PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : YHWH (Ehyeh Ašer Ehyeh) ne demek bilen var mı?

world
15-03-2017, 23:02
Çok değişik teoriler gördüm.İbranice'de ''Ben neysem o olacağım'' demekmiş sanırım. Bazılarıysa bu ifadeyi : YahwehAsherah şeklinde okuyup Eski İbrani dinindeki çift olan Yahweh ve karısı Asherah'ı simgelediğini söylüyor.Bazılarıysa kelimenin net anlamının olmadığını ''benim kim olduğumu bilemezsin'' mesajını verdiğini söylüyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Vefik Sami
15-03-2017, 23:43
MESİH'e olan muhabbet ve inancımın şekillenmesinde dört Gospel ile birlikte en etkin olan hususlardan birisi de bu "isim" mevzûsudur.
Kökeni, Tanrı ile Mûsâ arasında geçtiğine inanılan bir konuşmaya dayanır.

Tevrat: Mısırdan çıkış, Bölüm 3:

13 - Musa şöyle karşılık verdi: ‹‹İsrailliler'e gidip, ‹Beni size atalarınızın Tanrısı gönderdi› dersem, ‹Adı nedir?› diye sorabilirler. O zaman ne diyeyim?››
14 - Tanrı, ‹‹Ben Ben'im›› dedi, ‹‹İsrailliler'e de ki, ‹Beni size Ben Ben'im diyen gönderdi.›
15 - ‹‹İsrailliler'e de ki, ‹Beni size atalarınızın Tanrısı, İbrahim'in Tanrısı, İshak'ın Tanrısı ve Yakup'un Tanrısı Yahve gönderdi.› Sonsuza dek adım bu olacak. Kuşaklar boyunca böyle anılacağım.

Bu konuda yaptığım araştırmaya göre, Yahve İbranice "Ben, ben olanım" anlamına gelen kelimelerin baş harflerinden oluşmakta imiş. İsim; bilindiği üzere yaratılmış olan her şeyi tanıma ve onları bir diğerinden ayırma amacıyla kullanılmakta. Tek olanın, eşi ve benzeri olmayanın ise isme ihtiyâcı olmaz. Belki tanıma, tanılama adına sıfatlar ile anılabilir. Bu "isim" husûsunda Tevrat'ta yaman bir çelişki var.

Çık 6:3 ‹‹İbrahim'e, İshak'a ve Yakup'a Her Şeye Gücü Yeten Tanrı olarak göründüm, ama onlara kendimi Yahve adıyla tanıtmadım.

Halbuki, Yaratılış: 15/2 de İbrahim Tanrıya "Yahve" olarak seslenmekte. Bu hususda çook uzun açıklamalar yapılmış ama; sanırım, anlaşılmasından ziyâde, sâdece "Cevap" vermiş olmak için yapmışlar o açıklamayı. Şurada (https://kutsalkitap.org/makale-blogumuz/ibrahim-yahve-yi-ismiyle-tan-yor-muydu/) sözüm ona bir "açıklama" var. Fakat ben, tüm iyi niyetime ve gayretime rağmen hiç bir şey anlamadım.

world
15-03-2017, 23:48
MESİH'e olan muhabbet ve inancımın şekillenmesinde dört Gospel ile birlikte en etkin olan hususlardan birisi de bu "isim" mevzûsudur.
Kökeni, Tanrı ile Mûsâ arasında geçtiğine inanılan bir konuşmaya dayanır.

Tevrat: Mısırdan çıkış, Bölüm 3:

13 - Musa şöyle karşılık verdi: ‹‹İsrailliler'e gidip, ‹Beni size atalarınızın Tanrısı gönderdi› dersem, ‹Adı nedir?› diye sorabilirler. O zaman ne diyeyim?››
14 - Tanrı, ‹‹Ben Ben'im›› dedi, ‹‹İsrailliler'e de ki, ‹Beni size Ben Ben'im diyen gönderdi.›
15 - ‹‹İsrailliler'e de ki, ‹Beni size atalarınızın Tanrısı, İbrahim'in Tanrısı, İshak'ın Tanrısı ve Yakup'un Tanrısı Yahve gönderdi.› Sonsuza dek adım bu olacak. Kuşaklar boyunca böyle anılacağım.

Bu konuda yaptığım araştırmaya göre, Yahve İbranice "Ben, ben olanım" anlamına gelen kelimelerin baş harflerinden oluşmakta imiş. İsim; bilindiği üzere yaratılmış olan her şeyi tanıma ve onları bir diğerinden ayırma amacıyla kullanılmakta. Tek olanın, eşi ve benzeri olmayanın ise isme ihtiyâcı olmaz. Belki tanıma, tanılama adına sıfatlar ile anılabilir. Bu "isim" husûsunda Tevrat'ta yaman bir çelişki var.

Çık 6:3 ‹‹İbrahim'e, İshak'a ve Yakup'a Her Şeye Gücü Yeten Tanrı olarak göründüm, ama onlara kendimi Yahve adıyla tanıtmadım.

Halbuki, Yaratılış: 15/2 de İbrahim Tanrıya "Yahve" olarak seslenmekte. Bu hususda çook uzun açıklamalar yapılmış ama; sanırım, anlaşılmasından ziyâde, sâdece "Cevap" vermiş olmak için yapmışlar o açıklamayı.Şurada (https://kutsalkitap.org/makale-blogumuz/ibrahim-yahve-yi-ismiyle-tan-yor-muydu/) sözüm ona bir "açıklama" var. Fakat ben, tüm iyi niyetime ve gayretime rağmen hiç bir şey anlamadım.

Tanrı'nın Tarihi kitabının yazarı Karen Armstrong Yahwe'nin El'den farklı bir Tanrı olduğunu bu yüzden İbrahim'in onu farklı bir isimle tanıdığını söylüyor.İlginç teoriler var.

Ahlaksız
16-03-2017, 21:11
Bu çok detaylı bir konu..Bu konuda ''Yahudi ve Hristiyan kaynaklarında tanrı imgesi'' kitabını merak edenler alabilirler..Gerçi yazar bir din hocası ve müslümanlığını kitaba enjekte etmiş ama bu konuda pek kitap olmadığı için,tavsiye edebilirim..

Yahve,EL isimli tanrıdır..
Musa'da EL'in oğlu Baal'dir..

Vefik Sami'nin takıldığı ''BEN BENİM'' söylemine değinmek isterim..Bu ne demektir?

Şu an vizyonda olan Resident Evil filminde bir klon,gerçek kişiyi görür ve kim olduğunu sorar..Gerçek olan kişi klona ''ben senim'' der..Klon bunu kabul etmez ve karşısındaki gerçek kişiyi ''ben benim'' diyerek öldürür..

Yehova'da aynen böyle bir şeydir..Yehova'nın bu söylemi,aslında tanrının birliğini ilan etme amacı taşır(gul hu vallahü ehad..!)..Diğer tanrıların varlığı kabul edilir ama gerçek tanrının kendisi olduğu ortaya konur..

Gnostikler Yehova'ya ''Demiurgos'' derler..Kötü tanrıdır bu..
Yehova'da böyle aktarılır ama gerçekte Yehova kötü değildir..Yahudilerin Yehova'sı,helenleşmiş Yahudilerin ''bir'' dedikleri veya ''sevgi'' dedikleri evrensel olan tanrıdır..Yani Yahudiler,kabile tanrısı;o çocukları bile katleden tanrıya inanmazlar..Yahudilerin bu tanrıya inandıklarını iddia etmek bile komiktir..Hiçbir insan,çocuk öldüren bir tanrıya iman etmez..
Neyse..

Paganların ''ben senim,sende bensin'' diye bir öğretisi vardır..Bu kendini bilmekle alakalı bir durumdur..Aynı ifadeleri Yuhanna incilinin 17.bölümünde de görürüz..Eğer biraz deşerseniz,bu senkretizmi rahatlıkla görürsünüz ve esasında yahudilerin,hristiyanların ve müslümanların aynı tanrıya taptığını anlarsınız..

Dark_Prince
17-03-2017, 14:36
Panpa bu "ben benim" olayı Babil inançlarıyla ilgili, Kur'an nasıl Tevrat'ın kötü bir kopyasıysa Tevrat da Babil inançlarının kötü bir kopyası olduğu için kitapta muğlak kalmış bir konu, sadece Tevrat'a bakarak anlaşılamaz ne yazık ki, köklerine bakmak lazım :) Şimdi Babil'de şöyle bir inanış vardı: eğer bir Tanrı'nın gerçek ismi bilinirse o Tanrı'ya hükmedilebileceğine inanılırdı :)

Yani bir Tanrı'nın gerçek ismini biliyorsan o Tanrı sen ne istersen yapmak zorunda. Sanırım bu olay bir masalda da vardı, tam hatırlamıyorum ama Rumpelstiltskin olabilir, "Once Upon a Time" dizisinde görmüştüm gibi hatırlıyorum ama yanlış da olabilir :) Neyse İslam'daki zikir olayı da buradan gelir mesela. Eğer Allah'ın 99 ismini sürekli tekrar edersen dualarının kabul olacağına inanılır, yani Allah'a istediğini yaptırabilirsin :)

İşte bu yüzden Tevrat Tanrısı da bundan korkup gerçek adını vermemiştir, "ben benim" demekle yetinmiştir :)

Ekavil
01-09-2017, 05:13
ELOH:אֱלֹה
ELOAH: אֱלוֹה

Bu iki kelime arasındaki tek fark, araya giren bir vav (ו) harfidir. Aynı durum Arapça İlah kelimesindeki med (ا) harfinde de görülür.

İLAH: اله
İLAAH: الاه

YHVH kelimesindeki vav (ו) da bence tıpkı Eloh ve İlah sözcügünde oldugu gibi kelimenin mahrecine ait degildir.. Bu nedenle dogru telaffuzu söyle olmalıdır:

YAHOAH: יָהֹוה

Nasıl ki Eloh kelimesi, proto semitik EL ismine ziyade (parazitik) H harfinin eklenmesiyle türetilmis ise, YHVH kelimesi de etimolojik olarak aynı yolu izleyerek, iki harfli bir proto sözcükten türetilmis olabilir:

EL: אל
ELOH:אֱלֹה
ELOAH: אֱלוֹה

YAH: יָהֹ
YAHOH: יָהֹה
YAHOAH: יָהֹוה

Nitekim YAH (יָה) kelimesi Tanah'ta tam 48 defa YHVH anlamında kullanılmıstır. Mesela Çıkıs 17:16'da
"Yahveh'in tahtı (כס יהוה)" demez, fakat "Yah'ın tahtı (כס יה") der!

Yani YHVH kelimesinin aslı YH seklindedir. Geriye YAH (http://www.dtunnel.gen.tr/px/index.php?q=2dnr1cSxoJTY35Puzrzg4crX2sal1MPeoNzc3M 6mrrLflMjc5crW08Dr1pKk) (יָה) sözcügünün anlamını bulmak kalmıstır ki ben Mısır Ay tanrısı YAH olma ihtimaline yakın duruyorum.

Ekavil
01-09-2017, 13:29
Tabii benim bildigim modern ibranice. Eger eski yazmalarda holam haser harekesi kullanılmıyorsa bu yazdıklarım çöpe gider ki, öyle olacak gibi görünüyor :)
En eski yazmalara nerden ulasabiliriz ?

Abdullah Rzayev
01-09-2017, 14:16
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hebrew_Bible_manuscripts

world
01-09-2017, 14:21
YHWH ben neysem o olacağım demek değil mi?

Ekavil
01-09-2017, 19:15
YAHVH kelimesinin HVH (olmak) fiilinden Hif'il vezninde türetildigi ileri sürülür. Hif'il vezni, tıpkı Arapçadaki İf'al kalıbı gibi ettirgen yapıdadır. Buna göre kelimenin manası: OLDURAN demektir; "Kün fe yekun" gibi...

Bu arada bir önceki postta yaptıgım etimoloji denemesini dikkate almayınız. Ben modern İbranca grameri üzerinden düsündügüm için hata yapmısım. Eski yazıda holam male dedigimiz seslendirme harfi kullanılmıyormus!

upuaut
01-09-2017, 19:25
YAHVH kelimesinin HVH (olmak) fiilinden Hif'il vezninde türetildigi ileri sürülür. Hif'il vezni, tıpkı Arapçadaki İf'al kalıbı gibi ettirgen yapıdadır. Buna göre kelimenin manası: OLDURAN demektir; "Kün fe yekun" gibi...

Bu arada bir önceki postta yaptıgım etimoloji denemesini dikkate almayınız. Ben modern İbranca grameri üzerinden düsündügüm için hata yapmısım. Eski yazıda holam male dedigimiz seslendirme harfi kullanılmıyormus!

Hayır, eksik biliyorsun. YAHVH kelimesi ilk kez Musa Tur dağında Kutsal Topraklara ayak bastığı zaman, kendisine "Musa, Musa, Musa" diye bir sesin gelmesi üzerine Musa'nın "Sen kimsin?" sorusuna karşılık Tanrı şöyle cevap verir: "(YAHVH) Ben neysem oyum". Hatta bu söz İngilizce'ye "I am What I am" şeklinde geçmiştir!

Ekavil
01-09-2017, 19:44
Eksik bilmiyorum. YHVH bir kelimedir. Senin söyledigin ise bununla alakasız bir cümle... Ama yorumcular bu kelimenin lugavi manasını, o cümleyle iliskilendirerek, yani yorum katarak okurlar. Yoksa kelimenin öyle bir anlamı yoktur.

Ahlaksız
14-10-2017, 22:51
Bu konuda biraz derinlere ineceğim..Birkaç ay içerisinde,ufak bir yazı ile bu konuyu açıklığa kavuşturabilirim..

Ahlaksız
22-03-2018, 18:33
Son mesajı yazalı 5 ay olmuş..
Geçen sene bu vakitler Yahve'yi EL olarak görüyordum ama şu an farklı düşünüyorum..
Yakında bu bölüme yeni bir konu olarak açacağım bu mevzuyu..Forumda çok uğraşılarak açılmış,çok önemli konular var..Özellikle islam bölümünde..Yalnız genelde konular yüzeysel işlenmiştir..Detaya inen fazla yazı yoktur..Bu açacağım konu,forum tarihinde açılmış en önemli konulardan olacak..Hem detaya indim,hem de konuyu çözdüm..
Neden bu konu önemli?
Çünkü semavi dinlerin TANRI(EL veya ELOHİM veya ALLAH) dediği şey,bu Yahve'dir..Yahve sadece Yahudilere ait bir kavram/tanrı değildir..Hristiyanların İsa'sı da,müslümanların Allah'ı da bu kaynaktan çıkar..Haliyle bu konuyu çözmek,semavi dinlerin tanrılarını çözmek demektir..Konuya sadece etimolojik olarak yaklaşmakta hatalıdır..Yahve kelimesinin nereden kaynaklandığından daha çok,Yahve kelimesinin ne anlama geldiği bilinmelidir..Tabi ki etimolojik olarakta birşeyler yazacağım..

Az kaldı,bekle beni Turan Dursun forum:)

Leonardo
22-03-2018, 19:08
- Aynı kaynak olması çok da bir şey değiştirmiyor. Belki de buna eğilmek gerekiyor :)

Ahlaksız
22-03-2018, 20:08
- Aynı kaynak olması çok da bir şey değiştirmiyor. Belki de buna eğilmek gerekiyor :)
Niye?
Aynı şeye inanıyorlar işte..
Arapça konuşan Yahudiler kendi tanrılarına Allah diyorlar..
Arapça konuşan Hristiyanlar kendi tanrılarına Allah diyorlar..
Müslümanlar da kendi tanrılarına Allah diyorlar..
Nedir bu Allah?
Yehova'dır işte..Başka bir şey olması mümkün değil..
Hristiyanların Yahudi kutsal kitabını veya Müslümanların Yahudi ve Hristiyanların kutsal kitaplarını kabul ettiğini düşünürseniz,aynı kaynağa ulaşırsınız..Yani Yahudilerin tanrısı Yehova'ya..

Zaten şöyle bir şey var..Benim yazacağım yazıyı,herkesin anlamasını beklemiyorum..Piyasada çok satılan,mesela ''bana Allah yeter'' tarzında birşeyler yazmıyacağım..

Forumda geçmişte Hristiyan bir üyeye,tanınmış bir oryantalist üç semavi dinin taraftarlarının aynı tanrıya inandığını belirtiyor demiştim ve bana bir sürü içi boş laf etmişti..Benim derdim böyle insanlarla değil..İnanan ve saplantılı olanlar,ne yazacaklarımı okumasın zaten..Çünkü bir şey anlayamazlar..

hur-kus
03-07-2023, 23:53
Yehova Kimdir? Adının anlamı nedir?
Kutsal Kitabın cevabı
Yehova Kutsal Kitabın tanıttığı, her şeyi yaratan gerçek Tanrı'dır (Vahiy 4:11). İbrahim, Musa ve İsa peygamberler O'na tapındı (Başlangıç 24:27; Çıkış 15:1, 2; Yuhanna 20:17). Yehova sadece belirli bir milletin değil, "tüm yeryüzünün" Tanrısıdır (Mezmur 47:2).

Yehova, Tanrı'nın Kutsal Kitapta açıkladığı, sadece O'na özgü olan ismidir (Çıkış 3:15; Mezmur 83:18). "Olmak" anlamındaki İbranice bir fiilden gelir. Birçok bilgin Yehova isminin "O Olmasını Sağlar" anlamına geldiği görüşündedir. Bu tanım Yehova'nın, hem Yaratıcı olması hem de amaçladığı her şeyi gerçekleştirmesiyle uyumludur (İşaya 55:10, 11). Ayrıca Yehova Tanrı'nın niteliklerini de Kutsal Kitaptan öğrenebiliriz, ki bunların en baskın olanı sevgidir (Çıkış 34:5-7; Luka 6:35; 1. Yuhanna 4:8).

Yehova, Tanrı'nın İbranice isminin bir çevirisidir; bu isim İbranice Tetragrammaton olarak bilinen dört harfle יהוה (YHVH) yazılır. Tanrı'nın isminin eski İbranicedeki telaffuzu tam olarak bilinmemektedir. Ancak, Yehova bazı dillerde uzun zamandır bilinen telaffuz şeklidir. a 1666 yılında Ali Ufkî Bey tarafından tercüme edilen ve neredeyse 200 yıl kullanılan Türkçe Kitabı Mukaddes çevirisinde de Tanrı'nın ismi Yehova olarak geçmektedir. Bu çeviride Yehova ismi Başlangıç (Tekvin) 15:2 ayetinden itibaren İbranice Kutsal Yazılarda 380'den fazla kez geçer.

Tanrı'nın isminin eski İbranice'deki telaffuzu neden bilinmiyor?
Eski İbranice'de yalnızca sessiz harfler yazılırdı. İnsanlar sözcükleri okurken sesli harfleri kolayca yerlerine koyardı. Fakat İbranice Kutsal Yazılar ("Eski Ahit") tamamlandıktan sonra bazı Yahudiler batıl bir inancı benimsediler. Bu inanca göre Tanrı'nın özel ismini ağza almak yanlıştı. Tanrı'nın isminin geçtiği bir ayeti yüksek sesle okurken bu isim yerine "Rab" ya da "Tanrı" ifadelerini kullandılar. Yüzyıllar geçtikçe bu batıl inanç yaygınlaştı ve sonunda eski telaffuz unutuldu. b

Bazıları Tanrı'nın isminin "Yahve" olarak telaffuz edildiğini düşünürken başkaları farklı telaffuzlar da olabileceğini söyler. Lût Gölü Rulolarından birinde yer alan Levioğulları kitabının Yunanca tercümesinin bir kısmında Tanrı'nın ismi İao olarak geçer. Ayrıca eski Yunan yazarlar, İae, İabe ve İaoue telaffuzlarının da kullanıldığını düşünmüşlerdir. Fakat bunlardan herhangi birinin eski İbranice'deki telaffuz olduğunu söylemek mümkün değildir. c

Tanrı'nın Kutsal Kitapta geçen ismiyle ilgili yanlış görüşler:
Yanlış görüş: "Yehova" ismini kullanan çeviriler bu sözcüğü kendileri ekledi.

Gerçek: Kutsal Kitapta, Tanrı'nın ismi olan İbranice sözcük Tetragrammaton şeklinde yaklaşık 7.000 kez geçer. d Çoğu çeviride Tanrı'nın ismi keyfi olarak çıkarılmış ve yerine "Rab" gibi unvanlar konulmuştur.

Yanlış görüş: Mutlak Güce Sahip Tanrı'nın özel bir isme ihtiyacı yoktur.

Gerçek: Tanrı, Kutsal Kitap yazarlarına sözünü ilham ederken bu ismi binlerce kez yazdırmış ve Kendisine tapınanların ismini kullanmasını istemiştir (İşaya 42:8; Yoel 2:32; Malaki 3:16; Romalılar 10:13). Hatta Tanrı sahte peygamberleri Kendi ismini halkına unutturmaya çalışmakla suçlamıştı (Yeremya 23:27).

Yanlış görüş: Yahudi geleneğine uyarak Tanrı'nın ismi Kutsal Kitaptan çıkarılmalıdır.

Gerçek: Kutsal Kitabı çoğaltan Yahudi yazıcılardan bazılarının Tanrı'nın ismini telaffuz etmedikleri doğrudur. Yine de onlar kopyaladıkları metinlerde bu ismi korudular. Ne olursa olsun Tanrı, emirlerini çiğnememize yol açacak insan geleneklerine uymamızı istemez (Matta 15:1-3).

Yanlış görüş: İbranice tam telaffuzu bilinmediğine göre Tanrı'nın ismi Kutsal Kitapta kullanılmamalı.

Gerçek: Bu mantığın temelinde şu düşünce yatar: Tanrı farklı diller konuşan kişilerin hepsinden Kendi ismini aynı şekilde telaffuz etmesini bekler. Oysa Kutsal Kitap geçmişte Tanrı'ya tapınan ve farklı diller konuşan kişilerin özel isimleri çok farklı şekillerde telaffuz ettiğini gösterir.

Örneğin, İsa bir Yahudi olarak doğmuştu ve adı İbranice'de muhtemelen Yeşua olarak telaffuz ediliyordu; ancak Yunanca Kutsal Yazıları ilhamla kaleme alan yazarlar İsa'nın isminin Yunanca söylenişi olan İesous'u tereddüt etmeden kullandılar. Başka dillerin çoğunda bu ismin telaffuzu biraz farklıdır, fakat herkes kendi dilinde en yaygın olan söylenişi kullanır.
Kutsal Kitabın cevabı böyle :)
Sevgiler

spartacus
07-07-2023, 17:31
Örneğin, İsa bir Yahudi olarak doğmuştu ve adı İbranice'de muhtemelen Yeşua olarak telaffuz ediliyordu; ancak Yunanca Kutsal Yazıları ilhamla kaleme alan yazarlar İsa'nın isminin Yunanca söylenişi olan İesous'u tereddüt etmeden kullandılar. Başka dillerin çoğunda bu ismin telaffuzu biraz farklıdır, fakat herkes kendi dilinde en yaygın olan söylenişi kullanır.
Kutsal Kitabın cevabı böyle :)
Sevgiler
Masal masal içinde.

İesous = us - ze-us'un us'u, "us" -> tanrı...
Jesus = us = ze-us'un us'u, "us" -> tanrı

Iasus, Iesosus - > Şifacı, iyileştirici, kurtarıcı...

İaso - Şifa tanrı-çası

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/Iaso.jpg

Ias -> şifacı, kurtarıcı gibi anlamlara geliyor, kısaca kurtarıcı-tanrı - Tipik eski Yunan Mitolojisi...

Biraz karıştırmışlar gibi, bir yönüyle Dionysus(Dionisos), bir yönüyle Iasus (Iesosus, jesus, Yeşua)

Atalanta'nın babası;

Atalanta
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a1/Atalanta_Lepautre_Louvre_MR1804.jpg/800px-Atalanta_Lepautre_Louvre_MR1804.jpg

Mitolojiler, antik mitolojiler, ilkel mitolojiler, 21. yüzyıl oldu hala daha bitmediler.