerdir.

Yani bugünkü uygulamalara faşizm değil diyorsun...
Peki baskı, şiddet, saldırı, yasaklar, bizden olmayanlar, ihaleler, sansürler, düşüncesi için içeri atılan insanlar-gazeteciler, tek adamlık zorlamaları vs, vs sizce ne oluyor?

kartopu
15-03-2017, 17:52
Faşizm Milli değildir Onların milliyetçiliği kullanması Milli olduğunu göstermez.

Milli burjuvaziyi faşist ilan ettin mi M. Kemali de Faşist ilan edersin ki bu yanlıştır. Faşizmin isim babası Mussolini dir Musollini döneminde İtalya emperyalist aşamaya yükselmiştir. Yani milli bir yanı kalmamıştır. Almanya da öyledir
Banka (finans) sermayesinin egemen olmadığı ülkede faşizm olmaz. Milli burjuvazinin egemen olduğu ülkelerde hızlı kalkınma modeli uygulanır bu model bazı zorlamaları gerektirir. Faşizm daha farklıdır.

marcos
15-03-2017, 17:57
Yani bugünkü uygulamalara faşizm değil diyorsun...
Peki baskı, şiddet, saldırı, yasaklar, bizden olmayanlar, ihaleler, sansürler, düşüncesi için içeri atılan insanlar-gazeteciler, tek adamlık zorlamaları vs, vs sizce ne oluyor?

Faşist tutum bir tür benzetmedir.Faşist tutum ile faşizm aynı şey değildir.

Bizler faşizmi Hollywood filmlerinden öğrendiğimiz için faşizmi olduğundan daha kötü görüyoruz.Oysa dünya savaşında Alman ordusu ile ABD ordusunu kıyasladığımızda ABD ordusu daha fazla faşist tutum sergilemiştir.ABD ordusu Alman ordusundan fazla olarak tecavüzlerde yapmıştır.En çokta Pasifikte.

bilgivehis
15-03-2017, 18:01
Faşist tutum bir tür benzetmedir.Faşist tutum ile faşizm aynı şey değildir.

Peki senin deyiminle faşist tutum onu masum yapar mı?

marcos
15-03-2017, 18:11
Peki senin deyiminle faşist tutum onu masum yapar mı?

Yapmaz tabi.

kartopu
15-03-2017, 18:12
AKP ve yönetimi katı idolojik partidir. Sistem değiştirmek istediklerini kendileri söylüyor Fatih e Sultan Selim e ve Aptülhamit e hayranlıkları bile idolojik olduğunu anlatır.
İdoloji. Bir insanın bir gurubun kendilerine gelecekleri konusunda hedef koymuş olmalarıdır. İdeal Türkçede ülkü demektir. AKP ve onun lider kadrosunda bu yoksa hiç kimsede yok.

Faşizm .İdolojisi Musolini tarafından belirlenmiş Hitler tarafından zirve yapmıştır Ama Franko Pinoşe Salazar ve K Evren de hiç idolojilerinde olmamasına rahmen uygulamıştır. Onun için faşizme sadece idolojik bakılmaz siyasal ve ekonomik sebepler sonucu da faşizm olabilir.

markos dan alıntı .SSCB milli marşının sözlerine bakarsanız köklerinin nereye dayandığını görebilirsiniz.
Evet rusyada Stalin hayranları hala var en alt yaş 50 ve üstü Bu günkü sistemden rahatsız olduklarını söylüyorlar eski sistemi özlüyorlarmış
Ama bu yaştan sonra insan faşist olsa ne yazar onlar kendilerini faşistte görmüyor sadece eski sistemi özlüyor.

bilgivehis
15-03-2017, 18:16
AKP ve yönetimi katı idolojik partidir. Sistem değiştirmek istediklerini kendileri söylüyor Fatih e Sultan Selim e ve Aptülhamit e hayranlıkları bile idolojik olduğunu anlatır.
İdoloji. Bir insanın bir gurubun kendilerine gelecekleri konusunda hedef koymuş olmalarıdır. İdeal Türkçede ülkü demektir. AKP ve onun lider kadrosunda bu yoksa hiç kimsede yok.

Faşizm .İdolojisi Musolini tarafından belirlenmiş Hitler tarafından zirve yapmıştır Ama Franko Pinoşe Salazar ve K Evren de hiç idolojilerinde olmamasına rahmen uygulamıştır. Onun için faşizme sadece idolojik bakılmaz siyasal ve ekonomik sebepler sonucu da faşizm olabilir.

markos dan alıntı .SSCB milli marşının sözlerine bakarsanız köklerinin nereye dayandığını görebilirsiniz.
Evet rusyada Stalin hayranları hala var en alt yaş 50 ve üstü Bu günkü sistemden rahatsız olduklarını söylüyorlar eski sistemi özlüyorlarmış
Ama bu yaştan sonra insan faşist olsa ne yazar onlar kendilerini faşistte görmüyor sadece eski sistemi özlüyor.

Kartopu, neredeyse kelimesi kelimesine aynısını yazacaktım, gerek kalmadı...

marcos
15-03-2017, 18:21
SSCB Milli Marşının sözlerine baktınız mı?

kartopu
15-03-2017, 18:36
Evet baktım çok kötü değil
Bu marş sanırım ikinci dünya savaşından sonra yazılmış çünkü anayurttan söz ediliyor, Stalin den bahsediliyor.
Ama ben Enternasyonel marşını kullandıklarını sanıyordum

kartopu
16-03-2017, 09:22
O marşı yeniden okudum Sn marcos.
Sovyet topraklarının işgali sonucu kazanılan zafer coşkusu ile yazılmış görünüyor. Cok kötü değil ama ben enternasyonol marşını tercih ederdim .

Belki haklı yanları var 25 milyon insan kaybetmişler kolay değil .Biz o savaşta burnumuz bile kanamadığı halde hala çok kayıplar var gibi yıllarca probaganda yapmış bir ülke insanıyız. palamut ekmeği yediğimzden camilere hayvan bağladığımıza kadar söylenmeyen laf kalmadı bu ülkede Atatürk ü İnönü yü CHP yi kötülemek için. Türkiyede 1937-1945 arası yaşananları Sağcılar dinciler yıllarca ekledikleri yalanlarla probaganda yaptılar. Birde Sovyet halkı gibi savaş yaşasa idik ne olacaktı.

Sovyet halklar topluluğu ki ülkesi yerle bir olmuş . Çocuklarını kucaklarında kaybetmiş analar, açlık ölüm ün kol gezdiği her anı düşündüğünde o halklara bu marş az bile.

Ama o Sovyet kültürü devrimci dinamizim ve dünyaya bıraktığı şanlı tarih le daha güzel bir marş armağan edebilirdi.
Türkiyede ulusal kurtuluş savaşı verilirken ne halkın ne ordunun elinde bir marş yoktu halk ve ordu İzmir in kavakları yıkarız konakları Ege efelerinin türküsünü söylüyordu.
marş biraz devleti anlatıyor