PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Din ilerletmez, geriletir!


Ahlaksız
22-10-2017, 12:13
Orta yerde “yakılarak, boğazları kesilerek, taşlanarak veya kurşunlanarak” öldürülen insanlar var. Bir değil, on değil, 1948’den bu yana binlerce…
Ülkede neredeyse bir kaç yılda bir katliam yaşanıyor…
Yer Mymanmar’ın Rohingya ya da diğer adıyla Arakan eyaleti…
Katliamı yapanlar ise Myanmar ordusu ve Budistlerden oluşan Raxineler…
Katliama uğrayanlar ise 64 yerli etnik kökenli 54 milyon kişinin yaşadığı bir ülkede kendilerine*“vatandaşlık hakkı” dahi verilmeyen kimilerine göre Bengal, kimilerine göre Arap hatta Kürt kökenli olduğu söylenen Rohingyalı Müslümanlar…
Katliamın yapıldığı Myanmar'da gelişkin bir Buda uygarlığı var, Buda tapınaklarının varlığı bin yılı aşıyor. Budizm'in kurucusu Buda, doğruluk ilkesini benimsiyor ve 'insanlara zulmetmeyin' diyor.
Budizm, bırakın katliamı, şiddetten kaçınmayı öneriyor, “öldürmeme ilkesini” öne çıkartıyor…
DEVAMI;http://www.abcgazetesi.com/din-ilerletmez-geriletir-8016yy.htm
Kısa ve öz..Güzel yazı..

Vefik Sami
22-10-2017, 13:00
Dinler; toplumsal anlamda gerilemelerin, baskı, zulüm ve katliamların sebebi değil aracıdır. Din üzerinden insalara yönelen buyrukların ekseriyetinin ıspatlanabilirliği oktur. Peygambere sorsanız "Bana vahyolunuyor," der. Tasavvuf ehline sorsanız, "Hâl, kal ile anlaşılmaz" diyerek sorunuzu geçiştirir, "seyr-i Sülûk"tan dem vurur. Gnostikler, "insiye" der.

Vs, vs...

Hâsıl-ı kelâm; insanoğlunun elinde bir "imanometre" bulunmadığından; din baronları veya "din adamı" kılığına girmiş İblisler, diğer insaların zaaf, korku ve beklentilerini hoyratça kullanarak kitleler üzerinde egemenlik tesis ederler. Binânealeyh, bu tip toplumlarda ilerleme beklenmemelidir.

İnsanlık tarihinde iki büyük dönemeç var:

Birincisi, Orta Çağdaki Reformasyon dönemi.
İkincisi, 18. yy'da görülen aydınlanma dönemi

Bu günki durumumuzu bu dönemlere borçluyuz.
Lâisizm ise hem teistler, hem de ateistler için son derece önemli, vazgeçilmez bir kavramdır.