PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Buğdaydan mısıra her şey dışarıdan

Neva
17-01-2019, 08:20
Tarım ülkesi Türkiye yanlış ekonomik politikalar sonucu ne var ne yok dışardan ithal edecek duruma getirildi. Kuru soğanın ardından buğday, arpa, mısır, pirinç, kuru baklagil ve domates ithalatında da gümrük vergisi sıfırlandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu süreçte çok acil olmayan hiçbir ürünün hiçbir malzemenin yurt dışından ithal edilmemesi talimatını buradan tüm kurumlarımıza veriyorum. Bizi kimseye muhtaç etmeyin" açıklamasının üzerinden günler geçmeden tarımda ithalatın kapıları sonuna kadar açıldı.

Resmi Gazete'de dün yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla soğanın ardından buğday, arpa, mısır, pirinç, kuru baklagil ve domates konservesi ithalatında sıfır gümrük vergisi uygulanacak.Hububat ve bakliyat ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına dair karara göre 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç, 100 bin tun kuru bakliyat (mercimek, nohut veya kuru fasulye), 25 bin ton domates konservesi ithalatında vergi alınmayacak.

YETKİ TMO'DA

Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) tanınan ithalat kotasında belirlenen miktarlar dışında yapılacak ithalatta, İthalat Rejimi Kararında öngörülen gümrük vergisi oranları uygulanacak. Buradaki tarife kontenjanları, bir takvim yılı için tahsis edildi ve her takvim yılı için yeniden tahsis yapılacak. İthalat, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenecek ithalat lisansı ile yapılabilecek ve ithalat lisansları üçüncü kişilere devredilemeyecek.

DOMATES TARİFESİ
Domates konservesi ithalatı için 25 bin ton sıfır gümrük vergili tarife kontenjanı 31 Mayıs'a kadar geçerli olacak. Kota kapsamındaki ürünün ithalatı, Ticaret Bakanlığı'nca düzenlenecek ithal lisansıyla yapılabilecek. Kotadan yalnızca bu ürünleri salça üretiminde hammadde olarak kullanan sanayiciler yararlanabilecek. 2018 yılında ise buğday ve mısırda ithalatta rekor kırıldı. Buğday 5,5 ton, Mısır 2,5 ton ithal edildi.

https://www.birgun.net/haber-detay/bugdaydan-misira-her-sey-disaridan.html

kartopu
17-01-2019, 12:03
Niçin böyle bir politika izliyorlar anlamış değilim. Bu politika bu günün işi değil 2002 den bu yana böyle.

Kapitalizm 3 ayak üzerine yürür.
1.Üretim.-2.Dağıtım-3.Paylaşım (tüketim).

Dağıtım ve Tüketim zinciri çalışıyor ama üretim başka yerden yapılıyor. Yani ulusal kapitalist ilişkilerde üretim ayağı kopuk.
Üretim ayağı kopuk olan ekonomi sadece borçlanma ile yürür bu borçlanma da uzun ömürlü olmaz. O zaman birikmiş değerlerin satılması gerekir buna miras yiyiciliği denir. Elbette bunun da bir sınırı yani bitişi vardır.

Bu hükümetin bu politikalarını anlamaya çalışıyorum
Bu insanlar bu ülkeyi yıkıp gidecekler mi politikaları bu mu. Yoksa satacak bir (devlet mülkü) kalmayınca ülkeyi parça parça satmayı mı planlıyorlar.
Bunu anlamaya çalışıyorum Yurtsever veya milliyetçi olduğum için değil ekonomik faaliyetleri anlamaya çalıştığım için soruyorum.

Örneğin İnşaat sektörü 50 kalem üretimi destekliyor diyorlar ama bu üretimdeki 50 kalem ürün ithal ediliyorsa bu insanlara ne faydası var.

Örnek Çin de 1990 lı yıllarda bazı politikalarda değişim oldu. Çin kendini yabancı sermayeye açtı şu an ekonomik ve teknoloji olarak dünyanın en kazançlı ülkeleri arasında yer aldı
Türkiye ne yapmak istiyor. Gerçekten bu ülkeyi yönetenler bu ülkeye kinleri hınçları mı var anlamış değilim.
Hadi bizim gibi düşünenleri sevmiyorlar onu anladık Ülkeyi de mi sevmiyorlar onu anlamıyorum.

Neva
17-01-2019, 12:18
Herseyi gectim, ulkeyi dusunduklerini hic sanmiyorum.

ilahimasal
17-01-2019, 12:27
Ankara Gimat gıda toptancı halinde , kırpık bıyık , badem bıyık , tahta sakal tüm esnaf , dışarıdan getirdikleri tahılı , kendi firması adına POŞET bastırıp Yerliymiş gibi marketlere satıyorlar..

Bu işten o kadar memnunlar ki ! Tek giderleri poşet , ithal tahıl ve dolum makinaları.

Marketlerden aldığınız tüm bakliyata şüphe ile bakın. Yerli tahıl olayı yalan.

Bu gimatcıları kontrol eden dahi olduğunu sanmıyorum. Hatta musade ettiklerine eminim... çuval çuval , poşet poşet ithal tahıl kakıyorlar millete.

Nasıl olsa hem kolay hemde karlı iş.

Turdur
17-01-2019, 12:35
Niçin böyle bir politika izliyorlar anlamış değilim. Bu politika bu günün işi değil 2002 den bu yana böyle.

Ticaret yapmak için. Yurt dışından hazır ve ucuz ürünleri ülkeye sokup satıyorlar, kendileri kazanıyorlar. Neden sermayesi olan kırmızı eti üretmek için uğraşsın ki hazır alıp satıyor. Bu daha kolay ve geri dönüşümü daha hızlı bir iş.

kartopu
17-01-2019, 13:06
Norveçte çalışan insan sayısı nüfusun % 80 i bu çalışanların üretim alanında olanları çalışan nüfusun % 20 si geri kalanları hizmet sektörü de denilen üretim dışı sektörlerde çalışıyor. Yani bu ülkede, ya üretim metaları dışardan geliyor ya insan yerine üretimi makinalar yapıyor demektir. Ama bu ülke cari fazla veriyor.

Bir ülkede insanların çoğunun üretimde çalışması önemli değil o ülkeye dışardan ne kadar para girdisi önemli. Paylaşılacak şeyin çok olması ve kısmen de olsun adil dağıtım önemli .
Bu ülkede paylaşılacak şey az ama zenginlikten pay alacak insan çok. İşte o zaman ortaya ödenecek borç çıkıyor.

Bu durumda ters işleyen bir şeyler olduğu çıplak gözle görülüyor. Ya teknolojiyi geliştireceksin insan yerine makine çalışacak ya insana yapacak iş yaratacaksın.

Konu bu. Tarım da bu faaliyetlerin içindedir. Yoksa mesele ağlayanların göz yaşını silecek mendil vermek değil.