PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilim Adamlarının Çoğunluğunun Ateist Olması

hoatzin
15-08-2017, 18:17
Uzun zamandır düşündüğüm bir durum var. Sizin de bildiğiniz üzere bilim adamlarının büyük bir çoğunluğu ateist.

Bende bunu düşünüyorum neden diye. Acaba bir takım bilimsel verilere vakıf olunca işin ucu gerçekten ateizme mi çıkıyor?

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Sizin ateizmi seçmiş olmanız sırf kendi içinizden gelen bir durum mu? Yoksa bir şekilde bilim adamlarının görüşlerini kendi kendinize yorumlamanız oldu mu?

Yani kısaca bilim adamlarının çoğunluğunun ateist olması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ahlaksız
15-08-2017, 18:33
İnanç bilim yapmanıza engel değildir..Yalnız:)

Diyelim ki Müslümansınız ve bir bilim adamısınız..Günde beş vakit namaz kılabilir misiniz,ya da senede bir ay aç kalabilir misiniz?Bunları yapamazsınız işte..Bunları yapamadığınız zaman,zaten otomatikman dinden soğursunuz..Arada iki düzgün kitapta okursanız,tümden ateist olur çıkarsınız..
Bilim adamlarının ateist olması,böyle açıklanabilir..Yani adamların inanca ve ritüellerine ayıracak zamanı yok..Zaman olmayınca,araya mesafe girince,insan dininden uzaklaşır..

Yıldıztozu
15-08-2017, 18:46
Kime bilim insanı veya filozof denildiği biraz muğlak. Biyoloji profesörü olup da evrim gerçeğini fark edememiş ''bilim insanları'' da var neticede.
Üniversitede doktora yapmış herkesi bilim insanı sayacak olursak ateizm oranı düşük çıkacaktır.

Bilimsel veriler tek başına teizmi veya ateizmi ortaya koymaz. Bilim bence agnostiktir. Mesela insan beyninin işleyişi nörolojik verilerle açıklanabiliyor, ama bu bilimsel nedensellikler insan zihninin var olmadığını göstermiş olmuyor. Aynı şekilde doğanın işleyişini açıklamak da tanrısal zihnin var olmadığını göstermiş olmaz.

Ateizm ancak felsefeyle ortaya konabilir. Felsefenin bütünsel yaklaşımlarıyla tanrı fikri çürütülebilir. Bu anlamda bence felsefi ateizm bilimsel agnostisizmden daha değerlidir, daha kapsamlıdır.

Ayrıca burada islam adına problemlerden biri şu olacaktır: Allah'ın kurduğu bu sistemde bilge insanların cehenneme gitme oranı geri kalanların oranından daha yüksek demektir. Bu da islamdaki imtihan anlayışı için ciddi bir içeriksel problemdir.

Karanlıktan aydınlığa
15-08-2017, 22:23
Bilim adamları zeki insanlardır. Zeki insanlar araştırmaya meraklıdır.yani onlar için okumak tutkudur. İşleri gereği de zaten okumak zorundadırlar.kitapları her şeyi maddeyle açıklar.Felsefeye de merak sarınca karman çorman olurlar. Çıkışı bulamayıncada . ....

manas
15-08-2017, 23:33
bilim adamları illede ateisttir diye bir şey yok, onlar bilimle ilgilendikleri için inançları işine katmazlar. ahlaksızın dediği gibi inancı olabilir ama günde 5 vakit namaz kılan veya sürekli istavroz yapan meryem heykelinin önünde çöküp dua etmeleri de beklenemez yani din sadece inandığı yada karşı çıkmadığı bir şeydir, din hayatına yön vermez verirse bilim adamlığıyla çelişir. dini umursamamak ta ateistlik değildir.

Nero
16-08-2017, 11:11
İnanç bilim yapmanıza engel değildir..Yalnız:)

Diyelim ki Müslümansınız ve bir bilim adamısınız..Günde beş vakit namaz kılabilir misiniz,ya da senede bir ay aç kalabilir misiniz?Bunları yapamazsınız işte..Bunları yapamadığınız zaman,zaten otomatikman dinden soğursunuz..Arada iki düzgün kitapta okursanız,tümden ateist olur çıkarsınız..
Bilim adamlarının ateist olması,böyle açıklanabilir..Yani adamların inanca ve ritüellerine ayıracak zamanı yok..Zaman olmayınca,araya mesafe girince,insan dininden uzaklaşır..

Demek inanç engel değil ama inancın ritüelleri engel... Demek ritüelleri, yani ibadeti yapamadığınız zaman dinden soğursunuz. Hem de otomatikman!..

Arada iki düzgün kitap da okuyunca tümden ateist olup çıkılıyor demek! :)

Dikkat ederseniz ben bir şey katmadım. Sadece yazılanları tekrarlıyorum. Ve çok komik, çok absürd, değil mi?

Böyle fikir kıvılcımları etrafımızda uçuşuyor ve biz bunları kanıksamış durumdayız. Komikliğini, saçmalığını göremiyoruz.

Bunları ciddi ciddi yazabiliyorlar!.. :)

Ahlaksız
16-08-2017, 21:47
TROL Nero..!

hoatzin
16-08-2017, 23:05
Sadece görüşlerinizi merak edip ne kadar samimisiniz diye test etmek istemiştim. Ancak tartışma çıkacak gibi duruyor. Neyse konuya dönecek olursak;

Bilim adamlarının yarısı bile ateist değildir;

http://www.pewforum.org/2009/11/05/scientists-and-belief/

Hatta araştırmayı dahada daraltırsak söyle bir sonuç ortaya cıkıyor. Son 100 yılda nobel ödülü almış bilim adamlarını inceleyelim;

Fizik dalında Nobel ödülü almış 147 bilim adamının sadece 7 tanesi yani %4,7 si

Kimya dalında Nobel ödülü almış 127 bilim adamından sadece 9 tanesi yani %7 si

Tıp/Fizyoloji dalında Nobel ödülü almış 168 bilim adamlarının sadece 15 tanesi yani %9 u ateisttir.

Kaynak: 100 years of nobel prizes s.57-59

Yani bilim adamlarının sadece azınlığı ateisttir.

Bu arada Yıldıztozu söyle birşey yazmışsın;

Kime bilim insanı veya filozof denildiği biraz muğlak. Biyoloji profesörü olup da evrim gerçeğini fark edememiş ''bilim insanları'' da var neticede.

Bunu sürekli söylüyorum ama arada kaynıyor.

Evrim ve Evrim Teorisi birbirinden farklı şeylerdir. Evrim gerçeğini reddeden bilim adamı yoktur, problem Evrim Teorisinden çıkıyor. Evet bu teoriye karşı olan birçok biyoloji ve biyokimya profesörü vardır çünkü internete yansıtılanın aksine hala kesin olarak kanıtlanmadı ve bilim dünyasında çokca tartışılıyor.

Mesela Kabriyen Patlamasıyla hiçte öngörülemeyecek şekilde birden fosillerle karşılaşma mümkün olmuştur. Stephan Jay Gould ve Elredge gibi paleontologlar sıçramalı evrim gibi birden değişerek saçma bir şekilde evrim olduğunu iddia etmek zorunda kaldı. Richard Dawkins ve Dennett gibi bilim adamları da bunlara düşman oldu. Ama bundan hiç bahsetmiyorlar.

Nero
17-08-2017, 10:19
Demek inanç engel değil ama inancın ritüelleri engel... Demek ritüelleri, yani ibadeti yapamadığınız zaman dinden soğursunuz. Hem de otomatikman!..

Arada iki düzgün kitap da okuyunca tümden ateist olup çıkılıyor demek! :)

Dikkat ederseniz ben bir şey katmadım. Sadece yazılanları tekrarlıyorum. Ve çok komik, çok absürd, değil mi?

Böyle fikir kıvılcımları etrafımızda uçuşuyor ve biz bunları kanıksamış durumdayız. Komikliğini, saçmalığını göremiyoruz.

Bunları ciddi ciddi yazabiliyorlar!.. :)

TROL Nero..!

:)

Bu bana hükümetin yaklaşımını hatırlattı. Onlar da kendi hatalarının olumsuz sonuçlarını dış güçlere mal ediyorlar. Yahu dış güçler sizin adamlara zorla mı söyletiyorlar o saçma sapan lafları? Yok yeni devlet kurduk, lideri RTE falan... :)

Seninkisi de o hesap. Sana ben mi söylettim yukarıdaki lafları? Bakınca sen de görüyorsun iler tutar bir yanı olmadığını.

Ahlaksız
17-08-2017, 19:40
Nero;trolsün,hiç uğraşamam seninle...Yazdığım mesaj gayet açık ama işte senin derdin başka..Cern'de higgs bozonu arayan bilim adamının asistanı ''hocam ikindi kaçıyor,bari farzını kılıverin'' diyebilir mi?
Okuduklarını anlıyor musun Nero?
Ateist olmak için zeka,bilgi ve boş vakit lazımdır..Var mı bunlar sende?Bence biri yok:)

Başka bir trol de hoatzin..Foruma trol de lazım..Size trollük yaptığınız için kızıyor filan değilim..Bunu bilerekte yapıyor olabilirsiniz,bilmeyerekte..

Hoatzin bizi test etmek istemişmiş..Bak sen şu işe..Kendini ortaokul öğretmeni,bizleri de ortaokul öğrencisi sanıyor..
Ulan allahsız..Müslüman değil misin sen?Sen kim,bizi burada test etmek kim:)
Bilim adamlarının azınlığı ateistmiş..Hepsi Müslüman da olabilir..Bu birşeyi değiştirmez ki..Bilim adamlarının ateist olması,ateizmi mutlak doğru yapmaz ki..Çocuk musun sen?

al maarri
17-08-2017, 20:15
Bir bilim adamının inançlı ya da inançsız olması hakikati değiştirmez ateistler fazlaysa doğru yol ateizmdir diye bir şey diyemeyiz aynı şey müslüman hristiyan vb çoğunluk için de geçerli.Dünyaca ünlü bir jeolog olan Xavier Le pichon koyu bir hristiyandır kendisine sorsanız kutsal metinlerin yüzlerce hatasını bilim dışı olan bölümlerini söyler ama yine de bütün bunlara rağmen bu bilgilere inanıyor mu?Evet.Aynı şekilde hristiyan teolojisi üzerine çalışan bir arkeologla yapılan söyleşiyi dinlemiştim gazeteci ona şöyle bir soru sormuştu:"Bütün arkeolojik ve tarihsel veriler ışığında İncil bize hakiki bilgiler sunmakta mıdır? Arkeologun cevabı:"Kesinlikle hayır ama ben bir hristiyanım."Sonuç olarak söylemek gerekirse din kişisel bir tercihtir ve insan aynı insan olduğu için her zaman bir tanrıya ve dine ihtiyaç duyacaktır inanma yolunu seçmeyi hep yapanlar olacaktır bu bir bilimadamı da olabilir bir şöför de.

spartacus
17-08-2017, 20:40
Şimdi bilim insanı kimdir, kime denir? Bu da önemli bir ayrıntı.

Fizik, kimya, biyoloji dalından diploma almak insanı bilim insanı yapmaz, dahi ABD e Türkiye gibi ülkelerde o diplomalar, piyasada değer taşısa da bilim alanındaki üretim namına bir değer taşımaz. Ama bir çok insan sistemdeki boşluklardan dolayı da bu durumlarını kullanabilir, kitap da yazabilir!

Kaç tanesi deneyler, gözlemler yapmaktadır, kaç tanesi laboratuvarlarda çeşitli çalışmalar yapmaktadır?

benim bilim insanı diyebeleceğim insanlar genelde ya ateist, agnostik ya da deisttirler, ama içinde bulundukları toplum ve toplumsal, mahalle baskıları, bu konuda aksi beyanlarının meslek hayatlarında olumsuz etkileri vb sebeplerini göz önüne alarak ya açıklamaz ya da belli etmezler.

Öyle genel kitle olarak, hıristiyanım dese, müslümanım dese bile çoğu ilgili dinin neredeyse hiç bir vecibesini yerine getirmezler, yani çok azı iddia ettiği dine mensuptur

Nero
18-08-2017, 10:34
Nero;trolsün,hiç uğraşamam seninle...Yazdığım mesaj gayet açık ama işte senin derdin başka..Cern'de higgs bozonu arayan bilim adamının asistanı ''hocam ikindi kaçıyor,bari farzını kılıverin'' diyebilir mi?
Okuduklarını anlıyor musun Nero?
Ateist olmak için zeka,bilgi ve boş vakit lazımdır..Var mı bunlar sende?Bence biri yok:)

Yahu senin yazdıklarına tek kelime katmadım. Bunun neresi trollük? Ne yazdıysa sen kendin yazdın.

Bak yine bir tane cevher çıkarmışsın. Ateist olmak için zeka, bilgi ve bir de boş vakit lazımmış! O zaman bizim milleti biraz eğitimden geçirip bilgilendirsen herkes ateist olacak. Zeka var, boş vakit de bol, tek eksik bilgi.

Ama senin ateist olmana ve bir de şu yazdıklarına bakınca içimden diyorum ki, Allah beni böyle zeki olmaktan korusun, amin! :)

SelGom
18-08-2017, 12:26
Şimdi bilim insanı kimdir, kime denir? Bu da önemli bir ayrıntı.

Fizik, kimya, biyoloji dalından diploma almak insanı bilim insanı yapmaz, dahi ABD e Türkiye gibi ülkelerde o diplomalar, piyasada değer taşısa da bilim alanındaki üretim namına bir değer taşımaz. Ama bir çok insan sistemdeki boşluklardan dolayı da bu durumlarını kullanabilir, kitap da yazabilir!

Kaç tanesi deneyler, gözlemler yapmaktadır, kaç tanesi laboratuvarlarda çeşitli çalışmalar yapmaktadır?

benim bilim insanı diyebeleceğim insanlar genelde ya ateist, agnostik ya da deisttirler, ama içinde bulundukları toplum ve toplumsal, mahalle baskıları, bu konuda aksi beyanlarının meslek hayatlarında olumsuz etkileri vb sebeplerini göz önüne alarak ya açıklamaz ya da belli etmezler.

Öyle genel kitle olarak, hıristiyanım dese, müslümanım dese bile çoğu ilgili dinin neredeyse hiç bir vecibesini yerine getirmezler, yani çok azı iddia ettiği dine mensuptur

Bilimci olmak için evet diploma bence de yetmez, diplomalı ve etiketli olana bilim adamı falan diyoruz ama bu söz yanlış bence. Bilimci olmak için diploma şart olmamalı. Hatta labaratuvara girmek bile gerekli değil. Labaratuvara girip deney ve gözlemler yapmayan, yeni bir şey üretmeyen birisi bilim insanı olabilir. Ortaya konan verileri yorumlama yetisi gerekir bence bunun için. Nice prof var ki labaratuvara giriyor ama evrimi anlatmaktan aciz kalıyor, evrimi ve evrim teorisini savunamıyor, yetersiz kalıyor. Fakat labaratuvara dahi girmeyen, biyoloji lisansı bile yapmamış fakat iyi yorumlayan yetkin kişiler o labaratuvara giren proflardan çok daha iyi bi şekilde konuyu ele alabiliyor ve tartışabiliyor. Proflar ezberci pratisyen gibiler, üniversitede o kadar şeyi ezberliyorlar ve o ezberle de labaratuvara girip pratisyenlik yapıyorlar. Gerçek bilim adamı ve gerçek filozof bulmak çok zor günümüzde.

yaban adami
18-08-2017, 16:29
Doğal fenomenlerin ardındaki (doğaüstü, mucizevi güçler aramak yerine) doğal neden ve kuvvetleri sorgulayan; açıklamalarını somut bulgu ve verilerle sınırlayan; insanı bilgiye götüren sürecin deney, çözümleme ve mantıksal çıkarım yapmaktan geçtiğini bilen ve tarih-dışı, öncesiz-sonrasız, eleştiriye kapalı, bütün yönleriyle mutlak doğruluk içeren, kusursuz bir bilgi sisteminin mümkün olmadığının bilincinde olan, bilimsel düşünme tarzını gerçekten benimseyebilmiş insanların mistik, dogmacı dinsel öğretilere bağlı olması hayli zayıf bir ihtimal.

Ahlaksız
18-08-2017, 17:45
Yahu senin yazdıklarına tek kelime katmadım. Bunun neresi trollük? Ne yazdıysa sen kendin yazdın.

Bak yine bir tane cevher çıkarmışsın. Ateist olmak için zeka, bilgi ve bir de boş vakit lazımmış! O zaman bizim milleti biraz eğitimden geçirip bilgilendirsen herkes ateist olacak. Zeka var, boş vakit de bol, tek eksik bilgi.

Ama senin ateist olmana ve bir de şu yazdıklarına bakınca içimden diyorum ki, Allah beni böyle zeki olmaktan korusun, amin! :)
Gırgır geçiyorsun..
Benim yazdıklarıma tek kelime katmadığın için trolsün zaten..Trolün kendi bilgisi/fikri ol(a)maz..

Nero
18-08-2017, 17:50
Gırgır geçiyorsun..
Benim yazdıklarıma tek kelime katmadığın için trolsün zaten..Trolün kendi bilgisi/fikri ol(a)maz..

Ben seni az çok tanıyorum. Hiç olmazsa dürüst birisin.

Sen de beni az çok tanıyor olmalısın. Sence benim kendi bilgim ve fikrim yok mu?

:)

Ahlaksız
18-08-2017, 17:51
Var mı Nero:)
Ne diyorsun mesela?
Ateisttim,sonra geri döndüm diyen sen değil misin?
Bu mu yani?

Nero
18-08-2017, 17:55
Var mı Nero:)
Ne diyorsun mesela?
Ateisttim,sonra geri döndüm diyen sen değil misin?
Bu mu yani?

Hahahahahahaaa!!!.. alemsin ahlaksız! :)

Polemikten anladığın bu mu yani? Çok basit olmuyor mu?

Kaç tane başlık açtım. Sadece Etimoloji başlığı bile sana biraz da insaflı olman gerektiğini hatırlatmıyor mu?

Ahlaksız
18-08-2017, 17:58
Hiç affetmem..Laf ağızdan bir kere çıkar..

Nero
18-08-2017, 18:00
Hiç affetmem..Laf ağızdan bir kere çıkar..

Ben de affetmedim. Şurada ele aldım senin burada yazdıklarını. Beni affet! :)

http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=40009

Ahlaksız
18-08-2017, 18:04
Dalganı geç..Keyfine bak Nero..

Cahil Ateist
16-06-2018, 16:29
Araştırmadaki "ateistler" grubu "dinsizler" anlamına geliyor. Ve çoğunlukta değiller teist olmayanlar, ama çoğunluk olmak üzereler.

Eski yurt
29-10-2018, 23:46
Yani aptal bilim adamları ne düşünüyorsa bende öyle düşünmek zorundayım öyle mi? Sen nasıl ki bu konuda çoğunluğa uymadın bende çoğunluğa uymuyorum.

Velhelebe
10-11-2018, 04:17
Yani aptal bilim adamları ne düşünüyorsa bende öyle düşünmek zorundayım öyle mi? Sen nasıl ki bu konuda çoğunluğa uymadın bende çoğunluğa uymuyorum.

Bazı konularda çoğunluğa uymak iyi olabilir. Dünyayı elimde taşıyorum, özel güçlerim var desem çok az insan inanır. Çoğunluk burda haklıdır. Bilim adamı meselesi de böyle. Bilim adamlarını mantıklı düşünen kişiler olarak görürsek onların ne düşündüğü bize ipuçları verir. Tıpkı çoğunluğun süper güçlerim var diyene inanmaması gibi. Tabi burda şunu tartışmak lazım. Bilim adamları mantıklı düşünen kimseler mi yoksa boş kimseler mi? Bunu tartışmak lazım.