Orijinalini görmek için tıklayınız : ABD'de yeni silah yasası için gösteriler
Leonardo
25-03-2018, 14:01
Bu haberi bulabilmek için biraz arama yapmam gerekti. Şu anda yaşanan önemli olaylardan biri olmasına rağmen Donald Trump haberlerinden sonra koymuşlar. Batı Medyasında da bunlar olabiliyor demek ki.
https://youtu.be/TcHVcG3HXM0?t=19
13 şubat 2018'deki okul katliamını hatırlarsınız
https://www.usatoday.com/story/news/2018/02/14/injuries-reported-after-shooting-florida-high-school/338217002/
90'ların sonlarından beri, ABD'de 2-3 senede bir böyle olaylar olup duruyor. Öncelikli olarak okullarda tabi ki. Bu konuda filmler bile yapıldı. 1 psikopat, yada 2 psikopat bir araya geliyor. Silah zaten peynir-ekmek gibi satılıyor, plan filan yapıp gidip sınıf arkadaşlarını / hocalarını filan katlediyorlar.
+ Birkaç kere, işyerini kalaşnikofla tarayıp 40 kişiyi öldüren sosyopat adam vakaları da oldu.
/Aklı başında herkes de, bizdeki gibi / Avrupa'daki gibi, sıkı denetimin olduğu silah yasası çıksın istiyor. Silah lobisi ise, "Anayasal haktır" diyerek karşı çıkıyor. ve bugün ağır silahlar dahil, AK-47 olsun, AR-15 / M-16 olsun her şeyi alabiliyorsunuz.
Anayasal sebep de şudur: ABD ilk kurulduğunda ordu yokmuş. Bunun yerine her an göreve çağrılacak milis kuvvetleri olması düşünülmüş. Bu yüzden de (1776 yılında) silah satışı serbest bırakılmış. Dolayısıyla, kölelik yasası gibi, yasa bugüne kadar öylece kalmış.
İnternette çok ilginç haberler / videolar var. Bize göre de biraz güler misin ağlar mısın durumu var. Örneğin gençlerden biri "Ben 14 yaşındayım, okula giderken vurulmaktan korkmam mı gerekiyor?" diye soruyor.
ABD aslında bir ilginçlikler ülkesi.
Bu kızın konuşması da ilginç. Konuşma + 6 sessizlik:
https://youtu.be/u46HzTGVQhg?t=148
Leonardo
26-03-2018, 13:28
İlginç görüntüler var. Biraz da bizdeki Gezi olaylarını hatırlatıyor:
https://www.yahoo.com/lifestyle/march-lives-scenes-ground-washington-221932214.html
Leonardo
18-05-2018, 23:41
Bugün de yine Teksas'ta 10 kişi gitmiş, 10 kişi yaralı:
https://www.yahoo.com/gma/active-shooter-incident-santa-fe-high-school-texas-141104621--abc-news-topstories.html
Bu silah yasasını niye kaldırmıyorlar halen anlamış değilim.
Bugün de yine Teksas'ta 10 kişi gitmiş, 10 kişi yaralı:
https://www.yahoo.com/gma/active-shooter-incident-santa-fe-high-school-texas-141104621--abc-news-topstories.html
Bu silah yasasını niye kaldırmıyorlar halen anlamış değilim.
Psikopatlik silah yasasi ile iliskili degil ki. Buyuk ihtimalle, cocuk, babasinin ruhsatli silahini alip gidip katliam yapmis. Dehset verici birsey. O konuda hem fikiriz. Silah satinma ve evinde bulundurma ruhsati zor olsa da durum degismeyecek. 17 yasindaki cocuga gel sana silah vereyim, git oldur. yasalar musait mi deniyor?
10 tl icin adam oldurenler var memlekette.
Sen, psikopat olabilirsin, gider babanin, amcanin yada bir baskasinin silahini gizlice alip, her turlu vahseti yapabilirsin. Bu olayda da bu oldu. Burada olay, ekonomik degil, psikolojik.
Leonardo
20-05-2018, 13:28
Psikopatlik silah yasasi ile iliskili degil ki. Buyuk ihtimalle, cocuk, babasinin ruhsatli silahini alip gidip katliam yapmis. Dehset verici birsey. O konuda hem fikiriz. Silah satinma ve evinde bulundurma ruhsati zor olsa da durum degismeyecek. 17 yasindaki cocuga gel sana silah vereyim, git oldur. yasalar musait mi deniyor?
10 tl icin adam oldurenler var memlekette.
Sen, psikopat olabilirsin, gider babanin, amcanin yada bir baskasinin silahini gizlice alip, her turlu vahseti yapabilirsin. Bu olayda da bu oldu. Burada olay, ekonomik degil, psikolojik.
- Geçenlerde bir TV programı izlemiştim. 18 yaşını doldurdun mu sadece kimlik göstererek silah satın alabiliyorsun (yasal olarak).
Türkiye'de bile polis, tehdit mektupları alan MİT mensubu, avukat, diplomat vs olman gerekiyor.
Spor amaçlı ancak havalı tüfek filan alabilirsin. geçen sordum "crossbow" (Tatar yayı) bile Türkiye de yasak (ABD'de 300 dolar karşılığında çocuklar filan alabiliyor).
+ Bende büyük bıçaklar / Rambo Bıçağı filan var. Ama sokakta polis yakalarsa o bile sorun. Çoğu insan "meyve bıçağı" diye yutturabilecekleri minik bıçaktan yukarısını taşımaya cesaret edemiyor (gece hayatında / barda filan polis yakalarsa nezarete atabilir)
/Silahları artık yüksek güvenlikli kutularda saklayın filan diyorlar. Çünkü Türkiye'de de çocukların silahları bulup, onlarla oynayıp, kardeşlerini / arkadaşlarını oynarken öldürmeleri vakaları filan oldu. Da o kadarına bir şey yapamazsın. Çocuk salak olunca kardeşini çamaşır makinasına filan da atabiliyor. O tür şeylere dikkat edeceksin.
Da mesela Las vegas Olayına ne diyorsun?
Adam otel odasını cephaneliğe çevirmiş, ruh sağlığı da bozuk, sonra 57 ölü / 800 kişi yaralı.
/ Tüm bunlar normal değil. ABD ruh sağlığı bozukluklarının çok yakından takip edildiği ülkelerden biri.
Zaten silah niye eğlence amaçlı satılsın ki? Silah demek öldürme makinesi demek. Asker / Polis değilsen silahı ne yapacaksın? (Bıçak koleksiyonu olan birisi olarak konuşuyorum :) )
/ Santa-Fe olayının detayları ile ilgili ilginç bilgiler gelmeye devam ediyor:
https://www.yahoo.com/news/apos-eight-dead-apos-texas-153614353.html
Oğlan 17 yaşında, seçtiklerine ateş etmiş, bazılarına ateş etmemiş, ruh sağlığı da tamamen bozuk (İnstagram fotoğrafları filan varmış)
1 de Pakistanlı (Exchange student) gitmiş, Ramazan ayının ilk haftasında.
Ben Amerikalıların bu konuda ciddiyetle hareket etmediklerini düşünüyorum. :)
Amerika Türkiye gibi değil. Ancak halk isterse yasama,yürütme,yargı harekete geçiyor, silah alma bireysel hak olarak görülüyor.
Yani Trump hemen yarın bunu kaldıramaz, kamuoyu lazım.
Orada bireysel haklar çok farklı,daha önce anlatmıştım sanırım, zamanında 2 farklı eyalette amerikan başkanına adeta sokakta küfür edip slogan attığımızda, polis bizi korumaya almıştı, biz de ilk başta bizi gözaltına alacaklar sanmıştık.
Ama bize dönüp, eleştiri sizin bireysel hakkınız,ama size karşı saldırı olmasın diye koruyoruz demişlerdi.
Devletin polisleri, bağlı oldukları başkanlarına küfür ettiğimiz halde, bizi olası saldırıya karşı korumaya çalışıyorlardı. Bireysellik çok güçlü.
Yani silah konusu bireysel özgürlük kabul ediliyor,Bence de doğru değil ama öyle işte.
Yani her ay 5-10 kişi ölüyor neden kaldırmıyorlar mantığı, Amerikadaki bireysel hakların ne kadar güçlü olduğunu anlamamaktan geliyor.
Leonardo
21-05-2018, 20:20
Şöyle bir haber paylaşayım:
https://www.yahoo.com/gma/alleged-santa-fe-hs-gunman-repeated-another-one-121304118--abc-news-topstories.html
Görgü tanığı ifadeleri:
"17 yaşındaki saldırgan bir yandan müzik dinleyerek, şarkı söyleyerek, espiri filan yapıyordu, (bir yandan da insanları katlediyordu)"
/ABD'de bazı sebeplerden dolayı cehalet çok yaygın. O yüzden bu silah lobisi yıllardır hükümetlerin silah-karşıtı yasa çıkarmalarına engel oluyor.
Bir önceki olaydaki gibi, ciddi psikiyatrik sorunları olan bir genç var. Bireysel özgürlükler ABD'de akıl hastalarını kapsamıyor. Hani hepten kaldırmasalar da, hiç olmazsa "sağlam" raporu olan kişilere filan versinler bence.
Dediğin gibi, cehalet çok yaygın. Amerikada sokaktaki vatandaşın, Türkiyedeki vatandaştan farkı yok.
Leonardo
24-05-2018, 20:25
Yeni haberler gelmeye devam ediyor.
https://www.yahoo.com/news/santa-fe-high-school-shooting-140558081.html
17 yaşındaki katilin babası (Yunan asıllı). "Oğlum neden öyle bir şey yaptı bilmiyorum, oğlum okulda kavga bile etmezdi" gibi bir açıklama yapmış.
Direkt Las-Vegas saldırısını yapan adamın kardeşini hatırladım. O da olaydan 1 gün sonra kameralara "40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi, gelip silahla bizi vursa bu kadar şaşırmazdım" demişti.
Bu gencin babası da "Keşke silahla beni vursaydı, onu okulda ezdikleri için olmuştur" filan diyor.
/Neticede nerden bakarsan bak. Toplumun geneline silah konusunda güvenen zihniyete karşıyım. Silah karşıtları da sonuna kadar haklılar.
Diyelim ki evine hirsiz girdi. Sana yada ailene zarar veriyor. Ne yapacaksin? Silahin olsa yapistirirsin. O anda o yerde polis bulunmayabilir yada gelene kadar is isten gecmis olabilir. Devletin insanlari korumasi gerekirken, ayni devlet, insanlari olduruyor, surunduruyor, malina mulkune el koyuyorken, sen de kendini korumasini ogreneceksin. Bunun anlami, git ona buna zarar ver degil, kendini ve aileni koruman icin bir onlemdir.
Insanlarin cinayet islemesi, baskalarina zarar vermesi tamamen farkli bir gudulenmenin sonucu. Illa birini oldureceksen, silahla degil de bicakla da yaparsin, tasla da yaparsin. Bir de soyle bir durum var. Ortadoguda hergun belki onlarca, yuzlerce insan olduruluyor. Dunyanin farkli cografyalarinda da benzer bir durum soz konusu. Suc ve siddet her yerde ve cok yaygin. Batili ulkelerde birden fazla kisi oldurulunce hemen dunya kamuoyunun dikkatini cekiyor. Halbuki suc her yerde ve cok yaygin. Sucu isleyen insan. Yani insanin oldugu her yerde mutlaka bir bozukluk vardir. Fakat bazi yerlerde bir olay, butun dunyanin gundemine oturuyor.
Afrin'de TSK denilen olusum, baslattigi isgal ile insanlik suclari isledi. Yapilan savas suclarina giriyor. Elbet birileri simdi degil ama bir gun hesabini verir diye umit ediyoruz.
Afrin'de coluk cocuk, kadin erkek, sivil insanlar katledildi, kimse bise yapmadi. Hatta eline kocaman kilic alip poz veren Turk askerinin resimlerini de medyada gorduk. Bu psikopatlik degil mi? Yapilan kesinlikle kabul edilemez. Ayni sekilde okullarda islenen cinayetler de kabul edilemez. Fakat bicak yasaklanmadigi gibi, silahi neden adeta yasaklayan turde bir girisim destekleniyor.
Bence tum sorun, sevgisizlikte, merhametsizlikte. Siyasiler, akranlar, arkadaslar, herkesin dilinde kufur, kutuplastirici, ayristirici bir uslup diger yandan sevgi, saygi yok. Insanin bir yada bir kac tanriya inanmasi sorun degil, insana, dogaya karsi duyarsizligi problemleri doguruyor.
Televizyon, video oyunlari, ici bombos bir kafa, siyasilerin toplumu germesi..Bence toplumun ruh sagligi bozuluyor.
Sonra da boyle sacmaliklara rastliyoruz.
Leonardo
28-05-2018, 20:11
Siz bunu yazdıktan 1 gün sonra yeni bir saldırı gerçekleşti:
https://www.cbsnews.com/news/indiana-school-shooting-today-noblesville-west-middle-school-2018-05-25-live-updates/
Bu kez saldırı Indiana eyaletinde. Bu kez medya fazla bilgi vermekten, saldırganın resmini / ismini paylaşmaktan kaçınıyor (Çok da iyi yapıyor)
- Bu kez, (bu da çok nadir değil) öğretmen kendini saldırganın üstüne atıyor. Muhtemelen 13-14 yaşında problemli bir erkek çocuğu, sınav sırasında izin isteyip "tuvalete gideceğim" diyor. Güya sürpriz yapacak. 2 adet pompalı tüfekle geri geliyor. 1 öğrenciyi de vurmayı başarıyor. Ama bu sefer hem öğretmen üstüne atlıyor, hem okul hemşiresi müdahale ediyor, hem polis anında müdahele ediyor. Olay da kapanıyor.
Da ben filozof bir insanım. Oğlan nasıl dersten izin isteyip de nasıl Duke-Nukem gibi geri geliyor? Ben onu anlamıyorum.
/Yoksa tabi ki, mesela köylüysen, kurdu var, ayısı var, eşkıyası var, Onlar için gayet normal.
Da şehirde mitçi / asker / polis / avukatsan (Türkiye'de) zaten silah ruhsatı alabiliyorsun. Kullanmayı öğrenerek / çoluk çocuktan iyi saklayarak silah sahibi olabiliyorsun zaten, yasak değil.
Ruhsatın yoksa da biber gazı bir de elektrikli şok aletleri filan var. Tehdit filan ediliyorsan öyle bir şey alabilirsin. Zaten önemli insanların olduğu yerlerin çoğunda artık güvenlik filan var. Eskisi gibi değil.
/Cinayet olayı ayrı. Bu öyle Dostoyevski romanındaki adamın yaşlı kadını öldürmesi gibi bir durum değil. Las Vegas + Teksas + bu olay, bence, artık filmler filan bile değil, adamların kendilerini bilgisayar oyunu karakteri zannetmelerinden kaynaklanıyor.
Yani 8 yaşında çocuğun silah bulup şaka yaparken arkadaşını vurması gibi, ama daha beter. Adamlar (2000'lerden beri bu oluyor) kendini Duke Nukem sanıyor.
Afrin benzetmesi de iyi olmuş :)
Diyorum ya, ben askerde öyle bir gaza gelip de silah düşürmüştüm. Çok da kızmışlardı. Adı üstünde "Silah" çocuğa filan da doğrultabilirsin, devlet terörü filan da uygulayabilirsin. Kaldı ki "pompalı tüfek" diyor, "2 tane" diyor. Kafayı yiycem. :)
Şüpheci Dinsiz
29-05-2018, 03:04
Plajda güneşlenen bir kız ABD'de New Jersey'deki polis şiddetini kameraya çekmiş, daha sonra tutuklanan kızın ailesiyle konuşmuş. Polis nefesle alkol testi yaptıktan sonra soyadını sormuş, alkolsüz çıkan kız soyadını vermek zorunda olmadığını söylemiş. Kızın bu şekilde dövülmesinin ve gözaltına alınmasının sebebi buymuş.
https://twitter.com/HewittLexy/status/1000511462425681921
https://twitter.com/HewittLexy/status/1000511462425681921
ABD polisi sık sık sebepsiz zenci vatandaşlarını öldürmekle gündeme geliyor. Son yıllarda ABD polisinde inanılmaz seviyede korku ve insanlık dışı şiddet eğilimi var. Bir söz vardır, "rüzgar eken fırtına biçer" derler. Her türlü silahın sigara paketi kadar yaygın olduğu bir ülkede "fırtına" çıkması halinde olayların sonunun nereye varılacağı kestirilemez.
Leonardo
29-05-2018, 12:32
- Oranın polisi Avrupa polisinden farklı (insanı da dediğiniz gibi Avrupa insanından farklı :) )
Sigara alma yaşı 18 (gençken benden kimlik filan istemişlerdi), Alkol alma yaşı da 21. Bu hatun alkol almış. Polis de denetlemek isteyince karşı çıkmış. Sonra bu görüntüler ortaya çıkmış.
Polis memuru da bu yüzden yargılanacak ve muhtemelen ceza alacak. Da ABD'de 20 yaşındaysanız alkol almazsınız. Birine aldırtıp kendiniz evde / çaktırmadan içersiniz. Polis gelip de evde içki içtiğinizi anlarsa sizi gene tutuklayabilir. Filan.
- Bir de adam vuruyormuş gibi yapıyor. Yani bence kızda sorun var. Yasak yani. 1 sene daha içmeden idare etmesi gerekiyor. Yasa öyle. :)
Leonardo
01-06-2018, 12:45
Yerel basında çıktı mı bilmiyorum. Florida saldırganı bir de video ile çekmiş kendini. Milleti katletmeye başlamadan bir de açıklama yapmış. "Hayatın anlamı yok o yüzden insanları katlediyorum, en az 20 kişi hedefliyorum" filan diye.
https://www.yahoo.com/finance/news/parkland-shooter-recorded-himself-plotting-142833176.html
- Yani gülüyoruz (adam deli) ama bir de orada ölenlerin ebeveyni filan olmak var.
+ AR-15 dediğin bizdeki G-3 piyade tüfeğinin bir üstü.
Sİlah sahibi olmak "temel hak" ise. bu hakkı korumak için en azından akli dengesi bozuk olanların bu tür silahlara erişememesi gerekiyor. "Özgürlük" ise, öyle yapmaları lazım.