PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Diyanet'ten nikah fetvası: Yaş sınırı 9

Yıldıztozu
03-01-2018, 12:24
Diyanet'in dini terimler sözlüğündeki nikah tanımından alıntı: ''...Buluğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendisinin nikâhlanabilmesi mümkündür...''

Aynı sözlükteki buluğ tanımı ise şu:''...İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin baba olabilme devresine girmesi; kızın da gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak bâliğ olmalarıdır...''

http://diyanet.gov.tr/dinikavramlar/dinikavramlar-N/N%C4%B0K%C3%82H

http://diyanet.gov.tr/dinikavramlar/dinikavramlar-B/BUL%C3%9B%C4%9E

Yıldıztozu
03-01-2018, 12:27
Hollanda'lı aşırı sağcı politikacı Geert Wilders konuyla ilgili tepki göstermiş ve Hollanda'daki diyanet kurumlarının kapatılmasını istemiş. "Türk Diyanet İşleri Başkanlığı, 9 yaşındaki kız çocukların evlenebileceği ve hamile kalabileceğini söylüyor. Aynı Muhammed'in yaptığı gibi. Tamamen barbarlık." diye eklemiş.

http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-42551357

Ahlaksız
03-01-2018, 18:36
Dün odatv'de gördüm bu haberi..Yorumlara baktım..Yorum yapan müslümanlar çok tepkili..Çünkü dinlerini bilmiyorlar..Hiç bilmedikleri bir veriyle karşılaştılar veya diyanetin bu veriyi öne sürmesini anlamadılar..

İnsanlar bu konularda o kadar bilgisiz ki,inanılmaz bir şey bu..Halbuki Tayyip,Turan Dursun'un kitaplarını filan yasaklamadı..Al,oku arkadaş..

Diyanet yeni bir şey demiyor..Zaten bunlar dini kitaplarda yazıyor ki..
En basitinden Muhammed'in 9 yaşındaki Aişe ile evliliğini diyanetten mi öğreneceğiz?Ne alakası var?Aç hadis kitaplarını veya Turan Dursun'un kitaplarını ve OKU..

bilgivehis
03-01-2018, 20:26
Hollanda'lı aşırı sağcı politikacı Geert Wilders konuyla ilgili tepki göstermiş ve Hollanda'daki diyanet kurumlarının kapatılmasını istemiş.

Nerde o günler(?)
Avrupa ülkeleri islamı yasaklasa islam ülkelerini sömürmekte zorlanırlar, bu yüzden kendi ülkelerinde zorunlu olarak hoş görü gösteriyorlar, hatta bazılarında destekliyorlar, şimdi o destekleyenlerin bazıları pişman ama mecburlar...

ilahimasal
03-01-2018, 21:05
İĞRENÇ Ve DAHA İGRENÇ

. :''...İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin baba olabilme devresine girmesi; kızın da gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak bâliğ olmalarıdır.

. ''...Buluğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendisinin nikâhlanabilmesi mümkündür...''

Leonardo
03-01-2018, 21:59
- Nikah olayı bazı gelişmiş ülkelerde kızlarda 15, erkeklerde 18 idi (bir ara öyleydi).

- Bu "bulup Çağı" denen evre. Yani Anatomi biliminin olmadığı dönemlerde, insanın çocuk olmayı bırakıp ergen olması, sonra ergen olmanın bittiği dönem var. İngilizcede "tennager" derler. Kimisi bu dönemin 25/30 yaşına kadar sürdüğünü düşünür.

- Erkeklerde ve kızlarda bu Yaş'ın 13 olması gerekir. 10 yaş bile değildir. Yapan kişi hata yapmıştır. Çünkü tamam biz orta 1'de iken mesea bazı kızların göğüsleri belirginleşmeye filan başlamış durumda idi.

Ama dini açıdan önemli bazı sorumluluklar bu buluğ çağında başlamaktadır. Ne kadarının başladığını ben de tam hatırlamıyorum. Gittiğiniz cami hocasına göre değişen bir şeydi. O yüzden de dini açıdan önemi vardır.

Ben dinayet başkanı olarak bu buluğ çağını 13'e sabitlerdim.
Yasal olarak da bazı laik ülkelerde kızların 15 yaşında evlenmesine de karşıyım. Her iki cins de 18 yaşında olmalıdır.

Bazı din adamları olaya mantıkla bakmak yerine eski bilmem ne hadis kitabının hükümlerine bakıp bunları da yanlış yorumluyorlar.

ilahimasal
03-01-2018, 22:16
. Ben dinayet başkanı olarak bu buluğ çağını 13'e sabitlerdim

Kimin için sabitliyorsunuz ? Kimin adına konusuyorsunuz ?

. Bazı din adamları olaya mantıkla bakmak yerine eski bilmem ne hadis kitabının hükümlerine bakıp bunları da yanlış yorumluyorlar

Hadis kitaplarında ne yazıyorsa o ! Kimsenin yanlış bir yorum yaptığı falan yok. Nereden çıkarttınız bunu?

İgrenç bir ilkelligi aklamak adına bu ne çabadır.

Khaos
04-01-2018, 13:13
niye 18

9'un nesi var.
hangi tabanda karşı çıktığınızı yazsanıza.
nedir bu.
bi çeşit ahlak mı.

bilgivehis
04-01-2018, 17:11
niye 18

9'un nesi var.
nedir bu.
bi çeşit ahlak mı.

Ahlak ile alakası yok, söz konusu olan bunun dinsel bir emir olması ve bu emrin çocuktan yararlanmaya dayanması.
Ayrıca 9 yaşın henüz çocuk olması, cinsellik bilincinin olgunlaşmaması gibi noktaları taban sayabiliriz.
Evlilik için ise daha bir olgunluk gerekmektedir, cinsellikten öte sorumluluk da alınmaktadır bu da ortalama 18-20 yaş arasındadır.
İş, olgunluk gibi alt yapısı henüz oluşmayan evlilikler şuursuz evliliklerdir, evliliğin monotonlaşmasının yanı sıra din ve kapitalizme bağımlılığı güçlendirir...

Ahlaksız
04-01-2018, 17:35
niye 18

9'un nesi var.
nedir bu.
bi çeşit ahlak mı.
Nihilist;Müslümanlar ''en azından bizim dinimiz 9 yaşını taban/asgari yaş olarak bir kurala bağlamıştır,ateistlerin böyle bir sınırları da yok'' diyebilirler..Şöyle şeylere rağmen;
https://odatv.com/kan-donduran-fetva-2808171200.html
Haklılar da..Yani bir ateist için evlenme yaşı,büluğa erme yaşı gibi şeyler anlamsızdır..Bunlar ya bir dinin,ya da bir devletin normlarıdır sadece..
Buradan bir ateistin herşeyi yapabileceği anlamı çıkar mı?Evet,çıkar ama ateistlerin yoğun yaşadığı bölgelerde;dindarların yaşadığı bölgelere oranla suç oranları çok daha azdır mesela..Bu tarz veriler de,ateist olmanın,herşeyin serbest olduğu anlamını doğurmadığını kanıtlar..
Mesela,10 yaşındaki bir kızla,10 yaşındaki bir erkeğin cinsel ilişki yaşamalarına bir şey diyemeyiz..Önemli olan iki tarafın da rızasıdır..Ben burada bunlar çocuk,bunlar daha cinsel olgunluğa ulaşmamış gibi şeyleri öne süremem..Yani kimin çocuk olduğuna,kimin seks yapabileceğine ben karar veremem..Ateist kişi bence böyle veya buna yakın düşünmelidir..Diğer türlü ya devletin,ya da dinin kontrolünde düşünüyor demektir..

Leonardo
04-01-2018, 18:23
Kimin için sabitliyorsunuz ? Kimin adına konusuyorsunuz ?

Hadis kitaplarında ne yazıyorsa o ! Kimsenin yanlış bir yorum yaptığı falan yok. Nereden çıkarttınız bunu?

İgrenç bir ilkelligi aklamak adına bu ne çabadır.

- Dini inançların hepsinde bu durum vardır. Çocuk vardır, Ergen vardır, yetişkin vardır.
Mesela çocuklar Namaza / oruca mecbur değildir. Buluğ çağında yavaş yavaş dini sorumluluklar başlamaktadır. Buluğ çağı o açıdan önemlidir.

İki cinsi bu açıdan ayırmaya ban inanmıyorum. Dinde hata olmaz diye bir şey yok. bu dini hata açısından mükemmel bir örnektir.

Nihilist:

- 9 yaş olayını ben bilmiyorum. Bilmek de istemiyorum. Çok saçma bir konu.

"Ahlak ile alakası yok, söz konusu olan bunun dinsel bir emir olması ve bu emrin çocuktan yararlanmaya dayanması.
Ayrıca 9 yaşın henüz çocuk olması, cinsellik bilincinin olgunlaşmaması gibi noktaları taban sayabiliriz.
Evlilik için ise daha bir olgunluk gerekmektedir, cinsellikten öte sorumluluk da alınmaktadır bu da ortalama 18-20 yaş arasındadır.
İş, olgunluk gibi alt yapısı henüz oluşmayan evlilikler şuursuz evliliklerdir, evliliğin monotonlaşmasının yanı sıra din ve kapitalizme bağımlılığı güçlendirir... "

- Kızlarda 16 yaşa izin veren ülkeler var. "Teen Mom" olayı da yurt dışında çok nadir bir olay değil. Bedenin böyle bir kapasitesi olabilir. Da yaşadığımız çağda bence bu bile saçma.

Ahlaksız:

Ben bunu o şekilde anlıyorum. O yüzden bu 9 yaş olayında yanlışlık arıyorum. - Evet ergenliğe geçiş denen şey de vardır. karşı cinsle, hatta hemcinslerimizle bir takım denemelerin başladığı sonunda tam cinsel ilişkiye (13-14 yaş civarında) giden bir gelişim süreci vardır.

Da bu erkeklerde ve kızlarda 12-14 yaş arasında başlar. (kızlarda 9 yaşında başlamadığını biliyorum) çünkü beynin / hormonların vs gelişimi ile alakalı bir şey.

/Da bu bu kişiler "evlenebilir" anlamına gelmez. "cinselliğini keşfetmeye başladı" demek "cinsel kimliği oturmuş ve uzun süreli ilişkiye hazır" kişi ile aynı şey değil.

- Bu yüzden, bunu kimden aldıysanız. O kişinin dini açıdan yetkinliği yoktur. Vırvır konuşuyor millet de "amin" diyor diye ciddiye almak zorunda değilsiniz.

Ahlaksız
04-01-2018, 19:25
Leonardo;Muhammed 9 yaşında Aişe ile evlenmiş mi?Evlenmiş..
Konu bu kadar basit..
O halde sende 9 yaşındaki biriyle evlenebilirsin..Bu konuda diyanetin veya kimsenin ağzına bir Müslüman olarak(size demiyorum) bakmana gerek yoktur..

Türkiye'deki diyanet,bir devlet kurumudur..Zaman zaman devlet nezdinde suç sayılacak konularda görüş belirtse de,yine de tepkiler üzerine geri adım atmak zorundadır..Bu konuda da böyle olmuştur..

İslam dinine göre,kıstas Muhammed'dir..Muhammed örnek alınacak yegane kişidir..Bu bakımdan hadislere göre hareket etmek lazımdır..

Konuyu ''bu bölge insanı daha önce ergenleşir'',''şu bölge insanı şu yaşta ergenleşir'' diyerek sulandırmaya gerek yoktur..
Muhammed'in yaptığı evlilikler bu konuda önemlidir..Gerisi önemli değildir..

Yıldıztozu
04-01-2018, 19:39
bir ateist için evlenme yaşı,büluğa erme yaşı gibi şeyler anlamsızdır

Tanrı için anlam neyse ateist için de anlam odur. Tanrının anlam yaratması ne kadar anlamlıysa ateistin anlam yaratması da o kadar anlamlıdır. Tanrı ve ateist anlam yaratır, teist ise kendi anlamını yaratamaz. Tanrı ve ateistin yarattığı anlamlar dışında ortada herhangi bir anlam veya kural yok.
Anlam yaratmak bedava, hemen şu an kendine yeni bir anlam yaratabilirsin. Ateist olduğun için tanrı sensin.

Ateist kişi bence böyle veya buna yakın düşünmelidir..Diğer türlü ya devletin ya da dinin kontrolünde düşünüyor demektir..

Ya da kendi iradesinin kontrolündedir.

Yıldıztozu
04-01-2018, 19:52
niye 18

9'un nesi var.
nedir bu.
bi çeşit ahlak mı.

Aslında net bir kural çizemeyiz. 19 yaşındaki kız da 9 yaşındaki kadar bilinçsizce seks yapabilir ve bu ona zarar verebilir.

Burada etik çizgiler çizilirken öncelikle doğanın işleyişi dikkate alınmalı. Yani insanın biyolojik yapısının sekse uygun olup olmaması öncelenmeli.
Buradan hareketle 9 yaşındaki kız âdet görmeye başlamış olsa bile kızın göğüsleri, kalçaları, hormonları vs tam olarak sekse uygun seviyeye ulaşmadığı için onunla ilişkiye girmek biyolojik olarak ''yetersiz uygunlukta'' denilebilir.

Doğanın işleyişinden sonra sosyolojik işleyişler de dikkate alınmalı.
9 yaşındaki kız, seks yaptığı sırada bundan rahatsızlık duymayabilir, hatta cinsellik hoşuna bile gidebilir. Ama 16 yaşına geldiğinde 9 yaşında yaşadığı bu hatıra onu rahatsız edebilir. Neden rahatsız ettiği ayrı bir mesele. Ama sonuçta onu rahatsız edebilme potansiyeli sosyolojik ve psikolojik koşullar altında yüksek.
Bu olasılığı da etik çizgi için kullanabiliriz.

Leonardo
04-01-2018, 20:35
Aslında net bir kural çizemeyiz. 19 yaşındaki kız da 9 yaşındaki kadar bilinçsizce seks yapabilir ve bu ona zarar verebilir.

Burada etik çizgiler çizilirken öncelikle doğanın işleyişi dikkate alınmalı. Yani insanın biyolojik yapısının sekse uygun olup olmaması öncelenmeli.
Buradan hareketle 9 yaşındaki kız âdet görmeye başlamış olsa bile kızın göğüsleri, kalçaları, hormonları vs tam olarak sekse uygun seviyeye ulaşmadığı için onunla ilişkiye girmek biyolojik olarak ''yetersiz uygunlukta'' denilebilir.

Doğanın işleyişinden sonra sosyolojik işleyişler de dikkate alınmalı.
9 yaşındaki kız, seks yaptığı sırada bundan rahatsızlık duymayabilir, hatta cinsellik hoşuna bile gidebilir. Ama 16 yaşına geldiğinde 9 yaşında yaşadığı bu hatıra onu rahatsız edebilir. Neden rahatsız ettiği ayrı bir mesele. Ama sonuçta onu rahatsız edebilme potansiyeli sosyolojik ve psikolojik koşullar altında yüksek.
Bu olasılığı da etik çizgi için kullanabiliriz.

- Bu biraz zorlama olmuş. 17 yaşına gelip de geç adet gören bayanlar olduğu gibi, belki erken adet görenler de vardır. O yüzden ben 13'de kalacağım.
13 dediğimiz de yine cinsel deneme çağıdır. Cinsel kimliğin oturduğu yaş yine 18 filandır. Hatta 30-40 yaşında eşcinsel olduğunu keşfeden insan bile var.

Ahlaksız: - Öyle bile olsa, din ve mantık çekişince din önce biraz karşı durur, sonra mantıklı olan o olduğu için din bu konuda geri adım atar ve kendini düzeltir. Mesela Katolik Kilise eskiden boşananları dışlardı. "katiyen olmaz" derdi, şimdi bunun gibi konularda hemen geri adım atıyor.

İslam'ın iyiliği de bizde hilafet filan kalktığı için, kendi kendimize karar verme şansımız var.

2) Bu olay geçmişte kadın mal/eşya olarak görüldüğü için, Hz Peygamber'in "buna kimse dokunmasın, bunu ben satın aldım" demesi gibi bir şey olabilir.

3) Yobazlıkta insan bedeni ile çok uğraşılır. Bunun sebebi de politiktir. Diğer insanların bedenlerini (cinselliklerini) kontrol edersen sana daha kolay itaat ederler. Mesela Bazıları ilk yapıtların (Sümer Ziguratları, Mısır piramitleri vs) çok görkemli olmasını buna bağlıyor. Milleti çalıştırabilirsen, kontrol edebilirsin demektir.

Orta çağda bu çok önemli. Hastalık var, salgın var, Moğol / Hun istilası var, saray entrikası var, ölüm var. Onun için herkesin yerini bilmesi çok önemli. Padişah hareminde dilediğini yapar ama sen yapaman. Öyle çünkü :)

- Bu da benim teorim. Diğer dinlerde de gördüm. Mesela bir zamanlar kadının cinsellik sırasında sırt üstü olması zorunlu imiş. Üste çıkması yasakmış filan (evli çiftlerde)

/ Yani gülüp geçeceksin biraz da. :)

Ahlaksız
04-01-2018, 21:05
Ateist olduğun için tanrı sensin.
Ateist olmak demek,birey olmak demektir..Birey olduğumuz zaman,tamamen kontrol bizdedir..Yani başkalarının değerleri/normları ile hareket etmeyiz..Bugün Türkiye'deki inanan Müslümanlar,arapların mitolojisi bağlamında hareket ediyor veya böyle hareket etmeye çalışıyor..Kendi yaşantıları ile ters düşen(çocuklarla evlilik gibi) arapların normlarını da görmezden geliyor,eliyor,kınıyor...
.. Yani gülüp geçeceksin biraz da. :)
Öyle tabi..
Diyanetin bu konuda geri adım atması,Türkiye'deki insanların cehaletini ortaya koymaktadır..Zırnık bilgileri yok Müslümanların..Adları Müslüman sadece..Diyanet ''işin aslı şudur'' dediğinde,''diyanet kapatılsın'' diye feryat edecek kadar cahiller,bönler..

Türkiye'deki Müslümanlara göre islam süper bir dindir..Çocuklarla evlenilmesine karşıdır..Hoşgörülü bir dindir..İnsanların öldürülmesine karşıdır..Hayvan haklarını savunan bir dindir..vb
Türkiye'deki Müslümanlar islamı böyle algılıyorlar..İslamın batıni yanını,daha çok sahipleniyorlar..Halbuki aslolan zahiri yandır..

Zafery
04-01-2018, 22:46
Türkiye'deki Müslümanlara göre islam süper bir dindir..Çocuklarla evlenilmesine karşıdır..Hoşgörülü bir dindir..İnsanların öldürülmesine karşıdır..Hayvan haklarını savunan bir dindir..vb
Türkiye'deki Müslümanlar islamı böyle algılıyorlar..İslamın batıni yanını,daha çok sahipleniyorlar..Halbuki aslolan zahiri yandır..

Katılıryorum . Türkiyedeki müslümanlar dinlerinin gerçekte ne olduğunu bilseler bence azımsanamayacak kadar çok kişi terk eder islamı .
İslamı hoşgörü dini olarak tanıtan Türk islamcılar yüzünden bu halde Türkiye .

Khaos
05-01-2018, 18:22
adamların tunç devrinden kalma dinine göre 9 yaşındaki kızla cinsel ilişkiye girilir.
sizin dininizde sınırın tabanı ne. onlarda taban belli.
adet görüyor, yumurtluyor hamile kalabilir çoğalabilir vs.

gelelim bizim millete.
bizim millet eşek sikme ve oğlancılıkta arapları da sollar.

neymiş millet gerçek islamı bilse isyan edermiş.

etmez. bilmediklerini zannedenler yanılıyor. iş bıdı bıdıya gelince isyan ederlerde askerdeki oğlunun karısını düdüklemekte beis görmezler.

ne hikmetse hiç kimse olayın mülkiyet ilişkileri boyutunu derinleştirmiyor.

tüm ilerici burjuva devrimleri kısa sürede dinle barışmış ve gericileşmiştir tarihte.
kemalist burjuva devriminin tamamlanmasıdır akp iktidarı.

protestanlaşmış islam buzdağının görünen kısmı.

bi arkadaş akp'ye küfretmek istiyodu.
bi yerden tanıyorum sanki çolde karşılaştığım bahtsız bedeviyi hatırlattı bana.

cici çocuğu oynamaya başlamış tatlı su kurnazı.

akp'ye küfretmek masturbasyondur.
gerçeğin üzerine şal atmaktır.

diyanet de arada bir milleti oyalayacak fetva yayınlar rütin ve periyodik olarak.

sonra ''ateist'' arkadaşlar da etik değerini tartışır.
dedik ki ateizmin temeli teodur, yani ateizm bi teoloji biçimidir.

aksiyoloji ise felsefi temelli ve bir o kadar da çetrefilli bi mesele.

sizi oyalayabiliyorlarsa zaten gerzek olan halkımı işte böyle oyalarlar.

bilgivehis
05-01-2018, 18:38
tüm ilerici burjuva devrimleri kısa sürede dinle barışmış ve gericileşmiştir tarihte.
kemalist burjuva devriminin tamamlanmasıdır akp iktidarı.

Komünizm havadan gelmez, bazı aşamalar gerekir, Kemalist devrim de bu aşamalardan biridir.
Laikliği getiren, bu ülke şeyhler, dervişler ülkesi olamaz diyen bir devrim ile dinci-faşist akp iktidarının alakası yok, burada sistemi ele geçirme vardır sadece...

Ahlaksız
05-01-2018, 19:48
Nihilist;forumdaki yazarları genelleyerek ''sizin dininizde'' diye bir tabir kullanman doğru değil..Burada kendini dinsiz,forumdaki yazarları dindar gibi lanse ediyorsun...Yapma bunu..Hele sana özellikle ateist olduğunu söyleyenleri bildiğin halde..

Eşek konusunda haklı olabilirsin..Çünkü araplarda eşek fazla yok..Gerçi bizde de bitti sayılır ama oğlancılık konusunda o kadar iddialı olma..Araplar oğlancılığı çok severler..Türkiye'de askerde duyarız böyle şeyleri,bir de kuran kurslarındaki haberlerde..Araplar evlenmeden önce birbirleri ile bu işi görüyorlar ve bunu herkes yaptığı halde,kimse de bundan bahsetmiyor..Bunu yapma nedenleri de,evlilik öncesi kadınla herhangi bir temasın yasak olması..Haliyle evrim,bu oğlanları bir araya getiriyor..!

Türkler islamı bilseler isyan etmezler..Bilmek kendi başına yeterli değildir..Anlamakta önemlidir..Eğer bilmek yeterli olsaydı,din adamlarının hepsi dinden çıkarlardı..
Türkiye'de veya başka bir yerde,insanlar ''kültür'' denilen şeyi miras alırlar ve bu mirasa sahip çıkarlar..Bu bakımdan bu kültürün içindeki tutarsızlıkları bilecek olsalar bile,yine de miras aldıkları kültürü devam ettirme refleksi gösterirler..

Bu tarz konularda,konuyu mülkiyet bağlamında ele almanın bir anlamı da yoktur..Sokaktan geçen 10 Türk'e mülkiyetin ne demek olduğunu bir sorun bakalım,ne cevap verecekler size..
Bunlar derin konular ve herkeste anlayamaz bu konuları..Daha dinin ne olduğu ortaya konamamışken,dinin şah damarı sayılan özel mülkiyeti,devleti ve siyaseti konuşmanın bir anlamı yoktur..
Türkiye'deki dindarlar daha Muhammed'in 9 yaşındaki Aişe ile evliliğini bile bilmiyorlar veya kabul etmiyorlar..Bu insanlara dinin özünden bahsetmenin bir anlamı yoktur..Çok basit bir konuyu,(yani islam dininde sahih kabul edilen bir hadisin inkar edilemeyeceğini) bilmeyen/anlamayan birine,bu kadar derin konulardan bahsetmeye gerek yoktur..

Akp'yi Kemalist devrime bağlamaya çalışmakta abesle iştigaldir..Akp'yi kemalizm mi doğurdu yani?Ne alakası var?
Kadına insan muamelesi gösteren,medeniyeti aç/yoksul/köylü insanlara anlatmaya çalışan bir rejimle;mesela başı açık kadını perdesiz eve benzeten bir güruh arasında bağlantı kurmakta ne demek?
Akp'nin kökünde kemalizm değil,DİN vardır..DİN denilen şeyin etkisini,bir virüs gibi yaşamasını idrak edemeyen birisi,akpyi burjuva Kemalistlere bağlıyabilir..

Bu konu ile oyalandığımız yok..İki cümle kurup çıkıyoruz forumdan..Ateist adamın diyanetin açıklaması ile ne alakası olabilir?!
Türklerin de bu konuyla oyalandığı yok..Bugün hutbede diyanet bahsetmiş filan..Sanki millet hutbeyi umursuyor da..Milletin umurunda değil bu konular..Diyanet istediği kadar hutbe versin,yine 18 yaşından küçük çocuklar evlendirilecek..

Ateizm bir teoloji biçimi filan da değildir..Nereden çıkarıyorsun bunları?
Ateizm bir yerde tepki gibi algılansa da,aslında insanın özüne,yani dinsizliğine/inançsızlığına dönüşüdür..Bu bir geri dönüşümdür..Öze dönüştür..Doğal olana dönüştür..Normalleşmedir..
Homo erectus,insan mı?İnsan..Ateist mi?Evet,ateist..
Homo neanderthal,insan mı?İnsan..Ateist mi?Evet,ateist..
Homo sapiens,insan mı?İnsan..Ateist mi?Tarım devrimine kadar,kabaca m.ö.10.000'den önce evet,ateist..
Yani ateist olmak demek,devletin var olmasından sonra,azınlığın çoğunluk üstündeki sömürüsünü yaparken kullandığı en önemli aracı,dini ve içeriğindeki her türlü tinsel figürü reddetmenin adıdır..
Daha anlaşılır bir şekilde yazacak olursam,ateist olmak demek,her türlü dini/ideolojik sömürüye s.ktir çekmenin adıdır..

ilahimasal
05-01-2018, 22:15
Leanirdo nun , bedevi olduğunu yönetimde bizde biliyoruz da , onun bizle oynadığını sanarken biz onunla oynuyoruz.

Bedevi Akp ye hakaret ettirmek ve forumu zora sokmak için küçük beyni ile oyunlar oynamak istiyor. Gerzek biri işte.

Gelelim din ile bütünleşmeye , toplumların din ile bütünleştirme girişimleri , bu yüzyılda terk edildi. Bakmayın siz bizde ki yöneticilerin bu algısına . Arap baharı senaryosunda Acaba !!! Dediler ancak , olmayacağını fark edince , tekrardan maya tutması din gibi mümkün olmayan milliyetcilik oyununa girdiler. Bununda olmayacağını biliyorlar. Koltuk için TOPLUM bütünleşmesi için bir tek arguman var . Bu arguman PARA dır . Ekonomik güçtür. Para ile toplum bütünleştirilebileceği , batılı toplumlarca zaten uygulanıyor ve kısmen de başarılılar.

Toplumun içinde ki SUBYANCI müslümanlar ise , tatmin edilebilmek adına , diyanet denilen gereksiz kurumca söz ile yemleniyor o kadar.

Diyanetin tepesinde ki adama gidip direk soralım !!! Dokuz yaşında ki kızını verirmisin diye ? Vermeyeceğinden kesinlikle eminim.

Diyanetin tüm üyeleride PARA ile bütünleştirilmiş , toplumun bir parçasıdır.

Diyanetin her imamına PARA ile fetva verdirmek çok basit bir durumdur. Ver parayı veee....

Alone Star
08-05-2018, 20:53
Talihsizce yapilmis, yanlis anlasilmaya acik bir aciklama.