PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Oha insan ! Biraz hayvanlık öğren.

Turdur
22-11-2018, 21:22
Hayvanlar ihtiyacından fazlasını depolamazlar. Yiyeceği kadar avlanırlar. Bazı memeli türler mevsimi geçirmek için yiyeceği kadar avlanıp depolar.
--- İnsanlar stokçuluk yaparlar, tarihi geçmiş ilaçları ve gıda ürünlerini bile satmaya kalkarlar. Lüks tutkusu içinde yaşarlar. Krallıklar, dere beylikler kurmanın hayalindedirler. Bunun için can yakarlar, insanları kullanırlar ve yalanlar geliştirirler.

Hayvanlar çocuklarına ve eşlerine şiddet uygulamazlar.
--- İnsanlar eşlerini ve çocukları dövebilir, rızıklarına bile göz koyarlar.

Hayvanlar yalan söyleyemezler, kafalarında kuyruğu birbirine değmeyen tilkilerle dolaşmazlar.
--- İnsanlar eşlerini aldatmak için türlü türlü hileye başvururlar. Bir alıcının işine yaramıcak bir ürünü satmak için bir sürü sebep üretirler. Hastalık üretip ilaç satarlar.

Bir hayvan cinsi keyif için bir diğer hayvan cinsine işkence yapmaz.
--- İnsanlar keyfi şiddet uygular.

Hayvanlar doğaya zarar vermezler, suları kirletip ağaçları kesmezler.
--- İnsanlar gölgesini satamadığı ağacı keser durur.

Hayvanlar dedikodu yapmazlar.
--- İnsanlar dedikodu yapa yapa insanı insana öldürtürler.

Hayvanlar birbirlerini köleleştirip fazladan ihtiyaç peşinde koşmazlar.
--- İnsanlar "hep bana hep bana" derler.

Bazen sağda solda duyarız, bir insan kabalık yaptığında özellikle bayanlar "Hayvan" yada "Hayvanlık yapma" diyerek hayıflanır dururlar.

Ben böyle bir hayıflanma duyunca artık güler oldum.

Böyle kaba, yalancı, dedikoducu ve haksız bir insan görünce "Biraz hayvanlık öğren" denmeli.

İnsanlar birbirlerine zarar vermek istemiyorsa, gerçekte de hayvanlık gibisi yok...

bilgivehis
22-11-2018, 22:00
Hayvanlar ihtiyacından fazlasını depolamazlar. Yiyeceği kadar avlanırlar. Bazı memeli türler mevsimi geçirmek için yiyeceği kadar avlanıp depolar.
--- İnsanlar stokçuluk yaparlar, tarihi geçmiş ilaçları ve gıda ürünlerini bile satmaya kalkarlar. Lüks tutkusu içinde yaşarlar. Krallıklar, dere beylikler kurmanın hayalindedirler. Bunun için can yakarlar, insanları kullanırlar ve yalanlar geliştirirler.

Hayvanlar yalan söyleyemezler, kafalarında kuyruğu birbirine değmeyen tilkilerle dolaşmazlar.
--- İnsanlar eşlerini aldatmak için türlü türlü hileye başvururlar. Bir alıcının işine yaramıcak bir ürünü satmak için bir sürü sebep üretirler. Hastalık üretip ilaç satarlar.

Bazen sağda solda duyarız, bir insan kabalık yaptığında özellikle bayanlar "Hayvan" yada "Hayvanlık yapma" diyerek hayıflanır dururlar.

Böyle kaba, yalancı, dedikoducu ve haksız bir insan görünce "Biraz hayvanlık öğren" denmeli.

İnsanlar birbirlerine zarar vermek istemiyorsa, gerçekte de hayvanlık gibisi yok...

Bu durum biraz da insanların diğer canlılara göre zayıf olmasından kaynaklanıyor.
Hayvanlık sürecimizden sonra zekamızın gelişmesiyle birlikte aynı oranda zaaflarımız artmıştır. Hayvanllık gücümüzü ve duyarlarımızı koruyamadığımız için işi akılla çözme yoluna gitmişiz. Ancak aklımız sorunlarımızı çözecek kadar gelişmediği için birbirimizden haksız yararlanma gibi işin kolayına kaçmışız.
Tabi gerçek devrimcileri bu oluşumun biraz dışında tutuyorum, çünkü gerçek devrimciler zaten buna karşıdır, o yüzden devrimcidir. Lakin işin trajik yanı da gerçek devrimcilerin gittikçe azalıyor olmasıdır.
Ben böyle deyince kimisi de "o halde diğer ideolojiler ve dinler de kendini bunun dışında tutar". Ne var ki, reel olarak haksızlığa, yalana, talana, zulme ve sömürüye karşı olan bir başka ideoloji veya din yoktur.

karakedi
23-11-2018, 05:27
Eger tartismaya ilkesel acidan bakarsak (ki turandursun gibi bir sitede oldugumuza gore oyle bakmamiz gerekir) hayvan ve insan arasinda yaptiginiz kiyaslama insan turunun belli bir donemini icerdigi icin mutlak dogru olarak kabul edilemez ve donemsel olarak degerlendirilmesi gerekir.

Insanlar da avci-toplayici oldugu donemde (herhalde turandursun sitesinde oldugumuza gore insanin avci-toplayici gibi bir doneminin oldugu kabul edilecektir) hayvanlar gibi ihtiyacindan fazlasini yemez hatta butun grup uyelerinin karninin doydugundan emin olurdu aksi taktirde zaten sinirli olan grup nufusu karnini doyuramayan uyeleri yuzunden tehlikeye girebilirdi.

Ozellikle bir disi uyenin aclik yuzunden halden dusmesi ve olmesi grubun sonunu getirebilirdi. Erkeklerin zayif dusmesi ise avlanma performansini dusuruyordu. Dolayisiyla herkes kendinden sonra digerini de dusunmek zorundaydi.

Keza o donem insanlar birbirlerini korurdu, bu dayanisma grubun avlanma kabiliyetini artirir, grubun cetin doga sartlari altinda hayatta kalmasini kolaylastirirdi.

O zaman grup ancak karnini doyuracak kadar avlanabildigi icin arti-deger olusmaz (ihtiyac fazlasi besin, avlanmis hayvan, dogadan toplanan meyve yemiş) dolayisiyla grubun guclu, one cikan uyeleri icin grubun onune dikilip hakkindan fazlasini hak iddia edecek bir durum da olmazdi.

Fakat bazi ilkel el aletlerinin kullanilmasi ve bitkilerin evcillestirilerek tarima ve dolayisiyla yerlesik duzene gecme belirtileri gorulmeye baslandikca, grup liderlerinin simdi olusan arti-degere el koymaya basladigi ve bu el koymayi kurumsallastirmak icin cesitli araclarla tahakkum olusturdugu goruldu. sonuc olarak bu surec onbilerce yil icinde evrimleserek gunumuz teknoloji dunyasina kadar geldi.

Sonra bildigimiz gibi karl marx kapitalizmin insan ve dunya tarihinin sonu olmadigini, elde edilen bilimsel verileri, ilkel toplum ve antik uygarliklari belli bir metoda gore inceleyerek tespit etti (ben kesfetti diyorum). Ona gore ozgur ve birbirine cikara dayali olmayan, toplumun ortak uretimi olan degerlerin azinlik bir sinif tarafindan el konulmadigi bir duzen yaratilabilirdi. Bu duzen onun siniflandirmasina gore 2 asamadan olusuyordu. Populer tabirle sosyalizm komunizm.

Bu duzenin ilk asamasi, 1.5 milyon yasindaki homo erectus ve 70bin yasindaki homo sapiensin uygarlasma asamasindaki yeni bir sistemin ilk denemesiydi. cesitli hatalar, tecrubesizlikler ve karsit siniflarin dusmanligina maruz kalmasindan dolayi basarisiz oldu.

Fakat bu geri cekilis ve ileri atlamalar uygarlik tarihinde cok miktarda gorulur. Ilk atlama yasandigina gore bundan sonrakinin daha ileriye ve daha saglam bir atlama olacagi uygarliklarin gecmisteki tecrubelerine bakarsa asikardir.

O gunler yasandiginda o zaman insanin ozune dondugunden bahsedilebilir. Nasil bir gun koleci antik uygarliklar tarihe karistiysa, feodal uretim iliskileri yikildiysa, bugun insani insanligindan cikaran bu bencil sistem de yikilacak. Tarihin ilerleme yontemi baska turlusunu gostermiyor bize.

Felâsife
23-11-2018, 14:57
Eyvallah güzel yazı teşekkürler.

Aslında sayılan sıfatların bazıları hayvanlarda da yok değil, hatta onlar bize evrimsel olarak geçti bile denilebilir, ama nedir ; Bunlar insan için bahane sayılmaz.
Değil mi ki o besin zincirinin en tepesinde, medeniyetler kurmuş, tarih yazmış, uzaya çıkmış vs.ler varken, aklı fikriyle bu kadar övünürken, "bencil" olması hiç hoş değil.

Öte yandan filozoflarda zaten sıralamışlar.
1- "İnsan, öğrenen hayvandır." (Konfüçyus)
2- "İnsan, araştıran hayvandır." (Thales)
3- "İnsan, sorgulayan hayvandır." (Sokrates)
4- "İnsan, kazanan hayvandır." (Sofistlere)
5- "İnsan, toplumsal hayvandır." (Platon)
6- "İnsan, düşünen hayvandır." (Aristo)
7- "İnsan, şüpheci hayvandır." (Septikler)
8- "İnsan, her şeye alışan hayvandır." (Stoikler)
9- "İnsan, tartışan hayvandır." (Heraklitos)
10- "İnsan, deneyen hayvandır." (John Locke)
11- "İnsan, çıkarını düşünen hayvandır." (J. Dewey)
12- "İnsan, eleştiren hayvandır." (Kant)
13- "İnsan, konuşan hayvandır." (Descartes)
14- "İnsan, sistematik hayvandır." (Hegel)
15- "İnsan, tutarsız bir hayvandır." (Gazali)
16- "İnsan, itiraz eden hayvandır." (Albert Camus)
17- "İnsan, yalanlayan bir hayvandır." (Popper)
18- "İnsan, teori kuran bir hayvandır." (Khunn)
19- "İnsan, mücadeleci bir hayvandır." (Kant)
20- "İnsan, seven bir hayvandır." (Erich Fromm)
21- "İnsan, araç yapan bir hayvandır." (Bergson)
22- "İnsan, düpedüz hayvandır…!" (Nietzsche)

İnsan doğ, hayvan kal.
Sonrada "ben kimim" diye ara dur!
Tuhaf!

Leonardo
23-11-2018, 16:53
- "İnsan kendi kendini yok eden hayvandır" - Terminator 2 Filmi 1993.

(John Connor Kavga eden çocukları görüp üzülür. Terminator'a şöyle sorar:
- Sence başarabilecek miyiz? Yani biz insanlar?"
Terminator'un cevabı:
-"Kendi Kendinizi yok etmek sizin doğanızda var")

Bu videonun da Türkçesini bulamadım. Aşırı karamsarlığa girmeden konuyu güzel özetliyor:

https://youtu.be/gSrOu2kJhmw?t=8

Karanlıktan aydınlığa
23-11-2018, 17:57
keçiler ormanlara zarar verir .ve yavrularını öldüren hayvanlar var
https://www.bbc.com/turkce/ozeldosyalar/2012/05/120522_killer_lions

Turdur
23-11-2018, 19:04
Karanlıktan aydınlığa; Hayvanlar alemi dediğimizde çeşitlilik o kadar kalabalıktır ki bazıları pusulasını şaşırmış olabilir.

Bunlar bu işleri yaparken genede silahlar üretip dedikodu çıkarmıyordur. Yalanlara baş vurmuyordur.

Angut kuşu kadar aşık,
bir Golden cinsi köpek kadar sadık,
kuğu kadar zarif,
panda kadar utangaç,
bengal kaplanı gibi asil,
kedi yavrusu kadar masum,
maymun kadar neşeli
ve yunus balıkları gibi eğlenceli olabilmeliyiz.

Hayvanlar aleminin kötülükleri beni ilgilendirmiyor, ben insanların hayvanlar kadar masum olduğunu düşünmediğim için bu yazıda biraz ironi yapmaya çalıştım.

Burada beni ilgilendiren insanlığın kötülükleriydi.

Bu yüzden arının iğnesine yılanın zehrine pek aldırış etmedim.

kartopu
23-11-2018, 19:05
Hayvan soru sormaz cevap aramaz, İnsan sorar da cevap da arar.
Hayvan hiç bir şeyi ehlileştirmek için uğraşmaz, İnsan bunu yapar.
Hayvan doğaya uyum sağlar, İnsan doğayı değiştirir.
Hayvan hiç bir şeyin genetiğini değiştirmez, İnsan değiştirir.
Hayvan kıtlık olmadıkça yer değiştirmez, İnsan a dünya yetmez evrenle de uğraşır.

İnsan doğanın aklıdır, Hayvansa doğanın kendisi.
İnsanla Hayvan arasında düşünce, yorum yapma, iddiada bulunma, akıl yürütme, cevap bulma, kontrol etme gibi çok önemli fark vardır.
Ama bunu fark edenler için geçerlidir. İki ayağının üstüne kalmış avuçlarını kullanabilen her canlı insan görünümlü olsa da insan olamamıştır.

Karanlıktan aydınlığa
23-11-2018, 20:17
Karanlıktan aydınlığa; Hayvanlar alemi dediğimizde çeşitlilik o kadar kalabalıktır ki bazıları pusulasını şaşırmış olabilir.

Bunlar bu işleri yaparken genede silahlar üretip dedikodu çıkarmıyordur. Yalanlara baş vurmuyordur.

Angut kuşu kadar aşık,
bir Golden cinsi köpek kadar sadık,
kuğu kadar zarif,
panda kadar utangaç,
bengal kaplanı gibi asil,
kedi yavrusu kadar masum,
maymun kadar neşeli
ve yunus balıkları gibi eğlenceli olabilmeliyiz.

Hayvanlar aleminin kötülükleri beni ilgilendirmiyor, ben insanların hayvanlar kadar masum olduğunu düşünmediğim için bu yazıda biraz ironi yapmaya çalıştım.

Burada beni ilgilendiren insanlığın kötülükleriydi.

Bu yüzden arının iğnesine yılanın zehrine pek aldırış etmedim.

canım muhalefet etmek istedi.kusura bakma.

Turdur
23-11-2018, 20:26
canım muhalefet etmek istedi.kusura bakma.

Muhalefet iyidir, detayları ortayı çıkarır.

Leonardo
23-11-2018, 22:00
Ben bazen emin olamıyorum. Şu anda Meksika'nın Tihuana Eyaletinde 5000 Honduraslı göçmen var. Trump'un buna karşı aşırılıklarını anlatmasam da tahmin edersiniz. İnsanların kendi ifadeleri "Honduras'ta iş bulamıyoruz. Amerika bizi almazsa, eğer çalışabilirsek burada da kalırız"

Yani "İnsan değiştirir, doğayı bile değiştirir" denilmiş.
Dediğim gibi ben emin değilim.

- Mesela gelişmiş dünya hariç, insan kendi nüfusunu kontrol edemiyor. Neden?
2) Brezilya ve ABD gibi ülkeler, Çin ve Rusya gibi ülkelerin anlamış göründüğü yerde, mesela Küresel ısınmayı ve bu konudaki insanın sorumluluğu anlamıyorlar neden?

3) "İnsan araştırır" denilmiş.
"Bazı insanlar araştırır" demek daha doğru. Bilimi ve Sanatı normal insanlara sevdirmeye çalışıyoruz. Çoğu insan (tıpkı hayvanlar gibi) yaşama derdinde.

Turdur
24-11-2018, 04:32
Az önce bitirdiğim Arthur Schopenhauer'in "İnsan Doğası Üzerine" kitabından bir kaç alıntı;

1--- İnsan sadece zarar vermek mantığıyla girişimde bulunabilen tek hayvandır. Diğer bütün hayvanlar zarar verme davranışında bir amaç ve bir güdü içinde yaparken insan bunu nedensiz yapar.

2--- Hiçbir hayvan bir diğer hayvana sadece işkence etmek amacıyla girişimde bulunmaz ama insan bunu yapmaktadır.

3--- Zevk için hayvanları avlayan canlı sadece insandır.

http://www.resimag.com/p1/ca139a1aab.jpeg

Leonardo
24-11-2018, 13:44
/İşte seçme hakkı var.

Eski Ahit'teki cennet bahçesindeki elma hikayesi de bunu anlatmaktadır.
Descartes "Hayvan bir makinedir" der. En zeki hayvanların ufak alet kullandıkları, oyun yaptıkları hatta kişilik tasladıkları filan görünür.

Ama seçim yapan insandır. Hayvan doğası ne söylüyorsa onu yapar.
İnsan daha çok hata yapar, çünkü insanın seçeneği var. Seçenek olursa hayvandan daha iyi de olabilir. Ama o seçeneği hayvandan beter olmak yönünde de kullanabilir.

/Gerçek din de bu noktada devreye giriyor. Dinler özünde bir nevi "kullanma kılavuzudur". Ama malzeme insan olduğu için, tam da bu sebepten, "iyice saçmalama kılavuzu" haline de dönüştürülebilmektedir.

Benim görüşüm.

bilgivehis
24-11-2018, 18:15
/İşte seçme hakkı var.

Eski Ahit'teki cennet bahçesindeki elma hikayesi de bunu anlatmaktadır.
Descartes "Hayvan bir makinedir" der. En zeki hayvanların ufak alet kullandıkları, oyun yaptıkları hatta kişilik tasladıkları filan görünür.

Ama seçim yapan insandır. Hayvan doğası ne söylüyorsa onu yapar.
İnsan daha çok hata yapar, çünkü insanın seçeneği var. Seçenek olursa hayvandan daha iyi de olabilir. Ama o seçeneği hayvandan beter olmak yönünde de kullanabilir.

/Gerçek din de bu noktada devreye giriyor. Dinler özünde bir nevi "kullanma kılavuzudur". Ama malzeme insan olduğu için, tam da bu sebepten, "iyice saçmalama kılavuzu" haline de dönüştürülebilmektedir.

Benim görüşüm.

Bu kadar akıl ve zekamızla ve bu kadar bilim ve teknolojimizle ve bu kadar seçme şansımızla bir hayvan kadar olamıyorsak, insanlar bunu ciddi olarak düşünmeli.
Doğayı kendimize uydurmaya çalışıyoruz halt ediyoruz, kendimizi doğaya uydurmaya çalışıyoruz beceremiyoruz. Üstelik birbirimizle yaşamayı dahi beceremiyoruz.
Hayvanlar ayakta kalmak için doğayı bozmadan evrimleşiyor, onların bile karşısına insanlar çıkıyor.
İnsanların gelişim dediği her şeyde daha çok din ve sömürü bataklığına saplanıyor. Bu bataklıktan çıkma mücadelesine de gelişim denebiliyor. Kendi elimizle kuyuya düşüyoruz oradan çıkmaa çalışmayı da marifet sayıyoruz.
Üstelik insanların kurtuluşunu sağlayacak olan elimizdeki tek seçenek bilim dahi birilerinin tekelindeyken, bilimde ilerlemekten gururla bahsediyoruz.
Dahası, ilkel komünal topluma da dönemiyoruz, modern komünal toplum da olamıyoruz. Sıkışmış kalmış, ne idüğü belirsiz bir canlıdan farkımız yoktur.
21. asır olmuş dünyanın tamamı kapitalizmin ve halen dinlerin esareti altında.
Robot yapmışız da uzaya gitmişiz de falan-filan hep palavradan kendimizi kandırıyoruz. Oha insan! biraz hayvanlık öğren başlığı hiç de yanlış değil. Aslında okullarda hayvanlık eğitimi verilse şimdikinden çok daha iyi olur.

Leonardo
24-11-2018, 20:07
Dün ABD'deki 13 Resmi kuruluşun Hazırladıkları iklim değişimi raporu var:

https://www.aljazeera.com/news/2018/11/climate-change-cost-billions-worsen-disasters-report-181124070729255.html

(Bağlantı İngilizce, Haberin Türkçesini bulamadım)

- ABD hükümetinin resmi kuruluşları yüzyıl sonuna kadar ABD ekonomisinin 1/10'unun silinebileceğini ve milyarlarca dolar zararın ortaya çıkabileceğini ifade ediyorlar.

Bu da iklim değişimi ile ilgili BM Raporu (Türkçe):
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-45783352

Trump'un yaptığı Tweet atmak. Tıpkı "Honduraslılar kapımıza gelirse, askerlere "vur" emri veririm" demesi gibi.

Şİmdi hayvan bunu yapmaz. Ya sayı olarak o sayıya ulaşmaz. ulaşırsa da sorunu bu şekilde ele almaz. Veya hayvanın aklı olsa, yaşadığı gezegen için "Ben görmiycem, benden sonrakiler düşünsün" filan demez.

Yani solcu gözüyle bu "insana" bakabilirsiniz. - Evet insan böyle bir şey aynı zamanda.

/Da işte seçeneği de var.

İklim değişimi 20 yıl önce ciddi basında ele alınmaya başlandı. Siyasiler hep arkadan geliyorlardı ama 1998'da Kyoto konferansı filan yapıldı. Sonra Bush bu konferansı terk etti. 2015'de Paris Konferansı (COP 21) oldu. Putin Çıkmadı, Çin Konferansı savunur gibi yaptı, Trump konferansı terk etti.

Şimdi başka bir şey oluyor: Ükeler milyonlarca dolarlık zarar ile karşı karşıya kalıyorlar. Mesela Karayiplerdeki bir Fransız sömürgesi olan St-Martin adası geçen sene İrma kasırgası vurunca yerle bir oldu. Lüks oteller, plajlar, özel villalar, yollar, Milyar Avroluk zarar var. Sigorta şirketleri yetişemiyor.
Şu anda Fransanın Güneyinde seller var.

Küresel ısınma devam ederse mesela Hollanda filan kalmayacak.
Yani artık "burjuva kesimi", "Hükümet", "Sermaye" ne olduğunu anlayama başladı. Çok para gidecek. + ciddi göçler filan olacak dünyanın politik dengesi bozulacak.

Mesela Makron / Merkel / Obama gibi kaliteli adamlar bunu anladılar ve ciddi harekete geçip elektrikli arabalara filan yatırım yapıyorlar.
Kapitalist oldukları için. Adam hesap yapıyor. "Yarın 1,000,000 hasar parası ödeyeceğime, Bugün 1,000 önlem parası veririm"

Diyorlar. Bu çok önemli. Çünkü kapitalizm "Benden sonra dünya yansa umurumda değil" düzenidir. Ya da "param var, gider başka yere yerleşirim" düzenidir. İnsanın bencil yönüne dayanır. Trump bunu simgeliyor. "Küresel ısınma yoktur" diye yalan söylüyor.

Şimdi, sermaye sahibi artık biliyor ki, bir şey yapılmazsa 70-80 yıl içinde kapitalizm kalmaması ihtimali var. Ya da en azından çok büyük paraların kaybolması ve bu paraların vergi yoluyla kendisinden alınacağı gerçeği var.

Bu biraz sigara olayına benziyor. Yıllarca reklamını yaptılar. Sonra "Kanser yapmıyor siz öyle diyorsunuz" dediler. 90'ların sonunda mahkemelik oldular. Sigaranın kanser yaptığını resmen kabul ettiler. 2000'lerde fiyat artışları, yasaklar, + daha ciddi uyarılar başladı (eskiden minicik bir "sağlığa zararlıdır" ibaresi vardı, Uzun kırmızı da 2 TL idi), 2010'larda marijuana serbestleşti, İrlanda gibi ülkelerde tütün hepten yasaklandı.

/Yani siyaset yavaş işliyor. Ama işliyor.

Da yine dediğime geliyor. Mesela benim sormak istediğim Tayyibi verip / Trump'u alır mıydım. Ya da Amerikalı olsam, Trump'u verip, örneğin Melih Gökçeği alır mıydım?

/Bu sorular anlamsız. Çünkü bunların hiçbiri insan değil.
Küresel ısınma da şöyle: Biz kısmen hayvanız. Yani kısmen makineyiz. Kafayı çalıştırıp çözüm bulmamız görülmemiş şey değildir. ama aynı zamanda, doğayı, aklı takip etmemiz, ya da birilerinin bizi akıl yoluna davet etmesi gerekiyor. Yani yönlendirmeye ihtiyacımız oluyor. Da sonunda anlıyoruz.

Mesela Kölelik. "12 Yıllık esaret" filmi vardır örneğin (2013 yapımı). ABD medeni toplum olmuş. 1776'da bağımsız olmuş, cumhuriyet olmuş. Köleliğin bitmesi 1870'ler, Irkçılığın bitmesi 1970'ler.

Yani insan karmaşık bir canlı onu demek istiyorum.

Neva
25-11-2018, 03:10
Aslinda insan'a fazladan deger veris (cesitli kulturel motifler vb.) bu sekilde degerlendirmemize de sebep oluyor. Insan dedigimiz alti ustu canli ve dogada ki diger canlilardan cok da afaki farkli degil. O yuzden canliya iliskin her turlu davranisi sergiliyor. Sonra da bunlara cesit cesit kavramlar biciyor ve elestiriyor olsa gerektir.

Turdur
25-11-2018, 04:24
Insan dedigimiz alti ustu canli ve dogada ki diger canlilardan cok da afaki farkli degil.

Sırf kendi çıkarı için bir kaç balistik füze ile dünyayı yok edebilecek hırslı bir hayvansı.
Dünyanın en kötücül canlısı.

Neva
25-11-2018, 04:29
Elbette ama bir fuzenin verdigi etkiyi, herhangi bir kendiliginden olusan doga olayi da verebilir. Nedir ki doganin bir parcasiyiz, izole olmamiz mumkun degil. Gercekte sucladigimiz doga fakat farkinda degiliz.

Turdur
25-11-2018, 04:36
Elbette ama bir fuzenin verdigi etkiyi, herhangi bir kendiliginden olusan doga olayi da verebilir. Nedir ki doganin bir parcasiyiz, izole olmamiz mumkun degil. Gercekte sucladigimiz doga fakat farkinda degiliz.

Suçlanıcak olan akıl ve onun getirdikleri. Kıskançlıktan insan insanı öldürüyor ama bir at gidip de zebranın deseni güzel diye öldürmeye kalkmıyor.
Zaten Ademle Havvanın cennetten atılış hikayesi de böyle başlamıyor mu, akıl etmekle.
Aklın bütün kötücül özellikleri sadece insana aittir. Kötücül olurken hayvan gibi olmalıyız, insancıl olurken akıllıca.
Bunu başaramadığımız için iyi ve kötü diye ayırmışız bir çok şeyi. İyi güzeldir kötü çirkindir.
Kötü yada çirkin olan bir şeyi hayvanlıkla bağdaştırıyoruz, aslında iyi yapmıyoruz.

Felâsife
25-11-2018, 04:36
Insan dedigimiz alti ustu canli ve dogada ki diger canlilardan cok da afaki farkli degil. O yuzden canliya iliskin her turlu davranisi sergiliyor.

Yani değil mi?
"Ne var alemde, mevcuttur Adem de" bile denmiş, gerçi bunu diyen Sufiler ama onlarda bu noktada, İnsanı alemin özü, özeti şeklinde gördükleri için böyle demişler.
Haliyle hayvanlar aleminde zuhur eden bir takım işlerin, insanda da zuhur etmesi, bir kusur, eksik mi? Yoksa olması gereken bir şey mi?

Yani alemde bu işler zaten var ki, insan da bunu sergiliyor demektir bu da.
Tabii üstüne 5 te katıyor, 100 de katıyor, nihayetinde insan "farkını" gösteriyor burada da . :biggrin1: