PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kemalizm Din midir ?

Turdur
10-11-2017, 23:45
Merhaba.
Konuyu nereye açacağımı tam bilemedim buraya açayım dedim.

Bu gün 10 Kasım'dı ve sosyal medyada ilginç ilginç kareler gördüm. Abartının biri bin para. Siren sesini duyunca araçlarını durdurup aşağıya inen insanlar hiç kımıldamadan bekliyorlar. Anıtkabir'e iman tazelemeye geldik diyen parti liderleri. Kaza riskini göze alıp İstanbul'un en işlek otoyolun da en sol şeritte durup canı pahasına aracından inenler / ve kaza oluyor /. Ezan sesi duyunca Atatürk Ekber diye çığıranlar. Kafalarına maske geçirip suratında Atatürk tablosu taşıyanlar, büstlerin ve heykellerin önünde kımıldamadan başlarını öne eğenler, o olmasaydı biz olmazdık diyenler / Muhammed olmasaydı kainat yaratılmayacaktı benzeri / . Ve bir sürü abartı.

Bazı resimleri görünce Ku Klux Klan tarikatı ve Youtube'de gördüğüm el etek öpmeli, dans etmeli İslami tarikat görüntüleri geliyor.
Anma yad etme görüntülerinden çok ritüele dönüşüyor gibi.
Kemalizm sizce din mi ?

Eğer din değildir diyorsanız, bu ilginç anma görüntüleri böyle giderse bir kaç yüz yıl sonra dinleşir mi ?

bilgivehis
11-11-2017, 08:39
Burada asıl söz konusu olan Kemalizm değil çıkardır.
Bir taş birilerinin çıkarına geliyorsa o taş peygamber de olur din de.
O show yapanlar 16 yıldır neredeydi?
Ben söyleyim, hepsinin tanrısı tayyip ne emrediyorsa oradaydılar.
Din çıkar için üretilir ve yine çıkar için güncellenir.
Dinler diğer mekanizmalar gibi bir çıkar mekanizmasından başka bir şey değildir.
Bu durumda isminin islam veya Kemalizm olmasının bir önemi yoktur.
Burada önemli olan insanlar çıkarları için taşlı-hayalli-dinli ya yok olacaklar ya da gerçeklerle yüz yüze gelerek varlıklarını sürdürecekler...

Karaiskakis
11-11-2017, 10:53
Bu toplum için Mustafa Kemal'in yaptıklarının onda birini bile yapamamış, bu ülkeye bir taş bile dikmemiş olan Kürtçü, 2. cumhuriyetçi, liberal ve gerici zevatın, Cumhuriyet ve Atatürk anmaları ile ilgili bu tür laf ebelikleri yıllardan beri dile getirilir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihini de kapsayan yirminci yüzyılın ilk yarısında kendisini gösteren ''solidarite'' ruhunu yansıtan bu tür anma veya Cumhuriyet bayramı gibi kutlamaları, dinsel seremoniler ile birbirine karıştırmanın cehaleti bir yana, hayatı boyunca siyasal ve toplumsal hayatı dini dogmalardan kurtarmayı amaçlayan birisini dinle özdeşleştirmek ise tümüyle saçmalamaktır.

Dersim'de Kürtçülüğü , Şeyh Said'in şahsında gericiliği ezen ulu önder Mustafa Kemal ile bir sorununuz var anlıyorum ama bunu bu tür gülünç argümanların arkasına saklanarak yapmaya kalkışmanız dürüstçe bir tutum değil.

bilgivehis
11-11-2017, 12:30
karais, anlamaktan aciz olduğun yoruma maydanoz olma, benim yorumlarımı anlayacak kapasitede değilsin, önce kendini yetiştir sonra benim yorumlara cevap hakkın olsun, böyle başlıkları kirletiyor ve farklı yönlere çekerek konuyu dağıtıyorsun, açıkça trollük yapıyorsun,.
Ne demişler, "Biliyorsan Konuş İbret Alsınlar, Bilmiyorsan Sus Adam Sansınlar"...

Karaiskakis
11-11-2017, 12:41
karais, anlamaktan aciz olduğun yoruma maydanoz olma, benim yorumlarımı anlayacak kapasitede değilsin, önce kendini yetiştir sonra benim yorumlara cevap hakkın olsun, böyle başlıkları kirletiyor ve farklı yönlere çekerek konuyu dağıtıyorsun, açıkça trollük yapıyorsun,.
Ne demişler, "Biliyorsan Konuş İbret Alsınlar, Bilmiyorsan Sus Adam Sansınlar"...

Sevgili bilgivehis,

Yazdığım ileti senin yazına yönelik bir cevap niteliği ve amacı taşımıyordu.Zaten söz konusu yazın, bir cevabı bile hak etmeyecek kadar cahilce yazılmış ve içerik olarakta bir o kadar sığ ve boş bir mahiyettedir. Benim cevabım turdur'a idi. Bu sebeple verdiğim cevabı üzerine alınmana gerek yok.

bilgivehis
11-11-2017, 13:04
Bana değilse sorun yok, zaten yoruma da ihtiyacım yok...

kartopu
11-11-2017, 13:21
Halac ı Masur Enel hak dedi. Ama çok önemli bu ir şey daha dedi. Evren bir derya bu deryada biz bir damlayız Damla deryaya karışacak.
Bir şey daha dedi Allah Muhammedin ruhunu yarattı sonra Ademi yarattı Adem Muhammed in ruhunun bedene girmiş halidir.
Bundan bir çok yorum çıkar eleştiri de Övgüde çıkar. Ama biz Halaç ı Mansur u ENEL HAK (Tanrı bende Ben tanrıda) dediği için tanırız.

Kemalizm e de karşı çıkanlar taraf olanlar olacaktır. Ama biz ne anlıyoruz onu bilmeliyiz. İzim sözlük anlamı cılık yani takipçilik, izinden yürümektir.
Bu izinden yürümekte onu kutsamak yoktur.
10 kasımda put gibi durmayı M.Kemal söylemedi ama bizi put gibi durduranlar var. 12 eylül generalleri de bunu yaptırıyordu hatta yapmayana ceza bile veriyorlardı.

Sevgi saygı bu değildir bu ibadettir zorlamadır.

Namaz kılarken nasıl hiç namazı bozacak davranışta bulunmazsın İşte 10 kasımda siren çaldığında kımıldayamazsın.
Kemalizm medeniyet e adım atmaktır bu medeniyet kapitalizmdir Sen kapitalizmi eleştirirsin Kemalizm e saygı göstermezsin tarafı olursun saygı gösterirsin bu senin nasıl bir dünyada yaşamak istediğinle anlamlıdır.

Ama bugün bir Türkiyede yaşıyoruz ve seçimimizde özgür değiliz. Ya faşist bir iktidar Tercihimiz olacak Ya demokrasi İşte orada Kemalizm ve Kemalistler hakkındaki düşüncemiz ortaya çıkacak.

Ben bu günkü gibi iktidarda yaşamaktansa Kemalistlerle ittifak kurmaya razıyım. Ne kadar ?Bunu bana zaman gösterecek. Ama şimdi başka şansım yok.

"ictenlik"
11-11-2017, 14:02
Merhaba.
Konuyu nereye açacağımı tam bilemedim buraya açayım dedim.

Bu gün 10 Kasım'dı ve sosyal medyada ilginç ilginç kareler gördüm. Abartının biri bin para. Siren sesini duyunca araçlarını durdurup aşağıya inen insanlar hiç kımıldamadan bekliyorlar. Anıtkabir'e iman tazelemeye geldik diyen parti liderleri. Kaza riskini göze alıp İstanbul'un en işlek otoyolun da en sol şeritte durup canı pahasına aracından inenler / ve kaza oluyor /. Ezan sesi duyunca Atatürk Ekber diye çığıranlar. Kafalarına maske geçirip suratında Atatürk tablosu taşıyanlar, büstlerin ve heykellerin önünde kımıldamadan başlarını öne eğenler, o olmasaydı biz olmazdık diyenler / Muhammed olmasaydı kainat yaratılmayacaktı benzeri / . Ve bir sürü abartı.

Bazı resimleri görünce Ku Klux Klan tarikatı ve Youtube'de gördüğüm el etek öpmeli, dans etmeli İslami tarikat görüntüleri geliyor.
Anma yad etme görüntülerinden çok ritüele dönüşüyor gibi.
Kemalizm sizce din mi ?

hoşgeldiniz turdur.
ritüeller sıkıcı evet.

Turdur
11-11-2017, 15:53
Anında yobaz ve ideolojik baskı gelmiş.
Kemalizm'in bu yüzden ideoloji ötesi olduğunu düşünüyorum yada ileride yön değiştirebileceğini düşünüyorum. Çünkü insan doğasında tapıcılık var. İnsanlar eğip bükmeye çok yatkınlar.
Örnek: konuyu açana kin kusanların mesajları / Üstelik bunlar ateist /

bilgivehis
11-11-2017, 16:05
Örnek: konuyu açana kin kusanların mesajları / Üstelik bunlar ateist /

Bunu söylemek için mi açtın bu başlığı?

Kemalizmin bugünkü kutlanmasından bir örnek ve neden gösterdik, hatta kendi rahatsızlığımızı da anlattık, oysa sen bunu es geçip sanki ateistleri suçlamak için bir gerekçe arıyormuş gibisin.

Kemalizmin ilerde din olma ihtimalinden korkuyorsan o halde diğer dinlere de bir lafını görelim.
Dinler hakkında ne düşünüyorsun, Kemalizmin din olma riskinden neden bu kadar rahatsız oluyorsun?...

Turdur
11-11-2017, 16:38
Bunu söylemek için mi açtın bu başlığı?

Kemalizmin bugünkü kutlanmasından bir örnek ve neden gösterdik, hatta kendi rahatsızlığımızı da anlattık, oysa sen bunu es geçip sanki ateistleri suçlamak için bir gerekçe arıyormuş gibisin.

Kemalizmin ilerde din olma ihtimalinden korkuyorsan o halde diğer dinlere de bir lafını görelim.
Dinler hakkında ne düşünüyorsun, Kemalizmin din olma riskinden neden bu kadar rahatsız oluyorsun?...

Dün 10 Kasım'dı. Sosyal medya da bir çok çarpıklık gördüm. Bana İslam dininin tarihini anımsattı.
Acaba yarının dinleri konusun da bugün hangi evredeyiz ?

Düşünceler /özellikle siyasi ve gündelik gayeler bütünü/ böyle mi dinleştiriliyor ?

Meramım budur.

Nero
11-11-2017, 19:46
Dün 10 Kasım'dı. Sosyal medya da bir çok çarpıklık gördüm. Bana İslam dininin tarihini anımsattı.
Acaba yarının dinleri konusun da bugün hangi evredeyiz ?

Düşünceler /özellikle siyasi ve gündelik gayeler bütünü/ böyle mi dinleştiriliyor ?

Meramım budur.

Evet, Mustafa Kemal Atatürk'ün kendisi değil elbette ama kemalizm ve atatürkçülük bir ideoloji ve giderek de bir din hâline bürünebilmektedir yer yer. Atatürk'e benzeyen adama sarılıp ağlayanlar, Anıtkabir'in taşlarını öpenler, abartılı tarzda gösterişçi anmalar düzenleyenler bu dini tesis etmede rol oynuyor.

Oysa Atatürk ideolojik yaklaşımlara karşı, pratik ve pragmatik bir insandı. Büyük devrimlerini sürdüremeyip sahip bile çıkamayanların bu gösterişçi sızlanmalarına pek de hoş gözle bakmazdı herhalde.

"ictenlik"
11-11-2017, 20:43
İnsan güruhunun kimi ise çobanını arayan ya da kutsayan sürüsel bir bütünlük daha ziyade

Bir at sürüsünü düşünün. Önder ya da lider ruhlu önden giden korkmaz ve yılmaz bir özgür ruh ya da kendi toplumundan güç alan ve önden giden önder koşucu bir at..

Kaplanların ve pumaların dünyasındaki ise güvenlik anlayışı başka olacaktır. Önce özgürlük tehdidi. Kafeslenmek istemeyecektir... Zincirlenmek hiç istemeyecektir...

İlk mesajda arkadaşın dediklerini ise anlıyor ve paylaşıyorum... Uyku toplumu ve gerçeksiz duruyor ya da bir bilgisyara oyunu gibi sanki. Evet uyku toplumu...

Felâsife
12-11-2017, 01:50
Dinler ; Tanrılı, baskı araçlarıdır. Uygulayanlar -> İnsanlar!
İdeolojiler ; Tanrısız baskı araçlarıdır. Uygulayanlar -> İnsanlar!

Ortak nokta baskı.

Çünkü hepsininde YOK OLMAK korkuları var!
Bundan kaçmak için, baskıya sığınıyorlar!
Ve hepside kendince militanlar yetiştirmeyi görev addetmiş!

İşin tuhafı dünya böyle, bir sürü öğreti var ama yok olma öğretiler yok.

Yok olmayı kendilerine yediremedikleri içinde içinde, KAOS 'a sığınıyorlar. Bunun diğer adıysa Organize KAOS !

Ey dinler, ideolojiler, .izmler vs.ler, bir "YOK OLMAK!" öğretiniz yok mu?
Neden yok!
Sonsuza kadar ne kalır ki bir öğreti "YOK OLMAK!" düşüncesini hesap etmez!

Her şeyin bir başı varsa, bir de sonu vardır. Kimi az yaşar kimi çok yaşar.
Lakin sonsuza kadar yaşamak öğretisi, ne SAÇMA bir öğretidir!
Helede zorla, dayatarak, olmadı kan dökerek öğreti mi yaşar?

İnsanın yok olduğu bir dünyada, insandan olan niye yok olmasın?
Bu kadar mı özel, bu kadar mı vazgeçilmez, bu kadar mı mükemmel?

Sen bir şeyi yok edersen, bir şeyde gelir seni yok eder!
Etme bulma dünyası! derler bu dünya için, bu da vardır.

Neticede ona insan eli değmiş midir? illaki değmiştir.
Peygamberler getirse bile, dinlere insan eli değmiş midir? değmiştir!
İnsanlarda dinleri kendince harmanlayarak, başka bir şey yapmış mıdır? yapmışlardır!
Ee! insan eli değdi diye, bir şey sonsuza kadar yaşayacak mıdir?
Onun yaşaması için ortalığı velveleye vermek, aklın gereği midir?
KAOS 'tan besleniyorsanız zaten bitmişsinizdir !!!
Hiç boşuna uğraşmayın !...
Altın kural; Doğarsın, büyürsün, yaşarsın ve ölürsün. İnsandan olan da böyleyken, o ölmesin diye neden diretilir ki?
Kimler ölmedi ki, insandan olan öğretiler de ölmesin!

Merak etmeyin, bir öğreti yok olursa EFSANE olur. Lakin o ölmesin diye diretilirse bu da KAOS olur.

KAOS ya da SULH ! (http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?p=592950)

Cercis Hz Circis
12-11-2017, 04:41
Atatürk batı kültüründen çıkan bir devrimci olsaydı bu kadar yüceltilmezdi çünkü gerek olmazdı ama islam kültüründen çıkan nadide bir örnek olması onu eşsiz yapıyor. 56 islam ülkesine toplu bakınca fark ortada. Türkiye'ye en yakın demokratik ülke malezya'nın başbakanı "anayasada ateizme yer olmadığını ve bu yüzden ateistleri tespit edip avlamak gerektiğini" söyleyeli birkaç ay oldu. Tabi 10 kasım'da trafikte saygı duruşu çılgınlığı yanlış bir ritüel, ayrıca Atatürk'ün anısına gölge düşürüyor. Bunun dışında, içinde bulunduğumuz akp'nin islamcı siyaset ortamına göre bir aşırılık yok. Bu yıl Atatürk'e artan ilginin %20'si akp karşıtlığından arttı.

Barborka
12-11-2017, 04:47
Din değil bir görüştür ve rasyonal olarak ele alınması gerekir.

Engse Hohol
12-11-2017, 10:31
Kemalizm din olsa islamdan daha yararlı bir din olur mutlaka ama ben karşıyım tabiki. Bütün dinler siyasi menfaatler üzerine kurulmuştur. Atatürk'e olan ilginin bu yılki 10 kasım'da artma nedeni, Elon Musk ile de ilintili.

✔ (https://twitter.com/elonmusk/status/928675794372608001) Elon Musk twitter'da "If one day, my words are against science, choose science." Mustafa Kemal Atatürk
paylaşımı yaptıktan sonra, Atatürk'e hakâret mesajları yazan gazeteci ve teyit.org’un kurucusu Mehmet Atakan Foça bile özür (http://odatv.com/ataturke-hakaret-mesajlari-ortaya-cikan-gazeteci-boyle-ozur-diledi-1111171200.html) diledi. Mehmet Atakan Foça Atatürk düşmanlığında RTE ile yarışan birisidir.

http://odatv.com/images/resimler/DORz_r9X0AAHFYT.jpg

✔ (https://teyit.org/eger-bir-gun-benim-sozlerim-bilimle-ters-duserse-bilimi-secin-sozunun-ataturke-ait-oldugu-iddiasi/) "Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin" sözünün Atatürk’e ait olduğu iddiası yanlıştır hezeyanı, Mehmet Atakan Foça'nın sahibi olduğu teyit.org'da halen duruyor ama "mustafa keMal'e mi tapsak" yazısını @ (https://twitter.com/matakanfoca)matakanfoca dan silmiş.

kartopu
12-11-2017, 11:19
Bütün İzm ler dindir .Dinlerde İzm dir.

Turdur
13-11-2017, 17:46
Sanırım bir zamanlar bu denenmiş.

https://i.hizliresim.com/6yvoW7.jpg

https://i.hizliresim.com/lbNM5b.jpg