PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Atatürkçülük ve Sosyaldemokrasi arasındaki farklar

katatonia
29-05-2017, 19:44
Atatürkçülük ve Sosyaldemokrasi arasındaki farklar nelerdir?

Önce benzerlikleri yazalım:

İkisi de laik hareketlerdir
İkisi de laissez-faire kapitalizme karşıdır ve sendikacıdır, Atatürkçülük baştan öyle değildiyse bile artık öyledir
İkisi de kadın haklarına önem verir

Farklara gelince benim aklıma gelenler şunlar:Atatürkçülük milliyetçidir, sosyaldemokrasi hümanisttir

Atatürkçülük (dilsel veya dinsel) azınlık haklarını görmez ve önemsemez, sosyaldemokrasi tam tersidir
Atatürkçülük hala jakobendir, sosyaldemokrasi eğer ilk başta değildiyse bile bugün demokrattır

Sizin aklınıza gelen veya listeye eklemek veya çıkarmak istedikleriniz var mı?

world
29-05-2017, 20:37
Bnen bunun konusunu açtım: http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=39637

. Sosyal demokraside din serbestliği vardır. Bu din ve vicdan özürlüğünden farklı olarak tekke zaviye gibi türevlere serbestlik tanır.Kemalizm tekke ve zaviyelere, tarikatlara karşıdır.

. Sosyal Demokrasi enternasyoneldir sosyalist enternasyonel kararlarına bağlıdır.Latin Amerika'daki sosyal demokratlar bundanf arklı olarak devletçidir.Batı Tipi sosyal demokrat olan CHP ise devletçi falan değildir Kemalist hiç değildir.

.Sosyal Demokrasi ulusalcılık kaygısı taşımaz. Önemli olan sosyal demokrat düzendir bağımsızlık anlayışı yoktur sosyal demokraside Kemalizmse ulusalcıdır ve ulusal bağımsızlığı karakteri bilmiştir.

-Sosyal Demokrasi azınlığın kendi dilinde konuşması eğitim alması hatta eyalet kurmasına karşı değildir. Kemalizm'se bağımsızlık savaşı vermiş her bir bireyi aynı idealler, aynı dil, aynı ülkü, aynı coğrafya altında tutmaya çalışır.

-Sosyal Demokrasinin köklerine bakarsanız PKK gibi örgütler asla terör örgütü değildir onlar devletin baskısı altında inleyen bir azınlığın gerillaları özgürlük savaşçılarıdır. Kemalizmse ulusa karşı silah kaldıranı dışardan veya içerden hiç farketmez misliyle cezalandırır.