PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Teknokrasi

Velhelebe
11-06-2018, 03:35
Teknik uzmanların yönettiği bir yönetim biçimiymiş. Temsili demokrasiden daha iyi olduğunu düşünüyorum ben. Temsili demokrasilerde halk birilerini seçiyor ama neyi neden seçtiğini bilmiyor, siyasetçiler de hiçbir şeyi bilmiyor, anca kof atışmalar oluyor.

Teknokraside uzmanlar karar verdiği için çok daha iyi yol kat edilebilir. Tek sorun halkın sorunlarına dikkat ederler mi yoksa temsili demokrasideki gibi kendilerini mi düşünürler orası belli değil sanki. Bağımsız yargı, bağımsız medya ve bağımsız denetleme kurulları olursa teknokrasi iş görebilir. Yönetime gelenlerin hepsi işinin ehli olması lazım, her alanda uzmanlar olması lazım.

Halk yönetime katılmasa bile yöneticilere bizzat sorunlarını anlatması ve yöneticilerin de o sorunları çözmeye çalışması lazım, yöneticilerin çıkarı geri planda olması lazım. Yönetici halkı sallamıyorsa denetleme sayesinde görevinden alınabilmeli veya suç işlediyse yargılanabilmeli.

Teknokraside uzmanlar yönettiği için ve de bağımsızlık olduğu takdirde eğitim de düzgün olur ve insanlar bilinçli olur. Her sektördeki insan işinin uzmanı olur, ezberciler üniversiteye bile giremez. Tam olarak bilim uygulanabilir, tıp çok iyi bir şekilde yapılabilir ve refah artar, ekonomi gelişir, insanlar mutlu olur.

Doğrudan demokrasi en iyi yönetim biçimi olabilir ama teknokrasi en azından temsili demokrasiden iyi ve uzmanlar işin başında. İnsanlığın başına ne geliyorsa uzman olmayanlardan geliyor. Ne demişler yarım doktor candan eder, yarım hoca dinden eder.

kartopu
11-06-2018, 12:33
ROBOTLARIN insanları yönetmesi gibi bir şey.
Unutulması gereken bir şey daha var. Siyasette bir bilim dalıdır. Elbette bilime uygun olanı olmayanı da var.

Velhelebe
14-06-2018, 17:35
ROBOTLARIN insanları yönetmesi gibi bir şey.
Unutulması gereken bir şey daha var. Siyasette bir bilim dalıdır. Elbette bilime uygun olanı olmayanı da var.

Robotlarla alakası yok. Teknokrasi deyince mühendis ve teknoloji akıllara geliyor ama ben teknokrasi derken buna indirgemiyorum. Teknokrasi derken uzman olanların yönetmesini anlıyorum ve bunlar halk tarafından seçilmezler, uzman oldukları için yönetime katılırlar. Siyaset bilim dalı olabilir ama günümüzde çıkar elde etme dalı olmuş.

Teknokrasi şöyle olmalı; dış politika bilenler birlikte karar alsın, iç politika bilenler birlikte iç politika için karar alsın, eğitim bilen eğitimde karar alsın, tıp bilen tıpta karar alsın, mühendislik bilen mühendislikte karar alsın, ekonomi bilen ekonomide karar alsın, medya bilen medyada karar alsın. Ama aralarında elbette ilişki olacak. Mesela eğitime bütçe ayrılırken ekonomistler ve eğitimciler birlikte çalışmalı. Günümüzde ise seçilmiş politikacılar yeterli değil ve her konuda karar veriyorlar, bu çok yanlış. Karar verecek kişiler halkın tercihine göre değil yetkinlik ölçütüne göre olmalı ve konusuna göre olmalı.

Kuru bir uzmanlık değil tabi, ezbercilik hiç değil. Zeki olan ve şu ya da bu alanda uzman olanlar o alan için birlikte karar verebilmelidirler teknokraside. Bu sistem temsili demokrasiden çok daha iyi gözüküyor ama uygulandı mı bilmiyorum. Temsili demokraside seçilmiş kişiler her şeyi yönetir ve onları yargılayacak mercii yoktur, onlara karşı medya yoktur. Ayrıca seçilmiş kişilerin uzmanlığı yoktur çoğu zaman ve çıkarlarına göre hareket ederler, dünya çapında bu böyledir. Her şeyi seçilmiş politikacı yapabildiği için her yere kendi adamlarını atayabilir ve istediği kalıba sokabilir her şeyi. Medya ve eğitim sistemi yoluyla insanlar istenilen şekle sokulabilir. Elbette genel konuşuyorum ve şu ya da bu ülke demiyorum. Genel olarak durum bu.

Seçilmiş politikacılar her şeye karar verebildiği için kendi adamlarını atama imkanı doğuyor temsili demokraside. Bir de teknokrasiyi düşünün, teknokraside de politikacı var ama uzmanlığından dolayı yönetimde ve her şeyi yönetemiyor, sadece kendi alanında diğer uzmanlarla birlikte karar verebiliyor ama diğer alanlara kendi adamlarını atayamıyor mesela. Mesela politikacı hakim ve savcıları atayamıyor teknokraside. Hakim ve savcıları hukuk alanındaki bağımsız uzmanlar atıyor. Yani yönetim organları birbirinden bağımsız ve konusuna göre uzmanlar var teknokraside. Bu durumda temsili demokrasiye göre çok daha iyi bir tablo çıkar karşımıza. Ama teknokraside uzmanlar karar verirken halkın sorun ve isteklerini göz önünde bulundurmalılar elbette. Politikacı olanlar zaten halkla iç içe olmalı, teknokraside politikacıların yeri sokaklardır bu yüzden.

Leonardo
14-06-2018, 17:41
Kelime israfı.
Bir iki yerde okumuştum "En mantıklı yönetim biçimi bu değil mi?"
- Değil. Platon'Un "Filozof Kral" düşüncesi gibi pratikte uygulanabilirliği yok.
Mesela Machiavelli filan okuyun.

"Bilim adamları, ekonomistler, genetik bilimciler başa geçsin"
- Geçsin. Peki bu adamlar seni-beni kendilerinden önce mi düşünecekler?
/Kuvetleri ayırmaktan ve hepsini halka vermekten başka çaren yok.
"teknokrat" kişilerin bulgusu bu yönde zaten. :)

Velhelebe
14-06-2018, 17:51
Kelime israfı.
Bir iki yerde okumuştum "En mantıklı yönetim biçimi bu değil mi?"
- Değil. Platon'Un "Filozof Kral" düşüncesi gibi pratikte uygulanabilirliği yok.
Mesela Machiavelli filan okuyun.

"Bilim adamları, ekonomistler, genetik bilimciler başa geçsin"
- Geçsin. Peki bu adamlar seni-beni kendilerinden önce mi düşünecekler?
/Kuvetleri ayırmaktan ve hepsini halka vermekten başka çaren yok.
"teknokrat" kişilerin bulgusu bu yönde zaten. :)

Temsili demokraside bağımsız yargı ve bağımsız medya yok. Ama teknokraside organlar bağımsız ve yetkiler o alanla kısıtlı. Dolayısıyla bazı uzmanlar çıkarına göre hareket etmeye kalksa denetlenirler ve görevlerinden alınırlar. Bağımsızlık ve uzmanlık işin aslı gibi.

Leonardo
14-06-2018, 18:13
- Bu dediğin de bana Çin'i anımsatıyor.

Basın özgürlüğü yok, ne derlerse yapacaksın, oto gibi yaşayıp öleceksin
/ Ama ülkenin refahı / iyiliği her şeyden önce gelecek.

- Onu da almıyım :)

Velhelebe
14-06-2018, 18:22
- Bu dediğin de bana Çin'i anımsatıyor.

Basın özgürlüğü yok, ne derlerse yapacaksın, oto gibi yaşayıp öleceksin
/ Ama ülkenin refahı / iyiliği her şeyden önce gelecek.

- Onu da almıyım :)

Alakası yok o modelle teknokrasinin. Bahsettiğin model devletin öne çıktığı ve hatta devleti yönetenlerin zengin olduğu ama halkın fakir olduğu bir model. Ve bu modeli temsili demokraside görüyoruz. Temsili demokraside seçilenlerin yetkisi çok fazla, her alana el atabiliyorlar, denetlenemiyorlar, yargılanamıyorlar, koltuktan kalkmıyorlar.

Ama benim bahsettiğim teknokratik modelde politikacıları halk seçmiyor ve yetkileri fazla değil. Yetkileri sadece kendi alanlarıyla kısıtlı. Politikacı her şeye el atarsa manipüle edebilir sistemi. Ama sadece kendi alanı dahilinde yetkisi olursa ve yönetim organları bağımsız olursa sorun olmaz. Temsili demokraside bu anlayış yok, her alanda ayrı yönetici yok, seçilmiş politikacı her şeye el atsın anlayışı var ve uzman da değil politikacılar hiçbir alanda. Yani işin aslı konusuna göre yetki olması, bağımsızlık ve uzmanlıktır. Ama ne olursa olsun doğrudan demokrasi teknokrasiden daha iyi olabilir. Lakin teknokrasi temsili demokrasiden çok daha iyi gözükmekte.

dine mine ne
16-06-2018, 14:05
Ama benim bahsettiğim tekokratik modelde politikacıları halk seçmiyor ve yetkileri fazla değil.

Bu yönetim şekli insanların isyan etme duygusunu elinden almayı hedeflediğini düşünüyorum. Halkin/ anarşistlerin ağzını bilimle kapama çabası olarak görüyorum.

Ne demek yetmiyor, bak hala yemek emek diyor, ne oluyoruz kendimize gelelim lütfen, burda bilim konusuyor. Yani bu anlamda ele alirsan teokratik düzeni bir başka şekli ile yasiyoruz zaten.

Misal besinlerin Dna ları ile niye oynuyorsunuz dediğin zaman adamlar açlığı nasıl yeneceksin gibisinden cevap veriyor. Halbukisi durum öyle midir degil midir bilende yok. Bu tür açıklamaların arkasında cebini dolduran firmalarda olabilir sonucda.
Teokrasi yentim modelinde bu uzmanlari sonuç itibarıyla insanları kimlerin getirip götüreceği daha şimdiden belli oluyor.

Engse Hohol
12-01-2019, 20:14
Başka ülkelerde üniversite öğretim üyeleri, akademik meslekleri gereği cumhurbaşkanı danışmanı olurlar, asli görevlerinin parçası olarak ama Türkiye'de akp ile saçma sapan bir danışmanlık mesleği oluşturuldu. Tayyip canı istediği yandaş kişiye danışmanlığı, meslekmiş gibi atıyor halbuki hükümet için çalışan böyle bir mesleki danışmanlık yok, bunu akp peydah etti.

✔ (https://twitter.com/cakarismaail/status/1084126129827516417) Akp'nin peydah ettiği diğer bir saçmalık, yeliz ahmet hamdi gibi, kenan sofuoğlu gibi, sonradan görme, cahil ve sahtekâr olduğu 2 günlük bir araştırmayla ortaya çıkan insanlara liyakat ermesi olmuştur.

✔ (https://odatv.com/cumhurbaskaninin-soforunun-diplomasi-da-yeliz-cikti-2001171200.html) Örneğin yeliz ahmet hamdi çamlı'nın diploması çakma Newport üniversitesi denilen yerden para ile alınmıştır.

ForumKirpisi
12-01-2019, 20:50
Başka ülkelerde üniversite öğretim üyeleri, akademik meslekleri gereği cumhurbaşkanı danışmanı olurlar, asli görevlerinin parçası olarak ama Türkiye'de akp ile saçma sapan bir danışmanlık mesleği oluşturuldu. Tayyip canı istediği yandaş kişiye danışmanlığı, meslekmiş gibi atıyor halbuki hükümet için çalışan böyle bir mesleki danışmanlık yok, bunu akp peydah etti.

✔ (https://twitter.com/cakarismaail/status/1084126129827516417) Akp'nin peydah ettiği diğer bir saçmalık, yeliz ahmet hamdi gibi, kenan sofuoğlu gibi, sonradan görme, cahil ve sahtekâr olduğu 2 günlük bir araştırmayla ortaya çıkan insanlara liyakat ermesi olmuştur.

✔ (https://odatv.com/cumhurbaskaninin-soforunun-diplomasi-da-yeliz-cikti-2001171200.html) Örneğin yeliz ahmet hamdi çamlı'nın diploması çakma Newport üniversitesi denilen yerden para ile alınmıştır.

benim bildiğim de wales newportta böyle bi üniversite yoktu, sadece university of south walesin kampüsü var. newport güzel yer.

bi de amerikada newportlar var bi ton. ama türkiyedeki komple çakma imiş, denklik bile yok apartman dairesi üniversitesi isim benzerliği yapmışlar :D . biz de apartmana kurak bi üniversite. turan dursun üniversitesi ilahiyat fakültesi :D .

Engse Hohol
15-01-2019, 15:35
A haber demek, yalan haber demek. Yeliz ahmet hamdi çamlı'nın diploma aldığı Newport üniversitesi nasıl çakma ise, Harward Üniversitesi de öyle çakma bir üniversite.

✔ (http://www.cumhuriyet.com.tr/video/video/1201981/A_Haber_de_gizemli__profesor___Kim_oldugu_bilinmiy or.html) A Haber'e katılan gizemli profesör kim?
A haber, Harward Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mart Thomas olduğu belirtilen bir kişiyi konuk olarak aldı.
ancak Prof. Mark Thomas diye bir profesör yok ve dahası Harward Üniversitesi diye bir üniversite yok !

Yine A haber yine yalan haber yorumcusu. Farkında iseniz benzeşik adlar kullanıyorlar sahtecilik yaparken. Gerçekte Harvard üniversitesi, sahtesini Harward üniversitesi olarak kullanıyorlar ki kendi cahil akp'li tayfamız olaya ayıkmasın diye böyle yapıyorlar.