Orijinalini görmek için tıklayınız : 200. Yılında Marx ve Marksizm
Şüpheci Dinsiz
09-10-2018, 18:42
Duvar gazetesinin Marx'ın 200. yıldönümü için hazırladığı 8 video.
1: Gerçekliğin dışında bir hayali yoktu!
DnIj8sSI20Y
2: Devleti nasıl tanımladı?
2tGbyEw8mT0
3: İktisat ve uluslararası etkisi
LsRknKRaLhQ
4: Marksizm ve 21. yüzyıl ekonomisi
3dh8Z8awHmk
5: Tarihsel materyalizmin bugünkü anlamı
jJLveQlKPAY
6: Marksizm kadınlar için ne diyor?
7pVS8hhQuQI
7: Marksizm ve 'ulus'
1SUcrtDB0Xg
8: Marx ve Kapital
rVEysweQjlQ
Her kes Karl Marks ı çok farklı anlatır Ben Marks ı eleştiri olarak anlıyorum Çok kitabını okudum felsefeden ekonomiye insana bakıştan sanata bakışa kadar . Benim anladığım Marks eleştiridir.
Her kes Marks çok farklı anlatır insan nasıl anlamak istiyorsa Marksı öyle anlar. Ben eleştiri olarak anlıyorum.
Marks ı idoloji olarak, siyaset olarak, ekonomist olarak anlayanlar var Demek ki böyle anlamaya uygun.
Ama şundan eminim Marks ı, Marks yapan Engels dir. Engels yeterli desteği vermese idi Marks söner giderdi.
Elbette Marks bir çok katkı veren devrimciler var onlarında emeklerini yok sayamayız.
Ben Marks la Marksizm i ayrı tutuyorum Bu da benim anladığım Marks dır.
kartopu Engels yardımcı olmasa Marks diye birisi olmazdı.
Ama şundan eminim Marks ı, Marks yapan Engels dir. Engels yeterli desteği vermese idi Marks söner giderdi.
Bu benim yazdığım
kartopu Engels yardımcı olmasa Marks diye birisi olmazdı.
Bu da sizin yazınız.
Bana nerelerde yardım ettiğini söyleyin Maaş verdi demeyin, bütün Marks eleştirilerinde bunu görüyorum.
Marks bir çok Marksistler tarafından Farklı anlaşılmış farklı anlatılmıştır. Siz nasıl anladınız merak ediyorum.
kartopu Marks açlıktan ölürdü. Zaten açlıktan ölmeye zaman zaman pek yaklaşmış.
Kolay değil bir insana senelerce maddi destek sağlamak ve karşılıksız. Sadece ekmek vermek değil ki, yıllarca fikri destek veriyor. Belki bu maddi destek sürekli değil ancak Marks'ın Engels'e yazdığı bir mektubu okuduysan durumun vehametini anlarsın.
Engels Marks öldükten sonrada yayınlara devam ediyor. O yayınların akıbeti muamma kalırdı. Das Kapital yarım kalırdı.
Marks açlıktan ölmezdi ama o yazdıklarını yazamazdı.
Genç Marks yaşlı Marks diye ikiye ayrılan Marks ünversite hocalığını tekliflere rahmen yapmadı. Bir gazeteye yazılar gönderdi geçimini böyle sağlıyordu. Bu yazılar sayesinde (orman köylüleri ve köylülere kendi odunlarını satan patronlar) devrimci kimliğini buldu.
Marks baştan felsefe ile ilgilendi genç hegelciler gurubunda idi. İşte Engels le o dönem tanıştı. Engels yaşamını garanti ettiği için paranın sadece istikametini (değer teorisi ve sermaye birikimi) yazdı.
Kapital i de Engels )2-3 cilt)sadece dağınık durumdan derledi ve özüne sadık kalarak almanca baskıya verdi.
Yani Marks açlıktan ölmezdi bu yola Engelsle birlikte çıktılar Öyle patron Engels İşçi Marks değil Marks Engels yoldaşlar.
Soru şu idi. Siz Marks ı nasıl anlıyorsunuz. Ben eleştiri olarak anladığımı yazdım.
ilahimasal
12-10-2018, 12:37
1 saatlik bir belgeselden Marx için fikir sahibi olan sığ zihniyetler Marx ı açlıktan ölmeye aday birisi olarak görmesi gayet normal.
Peki bu sığ zihniyetin muhammed denilen mitolojik masal kahramanının Hatice denen mitolojik masal kahramanın himayesi olmadan açlıktan sürünmesi durumunu neden göz ardı ederler?
Hani bir ayet var ! Seni aç ve fakir iken bulup karnını doyurmadık mı ? Burdaki doyuran Hatice olmasın? Tanrı hatice .
Birisi gerçek ve hakikat iken diğerinin masal olması sığ zihniyetin ne kadar aciz olduğunun ispatıdır.
Sığ zihniyetin mitolojik masal kahramanlarının dışında ,tarihte yaşamış açlıktan nefesi kokarken sığınıp açlıktan kurtulan bir çok kahramanları vardır.
Ülkemizden Birini örnek verirsek Necip Fazıl denilen sefil bu duruma örnek olabilir.
Marx dan ve fikirlerinden rahatsız olan sığ ve sağ olan kesim basit bir guruhdur. Attıkların taşın tekrar kendilerine döneceği hesap edemezler.
spartacus
12-10-2018, 17:02
Marx'ın eserleri, görüşleri heleki videolarda anlatılanlara dair değilde, Engels olmasaydı konusunu tartışmak, şaşırmıyorum, zira ortalamanın biraz üzerinde bir Ortadoğu toplumu...
Ciddi sorunlarımız var, örneğin bir kapitalistin çocuğu, bir işçi gibi olmaz. İşçi, emekçi gününün en verimli saatlerini, emeğinin sömürüsüne harcar ve beyini sürekli olarak iş dışında, geçim sıkıntılarıyla, bunlara bağlı sorunlarla meşguldür. Evveliyatıda böyle geldiği için, dünya meselelerine, bilime, siyasete ayrıcak vakti olmadığı gibi, akademik, ekonomi-politik, bilimsel verler ve bilgilerden de mahrum kalır. Kendisine kalan zaman ise, akşam yemeği ve uykudur. Zamanı olan olsa bile, dağınıktır, parçalıdır ve derli, toplu üzerine düşemez.
Hasılı, kapitalizm koşullarında, bu tür konularda eserler vermek, aydın olmak, hatta siyaset, bunlara ayırabilecek vakitle doğru orantılıdır.
Bu bağlamda, aydınların fiiliyatı, profesyoneldir. Bunun içinde, zamana ihtiyaçları var, bu karşılanabildiği oranda anlamlı olur.
Engels olmasaydı Marx olmazdı vb. baban ve annen olmasaydı sende olmazdın gibi absürt.
Marx ve Engels birlikteler bu konuda, ayrı-gayrı değiller.
bakkalmahmud
12-10-2018, 18:29
On senenin üstündedir aslanlar gibi iki büyügümü acar (-: bu sitenin forumunda dolasirim (-: ama sabah uyandigimda fazla birsey hatirlamam,hicbi önemi yok en azindan büyükleri bosa icmemis oluyorum,sarhos olmak icin deyil bilgi sahibi olmak icin iciyoruz (-: ..
Sorum su,marxin fikirleri evrenselmidir (marx in fikirleri marx dan öncede vardi,,yaniliyormuyum? ) ikinci ve en önemli evrensel soru madem tek yaratici var niye bir tarafin hayatda kalmasi icin öbürünü yemesi gerekiyor? ben herseye gücü yeten yaratici olsam fakirin son kurusunu ihtiyac sahibine hediye etdiyi gibi herkesin hayat yasamasi icin hayat hediye ederdim,,,benim gördüyüm kadariyla birinin yasamasi icin öbürünün yok olmasi lazim,,,bu nasil yaradilis? yaradilisda bir deyil iki tanrinin gücü roll oynuyor.
Marks açlıktan ölmezdi ama o yazdıklarını yazamazdı.
O zaman bildiğimiz Marks Marks olmazdı. Bildiğin ağzı kokuyor açlıktan. Burada ironi yok direk açlıktan yani beslenememekten ölebilirdi.
Soru şu idi. Siz Marks ı nasıl anlıyorsunuz. Ben eleştiri olarak anladığımı yazdım.
Eleştiri olarak da bakılabilir. Devlet-Sermaye-Sınıf ilişkileri konularında fikir adamı.
Saint-Just
13-10-2018, 20:49
"Biz, Marksizmi entellektüel gevezelik ve dünya devrimci hareketinin trafik polisliğini yapmak için okuyup öğrenmiyoruz. Biz dünyayı değiştirmek için, dünyanın Türkiye'sinde devrim yapmak için Marksizmi öğreniyoruz."
Mahir Cayan
"Biz, Marksizmi entellektüel gevezelik ve dünya devrimci hareketinin trafik polisliğini yapmak için okuyup öğrenmiyoruz. Biz dünyayı değiştirmek için, dünyanın Türkiye'sinde devrim yapmak için Marksizmi öğreniyoruz."
Mahir Cayan
Senin ağzına hiç yakışmamış Mahirin Marks hakkındaki sözleri.
Sen kendin nasıl bildiğini yaz .Mahir kendini kanıtladı sözünde duramasa da sözünde duracağını gösterdi. Ya sen.
Şüpheci Dinsiz
20-10-2018, 07:07
200. Yılında Marx ve Marksizm
Bu bölüm mutlaka seyredilmeli.
9: Marksizm ve gelecek
D2XqzA_9lSw
10: Post Marksizm neden vazgeçti?
ERm7KpHra_4
Sn Şüpheli Dinsiz
Aşağı yukarı konun tartışma nedenleri aynı
Kapitalizm çöküyor ömrünü tamamladı gibi yorumlar.
Bunun için artı değer yasası çöktü bitti kar oranları küçüldü Kapitalizm yatay büyüyemiyor dikey büyüyor anlatımlar.
Yeni kurulum (Sosyalizm Komünizm ) için Sovyetler Birliğinin iyi bir eleştirisi, geçmişin tekrarı mümkün değil. Komünist Sosyalist örgütlerin genç nesillere inememesi. Gibi anlatımlar.
Kapitalizm deki bu sorunları Kapitalistler bile tartışır olması bu çöküşün gözle görünür hale gelmesini anlatır.
Evet kapitalizm artık eleştiri noktasını geçti İnsanlık için zararlı olmaya başladı.Değer yasası çöktüğünde kapitalizm den söz edilemez.
Robot lu üretim yapay aklın insan yerine düşünmesi kapitalizm in bitişini anlatır.
Bulunamayan yeni örgütlenme ve müdahale yöntemidir.
İşte bunu bize gezi olayları biraz olsun anlatmıştır ve Bu gezi olayları bu ülkede bulunan kendine devrimci, komünist ,sosyalist, ilerici diyen örgüt ve kişileri de hazırlıksız yakalamıştır. Halk gençlik onları aşmış geçmiştir.
Dünyada da böyle, İşçi sınıfı yüksek aylığa odaklanmış kendi kabuğunu kıramıyor Komünist sosyalistler kendini aşamıyor ve kapitalizm büyük yıkımlar yaparak çöküyor.
Bence genç insanların önünde en büyük engel muhafazakar komünistler ve onların idolojik sergilemeleri. Yoksa kapitalizm çoktan kuyruğu titretti.
Zamanımızda hala kızıl orduya hayran örgütler var onlar bu gençliği zehirliyor gelişmenin önünü tıkıyor.
İnsanlığı tek talebi özgürlüktür. Olmalıdır. İnsan bütün devlet yapılanmalarından dinlerden katı askeri disiplinden kurtulmak için çaba harcamalı.
Özgür insan komünist insandır.
Karanlıktan aydınlığa
20-10-2018, 11:57
Yıllar önce Avrupalı dostlarımız Türkiye için " o kadar talancı,hortumcu,yiyiciye rağmen Türkiye nasıl ayakta kalabiliyor,şaşırıyoruz " demişlerdi.Komünistler Türkiyede ki zihniyetin değiştiğine inanmış olsa gerek,aksi halde davalarından vazgeçerlerdi.
Yıllar önce Avrupalı dostlarımız Türkiye için " o kadar talancı,hortumcu,yiyiciye rağmen Türkiye nasıl ayakta kalabiliyor,şaşırıyoruz " demişlerdi.Komünistler Türkiyede ki zihniyetin değiştiğine inanmış olsa gerek,aksi halde davalarından vazgeçerlerdi.
Ne demek bu anlayamadım.
Komünizm bir dava değildir. Hayatın dayattığı gerçektir.Bu günün komünistleri vaz geçse bile yarının komünistleri vaz geçmeyecek Çünkü bu davanın sonucu insanlığın kurtuluşudur.
Ya bu dünyaya komünizm gelecek ya insan nesli tükenecek.
Karanlıktan aydınlığa
20-10-2018, 19:32
Ne demek bu anlayamadım.
Komünizm bir dava değildir. Hayatın dayattığı gerçektir.Bu günün komünistleri vaz geçse bile yarının komünistleri vaz geçmeyecek Çünkü bu davanın sonucu insanlığın kurtuluşudur.
Ya bu dünyaya komünizm gelecek ya insan nesli tükenecek.
Celal Şengör Komünizmin din olduğunu söylüyordu.haklıymış.
spartacus
20-10-2018, 21:47
Celal Şengör ne zaman Evrim Teorisi dindir diyecek, bak bunu da bekliyorum :)
Velhelebe
20-10-2018, 22:47
Demez. Evrimi savunuyor. Ama bildiğini sanmıyorum. Şengör bir anlatıcıdır. O bunu dedi bu şunu dedi diye anlatır ve onlara iman eder. O yüzden kabul ettiği ve reddettiği şeyleri bilmez. Hakim zihniyet ne derse onu kabul eder. Evrim hakim zihniyet tarafından reddedilse büyük ihtimalle evrim dindir derdi.
Marx'ı baya okudum ve kafa patlattım diyor Şengör. Marx kendi döneminin bilimini anlamamıştır diyor. Böyle böyle eleştiriyor. Ama anlattıklarında farklı bir şey görmedim Şengör'ün. Halkın bilmediği bir şeyi söylemiyor, aydınlanmıyoruz dinleyince. Yani dinleyince haaa demek ki komünizm, sosyalizm, Marksizm bundan yanlış diyemiyoruz, sıradan açıklamalar yapıyor. O yüzden sokaktaki vatandaş bu ideolojileri ne kadar biliyorsa Şengör de o kadar biliyordur. Eleştirmesi hakim zihniyetten dolayıdır.
İşi bilen birinin Şengör'e bak sosyalizm komünizm senin sandığın gibi değil, Marx şöyle analiz ediyor vs diye göstermesini isterdim. Şengör daha geçenlerde ekşi sözlükte idi. Buraya da gelir mi acaba çağırılsa? Aslında çok şeyi biliyor da tvde anlatmıyorsa buraya gelip bizi aydınlatmalı bence. Hem kendisi de çok şey öğrenmiş olur.
Karanlıktan aydınlığa
21-10-2018, 00:06
Putin'de aynı şeyi söylemiş.ondan daha iyi bilecek halimiz yok heralde komünizmi.veya adamın bu işi bilmesi lazım.bizi belki ama Rusları kandıramaz.
Ali Rıza Demircan'ın Komünizm nedir başlıklı yazısını okuyunca insanın komunizm hakkında hiç de iyi düşünesi gelmiyor.
1500 sayfalık Das Kapital 'ı (tamamiyle) kaç kişi anlıyarak okudu onuda sormak lazım.
spartacus
21-10-2018, 01:04
Putin'de aynı şeyi söylemiş.ondan daha iyi bilecek halimiz yok heralde komünizmi.veya adamın bu işi bilmesi lazım.bizi belki ama Rusları kandıramaz.
Ali Rıza Demircan'ın Komünizm nedir başlıklı yazısını okuyunca insanın komunizm hakkında hiç de iyi düşünesi gelmiyor.
1500 sayfalık Das Kapital 'ı (tamamiyle) kaç kişi anlıyarak okudu onuda sormak lazım.
Bize ne Putin'den, Celal Şengör'den... Mantığına bakar mısın? Düşünemeyen, bilmeyen, irdelemeyen..
Peygamber efendimiz böyle dedi kafası, kısaca bildiğin bir şey yok. Sen de öyle öyle inan :)
Oldu, Harun Yahya'dan da evrim teorisini, materyalizmi öğrenirsin artık(gerçi öyle gibi).
Karanlıktan aydınlığa
21-10-2018, 01:31
Bize ne Putin'den, Celal Şengör'den... Mantığına bakar mısın? Düşünemeyen, bilmeyen, irdelemeyen..
Peygamber efendimiz böyle dedi kafası, kısaca bildiğin bir şey yok. Sen de öyle öyle inan :)
Oldu, Harun Yahya'dan da evrim teorisini, materyalizmi öğrenirsin artık(gerçi öyle gibi).
Das Kapital' i okudun mu ? Hepsini okuyup anladın mı ?
Komunizmden bana ne..herşeyi öğrenmek zorundamıyım.Komunizm bilinmeden önce insanlar adalet,insanlık namına bir şey bilmezmiydi ? Komunizmin kanlı tarihi yalan dersen dahada şaşırırım..yinede sevdiğim tek komünist var "Che Guevara " Che sanırım Rusyanın komünist anlayışına kafa tutan bir adamdı.
Mutlaka komunizm gelecek iddiasına şaşıracağına bana mı tepki gösteriyorsun ?
Komunizm karşıtı olsamda , bu komunizmi yeterince bilmememden kaynaklanan bir durum olabilir..
Fakat Komunizm tarihinin ürkütücülüğü " bilmene gerek yok " dedirtiyor .
spartacus
21-10-2018, 05:24
Das Kapital' i okudun mu ? Hepsini okuyup anladın mı ?
Komunizmden bana ne..herşeyi öğrenmek zorundamıyım.Komunizm bilinmeden önce insanlar adalet,insanlık namına bir şey bilmezmiydi ? Komunizmin kanlı tarihi yalan dersen dahada şaşırırım..yinede sevdiğim tek komünist var "Che Guevara " Che sanırım Rusyanın komünist anlayışına kafa tutan bir adamdı.
Mutlaka komunizm gelecek iddiasına şaşıracağına bana mı tepki gösteriyorsun ?
Komunizm karşıtı olsamda , bu komunizmi yeterince bilmememden kaynaklanan bir durum olabilir..
Fakat Komunizm tarihinin ürkütücülüğü " bilmene gerek yok " dedirtiyor .
Harun Yahya öyle öğretiyor, evrim karşıtlığını da öyle anlatır kendileri... Harun Yahya türevlerinden öğrenmişsin tarihi, resmi ideolojinin, ürkütücü tarihinden. Kapital'i okudum, şu an yaşanan ürkütücü dünyanın ve ürkütücülüğün altında yatan alt-yapının gerçeğini ortaya seriyor. (örneğin 1917 de Rusya'da devrim olunca, 14 kapitalist ülke, Rusyayı işgal etme harekatına katılmıştır, bu savaş kaç yıl sürdü peki? bildiğin bir şey yok, tek bildiğiniz kapitalizmin yalanları. AKP yalanları nasıl etki ediyorsa, aynı. Ortadoğu'da kaç milyon insan petrol ve silah tekellerinin sermayesi için öldü? Kapitalistler elbette sizin gibi hüloğğğcularını kolay idare ederler, kılıfları hazırdır ve bütün suçu kurbana atıp çıkarlar. Sizde aynen AKP lilerin 3-5 yalanı slogan olarak öğrendiği gibi, söylemeyi bilinçli olmak sanırsınız)
Sanane ise neden yazışıyoruz? Kişilerin inancı beni bağlamaz...
Senin ifadende sorun, komünizm=dindir demiş olman. Bu kafa cehalet kafası, "evrim teorisi, bilim dindir" diyen, ama ne yazık ki seninde bildiğin gibi bu konulara dair bilgilerinin olmayışıdır.
Rusya komünizmi diye bir komünizm yok...
Kısaca tartışırsak, evrim karşıtı ile tartışıyor gibi olurum. Ne kadar yalan, o kadar geçerli sanmak. Yalanın ispata ihtiyacının olmadığı, ama buna rağmen gerçek ve doğrulara gelince, kılı kırk yaran, başından karşı çıkan toplumlar ne yazık ki geri kalmış toplumlardır.
Hasılı, boşver.
Komünizm din değildir, böyle olduğunu sanmak, düşünmek, dindir. Ancak dini düşünme modellerini aşamayan kişiler, evrim dindir, bilim dindir demektedir, neden? Başka türlüsünü bilmezler, düşünemezler, kendileri gibi düşünmek siterler... Konuyu inanç meselesi yapanlarda olabilir, lakin bu komünizmi bağlamaz, belirlemez, insanlar bazı şeyleri birikimle kavrar, aşar...
bilgivehis
21-10-2018, 07:16
Dünyada en kolay iş komünizmi kötülemektir.
Çünkü yaşanmamış bir sistemi yaşanmış gibi lanse ettiler ve dinlerin insanlara verdiği korku gibi korkuttular, kapitalizmi cennet, komünizmi de cehennem şeklinde gösterdiler, çoğunluk olayı bu benzetimle algıladı.
Komünizmi öğrenmek için binlerce sayfa kitap okumak gerekmiyor.
Çünkü komünizm bir hedeftir, aslolan kapitalizmi, sömürü ve baskıyı yenmektir. Bu yüzden kapitalizm yıkılsa dahi öyle lanse edildiği gibi komünizm gelmez, oraya ulaşmak için çok yollar aşılması gerekir. Üstelik her şeyde olduğu gibi kesin de değildir.
Burada öncelik komünizm değil sömürüdür.
Sömürüye karşı olanlar komünizmi kötülemeden önce kapitalizmi yenmeyi düşünür. Günümüzde ise tersini yapıyorlar, tepemizde duran sömürüyü yok etmeden henüz olmayan komünizmi yıkmaya çalışıyorlar.
Yani komünizm inanç mış Celal Şengör göre.
Bence Celal Şengör kendi mesleği ile konuşsun daha fazlası onu aşıyor ve saçmalıyor.
İnsan bilmediği konularda bilgiçlik taslarsa sonuç saçmalık oluyor.
karanlıktan aydınlığa Das Kapital' i okudun mu ? Hepsini okuyup anladın mı ?
Komunizmden bana ne..herşeyi öğrenmek zorundamıyım.Komunizm bilinmeden önce insanlar adalet,insanlık namına bir şey bilmezmiydi ?
Sn karanlıktan aydınlığa.
Spartakus u bilmeme ama ben okudum ve iyi anladığımı iddia ediyorum Hatta das kapital yetmedi ARTI DEĞER TEORİLERİNİ de okudum.
Komünizm Rusya (Sovyetler Birliği ) ile hayata girmiş bir yaşam biçimi değil binlerce yıllık tarihi, uğruna ölümü göze alan insanların ideali olmuş yaşam biçimidir.
Senin anlayacağın Rusya ile başlayıp Rusya ile bitecek bir şey değil.
Sizi ilgilendirmemiş olabilir ama insanlığı ilgilendiriyor. İlk insanlar komünizm yaşadı son insanlarda yaşayacak aradaki rejimlerde insanlık bu yaşam biçimine sevdalandı savaş verdi ve uğruna ölümü göze aldı.
Tarihi kurcalarsan birde bu tarihi egemenlerin (krallar şahlar padişahlar)değil alttaki sınıfları savunanlardan okursan çok farklı şeyler göreceksin.
Saint-Just
28-10-2018, 13:50
ona bakarsan celal şengör marksizm ve diyalektik materyalizm ile ilgili söylemlerinin çoğunda sırtını popper'e yaslıyor.
popper dediğin de kendi safsatalarını temellendirebilmek için evrim teorisini reddeden bir adam. onu bile geçtim nerdeyse bütün pozitif bilimleri reddediyor.
bunların komünizm'den ''din'' falan diye bahsetmeleri de hakkaten komedi.