PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Barzani'nin referandumu

Nero
18-09-2017, 12:02
Barzani Kürdistan bağımsız olsun mu diye bir referandum düzenliyor. Kürd devleti isteyenler tabii ki bunu destekliyor. Yine tabii ki karşı çıkanlar da var. Bölge devletleri, kendi Kürd'lerinin tavrını düşünüp referanduma karşı çıkıyor.

Ancak bizim ülkemizde bu referanduma karşı çıkanlara arasında iki ilginç politik kesim daha var. Birisi PKK, diğeri de, şimdi okuyup öğrendiğime göre TKP.

İkisinin karşı çıkması da ilginç ve şaşırtıcı. Aynı zamanda ikisinin de karşı çıkması anlaşılır ve ibretlik. Politikayı bilmeyenler için şaşırtıcı, bilenler içinse anlaşılır ve ibretlik.

Bu konuyu inceleyelim ve gelişmelere bakalım...

kartopu
18-09-2017, 15:14
Barzani Kürdistan bağımsız olsun mu diye bir referandum düzenliyor.

ancak bizim ülkemizde bu referanduma karşı çıkanlara arasında iki ilginç politik kesim daha var. Birisi PKK, diğeri de, şimdi okuyup öğrendiğime göre TKP.

Sen ne diyorsun Nero.
Bağımsızlık ilanı olan Referandumu destekliyor musun yoksa karşı mısın.? Bizim gibi politikayı bilmeyenler için ne tavsiye edersin. Destekleyelim mi yoksa Karşı mı çıkalım ?

Gel bizi meraktan kurtar bayağı orta yerde kaldık. Gelişmeler dediğin ne sonuçlar çıksın bizde güçler dengesine göre tavır alırız mı demek istedin.

Nero
18-09-2017, 15:31
Sen ne diyorsun Nero.
Bağımsızlık ilanı olan Referandumu destekliyor musun yoksa karşı mısın.? Bizim gibi politikayı bilmeyenler için ne tavsiye edersin. Destekleyelim mi yoksa Karşı mı çıkalım ?

Gel bizi meraktan kurtar bayağı orta yerde kaldık. Gelişmeler dediğin ne sonuçlar çıksın bizde güçler dengesine göre tavır alırız mı demek istedin.

Birlikte değerlendirelim, ne dersin?

Bu olay iki ucunda iki ayrı faktörün yer aldığı bir değnek gibi. Bir tarafta ABD'nin karşı çıkar göründüğü, ama İsrail'in açıkça desteğini açıkladığı bir referandum, öte tarafta da bölge statükosunu temsil eden devletlerin karşı çıkan tavrı söz konusu.

Bir tarafta Kürd halkının bir kısmının kendi kaderini belirleme hakkı, diğer yanda ise bunun doğuracağı altüst oluşlar, belki yaşatacağı acılar, vb...

Değerlendirelim bakalım, hangi tavrı almak doğru?

PKK'nin kendi politik konumunu kaybetmemek için bu referanduma açıkça karşı çıkmasını tabii ki oportünistçe buluyorum. Rojava'da küçük bir parçada elde ettiği hakimiyeti "devrim", "özyönetim", "demokratik özerklik" vb diye göklere çıkartan PKK kaynakları ve medyası, bağımsızlık referandumuna dâir olumlu tek söz etmiyor, edemiyor. Oysa sonuçta kendi Kürd halkının bir kısmının elde edeceği böyle bir gelişme bütün Kürd bölgelerini etkileyecek.

TKP'nin açıkça karşı çıkmasını ise bir yandan PKK'nin de karşı çıkıyor olmasına, öte yandan da İsrail'in açıkça desteklemesine bağlıyorum. Daha örtülü yaşansaydı gelişmeler, TKP de daha yuvarlak laflarla geçiştirebilirdi. Oysa şimdi İsrail'le aynı tarafa düşmek gibi aslâ olmaması gereken bir şey var.

Ama öte yandan da Kürd halkının kendi kaderini tayin hakkı diye sosyalist solda çok yüceltilen bir kavramla olan imtihan da var. Bu halk evet derse, ki diyeceği kesin gibi, o zaman bu karara karşı olmayı açıklamakta zorlanacaklar.

TKP'nin çözüm olarak gösterdiği ise çok komik. Kemal Okuyan şöyle demiş:

"Buradan TKP'nin Kürt devleti için yapılan referanduma karşı olduğu sonucunu çıkarıyoruz.

Başka türlüsü mümkün olabilir mi? Referanduma da, Barzanistan'ın bağımsızlığına da karşıyız. Türkiye'nin asker yollamasına da. Neyle engellenecek sorusuna yanıtımız şudur: Birleştirici tek politika var, emekçi halk, emekçi halklar emperyalizme, sömürüye, gericiliğe karşı birleşecek. Buna kafası yatmayanlar buyursunlar milliyetçiliklerin ve piyasa denen alçak ekonomik düzenin içinde boğulmaya!

Yani çözüm olarak emekçi halkları birleştirmekten söz etmiş. Ama bunu yapabilen sosyalist bir güç de yok. Kendi partisi en basit konularda dahi bir güç hâline gelememiş. Bir güç olamamış. Başka bir ilerici, demokratik, anti-emperyalist güç de yok, gördüğümüz kadarıyla.

O halde çözümü çıkmaz ayın son çarşambasına havale ediyor TKP genel sekreteri!

Karanlıktan aydınlığa
18-09-2017, 15:38
Kürdistan kurulmazsa,amerika türkiye ye müdehale edecektir .amerika istiyor ki aracıları sayesinde türkiye parçalansın.
Aracıları bu işi başaramazsa direk görevi kendisi devralacaktır..Amerikanın hedefi türkiye yi ırak gibi parçalamak.yahudi barzani bu planın parçası.

kartopu
18-09-2017, 15:39
Bırak PKK yı TKP yi sen ne dersin onu söyle
Ben politik cahilliğimi kabul edip senin fikrini sordum. Ha bir gayret fikrin ekran a yansısın. Elin klavyeye gitsin

Nero
18-09-2017, 15:59
Bırak PKK yı TKP yi sen ne dersin onu söyle
Ben politik cahilliğimi kabul edip senin fikrini sordum. Ha bir gayret fikrin ekran a yansısın. Elin klavyeye gitsin

Ben diyorum "birlikte bulalım doğruyu", sen diyorsun "armut piş, ağzıma düş!" :)

Cahilim deme, ben fikrimi açıklasam onu eleştirmeyi bilecek kadar bilgin vardır eminim.

kartopu
18-09-2017, 16:41
Ben diyorum "birlikte bulalım doğruyu", sen diyorsun "armut piş, ağzıma düş!" :)

Cahilim deme, ben fikrimi açıklasam onu eleştirmeyi bilecek kadar bilgin vardır eminim.
Konuyu sen açtın fikrini açıklamak ta sana düşer. Bana sormak düşer.
Eleştiri kötü bir şey değildir insanı geliştirir.

Baskoylu ya sorduğun soruları düşün.

Nero
18-09-2017, 16:45
Konuyu sen açtın fikrini açıklamak ta sana düşer. Bana sormak düşer.
Eleştiri kötü bir şey değildir insanı geliştirir.

Baskoylu ya sorduğun soruları düşün.

Merak etme, görüşümü açıklayacağım. Ancak bunu tartışarak, sorgulayarak ve mümkünse, biraz da hep birlikte oluşturarak yapmak istiyorum.

kartopu
18-09-2017, 16:48
Merak etme, görüşümü açıklayacağım. Ancak bunu tartışarak, sorgulayarak ve mümkünse, biraz da hep birlikte oluşturarak yapmak istiyorum.

Önce sen fikrini açıkla eleştiriye hazırlıklı ol ve vereceğin cevapları şimdiden düşün. İstersen.

Nero
18-09-2017, 16:51
Önce sen fikrini açıkla eleştiriye hazırlıklı ol ve vereceğin cevapları şimdiden düşün. İstersen.

:)

kartopu
18-09-2017, 17:12

:)
Çokta ilerleyemedik, kuma saplanmış traktör gibi teker dönüyor ama yol alınamıyor.

Nero
18-09-2017, 17:15
Çokta ilerleyemedik, kuma saplanmış traktör gibi teker dönüyor ama yol alınamıyor.

Yazacağım, merak etme. Sabırlı ol. Madem sen fikir beyan etmiyorsun, o zaman biraz sabret.

kartopu
18-09-2017, 17:20
Bak sana ip ucu vereyim
Barzaninin yapacağı referandum a evet desen ABD-İsrail -BARZANİ nin yanında durursun.
Hayır dersen PKK -TKP -İran -Irak ın yanında durursun.

Düşün kiminle takılmak istersin.

Nero
18-09-2017, 17:24
Bak sana ip ucu vereyim
Barzaninin yapacağı referandum a evet desen ABD-İsrail -BARZANİ nin yanında durursun.
Hayır dersen PKK -TKP -İran -Irak ın yanında durursun.

Düşün kiminle takılmak istersin.

Cahil biri olarak ipin ucunu bir fikir oluşturmak için neden kendine saklamıyorsun, bunu düşünüyorum şu an. :)

kartopu
18-09-2017, 18:05
Cahil biri olarak ipin ucunu bir fikir oluşturmak için neden kendine saklamıyorsun, bunu düşünüyorum şu an. :)

Sen ip uçlarına takılma kaynaşır kalırsın çözende olmaz.

Sen açtığın konuya ve yapacağın açıklamalara takıl.

Polimik le de geçiştireceğini sanma.

Nero
18-09-2017, 19:01
Sen ip uçlarına takılma kaynaşır kalırsın çözende olmaz.

Sen açtığın konuya ve yapacağın açıklamalara takıl.

Polimik le de geçiştireceğini sanma.

Böyle saçma şeyler yazmasan gereksiz polemik olmayacak. Boşuna başlığı işgal etmemelisin bence.

Neden geçiştireyim? Yazacağım dedim ya...

Belki faydalı katkılar olur diye bekliyorum.

kartopu
18-09-2017, 22:10
Ne oldu çok beklettin ama. Bilmiyorsan bilmiyorum de ayıp değil. En Azından fikrin olmadığı konuda bir daha başlık açmazsın.

Sen referandum konusunda fikrini açıkla faydalı katkılar gelecektir.

Nero
18-09-2017, 22:31
Ne oldu çok beklettin ama. Bilmiyorsan bilmiyorum de ayıp değil. En Azından fikrin olmadığı konuda bir daha başlık açmazsın.

Sen referandum konusunda fikrini açıkla faydalı katkılar gelecektir.

Böyle saçma şeyler yazmasan gereksiz polemik olmayacak. Boşuna başlığı işgal etmemelisin bence.

Neden geçiştireyim? Yazacağım dedim ya...

Belki faydalı katkılar olur diye bekliyorum. :)

Nero
19-09-2017, 10:21
Kartopu sabırsızlıktan eriyecek neredeyse. Onu fazla bekletmeyeyim. Görünen o ki katkı yapan da çıkmayacak. Birlikte tartışma, birlikte fikir alışverişinde bulunup yol alma isteğim gerçekleşmeyecek.

O halde buyrunuz, bu konudaki düşüncelerim...

Devlet kuramamış milliyetlerin devlet kurma arzuları daha çok o kavmin aydın kesimi içinde oluşur. Sınıf olarak da o kavmin burjuva, küçük burjuva kesimleri içinden çıkar. Bu arzu bir güç hâline dönüşebilmişse, geniş kitlelere yayılabilir ve yoksul köylüleri savaş gücü olarak örgütleyebilir.

Bizde de böyle olagelmiştir. Ayrı Kürd devleti, bağımsız Kürdistan emelleri Kürd aydınlarında, Kürd burjuva ve küçük burjuvalarında var olageldi. Kürd halkının yaşadığı yerlerin 4 ayrı devletin sınırları içinde kalmış olması, bağımsızlık hedefini zorlaştıran, ama aynı zamanda daha da ateşleyen bir unsur oldu. "Parçalanmış Kürdistan" algısı beslendi. "Bölge devletleri aralarında anlaşıp Kürdistan'ı 4, hatta 5 parçaya böldüler" şeklinde bir etkili öykü, bir gayrı-resmî tarih oluşturuldu.

Oysa Tarih böyle gerçekleşmedi. Kürdistan denilen topraklar tarihî olarak, Kürd halkının şimdiki yaşadığı yerlerden daha farklı sınırlara sahip oldu. Eldeki tarihî haritalar bunu gösteriyor. Osmanlı'daki Kürdistan eyaleti sınırları da bu yönde. Daha küçük, daha ince-uzun bir ülke sınırı. Bu ülke, tarih içinde Osmanlı ve İran arasında uzun savaşlar ve mücadeleler sonucunda bir şekilde belirlenen sınırın iki yanında kalmış oldu. Bu bir paylaşma değil, bir paylaşamama, bir güç yetirememe, bir güçler arası denge sonucuydu.

Sonra bilindiği gibi Osmanlı devleti 1. Dünya savaşında yenilip de Ortadoğu'daki topraklarını İngilizlere ve Fransızlara kaptırınca Kürdistan'ın ikinci bölünmesi gerçekleşmiş oldu. Bir kısım topraklar "Suriye" adı verilen "ülke"de, bir kısım toprakları da "Irak" denilen ülkede kaldı. Buna "Kürdistan'ın parçalanması" demek, aşırı öznel, subjektif ve duygusal bir tarih yaklaşımı olur. Asıl amaç tabii ki petrol çıkarılabilecek yerlerin paylaşımıydı.

Kürd halkı içinden aydınların ve burjuva, küçük burjuva kesimden insanların bağımsız kürd devleti amacı ve ülküsü taşıması anlaşılabilir bir şey. Bunun kendilerince faydalarını görüyor ve söylüyorlar. Bu aslâ bir suç oluşturamaz, oluşturmamalı. Şiddete başvurulmadığı sürece her fikir ifade edilebilmeli. Kürd devleti fikri de buna dahil.

Ama Kürd devleti fikri gerçekten de Kürd halkına yarar mı getirir, yoksa yarardan çok zarar mı? Bu da ideolojik olmayan, idealist olmayan, heyecanlı olamayan bir şekilde tartışılmalı.

Bir kere ayrı devlet hedefi kaçınılmaz olarak 3 devletin topraklarından parçalar koparmayı içeriyor. Buna o 3 devlet olumlu yaklaşır mı? Kürd illerindeki petrol bu hedefin diğer devletlerce kabullenilmesini güçleştirir mi? Ayrıca o devletlerin halkları bu ayrılmaya, bu toprak kaybına ne gibi bir tepki verir?

Hangi hükumet kendi döneminde toprak kaybı yaşanmasını ister? İlk seçimde o hükumet partisinin durumu ne olur?

Ayrılma amacına doğru yol alınırsa halklar arası ilişkiler ne hâle gelir? İç savaş mı çıkar, kamplaşma mı oluşur? Daha önce oluşmuş akrabalıklar, şirketler, idareler ne olur? vb...

Dolayısıyla ayrı devlet projesinin getireceği kaçınılmaz sorunlar, muhtemel acılar, felaketler bu projenin soğukkanlılıkla tartışılmasını gerektirir.

Felaketler tabii ki ayrı devlet isteyen aydınlardan çok yoksul kitlelere dokunacaktır. Aydınlar gereğinde kaçabilecek, başka ülkelere sığınabilecektir; ama kitleler kaçamayacak, sığınamayacak, muhtemel bir iç savaşın zorunlu piyadeleri olmaktan kurtulamayacaktır.

Aydınların ayrı devlet projesi, ülküsü onlara gerçekleşmesi hâlinde yönetebilecekleri bir devlet hayali sunmaktadır. Oysa bu projeden kitlelerin payına düşecek olan, bir devlet tarafından değil de başka bir devlet tarafından yönetiliyor olmak olacaktır.

Evet, bu yeni devlette, "kendi" devletinde Kürdce anadilinde, Kürd kimliğini yaşayarak ve geliştirerek yönetilecektir. Evet, güneş-dil teorisinin Kürdce versiyonunu öğrenecektir. Evet, Türk tarih tezi yerine Kürd tarih tezi çıkarılacaktır karşısına. Ama hayatın gerçekleri yine aynı şekilde gelip dayanacaktır kapısına. Artı değerine yine birileri el koymaya devam edecektir. Yokluk ve yoksulluk yine onu tehdit edecektir. Petrolün damlaları yine onun dışındaki belli kesimlerin kasasına kâr olarak akacaktır.

Bu böyle olacak, çünki söz konusu devlet burjuvazinin devleti olacak, kapitalist özel mülkiyet kurallarının geçerli olduğu bir devlet olacak. Kitlelere benimsetilmeye, onaylatılmaya çalışılan devletin kitleler nezdinde pek de cazip olmamasının sebebi de budur. İnsanlar içgüdüyle bunu anlıyor ve "bu düzende iyi kötü bir yerim var, neden bunları terkedip maceraya girişeyim?" diyor.

Bu nedenle Türkiye'de şehirli Kürd kitlelerinin ayrılma talebi yok. Köylü kitlelerin de yok. Az sayıda aydınların var.

Barzani'nin ve Irak Kürdlerinin durumu farklı. Orada bağımsızlık daha fazla ete tırnağa bürünen bir duruma gelmiş gibi. Irak diye bir devletin pek de kalmamış olması, Irak Kürdistanı'ndaki Kürd egemenleri iştahını kabartıyor olabilir. Bugün Barzani ailesi ve diğer yöneticilerin yolsuzluk iddiaları çok güçlü biçimde ifade ediliyor. Daha fazlasını istiyor olmaları mantıklı. Hem ekonomik, hem de politik ve tarihî olarak...

Ama bunun için de büyük devletlerin, özellikle de ABD'nin desteği şart. İsrail zaten desteğini açıkladı. Ama ABD ve diğer batılı devletler referanduma karşı çıkıyor gibi görünüyorlar. Ama bu ne kadar doğru, belli değil.

Ortadoğu'nun tam da bizim sınırlarımıza yakın bu kesimini bir halklar savaşına ve cehennemine çevirmek, petrole kibritle gitmek pek akılcı görünmüyor. Üstelik bunu halkçı bir yönetim olmadan, bölge halklarının onayını ve desteğini almadan, sadece büyük devletlere güvenerek, sadece onların desteğini alarak yapmak Barzani devletleşmesinin içyüzünü gösteriyor.

Zaten özerk bir yönetim olarak varlar. Kürdçe eğitim veren okulları, kendi milletlerinden seçilmiş asker ve polisleri, memurları vb var. Bu durumu daha da geliştirip, sorunları gidermeye çalışmak da pekala yeterli olabilir. Ama ille de ayrı devlet hedefini ortaya atmak bence tarihî olarak büyük bir hata. Tarihde bu tür hataların vahim sonuçları oldu. Bunun da olabilir.

Bu nedenle, bunları göz önüne alarak bu niyetin ifade edilmesine değil ama bu hedefin gerçekleştirilmesi girişimlerinin tehlikeli sonuçlarını dikkate alarak buna karşı çıkıyorum. Tarihde her kavmin ayrı bir devleti olmadı. İlle şart da değil bu. Yeter ki ait oldukları devletler içinde insan onuruna layık, hakları olan vatandaşlar olarak yaşayabilsinler.

Bu varsa sorun yok bence. Türk milliyetinden insanlar da birkaç devletin sınırları içinde yaşıyor. Mesela İran nüfusunun neredeyse yarısı Azerbaycan Türk'ü. Ama onların ayrı devlet kurmak gibi bir düşüncesi yok ve olmamalı da.

Kısacası ben bu girişimi doğru bulmuyorum. Ama zorla engellemeye de karşıyım. Tabii benim karşı olamam bir şey ifade etmez. Güçler belli. Güç kimlerdeyse onların sözünün savaş değeri var.

kartopu
19-09-2017, 18:27
yani 3 ayrı kaba aynı oranda su koyuyorsun ve sonra soruyorsun hangi su daha çoktur.
Bu kadar kürt tarihi yazacağına bu yazdığını başlık olarak yazsa idinde biz de tarih anlayışını eleştirsek daha iyi olmaz mıydı.

Ne dedin şimdi
Nero Kısacası ben bu girişimi doğru bulmuyorum. Ama zorla engellemeye de karşıyım. Tabii benim karşı olamam bir şey ifade etmez. Güçler belli. Güç kimlerdeyse onların sözünün savaş değeri var.

Sen bu girişimi (referandum u) doğru bulmuyorsun Ama zorla engellemeye karşısın. Yani olsa da olur olmasa da
Ah ne çektiysek bu oporonist tavırdan çektik.

Nero
19-09-2017, 19:06
yani 3 ayrı kaba aynı oranda su koyuyorsun ve sonra soruyorsun hangi su daha çoktur.
Bu kadar kürt tarihi yazacağına bu yazdığını başlık olarak yazsa idinde biz de tarih anlayışını eleştirsek daha iyi olmaz mıydı.

Ne dedin şimdi
Nero Kısacası ben bu girişimi doğru bulmuyorum. Ama zorla engellemeye de karşıyım. Tabii benim karşı olamam bir şey ifade etmez. Güçler belli. Güç kimlerdeyse onların sözünün savaş değeri var.

Sen bu girişimi (referandum u) doğru bulmuyorsun Ama zorla engellemeye karşısın. Yani olsa da olur olmasa da
Ah ne çektiysek bu oporonist tavırdan çektik.

Ne düşünüyorum biliyor musun kartopu, sen böyle mesajlar yazıp konuları bayıyorsun ama sana değil de nedense bana "troll" diyorlar. :)

kartopu
20-09-2017, 12:07
Ne düşünüyorum biliyor musun kartopu, sen böyle mesajlar yazıp konuları bayıyorsun ama sana değil de nedense bana "troll" diyorlar. :)

Eh insana, yakışan sıfat takılır. Demek sen TROL düşüncesini yaratmışsın. İnsan durduğu yerde bir lakap kazanmaz.
Bak sen bana ateş topu dedin demek ki sende böyle bir düşünce yaratmışım.

Açık söyle düşünceni orası da burasıda olabilir deme.

Bak ben açıklıyorum Her kes kendine daha iyi yaşayabileceği bir yönetim biçimi seçmekte haklıdır.
Kürtlerde bir vatan ve onu koruyacak devlet kurabilir. Bu kararı sadece Kürtler verir.
İterse birlikte yaşarlar isterse ayrı yaşarlar.

Nero
20-09-2017, 14:24
Eh insana, yakışan sıfat takılır. Demek sen TROL düşüncesini yaratmışsın. İnsan durduğu yerde bir lakap kazanmaz.
Bak sen bana ateş topu dedin demek ki sende böyle bir düşünce yaratmışım.

Ben sana ne zaman ateş topu dedim? Sen istersen ateş topu olabileceğini yazmıştın; ben de inanmam ama öyle bir şey olursa görmek isterim demiştim. Hâlâ göremedik. :)

Sen kendine kartopu diyorsun. Demek ki kendine uygun bir isim bulmuşsun. Bence bundan iyisi olamazdı.

Bak ben açıklıyorum Her kes kendine daha iyi yaşayabileceği bir yönetim biçimi seçmekte haklıdır.
Kürtlerde bir vatan ve onu koruyacak devlet kurabilir. Bu kararı sadece Kürtler verir.
İterse birlikte yaşarlar isterse ayrı yaşarlar.

Evet, bu genel bir doğru. Buna kendine "demokratım" diyen hiç kimse karşı çıkmaz herhalde. Çıkarsa da demokratlığı tartışılır.

Ben de zaten son satırımda onu belirttim. Referandumun zorla engellenmemesi gerektiğini yazdım. Ama kişisel fikrim bu girişimin vahim sonuçlar doğurabileceği yönünde.

Bu arada Rusya da Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu açıklamış. Bu durumda görünüşte de olsa ayrı Kürd devletine karşı çıkanlar: ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Irak, Türkiye, İran, PKK ve TKP.

Ayrı Kürd devletini destekleyenler ise İsrail ve Barzani ve KDP yanlısı Kürd milliyetçileri.

Tabii bu şimdilik takınılan tavır. İleride çok şey değişecektir. Mesela Rusya temsilcisi, Rusya'nın referandum sonucunu tanıyıp tanımayacağı yönündeki soru karşısında, şu an için bu konuda yorum yapmak istemediğini ifade etmiş.

ABD'nin gerçekten karşı çıktığına inanmamız için pek bir sebep yok. Üstelik İsrail desteklerken ABD'nin karşı çıkması pek mantıklı değil.

Shutur Nahundi
20-09-2017, 16:29
Her millet gibi Kürtlerin bağımsız olmaya hakları var. Bağımsız Kürdistan, TC'ye karşı bugünkü Irak devletinden daha evla bir devlet olacağı o kadar bariz olmasına rağmen AKP, kendi parti ideolojisi çıkarlarına öncelik verdiği için Kürdistan'ı engellemeye çalışıyor. Engelledikçe AKP'nin politik iğrençliği zirve yapıyor. TC'deki Kürtleri gütmenin zorlaşacağı muhakkak ama onlar için akp savaş çıkarır mı göreceğiz bunu.

Nero
20-09-2017, 16:41
Her millet gibi Kürtlerin bağımsız olmaya hakları var. Bağımsız Kürdistan, TC'ye karşı bugünkü Irak devletinden daha evla bir devlet olacağı o kadar bariz olmasına rağmen AKP, kendi parti ideolojisi çıkarlarına öncelik verdiği için Kürdistan'ı engellemeye çalışıyor. Engelledikçe AKP'nin politik iğrençliği zirve yapıyor. TC'deki Kürtleri gütmenin zorlaşacağı muhakkak ama onlar için akp savaş çıkarır mı göreceğiz bunu.

Evet, meselenin bir de bu yönü var. Bağımsız bir Kürd devleti Türkiye için bir yönüyle Irak'dan daha yararlı olabilir. Kürd Bölgesi yönetimi sınırları içinde 1300 Türk şirketi halen faaliyet gösteriyormuş.

Aslında bunu Türkiye yönetenleri de biliyor ve tepkiler fazla yüksek olmuyor. Belki içlerinde bunu tartışıyorlardır. Zaten islamî kesimden bâzı yazarlar da bunu açıkça dillendiriyor. AKP'li Kürd milletvekili Ensarioğlu dün bunu açıkça savunan cesur bir çıkış yaptı.

Nero
20-09-2017, 21:50
...
Ayrı Kürd devletini destekleyenler ise İsrail...

Galiba Suudi Arabistan da destekliyormuş.

Engse Hohol
20-09-2017, 22:05
Suudi araplar, Irak'ı halen Sasani devletinin şii bir parçası olarak gördükleri için Kürdistan'ı desteklemelerinin sebebi, şii çoğunluğun bölünerek zayıflamasını umduklarından olsa gerek. Benim anlamadığım, bu bir referandum yani ne çıkacağı henüz belli değilken nedir bu curcuna. Türkiye'de yapılan referandumlara saygılı olmak ne kadar mecburiyetse, kuzey Irak Kürtlerinin referandumuna da aynı saygıyı göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.

Nero
20-09-2017, 22:19
Suudi araplar, Irak'ı halen Sasani devletinin şii bir parçası olarak gördükleri için Kürdistan'ı desteklemelerinin sebebi, şii çoğunluğun bölünerek zayıflamasını umduklarından olsa gerek. Benim anlamadığım, bu bir referandum yani ne çıkacağı henüz belli değilken nedir bu curcuna. Türkiye'de yapılan referandumlara saygılı olmak ne kadar mecburiyetse, kuzey Irak Kürtlerinin referandumuna da aynı saygıyı göstermemiz gerektiğini düşünüyorum.

Her iki düşüncene de katılıyorum.

Ancak acı gerçek şu ki, biz göstersek de başkaları göstermeyecek. Emperyalizm etkin oldukça, bölgedeki güç savaşları sürdükçe durumun kötüye gitmesi çok mümkün.

Bizim bu girişimi sesizce izlememiz bile içeriden tepkilerle karşılaşacak. Mhp-bbp gibi partiler, hükümeti topa tutacak. Onlara chp de katılacak.

Bu girişim başarıya ulaşırsa içerideki Kürd halkımıza da örnek olacağı kaygısı hep var olacak. Bu gerçekçi bi kaygı mı? Bence zayıf bir ihtimal. Ama bilemeyiz tabii...

manas
20-09-2017, 23:07
bugün türkiye de kürtlere "ayrılmak istiyor musunuz" diye bir referandum yapsalar çoğu hayır der. devlet olmak kolay birşey değil, olsa da kukla olmaktan öte gidemez. esas sorun teşkil edecek barzaninin ve kürtlerin kendisi değil, egemen güçlerin fırıldaklığının getireceği sıkıntılar türkiyeyi yorar.

kartopu
22-09-2017, 08:47
Nero
Ayrı Kürd devletini destekleyenler ise İsrail ve Barzani ve KDP yanlısı Kürd milliyetçileri.

Bence, Türkiye devleti de desteklemeli . Hatta Arap kültüründen nefret eden Türkler ve Türkiyedeki halklar da desteklemeli.
Kürtler Araplarla aramıza bir barikat kurarlar çok daha iyi olur. En azından Kürtler Araplar kadar saldırgan değil.

kartopu
22-09-2017, 08:57
bugün türkiye de kürtlere "ayrılmak istiyor musunuz" diye bir referandum yapsalar çoğu hayır der. devlet olmak kolay birşey değil, olsa da kukla olmaktan öte gidemez. esas sorun teşkil edecek barzaninin ve kürtlerin kendisi değil, egemen güçlerin fırıldaklığının getireceği sıkıntılar türkiyeyi yorar.

Bence devlet olmak o kadar da zor değil. Ulusal bilinç i olan her kes devlet olabilir.
Kürtler bir vatana bir bayrağa ve bir dile sahipler. ulusal bilinç bu üç şey bir araya geldiğinde oluşur. Tek güvenlik ve ekonomi kalıyor o da bağımsızlığı Birleşmiş Milletler (BM) tanıdı mı olur.

Her kurulan devlet bir güce yaslanır. Örnek Türkiye NATO ya niçin girdi.

İsviçre kimden güç alıyor. Sovyetler çöktükten sonra oluşan devletler. Cekler ve Slavokların ayrılması. Yugoslavyanın dağılımı.
Bunlar hep olmaz denilen şeylerin olurudur.

Nero
22-09-2017, 09:54
Nero

Bence, Türkiye devleti de desteklemeli . Hatta Arap kültüründen nefret eden Türkler ve Türkiyedeki halklar da desteklemeli.
Kürtler Araplarla aramıza bir barikat kurarlar çok daha iyi olur. En azından Kürtler Araplar kadar saldırgan değil.

Bu düşünceyi dillendirenler epey var.

"Araplarla komşu olmaktansa Kürdlerle olalım" görüşü. "Emperyalizmin çizdiği 1917 sınırlarını neden biz şimdi sürdürelim?" sorusu. Tabii bunların haklı yanları var.

Zaten bozulmuş, dağılmış statükoyu savunmaya göre daha mâkul görünüyor.

Tabii artıları, eksileri hep var. Kategorik olarak evet-hayır denebilecek bir durum değil bu doğal olarak. Karmakarışıklaşmış Ortadoğu'da böyle net durumların olması zor.

Yâni bir olay gerçekleşirse onun artıları da olacak, eksileri de. Çünki o olayı bir sürü farklı güç şu veya bu şekilde etkileyecek. Negatif güçler de, pozitifler de. Sonunda nereye evrileceği kesin değil, belli değil.

İlkesel genel doğruları ifade edip ötesine dâir bir söz edemeyen duruşlar, işte TKP'ninkisi gibi, havada asılı, güzel sözler olmaktan öteye gidemeyen tınılar olarak kalıyor.

Düşünün, ABD ve TKP aynı safta! İkisi de Barzani'nin bu girişimine açıkça karşı. :)

Tabii ABD'nin dünki sert uyarısı bir aldatmaca, bir görüntü değilse...

manas
22-09-2017, 14:27
Sevgili kartopu, ismi devlet olsun diye devlet olunur. Afganistan da bir devlet ırakta bir devlet papua yeni gine de bir devlet. Devlet ama derme çatma, aşiret ve kabile düzeninin hakim olduğu devletler bunlar. Gelen geçenin üstünden geçtiği kağıt üstünde devletçikler... Kürtlerde de ulusal bilinç tam olgunlaşmamış. Kürdistan kurulursa pek sağlıklı bir devlet olamazlar, devlet tecrübeleri hiç yok ve öyle berbat bir coğrafya da işleri çok zor. Türkiye bile güç bela dayanıyor.
Birde Çekler slovaklar demişsiniz ama onlar sovyet öncesinde de devlettiler sıfırdan kurulmadılar. Sırtı birilerine yaslamak ayrı ezilmek ayrı.

kartopu
23-09-2017, 08:40
Sn Manas.
Bir şey e zor dediğinde ona başlamak da zordur başaracağım dediği de zorlukları aşacak yöntemler bulursun.
Barzani nin devlet kurması elbette sırtını bir güce dayamaktır devlet modern hukuk demektir Barzani ise aşiret. K. Irak kürdistanın da bir sürü dengeler var bunu Barzani aşireti düzenleyemez, elbette uydu devlet olacak ama böyle olacak diye bir şeye başlamamak da olmaz. Öğrenecekler kendi içinde ki dengeleri yönetmesini öğrenecekler.

İşte dünyanın en güçlü kültürel olarak en eski devleti İsrail ve dünyanın diğer devleti ABD hami oluyor. Bir blok a dahil olmadığında yem olursun Onlarda kuruluşundan itibaren bir blok a dahil doğuyor.

Kürt devletinde her kesin bir beklentisi olabilir Israil sınırlarını genişletmek ABD bir üst kurmak isteyebilir ama hangi devlette bunlar yok.
Türkiye biraz daha cesur olursa o da söz sahibi olacaktır. Ama en çok Kürtler bir vatan sahibi olacak.

kartopu
23-09-2017, 08:51
Düşünün, ABD ve TKP aynı safta! İkisi de Barzani'nin bu girişimine açıkça karşı.

Sn Nero
ABD .TKP aynı safta değil.
Dünyada İsrail le İngiltere ABD nin dilidir. ABD nin iki statejik ortağı vardır Israil ve İngiltere. Tarihi incele göreceksin.
TKP Kemalist bir parti. Kemalistler hep bir kürt devletinden korktular TKP de korkuyor. Ama dünya 1940 ların dünyası değil.
Irakta kurulacak Suriye de kurulacak bir Kürt devleti Türkiye de de kurulacak demek değildir. Bir sefer sosyal yapı oralardakilere benzemiyor iki talep orası kadar yüksek değil.

Bence sen kendi fikrini net olarak açıkla birinin yanlışı onun yanlışıdır.

Nero
24-09-2017, 12:38
ABD .TKP aynı safta değil.
Dünyada İsrail le İngiltere ABD nin dilidir. ABD nin iki statejik ortağı vardır Israil ve İngiltere. Tarihi incele göreceksin.
TKP Kemalist bir parti. Kemalistler hep bir kürt devletinden korktular TKP de korkuyor. Ama dünya 1940 ların dünyası değil.
Irakta kurulacak Suriye de kurulacak bir Kürt devleti Türkiye de de kurulacak demek değildir. Bir sefer sosyal yapı oralardakilere benzemiyor iki talep orası kadar yüksek değil.

Bence sen kendi fikrini net olarak açıkla birinin yanlışı onun yanlışıdır.

Sâikleri ne olursa olsun, sonuçta aynı safta buluştular. İsrail dışında bütün bölge devletleri ve büyük devletler, hatta arabistan dahi Kürd devletine karşı açıklamalar yaptılar. Tkp de karşı, abd de. Bu kadar açık.

Bu da aynı safta olmak demektir.

Tabii biliyoruz, tkp iyi bir laf cambazı olarak, biraz debelenip terlese de bol sol soslu cümlelerle bu konuda da lafı bulandırmayı başaracaktır.

kartopu
25-09-2017, 09:04
Sâikleri ne olursa olsun, sonuçta aynı safta buluştular. İsrail dışında bütün bölge devletleri ve büyük devletler, hatta arabistan dahi Kürd devletine karşı açıklamalar yaptılar. Tkp de karşı, abd de. Bu kadar açık.

Tabii biliyoruz, tkp iyi bir laf cambazı olarak, biraz debelenip terlese de bol sol soslu cümlelerle bu konuda da lafı bulandırmayı başaracaktır.

Savunma hakkı olmayan bir fikri burada eleştirmek bana hiç doğru gelmiyor. Burada TKP niçin hayır dedi yi eleştirdiğimizde biri bunu açıklamalı bu yoksa eleştiri değil dedi kodu olur.

Bunu Melnur kendi forumunda yapıyor bizde doğru olmadığını söylüyoruz. Sen de bilirsin orada yazdın çünkü.

Ayrıca Ben ABD nin samimi şekilde Barzani nin referandumuna karşı olduğuna hiç inanasım gelmiyor.

Nero
25-09-2017, 09:23
Savunma hakkı olmayan bir fikri burada eleştirmek bana hiç doğru gelmiyor. Burada TKP niçin hayır dedi yi eleştirdiğimizde biri bunu açıklamalı bu yoksa eleştiri değil dedi kodu olur.

Bunu Melnur kendi forumunda yapıyor bizde doğru olmadığını söylüyoruz. Sen de bilirsin orada yazdın çünkü.

Ayrıca Ben ABD nin samimi şekilde Barzani nin referandumuna karşı olduğuna hiç inanasım gelmiyor.

TKP'nin hayır demesini eleştirmiyorum ki ben. Elbette hayır diyebilir. Doğrudur, yanlıştır. Bu bir politik düşünce ve tavırdır.

Ben, TKP'nin içine girdiği lafebeliklerini eleştiriyorum. TKP Kürd devleti girişimine ideolojik, politik söylemle karşı çıkıyor. Oysa benim yukarıda yaptığım gibi analitik yöntemle karşı çıkması veya tavır belirlemesi gerekirdi.

Keskin söylem geliyor ve ABD ile aynı safta yer almanın dayanılmaz ağırlığı karşısında iflas ediyor. :)

Öbür tarafda da İsrail ile aynı safta yer almak var. Dolayısıyla meseleye böyle keskin, kategorik, ideolojik-politik sâiklerle yaklaşılamaz.

İlkesel olmayı bir an bile bırakmadan, analitik yöntemle meseleleri ele almak gerekir.

Analitik yöntem, kategorik "evet-hayır"lara sığmaz, onları son tahlile bırakır.

Sen Melnur'un forumunda bu mahlasla yazıyor muydun? Ben seni orada hatırlamıyorum. Ayrıca o forumda Melnur'u benden ve sevgili Soygulayan'dan (Alisan) başka eleştiren kimseyi de hatırlamıyorum.

kartopu
25-09-2017, 09:40
Ben referandumu doğru buluyorum . Ama ben Israil le aynı düşünmüyorum hiç ortak yanım yok. Ben filistin topraklarındaki İsrail işgaline de karşıyım.

Şimdi ne olacak zaman bir bir olay için İsrail le beni aynı tarafa atmışsa ben İsrail taraftarımı oldum.
Bence parçalara değil bütüne bakmak gerekir.

TKP referanduma karşı ise Israille aynı tarafta olduğu için değil Bana göre Türkiye deki klasik siyaset le aynı tarafında olduğu içindir.

Türkiyede şu söyleniyor Kürtler bir yerde devlet kurarsa Türkiyeden de toprak alabilir. Bana göre bu, Türkiye devletinin kürtler üzerindeki siyaseti belirleyicidir.

TKP anti emperyalist anti İsrail ve anti ABD cidir. TKP Stalin ci bir partidir.

Sen Melnur'un forumunda bu mahlasla yazıyor muydun? Ben seni orada hatırlamıyorum. Ayrıca o forumda Melnur'u benden ve sevgili Soygulayan'dan (Alisan) başka eleştiren kimseyi de hatırlamıyorum

Demek dikkatini çekmemişim Boş ver .

Nero
25-09-2017, 09:52
Ben referandumu doğru buluyorum . Ama ben Israil le aynı düşünmüyorum hiç ortak yanım yok. Ben filistin topraklarındaki İsrail işgaline de karşıyım.

Şimdi ne olacak zaman bir bir olay için İsrail le beni aynı tarafa atmışsa ben İsrail taraftarımı oldum.
Bence parçalara değil bütüne bakmak gerekir.

TKP referanduma karşı ise Israille aynı tarafta olduğu için değil Bana göre Türkiye deki klasik siyaset le aynı tarafında olduğu içindir.

Türkiyede şu söyleniyor Kürtler bir yerde devlet kurarsa Türkiyeden de toprak alabilir. Bana göre bu, Türkiye devletinin kürtler üzerindeki siyaseti belirleyicidir.

TKP anti emperyalist anti İsrail ve anti ABD cidir. TKP Stalin ci bir partidir.

Sen Melnur'un forumunda bu mahlasla yazıyor muydun? Ben seni orada hatırlamıyorum. Ayrıca o forumda Melnur'u benden ve sevgili Soygulayan'dan (Alisan) başka eleştiren kimseyi de hatırlamıyorum

Demek dikkatini çekmemişim Boş ver .

Olur mu şimdi alınganlık! Benim bellek çok iyi değil, unutmuşumdur. Hatırlatırsan söylerim.

Ayrıca senin çok sakin, naif bir üslûbun var ya, ondandır. Melnur bile onu eleştirdiğini farketmemiş olabilir. :)

Ama Melnur'un şu düştüğü durumu görüyor musun, adamcağız tek başına kaldı forumda. Kendi yazıyor, kendi bile okumuyor. :)

İşte bunlara dikkat çekmeye çalışıyorduk ama bizi dinlemedi. Forumunu ne hâle soktu!

Üstelik o forumun öncesi Yazıyaz forum idi. O ise çok katılımlı, çok işler bir forumdu. Pek çok insan, pek çok fikir ve düzeyli tartışmalar yaşanıyordu. Ama Melnur oradan da pek çok kişiyi kaçırdı.

Neyse, arkasından fazla dedikodu yapmayayım.

Elbette bir tercihi savunmakla o tercihi savunan başka devletlerin taraftarı olunmaz. Ben de öyle bir şey demedim.

kartopu
25-09-2017, 11:23
Hiç alıngan biri değilim espiriyi severim

Ayrıca senin çok sakin, naif bir üslûbun var ya, ondandır. Melnur bile onu eleştirdiğini farketmemiş olabilir
Senin fark etmemen çok önemli değil işte bur da fark et . Çok ta naif biri değilimdir.

Nero
25-09-2017, 11:28
Hiç alıngan biri değilim espiriyi severim

Ayrıca senin çok sakin, naif bir üslûbun var ya, ondandır. Melnur bile onu eleştirdiğini farketmemiş olabilir
Senin fark etmemen çok önemli değil işte bur da fark et . Çok ta naif biri değilimdir.

Biraz daha naif olsan erim erim eriyeceksin Kartopu. :)

kartopu
25-09-2017, 11:33
Biraz daha naif olsan erim erim eriyeceksin Kartopu. :)
Siz her halde çok sıcak bir yerde yaşıyorsunuz. İnsan nerde yaşıyorsa öyle düşünür. Kartopu her yerde erimez Bazen çığ olur yıkar geçer.

Nero
25-09-2017, 11:38
Siz her halde çok sıcak bir yerde yaşıyorsunuz. İnsan nerde yaşıyorsa öyle düşünür. Kartopu her yerde erimez Bazen çığ olur yıkar geçer.

Çığ olması için gürültü lâzım, şiddet lâzım. Bir de birikmiş bir kar kitlesi lâzım, birikim lâzım kısacası.

Sende gürültü yok. Sesini duymak için müziği kısıp kulağımı açıyorum. Sende şiddet yok, bir kere kızdığını, sinirlendiğini görmedim. :)

Sende birikmiş bir kar yığını da yok. Öyle olsa mahlasın kartopu olmazdı, kartepe olurdu. :)

Saint-Just
25-09-2017, 14:23

çok merak ediyorum, 2. dünya savaşında'da sovyetlerin, nazi almanyası'na karşı abd ile müttefik olmasını '' sovyetler ve abd aynı safta!'' diye açıkça nazi almanyası'nı mağdur bir kahraman olarak görüp bu olayı ''emperyalizm ile işbirliği'' olarak mı yorumluyorsunuz? yoksa akıllıca bir gereklilik veya zorunluluk olarak mı?

elbette bahsettiğiniz aynı safta olmak ile bu bahsettiğim müttefiklik aynı şey değil. ancak en yakın olarak bunu gördüğüm için bunu örnek verdim.

ancak bazı durumlarda en istenmeyen kişilerle bile müttefik olmak yada aynı şeyi savunmak zorunda kalabilirsiniz. önemli olan niyet ve tam olarak neye karşı konulduğu gibi vs. konulardır.

ki kartopu'nun da daha önce bahsettiği üzere ben hiç de abd'nin samimi bir şekilde buna karşı çıktığına inanmıyorum.

açıkçası ben nasıl çin'deki sincanlı ayrılıkçılara karşı çin'i ya da bağımsız bir çeçenistan kurmak isteyen ayrılıkçı, gerici ve islamcı teröristlere karşı rusya'yı destekliyorsam burda da aynı şekilde bu devletin kurulmasına karşı çıkıyorum.

çünkü bu devlet kurulucak olsa bile demokratik değil tamamen bir aşiret devleti olacak. ne kürtlere ve bölge halkına ne de o coğrafya ya bir fayda getirmeyecek. türkiye'nin, iran'in, ırak'ın ve suriye'nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atacak.

ayrılıkçı hareketlerin çoğu emperyalizmin hanesinde bir kazanç oluyor. bunu prag baharı'ndan, sovyetlerin dağılmasından yada yugoslavya'dan hatırlıyoruz.

elbette yanılıyor olabilirim. çünkü bunun üzerine sosyalist açıdan çok fazla okumadım. belki ''ulusal sorun'' ve 'ukkth'' üzerine okuma yapmış sosyalist arkadaşlar yorum yaparsa daha iyi bir kanaate varabiliriz.

ayrıca bana kalırsa, tkp ülkede'ki en akıllıca sol siyasete, marksist-leninist çizgiye ve sbkp çizgisine en yakın siyasi parti. mustafa kemal'i ve kemalizm'i doğru tahlil etmek yada tarihsel olarak doğru konumlandırmak ile kemalist olmak aynı şey değildir.

Nero
25-09-2017, 14:30
çok merak ediyorum, 2. dünya savaşında'da sovyetlerin, nazi almanyası'na karşı abd ile müttefik olmasını '' sovyetler ve abd aynı safta!'' diye açıkça nazi almanyası'nı mağdur bir kahraman olarak görüp bu olayı ''emperyalizm ile işbirliği'' olarak mı yorumluyorsunuz? yoksa akıllıca bir gereklilik veya zorunluluk olarak mı?

elbette bahsettiğiniz aynı safta olmak ile bu bahsettiğim müttefiklik aynı şey değil. ancak en yakın olarak bunu gördüğüm için bunu örnek verdim.
...
ki kartopu'nun da daha önce bahsettiği üzere ben hiç de abd'nin samimi bir şekilde buna karşı çıktığına inanmıyorum.

açıkçası ben nasıl çin'deki sincanlı ayrılıkçılara karşı çin'i ya da bağımsız bir çeçenistan kurmak isteyen ayrılıkçı, gerici ve islamcı teröristlere karşı rusya'yı destekliyorsam burda da aynı şekilde bu devletin kurulmasına karşı çıkıyorum.

çünkü bu devlet kurulucak olsa bile demokratik değil tamamen bir aşiret devleti olacak. ne kürtlere ve bölge halkına ne de o coğrafya ya bir fayda getirmeyecek. türkiye'nin, iran'in, ırak'ın ve suriye'nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atacak.

ayrılıkçı hareketlerin çoğu emperyalizmin hanesinde bir kazanç oluyor. bunu prag baharı'ndan, sovyetlerin dağılmasından yada yugoslavya'dan hatırlıyoruz.

Ben TKP ile ABD'nin aynı safta olmasını eleştirmedim ki. Dikkatlice tekrar okursan bunu göreceksin. Ben bir durum tespiti yaptım.

Benim TKP'de eleştirdiğim husus, bugün kartopu'ya verdiğim ilk mesajda yer alıyor. Yani bugün 09:23'de yazdığım mesaj.

Onu okursan görürsün. Açıklama istediğin kısım varsa yaparım.

Diğer tespitlerinin bir kısmı doğru, bir kısmında ufak tefek hatalar var. Bunlara da daha sonra değinebileceğim.

Saint-Just
25-09-2017, 14:47
Ben TKP ile ABD'nin aynı safta olmasını eleştirmedim ki. Dikkatlice tekrar okursan bunu göreceksin. Ben bir durum tespiti yaptım.

Benim TKP'de eleştirdiğim husus, bugün kartopu'ya verdiğim ilk mesajda yer alıyor. Yani bugün 09:23'de yazdığım mesaj.

Onu okursan görürsün. Açıklama istediğin kısım varsa yaparım.

Diğer tespitlerinin bir kısmı doğru, bir kısmında ufak tefek hatalar var. Bunlara da daha sonra değinebileceğim.

anlıyorum. tkp'nin bu olaya karşı çıkmasını değil, karşı çıkarken sosyalist bir analiz kullanmadığını ve benimsediği söylemleri ve niyetini doğru bulmuyorsunuz. yanlışmıyım?

Nero
25-09-2017, 16:38
anlıyorum. tkp'nin bu olaya karşı çıkmasını değil, karşı çıkarken sosyalist bir analiz kullanmadığını ve benimsediği söylemleri ve niyetini doğru bulmuyorsunuz. yanlışmıyım?

Doğru... İdeolojik jargonlarla süslü laflar ediyor ama analiz yapmıyor. İlkeleri tek ölçüt olarak alıp onlarla yetinen hükümler veriyor. Oysa ilkeler, analizin gerekliliğini ortadan kaldırmaz.