Orijinalini görmek için tıklayınız : Musa'nın tanrının arkasını görmesi..!
Ahlaksız
08-01-2018, 19:34
Mısırdan Çıkış
Horev'den Ayrılma Hazırlığı
33 RAB Musa'ya, "Buradan git" dedi, "Sen ve Mısır'dan çıkardığın halk İbrahim'e, İshak'a, Yakup'a, 'Orayı senin soyuna vereceğim' diye ant içtiğim topraklara gidin.
2-3 Süt ve bal ülkesine senden önce bir melek gönderecek, Kenanlılar'ı, Amorlular'ı, Hititler'i, Perizliler'i, Hivliler'i, Yevuslular'ı oradan kovacağım. Ben sizinle gelmeyeceğim, çünkü inatçı insanlarsınız. Belki sizi yolda yok ederim."
4 Halk bu kötü haberi duyunca yasa büründü. Kimse takı takmadı.
5 Çünkü RAB Musa'ya şöyle demişti: "İsrailliler'e de ki: 'Siz inatçı insanlarsınız. Bir an aranızda kalsam, sizi yok ederim. Şimdi üzerinizdeki takıları çıkarın, size ne yapacağıma karar vereyim.'"
6 Böylece Horev Dağı'ndan sonra İsrailliler takılarını çıkardı.
Musa ve RAB'bin Görkemi
7 Musa bir çadır alır, ordugahın dışına, biraz öteye kurardı. Ona 'Buluşma Çadırı' derdi. Kim RAB'be danışmak istese, ordugahın dışındaki Buluşma Çadırı'na giderdi.
8 Musa ne zaman çadıra gitse, bütün halk kalkar, kendi çadırının giriş bölümünde durarak Musa içeri girinceye kadar arkasından bakardı.
9 Musa çadıra girince, bulut sütunu aşağı iner, RAB Musa'yla konuştuğu sürece girişi kapardı.
10 Bulut sütununun çadırın girişinde durduğunu gören herkes kalkar, kendi çadırının giriş bölümünde tapınırdı.
11 RAB Musa'yla iki arkadaş gibi yüz yüze konuşurdu. Sonra Musa ordugaha dönerdi. Ama genç yardımcısı Nun oğlu Yeşu çadırdan çıkmazdı.
12 Musa RAB'be şöyle dedi: "Bana, 'Bu halka öncülük et' diyorsun, ama kimi benimle göndereceğini söylemedin. Bana, 'Seni adınla tanıyorum, senden hoşnudum' demiştin.
13 Eğer benden hoşnutsan, lütfen şimdi bana yollarını göster ki, seni daha iyi tanıyıp hoşnut etmeye devam edeyim. Unutma, bu ulus senin halkındır."
14 RAB, "Varlığım sana eşlik edecek" diye yanıt verdi, "Seni rahata kavuşturacağım."
15 Musa, "Eğer varlığın bize eşlik etmeyecekse, bizi buradan çıkarma" dedi,
16 "Yoksa benden ve halkından hoşnut kaldığın nereden bilinecek? Bize eşlik etmenden, değil mi? Ancak o zaman benimle halkını yeryüzünün öteki halklarından ayırt edilebiliriz."
17 RAB, "Söylediğin gibi yapacağım" dedi, "Çünkü senden hoşnut kaldım, adınla tanıyorum seni."
18 Musa, "Lütfen görkemini bana göster" dedi.
19 RAB, "Bütün iyiliğimi önünden geçireceğim" diye karşılık verdi, "Adımı, Yahve adını senin önünde duyuracağım. Lütfetmek istediğim kişiye lütfedecek, acımak istediğim kişiye acıyacağım.
20 Ancak, yüzümü görmene izin veremem. Çünkü yüzümü gören yaşayamaz."
21 Sonra, "Yakınımda bir yer var" dedi, "Orada, kayanın üzerinde dur.
22 Görkemim oradan geçerken seni kayanın kovuğuna sokup geçinceye kadar elimle örteceğim.
23 Elimi kaldırdığımda, sırtımı göreceksin. Ama yüzüm görülmeyecek."
https://www.kutsal-kitap.net/bible/tr/index.php?id=88&mc=1&sc=55
Bu alıntı yaptığım yerleri yahudiler,hristiyanlar ve müslümanlar(tahrif konusu kenarda dursun) kutsal kabul ederler..
Bu bölümde Musa'nın rab ile karşılaşması anlatılır..Bir yerde Musa rab ile yüzyüze görüşmüştür ama başka bir yerde rab benim yüzümü gören ölür demektedir..Bu çelişki de bir kenarda dursun..
Benim dikkat çekmek istediğim nokta,bu bölümün son ayeti..Alıntı yaptığım yerde,rab sırtının Musa tarafından görüleceğini söylüyor ama bendeki eski ahitte sırt değil de arka yazmakta..
Şurada da arka diye çevrilmiş;
Ve elimi çekince, Beni arkamdan göreceksin. Fakat yüzümü görmeyeceksin.”
https://www.jw.org/tr/yayinlar/kutsal-kitap/bi12/kitaplar/Çıkış/33/
Ne demek ARKA?
Bu bölümde açıkça rab Musa'ya arkasını,yani poposunu gösteriyor..Bu ifadeyi sırt olarak çevirip kıvırmanın bir anlamı yok..Rab açıkça ''yüzümü göstermem ama arkamı görürsün'' demekte..!
:)
bakkalmahmud
08-01-2018, 20:34
Sevgili Ahlaksiz kardesim,yukarida bir yer yillar öncede dikkatimi cekmisdi,,,Bal ve süt ülkesi,,,Islamin cennetindede bal ve süt irmaklari,,,sence nedir bu bal ve süt? cocuklari elma sekeriyle kandirir gibi (: saygilar
Ahlaksız
08-01-2018, 20:44
Anti-ka;eski ahitteki bal ve süt söylemleri,kuranda cennet için geçer..
İçinden bal akan ırmaklar veya şarap akan ırmaklar veya süt akan ırmaklar filan..
Zaten kuran,eski ahitin farklı bir versiyonu sonuçta..Bu yüzden bu tarz aynı ve benzer ifadelerin olması gayet doğal..
Bu konuda değindiğim gibi,Rabbin Musa'ya arkasını göstermesi gibi,kuranda da Allah baldırını göstereceğini söyler..
Hep bir gösterme isteği var:)
12 Musa RAB'be şöyle dedi: "Bana, 'Bu halka öncülük et' diyorsun, ama kimi benimle göndereceğini söylemedin. Bana, 'Seni adınla tanıyorum, senden hoşnudum' demiştin.
17 RAB, "Söylediğin gibi yapacağım" dedi, "Çünkü senden hoşnut kaldım, adınla tanıyorum seni."
Burada "adınla tanıyorum seni" ne demek?
Ahlaksız
08-01-2018, 21:32
Upuaut;yakındoğuda ad/isim önemli..Rab,yani Yehova;Musa'yı adından dolayı önemsediğini,bu yüzden Musa'dan hoşnut olduğunu belirtiyor..Yani ad,bir çeşit kişinin önüne geçiyor..Adınla kimliğin/kişiliğin belirginleşiyor..
Zaten rabte,adının Yahve olduğunu sık sık belirterek,kimliğini/kişiliğini adı ile açıklamaya çalışıyor..
Upuaut;yakındoğuda ad/isim önemli..Rab,yani Yehova;Musa'yı adından dolayı önemsediğini,bu yüzden Musa'dan hoşnut olduğunu belirtiyor..Yani ad,bir çeşit kişinin önüne geçiyor..Adınla kimliğin/kişiliğin belirginleşiyor..
Zaten rabte,adının Yahve olduğunu sık sık belirterek,kimliğini/kişiliğini adı ile açıklamaya çalışıyor..
Peki YHWH adıyla anılan tanrı ondan nasıl söz ediyordu: MŞH (MOŞE) ya da MSS (MOSES)?
Çünkü Tevrat'ta o peygamberden "MŞH (MOŞE) (http://www.deadseascrolls.org.il/explore-the-archive/image/B-280454)" olarak söz edilir ama çevirilerde "MSS (MOSES) (http://dssenglishbible.com/scroll4Q13.htm)" geçer.
Şimdi, "MOSES" isminin Eski Mısır'dan geldiğini, dolayısıyla çevirilerde bile ondan bu şekilde söz edildiğinin farkındayız. Fakat Eski Mısır dilindeki bu ismi İbranice'ye kayıpsız çevirmek mümkün değildir.
Çok ilginçtir, Eski Mısır'da İbranice'ye "kölelerin dili" diyorlardı. Bu yüzden İbranice Eski Mısır'da Devlet katında konuşulmazdı. Hele hele Firavun karşısında bu köle diliyle konuşmak mümkün değildi. Ama gerek imzamdaki Yusuf hikayesinin geçtiği YARATILIŞ'ta, gerekse Mısır'dan Çıkış'ta İbraniler'in Firavunlar ile konuştukları görürüz. İbraniler'in bu konuşmalar sırasında Mısır dilini kullandıklarını düşünüyoruz!
Kuran'da "MŞH (MOŞE)" adı geçmez; "MV SY (MUSA)" adı geçer!
Fakat bundan daha kötüsü, Kuran'da ikide bir atıfta bulunulan Tevrat'ta "MŞH (MOŞE)" yerine "MV SY (MUSA)" adı geçer. Oysa bu isim de #4 (http://turandursun.com/forumlar/showpost.php?p=617545&postcount=4). mesajıma binaen İSA'nın orijinaldeki "يشو ع: YŞVA (YEŞUA)" adındaki gibi "مشه: MŞH (MOŞE)" olarak yazılabilinirdi (Bkz. "ALLAH Tanrı mı, Tanrı adı mı? (http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=40412&page=17)"). Peki Kuran'da bu neden yapılmadı?
Bu durumda Kuran'ın vahiy yoluyla geldiğini düşünenlerin bir kez daha derinden düşünmeleri gerekiyor. Çünkü eğer öyle olsaydı, o zaman Allah, "MUSA" değil, orijinaldeki gibi "مشه: MŞH (MOŞE)" derdi!!!
Ahlaksız
08-01-2018, 22:57
Upuaut;konunun teknik yanı çok çetrefilli..
Çeviri konusu ayrı bir dert..
Kullanılan diller (aramice,ibranice,yunanca) konusu ayrı bir dert..
Konunun tarihi yanının olmaması ayrı bir dert..
Mısır'da ibranilerden veya yahudilerden veya israiloğullarından veya Yahve'den veya Musa'dan bahseden bir kayıt/veri/argüman YOK..Haliyle burada yaptığımız bir miti yorumlamak..Yani bu yazılanların gerçekle alakası yok..Dediğiniz gibi olmasının da imkanı yok..Koskoca Mısır firavunu,kalkıp kölelerle filan uğraşmaz..Muhatap olmaz..
Zaten bahsedilen firavunun adı filan da belli değil..Sarı çizmeli Mehmet ağa yani..
Musa isminin OĞUL anlamına geldiği söyleniyor..Sanırım antik mısır dilinde bu anlamda kullanılmış..
Upuaut;konunun teknik yanı çok çetrefilli..
Çeviri konusu ayrı bir dert..
Kullanılan diller (aramice,ibranice,yunanca) konusu ayrı bir dert..
Konunun tarihi yanının olmaması ayrı bir dert..
Mısır'da ibranilerden veya yahudilerden veya israiloğullarından veya Yahve'den veya Musa'dan bahseden bir kayıt/veri/argüman YOK..Haliyle burada yaptığımız bir miti yorumlamak..Yani bu yazılanların gerçekle alakası yok..Dediğiniz gibi olmasının da imkanı yok..Koskoca Mısır firavunu,kalkıp kölelerle filan uğraşmaz..Muhatap olmaz..
Zaten bahsedilen firavunun adı filan da belli değil..Sarı çizmeli Mehmet ağa yani..
Musa isminin OĞUL anlamına geldiği söyleniyor..Sanırım antik mısır dilinde bu anlamda kullanılmış..
MUSA'nın Eski Mısır dilindeki adı,
http://www.thedeadspeak.online/uploads/9/4/1/9/9419085/ramses-cartouche-from-video_orig.jpg
Bu kartuşun hastasıyım. Hala bu ismin Eski Mısır dilinde nasıl söylendiğini araştırırım. Bu ismin okunuşuna ilişkin teklifler şunlardır: "ræməsiːz, ˈræmsiːz, ˈræmziːz".
kartuşundaki son 3 harften geldiğine inanılır. Yani sol baştaki noktalı daireyi atarsak geriye "MSS" kalır ki bu, "MOSES" olarak okunabilmektedir.
Bu arada, yanıt verdiğin mesajıma tekrar bir bak. Çünkü sen o mesajıma yanıt verirken ben o mesajı düzenliyordum. Yani o mesajımda başka bir çıkarımın olabilir!
Ahlaksız
09-01-2018, 00:23
Upuaut;demek istediğini anladım..Orjinal yazılan ilk tevratta,ya da daha doğrusu tanahta,Musa ismi yok..Çevirilerde Musa ismi var..Kuran'da bu çevirilerden yola çıkarak,beğenilen bir filmin devamı gibi,devam etmiş işte..
Ramses kelimesi,Ra'nın oğlu anlamında değil mi?Buradaki MSES veya MSS oğul anlamında oluyor..
Aramice BAR,Arapça İBN gibi..
Şöyle bir benzetme yaparsak..Arapça Abdullah,Allah'ın kulu anlamında..Buradaki ABD ifadesi,kendi başına bir anlam taşımaz..Arapların arasında adı ABD olan birisi de yoktur..Abd ifadesine Allah ifadesini eklersek,o zaman abd ifadesi bir anlam kazanır..
MSS ifadesi de böyle..Tek başına bu ifade bir anlam taşımaz ama Yahudiler bu anlamsız ifadeden kutsal bir peygamber yaratmayı başarmışlar..Tıpkı Hristiyanların Yeşu'dan İsa,arapların(aslında İranlıların) İsa'dan Muhammed'i yaratması gibi..
Karanlıktan aydınlığa
09-01-2018, 15:55
Musa peygamber Allah'a kendisini görmek istediğin söyler,Allah dağa tecelli eder,dağ paramparça olur.Musa aleyhisselam bayilır,ayıldığında süphansın der,tevbe eder.
Tecelli Allah'ın kendisini bizzat göstermesi değildir.Allah'ın tecelli ettiği dağ paramparça oluyorsa,Musa peygamberin "eşi benzeri olmayan" Allah'ı insanmış ,yarattıklarından bir şeymiş gibi farklı açılardan görmesi "Kur'an" a göre mümkün değildir.
İhlas suresi Allah 'ın uluhiyetini tarif eder,O'nun eşi benzeri yoktur der.
A'raf 143 Musa peygamberin Allah ile dialoğunu ,Allah'ın dağa tecellisini anlatır
baldırı,eli olan sadece insandır.bu tür sıfatlardan Allah'ı tenzih ederiz.
Upuaut;demek istediğini anladım..Orjinal yazılan ilk tevratta,ya da daha doğrusu tanahta,Musa ismi yok..Çevirilerde Musa ismi var..Kuran'da bu çevirilerden yola çıkarak,beğenilen bir filmin devamı gibi,devam etmiş işte..
Ramses kelimesi,Ra'nın oğlu anlamında değil mi?Buradaki MSES veya MSS oğul anlamında oluyor..
Aramice BAR,Arapça İBN gibi..
Şöyle bir benzetme yaparsak..Arapça Abdullah,Allah'ın kulu anlamında..Buradaki ABD ifadesi,kendi başına bir anlam taşımaz..Arapların arasında adı ABD olan birisi de yoktur..Abd ifadesine Allah ifadesini eklersek,o zaman abd ifadesi bir anlam kazanır..
MSS ifadesi de böyle..Tek başına bu ifade bir anlam taşımaz ama Yahudiler bu anlamsız ifadeden kutsal bir peygamber yaratmayı başarmışlar..Tıpkı Hristiyanların Yeşu'dan İsa,arapların(aslında İranlıların) İsa'dan Muhammed'i yaratması gibi..
Evet, RAMSES'in adının anlamını o şekilde alabilirsiniz (Bkz.
https://traveltoeat.com/wp-content/uploads/2015/12/wpid-Photo-20151207161828022.jpg (https://traveltoeat.com/ramesses-ii-at-luxor-temple/)
Bu arada, RAMSES'in gerçek anlamı, "MESU (be born)" ve "RA-MES-SU (born of RA)"dur. Kısacası, "RAMSES" demek, "RA'nın Şekli (Formu)" demektir. Bu nedenle yukarıdaki çeviri de kabul edilmektedir!
Ahlaksız
09-01-2018, 19:43
Musa peygamber Allah'a kendisini görmek istediğin söyler,Allah dağa tecelli eder,dağ paramparça olur.Musa aleyhisselam bayilır,ayıldığında süphansın der,tevbe eder.
Tecelli Allah'ın kendisini bizzat göstermesi değildir.Allah'ın tecelli ettiği dağ paramparça oluyorsa,Musa peygamberin "eşi benzeri olmayan" Allah'ı insanmış ,yarattıklarından bir şeymiş gibi farklı açılardan görmesi "Kur'an" a göre mümkün değildir.
İhlas suresi Allah 'ın uluhiyetini tarif eder,O'nun eşi benzeri yoktur der.
A'raf 143 Musa peygamberin Allah ile dialoğunu ,Allah'ın dağa tecellisini anlatır
baldırı,eli olan sadece insandır.bu tür sıfatlardan Allah'ı tenzih ederiz.
Karanlıktan aydınlığa;bu dedikleriniz inanç..Yalnız bu klişe sözleri de,artık değiştirmeniz lazım..Çünkü bugün islam alimleri veya bu konularla uğraşanlar,artık eskisi gibi düşünmüyorlar..Zaten düşünemezler de..Mesela şu ilahiyatçının yazdığı kitaba bir bakın;
Gerek Kuran'da gerek rivayetlerde bahsedilen Allah, bir krala benzetilmesi bir yana, her şeyiyle; adı, namları, sanları (unvanları), sıfatları, hasletleri, değişik özellikleri, krallığı, başkenti, evi (sarayı), tahtı, bağları, bahçeleri, has bahçeleri, erzak ambarları, su sarnıçları, arşiv depoları, zindanı; kulları, köleleri/ halayıkları, işçileri, memurları, hizmetçileri, kâtipleri, 'Yüksek Konsey'i, elçileri, habercileri, ulakları, kolluk kuvvetleri, askerleri/orduları, hafiyeleri, tebaası; vergileri, yargısı, töresi/kanunları, fermanları, adaletnameleri, törenleri... ile baştan ayağa bir kral olarak tanıtılmaktadır."
Halil Hacımüftüoğlu, "Allah'ın Krallığı" kavramının ve tasarımının Yahudi-Hıristiyan geleneğine mahsus olmayıp İslamda da izinin sürülebileceğine dikkat çekiyor. İslamın aslî ve sahih kaynaklarında ortaya konan monarşik yapı tasarımının kapsamlı bir tahlilini yapıyor. Bu titiz çalışma, İslamî tefsir ilmiyle modern hermenötiğin ortak bir yorumbilim zeminini kurmayı denemesiyle önemli. İslam ilahiyatını sosyal bilimlerle, sosyal teoriyle ve felsefeyle -yeniden- buluşturan bir eser.
http://www.idefix.com/Kitap/Kral-Tanri-Allahin-Kralligi/Halil-Hacimuftuoglu/Din-Mitoloji/Din/urunno=0000000370801
Sizin gibi inananlar,Allah'ın kainatı yaratmasından dolayı,Allah'ın insan gibi lanse edilmesinin mümkün olmadığını söylerler ama yazılanlar tam tersini söylüyor ve bunu da bir ilahiyatçı itiraf ediyor..
Şöyle bir şey de var..Eğer Allah ile ilgili yazılan antropomorfik metinlerin mecaz olduğunu iddia ederseniz,geriye zaten pek bir şey kalmıyor..Yani bu ifadeler o kadar çok ki,Allah'ın bir kral(insan) gibi lanse edildiğini mecburen kabul etmek zorundasınız..Aksi durumda,nerdeyse tüm kuranı mecaz ilan etmek zorundasınız..Bu zamanda,yazılanların gerçekliğini kabul etmemiş olursunuz..
Yani işiniz çok zor..Mızrak çuvala sığmıyor..
Felâsife
10-01-2018, 03:17
Ne demek ARKA?
Bu bölümde açıkça rab Musa'ya arkasını,yani poposunu gösteriyor..Bu ifadeyi sırt olarak çevirip kıvırmanın bir anlamı yok..Rab açıkça ''yüzümü göstermem ama arkamı görürsün'' demekte..!
:)
Nete şöyle bir baktımda hristiyanforum (http://www.hristiyanforum.com/forum/showthread.php?t=348813) admini şöyle demiş.
Bir gazete haberini okurken, bir paragraf içinde arka arkaya geçen cümlelerden bazılarını okuyup, bazılarını okumaz mısın?
18 Musa, "Lütfen görkemini bana göster" dedi.
19 RAB, "Bütün iyiliğimi önünden geçireceğim" diye karşılık verdi, "Adımı, RAB adını senin önünde duyuracağım. Merhamet ettiğime merhamet edeceğim, acıdığıma acıyacağım.
20 Ancak, yüzümü görmene izin veremem. Çünkü yüzümü gören yaşayamaz."
21 Sonra, "Yakınımda bir yer var" dedi, "Orada, kayanın üzerinde dur.
22 Görkemim oradan geçerken seni kayanın kovuğuna sokup geçinceye kadar elimle örteceğim.
23 Elimi kaldırdığımda, sırtımı göreceksin. Ama yüzüm görülmeyecek."
Musa yüzünü göster dememiş yani, görkemini göster demiş, ama arkamı görürsün denmeside hayli ilginç gerçekten.
Zira sanki Musa'nın bunu isteyeceği, daha başından otomatikman reddedilmiş. Musanın muradı yüzmüş galiba.
O değil İslami açıdan Musa başka yerde de hikmetini göster diyesi ki bu meyanda bir çeşme başı hikayeside var.
Musa çaktırmadan, görkem, hikmet derken bayağı isteklerde bulunmuş durumdan anlaşılan o. :third:
Ahlaksız
10-01-2018, 18:58
Felasife;adminin verdiği sözde cevaptan IQ'sunun düşük olduğu o kadar belli ki..Zekanın kırıntısı yok herifte..Gazete mazete deyip,bir de aklınca dalga geçiyor..
Sığır çobanı..Görkemi gördün de,20.ayeti nasıl görmedin?!Ne yazıyor o ayette?Oku;
Ancak, yüzümü görmene izin veremem.
Musa bir şey görmek istiyor..Niyeyse artık?Belki de inanmıyor..Sığır çobanı bunu da açıklasa keşke..Neyse..
Yehova'da ''sana birşeyler gösteririm ama yüzümü göstermem'' diyor..Buradaki görkeme takılmaya gerek yok..Konu madem görkem,o zaman bu ''yüzümü göstermem'' ifadesi ne anlama geliyor?Görkemini ya gösterirsin,ya da göstermezsin..Niye yüzünü sakınıyorsun?Madem konu görkem,(yani Yehova antropomorfik bir tanrı değil demeye çalışıyor)niye kayayı eliyle kapatıyor?Sığır çobanı,bu kelimeleri nasıl görmüyorsun?Eliyle kapatıyor,eliyle açıyor..Kör herif..
Sonrasında da ''yüzümü kesinlikle göremezsin'' demesine paralel olarak,''sırtımı ya da arkamı görürsün'' diyor..
Sığır çobanı,''oradaki kelime sırt anlamındadır,arka veya popo anlamında değildir..'' derse;o zaman bir şey demem ama YÜZÜ,ELİ,SIRTI,GÖTÜ olduğunu söyleyen bir tanrıyı tarif etmeye çalışmasın bize..Hele o IQ ile yapmasın bunu..
Poposunu gosterdi tesbiti nasil yapildi , dogrusu merak ettim.
Ahlaksız
10-01-2018, 19:38
Neva;internette biriyle tanışıyorsunuz..Sonra bu kişiyle görüşmek istiyorsunuz..Yalnız bu kişi ''sizinle görüşürüm ama size yüzümü göstermem..Sadece arkamı görebilirsiniz'' diyor..Siz de bunu kabul ediyorsunuz..Şimdi bu kişinin yüzünü görmediğimize göre,neresini görmüş olduk?
Arka denilen şey,yüzün aksi istikameti ise,neresi oluyor?
Neva;internette biriyle tanışıyorsunuz..Sonra bu kişiyle görüşmek istiyorsunuz..Yalnız bu kişi ''sizinle görüşürüm ama size yüzümü göstermem..Sadece arkamı görebilirsiniz'' diyor..Siz de bunu kabul ediyorsunuz..Şimdi bu kişinin yüzünü görmediğimize göre,neresini görmüş olduk?
Arka denilen şey,yüzün aksi istikameti ise,neresi oluyor?
Guzel ama, kurguladiginiz ornekte , kisi size arkadan cekilmis bir fotosunu gonderse, poposunu gondermis mi demektesiniz? Kaldi ki koydugunuz pasajlara iliskin, tanrinin pecesi olup olmadigindan nasil bu kadar eminsiniz!? Ornek olarak peceli bir bireyle yuzyuze konustugunuzda onun yuzunu bahsettiginiz anlamda gormus oluyor musunuz? Bu yuzden sormustum.
Felâsife
10-01-2018, 20:48
Musa bir şey görmek istiyor..Niyeyse artık?Belki de inanmıyor..Sığır çobanı bunu da açıklasa keşke..Neyse..
Bunu nasıl açıklasın!
İnandığı peygamberi Tanrısı ile konuşurken bile "şüpheye" düşmüş, dolaylı yoldan bunu gidermeye çalışıyorken, Musa Tanrıdan şüpheye düştüğü için, konuşması yeterli gelmedi, yüzünü de görmek istedi mi desin?
Asla diyemez! İmanı gider :D
Hikaye bu anlama geliyor, Musa şüpheye düşmüş, çaktırmadan yüzünü göreyim diyesi.
Arka veya sırt veya popo artık neyse göreceği, o şüphesini giderir mi, gidermiş mi, orasını daha çok merak ettim.
Ahlaksız
10-01-2018, 23:01
Guzel ama, kurguladiginiz ornekte , kisi size arkadan cekilmis bir fotosunu gonderse, poposunu gondermis mi demektesiniz? Kaldi ki koydugunuz pasajlara iliskin, tanrinin pecesi olup olmadigindan nasil bu kadar eminsiniz!? Ornek olarak peceli bir bireyle yuzyuze konustugunuzda onun yuzunu bahsettiginiz anlamda gormus oluyor musunuz? Bu yuzden sormustum.
Neva;argoda veya halk dilinde ''arka'' demenin ne demek olduğu çok açık..Bu arka ifadesini,tümden vücudumuzun arkası olarak algılamak için bir nedenimiz yok..
Hani ''önden mi,arkadan mı?'' gibi yani..
Musa Yehova ile nerede buluşuyor?Çadırda..Çadırdaki kişi(tanrı) ''yüzümü göstermem ama arkadan beni görebilirsin'' diyor..
Yehova'nın çadırında da örtüler/perdeler filan var;
Çıkış 36-19 Çadır için kırmızı boyalı koç derisinden bir örtü, onun üstüne de deriden başka bir örtü yaptı.
Musa'da peçe takıyor..
Çıkış 34-35 İsrailliler de onun ışıldayan yüzünü görürlerdi. Sonra Musa içeri girip RAB'le görüşünceye kadar yine peçeyi takardı.
Yahudi fahişelerin yüzü örtülü,yani peçeli..!
Tekvin 38-15 Yahuda onu görünce fahişe sandı. Çünkü yüzü örtülüydü.
Yehova'nın son versiyonu islamın Allah'ı da şöyle diyor;
Şura 51-Allah, bir insanla ancak vahiy yoluyla, yahut perde arkasından konuşur.
Yahudi fahişelerin ve Musa'nın peçe taktığı açık ama Yehova'nın açık değil..Yalnız Yehova'nın bulunduğu ortamın örtülü/perdeli olması ve Yehova'nın yüzümü göstermem diye ikaz da bulunması sonucu,Yehova'nın görkemini çadırı/konutu olarak kabul edersek,Yehova'nın da aslında örtü/perde/peçe arkasında olduğunu kabul edebiliriz..
Bu da tanrının gizliliği/bilinemezliği konusu ile uyumlu olur..Fahişelerin gizli kalmak adına peçe ardında saklanmaları gibi..
Bunu nasıl açıklasın!
İnandığı peygamberi Tanrısı ile konuşurken bile "şüpheye" düşmüş, dolaylı yoldan bunu gidermeye çalışıyorken, Musa Tanrıdan şüpheye düştüğü için, konuşması yeterli gelmedi, yüzünü de görmek istedi mi desin?
Asla diyemez! İmanı gider :D
Hikaye bu anlama geliyor, Musa şüpheye düşmüş, çaktırmadan yüzünü göreyim diyesi.
Arka veya sırt veya popo artık neyse göreceği, o şüphesini giderir mi, gidermiş mi, orasını daha çok merak ettim.
Felasife;Kendi kızları ile yatan veya yüzlerce kadınla harem hayatı yaşayan,içki içen,putlara tapan,cinayet işleyen,şüpheye düşen insanlara ''peygamber'' diyorlar..Öyle komik ki bu:)
Bir de bunlar öyle ukalâlar ki..Yukarıda gördük..Düzgün bir soru sorulmuş..Soru soranla dalga geçiyor beyefendi..Çok bilmiş ya..
Neva;argoda veya halk dilinde ''arka'' demenin ne demek olduğu çok açık..Bu arka ifadesini,tümden vücudumuzun arkası olarak algılamak için bir nedenimiz yok..
Hani ''önden mi,arkadan mı?'' gibi yani..
Musa Yehova ile nerede buluşuyor?Çadırda..Çadırdaki kişi(tanrı) ''yüzümü göstermem ama arkadan beni görebilirsin'' diyor..
Yehova'nın çadırında da örtüler/perdeler filan var;
Musa'da peçe takıyor..
Yahudi fahişelerin yüzü örtülü,yani peçeli..!
Yehova'nın son versiyonu islamın Allah'ı da şöyle diyor;
Yahudi fahişelerin ve Musa'nın peçe taktığı açık ama Yehova'nın açık değil..Yalnız Yehova'nın bulunduğu ortamın örtülü/perdeli olması ve Yehova'nın yüzümü göstermem diye ikaz da bulunması sonucu,Yehova'nın görkemini çadırı/konutu olarak kabul edersek,Yehova'nın da aslında örtü/perde/peçe arkasında olduğunu kabul edebiliriz..
Bu da tanrının gizliliği/bilinemezliği konusu ile uyumlu olur..Fahişelerin gizli kalmak adına peçe ardında saklanmaları gibi..
Yine guzel, ama bu argo kendi kulturunuze ait bir argo sonucta, ayni minvalde dusunursek sizin icin yuz on, popo da arka midir, bu mudur!? Nedenimiz var yani. Kaldi ki pece takma uygulamasi genel anlamiyla yahudi fahiselerin klasik uygulamasi dogrudur. Pekala soz konusu hikayedeki Musa fahise midir? Kaldi ki ilgili dine iliskin Yehova'nin pece takip takmamasi bahsi acik, o dine iliskin tanri profili asagi inen, cesitli formlara burunebilen vs. bir tanri profili.. Yani gizli ve sirra kadem basmis bir tanri da degil. Evet islam acisindan dikkat cekilen nokta da dogru, ama islama iliskin ornegin bir dubur bahsini buraya esitleyerek, burada bahsedilen popodur cikarimi ne denli dogru? Ogrenmeye calistigim bu kisim.
Pardon Yani
11-01-2018, 03:47
Benimde dikkatimi baska bir ayrinti cekti. Kurana söre, allah HERSEYE kadir degilmi, nasil oluyorda beni gören yasayamaz der. Allah isteseydi kendisini gören kulu (Musanin) ölmesini engelleyemezmiydi? Ol deyince HEMEN olduran allah degilmiydi? :confused: Demekki allahinda herseye gücü yetemiyormus anlami cikiyor bu itirafdan.
Musa rabini nasil görebilecekse artik önü, arkasi oda ayri bir cikmaz. Evrene sigmayan tanri musanin gözlerinin kapsayabilecegi alana sigabiliyor demekki. Herseye gücü yeten bir varlik olabilir olmasinada, kendini nasil kücültebiliyor anlamak zor.
Tevrat, incil, kuran olsun tanriyi anlatmak ugruna düstükleri duruma bakilirsa, yaraticiyi kuklaya ceviren bizzat kendileri olmus.
Ahlaksız
11-01-2018, 19:29
Neva;yakındoğuda veya mezopotamyada ''tanrı'' veya ''tanrıça'' denilen şey bir ''insan'' olarak algılanmıştır..Tabi ki bu insan sıradan değil,bir kral veya bir kraliçedir..Yehova bir tanrı olduğu gibi,aslında bir kraldır ve diyor ki ''yüzümü göstermem''..Buradan anlıyoruz ki,bu tanrıyı önden/cepheden göremeyiz..Sonra diyor ki,''arkadan gör'' beni..Bir kralın arkasından baktığımızda ne görürüz veya ne dikkatimizi çeker?Başının arka tarafı mı,sırtı mı,topukları mı,poposu mu?
Holywood'da bazı oyuncular,para veya senaryo için filmlerde özellikle popolarını gösterirler..Aslında kameranın çektiği şey,oyuncunun arkasıdır ve bizim gördüğümüz şey sadece oyuncunun poposudur..Bu konuyu da böyle düşünmek lazım..
Musa neden fahişeler gibi peçe takmıştır,neden gizlenme gereği duymuştur?
Çıkış 4-16 O sana sözcülük edecek, senin yerine halkla konuşacak. Sen de onun için Tanrı gibi olacaksın.
Burada Musa'ya tanrı rolü veriliyor..O yüzden peçe takıyor Musa..
Ayrıca tanrı ile görüşen birisi,tanrı gibi olur..Aslında Musa,da Yehova gibi bir kraldır,aynı zamanda tanrıdır da..
Tanrı olarak lanse edilen İsa'ya bakalım;
Matta 17 1-2 Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı.Orada, gözlerinin önünde İsa'nın görünümü değişti. Yüzü güneş gibi parladı, giysileri ışık gibi bembeyaz oldu.
Yine dağ,yine parlayan bir sözde insan..
Aslında ŞEKİNAH konusuna da girmek lazım ama gerek yok bu kadar derine inmeye..
Neva;yakındoğuda veya mezopotamyada ''tanrı'' veya ''tanrıça'' denilen şey bir ''insan'' olarak algılanmıştır..Tabi ki bu insan sıradan değil,bir kral veya bir kraliçedir..Yehova bir tanrı olduğu gibi,aslında bir kraldır ve diyor ki ''yüzümü göstermem''..Buradan anlıyoruz ki,bu tanrıyı önden/cepheden göremeyiz..Sonra diyor ki,''arkadan gör'' beni..Bir kralın arkasından baktığımızda ne görürüz veya ne dikkatimizi çeker?Başının arka tarafı mı,sırtı mı,topukları mı,poposu mu?
Holywood'da bazı oyuncular,para veya senaryo için filmlerde özellikle popolarını gösterirler..Aslında kameranın çektiği şey,oyuncunun arkasıdır ve bizim gördüğümüz şey sadece oyuncunun poposudur..Bu konuyu da böyle düşünmek lazım..
Musa neden fahişeler gibi peçe takmıştır,neden gizlenme gereği duymuştur?
Burada Musa'ya tanrı rolü veriliyor..O yüzden peçe takıyor Musa..
Ayrıca tanrı ile görüşen birisi,tanrı gibi olur..Aslında Musa,da Yehova gibi bir kraldır,aynı zamanda tanrıdır da..
Tanrı olarak lanse edilen İsa'ya bakalım;
Yine dağ,yine parlayan bir sözde insan..
Aslında ŞEKİNAH konusuna da girmek lazım ama gerek yok bu kadar derine inmeye..
Evet Hollywood'da tarihsel film cekilirken en azindan azami doneme iliskin kiyafet vb. kullaniliyor, mesela ortu konusu cok kapsamli, kisaca tarihsel olarak inceleyebilirsiniz. Ancak burada bahsedilen Yehova degil, kitabi iyice incelerseniz Elohim oldugunu goreceksiniz. Kaldi ki tanrinin pece takip takmadigi da net cunku yuzunu goremeyecegini soylemis hikayede!?
Ahlaksız
16-01-2018, 19:06
Neva;Yehova,Musa öncesinde yok..
Çıkış 6-2 Tanrı ayrıca Musa'ya, "Ben RAB'bim" dedi,3 "İbrahim'e, İshak'a ve Yakup'a Her Şeye Gücü Yeten Tanrı olarak göründüm, ama onlara kendimi Yahve adıyla tanıtmadım.
Neva;Yehova,Musa öncesinde yok..
Çıkış 6-2 Tanrı ayrıca Musa'ya, "Ben RAB'bim" dedi,3 "İbrahim'e, İshak'a ve Yakup'a Her Şeye Gücü Yeten Tanrı olarak göründüm, ama onlara kendimi Yahve adıyla tanıtmadım.
Farketmez, Elohim var ornegin, donup genesis filan okuyun. Veya 22/14 e bakin. Ne demeye Ibrahim yahve yire kullanmis peki?
Ahlaksız
24-06-2018, 17:26
Farketmez, Elohim var ornegin, donup genesis filan okuyun. Veya 22/14 e bakin. Ne demeye Ibrahim yahve yire kullanmis peki?
Şu konuda,detaylı olarak açıklamıştım;
Tell Farah'ta(Tirzah) bulunmuş İ.Ö.8.yüzyıl mührü üzerinde LHYM yazısı bulunmuş..E.Kutsher,bunu Yamm'la ilişkilendirmiş..Yahudi toplumu M.Ö.935'de kuzeyde İsrail(tanrısı Elohim),güneyde Yahuda(tanrısı Yehova) olmak üzere iki krallığa bölünüyor..Kuzeydeki İsrail krallığı M.Ö.722'de yıkılıyor..Güneydeki krallıkta dinsel bir reform yapılarak Yehova tek tanrı ilan ediliyor ama sonra bu krallıkta yıkılıyor ama bu devrim unutulmuyor..Önceleri İbrahim'in tanrısının adının El veya Elohim olduğu,sonradan Musa'ya ilk defa Yahve olarak tanrının kendini tanıttığı belirtiliyor..Yehova'nın yendiği Rahab,Leviathan ve Tannin,bazı araştırmacılara göre Yamm'ın farklı adlarıdır..Yani Yahve'nin Elohim'e olan baskınlığını/galibiyetini iki şekilde anlıyabiliriz;1-Baal'in babası El'e karşı galibiyeti..2-Baal'in erkek kardeşi Yamm'a karşı galibiyeti..
https://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=40756
Guzel de size Kutsher ne demis diye sormadim ki, sizin ustte koydugunuz pasajlara iliskin, kitaba iliskin Musa'dan once yahve bahsi var miymis? Bunu sormustum.
Ahlaksız
25-06-2018, 11:38
E.Kutsher'in söylediği şey o kadar önemli ki..!
Neva;Musa diye birisi yok..Yazılanlara göre,Musa'dan önce Yahve veya Yehova isminde bir tanrı da yok..Yani Musa ve Yehova beraber ortaya çıkıyorlar..Yazımda bunun tarihi altyapısından filan bahsettim..
Musa'dan önce Eloah,Elohim,Şadday,Adonia gibi isimler/sıfatlar var ama Yahve/Yehova yok..Zaten Yahudi metinlerini de Yahvist veya Elohist diye,uzmanlar ayırıyorlar..Bu ayrım bile,bu söylediğimi teyitler..Zaten bu söylediğim,benim gözlemim değil..Uzmanların görüşü..Ben bir ayete bakıpta,bu kanıya varmış değilim..Metinler hangi dilde yazılmış,çeviriler nasıl yapılmış,bunları bilmek lazım..Yani eski ahitin Türkçe çevirisini okuyup bu konuda fikir belirtemezsiniz..
E.Kutsher'in söylediği şey o kadar önemli ki..!
Neva;Musa diye birisi yok..Yazılanlara göre,Musa'dan önce Yahve veya Yehova isminde bir tanrı da yok..Yani Musa ve Yehova beraber ortaya çıkıyorlar..Yazımda bunun tarihi altyapısından filan bahsettim..
Musa'dan önce Eloah,Elohim,Şadday,Adonia gibi isimler/sıfatlar var ama Yahve/Yehova yok..Zaten Yahudi metinlerini de Yahvist veya Elohist diye,uzmanlar ayırıyorlar..Bu ayrım bile,bu söylediğimi teyitler..Zaten bu söylediğim,benim gözlemim değil..Uzmanların görüşü..Ben bir ayete bakıpta,bu kanıya varmış değilim..Metinler hangi dilde yazılmış,çeviriler nasıl yapılmış,bunları bilmek lazım..Yani eski ahitin Türkçe çevirisini okuyup bu konuda fikir belirtemezsiniz..
Musa diye birisi yok demenizin bir anlami yok, cunku boyle bir konu yok tatisilan..Ayrica andiginiz ismin soylemleri de konu bahsi degil..
Konuyu bilakis siz Turkce pasajlarla actiginiz icin size sadece 1 ornek verdim, yoksa kitapta bir dolu kere yahve geciyor. Bunun saglamasini yapmanizda oldukca basit, Internet kullandiginiza gore ismi ilgili dille cevirip kitapta arama yapabilirsiniz.
Fikir beyan etmek bu yuzden kolaydir, ama arastiriyorsaniz eger...
Sizin ki soyle bir hal aldi.
Musa diye biri yoktur.
Yahve ismi Musa ile birlikte ortaya cikmistir.(e hani Musa diye biri yoktu)
Musa diye birisi yok demenizin bir anlami yok, cunku boyle bir konu yok tatisilan..Ayrica andiginiz ismin soylemleri de konu bahsi degil..
Konuyu bilakis siz Turkce pasajlarla actiginiz icin size sadece 1 ornek verdim, yoksa kitapta bir dolu kere yahve geciyor. Bunun saglamasini yapmanizda oldukca basit, Internet kullandiginiza gore ismi ilgili dille cevirip kitapta arama yapabilirsiniz.
Musa diye biri yoktur.
Neva, Ahlaksız haklı. Şuradan (http://orkunucar.blogspot.com/2018/03/musanin-gercek-hikayesi.html) göreceğin gibi Musa diye bir kimse yok!
Arapça'da "Musa", İbranice'de "Moses" bir isim değil, Mısır dilinde "Oğul" anlamına gelen bir kelimedir. Tıpkı Kuran'daki "Karun, Firavun, Haman"da olduğu gibi (ki Ester kitabı nedeniyle "Haman" kelimesi tartışmalıdır. Yani bu kelimenin bir isim mi yoksa bir unvan mı olup olmadığı tartışılabilinir).
Bunun için şuna dikkat et: "Firavun" kelimesi Tevrat ve İncil'de yoktur ama Kuran'da vardır. Bu durumda İbraniler, Mısır dilinde "Oğul" anlamına gelen kelimeyi "Moses" olarak almışlar. Çünkü Ra-moses "Ra'nın Oğlu" ve Ah-mose "Ah'ın Oğlu" anlamına gelir. Ama sonradan bu kelime bir isim olarak anlaşılmıştır.
Neva, Ahlaksız haklı. Şuradan (http://orkunucar.blogspot.com/2018/03/musanin-gercek-hikayesi.html) göreceğin gibi Musa diye bir kimse yok!
Arapça'da "Musa", İbranice'de "Moses" bir isim değil, Mısır dilinde "Oğul" anlamına gelen bir kelimedir. Tıpkı Kuran'daki "Karun, Firavun, Haman"da olduğu gibi (ki Ester kitabı nedeniyle "Haman" kelimesi tartışmalıdır. Yani bu kelimenin bir isim mi yoksa bir unvan mı olup olmadığı tartışılabilinir).
Bunun için şuna dikkat et: "Firavun" kelimesi Tevrat ve İncil'de yoktur ama Kuran'da vardır. Bu durumda İbraniler, Mısır dilinde "Oğul" anlamına gelen kelimeyi "Moses" olarak almışlar. Çünkü Ra-moses "Ra'nın Oğlu" ve Ah-mose "Ah'ın Oğlu" anlamına gelir. Ama sonradan bu kelime bir isim olarak anlaşılmıştır.
Upuaut, Musa diye biri var mi yok mu tartismasi olsa dukkan sizin..
Keza Firavun kelimesi filanca, filanca kitapta vardir yoktur tartismasi olsa market sizin...
Keza ogulluk tartisabilir, elbetteki acin baslik forum sizin...
Sanki Musa vardir filan demisim de, aksini ispata yonelme telasiniz nedir? Bunu bir aciklasaniz!?
Burada tartistigimiz son gelinen noktada, Yahve Musa'dan once yok denilmis, oysa ki kitapta mevcut, kezlerce..
Musa diye biri yoksa, zaten Musa'nin/olmayan birinin/unvanin/ismin vb. tanrinin arkasini gormesi gibi bir baslikta neyi tartisacaksiniz o halde? Farketmez ogul olsa ne cikar!? yani, ogul tanrinin poposunu mu gormus, bu mu mevzu...? Yani sunu mu dememiz gerekiyor; vay ahlaksiz tanrinin poposuna bakmis, hukuk acisindan bakacak olursak buyuk suc islemis tanrinin poposuna bakmis , zinhar ! yuce tanrinin poposuna nasil bakilir, basimiza das yagacak filan gibi birsey mi? Hani su Takiyuddin'in rasathaneyi yerle bir eden, meleklerin bacaklarina bakmak gunahtir diyen zihniyet gibi mi?
Habire cevap yazacaginiza, karsidakinin de yazdigini okusaniz nasil olur?
Siz bana Yahve'den bahsedin Upuaut, kitapta Musa oncesinde yahve gecer mi gecmez mi? Sonra tartisirsiniz aranizda Musa var mi, yok mu, isim mi,unvan mi falan filan.. Diyorum ki, eskiya Ibraam bolumunde yahve hep geciyor. Siz bana diyorsunuz ki, Musa yoktur,unvandir,isimdir, Misir'dan gecme sogandir, patatizdir, dis mihraklardir...
Ahlaksız
26-06-2018, 13:21
Musa diye biri yoktur.
Neva;yazdığım yazı da belirttim..Birkaç sefer de söyledim size..Bir daha söylüyorum..:)
Musa isimli mitolojik figürden önce,Yahve isimli mitolojik figürden bahsedilmez..Bunu kim söylüyor ve neye dayanarak söylüyorlar?
Bunu söyleyenler bu konuların uzmanları..Yani dil bilen,tarih bilen,mitoloji bilen,sosyoloji bilen,arkeoloji bilen,etnoloji bilen uzmanlar..Oryantalistler,araştırmacılar..
Biraz anlaşılsın diye Musa'nın var olmadığını belirttim..Musa var da,Yahve yok veya Yahve var da Musa yok gibi bir şey yok..Bu iki isim de mitolojik isim ve bu ikili arasında yaşandığı söylenenler de mitoloji..Bunu da bu konunun uzmanları söylüyor..Hatta size ilginç bir isim de vereyim..Şemseddin Günaltay..Adam ordinaryüs..Müthiş bir adam..Müslüman da..Musa'ya dair bir tane tarihi veri yok diyor..Yabancılar da böyle söylüyor..
Burada Musa Yahve'nin arkasını görüyor filan diyerek,tarihi bir konudan bahsetmiyoruz..Mitin içinde yaşanan gariplikleri ifşa ediyoruz,hepsi bu..
Bu internetle,araştırmayla filan olacak bir şey değil..Öncede dedim size..Dil ve bir sürü şey bilmeniz lazım..Bu konularda cümle kurmak öyle kolay değil..
Musa'dan önce rab kelimesi var..Bu kelimenin Yahve için kullanıldığı söylenir..Böyle bir şey yok işte..Bu şuna benzer;Muhammed'den önce incilde paraclete kelimesi varmışta,bu kelime Muhammed için kullanılmışta..Yerseniz tabi..
Kelime olarak Yahve veya Yehova,Musa bahsinden önce kutsal kitapta YOK..