PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 8. Web Sunucumuz Hayırlı Olsun

12-05-2007, 23:48
Sitemizin severlerinin desteği ile bu hafta içinde yeni web sunucumuza geçiş yaptık. Gerek maddi destek verenlere gerekse de arkamızda olduklarını bildiğimiz herkese teşekkürler.

2004 yılı ekim ayından itibaren 8. sunucumuza geçmiş olduk:

1-Ekim 2004'de shared hosting hizmeti veren dayanahost firmasıyla başladık. Aralık 2004'de yoğun DDOS saldırılar nedeniyle hesabımız firma tarafından sık sık dondurulduğu için 2. sunucumuza geçtik.

2- Canaca.com'a ait sunuculara o zamanki aktif üyemiz Haci'nin maddi desteği ile geçmiş idik. 2 yıllık abone olmamıza rağmen 3. ayın sonunda gene DDOS ataklar nedeniyle ayrılmak durumunda kaldık.

3- Mart 2005'de websitesource.com'un shared hosting hizmetine 3 ay denemek üzere geçiş yaptık. Ancak shared (paylaşılan) hosting hizmeti olmasından dolayı firewall kontrolü firmanın kendisinin insiyatifinde idi ve Türktelekom'a ait geniş bir IP aralığı bloke listesinde olduğu için siteye bağlanamayan çok sayıda ziyaretçimiz oluyordu bu nedenle 3. ayın sonunda çıkmak zorunda kaldık.

4- Shared hostinglerle bu işi çeviremeyeceğimiz için ve full dedicated serverler ise çok pahalı olduğu için VPS adı verilen virtual dedicated server arandı. En uygun fiyatlı VPS, Weshost adlı şirkette idi ve haziran 2005 ortalarında Weshost'a geçildi. Geçişten 2 hafta sonra site hem de hosting panelinden hacklandı. Firma onardı ancak temmuz ortasında 2. kez hacklanınca 1yıllık aboneliğimiz olmasına rağmen Weshost'dan 1. ay sonunda çıkmak durumunda kaldık.

5- Gene temmuz 2005'de IVhosting'den alınan shared hosting DOS atağa karşı çok zayıf olduğu için birkaç gün içinde terkedildi.

6- Ağustos 2005'de 840$ verilerek 2 yıllığına Websitesource firmasının VPS hizmetine geçildi. Geçtiğimiz aya kadar, yaklaşık 1,5 yıldan fazla süre Websitesource'den VPS hizmeti aldık. Sistem altyapısı ve güvenliği oldukça iyidi websiteource'nin. Bu nedenle hosting düzeyinde hiç hacklanamadı. Hacklar sadece kullandığımız phpnuke açıkları ve bizim ayarlardaki yanlışlıklardan olabildi. Websitesource VPS çoğu bakımdan iyi olmasına rağmen çoğumuzun bildiği gibi sayfaların geç açılması ve zaman zaman sayfaların hiç açılmaması gibi bir soruna sahipti. Bu nedenle geçtiğimiz ay buradan ayrıldık ve Bluehost'a geçtik.

7- Bluehost, shared hosting olduğu için aslında daha geri bir sisteme geçiş yaptık. Ancak hız olarak oldukça iyi idi. Buna rağmen shared hostinglerdeki en önemli sorunlardan biri olan /var/lib/mysql klasörüne (linux sistemlerde database'nin bulunduğu klasör) giriş yetkimizin olmamasından dolayı yedeklerin alınması ancak "mysql dumping" denilen ve oldukça zahmetli ve sorunlu olabilen bir yöntemle mümkün idi. Oysa bizim gibi saldırıya yoğun şekilde maruz siteler için ise database yedeğininin alınması kritik önem taşıyor.

8- Bluehost'u yedekte tutmaya ve tekrar iyi bir VPS'ye geçiş yapmaya karar verildi. Üyelerimizin parasal desteği ile bu hafta başında Lunarpages firmasının VPS hizmetine geçiş yaptık. Hosting rating sıralamalarında Lunarpages en üst sıralarda yer alıyor. Özellikleri oldukça iyi görünüyor ama zamanla test etmiş olacağız. Spartacus arkadaşın önerdiği bu yer umarım ilk izlenimlerimizi yanıltmaz.

Bu arada bu hafta içinde oldukça uzun süren kapalı kalışımız hakkında biraz açıklama yapmak istiyorum:

Dataların yeni yermize aktarılması ve ayarların düzenlenmesi bir gün kadar zaman aldı. Ancak MySQL serverdeki (veri tabanı sunucusu) *dil ayarları karışıklığından dolayı tüm Türkçe karakterler anlaşılmaz yabancı karakterler şeklinde görünüyordu. Bunlar tüm ayar değişkliği denemelerime rağmen düzelmeyince yaklaşık 150 milyon karakteri bilgisayarıma aktararak MS Word programında bul-değiştir işlemi yaptırarak temizleme-düzeltme işlemi yapmaya çalıştım. P4 2400 mhz ve 1Gb Ram'li bilgisayarım Word'de sık sık kilitlendi milyonlarca karakteri düzeltme işlemi zaman yürümeyince. Evdeki bilgisayarıma Linux kurdum Linux, sistem olarak Windows'dan daha iyi derler pek çok yerde. Gerçekten de öyle olduğunu bizzat öğrenmiş oldum. Suse Linux'da ücretsiz gelen Kate adlı kelime işlemci, Word'ün yapamadığını hem de çok hızlı şekilde yaptı. "Kate" yi kesinlikle öneririm.

Sonuçta, bilhassa son iki gündür gece 4'e kadar çalışarak sorunu düzeltebildim. Ancak çok az sayıda (5-10 mesaj civarında) kayıp ile düzelme sağlandı.

Yakında sohbet odası'nı da açmaya çalışacağım. Hepinize sevgilerimle.

dilaver
13-05-2007, 00:14
emegine saglık cem

* * *bu siteyi bir aile olarak görenlerimiz var. Benim de dahil oldugum bu grubun içerisinde inanan arkadaşlarımız da var. Çok saglam bir zemine oturuyoruz. Fedakarlık ve baglılık temeline. Bu temele oturan bir müessesenin kaybetme şansı yoktur.

* * *Şimdi görevimiz bu siteyi ismine layık olacak bir şekilde bir aydınlanma okuluna çevirmektir. Bilgi üreten ve yeniden üreten bir hale getirmektir.

* * * saygılarımla

vartor
13-05-2007, 07:03
Hep birlikte tekrar olabilmenin sevinci icindeyim. Ailemizin daha guclu bir sekilde kenetlenecegini, ve daha da uretici olacagina inaniyor, maddi ve manevi yardimlarini esirgemeyen tum kardeslerime tesekkur ediyorum.

mhmd
14-05-2007, 09:10
Emeği geçen herkese teşekkürler.
Küçük ayrılıklar, özlemleri çoğaltır.
Uzun sürelileri, unutmayı.
Herkese tekrardan merhaba demenin sevinciyle.

sargon
14-05-2007, 09:43
Eline saglik Cem. Yilmadan, buyuk bir ozveriyle calisman takdire deger birsey dogrusu.

tewderi
14-05-2007, 09:52
Bir webmaster olarak Cem abi kadar azimlı olamazdım bu kadar saldırıdan sonra *bu kararlılıkla devam edebileceğimi....

Cem abi İLAHİ bir güç var sanırım sende :)

pante
14-05-2007, 12:11
Başta Cem olmak üzere katkısı ve emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkürler.
Yeni sunucumuzun ömrünün uzun olması dileğiyle. Hayırlı olsun..

aldostu
14-05-2007, 12:54
Eee iman olunca;
Allah güç veriyor tabii..
İşin *Allah tarafından desteklendiği başlıkdan belli... 8O

"8. Web Sunucumuz Hayırlı Olsun"

Hayırlı olsun,hayırlı olsun..
Cemal başkanlıkda zorlayınca..
Cem de yavaş yavaş imana geldi hayırlısıyla... :lol:

Sağol Cem,yorucu fedakar emeklerin için..
Sağol Cemal..
Bize imanlı bir başkan kazandırdın.. :D

Aldostu.

tewderi
14-05-2007, 13:03
Cemal abim ne zamanki o deveyi aldı (müslümanların ulaşım aracı) öyle imana geldi abim hayırdır...

dolfen
14-05-2007, 22:03
tüm site sakinlerine hayırlı ugurlu olması dilegi ile....

8867-2 şüphesiz biz sunucu hizmeti verenlerdeniz.. biz ne güzel sunucu hizmeti verenlerdeniz..
and olsunki şeytan saldırıları sürdükçe sunucu yenilemelerimiz de devam edcektir.
hebelehübü...

15-05-2007, 08:46
Sevgili Cem ;
Seni büyük azmin ve özverili çalışman nedeni ile yürekten kutluyorum.

Sevgili site sakinlerini de;sevgili dilaver'in "Çok saglam bir zemine oturuyoruz. Fedakarlık ve baglılık temeline." olarak nitelediği ,"Çeşitlilik içinde birlik" olabileceğini örneği ile gösterdikleri için aynı şekilde kutlarım.

vacsmt
15-05-2007, 14:43
CEM *özverili çalışmaların hakkaten takdire şayan.Emeğine sağlık....
Umarım 8.Web sunucumuz beklentileri karşılar;biz de bu sunucuyu
çabucak değiştirmek durumunda kalmayız.Yeni sunucumuzun kalıcı
olması temennimle.......