PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dostumuz Evrensel Insan'i Kaybettik

Natan
20-01-2018, 01:24
Gerek bu sitede gerekse ozel hayatta kendisiyle yillarca tartismaktan, konusup sohbet etmekten cok buyuk zevk aldigim Saygideger dostum, arkadasim, guzel insan EVRENSELi kaybettik.

Kendisini cok ozleyecegim. Bende hep cok farkli bir yerdeydi. Maalesef kansere yenik dustu. Bir suredir mucadele ediyordu.

Cok ama cok uzuldum. Forumda bulunan 22.000 mesajindan birinde dahi bir hakaret, argo vs. Goremezsiniz.

22.000 mesajinda da hep "saygideger" diye baslayip, "saygilarla" kapatmistir.

Ailesinin ve Evrensel insani seven herkesin basi sag olsun.

Duyrulur...

Felâsife
20-01-2018, 01:49
Sevenlerine sabırlar diliyorum.

Benimde kendisiyle çok yazışmam olmuştu, kavramsal yazan bir kalem olarak hatırlayacağım.

Pek kolayda unutulmayacak, zaten eski konuların çoğunda var kendisi.

Güle güle Evrensel.

Şüpheci Dinsiz
20-01-2018, 02:03
Sevgili Evrensel İnsan'a uğurlar olsun, ailesine sabırlar dilerim...
Çok değerli bir insandı. Varlığı için teşekkür ediyor ve tanıyan şanslı insanlardan olduğum için seviniyorum.

--/--

Bir insanı kaybetmiş olmak kötü. Bu bir yana, kanser hastalığı hasta ve yakınları adına çok zorlu, yıkıcı ve acılı bir süreç.

İstatistiklere bakarak deniyor ki, bu hastalık 6 ayda 1 yılda öldürür. Hastaya bir çok ameliyat-ilaç-radyoterapi-kemoterapi yöntemi deneniyor, sonuç genellikle değişmiyor ve hasta aşağı yukarı istatistiklerde yer alan sürelerde ölüyor. Ölen değil, kalansanız "biz hastamıza neden bu kadar acı çektirdik, neden son günlerini hastane köşelerinde acı ve kaygı içinde geçirmesini istedik, neden onun son isteklerini sormadık, yerine getirmedik" diye düşünür hale geliyorsunuz.

Kanser türüne ve evresine göre, hastalar onca ameliyatı-ilacı-terapiyi aldıktan sonra doğru dürüst yürüyemez, uyuyamaz, konuşamaz, yiyemez, içemez hale geliyorlar, bitkin düşüyorlar. Yaş ileriyse, bir çok organı iflas ediyor; kalp, ciğerler, böbrekler, barsaklar... Tedavide ısrar ederek kalan bir kaç aylık ömrünü de böyle geçirmeye zorlamış oluyorsunuz.

Ölüm yokmuş gibi yaşamakta, rol yapmakta üzerimize yok. Benciliz, korkağız. Ölen çok daha cesur, çok daha anlayışlı, çok daha bilge. Ölmekte olanla konuşurken ölümün adı geçtikçe konuyu kapatıp gerçeklerden kaçıyoruz. Nasıl bu hale geldik veya getirildik, kendimizi hangi ara evrenin merkezine koyduk, başkasının acı çekmesi pahasına karar verenler biz olduk. Bir kez olsun kendimizi bir kenara koyarak başkasını düşünmedik. Bir insanın son günleri böyle mi olmalıydı. Bari böyle anlarda korkaklığı, bencilliği bir kenara koymak gerek.

Natürelist
20-01-2018, 02:57
Evrensel İnsan'ı anlamakta zorlanıyordum. Çoğu kavramların ne anlama gelmesini bırakın konuların ötesinde yazıp çizdiğini hatırlıyorum. Sanırım bundan dolayı da sürekli olarak banlanmıştı. Keşke banlanmasaydı. Kendine özgü söyleyiş biçimiyle karşısındaki kişiye herzaman saygılıydı. Burada ben fikir ve düşüncelerinden daha ziyade üslup bakımından takdire şayan birisi olduğunu düşünüyorum.

Neticede hiç birimizin dünyaya kazık çakacak hali yok, zira bu da hayatın diğer acımasız gerçek bir parçasıdır. Yıldızlardan geldik sonuçta yine yıldızlara malzeme olup bedenimizi oluşturan atomların varlığıyla evrende evrimleşerek ebedi var olacaktır. Yakınlarımızı ve sevdiklerimizi bir daha görmemek elbette üzücü de olsa maalesef hepimizin sonunu bu akibet bekliyor.

kartopu
20-01-2018, 12:04
Çok üzüldüm hepimizin başı sağ olsun.

Yıldıztozu
20-01-2018, 12:34
Daha dün onun forumdaki yazılarını okuyordum. Demek ki onu okuduğum sıralarda o ayrılıp gidiyormuş..
Aslında onu okuyabildiğime göre hâlâ gitmemiş demektir. Kendisi hala yaşıyor, hala konuşuyor, işte burada http://turandursun.com/forumlar/member.php?u=4887

Bu forumda iletişim kurduğum ilk kişiydi. Foruma üye olduğum ilk gün, rastgele bazı başlıklara yorumlar yazmıştım ve hepsine cevap veren oydu. Tabi ben o sıralar karşımda bir filozof olduğunu bilmeden, internet ortamındaki sıradan biriymiş gibi cahilce cevaplar vermiştim ona.

Khaos
20-01-2018, 14:31
Her nitelik limitli ne yazık ki.
Nitelikli bir dost artık aramızdan ayrılmış.
Ne denilir ki.
Kalanlara sabır

Leonardo
20-01-2018, 15:19
Sevgili Evrensel İnsan'a uğurlar olsun, ailesine sabırlar dilerim...
Çok değerli bir insandı. Varlığı için teşekkür ediyor ve tanıyan şanslı insanlardan olduğum için seviniyorum.

--/--

Bir insanı kaybetmiş olmak kötü. Bu bir yana, kanser hastalığı hasta ve yakınları adına çok zorlu, yıkıcı ve acılı bir süreç.

İstatistiklere bakarak deniyor ki, bu hastalık 6 ayda 1 yılda öldürür. Hastaya bir çok ameliyat-ilaç-radyoterapi-kemoterapi yöntemi deneniyor, sonuç genellikle değişmiyor ve hasta aşağı yukarı istatistiklerde yer alan sürelerde ölüyor. Ölen değil, kalansanız "biz hastamıza neden bu kadar acı çektirdik, neden son günlerini hastane köşelerinde acı ve kaygı içinde geçirmesini istedik, neden onun son isteklerini sormadık, yerine getirmedik" diye düşünür hale geliyorsunuz.

Kanser türüne ve evresine göre, hastalar onca ameliyatı-ilacı-terapiyi aldıktan sonra doğru dürüst yürüyemez, uyuyamaz, konuşamaz, yiyemez, içemez hale geliyorlar, bitkin düşüyorlar. Yaş ileriyse, bir çok organı iflas ediyor; kalp, ciğerler, böbrekler, barsaklar... Tedavide ısrar ederek kalan bir kaç aylık ömrünü de böyle geçirmeye zorlamış oluyorsunuz.

Ölüm yokmuş gibi yaşamakta, rol yapmakta üzerimize yok. Benciliz, korkağız. Ölen çok daha cesur, çok daha anlayışlı, çok daha bilge. Ölmekte olanla konuşurken ölümün adı geçtikçe konuyu kapatıp gerçeklerden kaçıyoruz. Nasıl bu hale geldik veya getirildik, kendimizi hangi ara evrenin merkezine koyduk, başkasının acı çekmesi pahasına karar verenler biz olduk. Bir kez olsun kendimizi bir kenara koyarak başkasını düşünmedik. Bir insanın son günleri böyle mi olmalıydı. Bari böyle anlarda korkaklığı, bencilliği bir kenara koymak gerek.

Öncelikle başınız sağ olsun. Ben kendisini hiç tanımadım.

a) Kanser iyileşebiliyor. Benim çevremde ciddi tümörleri olan, kimisi Kemoterapi ile, kimisi kemoterapi gibi zor süreçlere girmeden, bu hastalığı atlatan insanlar da var. Veya iyileşmeseler de yaşam süresini bayağı uzatabilen insanlar da oldu. O yüzden doktorlara kızmamak lazım.

b) 90'larda "AİDS ve kanser" derlerdi. AİDS'i artık Afrika dışında büyük oranda yendik.

ben "Ölümün tedavisi olsun" demiyorum ama, belirli bir zaman sonra, herkesin ileri bir yaşta, acı çekmeden yatağında ölmesi bence çok da anormal bir gelişme olmaz.
O yüzden kanser denen olayın da tedavisi olması lazım. Bir sürü yeni teknoloji var. İlaç şirketlerinin oyunu da olabilir bence.

Barlas
20-01-2018, 16:27
Üzüldüm yahu, şaşırdım da... :( Çok kibar, iyi niyetli bir insandı, ışıklar içinde uyusun.

Ahlaksız
20-01-2018, 19:13
''Kaliteli'' bir yazardı..Adı gibi evrenseldi ama dilini anlamakta zordu:)
Son mesajlarına şimdi baktım da,iki yönetici ile didişmiş biraz..
Sonra banlandıydı galiba..Ben yoktum o ara..
Nedense,kendime yakın bulduğum biriydi..
Toprağı bol olsun..

aliyarasfal
20-01-2018, 21:48
Geçişini tamamladığını duydum dostum evrenselin.

O halde kalanlar kendine yanarken ve unutmak üzere bir kez daha hatırlarken, bu hayat ne bir geliş ne gidiş anda geçiştir, bilmek ile sınırlanmış ki her birimiz bu geçişlerin birer tanığı olarak kesişirken var oluşun bir yerinde yine karşılaşmak üzere diyorum dostum evrensel.

Benliğini çürütenlerin bedensel(fiziksel) çürümeden korkmak dışında tek iz bırakmadığı hayata cesaretinle, zaman zaman farklı düşünsekte, baksakta varlığa, kendince benliğini yazıp izlerini bizlere bırakmayı başaran güzel insan görüşmek üzere yine , tamamladığın bu geçişte seni tanımak bilmek güzeldi ve hep öyle kalacak, ben istediğim için değil sen bunu istediğin için.

Daima sevgi ve saygımı bırakıp gidiyorum.

bakkalmahmud
20-01-2018, 23:26
Dünya kainatin timarhanesi burdan kurtulan hickimse icin üzülmem cünkü inancima göre iyiler isiga kötüler karanliga gider(ölüme dogru giderken timarhaneye geri dönenlerdenim,cok tatli bir isiga dogru gidiyorsun) iyi adamdi o nura kavusduguna inaniyorum o nur icinde yasamaya devam ediyordur(bu yüzden nur icinde yatsin demem)

Khaos
20-01-2018, 23:27
dostum evrensel yine aklıma düştü.
dinlediğim parça onun anısına

https://www.youtube.com/watch?v=PgjIUcipIVk

upuaut
20-01-2018, 23:38
Demek ki Evrensel İnsan'ın hayat şahini Güneş'e doğru uçtu!

spartacus
20-01-2018, 23:59
ölüm, kaybedilenin ardından ne desem boş geliyor, o yüzden ne diyeceğimi bilmiyorum.. Acı, üzüntü yaşayan için, O artık acı duymuyor, üzülmüyor, beklemiyor...

Engse Hohol
21-01-2018, 00:48
Pek az karşılaştım onunla bu forumda aktif olarak. Tedavi gördüğünü yine burada yazan olmuştu ama kanser olduğunu bilmiyordum. Uğurlar olsun kendisine.

Natan
21-01-2018, 01:07
Icimizden birilerinin boyle eksilmesi cok tuhaf. Gerci biliyoruz olum gercegini de, insan bir tuhaf oluyor.

Birkac ay once konustugumuzda hastanede yatiyordu. Hatta ara ara hastanedeyken epey felsefe yaptik, yeter, dinlen dedim. Epey sonra konustugumda eve gecicem demisti.

Meger sona gelmis. Soylemedi de...
Normalde anlatirdi...

Onca it kopuk adi serefsiz var ki insanlarin kanina giriyorlar, ekmeginden, isinden, hayatindan ediyorlar. Milyonlarca insani surundurup onuruyla oynuyorlar...Onlara birsey olmuyor. Bunun gibi zararsiz adamlar gidiyor.

S..kayim bu dunyanin adaletine.

cenkvarol
21-01-2018, 01:21
https://www.youtube.com/watch?v=h1mZ2QE5E1g

bin kez budadılar körpe dallarımızı
bin kez kırdılar.
yine çiçekteyiz işte yine meyvedeyiz
bin kez korkuya boğdular zamanı
bin kez ölümlediler
yine doğumdayız işte, yine sevinçteyiz.
bitmedi daha sürüyor o kavga
ve sürecek
yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!
.
.
Ne gün batışı ölümlerin üzüncüne
ne tan atışı doğumların sevincine
ey bir elinde mezarcılar yaratan,
bir elinde ebeler koşturan doğa
bu seslenişimiz yalnızca sana
yaşamasına yaşıyoruz ya güzelliğini
bitmedi daha sürüyor o kavga
ve sürecek
yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!

manas
22-01-2018, 02:36
tanışıklığım yok ama üzüldüm. sanırım yaşlı değildi. kendini toprağa vererek yeni filizler yeşertecektir. sevenlerinin başı sağ olsun.

Dijwar
24-01-2018, 02:16
Öncelikle başınız sağ olsun. Ben kendisini hiç tanımadım.

a) Kanser iyileşebiliyor. Benim çevremde ciddi tümörleri olan, kimisi Kemoterapi ile, kimisi kemoterapi gibi zor süreçlere girmeden, bu hastalığı atlatan insanlar da var. Veya iyileşmeseler de yaşam süresini bayağı uzatabilen insanlar da oldu. O yüzden doktorlara kızmamak lazım.

b) 90'larda "AİDS ve kanser" derlerdi. AİDS'i artık Afrika dışında büyük oranda yendik.

ben "Ölümün tedavisi olsun" demiyorum ama, belirli bir zaman sonra, herkesin ileri bir yaşta, acı çekmeden yatağında ölmesi bence çok da anormal bir gelişme olmaz.
O yüzden kanser denen olayın da tedavisi olması lazım. Bir sürü yeni teknoloji var. İlaç şirketlerinin oyunu da olabilir bence.

AIDS i yendik, çünkü AIDS de hangi genin sorun çıkardığını bulduk.
Ama kanserde böyle bir şey yok,
Yani bir kanser ilacı çıkacak ve kanser çözülecek diye bir şey yok.Muhtemelen hiç olmayacak. Çünkü her kanser türünde, farklı genler mutasyona uğruyor.
Yani akciğer kanseri ile bağırsak kanseri farklı mutasyonların sonucu. Yani ilaç şirketleri falan, şehir efsanesi.

Tabi ben onkolog değilim, doktor değilim ama şu an biyomühendislik alanında ( yapay doku üretimi) alanında doktora yapıyorum.
Şu an en büyük umut bizde.
Mesela karaciğer kanseri olan birisi düşünelim. Kişinin kendi sağlıklı dokusundan alınan hücrelerle laboratuvar ortamında yapay karaciğer üretip, o kişiye naklettiğimizde, yani karaciğerini değiştirdiğimizde kişinin yaşam ömrüde uzamış olacak.Kanserli dokuda vücuttan alınmış olacak

Tabi dile kolay ama uygulaması zor.Ama yakın bir gelecekte bu başarılacak.

Bu arada evrensel insan, çok efendi bir insandı. Felsefi dili ağırdı, yazdıklarından birşey anlazmadım hiç, beni aşardı ama iyi birisi idi.Saygıyla anıyorum

bursali68
24-01-2018, 09:20
Merhaba,

Evrensel İnsan, temiz biri, bıkmadan usanmadan düzgün bir dille/üslupla yazan önemli bir yazardı.Hayatını çok bilemem ancak KALİTE bir insan olduğunu düşünüyorum..Hem forum, hem ailesi, çevresi kısaca dünya için bir kayıp diyebilirim kendi çapında.

Sevenlerine sabır dilemekten başka elimizden bir şey gelmiyor maalesef.

Sağlıcakla kalınız.

Felâsife
24-01-2018, 13:09
AIDS i yendik, çünkü AIDS de hangi genin sorun çıkardığını bulduk.
Ama kanserde böyle bir şey yok,
Yani bir kanser ilacı çıkacak ve kanser çözülecek diye bir şey yok.Muhtemelen hiç olmayacak. Çünkü her kanser türünde, farklı genler mutasyona uğruyor.

İleride bu sorunda kalmayacak muhtemelen,
Tıp dünyası kanser için evrensel kan testi hedefine yaklaştı (http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-42742850) erken teşhis, çok şeyi değiştirir.

Dijwar
24-01-2018, 20:45
Erken teşhis önemli tabi. Ama bir ilaç çıkacak ve her kanser türünde şifa olacak tarzı bir hayali kimse beklemesin.
Dularımız (!), onkologlarla ve bilim adamlarıyla. Umarım başarır ve utandırırlar benim gibileri.

Ama çok ilginç olan şeyse, plasebo etkisi ve iyimserlik. Çok ilginç, çoğu zaman ilaçlar kadar etkili olabiliyor yüksek motivasyon.
Kişinin pozitif bakışının bu etkisi de araştırılmalı.

Acaba kişinin yüksek motivasyonu ile DNA onarımı arasında bir ilişki var mı?

Felâsife
25-01-2018, 00:17
Acaba kişinin yüksek motivasyonu ile DNA onarımı arasında bir ilişki var mı?
Motivasyon olarak değilde, doğanın elinde zaten "güçlü olan ayakta kalır" ölçüsüne göre, illa herkes kanserden ölür diyede bir şey yok, bazıları bunu atlatabiliyor, ama çoklarıda atlatamıyor, örn. burada ki (http://www.hurriyet.com.tr/ac-durarak-kanseri-yenmeye-calisti-40701484) haberde aç kalarak yenebilirim diyen birinin öyküsü, o da atlatamıyor.

Aslında kanser her halükarda ölümcül değil, aids filanda böyleydi, ama genede bazıları buna bağışıklık kazandı ama nedir bu yüksek bağışıklık herkeste yok.
İnsanlar her şeye ilaçlar kullanıyorlar, bağışıklık nasıl güçlü olsun?
Artık güçlü olan genler de geleceğe aktarılamadığı için, aynı oranda da nüfuslar katlandığından, kanser büyük bir problem olarak görülüyor.

Erken teşhis bir şeyleri değiştirsede, temelde bağışıklık sistemi denen şeyde, bir o oranda düşecektir, yani kanser gibi şeylerle savaşmayan bir bağışıklık tembelleşir, bu da kazanç denemez.
İlaca, kimyasalla, makinelere mahkum bireyler olacaktır etrafta, ki etraf her geçen gün dolmaktadır zaten.

Neticede insanlık bu günlere bu hastalıklarla beraber geldi, hatta çok daha ölümcül hastalıklarda vardı, türün tehditi diye teker teker yok edildi. Artık insan türü herhangi bir tehdit altında da değil ama iş çığırından çıktı.

walla
01-02-2018, 14:19
evrensel ağlattın beni.

Neva
03-02-2018, 09:13
Iyi bir insandi, geride kalan yakinlarina sabirlar dilerim.

Natan
03-02-2018, 11:10
Ailesi yakinda bu sayfayi ziyaret edecek.

O guzel ve degerli insanlar belki bir gun aramiza katilirlar.

Mudiban Çivitgorz
03-02-2018, 15:38
Evrensel insan aktif ve nitelikli bir yazarmış. 22.840 mesaj yazmış.
Bize yazdıklarını okumak düşer. Yolu açık olsun, ışıklar içinde uysun.

Tumagü İskicap
03-02-2018, 20:00
Evrensel-insan, turkish-media forum'da da 6bin'e yakın mesajı vardı.
Bilgi aşılamaktan başka amacı yoktu. Saygıda ölçülü bir yazınsalı vardı.
Şad ola evrensel-insan.

"ictenlik"
03-02-2018, 22:10
numen.

Şüpheci Dinsiz
17-03-2018, 07:55
Sevgili Evrensel'in anısına...

axuKPn5djB8

gandalf
17-03-2018, 18:51
@Şüpheci Dinsiz, şarkıyı abartısız 3 saattir dinliyorum. Evrensel'i tanımak bana kısmet olmadı. Ama süper bir insanmış yazanlara göre. Onun anısı için çok güzel bir şarkı.

Psiko
07-04-2018, 00:07
Sevgili evrensel-insan,senin gibilere "İsmi ile müsemma" derler.
Üzerine insan/lık dışında hiçbir elbise giymediğin gibi aynı zamanda da tam bir evrensel'din.
Ölüm üzücü görünse de yine biryerlerde buluşacağımızı düşünüyorum.
Ailene sabır ve metanet diliyorum
ve
senin "Huzur" içinde uyuduğundan en ufak bir şüphem yok.
Senin için dua edeceğim ve bu duayı senin de işiteceğini düşünüyorum...

Şüpheci Dinsiz
20-05-2018, 20:39

Pink Floyd - Wish you were here

IXdNnw99-Ic

Şüpheci Dinsiz
29-11-2018, 18:38

gzgOAunPwTA

VraeL
29-11-2018, 22:59
Çok üzüldüm. Sevenlerine sabır diliyorum.

Yazılarının ve üslubunun ben de etkisi çok büyüktür.
Hatta kendisinin yazıları ve üslubu ile 18'li 19'lu genç yaşlarımda tanışmış olmanın verdiği etki, benim yazısal ve sözel iletişimimde de temel oluşturmuştur. Yalnızca yazı dili ve üslubuyla değil; fikirlere, kavramlara, konulara yaklaşım şekli de forum üyelerinin çoğunda eminim ki bir etki yaratmıştır.
Kendisini şahsen tanımadım ama forumda çeşitli konularda diyaloğumuz elbette oldu.
Benim için aynı zamanda da üslubu ve yazılarıyla TD forumlarının bir parçasıydı.
Zihnimde forumu ne zaman düşünsem, beraberinde evrensel-insanda aklımda vuku bulurdu.
Bilincinin "edebiyet"e varması dileğiyle.

Saygılarımla VraeL

vartor
25-12-2018, 22:54
Yeni Ogrendim, cok uzuldum. Ilk beni ozelden arayarak foruma nasil girebilecegini sormustu, o gunden beri, iyi ve kotu gunlerimiz olmustu, ama insan sadece iyi gunlerini hatirliyor iyi bir insanin.

Şüpheci Dinsiz
26-12-2018, 18:11

tAGnKpE4NCI

Şüpheci Dinsiz
28-01-2019, 19:31

q4GLqMnu8i4

Şüpheci Dinsiz
27-03-2019, 16:30

B9tfwRMnv4E

kartopu
27-03-2019, 18:01
Toprağı bol olsun, Unutulmayacak bir insandı. Evrensel İnsan.

Rapi
30-03-2019, 18:56
Kendisiyle 2012'de başka platformda kısa bir tanışıklığım olmuştu. Çok nazik birisiydi.
Üzüldüm haberi okuyunca. Kanser tedavisi 6 ay sürmüştü sanırım. Demek ki ömür bu kadarmış.
Toprağı bol olsun. Saygıyla anıyorum.

Şüpheci Dinsiz
30-04-2019, 18:56
Evrensel'in anısına...

Pink Floyd - Two suns in the sunset
GknwOu8C_B0

Şüpheci Dinsiz
04-06-2019, 17:28
Evrensel'in anısına...

Kazım Koyuncu - Hayde Gidelum
zoJtdg91Nh0

errata
21-06-2019, 20:10
İyi goygoyluyordu rahmetli.

Kendisini beğenenlerin neyini beğendiklerini bir türlü anlamasam da ölümü iç burkucu elbette.

Şüpheci Dinsiz
13-12-2019, 19:47
Evrensel'in anısına...

Müşfik Kenter'den Orhan Veli şiirleri
xGN6mF9KHRo

Şüpheci Dinsiz
29-01-2020, 23:59
Evrensel'in anısına...

Mahmut Çınar & Gözde Öney - Eski Bahar Şarkısı (Sen Oku)
yNMvtAjMsdc

Söz - Müzik: Mahmut Çınar

Hatırla güneş, bir bahardı
Bana geldiğin yollar çiçek çiçek açardı
Yalan mı

Nereden baksan bir masaldı
Hani kaybedip yolu, mutlu bitmiyor sonu
Masal…

Bilmezdik, zaman geçermiş çoktan
Ne sızılar beklermiş senin gelip girdiğin
O kapı artlarında

Şimdi bizim olmayan yerde, ayrı gün saatlerde
Çok sevdiğin yalnızlığın tuttuğun o elde
Yine de...

Bunu sana yazdım, sen oku
Unut diye yazdım, tez oku
Buzlara yazdım, tozlara yazdım
Suya yazı yazdım, sen oku
Kelebek kanatlarına
Sonbahar yapraklarına
Kumsala deniz taşlarına
Göklere göçen kuşlarına
Ayılan sabah sarhoşlarına
Sen oku…

Hatırlıyorum, bir bahardı
Sana geldiğim yollar diken diken batardı
Yalan mı

Sanki ucuz bir romandı
Ürksem de hayallerim, yalnız seninle dolar
Taşardı...

Anladım, karar vermiştin çoktan
Kendin için istediğin, sanki seninle doğmuş
Bir kalbe aldırmadan

Şimdi o kutsal boşluğundan kurtarsam da kendimi
Ara ara söylerim, iki fazlaydı yoktan
Yine de...

Unutma beni, hep oku
Çığlığımı yazdım, sen oku
Duvarlara yazdım, banklara çizdim
Boncuklara dizdim, sen oku
Evinin yokuşlarına
Çıldırtan susuşlarına
Üç vakitli fallarıma
Kanatıp avuçlarıma
Sevip kokladığın saçlarıma
Sen oku…

barudi
15-02-2020, 16:49
Evet bu arkadaşın uslubu iyidi, alaycı konuşmaktan çekinen bir tavrı vardı. Yani tartışabiliyorduk kendisiyle.

Şüpheci Dinsiz
25-03-2020, 21:11
Evrensel'in anısına...

Yener Bulut & Ümit Durak & Paul Dwyer - Dilsizdir benim acılarım

Me-z8PvUOAA

Söz: Cemal Süreya, Müzik: Ahmet Aslan

Dilsizdir dilsiz benim acılarım
Konuşmazlar kimseyle hiç kimseyle
Bir tek benim canıma dadanmışlar
Bir tek benim canıma acıtırlar
Hem de hiç hak etmediğim halde

Şüpheci Dinsiz
07-05-2020, 17:10
Evrensel'in anısına...

Nevzat Çelik - Ahmet Kaya - Şafak Türküsü
tq4Gcbzc2pI

prozac
24-05-2020, 18:17
Zaman su gibi akıp geçiyor, ışıklar içinde uyu evrensel insan..

Hemen her konuda "saygıdeğer" diye başlardım..

Saygı ve sevgilerimle..,..

Şüpheci Dinsiz
21-06-2020, 15:13
Evrensel'in anısına...

Fuat Saka - Cilveloy Nanayda
VBw4_vR47Fk

Şüpheci Dinsiz
22-08-2020, 23:56
Evrensel'in anısına

Pink Floyd - Comfortably numb
_FrOQC-zEog

Şüpheci Dinsiz
21-09-2020, 23:51
Evrensel'in anısına

Yunus Emre - Nesrin Sipahi - Taştın yine deli gönül
tLXS8yR0lGg

Şüpheci Dinsiz
03-12-2020, 08:47
Evrensel'in anısına

Şebnem Ferah - Sil Baştan
QeqOuO9MuMY

Şüpheci Dinsiz
31-01-2021, 03:24
Evrensel'in anısına...

Zülfü Livaneli - Ey Özgürlük!
XKfSDe04BFo

Baskoylu
26-04-2021, 03:31
Seni anmak adina yazdigim kisa bir yaziya dahi tahmulleri olmiyanlar, Yazdigim yazi ya verilmedi yada kaldirildi.
Dogrular ve Gercekler her zaman, Yanlislari ve Olumsuzluklari rahatsiz eder.

Seni bir kez daha Saygi ile Aniyorum Guzel Insan.

Şüpheci Dinsiz
25-05-2021, 23:32
Evrensel'in anısına...

Aşık Mahzuni Şerif - Cem Adrian - Bilmem ağlasam mı

oMvCIEopvW8

Natan
26-05-2021, 05:09
Arkadaslar,

Ben de ara ara Evrensel hatirliyorum. Belki de cok sik hatirliyorum. Yazilarini okuyorum bu forumdan. Verdigi saygili cevaplari. Evrensel son amelyat masasindan kalkamamisti. Son anina kadar felsefe konusuyormus. Hem de son anina kadar. Amelyata gitmeden once kizina, "gitsem bile, gitsem bile yuzundeki tebessumun yok olmasina izin verme" demis. Sedyede giderken kizi arkasindan soyle seslenmis: " amelyattan sonra seni gorecegim. Seni seviyorum!" Bu Evrenselin duydugu son cumleydi.

Onu ben de cok ozluyorum. Hem de cok ozluyorum. Hastane odasinda cekilmis bir resmi var. Birazdan o resmi paylasacagim. Once cocugunun yuzunu bulaniklastirmaliyim.

Cocuklarina ulasmaya calistim, ulasamadim. Evlerine gidip ziyaret etmek, Evrensel hakkinda daha fazla ogrenmek istiyorum.

Dostum Evrensel,

Seni cok ozledik be! Gercekten cok ozledik!

https://i.ibb.co/Cnb6BdY/evrensel.jpg (https://ibb.co/K92D6Zf)

Benim icimde kaldi. Nasil anlatayim, hani imkanim vardi gidip gormek icin, gitmedim. Imkanim vardi aramak, sormak icin, son donemde gormezden geldim. Olayin ciddiyetini anlayamadim. Bir de boyle hissedecegimi bilmiyordum.

Donem donem resimlerini (iki tane kaldi bende) acip bakiyorum. Yani, icimde ukte kaldi, bir turlu rahat hissedemiyorum. Neden daha fazla aramadim, son doneminde neden yalniz biraktim. Neden sormadim. Hep bunlari dusunuyorum. Icim aciyor dusundukce arkadaslar.

Seni anmak adina yazdigim kisa bir yaziya dahi tahmulleri olmiyanlar, Yazdigim yazi ya verilmedi yada kaldirildi.
Dogrular ve Gercekler her zaman, Yanlislari ve Olumsuzluklari rahatsiz eder.

Seni bir kez daha Saygi ile Aniyorum Guzel Insan.

Seni epeydir gormemistim baskoylu,

Selam.

Yıldıztozu
27-05-2021, 18:15
tebessümlü ve filozofvari bir yüzü varmış evrenselin

martin
30-05-2021, 18:52
Işıklar yoldaşın olsun güzel insan, seni hiç unutmayacağız

Şüpheci Dinsiz
06-07-2021, 00:02
Evrensel'in anısına...

Musa Eroğlu & Cem Adrian - Yolun Sonu Görünüyor
-KmnOncGQzo

Khaos
18-07-2021, 16:33
Sevgili Şüpheci

Bu başlığın bir dostu anmak için açıldığını
Tartışmak isteyenler için yeterince başlık olduğunu
İlgili arkadaşların iletileri ve bu iletinin de temizlenmesini öneriyorum

Evrensel'in hatırasına yakışmıyor

Şüpheci Dinsiz
18-07-2021, 17:00
Bu başlığın bir dostu anmak için açıldığını
Tartışmak isteyenler için yeterince başlık olduğunu...
Katılıyorum sevgili Khaos.

--/--

Bu başlıkta yalnızca sevgili Evrensel İnsan'la ilgili mesajlar yazınız. Mesajınızda başka konulardan bahsetmeyiniz. Bu şartlara uygun olmayan mesajlar forum kirine atılacaktır.

TuranDursun.com moderasyonu

Pasteur
19-07-2021, 12:29
Sevenlerine, yakınlarına başsağlığı dilerim.

Şüpheci Dinsiz
15-09-2021, 02:03
Evrensel'in anısına...

Neşet Ertaş - Cem Karaca - Kendim Ettim Kendim Buldum

-wlkAe40TXA

Şüpheci Dinsiz
07-11-2021, 14:15
Evrensel'in anısına...

Ruhi Su - Ben melamet hırkasını (haydar)
F8CA-tE6m48

Şüpheci Dinsiz
04-01-2022, 20:35
Evrensel'in anısına...

One Of My Turns - Pink Floyd
5OnJJ-hZeoM

https://genius.com/Pink-floyd-one-of-my-turns-lyrics
[Intro]
"Oh my God! What a fabulous room! Are all these your guitars?"
("I'm sorry sir, I didn't mean to startle you")
"God! This place is bigger than our apartment!"
("Let me know when you're entering a room")
("Yes, sir")
"Um, can I get a drink of water?"
("I was wondering about")
"You want some, huh?"
("Yes")
"Oh wow! Hey, look at this tub! Wanna take a bath?"
("I'll have to find out from Mrs. Bancroft what time she wants to meet us, for her main")
"What are you watching?"
("If you'll just let me know as soon as you can, Mrs. Bancroft... Mrs. Bancroft")
"Hello?"
("I don't understand")
"Are you feeling okay?"

[Verse 1: Roger Waters]
Day after day, the love turns gray
Like the skin of the dying man
And night after night, we pretend it's all right
But I have grown older, and you have grown colder
And nothing is very much fun any more
And I can feel one of my turns coming on
I feel cold as a razor blade, tight as a tourniquet
Dry as a funeral drum

[Verse 2: Roger Waters]
Run to the bedroom, in the suitcase on the left
You'll find my favourite axe
Don't look so frightened, this is just a passing phase
One of my bad days
Would you like to watch TV? Or get between the sheets?
Or contemplate the silent freeway?
Would you like something to eat? Would you like to learn to fly?
Would ya? Would you like to see me try?
Ah, no!

[Outro: Roger Waters]
Would you like to call the cops?
Do you think it's time I stopped?
Why are you running away?

Şüpheci Dinsiz
09-03-2022, 02:55
Evrensel'in anısına...

Şebnem Ferah - Mayın Tarlası
26rvrza_Gmg

Şüpheci Dinsiz
12-05-2022, 22:29
Evrensel'in anısına...

Zülfü Livaneli - Kardeşin Duymaz
8SGKM5TMAps

Şüpheci Dinsiz
11-07-2022, 19:11
Evrensel'in anısına...

LA NEGRA TOMASA - SON VARADERO - Música Cubana en Vivo
rRo3gx4JIHI

Şüpheci Dinsiz
07-09-2022, 14:46
Evrensel'in anısına...

Kazım Koyuncu - Şevval Sam - Koyverdun Gittun Beni
zLY--I7lPQs

mhmd
10-09-2022, 14:26
Rabbim rahmet etsin.
Şimdi fark ettim.
Ayrılığa üzüldüm.
Temiz ve devamlı arayış içindeki kalbi bu tarafta durmuş.
Eminim ki; sorularının cevaplarını net bulduğu yerde mutlu ve huzurludur.
Saygıyla, onurla buluşacağımız güne kadar, olduğun gibi hoş ve güzel kal dostum.

Şüpheci Dinsiz
04-10-2022, 22:55
Evrensel'in anısına...

Grup Yorum - Uğurlama
Tu98LcqsHzg

Şüpheci Dinsiz
28-12-2022, 10:43
Evrensel'in anısına...

Pink Floyd - Learning To Fly
nVhNCTH8pDs

Şüpheci Dinsiz
07-03-2023, 23:58
Evrensel'in anısına...

Zeynep Bakşi Karatağ - Seher Yeli
vGKVm3qOxXA

Şüpheci Dinsiz
02-08-2023, 01:57
Evrensel'in anısına...

Chera Chera ( Nadan Nadan ) - Alim Qasimov & Alireza Ghorbani
n_ZKTif5tTY

Rhodium
07-09-2023, 00:07
Waww kendisi ile geçmişte başka platformlarda çok yazışmıştım. Biraz geç olsada Burada tesadüfen şümdi öğrendim. Tüm sevenlerinin başı sağ olsun. Üzüldüm. :(

Şüpheci Dinsiz
17-11-2023, 10:29
Evrensel'in anısına...

Metin Kemal KAHRAMAN - DENİZ KOYDUM ADINI
vn22hxepu3Q

Yıldıztozu
17-11-2023, 16:19
Foruma ilk üye olduğumda tanıştığım, sohbet ettiğim ilk kişiydi kendisi.
Düşünceleri parçalara ayırırdı. Belki gereğinden fazla dallandırırdı.

İz bırakmak önemli. Gitmeden önce izini bırakmak.

Bu arada forumda 50 yaş altı benden başka pek kimse kalmadı galiba.

Şüpheci Dinsiz
16-01-2024, 03:10
Evrensel'in anısına...

March of the Templars (legenda em latim) - *Globus - Preliator*
VoF9HUvYPKs

Şüpheci Dinsiz
26-06-2024, 12:53
Evrensel'in anısına...

Kazım Koyuncu - Şarkılarla Geçtim Aranızdan

Tüm oynatma listesi
https://www.youtube.com/playlist?lis...CXjzVmerrDHHv0

Şarkılarla Geçtim Aranızdan - 12. Bölüm - Kazım Koyuncu Belgeseli
Vt3Up_RgBVo

Şüpheci Dinsiz
08-01-2025, 01:43
Evrensel'in anısına...

Ayfer Vardar - Minnet Eylemem
VmS87Swhcdk

Şüpheci Dinsiz
25-04-2025, 11:10
Evrensel'in anısına...

Kerkük Zindanı
SVxqJmwajEY

Şüpheci Dinsiz
20-12-2025, 12:25
Evrensel'in anısına...

The Song of the Sword Dancer
TGGLDF1hpcI

YaraliKartal
30-12-2025, 03:57
Saygıdeğer arkadaşlar;

Internette şöyle bir gezinirken, kendimi babamın bazı yazdıklarını okurken buldum ve son durak olarak bu sayfaya geçtim. Evrensel-insan'ın oğlu olarak bu sayfayı okumak beni duygulandırdı. Babamın saatlerce mutlulukla bilgisayar başında sizlerle yazılarını paylaştığını daha dün gibi hatırlıyorum. Gördüğüm kadarıyla en son 2015'te yazmıştı. Üzerinden on sene geçmiş ve ne yazık ki sosyal medyanın büyümesiyle bu tür forumlar artık eskisi kadar aktif değil. Babamı 2018 yılında kaybettik, ve biraz geç kalmış olduğumu hissetsemde, babam hakkında herhangi bir sorunuz varsa cevaplamayı isterim.

Babam açık görüşlü çok iyi niyetli biriydi. Her zaman öğretmek, anlaşılmak, öğrenmek ve anlamak isterdi. Bizlere hiçbir konuda baskı kurmazdı. Sağlıklı iletişim dediğimiz şey belki o yıllar pek gündemde olmasa da, sanki gelecekten biriymiş gibi ta o zamanlar şimdi bile toplum olarak zorlandığımız davranışları sergilerdi. Size kimsenin bilmediği bir sırrımı açıklayacağım. Babam Besiktaş'lıydı ve futbolu takip ederdi. Ben çocukken Galatasaray'lıymışım ve 3-4 yaşında formayla çekilmiş resmim bile var. Babam tamamen akışına bırakmıştı ve küçücük bir imada bile bulunmamıştı. Bir gün 8-9 yaşlarındayken ve futbol konusunda bilincim tam yerindeyken tamamen kendi isteğimle babama gidip "Baba ben Beşiktaş'lıyım" demiştim ve belki de hayatımın en güzel kararını vermiştim 🦅. Işte babam böyle biriydi. Ateist de olsam, Müslüman da olsam, tamamen farklı bir din bile seçsem saygıda ve sevgide hiç bir farklılık olmazdı.

Babamla sohbet etmek çok zevkliydi ve her konuşmamızda yeni bir şey öğrenirdim. Onunla sohbet edebilmek (ve tartışabilmek!) şansına sahip olduğum için çok mutluyum. Şimdi yazılarını okurken birçoğunu anlamakta zorluk çeksem de, babamın düşüncelerini kağıda dökmüş olması ve burada değerli arkadaşlıklar kurmuş olması beni çok mutlu ediyor.

Saygilarmla;

YaralıKartal

Şüpheci Dinsiz
31-12-2025, 18:17
Sevgili YaralıKartal foruma hoşgeldiniz.

Forum olarak babanıza naçizane bu başlığı ayırdık. Anısını yaşatmaya çalışıyoruz.

Şüpheci Dinsiz
17-03-2026, 02:17
Evrensel'in anısına...

Cem Karaca - Sevda Kuşun Kanadında
Son8h3PpMaM

Şüpheci Dinsiz
15-07-2026, 20:00
Evrensel'in anısına...

NANCY SINATRA * bang-bang (my baby shot me down) -1967
7FNse1n7pSs