PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İyi Parti’nin Seçimde Şansı Var mı

Velhelebe
18-01-2018, 18:08
%10 bile alırsa büyük başarı bence.

upuaut
18-01-2018, 18:58
Peki il başkanlarını bölücü elemanlarıyla değiştiren Y-CHP'nin şansı var mı?

Barlas
18-01-2018, 19:42
Artık gerçek yüzünü (AKP istepnesi) iyice ifşa eden MHP ve Bahçeli muhtemelen baraj altı kalacağından, emperyalistler tarafından MHP alternatifi olarak kurdurulmuş bir partidir İyi Parti bana göre, evet bu parti barajı geçecek. Emperyalistlerin kurguladığı tiyatro aynen devam edecek, iktidar AKP ve muhalefet rolü yapan CHP ve İyi Parti şeklinde.

Velhelebe
18-01-2018, 19:44
Artık yeni bir partiye ihtiyaç vardı, hep aynı partilerle olmaz. Fakat klasik söylemlerle de siyaset yapılmaz, somut çözüm sunarak siyaset yapılır. Bakalım çözüm sunma ne zaman başlayacak?

Barlas
18-01-2018, 19:55
"Diktatörler seçimle gitmez" diye bir lâf var, katılıyorum. Seçimle düze çıkacağımızı ummak saflıktır. 1000 seçim de geçse RTE-AKP hep kazanacaktır (hile vs. her şey onlara çalışıyor).

Velhelebe
18-01-2018, 20:01
Burda mesele bilgi meselesidir. Şu ya da bu kişi veya partinin şu ya da bu şekildeki illegal icraatlerinin ispatlanmış herkese açık olarak sunulması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde insanlar duygusal olarak inanmak istediğine inanır, akıl devre dışı kalır.

Leonardo
18-01-2018, 20:09
- Yine de Batı'da Tayibin gitmesi (ya da eninde sonunda gideceği) yönünde bir beklenti var.

Ama: Baknz iran: Geldiler mi içerden doğru gitmeleri çok zor. Çünkü biz sokağa çıkınca, en kötü ihtimal, kendi yandaşlarını sokağa sürüyorlar. En olası ihtimal: 40 sene bekleyeceğiz. en az 5 dikatöre seçimle gelip gidecek, sonunda Humeyni benzeri biri bize de gelecek. da tabi NATO / AB hepsi güme gitmiş olacak filan.

- Putin de öyle. Halksan salak olmayacaksın. olursan bedelini ödersin :)

Velhelebe
18-01-2018, 20:13
Sokağa çıkmakla değil, demokratik olarak seçim kazanmakla bir şeyler olabilir.

Leonardo
18-01-2018, 21:22
Aklıma geldi:

"Basın yönetenleri korumayı değil yönetilenleri bilgilendirmeyi hedefler"

Can Dündar ve diğer gazetecilerimiz için söylüyorum.

Velhelebe
18-01-2018, 21:25
Hangi basın orası da önemli.

Leonardo
18-01-2018, 21:29
- Tamamı.

"Basın yönetenleri korumayı değil, yönetilenleri bilgilendirmeyi hedefler"

Kaynak: Bu sıralar sinemalarda Nixon döneminin Watergate Skandalı ile ilgili bir film var. Film Skandal haberleri öğrenen ve casuslukla suçlanmaktan korkan gazetecilerin yaşadıkları olayları anlatıyor.

Yani Bütün o Televole vs. bir yana. bazın yönetilenleri bilgilendirme görevine sahip. ve Yönetenleri koruma görevine sahip değil :)

Tengrizm
18-01-2018, 23:44
Ben iyi partiye vereceğim, ve seçimde şansı var gibi

kartopu
19-01-2018, 10:43
Peki il başkanlarını bölücü elemanlarıyla değiştiren Y-CHP'nin şansı var mı?

Şansı yükseldi % 32 nin üstünde.HDP nin büyük şehirlerdeki oylarını alacak CHP den HDP ye kaçan oyları da alacak. Hatta AKP nin bir kısım oylarını da alacak.

Bu gün var olan en iyi program CHP nin programı. Aklı olan CHP ye oy verir.

Dijwar
19-01-2018, 11:50
Şansı yükseldi % 32 nin üstünde.HDP nin büyük şehirlerdeki oylarını alacak CHP den HDP ye kaçan oyları da alacak. Hatta AKP nin bir kısım oylarını da alacak.

Ben seçim zamanı Türkiyede olursam gene HDP ye oy vereceğim ama büyükşehirlerdeki HDP oylarının CHP ye kayacağını ben de düşünüyorum. Ailemle dün İzmirde akrabalara gittik genel görüşte bu yönde.

Bulunduğum eyalette de, HDP ye oy veren solcu Türklerin bir kısmı bu sefer CHP ye oy vereceğini söylemişlerdi en son.

Ama HDP de bir kumpasa kurban gitmezse, barajı aşacaktır.

kartopu
19-01-2018, 12:02
İçinde yaşadığımız dönem 2 partili sisteme doğru gidiyor % 51 yoksa yoksun demektir Ancak kendini büyük partilerin içinde gurup olarak var edebilirsin.
Aklı olan yok olmaktan sa parça olmayı seçer.

Dijwar
19-01-2018, 12:49
Ben sayısal çoğunluğa takılmıyorum.
Mücadele ruhu, ilkesellik,inanç ve ideolojik tutarlılık önemli.
Oy vereceğim parti ya da içinde bulunduğum hareket; faşizmin tonlarını taşımamalı.

Maalesef CHP, içine çok fazla faşist,sağcı unsuru almaya başladı. Tabi ki oy için yapılıyor ama faşizmin aslı olan MHP,BBP gibi partiler varken, neden CHP ye oy versinler ki. Bu kadar siyasi yalpalanmaya gerek yok.

Leonardo
19-01-2018, 14:20

HDP'liler "Türkiye batsın" diye AKP'ye oy verecekler. MHP'de AKP'ye oy verecek.
O yüzden Feto - Meto hikaye. Darbe başarılı olsaydı gayet de iyi olurdu.

Leonardo
19-01-2018, 14:22
İçinde yaşadığımız dönem 2 partili sisteme doğru gidiyor % 51 yoksa yoksun demektir Ancak kendini büyük partilerin içinde gurup olarak var edebilirsin.
Aklı olan yok olmaktan sa parça olmayı seçer.

- Sistem tek partilidir.
CHP'nin yaptığı her şeyi bozup TR'yi İran'a çevirecekler.
Tabi beklenmedik bir şey olmazsa.

kartopu
19-01-2018, 17:33
Ben sayısal çoğunluğa takılmıyorum.
Mücadele ruhu, ilkesellik,inanç ve ideolojik tutarlılık önemli.
Oy vereceğim parti ya da içinde bulunduğum hareket; faşizmin tonlarını taşımamalı.

Maalesef CHP, içine çok fazla faşist,sağcı unsuru almaya başladı. Tabi ki oy için yapılıyor ama faşizmin aslı olan MHP,BBP gibi partiler varken, neden CHP ye oy versinler ki. Bu kadar siyasi yalpalanmaya gerek yok.

Evet senin istediğin gibi partiler var. Ama iktidar şansı yok.

İçinde burjuva (kürt türk fark etmez) olan partilerin aklında faşizm de vardır. Faşizm kriz den kurtulmak için uygulanan ekonomik ve siyasal tercih biçimidir.

kartopu
19-01-2018, 17:38
HDP'liler "Türkiye batsın" diye AKP'ye oy verecekler. MHP'de AKP'ye oy verecek.
O yüzden Feto - Meto hikaye. Darbe başarılı olsaydı gayet de iyi olurdu.

- Sistem tek partilidir.
CHP'nin yaptığı her şeyi bozup TR'yi İran'a çevirecekler.
Tabi beklenmedik bir şey olmazsa.

Türkiye batarsa onlarda batar. Darbe başarılı oldu zaten
CHP laik bir parti İran din devleti İran a en uygun parti AKP dir.
Bu kaderi kimse değiştiremez Bir parti iktidar olur da devlet olması için asır geçmesi gerekir.

upuaut
19-01-2018, 19:31

CHP Genel Başkanı Ecevit gibi biri olsaydı, o dediklerin için umutlanabilir ve hatta bu hayal gerçekleşebilirdi. Peki Ecevit ile Kılıçdaroğlu arasındaki en temel fark ne idi? Bunu da sen bul?

Leonardo
19-01-2018, 19:49
Türkiye batarsa onlarda batar. Darbe başarılı oldu zaten
CHP laik bir parti İran din devleti İran a en uygun parti AKP dir.
Bu kaderi kimse değiştiremez Bir parti iktidar olur da devlet olması için asır geçmesi gerekir.

- Bu da ilginç bir yaklaşım. Mesela Trump hakkında Amerikalılar da "Bizim kurumlarımız / sistemimiz / devlet yapımız TC'den daha güçlü, Trump bizim ülkemizi Türkiye veya Rusya'ya çeviremez" filan diyorlar.

Ben ondan bile o kadar emin değilim.
Dış medyada Rusya ve Türkiye "demokrasiden vaz geçmiş" ülke olarak tarif ediliyorlar.+

bir de insanlar bence demokrasinin önemini anlamıyorlar. Bencilce ve cahil hareket ediyorlar.

/Ben Feto'nun darbe yapacağına inanmıyorum. Bence 15 Temmuz olayı gerçekleşseydi gayet de iyi olurdu. :)

Leonardo
19-01-2018, 19:54
CHP Genel Başkanı Ecevit gibi biri olsaydı, o dediklerin için umutlanabilir ve hatta bu hayal gerçekleşebilirdi. Peki Ecevit ile Kılıçdaroğlu arasındaki en temel fark ne idi? Bunu da sen bul?

- Ecevit çok yaşlanmıştı.
Kılıçdaroğlu hakkında kötü konuşulmasını da ben kabul etmiyorum.
Zaten durum umutsuz ve adam en azından umudumuzu ayakta tutuyor. ne istiyorsunuz?

Leonardo
19-01-2018, 20:54
Geyik haberlerden bir tanesi (Trump Hakkında):

https://www.yahoo.com/news/stormy-daniels-says-trump-terrified-sharks-153935458.html

Artık Kılıçdaroğlu gibi adamları beğenen yok. Dediğinizden o anlaşılıyor. Başkan dediğin ya bunun gibi olacak. Ya Putin gibi Avlanırken filan TV'ye çıkacak. Ya bizimki gibi her gün yeni bir olay çıkartacak.

Açık açık adını koymak lazım. İnsanların kafasındaki "devlet adamı" modelinde hata olmasın?

(Bir de Tayyibe sen oy vermiyorsun, ben oy vermiyorum. Yıllardır bunu kim seçiyor o zaman? onu da anlamamız lazım :) )

kartopu
20-01-2018, 11:49

Ecevit i ikiye böl. Biri CHP li Ecevit Biri DSP li Ecevit .
CHP li Ecevit i solcular destekledi DSP li Ecevit i Milliyetçiler.

Solcuların desteklediği Ecevit Anti Amerikancı idi Milliyetçilerin desteklediği Ecevit anti solcu idi.

Biri Kıbrıs ı aldı ABD ye karşı çıktı Afyonu ektirdi. Biri Apo yu ABD nn ikramı ile kahraman yapıldı. Yani 1973-1980 arası Ecevit doğal kahraman 1999 -2001 arası Ecevit çakma kahraman.
Demekki iktidarda belirleyici olan kişilerin hayali değil arkasındaki destekin kimlerden oluştuğu daha önemli oluyor.

Bu gün Büyük şehirlerdeki Kürtler CHP ye oy verecek CHP dışındaki solcular da CHP ye oy verecek İşçilerde yediği taşaron kazığı ile CHP ye oy verecek Köylüler se zaten bitmiş durumda. Geriye kim kalıyor akılsızlar ahlaksızlar ve inançlılar birde çıkarcılar.

kartopu
20-01-2018, 11:59
- Bu da ilginç bir yaklaşım. Mesela Trump hakkında Amerikalılar da "Bizim kurumlarımız / sistemimiz / devlet yapımız TC'den daha güçlü, Trump bizim ülkemizi Türkiye veya Rusya'ya çeviremez" filan diyorlar.

/Ben Feto'nun darbe yapacağına inanmıyorum. Bence 15 Temmuz olayı gerçekleşseydi gayet de iyi olurdu. :)

Türkiye demokrasiden ilk defa vaz geçmiyor iki darbe keyf için yapılmadı sıkı yönetimler de öyle. Bu ülke demokrasiyi zaten doğru dürüst tanımadı bile.
Mesele demokrasi değil kurucu felsefe.
Demokrasiyi askıya alabilirler önemli olan kurucu felsefe. Devlet kurucu felsefenin içinde.

Ben Feto'nun darbe yapacağına inanmıyorum. Bence 15 Temmuz olayı gerçekleşseydi gayet de iyi olurdu

Zaten darbeyi FETO yapmadı ona yol verdiler sebep yarattılar darbeyi iktidarda olanlar yaptı.

Leonardo
20-01-2018, 17:16
Ecevit i ikiye böl. Biri CHP li Ecevit Biri DSP li Ecevit .
CHP li Ecevit i solcular destekledi DSP li Ecevit i Milliyetçiler.

Solcuların desteklediği Ecevit Anti Amerikancı idi Milliyetçilerin desteklediği Ecevit anti solcu idi.

Biri Kıbrıs ı aldı ABD ye karşı çıktı Afyonu ektirdi. Biri Apo yu ABD nn ikramı ile kahraman yapıldı. Yani 1973-1980 arası Ecevit doğal kahraman 1999 -2001 arası Ecevit çakma kahraman.
Demekki iktidarda belirleyici olan kişilerin hayali değil arkasındaki destekin kimlerden oluştuğu daha önemli oluyor.

Bu gün Büyük şehirlerdeki Kürtler CHP ye oy verecek CHP dışındaki solcular da CHP ye oy verecek İşçilerde yediği taşaron kazığı ile CHP ye oy verecek Köylüler se zaten bitmiş durumda. Geriye kim kalıyor akılsızlar ahlaksızlar ve inançlılar birde çıkarcılar.

- 99 - 01 dönemi belki bu ülkenin en parlak dönemi idi. Ama Ecevit artık yaşlanmıştı (Düşüp duruyordu :) ). Bir de ben onu bir iki kere kendim de gördüm. Çok yaşlı idi.

O dönemlerde de, aslında şimdi de, İdeolojiyi esas alan parti oluşumları lazım. Demokrasinin eksikliğine işaret eden bir unsur da partilerin parti başkanlarının mülkiyeti gibi görülmesi idi.

Mesela Fransa'ya bakın. Eski simalar hep var. Ama partiler kalıcı olsa bile, sürekli yeni yüzler, yeni kişilikler çıkıyor. Bu d önemli bir unsur.

kartopu
21-01-2018, 11:18
- , İdeolojiyi esas alan parti oluşumları lazım. Demokrasinin eksikliğine işaret eden bir unsur da partilerin parti başkanlarının mülkiyeti gibi görülmesi idi.

Mesela Fransa'ya bakın. Eski simalar hep var. Ama partiler kalıcı olsa bile, sürekli yeni yüzler, yeni kişilikler çıkıyor. Bu d önemli bir unsur.

Bunun için bile CHP diğer partilere göre daha fazla dikkat çekiyor. CHP de kaç genel başkan değişti CHP kaç yaşında parti bu güne kadar genel başkan değiştiren parti K. Kılıçdarolunu da değiştirmeye kudreti var demektir.

Ya diğer partiler, liderle gelip liderle gidiyor.
Bir partinin idolojisi sınıfsal (uzun vadeli) olduğunda gelenler genel başkan oluyor. İşte lideri M. Kemal olan bir partide gerisi genel başkan.

Bence Türkiyede gerçek (idolojik) parti bir kaç tane bunlardan biri de CHP. Diğerleri kişinin partisi.

Leonardo
21-01-2018, 13:22
Bunun için bile CHP diğer partilere göre daha fazla dikkat çekiyor. CHP de kaç genel başkan değişti CHP kaç yaşında parti bu güne kadar genel başkan değiştiren parti K. Kılıçdarolunu da değiştirmeye kudreti var demektir.

Ya diğer partiler, liderle gelip liderle gidiyor.
Bir partinin idolojisi sınıfsal (uzun vadeli) olduğunda gelenler genel başkan oluyor. İşte lideri M. Kemal olan bir partide gerisi genel başkan.

Bence Türkiyede gerçek (idolojik) parti bir kaç tane bunlardan biri de CHP. Diğerleri kişinin partisi.

- İşte dönüp dolaşıp aynı yere geliyor.

Benim çevremde askeri darbeler eleştirilir. 1960 darbe belki gerekliydi diyelim (ki ben ondan da emin edğilim). Ama 70 ve 80 darbeleri ciddi sorun teşkil ediyor.
/Konu dışı olarak anlamayın. Laiklikten bu dönemde uzaklaşıldı. Çakma bir cumhuriyet rejimi kurulmak istendi. Aslında bunda başarılı da olundu. Ama mesela AKP gelmeseydi. 90'lardaki gibi olacaktı. Burada konuştuğumuz örneğin ideoloji eksikliği olacaktı.
- İdeoloji eksikliği neden olur?
- Eğitim sisteminden kaynaklı. Çok erken evrede olmaz ama mesela 17-18 yaşında herkes Atatürkçü olmaz. Daha doğrusu bu yaşta herkes cumhuriyeti anlar (Bizim daha bu noktada sorunumuz var. Fakir çevreler dini konuları anlıyorlar. Ama yarıdan fazlası cumhuriyetin anlamını bilmiyorlar. Hatta bu ülkede yaşayanların belki cumhuriyeti anlamıyor. Oysa ki cumhuriyet konusu ilkokul müfredatıdır. Orta Bir'de bütün çocukların bu konuyu çok iyi anlamış olmaları gerekir. Daha bizim ülkemiz o yaşta çocuğunu okuldan alan insan bile var. bunların üstüne gidilmemiş)
- Ve 17-18 yaşında ayrımların gelişmeye başlaması gerek "Ben ANAP'lıyım", "Ben ılımlı liberalizme inanıyorum", "Ben sosyalistim", "Ben Anarşistim" gibi.

- Bizde millet daha siyasal İslam'a bile oy vermiyor ki :)
Çok temel duygu partileri var. Mesela "MHP bu ülkeyi sever, bu ülkeyi korur" gibi. Tamamen duygusallık. Mantık yok.

- Bu ne zaman üretildi? 70'Lerdeki eğitim sistemi böyle bireyler yetiştirmezmiş. 80 darbesinde ve biraz da 70 darbesinde bu hale getirmişler.

Bunun sonucu da, İran'daki gibi yarım asırlık şeriat veya şeriat benzeri yönetim olabilir.
Ve: O darbeleri yapanlar bence AKP'yi alkışlıyorlardır. Aynı zihniyet çünkü :)

ilahimasal
21-01-2018, 19:52
Bu ülkede ki insanlar , elde ki mevcudu dahi yönetemezler. Böyle bir becerileri yok. İşaret edilen kim olursa olsun , göbeğinden dışarıya bağlıdır.

Geçmiste de , yani osmanlıda da durum böyle değilmiydi ? Dışarıdan devşirmelerle osmanlı bir şekilde yönetildi. Ve sonuçta yıkıldı gitti.

Bu ülke kısa bir süre , Atatürk döneminde yönetildi ve inönü ile birlikte yonetim biraz daha devam etsede , tekrardan yönetilme durumu dışarıya teslim edilmiştir. Bu günde misli ile devam etmektedir. Sonun osmanlı gibi olduğu ayan beyan ortadır.

Bu halk kendini yönetemez, böyle bir beceriside , yeteneğide , öngörüsüde yoktur. Bakmayın siz milli hikayeleri yazanlara , milli ne demek onu dahi bilmezler. En iyi bildikleri tribünlere selam cakmaktır. Tribünlerde bunlara selam çakar ve maç biter.

Bu gün iktidarı kim istiyorsa bilin ki , göbeği dışarıya bağlıdır. İktidarda olanda aynı durumda dir. Göbeği dışarı bağlıdır.

İktidarı istemeyen tek bir yapı vardır. Yarım erkeğin başında bulundugu yapıdır.
Bu yarım erkege , iktidarı AL SENİNDİR diye Direk versen dahi elinin tersi ile iter , istemez, red eder. Çünkü bu yarım erkek bu devleti yonetemeyeceğini çok iyi bilir. Hatta öyledirki , dışarıdan bu ulkeyi yonetenlere tam bir hizmet edemeyeceğini , onların kendisine verecekleri gorevi tam anlamiyla icra edemeyeceğini çok iyi bilir.. KORKATIR yani.

Birilerinin kanatlarının altında ileri geri , faydasız bir şekilde konuşur durur.

İktidar , dışarıda dır. Burada kiler onların kollarıdır. İktidara kim talipse , dışarıdakine biat etmek zorundadır.
Kimiside , elime yüzume bulaştırırım diye iktidar olmaktan uzak durur. Kanatlar altında yaşar.

Bu ulkeden ATATÜRK dışında bir yonetici çıkmadı , çıkamaz da . Hayal kurup durmayın.

Leonardo
21-01-2018, 20:05
Bu ülkede ki insanlar , elde ki mevcudu dahi yönetemezler. Böyle bir becerileri yok. İşaret edilen kim olursa olsun , göbeğinden dışarıya bağlıdır.

Geçmiste de , yani osmanlıda da durum böyle değilmiydi ? Dışarıdan devşirmelerle osmanlı bir şekilde yönetildi. Ve sonuçta yıkıldı gitti.

Bu ülke kısa bir süre , Atatürk döneminde yönetildi ve inönü ile birlikte yonetim biraz daha devam etsede , tekrardan yönetilme durumu dışarıya teslim edilmiştir. Bu günde misli ile devam etmektedir. Sonun osmanlı gibi olduğu ayan beyan ortadır.

Bu halk kendini yönetemez, böyle bir beceriside , yeteneğide , öngörüsüde yoktur. Bakmayın siz milli hikayeleri yazanlara , milli ne demek onu dahi bilmezler. En iyi bildikleri tribünlere selam cakmaktır. Tribünlerde bunlara selam çakar ve maç biter.

Bu gün iktidarı kim istiyorsa bilin ki , göbeği dışarıya bağlıdır. İktidarda olanda aynı durumda dir. Göbeği dışarı bağlıdır.

İktidarı istemeyen tek bir yapı vardır. Yarım erkeğin başında bulundugu yapıdır.
Bu yarım erkege , iktidarı AL SENİNDİR diye Direk versen dahi elinin tersi ile iter , istemez, red eder. Çünkü bu yarım erkek bu devleti yonetemeyeceğini çok iyi bilir. Hatta öyledirki , dışarıdan bu ulkeyi yonetenlere tam bir hizmet edemeyeceğini , onların kendisine verecekleri gorevi tam anlamiyla icra edemeyeceğini çok iyi bilir.. KORKATIR yani.

Birilerinin kanatlarının altında ileri geri , faydasız bir şekilde konuşur durur.

İktidar , dışarıda dır. Burada kiler onların kollarıdır. İktidara kim talipse , dışarıdakine biat etmek zorundadır.
Kimiside , elime yüzume bulaştırırım diye iktidar olmaktan uzak durur. Kanatlar altında yaşar.

Bu ulkeden ATATÜRK dışında bir yonetici çıkmadı , çıkamaz da . Hayal kurup durmayın.

- İşte bu zihniyet bu hale getirdi diyorum bende :)

Dışarıyı seviyorsanız. Mesela Montesquieu'nün "Pers mektuplarına" bakın. Sen "Halk kendini yönetemez" dedikçe halkı o hale getirirsin.

Güvenip şans verirsen, zamanla kendini yönetir.

+ dediğin dönemde geçti. Kimse kimseyi yönetmiyor. Olduğu gibi bırakıyorlar. O yüzden daha da beter hale düşüyorsun.

Bu açıdan Türk Cumhuriyetçiliğini doğru anlamaya çalışmak lazım.

ilahimasal
21-01-2018, 20:21
Ha ! Şu da var .

Dışarıdan yönetilen iktidarların , ne tarzda bir iktidar olacağına karar veren halk var.

Dinci bir yönetim mi ?
Sekuler bir yönettim mi ?

İşte bizim tercih edecegimiz iki seçenek. Komik olan ise , bu iki durumunda dışarıdan kontrol edilmesi.

Hatırlarsanız!

Sevr de , yonetimi teslim edenler , hilafet makamımiz kalsında , digerleri önemli degil diyerek tüm yurdu teslim etmişlerdi .

Bu günün dinci kafası da böyle, ülke de hilafet olsun da , gerisini koy verin gitsin diyerek yol alıyorlar, bir uçurumun kenarına.

Leonardo
21-01-2018, 21:37
Yanlışsınız.

Allahtan o derecede kötü durumda da değiliz. Sonuçta Angola ile aynı durumda değiliz. Suriye / Irak değiliz.

Ama sistemin işlemesi için gerekli şeyler yok.
Mesela basın.

Hüriyet'in bugünkü başlığı "Tek yürek olduk"

- Ben senle niye tek yürek oluyorum 1)
29 Suriyenin gariban kürdüne saldırdın diye 2)
3) Bu ülkenin problemleri mi bitti onu anlamadım? Neyin tek yüreğisin 4)
AKP ne zaman gidecek 5)
Böyle ülke mi olur 6)

...

:)

ilahimasal
21-01-2018, 22:26
.

Allahtan o derecede kötü durumda da değiliz. Sonuçta Angola ile aynı durumda değiliz. Suriye / Irak değiliz

İşaret ettigin topluluklar , Allah !!!!???? ( o da ne ki ?) Sayesinde bizden kötü ! Öyle mi ?

Ee yine bizden kaynaklı bir durum degil. Allah dedigin belirleyici ise , bizden ileri olanlar yani bizi yonetenler ne ?

Allah dediğini , laf olsun diye söyledim deme , daha saçma olur.

Leonardo
21-01-2018, 23:34
Tek umut kaynağı olarak Allah'ın kalmış da olabilir mesela.

AKP'nin20 senedir yönettiği, 20 sene daha kalacağı ülkedesindir. "Allahım bu ülkeyi bildiğin gibi yap" diyebilirsin.

MHP %20 alıyorsa filan...

:)

manas
22-01-2018, 02:27
iyi partiden iyi birşey çıkacağını sanmıyorum, seçimde alacağı oy maksimum % 5'tir. mhp yi deviremez ama sınırda olan mhpyi baraj dışına itebilir yapabileceği en büyük başarı bu olabilir.

kartopu
22-01-2018, 12:40
Kötümser olmamalı elbette şans arayana şans vermeli Belki umulmadık yaratıcı faaliyetleri vardır.
Bence insanlar nasıl yönetilecekleri konusunda kararsız bütün sorunda burda.
CHP .İYİ parti veya başka bir parti bizi iyi yönetecek. Bu beklenti insanı özne olmaktan çıkarıp nesne yapıyor.

Öncelikle biz siyasetten ne bekliyoruz hangi program bize daha uygun biz seçim sandığına gitmekten başka siyasete katkımız nedir.
Siyasete 4 yılda bir sadece sandığa gitmek için ilgi duyarsan beklentinde olmaz. Ne verirlerse ona razısındır her zaman daha iyisini arayacağına kötüyü gösterip var olan duruma şükür edersin.

Elindekine bakıp neler kaybettiğinin farkında bile olmazsın.
Bu ülkede 1978 yılında milli gelirden % 32 pay alıyordu işçi köylü memur. Bu gün bu kesim % 8 pay alıyor.hangi tarih seni daha çok ilgilendiriyor sana cebine hangisi yakın.

Partiler iktidarlar da öyle hangisi senin cebine yakın hangisi sana yakın. Satılmadık kamu malı kalmadı hangi zümre (sınıf) zenginleşti hangisi fakirleşti
Devlet hastaneleri borç yüzünden hizmet veremez oldu. Ama 80 aile aşırı servet sahibi oldu.

Bu ülke insanlarına sosyal demokrat bir program mı yoksa, islami milliyetçi bir program mı gerekiyor. İsam adına yola çıkanlar 3-5 insan mı kazanmalı. Yoksa halk mı kazanmalı.

Velhelebe
22-01-2018, 18:48
Sevgili kartopu ilginç bir noktaya dikkat çekmişsin. Oy verenler özne değil nesne konumunda bulunuyor. Çünkü doğrudan demokrasi yok ve dolayısıyla halk işin içinde değil, ikincil unsur olarak bulunuyorlar.

kartopu
23-01-2018, 12:11
Sevgili Velhelebe.
Dünyanın hiç bir yerinde doğrudan demokrasi yok. Demokrasi yok diye bunu talep etmekten vaz mı geçeceğiz.
Mesele farkında olmak ne istediğini bilmek ve nasıl alınacağı konusunda fikir yürütmektir.

Kimse bu ülkede oy verdiği partinin programı ile ilgilenmiyor .Partiler hassas noktalar oluşturuyor ve oralara vurgu yapıyor halkta bu noktaların ilerisine geçmiyor.

İşte Atatürk bir gurubun hassas noktası bazıları din, bazıları milliyetçilik. Kimse de gerçeği araştırma zahmetine katlanmıyor her kes rakibinin eksiğini arıyor.
Bu sistem rekabeti öyle noktaya getiriyor ki gerçekler konuşulamaz oluyor. İşte son günlerin baş örtüsü mini etek rekabeti. Bu rekabeti de kızıştıranlar erkekler.

İnsanlar önce ne oldukları bilincine varacak sonra bu durumu muhafaza mı edecekler yoksa aşacaklarmı o bilince ulaşacaklar sonrada araçlarını bulacaklar.

Şu an bir Suriye operasyonu yapılıyor niçin gidildi suriyeyi düşmanlarından kurtarmak (öyle söylüyorlar) Peki bu iş Suriye ordusu ile birlikte olmaz mı. Hani nerde Suriye ordusu.

İşte oradan istenilen başka. Halkın inanması gereken şey başla. Bu halkta niçin öldüğünü niçin bedel ödediğini hiç bilmeyecek. Bütün partiler ağız birliği yapıyor. Yarın bir yenilgi olduğunda suçlu arayacaklar Zafer olduğunda kahraman olmak için yarış yapacaklar.

Halkta pay almak için kime yanaşacağını arayacak.

Selmet
23-01-2018, 13:49
Haziranda önce bir secim yapilirsa sansi sıfır. Cunku secime giremeyecek.

Saint-Just
03-04-2018, 18:55
İyi parti'de tıpkı diğer düzen partileri gibi akp'nin farkli varyasyonlarından biri sadece. abartilacak bir yani yok. isimlerinin önünde "iyi", "milliyetci", "cumhuriyet", "halk", "halkin" vs. gibi kelimelerin olmasının bir önemi yok. hepsi şu yada bu şekilde bu düzenin devamlılığını yada egemen sınıfın cikarlarıni savunuyorlar.

türkiyenin ihtiyaci olan şey akp'nin yeni türevleri değil. devrim ve sosyalizmdir. bunun icin öncü bir sol parti gerekmekte.

sol en genel biçimiyle üçe ayrılıyor. devrimci demokrat sol, yeni sol ve geleneksel sol.

geleneksel sol, solun degismez ve en genel ilkelerinden taviz vermeyen tek devrimci yoldur.

ulkemizde ise bunu temsil eden sadece turkiye isci sinifinin devrimci öncüsü tkp'dir.

umudu düzende değil devrimde aramaliyiz.

Khaos
03-04-2018, 19:21
İyi parti'de tıpkı diğer düzen partileri gibi akp'nin farkli varyasyonlarından biri sadece. abartilacak bir yani yok. isimlerinin önünde "iyi", "milliyetci", "cumhuriyet", "halk", "halkin" vs. gibi kelimelerin olmasının bir önemi yok. hepsi şu yada bu şekilde bu düzenin devamlılığını yada egemen sınıfın cikarlarıni savunuyorlar.

türkiyenin ihtiyaci olan şey akp'nin yeni türevleri değil. devrim ve sosyalizmdir. bunun icin öncü bir sol parti gerekmekte.

sol en genel biçimiyle üçe ayrılıyor. devrimci demokrat sol, yeni sol ve geleneksel sol.

geleneksel sol, solun degismez ve en genel ilkelerinden taviz vermeyen tek devrimci yoldur.

ulkemizde ise bunu temsil eden sadece turkiye isci sinifinin devrimci öncüsü tkp'dir.

hani şu; yunanistanda meclisin önünde eylem yapan anarşist gruptan ayırdıkları bir anarşisti altın şafakçı polise kendi elleriyle teslim eden kke'in türkiye şubesi dimi o tkp.

bursali68
03-04-2018, 19:31

Merhaba,

Öncü bir sol parti, toplumu yanına nasıl çekecek...? Hangi söylemler, hangi vaadler ile...?

Sol görüş bu ülkede çok yüksek oranlara çıkamamaktadır...Çıkamayışını nedenlerinden biri " muhafazakar " kesimin ağırlıklı olmasıdır...Düzenin muhafazakarlığı, dini muhafazakarlık...v.b....

TKP eski günlerine gelemez diye düşünüyorum ki eski günlerinde de neredeydi diye düşünmeden edemiyorum...

Sol düşüncenin sert söylemleri ( bu toplum yapısına göre ) her zaman bizim toplumumuzda itici olmuştur...

Sosyalizm yıllardır bu toplumda anlatılamadı veya gerekli gücü sağlayamadı...Ancak günümüzde sağ partilerin söylemlerinde, hatta AKP nin iktidara geliş sürecinde de sosyalist söylemler etkili oldu/olmaktadır...Ancak ne gariptir ki bu söylemler sol düşünceli bir parti tarafından dillendirildiğinde gereken etki ortaya çıkmıyor...Sanırım " sol parti " algısının değişmesine/değiştirilmesine ihtiyaç var...

İYİ Partiye pek de iyi gözle bakmıyorum...Şimdikinin biraz açık tonu desek yeridir...Ancak CHP de Kılıçtaroğlu da artık bu işi kotarmaya uygun olmadığını defalarca kanıtladığından, İYİ Parti CHP den de oy devşirir diye düşünüyorum...Yani CHP % 20 yi bulursa ne ala....

Ancak İYİ Partinin CHP den oy devşirmesinin ülke yönetimi açısından hiçbirşey ifade etmeyeceğini düşünüyorum AKP den oy alamadıktan sonra...

Sağlıcakla kalınız...

Saint-Just
03-04-2018, 20:49
hani şu; yunanistanda meclisin önünde eylem yapan anarşist gruptan ayırdıkları bir anarşisti altın şafakçı polise kendi elleriyle teslim eden kke'in türkiye şubesi dimi o tkp.

bu haberin gerçekliğini bilmiyorum. Ancak yunanistanda altın şafak ile en sert mücadele eden gruplardan biri kke'dir. Onların hedef aldıkları arasında kke başı çekiyor zaten. yoksa tarihte anarsistlerinde, komünistlere karşı giriştiği şiddet ve hatta sabotaj hareketleri olmuştur.

Yunan anarşistlerin özellikle yakın tarihte ülkede verdiği mucadelenin hakkını vermek gerek. hayran olmamak elde değil.

Ancak sorun şu ki örgütlü olmanın gerekliliğini kavrayamiyorlar. Bu da zaten onların düşünce yapısından kaynaklanan bir şey olduğu için başariya ulasamiyorlar. yani şimdi hepimiz, bir grup insan gidip meclisi basabiliriz. ancak girdiğimiz gibi bizi çıkarırlar maalesef.

"örgütlenmiş bir azınlık, örgütlenememis yiginlara hükmeder." lenin

tabiki bu 150 yıllık bir tartışma. oldukça uzun bir konu.

Saint-Just
03-04-2018, 22:14
Merhaba,

Öncü bir sol parti, toplumu yanına nasıl çekecek...? Hangi söylemler, hangi vaadler ile...?

Sol görüş bu ülkede çok yüksek oranlara çıkamamaktadır...Çıkamayışını nedenlerinden biri " muhafazakar " kesimin ağırlıklı olmasıdır...Düzenin muhafazakarlığı, dini muhafazakarlık...v.b....

TKP eski günlerine gelemez diye düşünüyorum ki eski günlerinde de neredeydi diye düşünmeden edemiyorum...

Sol düşüncenin sert söylemleri ( bu toplum yapısına göre ) her zaman bizim toplumumuzda itici olmuştur...

Sosyalizm yıllardır bu toplumda anlatılamadı veya gerekli gücü sağlayamadı...Ancak günümüzde sağ partilerin söylemlerinde, hatta AKP nin iktidara geliş sürecinde de sosyalist söylemler etkili oldu/olmaktadır...Ancak ne gariptir ki bu söylemler sol düşünceli bir parti tarafından dillendirildiğinde gereken etki ortaya çıkmıyor...Sanırım " sol parti " algısının değişmesine/değiştirilmesine ihtiyaç var...

İYİ Partiye pek de iyi gözle bakmıyorum...Şimdikinin biraz açık tonu desek yeridir...Ancak CHP de Kılıçtaroğlu da artık bu işi kotarmaya uygun olmadığını defalarca kanıtladığından, İYİ Parti CHP den de oy devşirir diye düşünüyorum...Yani CHP % 20 yi bulursa ne ala....

Ancak İYİ Partinin CHP den oy devşirmesinin ülke yönetimi açısından hiçbirşey ifade etmeyeceğini düşünüyorum AKP den oy alamadıktan sonra...

Sağlıcakla kalınız...

Merhaba

türkiyede solun toplumsallasmasi ıcın dinle barışması gerektigi, direkt "komünist" denilince insanların çekindiklerinden dolayi söylemlerde degisiklige gidilmesi gerektiği veya isci sınıfının sağcı partilere oy verdiği vs. gibi tezler yıllardır solda ümitsizliği beslemeye hizmet eden ve kendi istediği solu yaratmaya çalışanların dilinden düşmüyor.

her şeyin sandık olmadığını bir kenara birakirsak emekçilerin sağ partilere oy verdiği tezleri gereğinden fazla abartıliyor.

Bu tartismanin işçi sınıfının bir hareketlilik gostermedigi, orgutsuzlestigi, bölündügü, görülmemiş bir ideolojik ve kültürel bombardıman altında tutulduğu bir ortamda yapıldığı göz ardı edilemez.

mücadele eden işçi sola yakinlasacaktir. bu bilinci götürmek de bize düşüyor.

sol parti algisinin degismesi için solun taviz vermesi gerekmiyor. yani sağcılarin gerçekten en büyük yalanlarindan biri halkın muhafazakar-dindar olduğu için solun din ile barışmasi gerektiği. bununla kast ettikleri ise laikliğe sahip çıkan bir hareketin başarıya ulaşamayacağı.

işin kötü yani ise bu iddianın yaygın bir şekilde kabul görmesi değil, solculugu dinsel referanslarla mesrulastirmaya çalışan bir takım "solcu"lar da çıkmaya basladi.

Oysa siyaset muhafazakâr ve dini argumanlardan ne kadar arındırılirsa sol o kadar güçlenecektir. dinin siyasetten çekilmesini istemek din düşmanlığı demek değildir. solun en temel ilkelerinden biri olan laikliğe sahip çıkmaktir.

ilericilikten, aydınlıktan, özgürlük ve eşitlikten yana olan insanlar neden kendilerini gizlemeye yani komünist olduklarını açık açık soylememeye ihtiyaç duysunlar? yada neden bahsettigim en temel ilkelerden birini savunmasinlar?

bursali68
04-04-2018, 00:01
Merhaba

türkiyede solun toplumsallasmasi ıcın dinle barışması gerektigi, direkt "komünist" denilince insanların çekindiklerinden dolayi söylemlerde degisiklige gidilmesi gerektiği veya isci sınıfının sağcı partilere oy verdiği vs. gibi tezler yıllardır solda ümitsizliği beslemeye hizmet eden ve kendi istediği solu yaratmaya çalışanların dilinden düşmüyor.

her şeyin sandık olmadığını bir kenara birakirsak emekçilerin sağ partilere oy verdiği tezleri gereğinden fazla abartıliyor.

Bu tartismanin işçi sınıfının bir hareketlilik gostermedigi, orgutsuzlestigi, bölündügü, görülmemiş bir ideolojik ve kültürel bombardıman altında tutulduğu bir ortamda yapıldığı göz ardı edilemez.

mücadele eden işçi sola yakinlasacaktir. bu bilinci götürmek de bize düşüyor.

sol parti algisinin degismesi için solun taviz vermesi gerekmiyor. yani sağcılarin gerçekten en büyük yalanlarindan biri halkın muhafazakar-dindar olduğu için solun din ile barışmasi gerektiği. bununla kast ettikleri ise laikliğe sahip çıkan bir hareketin başarıya ulaşamayacağı.

işin kötü yani ise bu iddianın yaygın bir şekilde kabul görmesi değil, solculugu dinsel referanslarla mesrulastirmaya çalışan bir takım "solcu"lar da çıkmaya basladi.

Oysa siyaset muhafazakâr ve dini argumanlardan ne kadar arındırılirsa sol o kadar güçlenecektir. dinin siyasetten çekilmesini istemek din düşmanlığı demek değildir. solun en temel ilkelerinden biri olan laikliğe sahip çıkmaktir.

ilericilikten, aydınlıktan, özgürlük ve eşitlikten yana olan insanlar neden kendilerini gizlemeye yani komünist olduklarını açık açık soylememeye ihtiyaç duysunlar? yada neden bahsettigim en temel ilkelerden birini savunmasinlar?
Merhaba,

Merhaba

Sevgili finneas, solun dinle barışması gerekmiyor, bu sanırım uzunca bir süredir yanlış anlaşılan veya algılanan bir durum...Yaşanan bu ortak coğrafyada LAİKLİĞİ doğru uygulayacak yöntem ve anlayışlar geliştirmesi gerekiyor...Burada sol güncelleme sorunu yaşamıştır...Aslında güncelleme sorununu sol değil, sol düşüncede olup, ülkeyi yönetmek isteyen güruh yaşamıştır...Bu da onları toplumdan/halktan hatta bazı durumlarda yakın çevrelerindeki olup bitenlerden bile bi-haber yaşamalarından kaynaklanmaktadır...

Evet " Komünist, sol " kelimesinden avam tabakası tırsık yetiştirilmiştir...Nedeni birden fazladır, ancak bunun altında elbetteki iki kutuplu dünyanın olması ( o talihsiz dönemleri kastederek söylüyorum) emperyalistlerin ve özellikle sırtımızı yasladığımız ABD nin 1974 ten sonraki CHP ile solun yükselişine engel olma çabası tutmuştur...Bunu tutturabilmek için de toplumumuzu maalesef bizden iyi tanıyanların " din, milliyet " kavramları üzerinden geliştirdikleri hamleler, yükselme trendine giren solun düşüşüyle sonuçlanmıştır...

Ancak buna her nekadar sınırdaş da olsak, uzun bir tahihi geçmişimiz de olsa Sovyetlerin de sağolsun katkıları büyüktür...İki kutuplu dünyada aslında Menderes'ten başlayan ABD ye yanaşma, Kore Savaşına (hala sorguladığımız) asker göndermeyle perçinlenmiştir...Yani aslında toplum küçük müdahalelerle, din gibi, milliyet gibi etkenlerin öne çıkartılmasıyla da solu kaybetmiştir...

80 den sonra zaten darbenin en büyüğünü almış solun toparlanması da neredeyse mümkün değildi...TÖBDER'e, TÖS'e, DEVSOL, DEVGENÇ ve DİSK'e vurulan darbeler ve ılımlı islam yaklaşımıyla çökertilmiş olan solun kendisini bulabilmesi oldukça zordu...

Yani sorun her nekadar " güncelleme " sorunu olsa da, solun gereksinimini topluma aktaracak davranış da tam olarak sağlamadı...Her zaman eksik kaldı...Güney doğudan içlerine aldıkları sert söylemlerle kürtçülüğü de ön plana çıkartmaya çalıştı veya en azından öyle algılandı ve yine kaybetti...Bakınız bunlar sol düşüncenin realitesinden bağımsız yanlışlar, hatalar veya darbeler...

Aslında şu anda komünizm, sosyalizm, kapitalizm...v.b. ideoloji ve sistemler toplum için kavramsal olarak çok bir şey ifade etmiyor...

Şu an KLİŞELEŞMİŞLİK bir sorun...Ve klişe ideoloji veya sistemler bizim toplumumuzu pek kapsayamayacak gibi gözüküyor...

Şu anki durumda, ne yapılırsa yapılsın ( devrim gibi büyük halk kitleleriyle yapılacak hareketler dışında ) iktidar sistemindeki sağ görüşün hakimliği değişmeyecektir...Biri gider, diğer gelir...

Oysa siyaset muhafazakâr ve dini argumanlardan ne kadar arındırılirsa sol o kadar güçlenecektir. dinin siyasetten çekilmesini istemek din düşmanlığı demek değildir. solun en temel ilkelerinden biri olan laikliğe sahip çıkmaktır.

Ana problem burada yatıyor zaten...O problem de solun halk tabakasına, ulaşmasında sorunların olması...Kendini anlatmakta problemler yaşaması...Asıl sorun bu...Bunun için de bir önceki mesajınızdaki " örgütlenme " büyük önem taşıyor....Ancak o örgütlenmenin tepesindekiler camdan saraylarından çıkmadığı/çıkamadığı sürece gerçek anlamda örgütlülükten bahsetmek de yersiz...Ve dolasıyla sayılar yanıltıcı olur...

Koalisyonlar dönemini geçiyorum, son 16 yıllık iktidar dönemine bakınca sol adına ne görüyoruz...Kayıkçı kavgasından başka bir şey görmüyorum ben...Hiçbir sol düşüncedeki siyasi parti de bunu hissettirmiyor, mecburiyetlerden destekliyoruz sadece (en azından kendi adıma)...

Sevgili finneas, söylenecek çok şey var da uzar gider....

Ancak son dönem şunu düşünüyorum...:
" Bir musibet bin nasihatten evladır "...
Sanırım diktatörlüğün ve faşizmin doruklarını iliklerimize kadar hissetmemiz gerek, belki o zaman geniş çaplı bir " halk devrimi " gerçekleşebilir, sol düşünce bu işin direksiyonuna o zaman geçebilir...Çünkü bunlar sandıkla gitse de bir başkası yine gelecektir...Ve tehlike gitgide de artmaktadır...

Sağlıcakla kalınız...

kartopu
04-04-2018, 10:51
Türkiye toplumu dindar bir topluluk değil sağcı ama dindar değil. Oportonist çıkarcı dilenci topluluk.
Bunu bilen ve bu doğrultuda çalışan her parti Türkiye de iktidar olur. Bu ister sol içerikli ister sağ içerilki olsun.

Çalıyorlar ama yapıyorlar diyen bir toplum üzerinden hiç geçmediği belkide hiç geçemeyeceği yola köprüye tünele sevinen bir toplum kime ne kadar kalıcı güven verebilir. Hem meyhaneye hem camiye giden bir toplum ne kadar güvenilir olur. Başına turban kıçına dar pantolon giyen bir toplum kimin için istikrarlı olabilir.

Bana göre bu topluma ha bire vereceksin işte o zaman iktidarda olursun uzun süre iktidarda da kalırsın.

Düşünün AKP 16 yıldır iktidarda bu uzun iktidar dönemini nasıl başardı, birde bu iktidarın seçmen çoğunluğunun ilk okul bitirmiş olmasını kömürlerin yardımların nasıl bu topluma ulaştırıldığını.
Bu ülkede kamu mallarının özelleştirme adı ile satılmasında AKP öncesi % 8 ken AKP zamanında % 62 ye çıkması
Şirketlere verilen hukuksuz ihalelerden ayrılan bazı payların bu tür dilenci topluma gitmesini.

Şunu hiç sorgulamayan Şeker fabrikalarında ettirilen zarar (yılda 35 milyar lira) ı düşünmeyen düşünme gereği bile görmeyen Beş tepe sarayındaki ayda 22 milyar lirayı masrafı sormayan hatta hiç ilgilenmeyen devletin malı deniz yemeyen domuz diyen bir toplum kimin için iktidar aracı olabilir.

Bence sorun o parti bu parti değil Toplumun yapısal durumu. Kim bu dilencilere ne kadar sadaka verecek kim torpil yapabilecek asıl sorun burada.

Bu milletin akıllı insanlara ihtiyacı yok
Seçimleri de bu insanları çözebilenler kazanacak. Bir teori vardır sanırım Hitlerin Önce muhraç et sonra birazını dağıt. Kaynağını soranları da düşmen ilan et başarırsın.

Engse Hohol
22-05-2018, 22:00
İyi parti 600 kişilik vekil listesinde Yusuf Halaçoğlu'na yer vermedi ama suçlı biraz da Yusuf Halaçoğlu. Eşinin ankara'da memur olmasını gerekçe göstererek, Ankara listesinden vekil talebinde bulunan Yusuf Halaçoğlu'na iyi parti yönetimi "Kayseri birinci sıra olur" dedi ama Yusuf Halaçoğlu kayseri listesinden adaylık istemedi ve Yusuf Halaçoğlu ortada kaldı.

✔ (http://www.diken.com.tr/iyi-partide-liste-disi-kalan-halacoglu-kuskunluk-yok-mucadeleye-devam/) İYİ Parti'de milletvekili listesinde yer verilmeyen Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, "Listede yer almasam da bütün varlığımla hiçbir küskünlük göstermeden bu yolda mücadeleye devam edeceğim. Çocuklarımıza emin bir gelecek için çalışacağım" dedi.

Chp'de vekil listesine girmelerine rağmen listede sıra beğenmeyen bazı vekil adayları istifa edecekleri blöfünü yaparken Yusuf Halaçoğlu'nun sergilediği erdemi takdir ediyorum.

Velhelebe
23-05-2018, 05:55
İlk mesajımda %10 bile büyük başarı olur demişim de daha fazlasını alacakları büyük ihtimal. Hatta Akşener ikinci tura kalırsa kazanır. Ama bazıları diyor ki ikinci turda kazanabilecek olan ilk turda İnce'ye geçmesi lazım diyorlar, geçemiyorsa ikinci turu nasıl kazansın diyorlar.

Şöyle ki Akşener ile İnce arasında az fark olacaktır ilk turda. Az farkla birisi ikinci tura kalacak. Yani arada çok fark olmadığı veya olmayacağı için ikinci tura kalıp kalmama ile ilk tur alakalı değil. Akşener farkla ikinci tura kalamayıp kaybetse idi tamam ikinci turda İnce'den daha fazla kazanma ihtimali yok derdim. Ama arada az fark olacak gibi görünüyor, iyi parti ve Akşener insanlar için büyük bir umut oldu ve erken seçim de bundan olabilir.

İlk turda 40-45 oy alabilecek aday nasıl ikinci turda kazanabiliyor? Zannedildiği gibi olsa ilk turda bu kadar yüksek alan ikinci turda da aynı oy oranıyla kalırdı. Ama ikinci turda farklı parti ve kişilere oy verebiliyor insanlar. İlk turda Akşener'e, Temel Bey'e veya Perinçek'e veren birisi ikinci turda İnce'ye vermeyebilir. Dolayısıyla Akşener ikinci turda oyları kendinde toplayabilecek bir aday iken İnce değil.

İnce demokrasi diyor, adalet diyor eğitim diyor, bağımsız yargı diyor ve birçok kişi çok etkileniyor, kendinden geçiyor ama stratejik davranmak gerekli. Duygusallığa yer yok, İnce'den kazanması olası değildir. Farklı partililere oy vermeye karar vermiş kişiler aynı muhalefet yüzünden oyunu değiştirmeyebiliyor, o yüzden iyi parti umut oldu, yeni bir bakış açısı getirdi. İnsanlar ne kadar yenilik istese de asla CHP'ye oy vermezler. Çünkü CHP'nin çok kötü olduğu algısı kafalarına kazınmıştır bazılarının, bu algıyı yıkmak atomu parçalamaktan bile daha zor olabilir. O yüzden Akşener'e oy vermek daha avantajlı İnce'ye göre. Gönüller İnce dese bile akıl Akşener diyor.

İnce'yi partiden göndermek için aday yaptı diyenler de var ve mantıksız değil. Ayrıca İnce'ye yakın kimseler CHP'den aday gösterilmediler. Demek ki İnce ve onun taraftarları partiden uzaklaştırılıyor bir şekilde. Yani İnce'nin kazanma ihtimali az gibi görünüyor ikinci tura kalırsa. Ayrıca İnce medyada biraz olsun yer bulabiliyor. Kimisi hakkını aradığı için dese bile sanmıyorum. Akşener'e ise hiç yer verilmiyor. Asıl aday İnce'dir algısı oluşturuluyor ve kolay rakip seçiliyor. Bu bile bir şeyleri gösterebiliyor, Akşener daha güçlü bir aday ve rakip olarak istenmiyor, müthiş potansiyeli var.

world
23-05-2018, 18:41
Ben de İnce'yi isterim ama aklımla ve matematiksel olarak ,Akşener kazanır ,CHP vs AKP'de ne olursa olsun AKP kazanır bu ülkede, oyun teorisi falan her şey bunu kanıtlıyor.

Ayrıca Akşener'e oy vermem diyen HDP sorumsuzlığu da ayrı konu ne demek vermem biz burda defalarca yazmadık mı parti seçimi değil bu diye HDP'nin Kürtçü damarı tuttu yine.

Velhelebe
24-05-2018, 08:32
Ben de İnce'yi isterim ama aklımla ve matematiksel olarak ,Akşener kazanır ,CHP vs AKP'de ne olursa olsun AKP kazanır bu ülkede, oyun teorisi falan her şey bunu kanıtlıyor.

Ayrıca Akşener'e oy vermem diyen HDP sorumsuzlığu da ayrı konu ne demek vermem biz burda defalarca yazmadık mı parti seçimi değil bu diye HDP'nin Kürtçü damarı tuttu yine.

Gezici araştırma şirketinin sonucuna göre HDP'lilerin %65'i Akşener'e verirken geri kalanı da İnce'ye verebilirim demiş ikinci tur için. Yani bu sonuca göre zannedildiği gibi Akşener kürtlerden oy alamıyor diye bir şey yok. Ama bu şirketin iyi partiyi desteklediğini söyleyenler de var.

kendosertadam
24-05-2018, 12:08
Hani hep aynı tarz müziği dinlediğinizde sıkılırsınızya..iyi partiye bakınca da aynı şeyi hissediyorum.ritim,geçiş,zil,davul,başlangıç,geliş me,sonuç,his aynı..A partisi B partisi..önemli olan memlekete hayrı dokunacak birinin olması...yani yeni bir şey yok,abartmanın manası yok.

Velhelebe
24-05-2018, 19:14
Hani hep aynı tarz müziği dinlediğinizde sıkılırsınızya..iyi partiye bakınca da aynı şeyi hissediyorum.ritim,geçiş,zil,davul,başlangıç,geliş me,sonuç,his aynı..A partisi B partisi..önemli olan memlekete hayrı dokunacak birinin olması...yani yeni bir şey yok,abartmanın manası yok.

Bence yenilik gerekiyor. Yenilik için ise iyi parti iyi gibi. Denemeden de yararlı olup olmadığını bilmek zor, farklı partileri denemek gerekiyor. Kötü ise değiştirilir. Ama değiştirmeyip hepsi aynı dersek çözüm olmaz.

marcos
24-05-2018, 22:09

HDP eş başkanı Pervin BULDAN' ın yaptığı açıklama tek kelime ile saçmalık.

"Ben açık yüreklilikle, başta kendim olmak üzere Sayın Akşener'e hiçbir Kürt'ün oy vermeyeceğini bugünden ifade etmek isterim" açıklama bu.

Oysa Kürtler siyasi bir grup değildir.Kürtlerin içinde MHP dahil tüm sağ partilere oy verenler olduğu gibi TKP dahil tüm sol partilere oy verenlerde vardır.Pervin BULDAN' ın yaptığı açıklamanın Kürtler nezdinde karşılığı yoktur.

Velhelebe
25-05-2018, 07:17
HDP eş başkanı Pervin BULDAN' ın yaptığı açıklama tek kelime ile saçmalık.

"Ben açık yüreklilikle, başta kendim olmak üzere Sayın Akşener'e hiçbir Kürt'ün oy vermeyeceğini bugünden ifade etmek isterim" açıklama bu.

Oysa Kürtler siyasi bir grup değildir.Kürtlerin içinde MHP dahil tüm sağ partilere oy verenler olduğu gibi TKP dahil tüm sol partilere oy verenlerde vardır.Pervin BULDAN' ın yaptığı açıklamanın Kürtler nezdinde karşılığı yoktur.

HDP'ye oy veren Kürtleri kastetmiş olabilir.

marcos
26-05-2018, 19:43
HDP'ye oy veren Kürtleri kastetmiş olabilir.

O zaman öyle demeliydi ama o da hatalı olurdu.Çünkü verecekler biliyoruz.HDP nin kitlesi Erdoğan' ın karşısında kim kalırsa ona oy verecekler.