PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çin, Ay'ın Karanlık Yüzüne İndi


ForumKirpisi
03-01-2019, 12:10
Dünya'da yeni bir uzay keşfi mücadelesi ile karşı karşıyayız.
Aslında bu mücadele Dünya'daki ekonomik savaşın da bir aynası.
Fakat altında yatan gerçek sebep daha ileri bir bilime ve teknik'e sahip olma isteği.

Birleşik Devletler NASA, Rusya Federasyonu RKA ve Hindistan ISRO 'dan önce Çin başarılı bir uzay göreviyle ay'ın karanlık yüzeyinden ilk görüntüleri almayı başardı.

Çüreçiao
Ay'ın karanlık yüzeyinden sinyal alınamaması sebebiyle nasıl bir çözüm bulunacağı tartışılırken öncelikle 455.000 km uzaklıktaki Lagrangian 2 noktasına Mayıs ayında bir uydu gönderildi.
https://cdn.pbrd.co/images/HUI2Fe4.jpg

Çang-ı 4
7 Aralık 2018'te Uzun Yürüyüş 3B roketiyle en derin Von Karman kraterine indirilmek üzere fırlatıldı.
https://cdn.pbrd.co/images/HUI574u.jpg

https://cdn.pbrd.co/images/HUHYHqi.jpg
https://cdn.pbrd.co/images/HUHYWYn.jpg
https://cdn.pbrd.co/images/HUHZ6UN.jpg
https://cdn.pbrd.co/images/HUHZfVN.jpg

Çin'in Bilinen Uzay Macerasına Kısa Bir Bakış
Biz çekirdeğimizle, mısırımızla ve buz gibi kolamızla izlerken, o zaman Çin'in yükselen gücünden bir haber diğer ülkelerin küçümseyici yapamazsınız önyargıları eşliğinde Çin'in ilk insanlı ve Dünya'nın bilinen 3. insanlı uzay görevini Şıncou-5 mekiği ile 15 Ekim 2003 yılında yaptı. Uzay boşluğunda 1 günden az süre geçirdikten sonra başarıyla yeryüzüne indi. 2005 ve 2008 yıllarında ise Şıncou 6 ve 7 görevleri ile başarılarını pekiştirdiler.

Uzay Laboratuvarı Tiangong-1
Gök Saray manasına gelen bu mekik 3 modülden oluşan bir uzay laboratuvarı idi. 15 metreküplük kısıtlı bir alanda 3 taykonot ile fırlatılan bu mekik asıl itibariyle tamamen deneyseldi. Gelecek planları için atılan bir tohumdu. Bu görev sonunda Çin, uzayda olası bir kenetlenme ve uzay istasyonu kurulumu hakkında tecrübe kazandı. Kısacası bu tür işlerde tecrübeyi satın alamazsınız.
29 Eylül 2011 - 2 Nisan 2018 arasında görevini sürdürdü.
https://cdn.pbrd.co/images/HUHZQeI.jpg

Şıncou-9, 16 Haziran 2012'de Tiangong-1 ile kenetlenme testleri için fırlatıldı. Şıncou-9 ile Tiangong hem otomatik hem manuel kenetlenme testlerini tamamladılar. Haziran 2013'te 3 taykonotlu Şıncou-10, ardından da Tiangong-2 Eylül 2016'da fırlatıldı. Hali hazırda bekletilen Şıncou-11 ise 2 gün 1 ay sonra apartopar 17 Eylül 2016'da fırlatıldı. Tiangong-2 ile otomatik kenetlenip 3 astronotun Tiangong-2 üzerinde 33 gün çalışmalar yapması sağlandı.
https://cdn.pbrd.co/images/HUI0ijO.jpg

Ay Çalışmaları
Biz yine Dünya'dan bihaber daha önemli ve gerçek işlerle meşgul iken, Çang-ı 3 adlı mekik 2 Aralık 2013 tarihinde fırlatıldı ve 14 Aralık'ta ay yüzeyine indi. Yüzeyde ilk incelemeler yapıldı, jeolojik yapılar incelendi ve materyal toplandı.1976'dan beri ay'a araç indiren 3. ülke olarak Çin tarihe geçti.

Gelecek Hedefleri 2023 :D
Çin 2023'e kadar insanlı bir uzay istasyonu kurmayı ve NASA-ESA-RKA 'ya tek başına rakip olmayı planlıyor. Umarım tatlı bir rekabet olur.
https://cdn.pbrd.co/images/HUI0MsJ.jpg

Felâsife
04-01-2019, 03:24
Amerikalılar bu duruma biraz gıcık olmuşlardır, zira süpergüçlüğüne azcık halel gelmişe benziyor. :D
Helede bu gidişle Mars'a da onlardan önce şehir kurarsalar, Amerika titre kendine gel diyenler çok olur. :D

ForumKirpisi
04-01-2019, 11:27
Amerikalılar bu duruma biraz gıcık olmuşlardır, zira süpergüçlüğüne azcık halel gelmişe benziyor. :D
Helede bu gidişle Mars'a da onlardan önce şehir kurarsalar, Amerika titre kendine gel diyenler çok olur. :D

Dediğin fena, eğer Çin diğer tüm ülkelerden önce insanlı bir yerleşim yaparsa, ki yapacak (Trump bunu da biliyor), Dünya'da Amerikan dengeleri değişecek. Kişinin kendini gelecekte gördüğü bir film vardı tam hatırlamıyorum şimdi, kendini ileride Çin'de görüyordu önce de hatalarını düzeltmek için tarihte geri dönüp kendine saldırıyordu. Dünya gücü Çin olacak gibi. Ben her ikisini de istemem.

Amerika 2 uzay filmi daha çekip telafi eder bence :D .Çünkü reklam olayın aslından daha önemli gözüküyor insan için. İnsanı manüpile etmek hala çok kolay. Çin'in somut ve başarılı görevleri diğer tüm ülkeleri geçmiş. Şu yüksek çözünürlüklü Çin resmi paylaşılmıştı geçen de ona bakın zaten adamların şehirleri şimdiden uzay çağını hatırlatıyor.