PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 26 kişi dünya nüfusunun yarısı kadar servete sahip


Şüpheci Dinsiz
21-01-2019, 16:27
tr.sputniknews.com (https://tr.sputniknews.com/dunya/201901211037208410-kisi-dunya-nufus-yarisi-kadar-sevet-sahip/)

26 kişi dünya nüfusunun yarısı kadar servete sahip

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam verilerine göre, dünya geçen yıl yüzde 11 daha yoksullaştı. Dünyadaki 26 kişinin elindeki servet, 3.8 milyar kişinin elindeki toplam servetle eşit miktarda.

Oxfam yardım kuruluşunun hazırladığı bir rapor, dünyadaki toplam zenginliğin nasıl yayıldığını ortaya koydu. Rapora göre, dünya geçen yıl yüzde 11 daha yoksullaştı. Zenginlik piramidinin en tepesindekiler, milyarderler, günde 2.5 milyar artışla geçen yıl 900 milyar dolar daha fazla mal varlığına sahip oldu. 2017-2018 döneminde her iki günde bir yeni bir milyarder ortaya çıktı.
Önceki yıl 46 kişi dünyanın daha yoksul kısmının elindeki varlığın tamamını elinde bulunduruyordu. 2018 yılında ise 3.8 milyar kişinin toplam mal varlığı ile eşit zenginliğe sahip kişi sayısı 26 oldu.

Son 10 yılda milyarder sayısı neredeyse 2 kat arttı. Dünyanın en zengin kişisi ise Amazon alışveriş sitesinin sahibi Jeff Bezos oldu. Bezos'un servetinin 112 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Yıldıztozu
21-01-2019, 21:19
Bugün ben de şunu fark etmiştim. Bir metrobüse 100 kişi üstüste binerken, bir kişinin 100 tane lüks arabası olabiliyor.
Öyle ekonomiden sistemden falan anlamam, yeterli bilgim de fikrim de yoktur.
Bu işleyiş doğal olan mıdır, yapay mıdır?
Olması gereken midir, düzeltilmesi gereken midir?
Şöyle bakınca bir sıkıntı var gibi görünüyor.

26 kişinin serveti sembolik de olabilir. Yani ''26 kişi = Diğerleri'' biçiminde değerlendirilemeyebilir.
Banka hesabımda milyar dolar varsa bile bu beni farklı yapmayabilir. Sembolik gibi.

Khaos
22-01-2019, 01:23
26 kişi dünya nüfusunun yarısı kadar servete sahip.
yaklaşık 70-80 kişi de kalan yarımın yarısına.
200 falan da kalan yarımın yarısının yarısına sahiptir.
bu hiyerarşi böyle gider.

1'in 0'a ulaşmak için sürekli ikiye bölünmesi gibi.
artık Lorenz eğrisi analizi yapıldığını duymadım-görmedim.
öylesine içbükey öylesine aşikar ki. hem ülkeler hem de dünya genelinde.

buna rağmen birileri çıkıp herşeyin piyasasın görünmeyen eli
sayesinde gayet güzel işlediğini söyleyebiliyor.

kartopu
22-01-2019, 10:26
26 kişi dünya nüfusunun yarısı kadar servete sahip

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam verilerine göre, dünya geçen yıl yüzde 11 daha yoksullaştı. Dünyadaki 26 kişinin elindeki servet, 3.8 milyar kişinin elindeki toplam servetle eşit miktarda.


Davıt Harwey, (çağımızın iyi Marksistlerinden olduğu söylenir) Sermaye birikimi kitabında. Kapitalist sermayeler daha çok dikey büyüdüğü için sermayeler daha az şirketlerin (kişiler) elinde birikiyor bu sermaye birikimi Kapitalizm in ömrünü kısaltıyor, diyor.
Yani bu yukardaki alıntı kapitalizm in sonunun geldiğine işarettir D. Harwey e göre. Bazıları ömür bile biçiyor 50 yıl.

Yıldıztozu
29-01-2019, 20:51
Bu sistemin avantajlı yanları da var. Zengin olma fırsatını sadece bu sistem verebilirdi.

Zenginlik statüsü için ne kadar çok şeye sahip olduğumuz önemli değil. Ne kadar çok insanı geçtiğimiz önemli.
Örneğin ben şu an zengin statüsünde biri değilim. Dünyanın bundan 100 yıl önceki en zengininden daha zengin olmama rağmen şu an zengin statüsünde değilim. Çünkü kıyaslamalar farklı.

Zenginlik kıyasa dayalı bir değer olduğu için zenginlerin azınlıkta, fakirlerin çoğunlukta olması gerekiyor.
Lamborgini'si olan sınırlı sayıda insan olsun ki onun bir zenginlik değeri olabilsin. 1 milyar insan lamborgini sahibi olsaydı o bir zenginlik değeri olmazdı.

Zenginlik kıyasa dayalı bir değer. Kıyas yoksa zenginlik de yoktur. Dolayısıyla sadece bu sistem insanlara zengin olma fırsatını veriyor.
Eşitlikçi bir sistemde kimse zengin olamazdı.

Sanırım bu sistemin esas sorunu fırsat eşitliğini vermemesi.
Tamam sadece azınlıktaki kişiler zengin olsun ama zengin olma fırsatı herkese eşit sunulabilse. Ancak fırsat eşitliği de doğal şartlar gereği mümkün görünmüyor.

kartopu
30-01-2019, 10:20
Bu sistemin avantajını A.Simith söylüyor 1800 lü yıllarda Piyasanın görünmez elinin düzeni sağlamasından bahsederken Bir de şundan söz ediyor.
Bir gün makine yapan makinalar yaratılacaktır diyor. Bu sözdeki amacı Kapitalistlerin işçilerden kurtulacağının imasıdır. Ama bu kurtuluşun kendi sonları olduğunu fark edemiyor.

Değer yasası çalışmadı mı kapitalizmden söz edilemez işte bu gün değer yasası tam gaz çalışamıyor aksıyor topallıyor sermaye birikimleri de bütün insanlığı kapsayacak biçimde büyüyemiyor. Biz de dünyanın en büyük servetinin 26 kişide olduğunu söylüyoruz Toplum fakirleşiyor 26 kişi servet biriktiriyor.
Bu kapitalizm değil, bas bayağı eşkıya soygun gasp düzeni.

Sermayeler iki şekilde büyür 1 artık değer üreterek 2 başka birikmiş sermayeleri çalarak, yani ikisi de hırsızlık. Günümüzdeki sermaye birikimi daha çok sermaye hırsızlığına dayanıyor ve dünyamızda 26 kişi zenginleşirken milyonlar fakirleşiyor.

Kapitalizm böyle devam edemez sonu günden güne yaklaşıyor sadece bir omuz vurmak kaldı. Zaten o omuz vurulmazsa gidilen yol kapitalizm değil barbarlık olacak.