Orijinalini görmek için tıklayınız : İnsanlar neden ölülerini toprağa gömerler ?
İlkel dönemlerde insanlar toprağa tohum atar sonrada tarımsal ürünleri elde ederlerdi.
İnsanlar öldüklerinde bir umutla onları toprağa gömmeye başladılar. Ölmüş insanların topraktan çıkıp yeniden yaşayacaklarına inanıyorlardı.
Bazı tarım ürünleri 1 yılda bazı ürünler daha uzun yıllarda ürün veriyordu. İnsanlar, ölülerin 1 seneden fazla sürede yeniden topraktan çıkacaklarına inanmaya başladılar.
Zamanla bu durum, ölenlerin kabirlerine, yiyecek-içecek, giyim, silah bırakmaya kadar gitmiştir.
Niyazi Kahveci buna yakın bir açıklama yapmış. Programın adı Çağdaş Düşünme - KRT TV
ilahimasal
15-10-2018, 08:29
Kokuşmasın diye..
Zerdüşt ler ölülerini toprağa gömmez . Zerdüştler için güneş su ve toprak kutsaldır onu kirletmezler kirletilmesine izin vermezler.
Zerdüştler ölülerini parçalar ve bir kayanın üstüne koyar yırtıcı kuşlarda o cesetleri yer.
Zerdüşt ler ölülerini toprağa gömmez . Zerdüştler için güneş su ve toprak kutsaldır onu kirletmezler kirletilmesine izin vermezler.
Zerdüştler ölülerini parçalar ve bir kayanın üstüne koyar yırtıcı kuşlarda o cesetleri yer.
Kahveci'nin anlattığı dönem, insanların doğru düzgün lisan bilmedikleri ve yazıyı keşfetmedikleri dönem olabilir. Hangi dönem olduğunu söylemedi. Daha doğrusu zapping yaparken denk geldim.
Şimdi yapıyorlar mı bilmiyorum Şimdi Zerdüşt kaldı mı onu da bilimiyoum sanırım hindistanda biraz var. Ama Zerdüşüt inancı ve kültürü orta çağda bunu yaşatıyor muş.
Kaynak Zerdüşt inancının kitabı olan Avesta.
Bu kültürü Moğallar ,Büyük İskender ve İslam yok etti bütün kaynaklarını yaktı bildiğim kadarı ile çok az bir insan Hindistan da bu inancı yaşatıyor.
Bazı Kürtler bu inanç a sahipleniyor ama onlarında uyguladığını sanmıyorum.
O çağda (orta çağ) yazı var hatta felsefe var yazılı kaynaklarda vardı.
kartopu; bakın bu habere, Budistler sizin dediğinizi yapıyorlar.
https://www.ensonhaber.com/galeri/oluleri-akbabalara-yediriyorlar
Demek ki kültür ve inançları birbirlerine benziyor sonunda aynı coğrafyanın insanları birbirlerini etkilemiş olabilir.
Karanlıktan aydınlığa
16-10-2018, 12:17
Topraktan geldik toprağa gidiyoruz düşüncesi ve insanların sevdiklerine verdikleri değer yüzünden ölüler toprağa gömülüyor .ölüyü yakmak, parçalamak saygısızlık olarak görülmüş olmalı.mantık olarakta toprağa gömmek vicdana,doğamıza en uygun olanı gibi.Topraktaki elementlerin bedenimizdede olması ,toprakla ortak noktalarimız (doğurganlık , cömertlik gibi) bu inancı doğruluyor, en azından inananlar için.
Ahlaksız
16-10-2018, 20:29
Zerdüştler ölülerini şuraya koyuyorlar;
https://www.youtube.com/watch?v=KXQ32ofoi2s
Ölülerini toprağa gömmek yakmak yırtıcı kuşlara yem yapmak hatta denize atmak bunların hepsi inançtır. İslam a en yakın olan toprağa gömmek olması diğerlerinin inanç olmaması anlamı taşımaz.
Topraktan geldik toprağa gideceğiz de çok fazla mantık anlatımı değil bu sadece tek tanrılı (Musevilik hiristiyan islam) inancının anlatımıdır.
İnsan ve diğer canlıların üretimi doğaya has bir olgudur. Yaradılış teorisi evreni binli yıllarla açıklar evrimse milyarlı yıllarla açıklar.
Biz bu teorilere mantık akıl koyduğumuzda, yırtıcı kuşlar, yakmak, denize atmak, ve gömmek gibi eylemlerin hepsinde doğaya karışımı buluruz yani birisi doğru diğeri yanlıştır diyemeyiz.
Sonunda mantık şunu der ölü artık fazlalıktır bir an önce yaşayandan uzaklaşmalı. Bütün inanç gurupları da bunu yapmıştır ölüyü yaşam atmosferinden dışarı atmıştır.
Felâsife
30-10-2018, 00:37
Eski kadim toplumlarda ki ölüyü, gömme, yakma, parçalama vs.lerin hepsi de aslında aynı kapıya çıkıyor. Zira bu toplumlarda RUHLAR anlayışı var, dolayısıyla ölen öldüğünde ruhu biran önce gitsin diye, bedenle bağını kesiyorlar, yani bedeni ortadan kaldırıyorlar.
Öteki türlü kokması filan, ölüyü gömme de çok etkili değil bana kalırsa.
Birde mumyalama yapanlar var, firavunlar gibi, onlar da iş biraz daha değişik, onlar çok daha sonra dirileceklerine inanıyorlar, piramitler de bu yüzden devasa mezarlar yapıyorlar. Ama tabi evdeki hesap çarşıya uymuyor, onlar müzeler de istirahat ediyorlar şimdi.
Gerçi belli mi olur, DNA larından filan gelecekte onları diriltirler, onların hikayelerini onlardan dinleriz :D
Eski yurt
30-10-2018, 00:43
Çünkü en mantıklısı budur. Ateist arkadaşlarımız bundan korktukları için denize atılmayı veya başka saçma şeyler isterler. O mantıklı olan değildir dostum o senin korkundur. Bir gün mutlaka karşılaşacaksın.
spartacus
30-10-2018, 04:56
Çünkü en mantıklısı budur. Ateist arkadaşlarımız bundan korktukları için denize atılmayı veya başka saçma şeyler isterler. O mantıklı olan değildir dostum o senin korkundur. Bir gün mutlaka karşılaşacaksın.
Ateistlerden böyle isteklerde bulunan olmuşsa "yakılamayı" vasiyet etmiştir.
Kafanda nasıl bir ateist önyargısı var ortada, acele etme, cehaletinizi aşmanız için, biraz emek-zaman ve okuma -akıl-mantık-bilimsel metodlarla- zamanın var... Her cevabın aynı, bu da; ne kadar yetersiz olduğunu ve cevaplarında amacının, enjekte edildiğin biçimde, ateistler şöyle, böyle esaslı(safsata, ad-hominem) tatmin olduğunu gösteriyor.
İsanların neden ölülerini toprağa gömdüğü konusu atesitlerin bundan kormasıyla, yok efendim ölülerinin denize atılmasını istemesiyle ne alakası var?
Ben ölürsem yakmalarını söyledim... Bu insanların, neden ölülerini toprağa gömdüğüyle ilgili bir irdeleme değil, değil mi? :)
1.) Kokmaması için
2.) Yabani hayvanlarca parçalanmaması için(duygusal temel)
3.) Tekrar dirileceklerine inandıkları için.
4.) hatıralarını yaşatmak için... vb...
tümü de şu ya da burada, şu ya da bu biçimde geçerli...
Örneğin islam anlayışında, yeri belli olsun amacıyla yapılan mezar yoktur... Oysa mezarlıklar yapıyoruz değil mi? Neden? İşte o saksıyı çalıştımanız gerekiyor. Bunun ateistlerin topraktan, ölmekten vb korkmasıyla ilgisi yok, kendine başka türlü tatmin aracı bul.
Canlılar hayatta kalmaya odaklıdır, mesele ölmekten korkmak kadar basit değil,hayatta kalma istemidir. asıl ölümden korkanlar, kendilerine sonsuz hayat bahşedeciğini öne sürdüğü, üfürdüğü masal tanrıları, putlar, bir dolu ritüeller(!) uyduranlardır, tanrı bile sözde o sonsuz ölüm isteğinin aracı-aleti, cennet, cehennem korkusu arasında her daim ölümü düşünmek... Hayatı unutmak(yaşarken ölmek)...
Bende bir Ateist olarak toprağa gömülmeyi istedim Ama imam, hoca, papaz, haham istemedim yani bütün ateistler tornadan çıkmış gibi aynı marka değil.
Ayrıca Ateizm in derdi ölüde değil diridir.
Ölülerini Denize atmak, yakmak, parçalayıp yırtıcı kuşlara yedirmek ve toprağa gömmek de bir inanç biçimi.
Her inanç kendi yaşadığı kültür gelenek ve doğa şartları ile bütünleşir ölülerinden kurtulmakta bu kültürün ürünüdür..
ilahimasal
30-10-2018, 08:43
Masal kahramanı muhammedi dahi toprağa gömmüşler.
Neden ? Muhammedi yani tanrınının sözde en özel varlıgını cam tabuta koyup saklamadılar. Yada firavunlar gibi ilaçlayıp bohçalayıp mumyalamadılar?
Ya bu masal kahramanı yok yaşamadı.
Yada bu adam yaşadıysa öldüğü zaman cesedi kokmasın diye toprağa gömdüler.
Mesele kokuşmaktır.
İçinizden bireri 99 daki depremde yalovada bulunmuştur. Onca ölen insanın kokusu şehre girmeden 30 km den hissediliyordu. Bu insanları betonların altından alıp yine toprağa gömdüler KOKMASIN diye.
Kokma olayından sonraki tüm yapılanlar insanların ürettikleri şeyler.
Araplar ölüye arapca birşeyler okuyorlar. Bir işe yarayacağına inanıyorlar. Halbuki ölü toprağın altında çürüyüp kokuşmaya başlamış oluyor.
Hırbonun biride kalkıp arapca bilmeden ahkmam kesenler diyor.
Samimiyetle söyliyim. Arapcana sokayım. Cesedin kokuşmasında bir işe yaramıyor.
Ölü beden toprağa KOKUŞMASIN diye konur.
Sn fabula
Konu ölülerini toprağa gömmek yakmak parçalamak veya denize atmak değil Yeniden dirileceğine inanmaktır. Yoksa gömme veya diğer işlemler zaten ölüden kurtulmak için yapılan işlemdir.
İnsan aklı ölmeyi içine sindiremiyor ve dirileceğine inanmak bu sindirememekten geliyor. İnsan bir gün bir başka ortamda yeniden yaşayacak ve bu yaşamda ölümsüzlük hakim olacak bu insan aklının diğer canlılardan farklılığını anlatır.
Sence güzel değil mi yeniden dirilip ve hiç yaşlanmadan ölümsüzlük hali. Kimin hoşuna gitmez böyle bir hikayeye inanmak
İşte tek tanrılı dinlerde bu koşul insanları çok memnun ediyor Öbür dünya diyorlar yani başka bir yerde yeniden yaşam Hesabını kitabını vereceksin ve bir gün ter temiz yeni bir dünyaya ve 33 yaş (inanç) da hemde ölümsüz olarak uyanacaksın. Nasıl bir hayal deyil mi.
Konu bu bu güzel hayal varken ölüm yok oluş istenir mi Cennet cehennem ve yeniden dirilme yi silsinler bu din kitaplarından bir tek dindar kalmaz ortalıkta.
ilahimasal
30-10-2018, 10:00
Kartopu , yeniden dirilme saçmalığına inanıp ona göre davranmak istiyorsan yap sence bence diyip durma. Zaten sen bu tip şeylere inanmaya meyilli olduğun için bu konuya bakış açın kutsayarak bakmak. Benim için böyle bir sorun yok. Ben insan ve diğer canlılar ölünce kokmaya basladıkları için gömüldüğünü söylüyorum.
Zaten tüm definlerin önünde arkasında törenler yapılsada sonuç değişmiyor. Kokmasın diye toprağa gömülüyor. Dünyanın neresine gidersen git törenin şekli değişiyor ama kokmaması için toprağa gömülmesi değişmiyor.
Hayvanlarda ölülerinin kokusundan ve görüntüsünden rahatsız olsa emin ol onlarda gömerlerdi ama öyle bir dertleri yok.
İnsanlar hem kokusundan hem görüntüsünden kurtulmak için topraga gömüyor. Yakan , suya atanda farklı bir şey yapmıyor.
Kartopu , yeniden dirilme saçmalığına inanıp ona göre davranmak istiyorsan yap sence bence diyip durma. Zaten sen bu tip şeylere inanmaya meyilli olduğun için bu konuya bakış açın kutsayarak bakmak. Benim için böyle bir sorun yok. .
Ne bu tepki Sn Fabula
Ben inanmadığımı söylüyorum anlatamıyormuyum.
İnsan denilen bir varlık var bu senden benden ibaret değil. İnanan inanmayan var ben bu inancın sebebinden söz ediyorum
Hassan sabahın bir sözünden bahsedeyim kısaca insan ölümden sonra dirilim e inanmak istemektedir Din Allah bunu onlara veriyor.
Hassan Sabah ı kimleri dinsiz kimileri dindar kimileri afyon keş (haşaşaşi) bilir.
Benim derdim Allahı dini anlamak değil İnsanı anlamaktır işte o zaman din de Allahta araya giriyor. Ve sorular çıkıyor.
ilahimasal
30-10-2018, 21:50
Ne bu tepki Sn Fabula
Ben inanmadığımı söylüyorum anlatamıyormuyum.
İnsan denilen bir varlık var bu senden benden ibaret değil. İnanan inanmayan var ben bu inancın sebebinden söz ediyorum
Hassan sabahın bir sözünden bahsedeyim kısaca insan ölümden sonra dirilim e inanmak istemektedir Din Allah bunu onlara veriyor.
Hassan Sabah ı kimleri dinsiz kimileri dindar kimileri afyon keş (haşaşaşi) bilir.
Benim derdim Allahı dini anlamak değil İnsanı anlamaktır işte o zaman din de Allahta araya giriyor. Ve sorular çıkıyor.
Şöyle düşün Kartopu
Primatlardan modern insana geçişte ki !! Düşünebilen ilk insanlar öleceklerini biliyormuydu ? Diyelimki ilk modern insan öldü . Diğerleri ne yaptı ?
Kesin bir veri olmadığına göre tahmin edip yorum yapılabilir.
Bu modern insan düşünebiliyordu ise ölenin tepesinde bekleyip kokuştuğunu fark ettiyseler çare olarak direk toprağa gömmüşlerdir.
Şimdiki insanlar gibi düşünüpte hemencecik kutsal bir cemaat oluşturup bu enteresan ölüm olayını , hemencecik
öldükten sonra dirilmek olayına bağlayıp dini bir ayin yapmış olduklarını düşünmüyorsunuzdur umarım.
Çokmu zor bunu anlamak ? Ölünce çok pis kokuyoruz be gömmeyelimde besleyelim mi ?
İlk insanlar (pirimatlar) ölülerini ne yapardı bilmiyorum sanırım hayvanlar gibi olduğu yerde bırakırdı veya bir yerlere sürükler atardı.
İnsan aklı oluştuktan sonra çeşitli biçimde ölülerinden (gömme, yakma, başka canlıların tüketimine terk etme )kurtuldular . Araya korkuları, kurguları girdi din veya farklı inanış biçimleri insan beynine yerleşti .
Akla göre ölüm yok oluştu bu yok oluşu geciktirmek için doğadan ürettiği sağlık malzemeleri kullandılar yani ölümü kabullenmediler daha sonraları kendileri sağlık (ölümü geciktirme) malzemelerini karışımlarla kendileri üretti bunlar hep doğadaki diğer canlılarından farklı olduğunun kanıtıdır.
İnsan bir örgütlenme biçim yarattı bu tanrı din veya benzerleri gibi
İşte din ortaya çıkış insan aklının ölümü kabullenmemesini başka bir gerekçesidir Yeniden yaşamak ölmemek dirilmek insan akılının kurgusudur ve bu kurgu da çok hoş bir nedendir.
Senin anlayacağın İnsan ölümü hazmedemiyor yeniden dirilmek onu mutlu ediyor. Gerçek mi elbette değil ama bu masal onları mutlu ediyor.
Felâsife
31-10-2018, 21:39
Antik toplumlar pek çok ölü gömme olayları varmış, merak edenler için burada (http://www.suryaniler.com/forum.asp?fislem=cevaplar&kategoriid=4&ustid=2441) fazlasıyla detay var.
Oda mezar, kaya mezar, mağara, lahit, tümülüs, ağaçta kurutma, çardakta kurutma, hatta ölü yamyamlığı, hatta namı diğer Tahtalı köy vs. pek çok çeşit uygulanmış.
Toprağa gömme olayı ise Şehirleşme ile daha fazla rağbet görmüş anlaşılan o.
Koku ile şehir yan yana gelmez.
Şehrin amacın da bu yok, lüks sefa ile anılan yerde koku hakikaten olmayacak şeydir.
Yoksa Antik dünyada leş kokusunun bir problem olacağını da sanmıyorum, nihayetin de doğa ile daha çok iç içeler, doğada koku sorun olmaz. Kaldı ki leş bile yiyen insanlar (insanlık bu günlere lay lay lom gelmedi) hayvanlarıyla beraber yatanlar, hatta yıkanmak nedir bilmeyenler, koku olayından niye rahatsız olsunlar.
Ama şehirler de bu sıkıntıdır.
Şehirler açısından gömmenin bir fazileti olacağını ben de sanmıyorum, @Fabula'ya bu noktada katılıyorum, kokuyu bertaraf etmek için göm gitsin, toprak her türlü kokuyu yok eder nasıl olsa, ediyor netekim.
ilahimasal
01-11-2018, 11:22
Antik toplumlar pek çok ölü gömme olayları varmış, merak edenler için burada (http://www.suryaniler.com/forum.asp?fislem=cevaplar&kategoriid=4&ustid=2441) fazlasıyla detay var.
Oda mezar, kaya mezar, mağara, lahit, tümülüs, ağaçta kurutma, çardakta kurutma, hatta ölü yamyamlığı, hatta namı diğer Tahtalı köy vs. pek çok çeşit uygulanmış.
Şehrin amacın da bu yok, lüks sefa ile anılan yerde koku hakikaten olmayacak şeydir.
Yoksa Antik dünyada leş kokusunun bir problem olacağını da sanmıyorum, nihayetin de doğa ile daha çok iç içeler, doğada koku sorun olmaz. Kaldı ki leş bile yiyen insanlar (insanlık bu günlere lay lay lom gelmedi) hayvanlarıyla beraber yatanlar, hatta yıkanmak nedir bilmeyenler, koku olayından niye rahatsız olsunlar.
Şehirler açısından gömmenin bir fazileti olacağını ben de sanmıyorum, @Fabula'ya bu noktada katılıyorum, kokuyu bertaraf etmek için göm gitsin, toprak her türlü kokuyu yok eder nasıl olsa, ediyor netekim.
İlk önce tekrar hoş geldin diyeyim sevgili felasife .
Bu konu hakkında ben şahsi fikrimi ortaya koydum. Sehir yada köy yada mezra yada yolculuk ederken iki kişi her nasıl olursa olsun ölüsünü gömer. Ortalıkta kokmasın diye.. insanlar çapı farklı medeniyetler kurduca ölülerini bir yerlere sokuşturmuşlar bu doğru ama % kaçı bu şekilde bir yerlere sokuşturuldular.
Öyle ki ! Kötü dediğimiz insanlar bile ölümüne sebep olduklarını bir çok farklı gerekcesi olsada KOKMASIN diye toplu yada tek tek toprağa gömülüyor.
Savaşlarda bile ölülerin toparlanıp gömülmeleri ne için olabilir? Aman hemen gömelimde öbür tarafa geçiş yapsın diye mi ? Hayır kokmasın diye .
Bu benim bi konu hakkındaki şahsi yorumumdur. Ve bu konuda ısrarcıyım. : )
Felâsife
02-11-2018, 12:21
İlk önce tekrar hoş geldin diyeyim sevgili felasife .
Hoş buldum sevgili Fabula
Bu benim bi konu hakkındaki şahsi yorumumdur. Ve bu konuda ısrarcıyım. : )
Eheh, tamam.
Kokma işi ciddi bir problem o yüzden de şehirler de gömülme işi yaygınlaşmış.
Mesela Budist'lerin ölülerini akbabalara vermelerinde, onlar buna "gökyüzüne gömmek" diyorlarmış. Yani onlar da ölülerini gömüyorlarmış kendilerince. :biggrin1:
Cem Karacanın şarkısı geldi aklıma.
Sürerim buluttan tarlaları
Yağmurlar ekerim göğün göğsüne
Güneşte demlerim senin çayını
Yüreğimden süzer öyle veririm
Sevgiler
Leonardo
02-11-2018, 20:36
- İlk insansı canlıların gömme törenleri filan yok, ama bazı yerlerde Erectus ve Neandertallerin, yırtıcı hayvanları çekmemesi için ölü gömüyor olabileceği yazıyordu.
Ama tören yaparak, mezar yaparak gömme sadece Sapiens'lerde olan bir şey (yeni bulgular ortaya çıkmadıysa).
- Yezidi ve Budistlerin ki çok mantıklı. Ama denizde kaybolan insanlar için filan sahte mezar filan yapıp içine eşya filan gömerler. Aşırı inançlı ya da aşırı modern değilsen önemli aslında.
Felâsife
02-11-2018, 20:56
Ama tören yaparak, mezar yaparak gömme sadece Sapiens'lerde olan bir şey (yeni bulgular ortaya çıkmadıysa).
Neandertallerde de varmış.
https://evrimagaci.org/neandertaller-hakkinda-20-gercek-3192
https://bilimvegelecek.com.tr/index.php/2018/06/27/neandarteller-olulerini-gomuyordu/
Var mı arttıran ?
http://www.resimag.com/p1/032383e74c.jpeg
Felâsife
19-11-2018, 19:37
Var mı arttıran ?
Benden bir nefes (http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=41290) gelsin. :)
Leonardo
19-11-2018, 20:24
- Felasife ben üniversitede okudum. 20 yy'da 1-2 arkeolog neadertallerde de bunun olduğunu kanıtlamak istemişler. Sonra kazı bulguları üzerinde tartışılmış. Neandertaller cesetlerin yırtıcı hayvanları çektiğini bildikleri için, (alet yapıp, basit kürk filan da yapabiliyorlardı), ölülerini gömecek kadar akıllılarmış.
Ama ayin yapamazlar, şöyle yapamazlar. Çoğu insan konuşamadıklarını düşünüyor.
Yani beyin boyutları bile bizimle neredeyse aynı. Ama onda yok bizde var. Bilim şimdilik bunu söylüyor :)
Felâsife
19-11-2018, 21:17
Ayin tarafını bende bilmiyorum, o işin fantastik tarafı olurdu elbette, Sapienstede belki yoktur, bunlar sonrası için daha geçerli.
Ölü gömmekte nasıl gömmek. Tuhaf tuhaf şeyler var.
Forumda aktif konusuda geçiyor, Çatalhöyükte, ölülerini kaldıkları odalarına gömüyorlarmış mesela, küçücük bir hale getirip, öyle kuyuluyorlarmış.
İşin tuhafı da evlerinde kapı, pencerede yok, çatıdan girip çıkıyorlarmış ki, koku olayını ne ediyorlarmış belli değil. Kemikte olsa kokar neticede.
Turdur'un verdiği yazıda ki gibi durumlar söz konusu, onlar ölülerinden ayrılmak istemiyorlar, yanlarında istiyorlar bir şekilde, medeniyette olsa tarihin ilk başların da işler, yaban hayatına daha çok yakınmış.
Çatalhöyük Ölü gömme adetleri Nasıldı (https://definerehberi.com/catalhoyuk-olu-gomme-gelenekleri-ve-ozellikleri)
Çocuk gömütlerini daha çok odalardaki sekilerin altına, yetişkinleri ise oda tabanına gömüyorlardı.Yerleşim dışına gömü yapılmamıştır. Ölüler yerleşim içine gömülmeden önce yerleşim dışına bırakılarak akbabalar tarafından et kısmının temizlenmesi için beklenirdi. Yumuşak dokulardan ayrılan iskelet toparlanarak hasırlardan yapılmış bir örtüye sarılır ev içine taşınırdı. Büyük olasılıkla ölüler yılda bir kez düzenlenen ölü gömme dönemi olarak düşünülen yaz veya bahar aylarında gömülürdü. Ölülerin baş tarafı kuzeye bakacak şekilde hocher (cenin) pozisyonunda gömülmüşlerdir. Ölüyle birlikte hediye olarak bilezikler,kemer tokaları, kolyeler gerdanlıklar da gömülmekteydi. Ayrıca duvarlara resmedilmiş olan akbabalar tarafından parçalanan başsız insan figürlerinin ölü gömme adetleri ile ilgili olduğu düşülmektedir.
https://definerehberi.com/wp-content/uploads/2018/10/43576876_2664615516898698_6718885050739326976_n-300x300.jpg
Dedigin gibi sehirlesmeyle birlikte onemli hale gelmis. Isin ilginc yani sehirdekiler de yagmur sonrasi ohh mis gibi amber koktu derler.:biggrin1:
ForumKirpisi
03-12-2018, 06:12
Dedigin gibi sehirlesmeyle birlikte onemli hale gelmis. Isin ilginc yani sehirdekiler de yagmur sonrasi ohh mis gibi amber koktu derler.:biggrin1:
ozon kokusu. şehirleşmenin devlet eliyle belirlenmesi lazım.
Örneğin Hong Kong, Mainland China'dan ev almaya kalkanlara
satmıyor kolay kolay. Büyükşehirlerede göç etmenin kolay olmaması lazım. Bizde Araplara kaçak villa yapıp satıyorlar.
Bir kere o şehre ayak uydurabilecek bir kültür seviyesinde misin bakılması lazım. Böyle serbest olmaz. Yükünü alan büyükşehir yolu tuttu. Ben bi ara Bursada bi yılda 95.000 göç aldığını hatırlıyorum 2008 gibi peak göç oranıydı tam bir rezalet. Şimdi de Suriyeliler geldi 150.000 olarak. Nerede çokluk orada bokluk. Dengeli dağıtılsın.
Felâsife
03-12-2018, 12:09
Kar yağınca da mikroplar kırılır, bir de barajları dolar, herşey çok daha güzel olur. Ta ki fazla yağıncaya kadar, fazla yağınca da işler karışır. :biggrin1:
Leonardo
03-12-2018, 21:54
Ayin tarafını bende bilmiyorum, o işin fantastik tarafı olurdu elbette, Sapienstede belki yoktur, bunlar sonrası için daha geçerli.
Ölü gömmekte nasıl gömmek. Tuhaf tuhaf şeyler var.
Forumda aktif konusuda geçiyor, Çatalhöyükte, ölülerini kaldıkları odalarına gömüyorlarmış mesela, küçücük bir hale getirip, öyle kuyuluyorlarmış.
İşin tuhafı da evlerinde kapı, pencerede yok, çatıdan girip çıkıyorlarmış ki, koku olayını ne ediyorlarmış belli değil. Kemikte olsa kokar neticede.
Turdur'un verdiği yazıda ki gibi durumlar söz konusu, onlar ölülerinden ayrılmak istemiyorlar, yanlarında istiyorlar bir şekilde, medeniyette olsa tarihin ilk başların da işler, yaban hayatına daha çok yakınmış.
- Çatal höyükte açıkta değildi. Evin zemininin altına gömüyorlar. Bir de o evleri yıkıp aynı zemin üzerine yeni ev inşa ediyorlar.
Bazı Güney-Amerika toplumlarında da böyle bir "ölülere tapınma" olayı var.
/Toprak olduğu sürece bir şey olmaz. Güney Amerika toplumlarında da mumyalanmış halini evlerine koyuyorlar. Bazı toplumlarda gömüp, bir tek kemikleri kalınca çıkartıp, kafatasını filan evin baş köşesine ya da tapınağa filan koyuyorlar.
Bu konularda spekülasyon var. Ama tam olarak da bilmiyoruz.
Alıntı kısmı: Ben de öyle biliyorum.
Felâsife
04-12-2018, 02:00
- Çatal höyükte açıkta değildi. Evin zemininin altına gömüyorlar.
...
/Toprak olduğu sürece bir şey olmaz.
...
İllaki gömüyorlardı ama gömseler bile koku olayı illaki sızar, helede evleri kuyu gibi olunca-kapı, pencere yok-zamanla konunun sızmamasının mümkünü yok gibi.
Hani etraf açık olsa, rüzgar koku bırakmaz, dağıtır filan ama etraf kapalı, sıkıntı burada.
Hiç dağ köylerinde mezarlık gördün mü? Mesela bizim oralar dağ köyleridir, mezarın derin kazarlar + artı üstüne yanına büyük taşlar döşerler, birde en önemlisi yabani dikenli ağaçlarla mezarın etrafını çevirirler.
Bunu ayı mezarı kazmasın koklamasın diye yaparlar, yoksa ayı cesedi mezardan alıyormuş, ama diken burnuna batınca bırakıp gidiyormuş.
Tabii ne dersek diyelim geçmişin ölüsüne bakışı, bizler gibi değil, onların çeşit çeşit bağları var, onlara göre belkide hiç koku olayı yoktu, helede bu işi bir çeşit sevgi ilede yapıyorlardıysa, seven de kusur görmez.
Kusur bulmak bizlerin işi :biggrin1:
Sevgiler
- Çatal höyükte açıkta değildi. Evin zemininin altına gömüyorlar. Bir de o evleri yıkıp aynı zemin üzerine yeni ev inşa ediyorlar.
Bazı Güney-Amerika toplumlarında da böyle bir "ölülere tapınma" olayı var.
/Toprak olduğu sürece bir şey olmaz. Güney Amerika toplumlarında da mumyalanmış halini evlerine koyuyorlar. Bazı toplumlarda gömüp, bir tek kemikleri kalınca çıkartıp, kafatasını filan evin baş köşesine ya da tapınağa filan koyuyorlar.
Bu konularda spekülasyon var. Ama tam olarak da bilmiyoruz.
Alıntı kısmı: Ben de öyle biliyorum.
Her evde böyle miymiş ? Belki o kişiler önem verilen kişilerdir.
Leonardo
04-12-2018, 20:01
Felasife: Ben de öyle biliyorum. Yabancılarda önemli rakam 1,80 cm'dir. bir tek çakal filan olsa o derinliğe zaten erişemez. Bir de koku olayı da olmalı. Kurt filan gelip cesetten vaz geçerse hayvanlara ya da insanlara dadanır :)
Turdur: Hafızamı biraz zorluyorum şu an. Kazılarda evlerin yıkılıp yeniden inşa edildiğine dair kanıtlat çıkıyor. Bazı evlerdeki dini unsurlar diğer evlere göre daha fazla. Yani bazı evlerin Şaman olan kişiye ait olma olasılığı özellikle duvar süslemeleri ve heykelleri gibi şeyler yüzünden daha fazla. Sınıf ayrımı yok gibi. Eşitlikçi bir toplum. Ama evlerin altından iskelet çıkıyor ve ben bunu okudum. Bir çeşit "ölüler kültü" yorumu yapıyorlar ve Güney Amerika toplamlarına benzetiyorlar. Ama Tunç devrinin mesela İsrail'deki kültürlerde de bu var. bazısı dediğim gibi kemik olmasını bekleyip sonra bütün kemikleri çömleğin içine tıkıp öyle muhafaza ediyor.
Ama dediğiniz sebepten, Çatalhöyük'te de öyle olabilir. Belki kemik olmasını bekleyip sonra gömüyorlardır. o kadar iyi hatırlamıyorum :)
Insanlarin boynuna, koynuna kemik parcalari asmasi anmalik olarak yapilmis olabilir, ote yanda eski caglarda yeralti sularina karisma ihtimali onlari boyle yonlendirmis olabilir. Cunku eski insanlarin suya yukledikleri hayli anlam var. Su ayni zamanda da bir silah eski donemlerde.