PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ateistlerin oy kullanma saçmalığı..!

Ahlaksız
16-04-2017, 20:47
Seçimin ne olduğunu,Matrix filmindeki bir replikle belirtmek istiyorum...Filmdeki Merovingian şöyle der;''Seçim,güçlüler ile güçsüzler arasında yaratılmış bir illüzyondur..''
Adaletin/hukukun-can güvenliğinin-seçim güvenliğinin olmadığı,seçimi yapan ysknın parti genel merkezi gibi olduğu,ülkedeki gelir eşitsizliğinin hâd safhada olduğu(aç/yoksul insanlar nasıl seçim yapacaksa..!),her seçimde hile haberlerinin olduğu,okuma/yazma bilmeyenlerin oy kullandığı,yurtdışında yaşayanların oy kullandığı,hapisteki katillerin/tecavüzcülerin oy kullandığı bir ülkede;ateistlerin sandık başında ne işi var?!

Geçenlerde ateist bir aile,çocuklarının din dersinden muaf tutulması için açtığı davayı kazanmış..Adaletin olmadığı bir ülkede,böyle bir karar alınması garip ama böyle şeyler de olabilir sonuçta..Din dersinden muaf olan çocuklar,bir şekilde ifşa edilmiş olurlar..Yani bu çocuklara,diğer çocuklar ve öğretmenler artık farklı bir gözle bakacaklardır..Dışlanmaları veya hakarete uğramaları olasıdır..Yani bu ülkedeki toplumsal baskı,sizi bir şekilde ezer..Sizinle beraber çocuklarınızı da ezer..Çünkü bu ülke laik/sosyal/hukuk devleti değil,bir müslüman devletidir..Türkiye'nin bir müslüman devleti olduğunu,son yıllarda yabancılarda kabul ettiler artık..Müslüman devleti demek,müslümanların sözünün geçtiği veya müslümanların el üstünde tutulduğu veya müslümanların gelişip çoğaldığı bir devlet demektir..Tıpkı Afganistan veya İran gibi..
''Türkiye ile İran bir değildir'' gibi bir itiraz yapılabilir..İlla birebir aynı olmaları gerekmiyor zaten..Böyle birşey de olamaz..Farklı coğrafyalar,farklı din anlayışları,farklı hayat tarzları..Türkiye'de İran'daki gibi idam yok mesela ama bir ateistin başına Türkiye'de de iyi şeyler gelmiyor..Bakınız;
http://odatv.com/barbaros-sansal-yasadiklarini-odatvye-anlatti-1504171200.html

Seçime katılanların nerdeyse hepsi müslüman..Bir ateist,müslümanla dost/akraba olabilir ama bir ateistin islama bakış açısı çok farklıdır..Yani müslümanların kimliğini/karakterini oluşturan en büyük etkenlerden biri olan İslam,bir ateiste göre kötü/yanlış bir şeydir..Kötülüğe sarılan insanların arasına katılıp,bir taraf tutmanın mantığı nedir?Bugün ''evet'' veya ''hayır'' diyerek,sadece bir müslüman tarafı tutmuş oluyorsun..Bu seçim ve diğer seçimler,aslında seni ilgilendirmiyor..Çünkü sen Türkiye'deki savaşta(seçimde) taraf değilsin,olamazsın da..Çünkü seni insan yerine koyan bir güruh yok..Senin yok edilmeni,senin linç edilmeni,senin dağa çıkmanı isteyen insanların yanına gidip bir seçim yaptığını sanman;senin bu ülkeyi ve insanını anlamadığın anlamına gelir..Senin ne işin var sandığın başında?O sandıkta oy kullananlar müslümanlar..Sandığı bir cami gibi düşün..Ateistin camide işi ne?O sandığa bir oy atmakla,bu ülkeye aydınlık bir gelecek mi getireceğini sanıyorsun?Hem ateist kişi ile müslüman kişi aynı safta durur mu?Hem müslümanlar şöyle/böyle diyeceğiz,hem de müslümanlarla aynı oy hakkına sahip olacağız?Bunu nasıl kabul edebiliriz?Ben bir üniversite mezunu ateist olarak,senede ortalama 40 kitap okuyan biri olarak;bu ülkedeki milyonlarca cahil/aymaz insanla nasıl bir tutulabilirim?Hayatında bir kitap okumamış,bir okul bitirmemiş insanlarla nasıl aynı seviyede görülebilirim?

Ezandan son derece rahatsızım ve bu konuda diyanet gibi birkaç yere mail attım..Bana ''seni bu ülkede yaşattığımıza dua et'' gibi bir yanıt verdiler..
Bu ülkenin en ünlü ateisti Celal Şengör ''ezandan rahatsız olan dağa çıksın'' dedi..
Müslümanlar beni ölümle tehdit ediyor,ateistler de ''beğenmiyorsan defol git bu ülkeden'' diyorlar..
Ülkenin durumu bu iken,sen sandık başında ne yapıyorsun ateist?!

Turan Dursun'a,Hrant Dink'e ne yaptılar?
Madımakta,Gezide,ya da 15 temmuzda ne oldu?
Bırakın bu ülkede ateist olmayı,farklı olmaya bile hakkınız yok..Farklı olmak bile linç nedenidir..
Bahriye Üçok..Ne yaptılar bu kadın müslümana?Farklı diye katlettiler..
Bu ülkeyi ne sanıyorsun ateist?
Bu ülkede demokrasi/hak/hukuk filan var mı sanıyorsun?
Bu ülkede düzgün bir şekilde seçim yapılacağını mı sanıyorsun?
Bu nasıl bir aymazlıktır?!

''Daha da beter olmayalım'',''Suriye gibi olmayalım'',''çocuklarımız için oy verelim'' lafları;boş laflar..Ya da ''oy vermemek,evetçilerin işine yarar'' gibi laflar..Hepsi boş..

Akp döneminde,yüzlerce masum insan hapiste yıllarca yattı..Kimi intihar etti..Kimi hastalandı öldü..Hâlâ da bir sürü masum insan hapiste..
Gezi'de masum gençleri linç ettiler..
Uludere'de masum insanların üzerine bomba attılar..
Türkiye'nin her yerinde canlı bombalar kendini patlattı..Yüzlerce insan öldürüldü..
Pkk açılım denilerek silahlandırıldı ve yapılan çatışmalarda köyler/ilçeler nerdeyse yok edildi..
Bugün Türk askeri,yabancı bir ülkede savaş veriyor..Türkiye'de ohal uygulanıyor..

Türkiye artık uçurumdan aşağı yuvarlanmış,hâlâ oy vererek ülkeyi değiştireceğini mi sanıyorsun?Hem de bir ateist olarak..!

''Suriye gibi olmayalım'' korkusuyla seçim yapılamaz..Zaten Suriye olduk..3,5 milyon Suriyeli girdi bize,hâlâ mı anlamadın?!

Tamam,bir şekilde bu toplumda yaşıyoruz ama bizler bu toplumun çıkardığı bir dışkı,sümkürdüğü bir sümüğüz..Bize yaşama hakkı tanımayanların,bizi dağa davet edenlerin olduğu bir ülkede oy vermek,saçmalığın daniskasıdır..

Umut için mi oy veriyorsun?
Çocukların için mi?
Bu ülkenin geleceğinde laik bir Türkiye kurulacağı umudunu mu taşıyorsun?
100 senedir laik bir ülke tesis edememiş bu homo sapiensler,senin oyunla mı laikliği sağlayacak?

Partilerden bahsedeyim biraz..

Akp'den hiç bahsetmeyeceğim..Bir ateist akp yanlısı olamaz..

Mhp'den de bahsetmiyorum..Tamamen dinci/ırkçı bir partidir sonuçta..

Chp,ateizme en yakın parti olarak aktarılır..Chplilerin başörtüsüne karşı tutumlarını gördük..Bu insanlar başörtüsünden rahatsız değiller..Bu ne demek?Başörtüsü ile camide erkeklerin taktığı takke arasında hiç fark yoktur..Yani dini bir simgedir bunlar..Bir kamu kuruluşuna bir müslüman erkeğin takke ile girmesi ne derece yanlışsa,aynı yere bir müslüman kadının başörtüsü ile girmesi de aynı derece yanlıştır..Chp,başörtüsü tutumu ile akp ile aynı çizgide olduğunu göstermiştir..Zaten bu insanlar ateistlere ''terörist'' diyen akplilere tek bir laf etmişte değillerdir..Yani chp,tutupta ateizm felsefesini,yani özünde laikliği savunacak,ateistlerin haklarını savunacak bir parti değildir..15 temmuz sonrasında Tayyip'i kucaklayanlar da bunlardır..!

Hdp,açıkça bir terör oluşumunun liderinin heykelini dikeceğini söyleyen,yani çatışmadan/savaştan yana olan bir partidir..Ayrıca dinci bir partidir de..

Saadet zaten malum..

Bbp,aynı şekilde dinci/ırkçı bir partidir..

Vatan partisi,chpye yakın bir partidir ama 15 temmuz sonrasında Tayyip'i kucaklamaları,bu partinin de dinci/bölücü/gerici bir parti olduğunu kanıtlamıştır..Doğu Perinçek'in şu lafını hatırlatırım;''H.z.Muhammed'in silahına bu Dünya çok şey borçludur..!''

Tkp gibi partilerden bahsetmeye gerek yok..

Yani sana hitap eden bir parti filan yok..Seni insan yerine koyan birileri de yok..Hatta benim gibi ezandan rahatsızsan,ateistler bile seni istemiyor bu ülkede..Yani yapayalnızsın..Will Smith'in ''ben efsaneyim'' filmindeki gibi yapayalnız..Zombilerin,hastalıklı insanların arasında yapayalnız..

Son olarak şunu söyleyeceğim..Türkiye'de oy kullanan insanların nerdeyse tamamı,televizyonda izledikleri yüzünden oy kullanır..Türkiye'de televizyonda iki program izleyen kendini siyasetçi sanır..Televizyon izleyerek oy kullanmaya gidenlere seçmen değil,''bön'' denir..!

bilgivehis
16-04-2017, 22:35
Sandığın bizler için kurtuluş olmadığını biliyoruz ama sandığın bizler üzerindeki baskıyı azaltma özelliği olduğunu da hepten yok sayamayız.
Bu yüzden en küçük bir olasılığı dahi değerlendirmek durumundayız.
Örneğin T-D forum belki çok etkili olmayabilir ama burada bulunmamız bir deşarj olma olayından daha öte işlevi vardır.
Burada kendimizi anlatıyoruz, dinlerin toplum üzerindeki baskısını anlatıyoruz.
Bugün burada haykırıyoruz yarın sokakta olmayacağı ne malum.
Din hakimiyetine son vermek öyle bir kaç yılda olacak bir şey değil, buna çok uzun mücadeler ve yıllar gerekir.
Öyle teslim olmayla olsaydı Avrupa din hakimiyetine son veremezdi...

Ahlaksız
17-04-2017, 00:09
Bilgivehis;Avrupa ile Türkiye'yi kıyaslayamazsınız..Orası çok farklı bir konu..Protestanlık veya rönesans gibi olgular,batının bugüne gelmesini sağlamıştır..Türkiye'de böyle bir hareket(lenme) yoktur..Olmasına izin de verilmez..Türkiye,bir Ortadoğu ülkesi gibidir..Mesela,ortadoğu ülkelerindeki lidere itaat olgusu,Türkiye'de de geçerlidir..Türkiye'de siyasi liderlere tapılıyor..Hiçbiri koltuğu bırakmak istemiyor..Ortadoğu'da da bu böyledir..Yani aslında Türkler Araplaşmışlardır..Türkler,osmanlı artıklarıdırlar..Bugün sandığa gidenler,osmanlının devamı olan Müslüman türklerdir..Bir ateistin bu Osmanlı artıklarının seçiminde ne işi olabilir?Sokaktaki it kadar değeri olmayan,bir Suriyeli kadar değeri olmayan,değeri bırakın ''yok'' sayılan bir ateistin sandıkta ne işi vardır?Beni yok sayan,bana yaşam hakkı tanımayan,beni dağa kovalayan bu Araplaşmış türklerin seçiminde benim ne işim olabilir?
Teslim olma konusunda size net bir şey diyeyim..Türkler 2002'de Atatürk düşmanı,cumhuriyet düşmanı olduklarını ilan etmişlerdir ve kendilerini gericiliğe/sömürüye/emperyalizme teslim etmişlerdir..Yani bundan tam 15 sene önce türkler teslim olmuştur..
Siz deşarj olduğunuzu hissediyorsanız,gidin deşarj olun..Size seçime gitmeyin demiyorum..Benim yaptığım bir analiz/teşhis sadece..Türkiye'nin nasıl bir ülke olduğunu,ateistin konumunun ne olması gerektiğini söylüyorum..Tabi ki bana karşı çıkacaklar olacak..Tabi ki ben ezandan rahatsız olmuyorum diyen ateistler olacak..Bunlar doğal..Sonuçta evrim çeşit çeşit yaratmış..!

bilgivehis
17-04-2017, 00:35
Yani bundan tam 15 sene önce türkler teslim olmuştur..

Avrupalılar binlerce yıl teslim olmuştu, bizden daha çok karanlık içindeydiler ama başardılar.
Aynısını Zenciler de yaşıyordu onlar da yüzlerce yıl mücadele sonucu kazandılar.
Bizlerin onlardan daha geri olmamız teslim olmamızı getirmez.
Bugün ateistlerin yok denecek kadar az olduğuna aldanma, tutsaklık karşısında herkes potansiyel ateisttir...

gungormez
17-04-2017, 01:02
Tkp gibi partilerden bahsetmeye gerek yok..

Senin muazzam bir gelişme potansiyeli taşıdığını görüyor,galiba brazda seviyordum.
Patojen Perinçekin ocağında zehirlendiğininde ,farkındaydım.Mlliyetçilik zehri damarlarındayen nasıl gelişecektin ?,merakımı çekyordu.
Lugatını ,sosyalist,komunist bir lugat yapabilecek, diyalektik materyalist çizgiye sıçrayabilecekmiydin?"ne kadar zordu!"
Gördüğüm kadarıyla kendini aşamamışsın.
Tkp ,gibi partiler?Bir ülkede tek komunist parti olur.Hepsi tekleşecek bir süreçtedir
Biraz Tkp'den bahsetsen sevinirim..
Söz etmeye gerek varmı?,bizde öğrensek.

spartacus
17-04-2017, 03:19
Hileydi, Suriyeliydi, boş seçim kağıtlarına kaşelemeceydi, 1,5 milyon üzerinde geçersiz evet oyunun -kaşsesiz kağıtlara basılmış vs- geçerli sayılmasıydı(bu bile değiştiriyor) defalarca farklı sandıkta oy kullanan polisleriydi, kullanılan seçim siteminin arka kapısının olması(bu sebeple dünyada kullanılmamaya başlanması) ve sandık, sandık değil(bu açığa çıakrdı) il toplam değerleriyle oynamışlıklarıydı, nereden baksak %4, %3 hile etkisi olur diyordum, ama kurtarmamış olacak ki hile yüzdesi hayli arttı...

Bu toplum cehaletten kurtulur mu, mutlaka bir gün, ancak salt cehalet değil, islamın sözde ahlakıda kazandı, yani ahlaksızlığı... Bir insan hangi hakla hile, hurda yapıp başka insanların, milyonların hakkına, heleki bu düzeyde kitlesel olarak girer?

Neyse bir diğer faktörde, elbette lafa gelince mangalda kül bırakmayan, oy kullanmayan ve çoğu rahatını bozmamak adına(protesto edenler hariç o da toplasak %1 etmez) gitmeyenlerin etkisiydi(o kitle oy kullansa sonuç rahatlıkla değişirdi, hile, hurda bile kurtaramazdı). Bu bir parti seçimi değildi... AKP ciler bırakın bir sandıkta oy kullanmayı, hile hurdalarla çoklu oy kullanırken, rahatını bozmayıp aymazlığa düşenlere ne demeli? Genelde hep böyle olur...

Yalnız görünen şu ki, kısa sürede o sandığa gitmeyenler pişman olacak. Neredeyse tamamen faşizme evrilen ülkede, bugünleri de, bugünün absürt sosyal medyası da çok aranacak, artık bir çok insan, basit fikrini dahi söylemeyezken, diğer taraftan yılalrdır küfreden, katliamdan, karı, kızların ganimet sayılmasından söz edip ilan edenler artık zıvanadan da çıkacak. Kısaca görünen, bu ülkede, yaşanan kleptokratik faşizmin, katmerlisi ve çalkantısı yaşanacak..

Kısa vadede çözüm (eğer insan rengiyle, inancı, düşüncesiyle 10 yıldan fazla dışlanmış ve yok sayılmışsa, iktidarlar b kitleye sen kendisine biz demişse), laiklerle, anti laiklerin-cehaletin ayrıldığı, ayrı bir ekonomik-sistem, ayrı bir yönetim ve devlet, lakin bu da hem aşılanan devlet-sınır tabusu hem de milliyetçilik kapanından dolayı da pratikte mümkün görünmüyor, ama pratik bu kesimin gün geçtikçe eridiğine tanık olacak. Eğer bu olabilseydi, bugün ortadoğu ülkesi olmak için can atan, dinle kandırılan milyonlar, eminim olsaydı, kısa sürede bir Avrupa ülkesi normları yansıtacak laik ve aydın kesimin temsil ettiği ülkeye sığınmak için koşarlardı-hiç şüphem yok-. Bugün Yunanistan diye küçümsenen veya benzer küçük görülen Avrupa ülkelerinde ortalama yaşam standardı, çoğundan daha zengin kaynağa sahip Türkiye'nin en az 2 katı, neden? Bu sorunun cevabı toplumların bir kaç kalemle(örneğin din-mezhep) tamamen sürüleştirilmesi ve çoban diye tanıtılanlara ise tapınmasıdır, bildikleri, ancak çobanların kendilerine enjekte ettiğinden ibaret, etinden, sütünden, yününden, terinden, kısaca sağılan bir toplum. Başka nasıl sağılabilirdi ki? Kendisinden milyarlarca ama milyarlarca TL hayatlarını çalan bir avuç haraminin fedaisi olmaktan öte geçemediler.

bu süreç bir darbeyi de getirebilir, ama şimdilik çıkan sonuç ABD'nin işine yarayan sonuç, Türkiye de ise ordu ABD'nin isteği doğrultusunda Türk-İslam senteziyle, şimdiki durumdan çok daha faşist bir biçimde -sonuçları ortada- darbe yapmıştır ve tek adamla arası açılırsa o zaman darbe olur -ki bu da olmamalı, ya yeni Geziler olmalı, iktidarın tek taraflılığını durduracak, ya da soyup, soğana çevirdikleri ülke artık kaynak sağlayamaz hale gelmişken, Erdoğan normal seyirle emekli olmalı-. Ha diyebilseydim keşke, toplumsal bir aydınlanma ve halkın gerçekleri görüp gidişata köklü biçimde müdahale etmesi ama toplumsal bilinç ve bellekte gidişat, ileri değil geri ve yakın vadede, belirleyici olan kitlede bir aydınlanma ufukta görülmüyor... Ya da yaşanmalıydı, yaşanmalı...

spartacus
17-04-2017, 03:47
Türkiye,bir Ortadoğu ülkesi gibidir..Mesela,ortadoğu ülkelerindeki lidere itaat olgusu,Türkiye'de de geçerlidir..Türkiye'de siyasi liderlere tapılıyor..Hiçbiri koltuğu bırakmak istemiyor..Ortadoğu'da da bu böyledir..

Türkler 2002'de Atatürk düşmanı,cumhuriyet düşmanı olduklarını ilan etmişlerdir ve kendilerini gericiliğe/sömürüye/emperyalizme teslim etmişlerdir..Yani bundan tam 15 sene önce türkler teslim olmuştur..
Siz deşarj olduğunuzu hissediyorsanız,gidin deşarj olun..Size seçime gitmeyin demiyorum..Benim yaptığım bir analiz/teşhis sadece..Türkiye'nin nasıl bir ülke olduğunu,ateistin konumunun ne olması gerektiğini söylüyorum..Tabi ki bana karşı çıkacaklar olacak..Tabi ki ben ezandan rahatsız olmuyorum diyen ateistler olacak..Bunlar doğal..Sonuçta evrim çeşit çeşit yaratmış..!
Sevgili Ahlaksız

Sen başka bir ülkede mi yaşıyorsun? İkincisi ilk paragrafta koyulaştırdığım o çobana itaat-sürü- konusunda, ikinci paragrafın kendi, kendini yalanlaman gibi duruyor... Eğer bu bir din seçimi olsaydı, dine evet, hayır olsaydı, süreğen ama durmadan ATEİST diye, diye safsataya bağladığın şeyi değerlendirme şansımız olurdu...

Ateistlere, bir yanıyla dinci, öte yanıyla ırkçı siyasi bir tercih-kılıf mı giydirmeye çalışıyorsun anlamadım. Bu oymalamanın ateistlik üzerinden tartışılmasının alakası ne? Yok sayılıyorsan, VARIM demeyi bileceksin-binbir yolu var, referandumda birisiydi, pasif olabilir ama o da bir yoldu-, bilmiyorsan kendini her şeyin merkezine koyup, oradan binbir çeşit kılıf aramanın anlamı yok.

Yok sayılıyorsan, varım diyeceksin, lamı, cimi yok... Az olabilirsin, ama bu demek değil ki varım diyemeyesin, illa çoğunluk mu olman lazım, bu tutumunla bu asla olmayacak, çünkü insanlar dünyaya yazı-tura atar gibi gelmiyor. Kısaca varım dememenin edebiyatı bence boş, geçersiz ve bir yerde kaş yapayım derken göz çıkartır rol oynuyor(elbette bunun niyetle alakası yok, sadece sonuçlarının neye vardığına dair bir tespit).

%14,5 oy kullanmadı, bunun %11'i, rahat hayır diyecek kesim, demek ki varım diyebilselerdi, durum değişirdi, bu varım diyebilenlerin, varlık biçimlerini yansıtmanında bir yolu olurdu. Kısaca, yok sayılmak ayrıdır, insanın kendisini yok sayması ayrı! Senin ifadelerinden anladığım bu, kendini yok saymak ve tüm atesitlerinde yok sayması arabeski, yok sayanlara ne zahmet, ne gerek, altın tepside sunulmuş bir ödül gibi...

Oysa ateist olup, olmamakla alakası yok, referandumun konusu belliydi, katılır veya katılamzsınız, tercih edersiniz, etmeyedebilirsiniz ama bunun ateist olmakla alakası yok, ateist demek gözüne at gözlüğü, ağzına da gem takılmış binek hayvanı demek değildir, yani ateist olur kurufasulyeyi sever, öteki nohutu, beriki A takınını tutar öteki tutmaz(benim gibi), birisi bir uygulamaya karşıdır öteki olmayabilir, gidişattan hoşnt değilse olumsuz reyini kullanabilir(ateist olmaktan çıkmaz!)...

Ekonomi-politik alan hem farklı bir zemindir hem politik olmak-davranabilmek gibi stratejik-taktik durumlar da getirir, bir ateist böyle bir ülkede yaşamak istemeyebilir(aklı başında kim ister ki!), istememesi ayrıdır, içinde olması ve gereğini yapma tutumu, hayat mücadelesi(kaçınılmaz) ayrı, kavramları birbirine boca edip, sonrada anlamsızlaştırıp çöpe çevirip atmak mantıklı bir tutum olmasa gerek...

Ha ben de senin gibi doğal biçimde görüşümü, yazdım diye farklı yerlere çekmez, kendini eleştirilemez, her şeyin üzerinde, kimse farklı düşünemez, itiraz edemez, tabuyum, dokunulmazım, yakarım, dokunan yanar bir konuma çekmezsin(zira birde bu sebeplerle bazı arkadaşlarımıza yazamaz olduk, anında işi isnata, kendilerine karşı isnata, sonra kendileride envai türden görüşün olduğu tüm foruma mal edebiliyor. hani çıkıp 2+2=8 dese, orada bir yanlış var desek, tamam isnatlı sitemler başlayabiliyor)..

kartopu
17-04-2017, 07:52
Ateistlerin oy kullanma saçmalığı..!
Ateistlerin oy kullanma saçmalığı diye açılan bir başlık başka bir şey anlatır. Türkiye de Ateistlerin güvenlik içinde yaşamadığı düşüncelerini özgürce ifade edemediğini anlatan içerik li yazı başka bir şey anlatır.
Başlıkla içerik birbiri ile çelişen bir yazı olmuş.

Böyle bir yazı nasıl eleştiri alabilir nasıl bir doğru çıkabilir ben anlamış değilim
Bir insanın ateist olması için her hangi bir sınıfsal köken aranmaz Dindar olması içinde aynı düşünce hakimdir.

Seçimler insanların nasıl yönetilmek istediğini ve yöneticilerinde nasıl yönetmek istediklerini anlatır. Ateizmse se bunlarla hiç ilgisi olmayan düşünce biçimidir.
Bu konuda söyleyecek söz hem çoktur hem hiç yoktur.
Bence ya başlık düzeltilmeli ya içerik başlığa uyumlu hale sokulmalıdır.

Engse Hohol
02-06-2018, 22:21
24 haziran Seçmen sorgulama sayfası erişime açıldı.

✔ (https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp#) 24 haziran'da nerede oy kullanacağım sorgula, ysk.

✔ (https://www.turkiye.gov.tr/yuksek-secim-kurulu-yurt-ici-secmen-kaydi-sorgulama) Yurtiçi Seçmen Kaydı sorgula, e-devlet.

Ahlaksız
02-06-2018, 23:15
Hâlâ aynı kanıdayım..:)
Oy kullanmak saçmalık zaten..Bir de ateist birisinin,tamamen din ile hareket eden bir ülkede,sandığa gitmesi beyhude..

Neva
06-06-2018, 00:56
Ateistlerin oy kullanmasi gayet yerinde bir davranistir.Kaldi ki ayni guruhun beklentileri, bildiginiz insan haklarindan farkli beklentiler degildir.

Ahlaksız
20-01-2019, 21:37
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 31 Mart'ta düzenlenecek yerel seçimde vatandaşlığa hak kazanmış 53 bin Suriyelinin oy kullanacağını söyledi.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/201901191037181711-icisleri-bakanligi-elli-uc-bin/
Yorum yok..Ne diyeyim?!

karakedi
21-01-2019, 00:24
Son olarak şunu söyleyeceğim..Türkiye'de oy kullanan insanların nerdeyse tamamı,televizyonda izledikleri yüzünden oy kullanır..Türkiye'de televizyonda iki program izleyen kendini siyasetçi sanır..Televizyon izleyerek oy kullanmaya gidenlere seçmen değil,''bön'' denir..!

o zaman siz duyarlılığı olan, bilinçli bir vatandaş olarak elinizden gelen mücadeleyi gösterirsiniz. oy atmaya inanmıyorsanız, inandığınız bir araçla mücadele edersiniz. ha içinizde duyarlılık varsa mücadele edersiniz. yoksa kenara geçer izlersiniz. mücadele edeceksiniz diye bir zorunluluk da yok. tarih böyle kenardan bön bön izleyen insanlarla dolu.

Ahlaksız
21-01-2019, 00:53
o zaman siz duyarlılığı olan, bilinçli bir vatandaş olarak elinizden gelen mücadeleyi gösterirsiniz. oy atmaya inanmıyorsanız, inandığınız bir araçla mücadele edersiniz. ha içinizde duyarlılık varsa mücadele edersiniz. yoksa kenara geçer izlersiniz. mücadele edeceksiniz diye bir zorunluluk da yok. tarih böyle kenardan bön bön izleyen insanlarla dolu.
Kimin için mücadele edeceğim?
Vereceğimiz mücadeleye değecek bir kesim var mı?
Sevgili karakedi;bana laf sokmayın lütfen:)
Şunu atlıyorsunuz..Türkiye'de günde 5 vakit ezan okunuyor..Bu cümle üzerinde,azıcık düşünmeye davet ediyorum sizi..
Türkiye böyle bir ülke..Bu hep aklınızda bulunsun..
Ama Türkiye laik filan demeyin bana..Anayasada laiklik yazması,bu ülkeyi laik yapmaz..Dünya'da anayasası olmayan ülkeler bile var..Yani,yazılı metinleri boşverin..
Kenardan izlemek bönlük değil..Esas bönlük,mücadele ettiğini sanmaktır..
Türkiye'deki seçimlerde Suriyeliler oy kullanıyor..
Türkiye'deki seçimlerde,okuma/yazma bilmeyenler oy kullanıyor..
Türkiye'deki seçimlerde,yurtdışında yaşayanlar oy kullanıyor..
Böyle bir ülkede,oy kullanmayı ''mücadele'' sanmak bönlüğün âlâsıdır:D

kartopu
21-01-2019, 10:21
Ahlaksız
Hâlâ aynı kanıdayım..
Oy kullanmak saçmalık zaten..Bir de ateist birisinin,tamamen din ile hareket eden bir ülkede,sandığa gitmesi beyhude..
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 31 Mart'ta düzenlenecek yerel seçimde vatandaşlığa hak kazanmış 53 bin Suriyelinin oy kullanacağını söyledi.
Yorum yok..Ne diyeyim?!

Bazı yazılar haklı sebeplerle yazılır ama yazının içeriği o haklı sebebin dışına çıkarsa saçmalık olur Ahlaksız Kardeşim.
Seni çok uzun zamandan bu yana tanırım dürüst bir kişiliğin var ama çok duygusalsın.

Başlıkta yazdığın yazı ve anlattığın her şeye katılıyorum Keşke başlık olarak Ateistler demese idin.
Solcular anti kapitalistler devrimciler hatta işçiler diyebilirsin Ama Ateist çok farklı bir şey Ateistin sınıfsal bir temeli yok Ali Koç da Ateist olabilir Gariban bir işçidi.
Sistemden her insanın beklentisi çok farklı Etem Sancak bir zamanlar devrimci idi ama sınıfsal farklılığı onu öyle bir hale getirdi ki Erdoğana ilahi aşkla bağladı.

Sana ateist olarak değil de DEVRİMCİ bir kişilik olarak seçimlere katılmak ondan bir beklenti içinde olmak gerçekten aptallıktır.
Hile yapıyoruz hala da yapacağız diye bağıran bir siyasi yapı var bu yapı devleti ele geçirmiş. Seçim sonuçları açıklandığında birde balkona çıkıp bizimle alay edeceği belli olan bir eylemin unsuru olmak bence aptallıktır.

Not Abdal demiyorum Abdallar alınmasın.
Erdoğan Kılıçdaroğluna bu kaçıncı yenilgi diyor o aslında bize ve bizim gibilerine diyor Bahçeli madem YSK ya güvenmiyorsun niye seçime giriyorsun diyor Açıkça hile yapacağız siz de avcunuzu yalayacaksınız diyor.

Bu kadar açıkça söylenen sözlerden sonra gel de salak ol.

Ama başka bir yol olmalı o yolu bulamazsak hep nesne olur hiç özne olamayız.

Ahlaksız
21-01-2019, 12:06
Ahlaksız
Hâlâ aynı kanıdayım..

Bazı yazılar haklı sebeplerle yazılır ama yazının içeriği o haklı sebebin dışına çıkarsa saçmalık olur Ahlaksız Kardeşim.
Seni çok uzun zamandan bu yana tanırım dürüst bir kişiliğin var ama çok duygusalsın.

Başlıkta yazdığın yazı ve anlattığın her şeye katılıyorum Keşke başlık olarak Ateistler demese idin.
Solcular anti kapitalistler devrimciler hatta işçiler diyebilirsin Ama Ateist çok farklı bir şey Ateistin sınıfsal bir temeli yok Ali Koç da Ateist olabilir Gariban bir işçidi.
Sistemden her insanın beklentisi çok farklı Etem Sancak bir zamanlar devrimci idi ama sınıfsal farklılığı onu öyle bir hale getirdi ki Erdoğana ilahi aşkla bağladı.

Sana ateist olarak değil de DEVRİMCİ bir kişilik olarak seçimlere katılmak ondan bir beklenti içinde olmak gerçekten aptallıktır.
Hile yapıyoruz hala da yapacağız diye bağıran bir siyasi yapı var bu yapı devleti ele geçirmiş. Seçim sonuçları açıklandığında birde balkona çıkıp bizimle alay edeceği belli olan bir eylemin unsuru olmak bence aptallıktır.

Not Abdal demiyorum Abdallar alınmasın.
Erdoğan Kılıçdaroğluna bu kaçıncı yenilgi diyor o aslında bize ve bizim gibilerine diyor Bahçeli madem YSK ya güvenmiyorsun niye seçime giriyorsun diyor Açıkça hile yapacağız siz de avcunuzu yalayacaksınız diyor.

Bu kadar açıkça söylenen sözlerden sonra gel de salak ol.

Ama başka bir yol olmalı o yolu bulamazsak hep nesne olur hiç özne olamayız.
Sevgili kartopu;seçimlerde hile veya Türkiye'nin siyasi/toplumsal konjonktürü ayrı mesele aslında..
Ben şöyle düşünüyorum..Seçimde oy kullandığım zaman,ezanlar susacak mı?Susmayacak..Yani azınlıkların bu ülkede bir söz hakkı olacak mı?Olmayacak..
Benim gibi insanların ne bir söz hakkı var,ne de bir şeyleri değiştirmeye gücü..Haliyle Türkiye'de yaşayan ateist veya agnostik kişilerin oy vermesi,bana çok anlamsız geliyor..Bu kişiler oy veriyorlarsa da,tamamen tepki amacıyla oy veriyorlardır..
Oy vermemek için o kadar çok neden var ki..
Mesela ysk'ya güvenmediğini açıkça söyleyen muhalefet,nasıl olacakta seçime katılacak,anlamak mümkün değil..!

karakedi
21-01-2019, 12:51
ezan neden susmak zorunda olsun ki. devletin görevi insanları ateistleştirmek değil, dini laikleştirmektir.
başka bir açıdan bakarsanız bir partinin sizden oy almak için ezanı susturmak zorunda kalması da saçma.

Abdullah Rzayev
21-01-2019, 15:53
Sevgili Ahlaksız,peki ya sizi Türkiyede tutan sebep ne?Bizim ülkede daha kötü seçimler bile sahte.

Ahlaksız
21-01-2019, 15:53
ezan neden susmak zorunda olsun ki. devletin görevi insanları ateistleştirmek değil, dini laikleştirmektir.
başka bir açıdan bakarsanız bir partinin sizden oy almak için ezanı susturmak zorunda kalması da saçma.
Sevgili karakedi;Ezan neden okunmak zorundaymış?

Devlet,özünde bir takım ayrıcalıklı insanları,diğer insanlara karşı korumak bağlamında ortaya atılmış bir kavram/olgu olsa da,zamanla devlet içindeki her insanın korunmak/dokunulmamak gibi bir hakkı olduğu doğrultusunda evrimleşmiştir..Yani bugün devletin asli görevi,devlet içerisinde yaşayan insanların bir zarar görmemesini sağlamaktır..Yani,öncelikli mesele güvenliktir..Sonrasında güven içinde yaşayan insanların bireysel hakları meselesi ve diğer meseleler gelir..Yani,sizin ezan dinleme hakkınız olduğu gibi,benim de ezan dinlememe hakkım vardır..İşte burada laiklik konusu vücut bulur..Laik bir ülkede(tabi ki gerçekten laik bir ülkeden bahsediyorum),bireylere hiç bir şekilde din/inanç empoze edilemez..Ezan demek,devlet içindeki insanlara bir dini/inancı empoze etmek demektir ve bu da laiklikle veya en temel insan hakları ile bağdaşmaz..

Buradaki mesele sadece ezan da değildir..Bir kilise de çan da çalmak,insan hakları ihlalidir..Çünkü kimseye bu yönde bir zorbalıkta bulunamazsınız..

Dikkat edin,burada trafikteki korna sesi gibi bir şeyden bahsetmiyorum..Bir grup insanın,çevresindeki insanları zorla tahakküm altına almasından,faşizmden bahsediyorum..

Bu ülkede ezan susmaz..Çünkü ne adalet,ne de laiklik gibi kavramlar hayata geçirilemedi..Bu saatten sonra olmaz..Bu yüzden benim gibi insanların oy kullanmasını anlayamıyorum..

Türkiye'de 80 milyon insan var..1kişi bile ezandan rahatsız olduğunu söylese,o ezan susmak zorundadır..Çünkü devletin görevi,her insanın haklarını savunmaktır,çoğunluğun değil..!

Ahlaksız
21-01-2019, 15:56
Sevgili Ahlaksız,peki ya sizi Türkiyede tutan sebep ne?Bizim ülkede daha kötü seçimler bile sahte.
Kaldık işte sevgili Abdullah Rzayev:)

karakedi
21-01-2019, 16:02
Dinin somuru ve baski mekanizmasi olarak kullanilmasi degil de ezanin gurultu kirliligi yaratmasi rahatsizlik veriyorsa, laik bir devletin bu fantastik ve kisisel sorunlardan once almasi gereken cok daha acil, hayati eylemleri olmali.

Abdullah Rzayev
21-01-2019, 16:09
Ülkede en fazla neden şikayetçisiniz?Ben:1.)Gelir darlığı,2.)Rüşvet ve birde şu Kekolardan şikayetçiyim.

Ahlaksız
21-01-2019, 18:12
Dinin somuru ve baski mekanizmasi olarak kullanilmasi degil de ezanin gurultu kirliligi yaratmasi rahatsizlik veriyorsa, laik bir devletin bu fantastik ve kisisel sorunlardan once almasi gereken cok daha acil, hayati eylemleri olmali.
Fantastik ve kişisel sorun mu?
Ezan;
1-Gürültü kirliliği
2-Bir dinin empozesi
3-Siyasi manipülasyon aracı
4-Hak/hukuk ihlali
5-Toplumsal/psikolojik baskı aracı olarak kullanılması
Sevgili karakedi;günde 5 vakit ezan okunduğu halde,adaletli bir ülke,müreffeh bir ülke var mı Dünya'da?
Bu ülkeye laiklik tesis edilecekse,önce ezan susmalı..Ezanla beraber kilise çanları da susmalı..Herkes inancını evinde/içinde yaşamalı ama tamamen saçmasapan hayaller bunlar..Gerçek hayatla alakasız şeyler..Burada vakit öldürüyoruz sadece..
Ülkede en fazla neden şikayetçisiniz?Ben:1.)Gelir darlığı,2.)Rüşvet ve birde şu Kekolardan şikayetçiyim.
Ben insanların gerizekalılığından şikayetçiyim..Bence en önemli sorunumuz bu..Bunu da en somut olarak 15 temmuzda gördük..Çok iyi eğitim almış,profesörlerin,subayların bile dini bir cemaatin köpeği olabileceğini gördük..

karakedi
21-01-2019, 18:39
evet fantastik. ezan okunması tek başına siyaset aracı değildir. onu siyaset aracı yapan dini cismanileştirerek günlük hayatta yeniden üreten ve kurumsallaştıran siyasi öznelerdir. bu siyasi öznelerin arkasında da işte dersane patronları, özel hastane patronları birinci sıradadır!

siz de din halen var diye dini kullananlara karşı oy atmak saçma dediğiniz için burada söylediğiniz gürültü kirliliği, hukuk ihlali falan gibi şeyler de fantastik oluyor tabii ki. fantastik yerine marjinal ifadesini de kullanabiliriz.

+

insanların gerizekalılığından şikayet etmek bu ülkenin sorunlarını bilmemektir. çünkü sizin tabirinizle söyleyeyim "gerizekalılık" bizim geri kalmamızın sebebi değil sonucudur. böyle gerizekalılık, yobazlık, dincilik, ateistlik falan gibi özellikler milletlere, ırklara özgü şeyler değildir. bunlar maddi şartlar sonucunda zamanla oluşur, yine maddi şartlar sonucunda oluştuğundan daha kısa sürede silinebilir.

Ahlaksız
21-01-2019, 21:07
Sevgili karakedi;din ve siyaset içiçe geçmiş olgulardır..Yani ezana tek başına siyasi bir sembol olarakta bakabiliriz..Ezan okunan bir toplumda,siyasetçiler de buna göre davranmak zorundadırlar..Ezanın etkisini görüyor musunuz?Ezan siyasileri etkiliyor diyorum..Siyasiler de ülkeyi yönettiklerine göre,ezan ülkeyi yönetiyor bile diyebiliriz..
Türkiye niye gelişemiyor?Çünkü ezan yönetiyor bu ülkeyi..Ezan okunduğu müddetçe,bir adım da ileri gidemez bu ülke..Gidemiyor işte..Ezan hafife alınacak bir şey değil..
Mesela,15 temmuzda camilerde imamlar sabaha kadar ne yaptılar?!

Gerizekalılık neyin sonucunda oluştu ve gerizekalılık neden bir sonuç olsun?
Mesela 80 darbesi oldu,insanlar dindarlaştırıldı,sonuçta böyle bir güruh ortaya çıktı demek,bu ülkenin sorunlarını bilmek mi demektir?
80 öncesi çok mu akıllıydı bu insanlar?Ya da cumhuriyet öncesi?Ne zaman ileri zekalıydılarda,ne yapıldı da insanlar gerizekalı oldular?

Bu zeka denilen şey de,genetik ve memetik bir durum..Coğrafyayla,kültürle alakalı şeyler..Bu coğrafyanın insanı ortada..Mal meydanda..Söylenecek söz yok..Anlatmaya gerek yok..Sorun belli..Buna rağmen,topu sahada çevirmeye gerek yok..
Buyrun,bana bu ülkenin sorununu söyleyin lütfen..

karakedi
21-01-2019, 21:52
bu ülkenin sorunu da belli fakat her şeyi getirip dine bağlayarak bir şey elde edemeyiz.

tekrar aynı şeyi söyleyeceğim. bu ülkede ezanın bazı çevreler tarafından kullanılması 15 temmuzun sebebi değil sonucudur.

insanların manevi inancıyla didişerek hiçbir şey elde edemezsiniz. çünkü insanların manevi inancını güçlendiren şey bilinçsizlikleridir, maddi yoksulluklarıdır, ezan okunması değil. ezan başka bir şey. türk toplumu tekrar hayata bağlanır. kaybettiği değerleri kazanır. spora, sanata, sosyal ilişkilere, hepsinden önemlisi geleceğine, çocuklarının istikbaline, refahına tekrar bağlanır maddi dünyanın zenginliklerini sadece bir avuç insan değil hep beraber toplumca yaşarız o zaman din de özgürlüğüne kavuşur.

onesihi
21-01-2019, 22:38
haklı olabilirsiniz oy kullanmamakla. büyük fotoğrafın içi perişan. genetik bi değişiklik ilaç olacak düşüncesiyle akp narsist manevralar yapıyor ki fazıl say bile keklendi tayyip'e yolda. akp büyük fotoğraf güzelleşsin istiyor. büyük fotoğraf uğruna nufus oynamaları yapıyor dolayısıyla akp'ye muhalefet 1-2 tane oy'un oycuğun kullanılmaması sonuçta değişiklik yaratmayacaktır.

Ahlaksız
21-01-2019, 22:49
bu ülkenin sorunu da belli fakat her şeyi getirip dine bağlayarak bir şey elde edemeyiz.

tekrar aynı şeyi söyleyeceğim. bu ülkede ezanın bazı çevreler tarafından kullanılması 15 temmuzun sebebi değil sonucudur.

insanların manevi inancıyla didişerek hiçbir şey elde edemezsiniz. çünkü insanların manevi inancını güçlendiren şey bilinçsizlikleridir, maddi yoksulluklarıdır, ezan okunması değil. ezan başka bir şey. türk toplumu tekrar hayata bağlanır. kaybettiği değerleri kazanır. spora, sanata, sosyal ilişkilere, hepsinden önemlisi geleceğine, çocuklarının istikbaline, refahına tekrar bağlanır maddi dünyanın zenginliklerini sadece bir avuç insan değil hep beraber toplumca yaşarız o zaman din de özgürlüğüne kavuşur.
Didişmek filan yok,ne didişmesi?!
Benim yaptığım bir tespit/teşhis..
Ezan okunduğu müddetçe,yani laiklik olmadığı sürece,bu toplum bir adım ileri gidemez,100 yıldır da gidemedi..Bunun adı didişmek değil,nokta atışı..
Ben dinin toplumsal hayattan TAMAMEN çekilmesinden yanayım..Ne cami,ne kilise..Herkes evinde takılsın..Anca böyle düzelir bu ülke..

İnsanları 100 senedir dinle kandırıp,domaltıyorlar..Mevzu bu kadar yalın..

Bugün markette biberin kilosu 15 lira olmuş..Bitmiş bu ülke..

Ben bunu 10 sene önce de diyordum..Bu ülke bitik..

Bu ülkeden insanlar niye kaçıyor sanıyorsunuz?YÜZBİNLERCE insan bu ülkeden kaçtı/kaçıyor..Niye?Adalet yok ülkede..Adalet olmayınca,laiklik olmaz..Laiklik olmayınca liyakat olmaz..Liyakat olmayınca,gelecek olmaz..

Hayal Dünya'sında yaşıyorsunuz sevgili karakedi..UYANIN..!

ilahimasal
21-01-2019, 23:10
Ahlaksız , biber markette 15 , pazarda bile 15 lira , biber pazarda 1 tek tezgahta var.

Senden başka kimsede yok hayırdır diye sordum pazarcı esnafa , abi kimse almıyor yemesekte olur diyor millet dedi. Alanda gramla istiyecek neredeyse diyor.

Hemde tam o ezanın okunduğu caminin dibinde.

Pahalılık gerçekten zirve yaptı. Dahada kötüye gidecek gibi.

Şunuda söyliyim. Ateist oy kullanır kullanmaz ! Kendi tercihidirde.

Bu ülkede oy kullanarak baskıcı yöneticileri degiştirmek haricinde bir yol yok. Hatta o bile yeterli olmasada bir denge oluşturuyor..

Haricinde bir yöntem kullanmak , mesela halkın en demokratik hakkı olan sokağa çıksa , yönetim yok eder. Hiç bir zaman kabul edilmeyecek olan , halkın silah yada başka bir şeyi alarak sokağa çıkması İÇ SAVAŞA sebep olur. Bu iç savaşta dışarıdaki tüm güçlere GEL GEL demek olurki , eski halini arar olursun.

En iyisi , yetersizde olsa oy kullanıp dengeyi sağlamaktır.. yapacak bir şey yok.

Ahlaksız
21-01-2019, 23:24
Sevgili Türkü;Suriye'ye/Irak'a döneceğiz,bundan kaçış yok..Dediğim gibi ezan okunan bir ülke,düzlüğe çıkamaz..Olmuyor işte..100 senedir oy veriliyor,ne değişti?!Oy vererek,sadece ölüm tarihi geciktiriliyor..Umutsuz bir kanser hastasına kemoterapi uygulamak gibi..!

Bu ülkenin muhalefetinin başındaki isim ''YSK'YA GÜVENMİYORUM'' diyor,sonra aynı isim ve başında bulunduğu parti seçime hazırlanıyor..Bu nasıl bir garabet?
https://www.haberler.com/secime-gunler-kala-kilicdaroglu-ndan-dikkat-10969221-haberi/
Madem seçimler güvenli değil,niye seçime gidiyoruz?Yenilgiyi tatmak için mi?Bu görüntüleri görmek için mi?
https://www.youtube.com/watch?v=Zb6ME4egX-o
Ne demokrasisi,ne seçimi,ne ülkesi?
Bunlar insan mı şimdi?
Seçim denilen şeye,yetişkin insanlar katılır..Aklı başında,ne yaptığını bilen insan seçim yapar..Bunlarla aynı sandığa nasıl gideyim de,oy atayım?

karakedi
22-01-2019, 00:20
tamam işte ben de onu diyorum. ezanı susturarak hayat pahalılığını yenemezsiniz. tam tersi doğrudur. hayat pahalı olduğu, sömürü had safhada olduğu, krizin faturası vatandaşlara kesildiği için bu ülkede din hep kenarda tutulur yada şişirilir. siz insanların dini inançlarıyla mücadele edersiniz, yada ettiğinizi sanırsınız ama asıl sebep yani ekonomik sebep aşağıda yatar. tam tersine insanların maddi refahı ile herhangi bir çözüm sunmadan manevi inançlarıyla uğraştığınız için marjinal olarak algılanırsınız. laiklik dinsizlik demek değildir. laik bir devlet çanları ezanları susturmak gibi bir misyonu yoktur. o sizin yorumunuz yada beklentiniz.

kartopu
22-01-2019, 10:40
Sevgili kartopu;seçimlerde hile veya Türkiye'nin siyasi/toplumsal konjonktürü ayrı mesele aslında..
Ben şöyle düşünüyorum..Seçimde oy kullandığım zaman,ezanlar susacak mı?Susmayacak..Yani azınlıkların bu ülkede bir söz hakkı olacak mı?Olmayacak..
Benim gibi insanların ne bir söz hakkı var,ne de bir şeyleri değiştirmeye gücü..Haliyle Türkiye'de yaşayan ateist veya agnostik kişilerin oy vermesi,bana çok anlamsız geliyor..Bu kişiler oy veriyorlarsa da,tamamen tepki amacıyla oy veriyorlardır..
Oy vermemek için o kadar çok neden var ki..
Mesela ysk'ya güvenmediğini açıkça söyleyen muhalefet,nasıl olacakta seçime katılacak,anlamak mümkün değil..!

Haklısın arkadaşım bende senin gibi düşünüyorum ama bunun Ateist olması bir zorunluluk değil diyorum.
Konu bu yoksa söylediğin her şeye katılıyorum.

İktidar açık açık hile yapacağız diyor iktidarı destekleyen MHP de iktidarın hile yapmasını destekliyor.
Bu şuna benziyor Süper ligde oynayan futbol takımı ile amatör kümede oynayan bir takım arasında yapılan maça. Eşitsizlik olduğu gibi hakemde güçlüden yana. Bu maç kazanılır mı.
Dindar biri Allah yardım ederse kazanılır der. Ateist biri şansı yardım ederse kazanılır der.
Konu ezan meselesi değil. Ezanın (dinin)rahatsız edici boyutları. Devletin laik (devletin dinsizliği) anlayışı.

Ahlaksız
22-01-2019, 17:43
tamam işte ben de onu diyorum. ezanı susturarak hayat pahalılığını yenemezsiniz. tam tersi doğrudur. hayat pahalı olduğu, sömürü had safhada olduğu, krizin faturası vatandaşlara kesildiği için bu ülkede din hep kenarda tutulur yada şişirilir. siz insanların dini inançlarıyla mücadele edersiniz, yada ettiğinizi sanırsınız ama asıl sebep yani ekonomik sebep aşağıda yatar. tam tersine insanların maddi refahı ile herhangi bir çözüm sunmadan manevi inançlarıyla uğraştığınız için marjinal olarak algılanırsınız. laiklik dinsizlik demek değildir. laik bir devlet çanları ezanları susturmak gibi bir misyonu yoktur. o sizin yorumunuz yada beklentiniz.
Paradoks..!
Pahalılığı ezanı susturarak yenemezsiniz deyip,pahalılığın sonucunda dinin şişirildiğini söylemişsiniz..
Bugün bir anda din denilen şeyin ortadan kalktığını düşünün,bu halk ne yapar?Akp seçmeni bugün şunu diyor;''evet,hayat pahalı ama başımızda Allah diyen birisi var..''
Allah diyen birisi olmasaydı,bu kitle nasıl davranırdı,ne derdi?

Konu sadece ezan değil ama bu ülkede eğer insanların MUTLU bir şekilde hayatlarını idame ettirmeleri isteniyorsa,ilk yapılacak şey ezanın ortadan kaldırılmasıdır..

Yukarıda liyakat dedim..Liyakat için,laiklik lazım..Laikliği tesis etmeniz için de,bir dinin/inancın topluma zorla empoze edilmesinin önlenmesi lazım..
Devlet tamamen dinsiz/inançsız olmak zorunda..Bu,devletin dindar/inançlı insanları baskı altında tutacağı anlamını doğurmaz..Bilakis dindarların özgürce hareket etmeleri sağlanır..
Nedir bu özgürlük veya hangi sınırlar içindedir?EV içindedir..Herkes inancını evde/içinde yaşıyacak..Sokakta ibadete açık bir ibadethane olmayacak..Dikkat ederseniz,Amerika'da/Avrupa'da bile olmayan bir şeyden bahsediyorum..
Laiklik tam anlamıyla bir topluma sirayet ederse,o toplum,diğer toplumlara nazaran çok daha iyi bir duruma gelir..Bu kaçınılmaz..

karakedi
22-01-2019, 19:00
paradoks benim değil sizin paradoksunuz.

evet dikkat ettim. lakin laiklik dinin evde yaşanması demek değildir. sizin kafanızda bir ateizm çerçevesi var. kavramların kökenini de ona göre şekillendiriyorsunuz. laik bir devlette ibadethane olur, olmalıdır. bu ibadethanelerin organizasyonu devlet tarafından yapılır.

laiklik cismani dünya demektir. insanın yaşadığı maddi dünyayı ifade eder. avrupalı kaynaklarda kral, prensler için laik lider derler mesela. kilise mülklerinin zıttı olarak, devlet arazilerini laik mülkiyet olarak tanımlarlar. yani laik maddi, cismani olan şey demektir. din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılıp, insanların ateistleştirilmesi, dinin evin içinde tıkılması demek değildir.

siz ibadethaneleri yasaklar, dini evlerin içine sokarsanız toplumu tarikatların kucağına atarsınız.

devletin görevi ibadethaneleri kaldırmak değildir. toplum eğer gereksiz görürse kendi kendine sönümlenir. din söz konusu olduğunda tarihte bütün tepeden inmeci yöntemler başarısız olmanın da ötesinde dinin toplum içine yaptığı nüfuziyeti artırmış, neticede rüzgar eken fırtına biçmiştir.

başlıktaki ifadeye gelecek olursak ateistlik insanın karakteridir. fakat onun aidiyetini belirlemez. siz politikaya inanmayan bir ateistsiniz mesela. bunun yanında solcu ateistler de var. ben kafatasçı olup ateist olanı da gördüm. evrimi savunuyor adam. bunlar popüler tabirle alt kimliklerdir. hayvanseverlik gibi mesela. yada 3üncü nesil kahveseverlik gibi. bunlar üzerinden yapılan genellemeler bizi hataya sürükler. celal şengör de ateisttir mesela. ama adam monarşist olduğuna bizi inandırmak için kıçını yırtar.

neticede herkes hangi yönteme inanıyorsa onunla mücadele eder. oy atarak, yazarak, yaşayarak, politikanın içine girerek. çeşitli mücadele yöntemleri var. oyla mücadele etmenin dediğiniz gibi handikapları var. fakat seçim yapma süreci sizi aynı zamanda mücadele eden insanlarla da buluşturan, toplumu politize eden bir araçtır. araç olarak bakıp maksimum faydayı sağlamak en akıllıca davranış.

Ahlaksız
22-01-2019, 20:29
..sizin kafanızda bir ateizm çerçevesi var. kavramların kökenini de ona göre şekillendiriyorsunuz.
Ateistliğimden bağımsız olarak,laiklikliğin aslında nasıl olması gerektiğini söylüyorum..Madem laiklik din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmaması demek,o halde sokakta (devlet) yaptırılan camilerle veya kiliselerle,insanların rahatsız edilmesi veya baskı altına alınması,laikliğe nasıl ters bir durum olamaz?

Devlet denilen şey,kolluk güçleri filan mı?Devlet,belli sınırlar içerisinde yaşayan insanların rahat/güvenli bir şekilde olmalarını sağlamak amacıyla kurulmuyor mu?Devlet böyle bir şeyse,bu şeyi dinle harmanlamak laikliğe aykırı değil mi?

Devletin görevi cami yaptırmak veya yapılan camileri yaşatmak değil ki..Devlet laikse eğer,bir dine ayrıcalık sağlanmasını önlemekle görevlidir ve bir cami yapımı,devletin laik olan görüntüsüne ters bir durumdur..
Siz laikliği,devletin sessiz kalması olarak algılıyorsunuz ve o yüzden bana tepki koyuyorsunuz..

İmam günde 5 sefer bağıracak ve bende bunu dinleyeceğim ve bu ülkede de laiklik var öyle mi?Bunu diyorsunuz bana..

Yahu,ne imamı,ne camisi,ne dini..Bu ülke laik bir hukuk devleti ise,hiç kimse günde 5 vakit bana bağıramaz..Bile bile de ezanın sesini açıyorlar..Ezan yetmiyor,sala veriyorlar,o da yetmiyor,ölenlerin salaları..Ondan sonra ''dış güçler'' filan..!

Bu Müslüman kafadan bu ülke kurtulmadığı müddetçe,bu ülke yok olmaya mahkumdur,zaten bu süreç başladı..

karakedi
22-01-2019, 20:53
müslüman kafalılık değil. siz kavramları etimolojisinden koparıp kendi çerçevenize göre anlamlar katıyorsunuz, değiştiriyorsunuz.

laik bir devlette ibadethane yaptırmak devletin görevidir. çok basit. insanın yaşadığı bir dünyada sosyalleşen hiçbir özne kurumsallaşmadan edemez.

şöyle söyleyeyim. siz yaptırmazsanız cüppeli mehmet hoca yaptırır. siz ise sonunda lafınızın dinlenmediği, garip garip ulema adamlarının cismani otorite haline geldiği gerçeğiyle yüzleşirsiniz.

laiklik şeylerin cismanileştirilmesi demektir. organize etmediğiniz hiçbir şeyi maddileştiremezsiniz.

bu organizasyon dar anlamda ibadethane yaptırmak, din görevlisi atamak vs olduğu gibi geniş anlamda insanların maddi dünyada tatmin olmasını sağlamak, refah yaşatmaktır. mesela temel eğitim okullarında evrim dersi verilmesi, dinler tarihi anlatılması laik bir davranıştır.

ezan susturmak vs bunlar laik davranış değildir. bunlar baskıcı, otoriter, tepeden inmeci davranışlardır.

buna rağmen devlet ezan sesinden rahatsız olan vatandaşların barınma sorununu çözmek zorundadır. ben yürürken de rahatsız oluyorum diyorsanız eğer o zaman sesi kısılır. kişiselleştirmeye gerek yok.

Ahlaksız
22-01-2019, 22:18
laik bir devlette ibadethane yaptırmak devletin görevidir.
Bir şey demiyorum..Pes..

Turdur
22-01-2019, 22:28
Bir şey demiyorum..Pes..

Neden pes ettin :D
Fransa laik değil mi? Sen laikliği yanlış tanımlıyorsun. Kadir Mısıroğlu'nun deyimiyle senin kafanda ki laiklik tanımı la-dinilik oluyor. Laikliğin dinleri yok etme ibadethaneleri silme süpürme gibi bir gayesi yoktur. Devlet bünyesini dini yasalardan ve dogmalardan arındırma görevi vardır.

Ahlaksız
22-01-2019, 23:07
Neden pes ettin :D
Fransa laik değil mi? Sen laikliği yanlış tanımlıyorsun. Kadir Mısıroğlu'nun deyimiyle senin kafanda ki laiklik tanımı la-dinilik oluyor. Laikliğin dinleri yok etme ibadethaneleri silme süpürme gibi bir gayesi yoktur. Devlet bünyesini dini yasalardan ve dogmalardan arındırma görevi vardır.
Fransa benim bakış açımla,tabi ki laik değil..Sokakta dine dair hiç bir şeyin var olmamasını savunuyorum ve bunun da laiklik için tartışılamaz bir konu olduğunu söylüyorum..
Fransa'da adalet var mı?Yok işte..Abd'de de adalet yok,Türkiye'de de..
Bu ülkelerin yasalarında adaletten bahsedilmesi veya bu ülkenin liderlerinin ülkelerini adil bir ülke olarak tanıtmaları,bu gerçeği değiştirmez ki..
Laiklik konusu da böyle..
Sözde herkes laik ama sadece sözde işte..

İbadethaneleri müze yaparsınız,olur biter..İlla yıkalım demiyorum..

Peki,niye?Çünkü insan denilen canlı,çevresinden inanılmaz şekilde etkilenir de ondan..Bu gerçeği bilen birisi,benim ne demek istediğimi anlayacaktır..

karakedi
22-01-2019, 23:49
pes edecek bir şey yok. dediğim gibi siz felsefik zeminde kurguluyorsunuz. fakat realitede din-devlet ilişkisi dediğim şekilde yaşanıyor. siz ezanı susturup, camileri kapatırsanız cüppeli hocalar kendi camiisini kurar ve cemaati size karşı örgütler. bu bir apartman dairesi de olabilir, özel villa da. siz insanlar ne güzel dinini evinde yaşıyor, gürültü kirliliği de olmuyor diye düşünürsünüz cüppeli hocalar kendi imamını, cemaatini yaratıp bu boşluğu doldurur.

laiklik dinsizlik demek değildir.

laiklik maddi dünyanın maddi araçlarla (siyasi parti, anayasa, kanun, bilimsel eğitim, medeni hukuk vb ile) yönetilmesidir.

mesela bizim devletimizde dinden gözümüze vura vura nemalanan bu silah sanayicileri, özel hastane patronları, yeni nesil dinci müteahitleri vs temizlemeden dini evlere hapsedersiniz, bunlar dini kullanarak daha güçlenmiş şekilde geri gelirler. o zaman siz aydınlanmacı ateist kimliğiniz ile gurur duyarken, bir anda insanların zararsız manevi inançlarını baskı altına alan zorbaya dönüşürsünüz. zındık deseler yine iyi :)

hatta yukarıda eksik ifade etmişim.

o yüzden laik bir devletin ibadethane yapması zorunluluktur.

ezanın bir zararı yok. onu zamana bırakacaksınız. toplum kendisi karar verecek. hoş burada bahsettiklerimiz fikir dalaşından başka bir şey değil. zira türkiyede laiklikten bile bahsedemeyiz, AKP devleti din devleti haline getirdi. işten anlamayan ipsiz sapsız insanlar tarikat pazarlıklarına göre yönetici kademelere getiriliyor. şirketler, aileler dini bağlantılarına göre ihale alıyor. işten anlayan uzman, köklü firmalar yurtdışına açılmaya çalışıyor. veya dinci şirketlerle ortaklık kurup iş almaya çalışıyor. bknz gama-türkerler ortaklığı.

bence bu ezan susturma konusu çok apolitik. daha fazla tartışmayı hak etmiyor. onun yerine köklü liselerin kapatılıp imam hatibe çevrilmesi, dinci eğitim okullara yerleştirilmesi, hatta tarikat imamlarının okul aile birliği başkanı olarak görev alıp okullarda "hizmet" yapması, evrim teorisinin müfredattan kaldırılması vs gibi bir sürü hayati ve suistimal edilen konular var. bunlar daha önemli. bunlar gözümüzün önünde dururken, ezan susmalı diye çıkışmak insanların dini inançları ile didişmektir.

kartopu
23-01-2019, 12:07
karakedi
laik bir devlette ibadethane olur, olmalıdır. bu ibadethanelerin organizasyonu devlet tarafından yapılır.

Bu ne saçmalık bir de komünist geçiniyorsun.

Laiklik devletin dinsizliğidir. Bir de devlette ibadethane olmalıdır deyip savunuyorsun. Devlet dinsizdir her hangi bir ibadethaneyi de organize etmez. Devletin yasaları vardır yasaları yolu ile denetleme görevi devletindir. Dini ve ibadethaneleri cemaatler organize eder hem maddi hem manevi.

Senin sözlerinden devletin dini islam yazan 1924 anayasası aklına geliyor insanın.. Böyle bir devlet Laik olamaz yasal tarafsızda olamaz.
Bir ülkede birden fazla din olursa devlet hangisine taraf olacak hangi dini hangi ibadet haneyi organize edecek. Daha laikliği anlamamışsın birde komünistim diye ortaya çıkıyorsun.

karakedi
23-01-2019, 12:27
anlamıyorsunuz. ibadethanelerin olması gerektiğini savunmuyorum. marksist bilince sahip olduğunuz için daha rahat kavramlaştırabilirim.

ortada devlet varsa sınıflar da vardır. devletli bir toplum eşitlikçi değildir. sınıflı toplumdur ve sınıflar arası eşitsizlik vardır. hakim olan sınıf dini tahakküm aracı olarak kullanmak ister veya hakim değilse hakim olmak için toplumun dini inançlarını suistimal eder. sınıflar yok olana kadar devlet dini kurumların organizasyonunu yapmak zorundadır, bunu sınıflara bırakamaz. bu bir tercih yada kanun meselesi değil, zorunluluk.

daha geniş bir zamanda size sovyet rusyada yaşanan laiklik olaylarından örnekler de vereceğim. ben hem teorik açıdan, hem de pratik açıdan konuşuyorum.

laik bir düzende devlet ilerici karakterini korumak istiyorsa dini kurumları oluşturmak ve kendisi organize etmek zorundadır. organize etmediğiniz bir şeyi dönüştüremezsiniz. sadece denetleme hakkınızın olduğu bir alanı kaybedersiniz. çünkü zaten edilgen bir pozisyondasınız. eyleme geçmek zorunda kaldığınız zaman hoooop devletin dini olmaz, cemaate karışma derler. bunları benden daha iyi biliyorsunuz, burjuvazinin devlet karakteri böyledir.

organizasyonunu yapmadığınız bir şeyi denetleyemezsiniz. maddi organizasyonu cemaate bırakmak demek tarikatlar buyrun at koşturun demek. manevi organizasyondan da emin değilim. orada da bir eğitim standardının getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. teknik konularda bilgim olmamasına rağmen dışarıdan bakınca gördüğüm şey milyonlarca hadis arasında vatandaşların tam bir kafa karışıklığı yaşadığı ve maddi dünyada çözülmesi gereken konuların hemen hemen hepsine cemaat ileri gelenlerinin (tarikat şıhlarının) çeşitli adlar verdikleri din ilimi metodlarıyla çözüm bulduklarını söylemeleridir. bunun nesini denetleyeceksin???????????

ben mustafa kemalin bu ülkede laikliği türk marksistlerden daha iyi anladığını düşünüyorum.

karakedi
23-01-2019, 12:54
neyse. şöyle bir örnek vereyim konumuza dönmek açısından.

benim bir arkadaşım var kadın. inşaat sektöründe çalışıyor, kendi şirketi var. içki içmez. 5 vakit namaz kılar. siktir derim tövbe et der. dinine böyle bağlı bir insan.

ona bir gün neden türban takmadığını sordum. ortamım müsait değil dedi. kadın olması zaten ona erkek baskın bir sektörde dezavantaj sağlıyor. bir de türban takarak kendini iyice ezik duruma sokup, ticari kazancını baltalamak istemiyor.

peki eve gidince neden takmıyorsun diye sordum. böyle alışmışım dedi.

yani bu bilimsel bir açıklamadır. günümüz türkiye koşullarında kadına zaten ayrımcılık yapıyor. sanayii sektörü kadar olmasa da, inşaat sektörü de belli bir kılık kıyafet, düşünce düzeyini gerektiriyor. insanlar da temel geçim şartlarına uyum sağlıyor.

şimdi bu insan bazı şeyleri tartışmaya açık. hem kendisi rekabet edebilmek için sömürü yaratmak zorunda (atıyorum işçilerin sigortasını eksik yatırma, elden maaş verme gibi, mesai ödememe), hem de kendisi de sömürüye açık.

fakat atıyorum türbanlı, evinde oturup kadın programları izleyen, eş dostla muhabbet yapan, ev işiyle gününü öldüren, üretmeyen, sosyal hayattan koparılmış bir kadınla ne paylaşabilirsin? ona gidip ezanı susturuyorum çünkü seni mahkum ediyor diyebilir misin? hani kadının maddi imkanları? bu boşluk nasıl doldurulacak? yine benim dediğim yere geleceksiniz.

türkiye toplumu şimdi böyle bir yozlaşmadan geçiyor. akp'cilik insanların temel geçim kaynağı. öteberi çevresine bu şekilde kriz ortamında iş buluyor, bir yerlere yerleştiriyor. yani büyük tabakanın (işte sancaktar ailesi falan) derdi başka, onlar büyük oynayıp ihale alıyor. halk tabakası da ya bu sancaktarların taşeronluğunu yapan şirketlerde iş umuduyla yaşıyor; yada devlet kurumlarına akp ile kurduğu ilişki ile giriyor. bu sistem bir yerde tıkandığı zaman (mesela ekonomik kriz) gerisi çorap söküğü gibi gelir. mesele işte ondan sonrasını doldurabilmek. böyle insanların dini inancıyla zıtlaşarak, camiler kapatılacak ezan susturulacak çanlar sökülecek falan gibi ateist politikalar üreterek o boşluğu dolduramazsın.

bence bu ilişkiye odaklanmalı.

kartopu
23-01-2019, 17:34
Dünyanın neresinden örnek verirsen ver Laik devlet dinsiz devlettir. Elbette Türkiye devleti bu duruma uymuyor hiç de uymadı.
Konu bu.

Kişiler dindar olabilir hatta devletin en tepesinde oturanda dindar olabilir bu kişinin bileceği iştir ama devlet yasaları ile dinsizdir. Din ve ibadethaneler cemaat veya Tarikatların işi. Bunlarda devlet tarafından yasal denetime sahiptir.
Öyle sınıflar var devlet sınıflardan yana taraftır deyip konuyu başka yere çekme. Biz Laik devletten söz ediyoruz .

Verdin örnekte Laik devletle alakalı değil Kişinin kendi tercihi turban konu biz burada islam dininin vecibelerini konuşmuyoruz Laik devleti konuşuyoruz. Konumuz kadın sorunu da değil.

Meseleyi iyi anlamalıyız ki sorunları anlayabilelim.

böyle insanların dini inancıyla zıtlaşarak, camiler kapatılacak ezan susturulacak çanlar sökülecek falan gibi ateist politikalar üreterek o boşluğu dolduramazsın.
bence bu ilişkiye odaklanmalı.

Olayı nereye getirmişsin.
Siyaset yapma biçimi başka, durumun gerçekliğini kavramak başkadır.
Bu kadar popilizm faydadan fazla zarar getirir. Hiç farkına varmazsın bir zaman sonra onlara benzemişsindir.

ben mustafa kemalin bu ülkede laikliği türk marksistlerden daha iyi anladığını düşünüyorum
Belli senin gibi Kemalist Marksist ortalıkta çok. Siyaseti çorba yapmak da buna denir.

Turdur
23-01-2019, 17:52
Dünyanın neresinden örnek verirsen ver Laik devlet dinsiz devlettir. Elbette Türkiye devleti bu duruma uymuyor hiç de uymadı.
Konu bu.

Devlet dinsizdir millet dinli olabilir.

karakedi
23-01-2019, 18:24
Din ve ibadethaneler cemaat veya Tarikatların işi. Bunlarda devlet tarafından yasal denetime sahiptir.

ibadet manevi bir olaydır. ibadethane yapmak maddi. bu kadar basit. laikliği denetlemeye indirgeyenler de liberallerdir.

şahıs örneğini şu yüzden verdim. siz ezan susturacağız dediğiniz zaman insanların yaşadığı sınıfsal çelişkiyi örtmüş oluyorsunuz. bu yüzden asıl çorba eden sizsiniz.

Ahlaksız
23-01-2019, 18:29
Sevgili karakedi;burası meclis değil ki..Şurada toplasan aktif olarak yazı yazmaya çalışan 30 kişi anca varız..Kendi kendimize bir şeyler diyoruz burada..Burada yazılanları ne kimsenin umursadığı var,ne de burada yazılanlarla Türkiye bir yere yönlendirebilir..

Ben mücaleden yana değilim,oy bile kullanmam..Türkiye'de açıkçası umurumda değil..Bir ideolojinin peşinde koşsaydım,tabi ki böyle ezan susacak,camiler kapanacak filan demezdim..En fazla ezan Türkçe okunsun filan derdim herhalde..Bunu da diyen bir chpli vekilin başına gelenler belli..Yani benim söylemlerim,Türkiye konjonktürü açısından kabul edilemez söylemler..

Yalnız şöyle bir şey de var.Mesela Roma imparatoru Constantin,''bundan sonra hristiyanız'' dediğinde,imparatorluk kısa zamanda Hristiyanlaşmıştır..Yani toplumu bir koyun sürüsü olarak görebilirsiniz,bunda bir sakınca yok ki..Bugün Türk devletinin başına bir ateist gelse ve bundan sonra ezan okunmayacak,camileri kapatıyoruz derse;ne olabilir ki?!
Elinde bastonu ile dedeler,yaşadıkları valiliklerin önüne gelip eylem mi yaparlar?
Hiç bir şey olmaz..
Gezi'de milyonlarca insan sokağa çıktı da,ne oldu?
Korkmayın,bir şey olmaz..İktidarı elinde bulundurana bir şey olmaz.
.Yeter ki iktidarı elinde bulunduran güçlü olsun,dik dursun..

Ezan okunan bir toplumda anca patinaj yaparsınız..Mesele bu..Atatürk inanılmaz şeyler yaptı ama ne oldu?İnsanlar zamanla Atatürk'ü de,devrimlerini de unuttu..Atatürk aslında devrimin devam ettiğini,sonraki nesillerin devrimi devam ettirmesi gerektiğini söyledi ama Atatürk'ten sonra insanlar,ne yapacaklarını bilemediler..Atatürk,bence benim bahsettiğim şeylerin yapılmasını istiyordu ama o dönemde bunları yapamadı..Sonraki nesillere havale etti bunu ama sonraki nesiller beceremedi/anlamadı bunu..

Laiklik dinsizliktir..Devletin dini filan olmaz..Devletin dini olursa,orada laiklik değil,teokrasi vardır..

Neva
23-01-2019, 20:40
Ateistlerin hepsi depresif degil ki, hala ne diye kullanmasinlar?

Turdur
23-01-2019, 22:14
Yalnız şöyle bir şey de var.Mesela Roma imparatoru Constantin,''bundan sonra hristiyanız'' dediğinde,imparatorluk kısa zamanda Hristiyanlaşmıştır..Yani toplumu bir koyun sürüsü olarak görebilirsiniz,bunda bir sakınca yok ki..

Toplumu koyun sürüsü gibi göreceksek neden bizi yönetenlere kızıyoruz? Konstantin bir emir vermişde herkes Hristiyan olmuş değil. Savaşlar sonucu bunu gerçekleştirmiştir.
Din getirmek yâda din kaldırmak sizin dediğiniz gibi olmuyor.

karakedi
23-01-2019, 23:25
Yalnız şöyle bir şey de var.Mesela Roma imparatoru Constantin,''bundan sonra hristiyanız'' dediğinde,imparatorluk kısa zamanda Hristiyanlaşmıştır..Yani toplumu bir koyun sürüsü olarak görebilirsiniz,bunda bir sakınca yok ki..Bugün Türk devletinin başına bir ateist gelse ve bundan sonra ezan okunmayacak,camileri kapatıyoruz derse;ne olabilir ki?!
Elinde bastonu ile dedeler,yaşadıkları valiliklerin önüne gelip eylem mi yaparlar?
Hiç bir şey olmaz..

bildiğim kadarıyla romanın hristiyanlığı resmi din olarak kabul etmesi öyle bir anda ve kolaylıkla olmuş bir süreç değil. romada hristiyanlığı yayma işini aziz pavlus başlattı. 20-30lu yıllar olması lazım. bu yüzden onun kafasını uçurdular. ama hristiyanlığın yayılmasını dizginleyemediler.

roma köleci bir imparatorluktu. sömürünün en çok yaşandığı devletlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. spartaküs köle ayaklanması neredeyse roma'nın sonunu getiriyordu. bunun gibi bir sürü köle ayaklanması oldu romada. hristiyanlık o zaman eşitlikçi, köle karşıtıydı. zaten bu yüzden yayılabildi. yoksa yayılamazdı.

sonra hristiyanlık bu tarz ile başarı sağlayamayacağını anladı ve politikasını değiştirdi. köleci oldu, eşitlik geri çekildi, mülkiyeti kabul etti. roma da hristiyanlığın, imparatorluğun köleliğe karşı yeni tahakküm aracı olabileceğini gördü ve sürecin önünü açtılar.

yani bu bir kişinin haydi hristiyanlığa geçiyoruz demesiyle olmadı. kabaca 300 yıl süren bir etkileşimden bahsedebiliriz.

dolayısıyla yukarıda verdiğiniz örnek gerçekçi değil.

ne olabilir diye sormuşsunuz. sivasta kendi aralarında tartışan insanlara bile tahammül edemediler biliyorsunuz. insanları diri diri ateşe verdiler. o gün belediye başkanı olan temel karamollaoğlu şu programda sivas olaylarına katliam demedi, perde yangını dedi biliyorsunuz. ve de kendinden özür dilenmesini bekliyor. sizce bu kesim bir potansiyel taşımıyor mu?

bazen sizin türkiyede yaşamadığınızı düşünüyorum :) tespitler ülke gerçekleri ile pek alakalı değil gibi.

https://www.youtube.com/watch?v=zjzZ2ewAGz0

Ahlaksız
24-01-2019, 00:10
Toplumu koyun sürüsü gibi göreceksek neden bizi yönetenlere kızıyoruz? Konstantin bir emir vermişde herkes Hristiyan olmuş değil. Savaşlar sonucu bunu gerçekleştirmiştir.
Din getirmek yâda din kaldırmak sizin dediğiniz gibi olmuyor.
Sevgili Turdur;kimseye kızdığım filan yok..Oy vermeyen birisi var karşınızda..Siyasetçilere kızdığım için böyle davranmıyorum..İlk mesajımda bir sürü şey yazdım..
Konstantin bundan sonra hristiyanız demiş ve halk adeta bir koyun gibi Hristiyan olmuş..Savaşla filan alakası yok bunun..
Bir başka örnek vereyim size..Abbasi halifesi MEMUN,''bundan sonra kuran mahluk değildir'' diyenlerin kafalarını uçuracağım demiş ve aynen dediğini de yapmış..
Bu işler böyle olur..Öyle toplumun evrim geçirmesi filan beklenmez..
Cumhuriyet kurulalı 100 sene oldu,hâlâ ne laikliği,ne demokrasiyi anladı bu halk..Çünkü benim dediğim gibi bir devrim yapılmadı..
...
bazen sizin türkiyede yaşamadığınızı düşünüyorum :) tespitler ülke gerçekleri ile pek alakalı değil gibi.
Elinin altında yüzbinlerce asker/polis varsa,arkanda yasama/yürütme/yargı varsa,aldığınız karara kimse karışamaz..Kimse de bir şey yapamaz..Devletin gücünü küçümsemeyin..

Türkiye'de insanlar ezanın(dini) susmasını istemiyorlar ama hayat pahalılığı bu insanları eziyor..İnsanların ezilmemesi için ezanın susması gerektiğini,laikliğin elzem olduğunu,diyanet gibi kurumların var olmaması gerektiğini filan anlatırsanız ve bunların sonucunda hayatın daha normal bir hale geleceğini de söylerseniz,gelebilecek tepkileri köreltirsiniz..Yine de tepkiler olacaktır ama koskoca devlet var karşınızda..

Bir anlık toplumsal değişimleri anlamamanız da ilginç..Şöyle düşünün..Bir devlet bir anda savaş kararı alıyor..Ne yapacaksınız?Ya savaşacaksınız,ya savaşacaksınız..Dediğim değişiklikler de böyle olur..Muhakkak devrimlerin/değişimlerin bir geçmişleri de vardır ama bu uzun zaman alan bir dönem değildir..
Bir toplum kısa zaman içerisinde inanılmaz bir şekilde değiştirilebilir..

Turdur
24-01-2019, 00:35
Elinin altında yüzbinlerce asker/polis varsa,arkanda yasama/yürütme/yargı varsa,aldığınız karara kimse karışamaz..Kimse de bir şey yapamaz..Devletin gücünü küçümsemeyin..

Devlet çöker. Zaten çöktü de. İlki Atatürk döneminden sonra ki CHP dönemi. İkincisi 28 Şubat sonrası.
Deneyen liderin sonu kötü olur.

Ahlaksız
24-01-2019, 01:09
Devlet çöker. Zaten çöktü de. İlki Atatürk döneminden sonra ki CHP dönemi. İkincisi 28 Şubat sonrası.
Deneyen liderin sonu kötü olur.
Türkiye'de böyle bir şey yapılsın filan demiyorum..Bu kadar absürt bir şeyi savunacak kadar daha uçmadım..Türkiye,zaten ekonomik/toplumsal olarak çöküş sürecinde ve bana göre çökecekte..

Dediğim şu..Şu anda reisin yerinde ben olsam,bu ülkeyi 1 sene içerisinde toparlarım,düzlüğe çıkarırım ama inanılmaz şekilde acımasız olmak zorundayım..Sadece Türk insanının geleceğini düşünerek hareket ederim ve çok kısa sürede bu ülkeyi,her anlamda tam bağımsız yaparım..

Atatürk sonrasındaki dönem çok kritikti..Yapılan devrim ters tepebilirdi ama İnönü ülkeyi çok iyi yönetti..Asıl mesele İnönü sonrasında başladı..Menderes ve sonrası,Türkiye'yi akpye kadar getirdi ve akpnin de ülkeyi getirdiği nokta uçurum..
Tüm Türkiye tarihine bakarsanız,bu ülkenin gelişememe nedeninin DİN olduğunu çok rahat anlarsınız..

kartopu
24-01-2019, 09:49
ibadet manevi bir olaydır. ibadethane yapmak maddi. bu kadar basit. laikliği denetlemeye indirgeyenler de liberallerdir.

şahıs örneğini şu yüzden verdim. siz ezan susturacağız dediğiniz zaman insanların yaşadığı sınıfsal çelişkiyi örtmüş oluyorsunuz. bu yüzden asıl çorba eden sizsiniz.

Sanırım genç birisin tepkilerin bile nezaket içinde onu görüyorum.
Sana biraz kaba davrandım özür dilerim.
Ama duygusal tepki veriyorsun.

Ben ezan susturacağız demedim ezan sesi beni rahatsız ediyor dedim.
Ben din hakkında bir çok yazı yazdım hatta tartıştım . İslam dinini çok farklı yorumlayanlar var insani olanı hiç karşıma almadım hatta koruyucu bile oldum.
Alevi Bektaşilik bence islamın insani yorumlanmasıdır. Onlar da din devletten çekilmeli diyor devlet din adamlarına maaş vermemeli diyor.
Bu konuda Aleviler ateistlerden daha deneyimli ve daha eşitlikçi Ama Laiklik çok farklı bunu biraz araştırmakta fayda var.Bence

kartopu
24-01-2019, 10:04
..
Atatürk sonrasındaki dönem çok kritikti..Yapılan devrim ters tepebilirdi ama İnönü ülkeyi çok iyi yönetti..Asıl mesele İnönü sonrasında başladı..Menderes ve sonrası,Türkiye'yi akpye kadar getirdi ve akpnin de ülkeyi getirdiği nokta uçurum..
Tüm Türkiye tarihine bakarsanız,bu ülkenin gelişememe nedeninin DİN olduğunu çok rahat anlarsınız..

Sn Ahlaksız ben bu düşüncenize katılmıyorum Evet ikinci dünya savaşında bu ülkeyi savaşa sokmadı İnönü iktidarı bu da Türkiye halkları için faydalı bir siyaset oldu.

Ama bir çok şey İnönü zamanında başladı Köy enüstülerinin komünist yetiştiriliyor diye kapatılma kararı fikir olarak İnönü zamanında alındı NOTO ya girme fikri İnönü Zamanında oldu. Komünist avı İnönü zamanında oldu.

Bütün bu alınmış kararların uygulaması da Menderes zamanında oldu. Sizin anlayacağınız her ikisi de düşünsel olarak aynı.
Bir tek din in siyaset sahnesinde kullanımı birbirinden farklı.
Bu günkü AKP nin temelleri Menderes zamanında atılmadı bu konuda yanlış fikirdesin .

Bu temeller 1964 te Demirel hükümetinde atıldı Komünizm e karşı örgütlenme adı altında Gülen hareketi ve MHP nin kuruluş amacı tarihsel sürecine baktığında bunları görürsün.

Bu konuda en alt temel arıyorsan yine İnönü zamanına bakacaksın Çünkü ilk korkunun (komünizmden) tohumları burada başlar.

karakedi
24-01-2019, 13:21
Alevi Bektaşilik bence islamın insani yorumlanmasıdır. Onlar da din devletten çekilmeli diyor devlet din adamlarına maaş vermemeli diyor.
Bu konuda Aleviler ateistlerden daha deneyimli ve daha eşitlikçi Ama Laiklik çok farklı bunu biraz araştırmakta fayda var.Bence

önemli değil bazen hepimize oluyor.

aleviler evet osmanlıdan yana toplumun ilerici damarlarından biri. bugün baskı görmelerinin sebebi de bu. onların laiklik anlayışı farklı, devlet maaş ödemesin diyor. çünkü devlet onları bu şekilde baskı altında tutuyor.

aslında laikliğin tanımı tek ve sabit. fakat din-devlet arasındaki bağımlılık ilişkisi, toplumu oluşturan sınıfların örgütlülük gücü, aydınlanma seviyesine göre kimin kimi ne kadar kontrol edeceği değişiyor. herkesin farklı algılamasının sebebi bu. çünkü laiklik siyasi bir mücadeledir.

örnek verirsek, mesela diyanet osmanlıdan cumhuriyete aktarılan ulemaya karşı alınan bir önlemken bugün tam tersine iktidar partisinin dinin belli bir mezhebinin toplum içinde örgütlediği bir araç haline geldi.

kusura bakmayın çok uzattım. ama bunda @Ahlaksız'ın da payı var. genelleme yaptığı için hepimizi kışkırttı :)

Ahlaksız
24-01-2019, 19:13
Sn Ahlaksız ben bu düşüncenize katılmıyorum Evet ikinci dünya savaşında bu ülkeyi savaşa sokmadı İnönü iktidarı bu da Türkiye halkları için faydalı bir siyaset oldu.

Ama bir çok şey İnönü zamanında başladı Köy enüstülerinin komünist yetiştiriliyor diye kapatılma kararı fikir olarak İnönü zamanında alındı NOTO ya girme fikri İnönü Zamanında oldu. Komünist avı İnönü zamanında oldu.

Bütün bu alınmış kararların uygulaması da Menderes zamanında oldu. Sizin anlayacağınız her ikisi de düşünsel olarak aynı.
Bir tek din in siyaset sahnesinde kullanımı birbirinden farklı.
Bu günkü AKP nin temelleri Menderes zamanında atılmadı bu konuda yanlış fikirdesin .

Bu temeller 1964 te Demirel hükümetinde atıldı Komünizm e karşı örgütlenme adı altında Gülen hareketi ve MHP nin kuruluş amacı tarihsel sürecine baktığında bunları görürsün.

Bu konuda en alt temel arıyorsan yine İnönü zamanına bakacaksın Çünkü ilk korkunun (komünizmden) tohumları burada başlar.
Sevgili kartopu;İnönü'ye reis gibi mi bakıyorsunuz siz?
Reiste elinde Abd bayrağı ile İnönü'ye birkaç ay önce sallamıştı..

Yanlış yapılması başka şey,devlet adamlığı başka şey..İnönü'yü eleştirebilirsiniz ama onun çok iyi bir devlet adamı olduğunu gölgeleyemezsiniz..Sizin bakış açınızla Atatürk'te diyaneti filan kurarak,toplumu din ekseninde örgütlemiştir denilebilir ama böyle yorumlayamayız işte..
Köy enstitülerini kapatma ve natoya girme,İnönü sonrası oluyor..Marshall yardımı İnönü zamanında gündeme geliyor ama sanırım bu yardımlar Menderes zamanında başlıyor..İnönü Marshall yardımlarına mecbur kalındığını belirtmiş zaten..
https://www.gazeteduvar.com.tr/politika/2018/10/09/ismet-inonuden-erdogana-yanit/
https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarlar/sinan-meydan/bayraklasan-bir-omur-ismet-inonu-2680440/
Şu yazılara da bakabilirsiniz;
Celal Bayar Türkiye'yi NATO'ya nasıl soktu?
https://www.aydinlik.com.tr/arsiv/erol-blblk-celal-bayar-tuerkiyeyi-natoya-nasl-soktu
Türkiye’ye Menderes zamanında el attık!... ABD’li Yahudi bankacı işadamı David Rockefeller’dan şok itiraflar!...
https://www.oncevatan.com.tr/bilim-ve-teknoloji/turkiyeye-menderes-zamaninda-el-attik-h31789.html
Şu videoyaya da bakabilirsiniz;
https://www.youtube.com/watch?v=cSP7v_Gta6w
Kısaca,kırılma Menderes zamanında olmuştur..Bu çok net..

Turdur
24-01-2019, 19:42
Köy enstitülerini kapatma ve natoya girme,İnönü sonrası oluyor..Marshall yardımı İnönü zamanında gündeme geliyor ama sanırım bu yardımlar Menderes zamanında başlıyor..İnönü Marshall yardımlarına mecbur kalındığını belirtmiş zaten..

NATO'ya girme İnönü politikası sonucu doğan bir şey, Marshall Yardımlarının bir sonucu. Bu politika bütün olarak ele alırsan bu çıkıyor ortaya.
Herkes Menderes için Amerikancı diyor ancak filmin sonunda Sovyetlerle kredi görüşmesi ayarladığı için alelacele alaşağı edildiğini kimse konuşmuyor. Bugün Amerika aynı linç politikasını sürdürüyor. Saddam, Kaddafi gibi gibi birç ok ismi infaz ederken bugünlerde de Maduro'yu ciddi ciddi sallıyorlar. İnönü, öyle aman aman devlet adamı felan da değildir.
Atatürk İnönü'yü kıvırırken cesaretlendirmiştir, İnönü yeni evli olduğu için bir görevden kayırmak isterken..

Ahlaksız
25-01-2019, 00:07
NATO'ya girme İnönü politikası sonucu doğan bir şey, Marshall Yardımlarının bir sonucu. Bu politika bütün olarak ele alırsan bu çıkıyor ortaya.
Herkes Menderes için Amerikancı diyor ancak filmin sonunda Sovyetlerle kredi görüşmesi ayarladığı için alelacele alaşağı edildiğini kimse konuşmuyor. Bugün Amerika aynı linç politikasını sürdürüyor. Saddam, Kaddafi gibi gibi birç ok ismi infaz ederken bugünlerde de Maduro'yu ciddi ciddi sallıyorlar. İnönü, öyle aman aman devlet adamı felan da değildir.
Atatürk İnönü'yü kıvırırken cesaretlendirmiştir, İnönü yeni evli olduğu için bir görevden kayırmak isterken..
Ya Turdur,reisçi olduğunu bu kadar belli etmene gerek yok..

Turdur
25-01-2019, 00:13
Ya Turdur,reisçi olduğunu bu kadar belli etmene gerek yok..

Ya Ahlaksız, Ulusalcı Türkçü olduğunu bu kadar belli etmene gerek yok ki...

ilahimasal
25-01-2019, 10:31
Reisci olmanın yellpazesi çok geniştir.
Artık ölüzgar nereden eserse !

Gün olur

Kürtcü
Arapcı
Mu- sevici
Rabiacı
Ruscu
abdci
Esadcı
Fetocu
Evropacı
Demokratcı
Dinci
Tarikatcı
Trumpcu
Ulusalcı
Kemalistci
Atatürkcü
Bahcelici

FAZILCI ...

Duruma göre degişir. Tecrübe ile sabittir.

Tam tersine yukarıdakilere dirsek dönmek mümkündür.

kartopu
25-01-2019, 10:55
AhlaksızSevgili kartopu;İnönü'ye reis gibi mi bakıyorsunuz siz?
Reiste elinde Abd bayrağı ile İnönü'ye birkaç ay önce sallamıştı..

Yanlış yapılması başka şey,devlet adamlığı başka şey..İnönü'yü eleştirebilirsiniz ama onun çok iyi bir devlet adamı olduğunu gölgeleyemezsiniz..Sizin bakış açınızla Atatürk'te diyaneti filan kurarak,toplumu din ekseninde örgütlemiştir denilebilir ama böyle yorumlayamayız işte..

Ahlaksız Arkadaşım
Türkiye de asıl konu ne biliyormusunuz
Tuttuğunuz takıma bir eleştiri geldiğinde hemen siz karşı taraftanmısınız sorusu ile karşılaşmak. Hem eleştirebilirsiniz diyorsun hem eleştiriyi kabul etmiyorsun.

Ben Köy enstitüleri ve NATO nun fikir olarak İnönü zamanında ortaya atıldığını söylüyorum Siz başka şey anlıyorsunuz.
Gerekçeyi de söylüyorum Sovyetler korkusu. Paradigmanın İflası Fikret Başkaya. nın kitabı.

Evet İ. İnönü iyi bir devlet adamı devletin ne olduğunu onu kime ve nasıl kullanacağını iyi biliyor. Öyle iyi biliyor ki kırk tilki kafasında dolaşıyor kuyrukları birbirine değmiyor. Rıfat Ilgaz ın Karartma geceleri kitabı bunu çok iyi anlatıyor.
O ABD bayrağından önce ikinci dünya savaşı sırasında Türkiyedeki siyasetini ve savaş sonrası siyasetini U dönüşlerini bilmekte fayda var.

Suyun yüzünü bilmek yetmiyor o suyun altını da bilmek tanımak gerekiyor.

Ahlaksız
25-01-2019, 13:02
Ya Ahlaksız, Ulusalcı Türkçü olduğunu bu kadar belli etmene gerek yok ki...
Mankurtum..
Ben Köy enstitüleri ve NATO nun fikir olarak İnönü zamanında ortaya atıldığını söylüyorum Siz başka şey anlıyorsunuz.
Gerekçeyi de söylüyorum Sovyetler korkusu.
Sayın kartopu;bu Sovyetler konusuna çok takılmışsınız..Köy enstitülerini İnönü kurmadı mı?Bu adam emperyalizme karşı savaşmadı mı?Böyle bir insan,sovyetlerden korktuğu için köy enstitülerinden vazgeçip,emperyalizmin ordusu Nato'ya sıcak mı bakıyor yani?Bana bu söyledikleriniz hiç rasyonel gelmiyor..

Sizin bakış açınızla İnönü reis gibi birisi demekki..Konjonktüre göre durmadan sağa sola dönen birisi..Bir Abdci,bir sovyetci,bir milliyetçi filan..İnönü böyle biri mi?

Bence detaylarda boğulmamak lazım..Detaylarda boğulursanız,karşınızdaki kişiyi yanlış yorumlarsınız..Çok derine inmemek lazım..

Atatürk üzerinden ne demek istediğimi belirteyim..Bu adam,insanlık tarihinin görüp görebileceği en önemli liderlerden biridir..Bu bir hakikat..Kim olursanız olun,bu gerçeği eşşek gibi kabul etmek zorundasınız..Şöyle yapılıyor..Atatürk'ün içkisi ortaya sürülüyor veya insanları idam ettirdiği veya diyaneti kurduğu veya şapka kanunu filan..Bunlar detay..Bireysel olarak bu detaylara takılırsanız,Atatürk'ün ne kadar önemli birisi olduğunu es geçersiniz..

İnönü'yü de böyle değerlendirin..İnönü'nün hataları olmuş olabilir ama İnönü;bir Menderes,bir Demirel,bir Özal,bir reis değil..İnönü çok farklı birisi..Çok büyük bir devlet adamı..Bu gerçeği kabul etmek zorundayız..

Menderes denilen kişi,sonuçta cumhuriyet çocuğu..Farklı bir coğrafyadan gelip,parti filan kurmuş değil..Yalnız ilerlediği nokta çok farklı..Menderes,Osmanlı imparatorluğunun köhne anlayışını tekrar diriltmiş bir isim..Dinci bir isim..Dincilik denilen şey,Menderes ile başlıyor..İnönü ile değil..İnönü'yü dinci/emperyalistlerin taşeronu gibi sakın görmeyin..

kartopu
25-01-2019, 17:13
Ahlaksız Arkadaşım
Sana hak veriyorum İdolojik görüş senin anlattığın gibidir biz de bu tür görüşleri savunduk bir zamanlar hiç toz kondurmadık bu görüşlere uzaktan yakından karşı çıkan olduğunda hemen düşman kampına attık.

Ben seninle ne kadar tartışsam seni bir adım öteye attıramayacağımı biliyorum .
İşte bir siyaseti, bir idolojiyi, bir kişiyi kutsalladın mı ancak senin söylediklerin çıkar ortaya. Onun için bu konuyu senle tartışmayacağım çünkü seni kırmak istemiyorum.

Turdur
25-01-2019, 17:20
Mankurtum..

Bende astronotum..

Ahlaksız
25-01-2019, 18:13
Ahlaksız Arkadaşım
Sana hak veriyorum İdolojik görüş senin anlattığın gibidir biz de bu tür görüşleri savunduk bir zamanlar hiç toz kondurmadık bu görüşlere uzaktan yakından karşı çıkan olduğunda hemen düşman kampına attık.

Ben seninle ne kadar tartışsam seni bir adım öteye attıramayacağımı biliyorum .
İşte bir siyaseti, bir idolojiyi, bir kişiyi kutsalladın mı ancak senin söylediklerin çıkar ortaya. Onun için bu konuyu senle tartışmayacağım çünkü seni kırmak istemiyorum.
Sevgili kartopu;ne ideolojisi?
Ben bir şey savunmuyorum ki..
''Türkiye'de ilk defa dinci(dini siyasete alet etme) siyasetçi Menderes olmuştur'' diyorum..
Size göre dinci ilk siyasetçi kim?Demirel mi?Eğer öyleyse,niye Menderes değil?
Bende astronotum..
Reise sempatim var diye konu açmışsınız,reisin söylemlerini tekrarlıyorsunuz,ben de size reisçi diyorum..Burada bir gariplik yok..

Mankurt olduğumu söylüyorum ama yalancı olduğumu mu söylüyorsunuz?Yalan mı söylüyorum yani?Ve niye yalan söyleyeyim?

Turdur
25-01-2019, 18:33
Reise sempatim var diye konu açmışsınız,reisin söylemlerini tekrarlıyorsunuz,ben de size reisçi diyorum..Burada bir gariplik yok..

Mankurt olduğumu söylüyorum ama yalancı olduğumu mu söylüyorsunuz?Yalan mı söylüyorum yani?Ve niye yalan söyleyeyim?

Benim reise sempatim yok AKP organizasyonuna sempatim var. Bunu CHP bile deniyor ve başaramıyor.
Yalancı olduğunuzu söylemiyorum, siz kendinizi mankurt yerine koyuyorsunuz ama gerçekçi mi? Bende astronot olayım çocukken hayal ederdim.
Sürekli devletçi-ulusalcı çizgide takılan sizsiniz böyle mankurt olunmaz. Bu bir eleştiridir, yalancılık suçlaması değil.
Keza Menderes konusunda ben neden yalan söyleyeyim? Ülkeye Amerika'yı sokan İnönüdür bunu kabullenemiyorsun.

Ahlaksız
25-01-2019, 19:26
Benim reise sempatim yok AKP organizasyonuna sempatim var. Bunu CHP bile deniyor ve başaramıyor.
Yalancı olduğunuzu söylemiyorum, siz kendinizi mankurt yerine koyuyorsunuz ama gerçekçi mi? Bende astronot olayım çocukken hayal ederdim.
Sürekli devletçi-ulusalcı çizgide takılan sizsiniz böyle mankurt olunmaz. Bu bir eleştiridir, yalancılık suçlaması değil.
Keza Menderes konusunda ben neden yalan söyleyeyim? Ülkeye Amerika'yı sokan İnönüdür bunu kabullenemiyorsun.
Akp ve reis,farklı şeyler mi?!

Mankurt olduğumu nasıl ispatlamam gerekiyor?
Mankurtum diyorum,hayır sen ulusalcısın diyorsunuz..Hoppala:D
Mesela takım tutmuyorum diyorum,hayır sen Fenerbahçelisin diyorsunuz:D

Böyle bir şey var mı?!

Yukarıda İnönü'de hatalar yapmıştır ama buradan yola çıkıp İnönü'yü Amerikancı veya dinci yapamazsınız dedim..İnönü'nün Abd ile ilişkisini biliyoruz ama bu konu yüzünden İnönü suçlanamaz veya İnönü Amerikancı denemez..Madem öyle,birisi de çıkar Atatürk diyaneti kurmuştur,Atatürk'te dincidir diyebilir..Diyebilir mi?Diyemez işte..Hata yapar..

Şu videoya 15.dakikadan itibaren bir bakın;
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1007&v=cSP7v_Gta6w

''Sinan Meydan'ı izliyorsun,sen kesin ulusalcısın'' dersiniz şimdi:D

Turdur
25-01-2019, 19:52
Akp ve reis,farklı şeyler mi?!

Evet farklı şeyler, CHP ile Kılıçdaroğlu ne kadar farklıysa. Bunu size anlatmak beni utandırır aslında.

Yukarıda İnönü'de hatalar yapmıştır ama buradan yola çıkıp İnönü'yü Amerikancı veya dinci yapamazsınız dedim..

Böyle bir iddia yazan olmadı sanırım, denilen şu; Menderes Amerikan'ın adamıysa neden astılar? Sovyetlere kredi için gitmek istiyordu bu yüzden ipini çektiler. Peki bunu neye dayanıp yaptılar, İnönü zamanında ülkeye girdikleri için.
Bu gerçeği yazmak İnönü dincidir yâda hatalıdır demek değil. Ayrıca yetiştirdiği dincileri de biliyoruz. Oda ayrı bir mevzu.

Ahlaksız
25-01-2019, 20:19
Evet farklı şeyler, CHP ile Kılıçdaroğlu ne kadar farklıysa. Bunu size anlatmak beni utandırır aslında.
Böyle bir iddia yazan olmadı sanırım, denilen şu; Menderes Amerikan'ın adamıysa neden astılar? Sovyetlere kredi için gitmek istiyordu bu yüzden ipini çektiler. Peki bunu neye dayanıp yaptılar, İnönü zamanında ülkeye girdikleri için.
Bu gerçeği yazmak İnönü dincidir yâda hatalıdır demek değil. Ayrıca yetiştirdiği dincileri de biliyoruz. Oda ayrı bir mevzu.
Nasıl ki diyaneti kuran Atatürk dinci sayılamazsa,Abd ile yakınlaşan İnönü'de Amerikancı sayılamaz..Sizin söylemler,reisin söylemler..
Ülkeye Amerika'yı İnönü soktu filan..Tamam soktu da,asıl sokan kim?Mesele bu..
Ben diyorum ki,asıl sokan Menderes..Din deyip,milleti ilk defa kandıran Menderes..İlk DİNCİ siyasetçi Menderes..Ülkeyi Abd'ye her anlamda bağlıyan Menderes..Sonrası çorap söküğü gibi geldi işte..
Menderes'in halefi veya selefini meseleye karıştırmaya gerek yok..

Turdur
25-01-2019, 20:43
Nasıl ki diyaneti kuran Atatürk dinci sayılamazsa,Abd ile yakınlaşan İnönü'de Amerikancı sayılamaz..Sizin söylemler,reisin söylemler..

Çünkü gerçek 1 tanedir. İsterse Selahattin Demirtaş'da aynısını söylesin bu beni bozmaz. Bunlar çocukca şeyler.

Ülkeye Amerika'yı İnönü soktu filan..Tamam soktu da,asıl sokan kim?

Ortada 2 devletin yaptığı bir anlaşma var ve akabinde İnönü iktidarı düşüyor. Olay bu. Sadece bu kadar basit. Süreç Menderes'le devam etti.

Turdur
21-05-2019, 22:23
Chp,ateizme en yakın parti olarak aktarılır..

CHP ateizme en yakın falan değil, parti yok diye ateistlerin ilk tercihi sadece. O kendi yakınlığından değil.

15 temmuz sonrasında Tayyip'i kucaklayanlar da bunlardır..!

Hâla aynı şeyi yapıyorlar. 19 Mayıs 2019 günü Samsun'da poz verdiler, çağrıya karşılık verip meşrulaştırdılar. Oy moy yok bunlara.

Chp,başörtüsü tutumu ile akp ile aynı çizgide olduğunu göstermiştir..

Aynı çizgi değil aynı makinanın çarkları işte. Siyaset makinasını meşrulaştırıp döndürüyorlar. Makinayı da kullanan Erdoğan. Gel deyince gidiyorlar git deyince gidiyorlar.

ForumKirpisi
21-05-2019, 22:35
katılıyorum, CHP oy almak için merkez-sağ yola girmiştir.

İmamoski'de bunun en iyi örneği. Kesin ve net.

İmamoğlu tam CHP esintili ANAP çizgisi biri gibi duruyor.

Lakin CHP merkez-sağa girmese idi nasıl oy alacaktı bilmiyorum.
Çünkü Türkiye, saç gibi öre öre sağ yola sokulmuştur.

Umarım stratejidir. :S

Mansur Yavaş'ta ayrı bir örnektir. Mansur Yavaş tam olarak CHP kafasında olmayan dan dun
gibi gözüken birisi. Bunu meclis toplantılarından görürsünüz zaten.

Türkiye'de sol bir adayın lidere oynama ihtimali yok bu da bir gerçek.
Çünkü Türkiye'de sol taban algı oyunlarıyla yok edildi.

Ahlaksız
22-05-2019, 20:18
19 Mayıs 2019 günü Samsun'da poz verdiler, çağrıya karşılık verip meşrulaştırdılar. Oy moy yok bunlara.
Samsun'da bir kez daha benim haklılığım ortaya çıktı:)
Hani çiftlikbanktaki tosun var ya,mesele bu..
Toplumlar iktidardı/muhalefetti,sağcıydı/solcuydu diye oyalanıyor/uyutuluyor..

Reis seçimi iptal etti,yskyı tanımadığını ilan etti ama chp lideri her zamanki gibi reis ile yanyana..
Seçime de girecekler yine..Hâlâ reisten adaletli olmasını bekliyorlar,ölüyorum gülmekten:D
Müslümanın adaletli olduğu nerede görülmüş:D

ForumKirpisi
22-05-2019, 20:21
Samsun'da bir kez daha benim haklılığım ortaya çıktı:)
Hani çiftlikbanktaki tosun var ya,mesele bu..
Toplumlar iktidardı/muhalefetti,sağcıydı/solcuydu diye oyalanıyor/uyutuluyor..

Reis seçimi iptal etti,yskyı tanımadığını ilan etti ama chp lideri her zamanki gibi reis ile yanyana..
Seçime de girecekler yine..Hâlâ reisten adaletli olmasını bekliyorlar,ölüyorum gülmekten:D
Müslümanın adaletli olduğu nerede görülmüş:D

valla yenilcekler gibi duruyor da ha.

Ahlaksız
22-05-2019, 21:51
valla yenilcekler gibi duruyor da ha.
Binali'nin kazanıp kazanmaması mesele değil..Mesele,ysknın kendisine çalıştığını tüm Dünya'ya ilan eden akpye rağmen,bu seçime chpnin katılması..
Teşbih yapayım..
Fenerbahçe ve Galatasaray maç yapacaklar..Maçtan önce hakemin Fenerbahçe'nin direktifleri ile hareket ettiği ayyuka çıkıyor..Bu maça Galatasaray nasıl çıkıyor,mesele bu..

ForumKirpisi
22-05-2019, 21:55
Binali'nin kazanıp kazanmaması mesele değil..Mesele,ysknın kendisine çalıştığını tüm Dünya'ya ilan eden akpye rağmen,bu seçime chpnin katılması..
Teşbih yapayım..
Fenerbahçe ve Galatasaray maç yapacaklar..Maçtan önce hakemin Fenerbahçe'nin direktifleri ile hareket ettiği ayyuka çıkıyor..Bu maça Galatasaray nasıl çıkıyor,mesele bu..

hile hurdalı yerlerinde sandıkların akp hakimiyetinde olduğu çıktı. bilmem belki bu sefer hile olmazsa chp biraz farkla kazanır.

ya ben olsam imamoski yerine çoktan kafa-göz girmiştim binali serili yatıyodu.

Ahlaksız
22-05-2019, 22:51
hile hurdalı yerlerinde sandıkların akp hakimiyetinde olduğu çıktı. bilmem belki bu sefer hile olmazsa chp biraz farkla kazanır.

ya ben olsam imamoski yerine çoktan kafa-göz girmiştim binali serili yatıyodu.
Her şey akpnin hakimiyetinde,her şey:D

ForumKirpisi
22-05-2019, 22:56
sana bi anımı anlatiyim.

fenerbahçe başkanının oğlunun ofisine gittiydik web sitesi yapım işi için.

orda ben beklerken etrafta dergiler gördüm broşür falan. orada denizaltısından torpidosuna uçak gemisinden

bi sürü silah vesaire vardı. dedim bunlar ne. biz satıyoruz dedi bunu.

adamlar meğerse silah satıyormuş. ee dedim biz de alalım gelmişken. sonra bize ikram olarak ta tabenca getirdiler.

neyse site işi yattı tabi. bu da bi anımdır o zaman anladım ki bu işler öyle böyle değil.