PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : BİR HİLKAT GARİBESİ, ALLAHSIZ YARATILIŞ ÖYKÜSÜ


haci
09-03-2005, 18:03
Uzun yıllar önce dünyada yaşam yoktu Daha da öncesinde dünya yoktu. Güneş yoktu., Yıldızlar, galaksiler yoktu. Zaman ve uzay yoktu. Evren yoktu. Yalnız fizik yasaları vardı.... Her şey bir anda o yasaların hükmettiği false vacuum için de ortaya çıktı ve her şey kendini çıkaran fizik yasalarına boyun eğdi, secde etti.

Evrenin başlangıç öyküsü aslında fizik yasalarının zaferinin destanıdır. Fizik yasalarının maddenin varlığından soyutlanması, evreni yoktan var etme şansına sahip olan yegane koşuldur. Fizik yasaları olmasaydı evren de olmazdı. Fizik yasaları olmasaydı enerji maddeye dönüşemez, madde oluşamaz, galaksiler, dünya ve canlılar ortaya çıkamazdı. Fizik yasaları olmasaydı evren insan aklında bilince kavuşamaz ve kendi görkemini yakından izleyemezdi. Bu muhteşem evren varlığını fizik yasalarına borçludur.

Evrende mevcut bütün fizik yasaları, evren öncesi dönemde de vardılar. Hiç bir şey nedensiz yoktan var olmadı. Madde yoktu, enerji yoktu. Şimdi de yok! Hala yok! Yalnız soyut bir kavram olan ve somut maddeyi manüple etmek gücüne sahip olmasına rağmen, sahipsiz bir ruh, uyruksuz bir kral, müritsiz bir peygamber ve kulsuz bir Allah olan fizik yasaları vardı... Ve o yasalar bir gün kral oldu, peygamber oldu... Allah oldu.. Evrene hükmetti. Bu yazı bu hilkatin kısa öyküsüdür.

Fizik yasaları bugün ne iseler, Big Bang öncesinde de o idiler. Değişmediler. Madde ve enerji yoktan var olamadığı gibi, yok da olmuyordu. Belirsizlik ilkesi bütün netliği ile egemendi. Entropi yasası üzerinde etki yapacağı enerjiyi aramakla meşguldü.

False vacuum nasıl bir şeydi? Bu terimde vacuum, en düşük olabilecek bir enerji düzeyini simgelemektedir. False ise geçici anlamına gelmektedir. False vacuum öyle bir şeydir ki hem geçicidir, hem de mümkün olabileceği kadar düşük bir enerji düzeyidir.

Hiçbirşeyliğe de hükmeden fizik yasaları enerji konservasyonunu yakından denetliyorlardı. Hiç bir şey yoktan karşılıksız var olamıyordu. Ama bu hiç bir şey yoktu anlamına gelmemeli.. Fizik yasaları vardı ya! Bi de sürekli olarak, sıcak ve aysız ağustos gecelerine ışık tutan ateş böcekleri gibi yanıp sönen, virtual particle’lar vardı. Yani zimni veya yalancı zerreler.... Ayrıca bu Hiçbirşeylik’teki vacuum’da dalgalanmalar vardır. Buna vacuum fluctuation denir. Quantum mekaniğine göre bütün alanlar dalgalanırlar. Bu dalgalanmanın gerçek değeri, her an, ortalama bir sabit değer etrafında oynar, durur. Değişir. Vacuum dalgalanmasındaki enerjinin ortalama değeri bir fotondaki enerjinin yarısı kadardır. Bu zerreler ve vaküm dalgalanmaları fizik yasalarına harfiyen uyuyorlardı. Çünkü Hiçbirşeylik’e bile fizik yasaları hükmediyordu.

Yalancı zerreler karşıtları ile birlikte doğadan enerji borç alarak ortaya çıkıyorlar ve 10^-21 saniye yaşadıktan sonra, karşıtları ile nötralize edilerek, aldıkları borcu doğaya iade ediyorlar ve yok oluyorlardı. Enerji tutumu yasasına saygı gösteriyordu bu yalancı zerreler. Borçlarını vermemezlik etmiyorlardı. Doğa bankasının dürüst ve sadık müşterisiydiler... Ta ki belirsizlik ilkesinin kendini diğer fizik yasalarına kabul ettirme çabası, hiçbirşeyliğe bir an için hükmetmeye karar verinceye kadar.......

Yalancı zerrelerin borç alma ve onu geri ödeme oyununu büyük bir zevkle oynadıkları anlardan biriydi... Hiçbirşeylik derin bir sessizliğe gömülmüştü. Kenarda köşede bir yerlerde, yeni bir zimni zerre karşıtı ile birlikte doğmuş ve doğadan borç aldığı enerji ile ne yapacağını düşünüyordu. Onu iade etmesine biraz daha zaman vardı. Hiç de borcunu ödemeyecek bir yalancıya benzemiyordu. Çünkü o zamana kadar yalancı da olsalar bütün virtual zerreler, aldıkları borçları büyük bir dürüstlük ve sadaketle doğaya geri ödemişlerdi. Doğanın kuşkulanması için bir neden yoktu..

İşte tam bu sırada fizik yasalarının en kaprislilerinden biri olan Heisenberg’in belirsizlik yasasının ahı tuttu... Zimni zerre çok kısa bir an var olup, borcunu doğaya ödeyerek yok olacağına, şeytana, pardon, belirsizlik ilkesine uydu ve genişlemeye başladı... Zaman Big Bang’in 10^-37 saniyesini vuruyordu... Zimni zerre doğadan enerji borç almıştı. 10^-24 sm çapında, bir protondan yüz milyar kere küçük olan yapısında, doğadan borç aldığı enerji ile kendini avutuyordu. Kendisinin 10^-24 sm çapında bir yalancı zerre olmasına rağmen borç aldığı enerji çok büyüktü. Tıka basa enerji doluydu, zimin zerre yani…. Belirsizlik ilkesine uymaya zorlanmasaydı, zamanı dolunca borcunu doğaya iade edecek ve enerji tasarruf yasasına uyacaktı. Ama belirsizlik ilkesi buna olanak vermemiş, hiçbirşeylik içinde false vacuum denen, off shore bankasını kurmuştu bile.. Artık çok geçti... Big Bang süreci başlamıştı. False vacuum’a genişlemekten başka bir seçenek verilmemişti. Ve genişledi geçici vacuum.. Ne olduysa işte bu genişleme sırasında oldu.... Ama yine de fizik yasalarına isyan edilmedi.. Kanunsuzluğa baş vurulmadı. Fizik yasalarını artık Allah olma yolundan kimse döndüremezdi.

False vacuum her hangi bir vaküm değildir. Çok özel bir vacuum dur.. Bu özelliğin nedeni içindeki basıncın hem büyük, hem de negatif olmasıdır. Heisenberg’in belirsizlik ilkesine hürmet ederek ortaya çıkan ve bir zimni zerre olan false vacuum, Big Bang’in 10^-37 ile 10^-34 saniyeleri arasında genişlemiş ve bir sm çapına ulaşmıştır. Ama bu ne müthiş bir genişlemedir.... Bu genişleme yalancı zerrenin fizik yasalarına olan isyanıdır. Tabii onu da kendi türüne münhasır bir yasa olarak kabul etmek zorundayız. Bu aslında itici-çekici gücü barındıran bir zerredir ve çok kısa bir zaman diliminde, ışık hızından da hızlı bir hareketle, borcunu henüz doğaya ödeyemeden, genişlemiştir. Atomaltı zerrelerin öncülerinin de oluştuğu bu ani genişleme seslidir. Bir saniye içerisinde şimdiki evrenin binde birinin büyüklüğüne ulaşılmıştır. Bebek evrenin doğumunu müjdeleyen başlangıçta ortaya çıkan ses, genişlemekte olan evrenin en uzak köşelerinde binlerce yıl sürecek yankılar yaparak yayılacak ve maddenin dağılımına ilk şeklini verecektir. Muhtemelen kozmik zemin radyasyounuda gözlemlenen ve bire 100 bin olan eser heterojeniteden sorumludur.

False vacuum’un içindeki basıncın negatif ve enerjisinin büyük olduğundan bahsetmiştik. Bu false vacuum ile ilgili bir niteliktir. False vacuum’un normal vakümdan bir farkı daha vardır.

Yalnız bir girişi olan silindir içinde bir piston düşünün. Pistonun kolunu çekince silindirin içindeki negatif basıncın artacağını dikkate alın. Pistonun içinde ne varsa o etrafa yayılacak ve seyrekleşecektir. Yani dilüe olacaktır. Çünkü daha geniş bir hacme dağılacaktır.

False vacuum basit bir vaküm değildir. Genişlemesi sırasında enerjisi kolaylıkla seyrekleşemeyecektir. Çünkü false vacuum’un hızla enerji yoğunluğunu kaybetmesi mümkün değildir. Enerjinin düşmesi yavaş bir süreçtir. Dolayısıyla enerji yoğunluğu değişmeyecektir.
Bu bir fizik yasasıdır.
Hiç bir şey yoktan karşılıksız var olamayacağı için enerji de karşılıksız var olamaz. Bu genişleme sırasında yoğunluğu değişmediği için giderek artan enerjinin karşıtı da birlikte çoğalmalıdır. Ki doğanın enerji konservasyonu yasalarına uyulsun.......

Doğa bunu nasıl sağlamıştır?

Genişleme süreci içinde olan false vacuum da enerji yoğunluğu değişemeyeceği için, enerji artmak zorundadır. Yukardaki silindir örneğine geri dönelim…. Pistonunu kolunu çektiğimiz zaman artan negatif basıncın kaynağı kolu çeken güç tarafından sağlanacaktır. Belirsizlik ilkesine uyarak genişleyen False vacuum işte bu güçtür.

Bu arada Einstein’ın genel görelilik kuramına göre:

Enerji yoğunluğuna bağlı basınç artması enerjinin etrafında çekim alanı oluşturacaktır. False vacuum içindeki basınç negatif olduğundan, çekici güç değil, itici güç manifet hale gelecek, false vacuum hızla genişleyecektir….

Ortaya çıkan bu itici güç false vacuum’u, Big Bang’in 10^-37 ile 10^-34 saniyeleri arasında, aniden genişletmiştir. İtici güce bağlı olan genişleme yalnız bu kısa zaman dilimi içinde gerçekleşmiş ve evrenin çapını bir santimetreye katapult etmiştir. Bu süreç sırasında ışık hızı 100 kere geçilmiştir. Daha sonra itici güç yerini çekici güce terkederek, aradan çekilmiştir. False vacuum’un ömrü Big Bang’in 10^-37 ile 10^-34 saniyeleri arasında geçen zaman kadar kısadır. Evren bundan sonra da genişlemesine devam etmiştir ama, bu genişlemeyi çok daha yavaş bir hızla yapmıştır. Bu genişlemenin ilk saniyesinin küsürleri içinde, enerji maddeye dönüşmüştür.

İlk genişleme döneminde artan enerjinin fizik yasalarını ihlal etmemesi için, onunla birlikte zıt bir gücün varlığına gereksinim olduğuna değinmiştik. Bu güç çekim gücüdür. Bu genişleme sırasında enerji maddeye dönüşmüş ve madde daha sonra oluşan uzayın içine dağılmıştır. Evrende mevcut bu madde ve enerji ile onlara karşı ortaya çıkan çekim gücü birlikte, sıfırdır. Başka bir deyişle evrenin toplam enerjisi sıfırdır. Madde ve enerji kadar çekim gücü de vardır. Çekim gücü negatif olup, ikisinin toplamı sıfırdır.

Evrenin ortaya çıkışı sırasında fizik yasaları yakından izlenmiş ve ihlal edilmemişlerdir.

Enerji karşılıksız yaratılmamıştır.

Fizik yasalarına göre false vacuum içinde enerji yoğunluğu düşmediği için ortaya çıkması gereken enerjinin karşılığı vardır.

Enerji tutumu yasası ihlal edilmemiştir.

Madde yoktan karşılıksız var olmamıştır.

Madde, karşılığı ile birlikte bazı fizik yasalarını tatmin etmek üzere ortaya çıkmış ve genişleme süreci sırasında, ani basınç değişikliğine bağlı olarak oluşan ses dalgalarının da etkisiyle, evrene heterojen olarak dağılmıştır.

Evrende mevcut enerji yok edilemez. Ancak başka bir enerji türüne çevrilebilir. Çekim gücü negatiftir ve miktarı evrende mevcut enerji ve madde kadardır.

Bundan daha muhteşem bir yaratılış anomalisi düşünebiliyor musunuz?


Allah yoktur… Çünkü O’na gereksinim yoktur.. Doğa görkemini hiç bir şeye borçlu değildir.

HACI

09-03-2005, 19:04
"False vacuum" denilen olgu kanıtlansa bile (ki kanıtlanamamıştır) bu Tanrı''nın yokluğunu kanıtlamaz daha doğrusu bu konuyla ilgisi yoktur...

Bu "false vacuum" diye bir olgunun olması Higgs Boson (sub-atomic parçacıklar) denen 1960 lı yıllarda Peter Higgs tarafından HAYALİ olarak ortaya atılan bir HİPOTEZE bağlıdır..

Bildiğim ve araştırdığım kadarıyla;
Çoğu bilim adamına göre Higgs Boson HENÜZ SADECE BİR HİPOTEZDİR...yani çoğu bilim adamına göre henüz teori bile değildir...

Varlığı kesinlikle kanıtlanamamıştır bilimsel bulgular bu hipotezin lehine ya da aleyhine yorumlanabilmektedir...

Mesela bu hipoteze karşı çıkan Burkhard Heim "Higgsless model" denilen başka bir teori geliştirmiştir...

2005 Nisan''ın da CERN laboratuvarlarında bilim adamları 6 milyar sterlinlik deneyler yapmaya hazırlanıyor(imiş)

Deneyde kullanılacak makineler ve teknoloji devasa boyutlarda...

http://www.exploratorium.edu/origins/cern/ideas/images/aleph_higgs.jpg

09-03-2005, 19:15
Birkaç Türkçe sitesinde "higgs boson doğrulandı" diye bir ifade geçmiş fakat işin aslı şu;

"In September 2000, physicists at the research organization CERN in Geneva, Switzerland, announced that they had found evidence that they had successfully created a Higgs boson. However, in July 2001 this was revealed to be an error in the data and in December 2001 CERN concluded, after a year analysing data from the Large Electron Positron Collider (LEP) accelerator, that the Higgs boson probably did not exist. If this is true, it has serious implications for the standard model, the current theory of elementary particles and their interactions. LEP was closed down in November 2000. However, CERN''s attempt to find the elusive particle was to resume in 2005, when the Large Hadron Collider (LHC) was to begin experiments."

http://encyclopedia.farlex.com/Higgs%20boson

"Higgs Boson"(dolayısıyla False vacuum) hala sadece bir hipotez...

Saygılarımla...

haci
09-03-2005, 19:56
Benim bildiğim Higgs bosonu ile false vacuum un hiç alakası yok..

HACI

09-03-2005, 21:04
Benim bildiğim Higgs bosonu ile false vacuum un hiç alakası yok

Kesinlikle direkt alakası var..
Konuyu iyice araştırmadım ama üniversitede Fizik öğretmeni bir tanıdığıma sormıştum ayrıca;

"The existence of a false vacuum may depend on the existence of the Higgs boson."



http://www.explore-physics.com/physics/F/False_vacuum.html

http://en.wikipedia.org/wiki/False_vacuum

İnternetten çeşitli kaynaklar araştırılarak daha fazla bilgi bulunabilir vaktim kısıtlı olduğundan şimdilik bu kadar bilgi bulabildim...

haci
09-03-2005, 22:30
The existence of a false vacuum may depend on the existence of the Higgs boson."

Hayır. İkisi ayrı kavramlar.. Birileri onları birleştirmek istiyor ama doğru değil. Size aşağıdaki kitabı tavsiye ediyorum. Orada Higgs field in ne olduğu açıklanıyor. Higgis particle larından da bahsediliyor. Ama false vacuum la bir ilgisi kurulmuyor.

Size kısaca aşağıdaki kitabın glossary kısmından bazı tanımlalamarı İngilizce olarak yazıyorum..

False vacuum: The false vacuum is a peculiar form of matter which is predicted to exist by many (probably most) current theories of elementary particles. Particle physicists describe the false vacuum, like all forms of matter, in terms of field. The false vacuum has a negative pressure which creates a repulsive gravitational field, capable of driving the universe into a period of exponential expansion called inflation.

Higgs Field: Higgs fields are part of the standard model of particle physics, and anaolgous fields, alsa callede Higgs fields, are part of grand unified theories. In both cases, the Higgs fields have nonzero values in the vacuum, and they serve to create distinctions between particles that would otherwise be identical. Higgs fields are responsible for all the differences between electrons, neutrinos, and quarks.

Higgs particle: The particle or particles associated with the bundles of energy in the Higgs field. Such particles ara analogous to the photons that are associated with the electromagnetic field. The standard model of particle physics predicts on electrically neutral Higgs particle which has not yet been found. The grand unified theories predict many Higgs particles, but they ara too massive to be accesible at existing or foreseable accelerator.

Görüldüğü üzere bunlar tümüyle farklı kavramlar.. Ortak paydaları vacuum.. Higgs fıeld vacuum da zero olmayan bir değere sahip.
False vacuum ise yalnız negatif basınca sahip.. Orijinal kullanımında false vacuum enerjı yoğunluğunu kolaylıkla küçültemeyen bir yöre olarak tanımlanıyor.

Aşağıdaki kitapta her ikisine de değiniliyor.


Alan H. Guth: The İnflationary Universe Perseus Books, Cambridge, Massachusetts.1997.

HACI

09-03-2005, 23:21
Ama false vacuum la bir ilgisi kurulmuyor

İlgili kaynakta "False vacuum" ile ilgisi kurulmaması sadece tanımlanıp geçilmesi demek ilgisinin olmadığı anlamına gelmiyor...

Size gösterdiğim kaynak da birçok fizikçinin hazırladığı bir fizik ansiklopedisinin online olmuş versiyonudur..
Bir kişinin eseri değil...

Sonuçta yukarıda verdiğiniz kaynak da doğru olmakla beraber Higgs boson''un false vacuum ile doğrudan ilgisi olmadığı anlamına gelmez....

Tanımlamalara bakarak da karşılaştırma yapılamaz...

Çünkü üzerinde durduğumuz konu false vacuum ile Higgs field''in "ortak yönleri" değil "false vacuum"un oluşması için "higgs boson" a duyulan ihtiyacın var oluğudur..

Higgs Boson ise en azından şimdilik sadece bir hipotez olarak kaldığına göre "false vacuum" ile ilgili kavramlar da tamamen birtakım HİPOTEZ lere bağlıdır..Biraz araştırma yaparak bu durumu siz de görebilirsiniz...

Higgs field''e ve false vacuum''a tamamen karşı çıkan birçok fizikçi olması da cabası..

"Higgs Boson" ile ilgili daha fazla bilgi için;

http://www.explore-physics.com/physics/H/Higgs_boson.html

Saygılarımla...

09-03-2005, 23:36
İşte bir bilim adamından daha Higgs Field ile false vacuum''un ilgisini anlatan bir paragraf


The Decay of the False Vacuum
Written by Sten Odenwald

"In the recently developed theory by Steven Weinberg and Abdus Salam, that unifies the electromagnetic and weak forces, the vacuum is not empty. This peculiar situation comes about because of the existence of a new type of field, called the Higgs field. The Higgs field has an important physical consequence since its interaction with the W, W and Z particles (the carriers of the weak force) causes them to gain mass at energies below 100 billion electron volts (100 Gev). Above this energy they are quite massless just like the photon and it is this characteristic that makes the weak and electromagnetic forces so similar at high energy. "

http://www.astronomycafe.net/anthol/decay.html


Ne var ki çoğu bilim adamının ve kaynakların bildirdiğine göre Higgs field ile ilgili ne yazık ki bir ipucu bulunamamıştır ama hipotezler geliştirilmeye devam etmektedir..

Nisan 2005''de 6 milyon sterlinlik bir bütçeyle uzun zamandır kanıtlanamayan Higgs field(ya da Higgs boson) ile ilgili deneyler İsviçre''de Cenevre''de CERN de yeniden yapılacaktır...Bilim adamları bu konu ile ilgili ipucu aramaya devam etmektedir...

haci
09-03-2005, 23:51
Sizi tatmin etmek zorunda değilim.. İstediğinize inanabilirsiniz elbette. Ama false vacuum''un Higgs field ile hiç bir ilişkisi yoktur. Higgs field kavramını ortaya atanların denize düşmüş olduklarını düşünüyorum. Orada buldukları yılana sarılıyorlar. O yılan false vacuum dur..
En azından bana buradan öyle geliyor. Başka ne yapabilirim bilimiyorum. Size her ikisinin tanımını gösterdim. İkna edemedim.. Artık yapabileceğim şey kalmadı. Ben onların farklı kavramlar olduğunu anlıyorum. Diğerleri ise onları öyle algılamıyor.. Higgs field ve zerreleri çok kuramsal. Kanıtlanabilmiş bile değil. Olmaması da mümkün..
False vacuum ise ayrı bir olay. Kanıtı var. False vacuum aslında bir virtual particle.. İtici-çekici gücü içeren bir zerre. Casimir effect denen deneyle virtual zerrelerin varlığı kanıtlanmış durumda.

Aşağıdaki adresde Casimir etkiyi okuyabilirisiniz..
http://physicsweb.org/articles/world/15/9/6

Higgs field ise tümüyle kuramsal ve varlığını kanıtlamak bile olanaksız. Çünkü çok büyük hızlandırıcılara gereksinim gösteriyor. Bu kavram her bakımdan birbirlerine benzeyen zerreler, "elektronlar, nötronlar ve quarklar" arasındaki farkları ortaya koymak için ortaya atılmış..

Ben istememe rağmen bu kavramlar arasında bir ilişki kuramıyorum. Diğerleri nasıl kuruyorlar bilmem. İddia size ait. Kanıtlama da size ait olmalı.. Açıklama da..

HACI

09-03-2005, 23:56
Tartışmayı uzatmanın bir anlamı yok...

Ama bilim adamlarının da dediğine göre nasıl ki Higgs Field tamamen kuramsaldır ONUNLA %100 bağlantılı FALSE VACUUM DA TAMAMEN KURAMSALDIR....
Yukarıda da alıntı yaptığım gibi;

"The Decay of the False Vacuum
Written by Sten Odenwald

"In the recently developed theory by Steven Weinberg and Abdus Salam, that unifies the electromagnetic and weak forces, the vacuum is not empty. This peculiar situation comes about because of the existence of a new type of field, called the Higgs field. The Higgs field has an important physical consequence since its interaction with the W, W and Z particles (the carriers of the weak force) causes them to gain mass at energies below 100 billion electron volts (100 Gev). Above this energy they are quite massless just like the photon and it is this characteristic that makes the weak and electromagnetic forces so similar at high energy. "


Ben istememe rağmen bu kavramlar arasında bir ilişki kuramıyorum. Diğerleri nasıl kuruyorlar bilmem.

Nasıl kuruyorlar bilemiyorum sonuçta fizik ve astronomi profesörü onlar ben değilim... :lol: :lol: :lol:

Size de bunları dikkate almanızı öneririm...

haci
10-03-2005, 00:45
Deep

Higgs field ile false vacuum arasında bir ilişki yok ama, bu iki kuram da doğru olabilir. Aralaraında ilişki olmadığı için ikisi de doğru olabilir. Ama dediğim gibi false vacuum kuramı deneyle bile kanıtlanmıştır.
Ayrıca senin referans olarak gösterdiğin aşağıdaki kaynak false vacuum''un ne kadar zaman sonra bozunduğundan bahsediyor. Yoksa false vacuum kavramının çürüdüğünden değil. Oku istersen.


http://www.astronomycafe.net/anthol/decay.html

Ben de fizik profesörü değilim ama uzun yıllardır bu gibi konularla uğraşıyorum. Kuantum fiziği konusunda uzman olduğum söylenemez elbette ama, konuyu bazı kavramlar arasındaki farkları anlayacak kadar biliyorum.. Ya da bildiğimi sanıyorum. Bir yanlış yapar da ondan bir şey öğrenirsem çok memnun olacağımın bilinmesini isterim.. Nitekim bu iletiyi yayınladığım bilim fenerinde biri yanlışımı çıkardı. Kendisine teşekkür ettim ve burada asmadan önce yanlışımı düzelttim.

Selam
HACI

10-03-2005, 14:35
Ama dediğim gibi false vacuum kuramı deneyle bile kanıtlanmıştır

Hayır False vacuum kesinlikle kanıtlanamamıştır..Tamamen kuramsaldır/hipotezdir...Çünkü Higgs field tamamen hipotezdir...

Bunun böyle olduğunu söyleyen hatta ileri gidip "false vacuum un varlığı higgs field in varlığına bağlı olabilir" diyen birçok kaynak bulmak mümkündür...

Gösterdiğim kaynak false vacuum un ne kadar sonra bozunduğundan bahsediyor ama altını çizdiğim yeri dikkatle okursan;

"The Decay of the False Vacuum

"In the recently developed theory by Steven Weinberg and Abdus Salam, that unifies the electromagnetic and weak forces, the vacuum is not empty"

Burada FALSE VACUUM un kimler tarafından ortaya atıldığı ya da nereden geldiği ve kabaca ne olduğu anlatılıyor hemen sonrasında;

"This peculiar situation comes about because of the existence of a new type of field, called the Higgs field"

kabaca bu durumun(YANİ FALSE VACUUM UN) YENİ BİR "FİELD" İN VARLIĞINDAN GELDİĞİ SÖYLENİP BUNUN HIGGS FIELD olduğu açıkça belirtiliyor...

Daha sonra başka konulardan söz ediyor...haklısınız ama bu konuların bizim konumuzla ilgisi yok

Yani false vacuuum''un varlığı ve kanıtlanabilitesi TAMAMEN HIGGS FIELD''IN VARLIĞI VE KANITLANABİLİTESİNE BAĞLIDIR...
Higgs field ise tamamen kuramsaldır hatta bilim adamları 2001 de yaptıları deneylerden birkaç ay sonra tamamen hayal kırıklığına uğramış higgs field''in hiç olmayabileceğini düşünmüşlerdir

Bunu ben değil fizik ve astronomi uzmanları+profesörleri açıkça dile getirmişler...

Size de bazı soruların/konuların cevaplarını bilimfeneri gibi forumlarda değil ingilizce sayfalarda bizzat fizikçilerin/fizik profesörlerinin yazdığı yazılarda aramanızı tavsiye ederim...İnanın çok daha faydalı olacaktır...
İnternet bu bakımdan gerçekten bilgi hazinesi...

Bakın size daha fazla kaynak gösterebilirim...(İngilizce probleminiz olmadığını sandığımdan direk ingilizce yazıyorum/çevirmiyorum)

Higgs field: state of true vacuum and state of false vacuum

http://kotiweb.kotiportti.fi/yurii.kantonistov/bk_aguth_inflatio.html

haci
10-03-2005, 23:43
DEEP kardeşim..
Ben konuyu yeterince biliyorum. Bunlar farklı kavramlar.. Sen onları birbirlerine karıştırıyorsun. Hepsi o kadar. Bence bu temel kavramları geçelim ve esas konu üzerinde tartışalım.. Yani false vacuum dan evren nasıl oluşur? Benim tartıştığım konu budur. Higgs alanı ile hiç ilgilenmiyorum. Ve bir kuram olarak kabul göreceğine de inanmıyorum.

HACI

haci
11-03-2005, 00:28
DEEP kardeşim. Ayrıca:

Higgs field ve false vacuum kavramlarının birlikte işlenmesinin nedeni bazı gözlemleri açıklamak zorunluğundan kaynak almaktadır. Higgs field var mıdır, yoksa yok mudur bilemem ama, false vacuum''un olduğu kesin. False vacuum''un niteliklerinden birisi çözünmesi.. Decay olabilmesi.

Ayrıca false vacuum''un kuramsal olarak var olduğuna inanılan Higgs enerji bariyerini geçemediği ama tunneling niteliğine sahip olduğundan bahsediliyor. Tunneling ilginç bir quantum süreç. Bazı durumlarda objekt geçememesi gereken engelin öte tarafında gözlemleniyor. Bir tunel açılıyor ve obje karşı tarafa geçiyor. False vacuum enerjisini tunneling aracılığı ile düşürüyor. Bu da çok yavaş bir süreç. Çünkü oluşan tuneller ancak belli miktarda enerjinin karşı tarafa geçmesine izin veriyor.

False vacuum''daki enerji yoğunluğu Higgs field ile açıklanıyor. False vacuum''da enerji var. Higgs field varsa da var, yoksa da var. Higgs field false vacuum''la ilgili bir niteliği açıklamada kullanılan bir kavram. Doğru veya yanlış olması false vacuum''u bağlamıyor. False vacuum var ve Higgs fied açıklamıyorsa, başka şekilde bir açıklamayı gerektiriyor.

False vacuum''da enerji yoğunluğunun yalnız tunneling le azalmasını pratik bir yararı var... Ona değinmeden önce 1928''de yapılan bir gözleme değinmek istiyorum. Radyoaktif çürümede çekirdeğin derinliklerinde bir yerlerden alfa zerreleri, etraflarını saran nötron ve protonlar tarafından kuşatılmalarına rağmen, kaçabiliyor. Alfa zerreleri iki proton ve iki nötrondan oluşmuşlardır. Bunun nasıl olduğu yakın zamanlara kadar bilinmiyordu. Ta ki tunneling quantum niteliği açıklanana kadar. Tunneling enerji yoğunluğunun azalmasına neden oluyor.

Ayrıca tunneling denen olayın pratik bir yararı da var. Scanning Tunneling Electon Microscope denen bir alet var. Atomları gösteriyor. Bu alet tunneling quantum özelliğinden yararlanıyor. 1980''li yıllarda bulunmuş..

Özet olarak diyebilirim ki.. Higgs field''ın olmaması beni hiç rahatsız etmiyor. Çünkü bu kavram false vacuum da enerji yoğunluğunun neden aniden düşemeyeceğini açıklamak için ve diğer nedenlerden dolayı ortaya atılmış bir kavram. False vacuum Higgs field varsa da var, yoksa da.. Higgs field sadece false vacuum''u açıklamak için ortaya atılan ayrı bir konsept..

Ben okuduklarımdan bunu anlıyorum.. Sen istersen fizikçi arkadaşına bir danış..

HACI

24-03-2005, 01:25
Haci

Evrende fizik yasalarından,zimni parçacıklardan, quantum dalgalarından

başka birşey yok diyorsun. Hatta enerji ve madde yok diyorsun. Sonra

bilmem hangi parçacıklar doğadan enerji borç aldı diyorsun. Şimdi yok

olan bir şeyi nasıl borç alıyorlar? Sonra da diyorsun ki eneji korunumu

yasasına uyuyor.

Peki fizik yasalarından, zimni parçacıklardan ve

quantum dalgalanmalarından başka birşey olmadığını söylediğin evren

nasıl var oldu?? Yani senin deyiminle hiçbirşeylik.

Bu hiçbirşeylik gerçekten ilginç. Hiçbirşey yok ama fizik yasaları, bir yanıp

bir sönen zımni parçacıklar var. Ayrıca her yerde olan quantum

dalgalanmaları. Peki bunlar bir şeyden varsayılmıyor mu??

Bu kaprisli fizik yasası niye kaprisli?

Her şey ne güzel böyle eğlenceli giderken niye bu oyun bozanlık yapıyor?

Böyle saygılı parçacıklar varken....

haci
24-03-2005, 02:50
Bera:

Çünkü Hiçbirşeylik böyle bir mekandır....

Benim anlatmaya çalıştığım senaryo bilimseldir. Fizik kuralları ile bağdaşır. Ol deyince olmak gibi bir saçmalık değildir.

Yaratılışı açıklama sırası sizde..
Ol deyince olmayı anlatmanızı istiyoruz.. Ayrıntıları merak ediyoruz..
Bekliyoruz......

HACI

garip
16-04-2005, 18:02
daha neler

serotonin
02-05-2005, 10:19
haci,
"senaryom bilimsel" diyecegine, arkadasin sorusuna cevap ver. belki haberin yok ama, sen de "ol deyince ol" noktasindasin su an.

haci
02-05-2005, 13:34
Evren ol demeye bile zaman kalmadan olmuştur........

Her soruyu yanıtlamak mümkün olmayabilir. Bu Alan Guth'a ait bir yaratılış mekanizmasıdır.. Bir inanç değildir. Fizik yasalarından yararlanarak evren, hatta multiversler açıklanmışlardır. Bilimsel bulmadığınız taraflarını nedenleri ile açıklamalısınız. Olmaz deyince olmaz olmuyor...

HACI

02-05-2005, 23:23
Her soruyu yanıtlamak mümkün olmayabilir.
HACI

Niye fizik yasaları bir yerde tıkanıyor mu yoksa??
Artık bir noktaya gelip işte biz de bir Yaratıcı nın ol demesiyle olduk mu diyorlar??

haci
03-05-2005, 01:30
Fizik yasalarının da Tanrı'sız bir açıklaması vardır mutlaka.. Herşeyi bilmiyoruz..
Emin olduğumuz tek şey Allah'ın var olmadığı..

HACI

ensareo
04-05-2005, 00:09
hacı fizik yasası demişsin tamam anlatmışsın da, bu fizik yasaları bir gözü nasıl yapmış bir anlatırmısın?kulağı nasıl yapmış,kalbini nasıl yapmış..?

fizik yasalarına inanacağınıza neden Allah'a inanmıyorsunuz ki?bütün nizmaı dengeyi harikulade sistemleri fizik yasalarına bağlıyorsun.ben bunu fotoselle açılan kapı gördüğünde kapıya teşekkür edenlere benzetiyorum..Arkadaşım kapıya değil,onun yapana teşekkür edin..fizik yasası diyorsun bu yasa ise yasa kimin tarafından konulabilir?Bilinçli bir varlık tarafından..vaveyla diyeceksiniz amma iş işten geçecek gibi görünüyor..Şeytanın gözlerinize takmış olduğu siyah gözlükleri çıkarıp, etrafınızdaki aydınlığa bakın artık..soru sormaya luzum bırakmıyor.. bitkilerde,hayvanlarda her yüzbinlerce canlıda muhteşem sanatlar..birde kendinize bakın..spermden insana.......sonra toprağa....sonra tekrardan dirilişe...her bahar tekrar dirilen çiçekler,ağaçlar gibi..

04-05-2005, 18:48
Fizik yasalarının da Tanrı'sız bir açıklaması vardır mutlaka.. Herşeyi bilmiyoruz..
HACI

Haci
Bilim her zaman kesin yargılar mı buluyor ??
Yoksa bazı varsayımlarda da bulunuyor mu??
Bu sorulara vereceğin cevap eğer bilimsel ve tarafsız ise bilimin bazı varsayımlarda bulunduğunu kabul etmen gerekir di mi??
İşte bilimin geleceği en son nokta bu
Allah'ın çizdiği sınıra kadar varabilmek.
Ondan sonra at tutturabilirsen. Yok şöyle varsayımda bulunalım. Bak bu varsayım şu teoremi destekliyor o zaman onu söyleyelim. Böyle ilerliyor.
Senin de dediğin gibi her şeyi bilmiyorsunuz her şeyi bilmiyoruz
Socrates demiş ya tek bildiğim hiçbir şey bilmediğimdir
O zaman böyle kısıtlı bilgilerinle Allah'ın var olmadığından bu kadar emin olma bence
Saygılar

13-05-2005, 17:52
Biraz karışıklık yaşıyoruz galiba.Bir insana hırsız diyorsan bunu ispatlamalısın.Hırsız dediğin kişi hırsız olmadığını değil sen onun hırsız olduğunu ispatlamalısın.
Bizim durumumuz da budur.Siz allahın var olduğunu iddia ediyorsanız bunu kanıtlamalısınız.Ateistler tersini kanıtlamak zorunda değil çünkü iddiayı ortaya atan sizlersiniz.Hala çıkıp yok bu evren nasıl oldu geyiğini yapmayın kardeşim.Bilim zamanla herşeye cevap buluyor ve bulacaktır.Önemli olan sizin iddialarınızın bilimsel dayanağı varmıdır.Olmadığına göre fazla konuşmayın.

ensareo
13-05-2005, 21:06
Allah'ın varlığını koyunlarını otlatan çobanda biliyor fakat siz allameler o kadar dallanmışsınız ki gözünüzün önündeki şeyi göremez olmuşsunuz..Tesadüflerin bir insanı yaratabileceğini düşünürken,bir yandan da insandaki harika sistem hakkında zerre miktarınca bir bilginiz yok..gözleriniz değil ama gönül gözleriniz kör olmuş,bakıyorsunuz ama göremiyorsunuz!...

Siz hakim olarak görmüyoruz ki size Allah'ı ispat edelim.Çünkü siz başta belgeleri dahi okumamışsınız,bilmiyorsunuz;siz sadece hezeyanınızla, kuruntularınızla,vesveselerinizle bir karara(!) varmışsınız.

13-05-2005, 21:13
Hangi belgeleri okumamışız.Çok merak ediyorum nasıl kanıtlayacaksın allahın varlığını

teo
23-06-2005, 21:01
[align=justify]olmaz Hacı'm olmaz...Allah'ın varlığı olmadan hiçbirşey açıklanamaz..Canlılığın başlangıcı falan çok sonraki işler.İlk madde,ilk enerji her ne dersen o ilk birşeyin Allahsız açıklanması imkansız...Uzay'ın sonsuzluğu mesela size bir ipucu vermiyor mu??Sonsuzluk akıl mantık ve bilimle açıklanabilir mi?Sonsuzluğunda çıktığı tek kapı Allah'tır...

haci
23-06-2005, 21:07
Her soruyu yanıtlamak mümkün olmayabilir.
HACI

Cevabı daha anlaşılır yapıyorum.

Her soruyu şimdilik yanıtlamak mümkün olmayabilir. Bugün bilinmeyenlerin birçoğunun nedeni ilerde bilinecektir. Çünkü geçmişte doğaları bilinmeyenlerin birçoğunun bugün doğru açıklaması vardır..

Umarım bu açıklama sizi tatmin eder..
HACI

haci
23-06-2005, 21:08
Her soruyu yanıtlamak mümkün olmayabilir.
HACI

Cevabı daha anlaşılır yapıyorum.

Her soruyu şimdilik yanıtlamak mümkün olmayabilir. Bugün bilinmeyenlerin birçoğunun nedeni ilerde bilinecektir. Çünkü geçmişte doğaları bilinmeyenlerin birçoğunun bugün doğru açıklaması vardır..

Umarım bu açıklama sizi tatmin eder..
HACI

hoara
24-06-2005, 09:18
peki haci

müslümanların şimdilik cevap veremediği konularda niye bu kadar anlayışlı olamıyor ve akılsızlıkla itham edebiliyorsun. demek ki sizler sadece bir zan üzerindesiniz. kutsadığınız bilim, teorileri kesin gerçeklik kabul etmediğine göre nasıl bu kadar kör olabiliyorsunuz

syg

hoara
24-06-2005, 09:19
peki haci

müslümanların şimdilik cevap veremediği konularda niye bu kadar anlayışlı olamıyor ve akılsızlıkla itham edebiliyorsun. demek ki sizler sadece bir zan üzerindesiniz. kutsadığınız bilim, teorileri kesin gerçeklik kabul etmediğine göre nasıl bu kadar kör olabiliyorsunuz

syg

hoara
24-06-2005, 09:21
peki haci

müslümanların şimdilik cevap veremediği konularda niye bu kadar anlayışlı olamıyor ve akılsızlıkla itham edebiliyorsun. demek ki sizler sadece bir zan üzerindesiniz. kutsadığınız bilim, teorileri kesin gerçeklik kabul etmediğine göre nasıl bu kadar kör olabiliyorsunuz

syg

haci
24-06-2005, 13:39
Hoara kardeşim..
Din ve bilimi birbirine karıştırmayalım.
Din bilimden ne kadar uzak durursa o kadar saygındır. Bilimsel olduğunu iddia eden din bu tür saldırıların hedefi ve zamanla yozlaşarak yok olmaya mahkumdur.
İslam kaybolma yolundadır. Onun kusurları bilimsellik iddiasından çok daha derindedir. Bir yaşam tarzıdır. Bu yaşam tarzı eski Arap kabile anlayışını sürdüren cahil insanların yaşamıdır.. Daha ne kadar sürebilir. 1400 yıla bile şükretmeniz gerekiyor.
Selamlar
HACI

antiateist
24-06-2005, 16:18
Hakkaten bu kadar kara cahillik olamaz.Yahu nasıl iddaa edebiliyorsunuz Allahın olmadığını. Sen kendi kendine nasıl meydana gelebiliyorsun.Senin Allahı inkar etmen Allahın varlığının kanıtıdır.Tesadüfen bazı Atomların birleşmesiyle canlı yaşam oluşmuş buna kargalar güler ya.MADEM ÖYLE OLUYORDA NEDEN YENİ TÜRLER ORTAYA ÇIKMIYOR .DÜNYADA EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ YARATIKLA ÇIKMIYOR.EVRENİN BU KADAR KUSURSUZ OLMASINI NASIL OLUYORDA TESADÜFELERE BAĞLIYORSUNUZ ANLAMIYORUM.HERALDE KARACAHİLLİK BU OLSA GEREK..

haci
24-06-2005, 16:40
Allah'a inanmak ne zamandan beri aydınlık?
Namaz kılmakla ne feyz alıyorsunuz? Oruç tutmakla?

Biraz okuyun yaw.. Okuyun... Kur'an saçmalığını değil..
Bilim kitaplarını.. Tarih ve coğrafya kitaplarını..
Uyanın gafiller.. Uyanın..
Ceheletinizi bilmeyecek kadar cahilsiniz.
Bilmediğinizi bilmeden aydınlanamazsınız..
Herşeyi biliyorum sanıyorsunuz. Bildiğiniz Allah ve İslam saçmalığı..
Onu aşın..

hernonnes
25-06-2005, 15:37
Allah yoktur… Çünkü O’na gereksinim yoktur.. Doğa görkemini hiç bir şeye borçlu değildir.


Hehhehe Sana gülüyorum Allah'a Gereksinim Yokmu O zaman Şu Filmleri İzle Herşeyi Gör. Allah' Gereksinim Varmı Yokmu O zaman Anlarsın Gülüyorum Ya Size..

İşte Yeryüzündeki Ahenk Kim Allah Gibi Güzel Düzen Koyabilir?

http://www.harunyahya.org/download/download.php?id=22162

Ewrendeki Ahenk.

http://api.fmanager.net/api_v1/xmlapi.php?dev-t=7EZU2FZ0164&with=mod=file,id=21344

undergrant
31-07-2005, 21:12
ALLAH BİR DİR VE ONDAN BAŞKA İLAH YOKTUR
sizse o.ç larısınız bu sitedeki herkez canına ayık olsun heran bir yerden birşey gelip öle bilirsiniz allahtan korkmiyorsanız bakalım ölümden korkacakmısınız

Pisagor
31-07-2005, 21:21
allah'ın askeri , silencer_susturucu ya sevgiler ve hörmetlerim ile kendisine hitaben yazılmış bu nacizane eserimi kabul etmesini arz ederim efendim... saygılar ...


ALLAH'IN ASKERİ

namaza durmus,
sehadet piyadesi.
azgınlıktan kudurmus
mekke'den duyulur
yırtık fermuarının sesi

abdesti bozulmasın deyi
cenk vakti , kıvırır iceri ...
Yalnız gecirmis soğuk geceyi
uzerinde kalan sünmüş bir deri

ufacık kalmıs kucuk piyade...
ama allahın askeri diri
namaz kılarken kıçı dik
gozleri de oldukça iri
bir hasrettir bekler, allahın askeri...

pusuya düştü ,
sıgındı imana
başına demir gibi
y.rraklar üşüştü
tutundu kutsal limana

bitiremeden teraviyi....
cizdirdi kestaneyi ....
agzında bir haykırış :
"canınızı alcaz biz allahın askerleriyiz"
cevap gecikmedi lakin :
"biz de allahın askeri s.keriz"
....

undergrant
31-07-2005, 21:48
sen kendi kendini becerecek kadar salaksın

bartsimpson
04-03-2013, 02:50
Allah nerede?
Neden göremiyoruz?
Neden varlığını idrak edemiyoruz?
Allah bir ilüzyon mu?
Yoksa kandırmaca mı?

http://www.youtube.com/watch?v=0UpKbyKIgmM&list=FLhw02CVyuTLIivLGZOEzkCA

Acaba bizim yaşadığımız 3. boyut dışında daha kaç boyut var evrende?

bartsimpson
04-03-2013, 02:51
peki haci

müslümanların şimdilik cevap veremediği konularda niye bu kadar anlayışlı olamıyor ve akılsızlıkla itham edebiliyorsun. demek ki sizler sadece bir zan üzerindesiniz. kutsadığınız bilim, teorileri kesin gerçeklik kabul etmediğine göre nasıl bu kadar kör olabiliyorsunuz

syg

cevap verilemeyen konular nelerdir? merak ettim?

marvelous
08-03-2013, 14:51
fizik yasaları suyun akışını açıklayabilir, fizik yasaları taşın yere düşmesini de açıklayabilir, fizik yasaları rüzgar estiğinde toprakların savrulmasını açıklayabilir, vs. vs.

ama

fizik yasaları fotosentezi açıklayamaz..

fizik yasaları bir program yazamaz.. ancak fizik yasalarını ve yanında kimya yasalarını (gibi ) bilen bir programcı, tasarımcı, biyogenetik ve mekanik uzmanı birisi bir "geyik" yapabilir..

fizik yasaları bir geyiğin rahat ve yorulmadan gitmesi, zıplayabilmesi için bir hesap veya tasarım da yapamaz, ama o yasaları bilen bir mekatronik (mekanik + elktronik), biyoloji uzmanı bir dizayn yapıp onları kullanarak uygun şekli icat edebilir...

fizik yasalarının kendisi tasarımcı değildir. bir tasarımcı bu yasaları çok iyi öğrenip ona uygun bir şeyler tasarlayabilir.

bir uçak fizik yasaları sonucu meydana gelmiş olamaz, ama bir uçak tasarımcısı fizik yasalarını öğrenip ona uygun bir tasarım geliştirmiş olabilir.

iyi cumalar..