Orijinalini görmek için tıklayınız : Dan Brown: İnsanlar tanrılara ihtiyaç duymayacak
Ahlaksız
15-10-2017, 21:35
Kitapta, “Nereden geldik?” ve “Nereye gidiyoruz?” diye formüle edilen iki temel sorunun sorulduğunu hatırlatan Brown, “Nereye gidiyoruz?” sorusuna yanıt olarak ilerleyen teknolojiyi işaret etti. Fütüristlerin, teknolojinin insanlığı kurtaracağına inandıklarını söyleyen yazar, gelişen teknolojiyi “yeni bir Rönesans” olarak nitelendirdi. İnsanlığın gelecekte tanrılara ihtiyaç duymayacağını, birbirimizle daha fazla etkileşime geçerek ruhani deneyimlerimizi bu yolla yaşayacağımızı söyleyen Dan Brown şöyle devam etti: “Çok sayıda bilim adamıyla yaptığım görüşmelerin sonunda, önümüzdeki on yılda insan türünün, daha önce hiç alışık olmadığımız bir seviyede birbiriyle etkileşim içinde olacağını anladım. Gelecekte ruhani deneyimlerimiz de bu etkileşimden doğacak. Bir tür küresel bilinç düzeyine sahip olacağız, kutsalımız orada olacak. Bizi yargılayan, yardım dilediğimiz dışsal tanrı kavramının zamanla azalıp sonunda da yok olacağını düşünüyorum.”
http://www.abcgazetesi.com/dan-brown-insanlar-tanrilara-ihtiyac-duymayacak-66668h.htm
Yıldıztozu
15-10-2017, 21:54
Tanrının yok oluşu bireyde felsefeyle mümkünken, toplulukta tanrıya alternatif bularak mümkün olabilir.
Yani insanlara tanrının var olmadığını istediğiniz kadar anlatın, yerine alternatif koyamadığınız sürece etkisi zayıf kalacaktır.
Tanrının alternatifi nedir? Birincil alternatifi teknoloji olarak görüyorum. Teknolojiyle ilişkili olarak da para.
Teknoloji bu dünyaya anlam katıyor ve tanrıyla anlam bulmanın dışında seçenek sunuyor. (bana değil, insanlara). Ben kendi adıma tanrısızlık için alternatife ihtiyaç duymuyorum, felsefe yeterli. Ama insanlık adına alternatif şart.
bilgivehis
15-10-2017, 22:51
Dışsal tanrıya ihtiyaç duyulmayacak.
Doğru söylüyor.
Onun yerini nasıl olsa teknolojinin tek hakimi kapitalizm alacak.
Gelen ağam giden paşam dan başka bir şey değil...
Evet o kitabı merak ediyorum bir an önce okumak isteğim var.
Bana göre tanrılar üzerinde devletin rolünü unutmuş geliyor yazar, bazı okuduğum yerlerde bunu gördüm .Ama yine de okunması gereken eser.
Evet teknolojinin geldiği aşama bazılarını korkutuyor, ama bu korkanlar tanrıya inanlar değil sadece inanmayanlarda insanlığın ne duruma düşeceği korkusu da var.
Felâsife
16-10-2017, 14:59
"Çok sayıda bilim adamıyla yaptığım görüşmelerin sonunda, önümüzdeki on yılda insan türünün, daha önce hiç alışık olmadığımız bir seviyede birbiriyle etkileşim içinde olacağını anladım. Gelecekte ruhani deneyimlerimiz de bu etkileşimden doğacak. Bir tür küresel bilinç düzeyine sahip olacağız, kutsalımız orada olacak. Bizi yargılayan, yardım dilediğimiz dışsal tanrı kavramının zamanla azalıp sonunda da yok olacağını düşünüyorum." (Dan Brown)
--- / ---
Dan Brawn bir şeyi es geçmiş, Tanrı ne için lazımdı, evvela buna bakmak lazımdır, Tanrı ilk etapta insan için değil, Şehirler için lazım olan bir şeydi, Şehirlerin düzeni, intizamı için lazımdı, akabinde de zaten şehirlere kurallar geldi, devamında da diğer şehirler derken olay coğrafyalara yayıldı.
Tanrı şehrin gözüdür!
Şimdi bu "göz" olayı, teknoloji ve bilimle zaten aldı başını gitti, her yer gözleniyor, dahada gözlenecek, gözlem bitmeyecek, ta ki beyinlere chipler takılana kadar sürecek, ve dahada sürecek...
Niye?
Çünkü şehirler büyüyor!
ve şehirleri yönetenlerde halklarına güvenmiyor!
Hal böyleyken Tanrıdan ismen kurtulmak bile, Tanrıdan kurtulunmuş olmayacaktır. Çünkü Tanrıda insanlarla birlikte evrim geçiriyor, o şehrin sokaklarında insanlarını göz'lemlemeye devam edecektir!
Şehirlerin Tanrıya ihtiyacı her zaman vardır.
Öteki türlü zaten hayalde yaşatılan bir şey yoklanamaz, onun ismen varlığı yeterlidir. İsmen unutulduğunda anca unutulmuş olunur ki anca o zaman yok olur.
Fakat Tanrı denirken kast edilen şeyi ŞEHİR den ayırırsak, Tanrı ne demek anlaşılmaz.
Şehirde ki insanda Tanrıdan kurtulacak, özgür olacak dersek bu da çok saçma olur. Tanrı/İlah zaten Muğlak/Nötr kavramlardır, her şey Tanrı olabilir yani...
Şehirler de kimseye özgürlük vermez, çünkü güvenmez, güvenmediği içinde ya Tanrıya/Tanrılara, ya da Tanrısal yöntemlere baş vurulur.
Gözlemlenmek Tanrısal bir yöntemdir.
Bizde sürekli gözlemleniyor muyuz?
Kısmen evet!
Gelecekte insanlar gözlenmeyecek mi?
Ona ne şüphe!
Hasılı geleceğin şartları da geleceğe göre olacaktır. Halkların hiç şansları yoktur!
Mesele gelecekte gözlemleneceğiz mi, gözlenmeyeceğiz mi? odur.
Şehri yönetenler de halklarına güvenmediği sürece-ki güvenmeyeceklerdir-Tanrı gelecekte de var olacaktır. Hayırlı uğurlu olsun.
Gelecekte Tanrının şimdiki anlamda olmaması, onun gelecekte olmayacağı anlamına gelmeyecektir. O da evrilecektir.
Nihayetinde Tanrı dediğimiz şey sistemin adıdır. Sistemde Şehirler içindir.
Caddelerinde gezdiğiniz, sokaklarında yürüdüğünüz, evlerinde oturduğunuz şehre şöyle bir bakın, o neyi saklıyor, nasıl bu hale gelmiş, ve nereye gidiyor.
Şehrin büyüsü onu anlamamıza engel oluyor netekim.
Sevgiler
bilgivehis
16-10-2017, 18:05
"Çok sayıda bilim adamıyla yaptığım görüşmelerin sonunda, önümüzdeki on yılda insan türünün, daha önce hiç alışık olmadığımız bir seviyede birbiriyle etkileşim içinde olacağını anladım. Gelecekte ruhani deneyimlerimiz de bu etkileşimden doğacak. Bir tür küresel bilinç düzeyine sahip olacağız, kutsalımız orada olacak. Bizi yargılayan, yardım dilediğimiz dışsal tanrı kavramının zamanla azalıp sonunda da yok olacağını düşünüyorum." (Dan Brown)
--- / ---
Dan Brawn bir şeyi es geçmiş, Tanrı ne için lazımdı, evvela buna bakmak lazımdır, Tanrı ilk etapta insan için değil, Şehirler için lazım olan bir şeydi, Şehirlerin düzeni, intizamı için lazımdı, akabinde de zaten şehirlere kurallar geldi, devamında da diğer şehirler derken olay coğrafyalara yayıldı.
Tanrı şehrin gözüdür!
Şimdi bu "göz" olayı, teknoloji ve bilimle zaten aldı başını gitti, her yer gözleniyor, dahada gözlenecek, gözlem bitmeyecek, ta ki beyinlere chipler takılana kadar sürecek, ve dahada sürecek...
Niye?
Çünkü şehirler büyüyor!
ve şehirleri yönetenlerde halklarına güvenmiyor!
Hal böyleyken Tanrıdan ismen kurtulmak bile, Tanrıdan kurtulunmuş olmayacaktır. Çünkü Tanrıda insanlarla birlikte evrim geçiriyor, o şehrin sokaklarında insanlarını göz'lemlemeye devam edecektir!
Şehirlerin Tanrıya ihtiyacı her zaman vardır.
Öteki türlü zaten hayalde yaşatılan bir şey yoklanamaz, onun ismen varlığı yeterlidir. İsmen unutulduğunda anca unutulmuş olunur ki anca o zaman yok olur.
Fakat Tanrı denirken kast edilen şeyi ŞEHİR den ayırırsak, Tanrı ne demek anlaşılmaz.
Şehirde ki insanda Tanrıdan kurtulacak, özgür olacak dersek bu da çok saçma olur. Tanrı/İlah zaten Muğlak/Nötr kavramlardır, her şey Tanrı olabilir yani...
Şehirler de kimseye özgürlük vermez, çünkü güvenmez, güvenmediği içinde ya Tanrıya/Tanrılara, ya da Tanrısal yöntemlere baş vurulur.
Gözlemlenmek Tanrısal bir yöntemdir.
Bizde sürekli gözlemleniyor muyuz?
Kısmen evet!
Gelecekte insanlar gözlenmeyecek mi?
Ona ne şüphe!
Hasılı geleceğin şartları da geleceğe göre olacaktır. Halkların hiç şansları yoktur!
Mesele gelecekte gözlemleneceğiz mi, gözlenmeyeceğiz mi? odur.
Şehri yönetenler de halklarına güvenmediği sürece-ki güvenmeyeceklerdir-Tanrı gelecekte de var olacaktır. Hayırlı uğurlu olsun.
Gelecekte Tanrının şimdiki anlamda olmaması, onun gelecekte olmayacağı anlamına gelmeyecektir. O da evrilecektir.
Nihayetinde Tanrı dediğimiz şey sistemin adıdır. Sistemde Şehirler içindir.
Caddelerinde gezdiğiniz, sokaklarında yürüdüğünüz, evlerinde oturduğunuz şehre şöyle bir bakın, o neyi saklıyor, nasıl bu hale gelmiş, ve nereye gidiyor.
Şehrin büyüsü onu anlamamıza engel oluyor netekim.
Sevgiler
Düşüncemi edebi tarzda nakletmişsin, teşekkürler:)
Felâsife
16-10-2017, 20:32
Düşüncemi edebi tarzda nakletmişsin, teşekkürler:)
Bende teşekkür ederim.
Da Vinci Şifresi kitabının eş benzeri gibi. O kitap kadar güzel sayılır. Gene Langdon var karakter olarak ve gene kovalamaca.